Index Recepten
Proefabonnementen
Shop index
Startpagina ( Home )
Zoeken
Google
Linkpartners


Internationale aardappelgerechten
Inleiding

Hij lijkt zo oer-Hollands, maar de aardappel is van origine afkomstig uit het Incarijk in Peru. Daar werden deze eetbare knollen vermoedelijk al 4000 jaar voor Christus geteeld.
De Spaanse conquistadores namen de eerste aardappelplanten mee naar Europa en gaven ze cadeau aan vorstelijke hoven en kloosters. Vandaar verspreidde de aardappel zich over Europa. Aanvankelijk niet als eetbaar gewas, maar als sierplant, geliefd om de kleine witte, roze en lila bloemetjes. Voor de 17e eeuwse Europese adel was het een statussymbool om je bij het schilderen van je portret met een aardappelbloemetje te laten afbeelden!
Mede door het werk van de Franse wetenschapper Parmentier brak de aardappel pas in de 18e eeuw op grote schaal als consumptiegewas door. Aardappelen werden in Vlaanderen, Engeland en Ierland aangeplant in een poging hongersnood te weren. Vanuit België arriveerden de aardappelen in Nederland. De Friezen begonnen al snel zelf aardappelen te telen en nieuwe rassen te ontwikkelen, die beter geschikt waren voor de zware Friese klei.
Aan het begin van de 19e eeuw waren aardappelen voor grote bevolkingsgroepen een basisvoedingsmiddel geworden. Meer traditionele voedingsgewassen als haver en gerst werden bijna niet meer verbouwd. Toen in de tweede helft van de 19e eeuw in heel Europa een schimmelziekte aardappeloogsten deed mislukken, leidde dit tot enorme hongersnoden. In 1917 was er ook in Nederland een 'Aardappeloproer', waarbij de koninklijke koets met rotte aardappelen werd bekogeld.
De gemiddelde Nederlander consumeert tegenwoordig zo'n 81 kilo aardappelen per jaar. Ongeveer 28 kilo daarvan eten we als aardappelproducten: patat, chips en andere aardappelzoutjes, kant-en-klare aardappelpuree, voorgekookte, verpakte aardappelen en sauzen met aardappelmeel. De resterende 53 kilo kopen we vers en bereiden we zelf.
Er zijn wel 400 verschillende aardappelrassen. Groot, klein, rond, grillig of langwerpig; met een gele, rode, blauwe of zwarte schil; melig, sappig, stevig of kruimig. Vroeger waren vooral kruimige aardappelen geliefd, tegenwoordig is er steeds meer vraag naar een stevige, vastkokende aardappel met een uitgesproken smaak.
De teelt van traditionele rassen als Bintje en Eigenheimer vergt veel van het milieu. Daarom worden er steeds meer milieuvriendelijk te telen rassen ontwikkeld, zoals de Frieslander, Santé en Alpha.
De structuur van aardappelen bepaalt hun gebruik. Een vaste aardappel blijft ook na het koken stevig aanvoelen en behoudt zijn vorm. Hij is goed in plakjes of blokjes te snijden en geschikt voor bijvoorbeeld salades of roerbakschotels. Lichtkruimige of 'bloemige' aardappelen vallen tijdens het koken sneller uit elkaar. Ze moeten even uitdampen en krijgen dan de ideale structuur om lekker met jus of saus te eten. Zeer kruimige aardappelen moeten na het koken extra goed uitdampen, anders houdt u aardappelpap over! Ze vallen snel uit elkaar en zijn bij uitstek geschikt voor het maken van puree of een pureekorstje voor ovengerechten.
Frituren is een hoofdstuk apart. Zeer kruimige en bloemige aardappelen vallen in de frituurolie te snel uit elkaar, licht kruimige en vastkokende rassen blijven steviger. Maar niet alle vastkokende aardappelen zijn geschikt om te frituren; bij sommige aardappelsoorten zorgt het hoge suikergehalte voor een te snelle bruining en een iets bittere smaak. Bij onderstaande lijst staat aangegeven welke soorten goed te frituren zijn.
De aardappelsoorten:
- Alpha (Malta)
Iets kruimig met een gele schil. Verkrijgbaar van maart tot mei vanuit o.a. Israel en Tunesië, van april tot juni vanaf het eiland Malta (dan heten ze Malta's), de rest van het jaar uit Nederland. Wordt ook biologisch geteeld. Geschikt om te koken, te poffen, voor puree en ovenschotels.
- Bildtstar, Redstar
Vrij vastkokend met een rode schil. Bildtstar verkrijgbaar van januari tot mei en van september tot december, Redstar het hele jaar. Geschikt om te (roer)bakken en in ovenschotels.
- Bintje
Van vrij vast tot kruimig met een gele schil. Verkrijgbaar van januari tot mei en van september tot december. Geschikt om te frituren, te bakken en te poffen. (Zie ook hieronder).
- Charlotte
Vastkokende, ovale aardappel met een goudgele schil en lekkere smaak. Geschikt om te (roer)bakken, te stomen, te frituren en in salades.
- Doré
Zeer kruimig met een gele schil en goede smaak. Verkrijgbaar van mei tot augustus. Geschikt voor puree, ovenschotels met een pureekorstje en voor soufflé's. Wordt ook biologisch geteeld.
- Eersteling
Vroege, vrij vastkokende aardappel met een gele schil. Verkrijgbaar van mei tot augustus. Geschikt om in de schil te koken, te (roer)bakken en in salades en ovenschotels. Wordt ook biologisch geteeld.
- Eigenheimer
Zeer kruimig met een gele schil. Verkrijgbaar van januari tot maart en van augustus tot december. Geschikt voor puree, ovenschotels met een korstje en voor soufflé's.
- Frieslander
Oud ras, dat nu weer 'modern' is. Kruimig met een gele schil en zachte smaak. Verkrijgbaar van juni tot september. Geschikt om (rauw) te bakken, te poffen of te frituren. Wordt ook biologisch geteeld.
- Krieltjes
Vastkokende, jonggeoogste 'nieuwe' aardappeltjes van diverse rassen. Het hele jaar verkrijgbaar. Geschikt om in hun geheel in de schil te koken, te bakken, te frituren en in salades.
- Laura
Zeer kruimig met een geelrode schil. Geschikt voor puree en stamppot. Sporadisch verkrijgbaar vanuit vooral Spanje.
- Nicola
Zeer vastkokend met een gele schil en een iets zoete smaak. Het hele jaar verkrijgbaar. Geschikt voor (roer)bakken, salades, patates frites en ovenschotels.
- Opperdoezer Ronde
Zeer vastkokend en onregelmatig gevormd met een dunne, gele schil en een verfijnde smaak. Verkrijgbaar van juli tot september. Geschikt om in de schil te koken en voor salades.
- La Ratte ('asperge-aardappel')
Vastkokende, langwerpige aardappel met een dunne gele schil en een uitgesproken smaak. Geschikt om in de schil te koken, in de oven te bakken of voor salades (koud gegeten wordt de smaak sterker).
- Roseval
Vastkokend met een dunne rode schil en roze dooraderd, geel vruchtvlees. Verkrijgbaar van september tot december. Geschikt voor poffen, koken in de schil en in salades.
- Franse truffelaardappel (Vitelotte Noir)
Klein en vastkokend met een prachtige zwart-paarse schil en paarsgeaderd vruchtvlees. Het hele jaar verkrijgbaar. Geschikt om te bakken, pureren en frituren en heel decoratief in salades.
- Zeeuwse truffelaardappel
Groter dan de Franse truffelaardappel, met verder dezelfde eigenschappen. Wordt in Zeeland door één teler geteeld.
- Zoete aardappel
Rode zoete aardappel (Yam) is kruimig met een rode schil en rood vruchtvlees. De witte zoete aardappel heeft een gele schil en geel vruchtvlees en is ook kruimig. Beide soorten zijn het hele jaar verkrijgbaar (toko's). Geschikt om te koken, bakken of pureren.
Het Bintje komt uit Friesland. Klaas de Vries, onderwijzer in Suameer, teelde in zijn vrije tijd nieuwe aardappelrassen. Iedere nieuwe aardappel kreeg de naam van één van zijn negen kinderen. Toen hij een tiende nieuw ras had gekweekt, noemde hij dat naar de beste leerling uit zijn klas: ene Bintje Jansma. Tegenwoordig staat bij de toegangsweg naar Suameer een 31/2 meter hoog beeld.... van een Bintje.
Van aardappelen wordt meer gemaakt dan je zou denken:
- kant-en-klare sauzen en soepen
- wodka
- diervoeders
- draagtassen en verpakkingsmateriaal
- speelgoed
- gezichtscrèmes, reinigingscrèmes
- stijfsel
- spiritus


