Spaarhypotheek
Annu´teitenhypotheek
Lineaire hypotheek
Beleggingshypotheek
Aflossingsvrije hypotheek
Persoonlijke lening
Doorlopend krediet
Annu´teitenhypotheek

Annu´teitenhypotheek

Een annu´teitenhypotheek is een hypotheek waarbij elke termijn het aflossingsbedrag zo wordt gekozen, dat de totale betaling (de som van rente en aflossing) elke keer gelijk is, en zodanig dat aan het einde van de looptijd de gehele hypotheeklening is terugbetaald.

Een dergelijk aflossingstype wordt annu´teit genoemd.

Het aflossingsbestanddeel is in het begin zeer laag, doch neemt toe, naarmate de looptijd van de lening verstrijkt. Voor het rentebestanddeel geldt het omgekeerde.

Wanneer, zoals in Nederland, het renteaandeel kan worden afgetrokken van het inkomen vˇˇr belastingen, neemt de totale netto woonlast gedurende de looptijd van een annu´teitenhypotheek langzaam toe. Vanwege geldontwaarding en carriŔre-ontwikkeling kan men de lasten waarschijnlijk toch goed blijven dragen.
Een annu´teitenhypotheek heeft geen ingebouwde veiligheid tegen renteverhogingen. Wanneer na een aantal jaren de rente wordt verhoogd, moet opeens een veel hogere last worden betaald. Hier moet bij het afsluiten van een annu´teitenhypotheek rekening worden gehouden: men moet geen hypotheek van dit type afsluiten tegen de top van wat men kan betalen, of men moet kiezen voor een rentevastperiode gelijk aan de looptijd van de lening.

Bron: Wikipedia