Recepten

<


Aardappel-aubergineschotel

400 gr mager rundvlees
100 gr mager rookspekreepjes
zout, versgemalen peper
2 theelepels Provençaalse kruiden
3 teentjes knoflook
1/4 liter droge rode wijn
olijfolie
700 gr aubergine
3 vleestomaten
1 kg kruimige aardappelen
boter
1 dl koffieroom

Snijd het rundvlees in stukjes en zet het met de rookspekreepjes, 1 theelepel zout en peper uit de molen, de kruiden, 2 teentjes knoflook uit de pers, de rode wijn en 2 eetlepels olijfolie 3 uur koel weg; schep af en toe om.
Snijd de aubergine in dunne plakken, zet ze, met flink wat zout bestrooid, 15 minuten in een vergiet weg, dep ze droog en rooster de plakken onder de voorverwarmde grill goudbruin.
Snijd de vleestomaten in plakken.
Schil de aardappelen, schaaf ze in plakken en schep ze met 2 eetlepels olijfolie om.
Vet een ovenschaal in en schep de vleesstukjes erin.
Leg de aubergine- en tomaatplakken er dakpansgewijs op en schenk er het marinadevocht over.
Schik daarop de aardappelplakjes.
Vermeng de koffieroom met zout, peper, 1 teen knoflook uit de pers en 1 theelepel Provençaalse kruiden en lepel dit over de aardappelen.
Bak de schotel 11/2 uur bij 200°C; dek hem eventueel na 1 uur met bakpapier af om verbranden te voorkomen.


Aardappel-bonenpannetje met ei

(2 personen)

375 gr sperzieboontjes
zout
375 gr aardappelen
100 gr kerstomaten
1 sjalot
4 eetlepels maïskiemolie
versgemalen peper
2 eieren

Maak de boontjes schoon, spoel ze en kook ze 10 minuten in gezouten water.
Schil de aardappelen, was ze en snij ze in grote stukken.
Spoel de tomaten af en snijd ze doormidden of in vieren.
Schil de sjalot, snijd hem doormidden en in ringen.
Laat de boontjes uitlekken.
Bak de aardappelen in 10 minuten in de hete olie goudbruin.
Voeg de sjalotringen toe en bak die mee.
Kruid met peper en zout.
Voeg de boontjes en de kerstomaten toe, meng zorgvuldig en warm het geheel door.
Klop de eieren los, giet ze over de groenten en laat ze stollen.
Kruid met peper en zout.


Aardappel-camembertschotel

(2 personen)

3 eetlepels olijfolie
400 gr voorgekookte aardappelplakjes of -partjes (koeling)
50 gr spekreepjes
1 fijngesneden teentje knoflook
1 eetlepel fijngesneden verse tijm of 1/2 theelepels Provençaalse kruiden
1 rode ui in parten
1 kleine camembert (125 gr) of 125 gr camembert in stukken
1/2 eetlepel balsamicoazijn
1 theelepel grove mosterd
zout, versgemalen peper
1 zakje veldsla (75 gr)
een ovenschaal of 2 eenpersoonsovenschaaltjes, ingevet

Verhit 1 eetlepel olie in een koekepan en bak de aardappeltjes met de spekreepjes, de knoflook en de tijm hierin 10 minuten tot de aardappeltjes lichtbruin en knapperig zijn.
Verwarm de grill voor op de hoogste stand.
Schep de ui door het aardappelmengsel.
Schep het mengsel in de grote ovenschaal en leg de hele camembert erop.
Of verdeel het aardappelmengsel over 2 ovenschaaltjes en verdeel de camembert erover.
Zet de aardappelschotel 2-4 minuten onder de hete grill tot de kaas heet
en goudbruin wordt en gaat 'bubbelen'.
Roer een dressing van de azijn, 2 eetlepels olie, de mosterd, zout en peper en schep de veldsla met de dressing om.
Serveer de aardappelschotel direct met de sla en eventueel warm geroosterd brood.


Aardappel-cordon bleus

6 grote aardappelen van ongeveer gelijke grootte
zout, versgemalen peper
200 gr Kernhem
1 eetlepel grove mosterd
150 gr ham
4 eetlepels bloem
2 eieren
40 gr cornflakes
boter

Snijd de aardappelen overlangs in 1 cm dikke plakken (bolle kantjes worden niet gebruikt), kook ze in weinig water met zout 5 minuten voor en giet ze dan af.
Snijd de kaas in 1 cm dikke plakken en snijd deze op het formaat van de aardappelplakken bij.
Wikkel om elke kaasplak een plak ham en leg die tussen 2 aardappelplakken; druk goed aan.
Haal de pakketjes achtereenvolgens door de bloem, het losgeklopte ei en de geplette cornflakes en bak ze in boter goudbruin.
Lekker met zure room met knoflook en bieslook erdoor geroerd.
Geef er worteltjes met vis of kip bij.


Aardappel-courgetteschotel

(magnetron)

350 gr krielaardappelen
1 kleine courgette
1 kleine rode paprika
1 ui
4 eieren
1 theelepel basilicum
zout en peper
4 eetlepels melk
1 bekertje crème fraîche
50 gr geraspte kaas

Halveer de geschilde of geschrapte aardappelen en verwarm ze met 2 eetlepels water in een ronde, ovenvaste glazen schaal (afgedekt) 4-5 minuten op 100%.
Maak de courgette schoon, was hem en snijd hem in reepjes.
Ontdoe de paprika van zaadlijsten en zaad, was hem en snijd hem in blokjes.
Snipper de ui fijn.
Doe alle groenten in een ronde ovenvaste schaal en verwarm ze (afgedekt) 3-4 minuten op 100%.
Giet het water van de aardapppelen en de groenten af.
Schep de aardappelen en de groenten door elkaar en doe ze in een beboterde ovenvaste glazen schaal.
Klop de eieren los met de basilicum, zout en peper naar smaak, de melk, de crème fraîche en de helft van de kaas.
Schenk dit mengsel over de groenten en aardappelen, strooi er de rest van de kaas over en verwarm de schotel (onafgedekt) 6-7 minuten op 100%.
Geef er een groene of gemengde salade bij.


Aardappel-erwtensoep uit Peru

1 liter groentebouillon
4 grote aardappelen in dobbelstenen
1 rode peper zonder zaad in reepjes
1 gesnipperde rode ui
3 gesnipperde tenen knoflook
300 gr diepvriesdoperwten
1 klein blikje maïskorrels
1/8 liter crème fraîche
1 uitgeperste limoen
zout, peper
2 bosuien in ringetjes
1/2 bosje korianderblaadjes

Breng de helft van de bouillon met de aardappelen, de ui, de peper en de knoflook aan de kook en laat ± 20 minuten zacht pruttelen.
Pureer de soep met de staafmixer glad en voeg de rest van de bouillon toe.
Voeg de doperwten en de maïs toe en kook deze kort mee.
Voeg de room toe en breng de soep op smaak met zout, peper en limoensap.
Verdeel de soep over 4 kommen of borden en garneer met de bosui en de koriander.


Aardappel-hamtortilla

2 grote uien
50 gr boter of 4 eetlepels (olijf)olie
1 dikke plak schouderham á 100 gr
5 eieren
peper, zout
1 pakje voorgekookte aardappelschijfjes (750 gr)
½ eetlepel fijngeknipte bieslook

Pel de uien en snijd ze in ringen.
Verhit de boter en bak de uien op middelhoog vuur iets bruin en zacht.
Snijd de ham in reepjes.
Klop de eieren in een grote kom los en voeg de ham en wat peper en zout toe.
Schep de aardappelschijfjes en de gefruite uien door het eimengsel en giet het terug in de (nog vette) braadpan.
Laat de omelet op het laagste vuur (leg er eventueel een plaatje onder) gaar worden.
Keer de omelet, als de bovenkant net droog is met behulp van een deksel. Voeg eventueel nog wat boter toe en bak de onderkant snel bruin.
Serveer de omelet op een groot bord en snijd hem in punten.
Lekker met tomatenketchup en een groene salade.


Aardappel-kaaskoekjes

750 gr geschilde aardappelen
zout, peper
50 gr boter
2 schoongemaakte en kleingesneden uien
250 gr grofgeraspte belegen kaas
1 dl olijf- of zonnebloemolie

Kook de aardappelen in een pan water met wat zout in ± 20 minuten gaar. Giet ze af en pureer ze in een foodprocessor of stamp ze fijn met een pureestamper.
Verhit de olie in een pan en fruit hierin de kleingesneden uien ± 5 minuten tot ze zacht, maar niet bruin zijn.
Voeg de gefruite uien en de geraspte kaas aan de aardappelpuree toe en roer alles goed door elkaar.
Vorm van het pureemengsel 12 platte koekjes.
Verhit de olie in een grote koekepan en bak de aardappel-kaaskoekjes hierin aan weerskanten mooi bruin.
Serveer de aardappel-kaaskoekjes warm.


Aardappel-kaassoep

450 gr gepureerde aardappelen
1 geraspte ui
100 gr geraspte kaas naar keuze
15 gr boter
1/4 liter gecondenseerde melk
1/4 liter warm water
peper, zout

Doe de aardappelmassa met de uien, de boter en peper en zout in een soeppan en verwarm het onder voortdurend roeren zachtjes 3 minuten.
Verdun met het water en laat 15 minuten pruttelen.
Roer er dan de gecondenseerde melk door en maak de soep heet zonder dat ze gaat koken.
Roer er, van het vuur af, de geraspte kaas door en serveer direct.


Aardappel-knoflooksaus

(5-6 personen)

500 gr aardappelen
4-5 uitgeperste teentjes knoflook
4-5 eetlepels olijfolie
2-3 eetlepels azijn
een snufje zout

Schil de aardappelen, zet ze in een pan water op en doe er wat zout bij.
Laat ze, als ze goed gaar zijn, uitlekken en prak ze daarna helemaal fijn.
Voeg dan de uitgeperste knoflook, de olie en de azijn toe en meng het geheel goed.
Breng met zout op smaak.
Dien deze saus koud op.
De saus is lekker bij gebakken vis (bijvoorbeeld kabeljauw), gebakken courgetteplakjes en aubergine.


Aardappel-koolschotel met wildzwijnkoteletten

1/2 groentebouillontablet
2 uien
1 zakje aardappelschijfjes (450 gr
500 gr panklare spitskool
1 theelepel karwijzaad
3 eetlepels olijfolie
4 wildzwijnkoteletten á 200 gr
1 eetlepel jonge jenever
versgemalen peper
1 eetlepel boter
een wijde, lage ovenschaal, inh. 21/2 liter

Verwarm de oven voor op 200°C.
Breng in een steelpan 11/2 dl water aan de kook en los het bouillontablet erin op.
Pel en snipper de uien.
Schep in de ovenschaal de ui, aardappelschijfjes, spitskool en karwijzaadjes door elkaar, schep er de groentebouillon en 2 eetlepels olie door en stoof de schotel, afgedekt, in het midden van de oven in 20 minuten beetgaar.
Wrijf de wildzwijnkoteletten in met de jenever, 1 eetlepel olie en peper en leg ze op de aardappel-koolschotel.
Leg op elke kotelet een klontje boter en laat de schotel onafgedekt in de oven in 20-25 minuten gaar worden (de koteletten moeten bruin en gaar zijn; keer ze halverwege en leg er weer een klontje boter op.


Aardappel-koolschotel uit de wok

5 eetlepels olie
200 gr knolselderij in dunne reepjes
600 gr voorgekookte krieltjes
500 gr fijngesneden rode kool
zout, versgemalen peper
2 eetlepels citroensap
1 grote appel in stukjes
100 gr walnoten in stukjes
200 gr verkruimelde feta

Verhit de olie en roerbak de knolselderij op hoog vuur 3-4 minuten.
Bak de krieltjes in delen 3-5 minuten mee.
Schep de knolselderij en de krieltjes uit de pan en houd ze warm.
Roerbak de rode kool in 2 gedeelten in het achtergebleven braadvet.
Voeg de krieltjes en de knolselderij weer toe.
Voeg zout en peper naar smaak toe en roerbak alles nog 3 minuten.
Voeg dan het citroensap, de appel en 50 gr noten toe en bak ze 1/2 minuut mee.
Verdeel het gerecht over de borden en garneer met de rest van de noten en de feta.
Lekker met een pittige raita-saus.


Aardappel-lasagne

700 gr vastkokende aardappelen (bintjes)
1 dl zonnebloemolie
1 courgette
olie om in te vetten
1 aubergine
1 winterpeen
zout, versgemalen peper
11/2 dl melk
31/2 dl slagroom
125 gr roomkaas met kruiden
150 gr gerookte zalmsnippers

Verwarm de oven voor op 190°C.
Borstel de aardappelen onder stromend water schoon en snijd ze in plakken.
Schenk de helft van de zonnebloemolie op de bakplaat van de oven.
Was de courgette, de aubergine en de winterpeen, snijd ze in lange plakken en leg de groenten en de aardappelen op de bakplaat.
Bestrooi ze met zout en peper.
Schenk de rest van de zonnebloemolie erover en laat de groenten en de aardappelen in het midden van de oven in ± 25 minuten zacht worden.
Vet een ovenschaal in.
Meng de melk met de slagroom en de roomkaas en schenk de helft ervan op de bodem van de ovenschaal.
Leg de helft van de aardappel-, courgette-, aubergine- en wortelplakken op elkaar en verdeel de zalmsnippers erover.
Dek het geheel af met de rest van de aardappel- en groenteplakken.
Verdeel de rest van het roommengsel erover, bestrooi de schotel rijkelijk
met peper en laat hem middenin de oven in ± 10 minuten warm worden.


Aardappel-ovenschotel I

3/4 kg aardappelen
21/2 eetlepel bloem
1 ui
2 dl Brand Up 52
3 eetlepels boter
geraspte kaas

Kook de aardappelen, maar laat ze iets hard.
Smelt de boter in een pan en bak de fijngehakte ui lichtbruin.
Voeg de bloem toe, roer het geheel goed door en laat het nog even door bakken.
Voeg van het vuur af het bier toe en roer de saus door.
Zet de pan terug op het vuur en laat de saus al roerend doorkoken.
Snijd de aardappelen in schijven, leg ze in een beboterde vuurvaste schaal, overgiet ze met de saus en strooi er geraspte kaas op.
Zet de schaal in een op 200°C voorverwarmde oven en laat het gerecht lichtbruin bakken.


Aardappel-ovenschotel II

Basisrecept: Aardappelschotel met kruiden

1 kg aardappelen
3 eieren
1/8 liter slagroom
1/8 liter melk
50 gr verse kruiden-roomkaas
2 eetlepels fijngeknipte bieslook
zout
2 eetlepels fijngehakte peterselie

Schil de aardappelen, snijd ze in plakjes, kook die 5 minuten in water met wat zout en leg ze in een ingevette ovenschaal.
Klop de eieren met de slagroom, de melk, de kaas en de kruiden los en schenk dit mengsel over de aardappelplakjes.
Laat de schotel in een voorverwarmde oven (200°C) in ± 45 minuten goudbruin worden.

Variatie 1: Met courgette en peterselie
Vervang 250 gr aardappelen door 300 gr schoongemaakte en in plakjes gesneden courgette.
Leg om en om een plakje aardappel en courgette in een ingevette ovenschaal.
Vervang de roomkaas, de bieslook en de peterselie door de inhoud van 1 zakje Groente Rijk Lente-ui/Peterselie (Knorr).
Bestrooi de schotel met 50 gr geraspte belegen kaas.

Variatie 2: Met salami en Gorgonzola
Vervang de roomkaas, de bieslook en de peterselie door 75 gr verkruimelde Gorgonzola en 50 gr in piepkleine blokjes gesneden salami.

Variatie 3: Met een uiendakje
Bak 3 in ringen gesneden uien in 1 eetlepel olie goudgeel en glazig.
Verdeel ze over de aardappelen en schenk er dan pas het slagroommengsel over.

Variatie 4: Met ananas en rode paprikastukjes
Vervang 200 gr aardappelen door 1 klein blikje uitgelekte ananasstukjes (185 gr) en 1 in kleine stukjes gesneden rode paprika.


Aardappel-ovenschotel III

400 gr hamlappen
1 kg nieuwe aardappelen
2 courgettes
3 uien
3 eetlepels olijfolie
zout, versgemalen peper
6 takjes tijm
6 takjes salie
2 citroenen
21/2 dl droge witte wijn op kamertemperatuur

Verwarm de oven voor op 220°C.
Snijd het vlees in grove stukken.
Borstel de aardappelen onder stromend water schoon en snijd ze in grove stukken.
Was de courgettes en snijd ze in grove stukken.
Pel de uien en snijd ze grof.
Verhit de olijfolie in een braadpan, bak het vlees hierin aan en bestrooi het met zout en peper.
Voeg de ui, de aardappel, de courgette en de takjes kruiden bij het vlees en bak die ± 4 minuten mee.
Was de citroenen en snijd ze in vieren.
Verwijder de pitjes en voeg de citroenen aan het vlees toe.
Voeg de wijn langs de rand van het vleesmengsel en laat dit afgedekt midden in de oven ± 30 minuten stoven.
Voeg eventueel nog wat zout en peper toe.
Haal de citroen uit de pan en serveer direct.

Tip: Om de citroen makkelijker uit de pan te halen, kunt u een theeëi gebruiken. Hang het ei aan de rand van de pan en kan dus makkelijk weer worden verwijderd.
Ook lekker met laurier, kruidnagels en pepertjes.


Aardappel-ovenschotel met rozemarijn

1200 gr aardappelen in kleine blokjes
rozemarijn
zout
1/2 liter melk
1/2 liter slagroom
boter

Verwarm de oven voor op 200°C.
Meng de aardappelen en de rozemarijn met zout en doe ze over in een beboterde (glazen) ovenschaal.
Meng de melk en de room en schenk dit over de aardappelblokjes tot ze onder staan.
Verdeel er de boter in vlokken over.
Bak de aardappelschotel minstens 1 uur in de oven tot het vocht door de aardappelblokjes is opgenomen.


Aardappel-preigratin

1 dunne prei
150 gr verse roomkaas met kruiden of met ham
1 dl volle melk
1 teentje knoflook
750 gr voorgekookte aardappelschijfjes (vacuüm verpakt)
zout, versgemalen zwarte peper
100 gr geraspte Gruyère

Maak de prei schoon en snijd hem in flinterdunne ringetjes.
Klop de verse roomkaas en de melk met een handmixer los en pers het teentje knoflook erboven uit.
Schep de voorgekookte aardappelschijfjes en de prei erdoor en voeg naar smaak zout en peper toe.
Vet een lage taartvorm in en schep het aardappelmengsel erin.
Strijk de bovenkant glad en strooi er de Gruyère over.
Verwarm de oven voor op 225°C en bak de aardappelgratin in ± 25 minuten goudbruin en gaar.


Aardappel-tempéschotel

(± 6 personen)

500 gr vastkokende aardappelen
zout
250 gr tempé
4 eetlepels olie
2 grote uien
4 teentjes knoflook
2 theelepels verse gemberwortel
1 eetlepel zoute chilisaus
1 eetlepel zoete sojasaus
peper

Schil de aardappelen, snijd ze in kleine blokjes en kook ze in water met wat zout gaar.
Pel de uien en snijd ze fijn.
Pel de knoflook en rasp ze op een fijne rasp (of pers ze uit).
Schil de verse gember en rasp deze.
Snijd de tempé eerst in dunne plakken en dan in kleine blokjes.
Bewaar 1 eetlepel olie en verhit de rest in een wok of diepe pan tot hij zeer heet is.
Bak de tempé goudbruin.
Schep de blokjes met een schuimspaan uit de olie en laat ze op keukenpapier uitlekken.
Giet eventueel overgebleven olie weg en verhit de bewaarde olie in de wok.
Bak de ui, de knoflook en de gember zachtjes tot de ui glazig is en bruin begint te worden (laat de knoflook niet bruin worden).
Voeg de tempé, de chilisaus, de sojasaus, peper en de aardappelen toe en roer alles goed door elkaar.
Lekker met zuurkool of een zuurkoolsalade.


Aardappel-tomaatschotel

8 kleine vleestomaten
2 uien
4 eetlepels boter
2 eetlepels kappertjes
1 eetlepel gehakte tuinkruiden
zout, peper
150 gr Emmentaler
400 gr gekookte aardappelen
4 eieren
1/8 liter bouillon (tablet)
1/8 liter melk
1 mespunt paprikapoeder
bieslook

Snijd een kapje van de tomaten en hol ze met een lepeltje uit.
Snijd de tomaatdekseltjes en de uien fijn.
Verhit de helft van de boter en laat de ui hierin glazig worden.
Laat de tomaatblokjes 1 minuut mee smoren.
Voeg de gehakte kappertjes en kruiden toe, breng op smaak met zout en peper en laat de massa afkoelen.
Rasp de Emmentaler, roer de helft door het uimengsel en vul de tomaten
hiermee.
Zet de tomaten in een ingevette platte ovenvaste schaal.
Snijd de aardappelen in plakjes en leg die tussen de tomaten.
Klop de eieren los met de bouillon, de melk, zout, peper en paprikapoeder en schenk dit over de tomaten en de aardappelen.
Strooi de rest van de kaas hierover en leg hier en daar een botervlokje.
Zet de schaal in de op 200°C voorverwarmde oven en laat de kaas in 20 minuten gratineren.
Bestrooi het gerecht voor het serveren met bieslook.


Aardappel-tomaatschotel

II

1 kg aardappelen
5 tomaten
2 uien
1 teentje knoflook
boter
1 eetlepel basilicum
1 eetlepel peterselie
zout, peper
100 geraspte kaas
3 eetlepels paneermeel

Snijd de aardappelen in plakjes en kook ze 6 minuten voor.
Ontvel de tomaten en snijd ze in plakjes.
Fruit de gesnipperde uien en knoflook en schep ze in een ingevette ovenschaal.
Schep daarop een laag aardappelplakjes, dan tomaatplakken en bestrooi die met wat kruiden, zout en peper.
Herhaal deze laagjes en eindig met aardappelen.
Strooi er de kaas en het paneermeel over en leg hier en daar vlokjes boter.
Schuif de schotel 40 minuten in een hete oven (200°C).


Aardappel-tuinbonenschotel met lamsgehakt

500 gr aardappelen
zout, versgemalen peper
1 eetlepel olijfolie
1 teentje knoflook
400 gr lamsgehakt
2 theelepel gemalen kaneel
2 theelepels gedroogde oregano
1/2 dl witte wijn
450 gr tuinbonen (diepvries)
1 blikje artisjokharten, uitgelekt
1 zakje voor 1/2 liter béchamelsaus (Pavone of Grand'Italia)
1/2 liter melk
100 gr geraspte oude kaas
een ingevette ovenschaal, inh. 11/2 liter

Verwarm de oven voor op 200°C.
Kook de aardappelen in water met zout in 20 minuten gaar, giet ze af en snijd ze in dikke plakken.
Bak de knoflook 2 minuten in de olie, voeg het gehakt toe en bak het rul.
Voeg de kaneel, oregano en wijn toe en laat het geheel 10 minuten sudderen.
Breng op smaak met zout en peper.
Kook de tuinbonen in water met zout volgens de aanwijzingen op de verpakking gaar en giet ze af.
Snijd de artisjokharten in vieren.
Bereid van het zakje sauspoeder met de melk een dikke saus en roer de kaas
erdoor.
Vul de ovenschaal met lagen aardappel, gehakt, tuinbonen en artisjok en schenk er de kaassaus over.
Laat de ovenschotel in het midden van de oven in 20 minuten bruin kleuren.


Aardappel-uienschotel

3/4 kg aardappelen
3 dl Alfa Dortmunder
3 rode uien
boter
peper
3 eetlepels bloem
peterselie

Kook de aardappelen, maar zorg dat ze nog iets hard zijn.
Snijd de uien in schijven en bak die in boter lichtbruin.
Snijd de aardappelen in vrij dikke plakken en bak ze mee.
Haal de aardappelen en de uien uit de pan.
Verwarm 2 eetlepels boter tot lichtbruin, voeg roerend de bloem toe en
laat dit samen even doorkoken.
Voeg, van het vuur af, het bier toe.
Zet de pan terug op het vuur, verwarm het tot een lichtgebonden saus en maak die op smaak af met peper en zout.
Doe de aardappelschijven en de gebakken uischijven in de saus en warm ze door.
Bestrooi het mengsel met fijngehakte peterselie.


Aardappel-worstschotel

8 aardappelen
400 gr boterhamworst
4 tomaten
150 gr champignons
1 ui
een snufje marjolein
een snufje tijm
2 eetlepels boter
1 beker zure room
peper, zout

Verwarm de oven voor op 200°C.
Schil de aardappelen, kook ze in weinig water en wat zout net gaar en snijd ze in plakken.
Snijd de boterhamworst in blokjes.
Dompel de tomaten een paar tellen in kokend water, trek de velletjes eraf en snijd ze in stukjes.
Snijd de schoongemaakte champignons in plakjes en snipper de ui.
Verhit de boter in een koekepan en fruit hierin de ui glazig.
Voeg de champignons toe en bak die ± 5 minuten mee.
Voeg de stukjes tomaat toe met de marjolein en de tijm en breng het mengsel op smaak met peper en zout.
Roer er de zure room door en zet de pan even apart.
Vet een vuurvaste schotel in en leg er beurtelings laagjes aardappel en worst in.
Verdeel er het tomatenmengsel over en zet de schaal, zonder deksel, ± 20
minuten in de oven.
Lekker met kropsla.


Aardappelballetjes

500 gr gekookte aardappelen
zout, peper, nootmuskaat
2 dl melk
100 gr boter
100 gr bloem
3 eieren
frituurvet

Maak de aardappelen met een pureestamper, een pureeknijper of een elektrische mixer fijn en breng ze op smaak met zout, peper en nootmuskaat.
Breng de melk met de boter aan de kook, voeg in één keer de bloem toe en roer met een houten lepel tot het deeg als een bal van de zijkanten en de bodem van de pan loskomt.
Neem de pan van het vuur en roer de eieren één voor één door het deeg.
Vermeng het deeg met het aardappelkruim en vorm van dit mengsel kleine ronde balletjes.
Bestuif een schaal met bloem en leg de balletjes hierop.
Verhit het frituurvet tot 180-200°C, bak hierin 10-12 balletjes tegelijk in 2-3 minuten goudbruin en laat ze op keukenpapier uitlekken.


Aardappelballetjes met yoghurtdip

500 gr bloemig kokende aardappelen
zout
1 kleine wortel
50 gr knolselderij
10 gr gember
1 kleine courgette
1 rood pepertje
1 eetlepel gehakte koriander of peterselie
2 eetlepels olie
1 theelepel kurkuma
versgeraspte nootmuskaat
kardamom
versgemalen peper
3 eierdooiers
75 gr maïszetmeel
3 eieren
150 gr sesamzaadjes
1/2 liter maïskiemolie

Kook de aardappelen in lichtgezouten water gaar, laat ze onder koud stromend water schrikken, pel ze, prak ze fijn en zet ze afgedekt opzij.
Was en schil intussen alle groenten en het stukje gemberwortel.
Halveer het rode pepertje, verwijder de pitjes en hak alle ingrediënten daarna zeer fijn.
Meng ze met de koriander.
Verhit de olie in een pan, roerbak de groenten daarin 3-4 minuten en
breng op smaak met kurkuma, nootmuskaat, kardamom, zout en peper.
Meng de groenten, de eierdooiers en 3 afgestreken eetlepels maïszetmeel zorgvuldig door de aardappelen en breng op smaak met peper en zout.
Bestuif uw handen met maïszetmeel en vorm dan van het deeg 24 balletjes.
Haal ze door de rest van het maïszetmeel, daarna door de losgeklopte eieren en tenslotte door de sesamzaadjes.
Verhit de maïskiemolie in een frituurpan (1800°C), bak de balletjes in 4-5 minuten goudbruin en laat ze op keukenpapier uitlekken.
Serveer de balletjes met een yoghurtdip die u maakt door 1 pakje gemengde kruiden door 500 gr yoghurt te roeren, deze op smaak te brengen met 1/2
theelepel kummelzaadjes, 1 theelepel citroensap, peper en zout en dan nog
1/2 uur te laten trekken.


Aardappelcake

Schil 1 kg aardappelen en snijd ze (met de kaasschaaf) in heel dunne plakjes.
Maak een dikke kaassaus van melk, bloem, (geraspte) kaas, peper en knoflook, laat die afkoelen en klop er dan 2 eieren door.
Beboter een cakeblik en leg er een laagje aardappelschijfjes in.
Schenk daar een dun laagje kaassaus over, dan weer aardappel en zo om en om tot het cakeblik vol is.
Bak de aardappelcake in een op 160°C voorverwarmde oven in 60-80 minuten gaar.
Controleer de gaarheid!
De eieren zorgen dat de saus tijdens het bakken goed bindt.
Stort de gare cake op een schaal en snijd hem in plakken.
Serveer de cake met een frisse salade bij gevogelte of bij een schnitzel.


Aardappelcake met peterselie en crème fraîche

11/2 kg nieuwe aardappelen
2 bosjes peterselie
2 dl crème fraîche
zout, peper
1 teentje knoflook
150 gr geraspte belegen kaas
2 eieren
50 gr boter

Kook de hele aardappelen in weinig water in ± 15 minuten net gaar, laat ze afkoelen en snijd ze in plakken.
Hak de peterselie fijn en vermeng die, op 2 eetlepels na, met de crème fraîche, peper, zout, knoflook, 50 gr kaas en de eieren.
Bekleed een cakevorm met bakpapier, vet dat in en leg er de aardappelplakjes in laagjes in.
Schenk het ei-roommengsel in de vorm en verdeel er de rest van de kaas en de peterselie over.
Leg hier een daar een vlokje boter.
Dek de vorm met bakpapier af en bak de cake ± 50 minuten in een hete oven (220°C).
Laat de cake 11/2 uur in de vorm afkoelen, stort hem daarna op een schaal en verwijder het bakpapier.
Snijd de cake in plakken van ± 1/2 cm dikte en serveer die lauwwarm.


Aardappelchips

Zelf chips maken is een fluitje van een cent.
Schil rauwe aardappelen en snijd er met een kartelmes heel dunne plakjes van.
Let de aardappelplakjes een half uur in gezouten water, laat ze vervolgens in een zeef uitlekken en droog ze met een keukendoek.
Laat de aardappelchips in porties in heet frituurvet goudbruin worden.


Aardappelchips met dipsaus

500 gr rode aardappelen (bildstar)
3 dl olijfolie
1/2 eetlepel kerriepoeder
1 eetlepel dille
1 theelepel zeezout
3 eetlepels yoghurtsaus
1 zakje fiësta-dipsaus

Borstel de aardappelen onder stromend water schoon.
Schaaf ze tot chips, laat de chips tot het gebruik onder water staan en dep ze vlak voor gebruik met keukenpapier zorgvuldig droog.
Verhit de olijfolie in een wok, bak de chips in zeer kleine porties in ± 2 minuten gaar en laat ze op keukenpapier uitlekken.
Frituur ze nogmaals 2 minuten tot ze goudbruin en knapperig zijn en laat ze weer op keukenpapier uitlekken.
Bestrooi 1/3 deel van de chips met het kerriepoeder, 1/3 deel met de dille en 1/3 derde deel met het zeezout.
Roer een dipsaus van de yoghurtsaus met 1 eetlepel water en het dipsauspoeder.
Serveer de chips met de dipsaus apart erbij.


Aardappelcurry

500 gr geschilde vrij vastkokende aardappelen
2 uien
300 gr kipfilet
2 teentjes knoflook
2 eetlepels olie
1 eetlepel kerriepoeder
21/2 dl kokosmelk (santen)
1 theelepel suiker
2 eetlepels citroensap
2 dl kruidenbouillon (tablet)
peper, zout
3 eetlepels ongezouten pinda's

Snijd de aardappelen in blokjes.
Pel de uien en snijd ze in ringen.
Snijd de kipfilet in heel kleine stukjes.
Pel en snipper de knoflook.
Verhit de olie in een grote braadpan, fruit de knoflook en de ui op laag vuur en roer er het kerriepoeder door.
Voeg de aardappelen en de kipfilet toe en bak al omscheppend ± 5 minuten.
Schenk de kokosmelk erbij en breng het tegen de kook aan.
Voeg de suiker, het citroensap, de bouillon en 2 eetlepels pinda's toe en laat het op laag vuur 5 minuten sudderen.
Breng op smaak met peper en zout en strooi wat pinda's over de curry.
Lekker met sperzieboontjes.


Aardappelcurry met raita

(2 personen)

400 gr vastkokende aardappelen
1 kleine ongeschilde courgette in blokjes
1 fijngesneden ui
2 eetlepels olie
1 eetlepel grove mosterd
1 eetlepel kerriepoeder
1-2 theelepel chilipoeder
1 theelepel bruine basterdsuiker
1-2 eetlepels citroensap
± 1 dl groentebouillon
2 eetlepels fijngesneden koriander of peterselie

Snijd de aardappelen in kleine blokjes en kook ze in ± 15 minuten beetgaar.
Kook de courgette ± 1 minuut in ruim kokend water met zout.
Bak de ui ± 5 minuten in de olie.
Voeg de aardappelen en de courgette toe en bak ze ± 5 minuten mee.
Roer er de mosterd, de kerrie en het chilipoeder door en bak die ± 1 minuut mee.
Voeg de suiker, het citroensap en de bouillon toe en laat alles goed doorwarmen.
Bestrooi het gerecht voor het serveren met koriander.

Serveer met raita:
Een salade van kleine blokjes komkommer met dunne reepjes tomaat en dunne ringetjes rode peper, aangemaakt met zout en witte wijnazijn.


Aardappelen in het pannetje

500 gr aardappelen
200 gr sesamzaad
300 gr jong belegen kaas
(room)boter
knoflook

Schil de aardappelen en snijd ze in dunne plakjes.
Rasp of maal de kaas.
Wrijf de binnenkant van een hoge, smalle, dikwandige pan in met knoflook.
Leg een paar klontjes boter onderin de pan en vul hem verder als volgt:
een laagje aardappelen, een laagje geraspte kaas, bestrooi met sesamzaad, 2 klontjes boter, een laagje aardappelen enzovoort.
Eindig met kaas.
Sluit de pan en zet hem ± 1/2 uur in een op 180-200°C voorverwarmde oven.


Aardappelen met kalkoen en abrikozen

500 gr vastkokende aardappelen
250 gr bleekselderij
100 gr gedroogde abrikozen
2 sjalotjes
250 gr kalkoenfilet
1 eetlepel olijfolie
zout, versgemalen peper
11/2 dl witte wijn
1/2 dl groentebouillon
2 eetlepels balsamicoazijn
1 eetlepel honing
verse tijm

Was de aardappelen, kook ze gaar en pel ze.
Was de bleekselderij en snijd deze in stukken.
Snijd de abrikozen in reepjes.
Pel en snipper de sjalotjes.
Verhit de olie in een diepe koekenpan en braad het vlees hierin aan.
Breng op smaak met zout en peper en neem het uit de pan.
Snijd het vlees in stukken en fruit de groenten intussen in de koekenpan.
Halveer de aardappelen en voeg ze samen met de abrikozen toe.
Voeg de wijn, de bouillon, de azijn, de honing en het vlees toe en breng
op smaak met tijm, zout en peper.


aardappelen met knoflook uit de oven

(1 persoon)

2 middelgrote aardappelen
2 tenen knoflook
1 eetlepel olijfolie
1 mespunt karwijzaadjes
1/4 theelepel rozemarijn

Was en schil de aardappelen en halveer ze overlangs.
Pel de knoflooktenen en maak ze in een kom fijn.
Roer er de olijfolie door en breng dit mengsel op smaak met karwij en rozemarijn.
Bestrijk de snijvlakken van de aardappelen met het knoflookmengsel en strooi er wat zout over.
Leg de aardappelen in een ovenschaal en bak ze in 30-40 minuten in een op 200°C voorverwarmde oven gaar.


Aardappelen met spek en ui

1 kg afgeschrobde, ongeschilde aardappelen
250 gr dunne plakken mager rookspek
zout, peper
2 grote grof gesnipperde uien

Kook de aardappelen in de schil gaar, pel ze en snijd ze in vrij dikke plakken.
Bekleed een ovenvaste schotel met de helft van de plakken spek, leg hierop een laag aardappelplakken en bestrooi die met wat peper en zout.
Leg er een laag uien op en ga zo door tot alle aardappelen en uien op zijn.
Bedek de bovenste laag met de rest van de plakken spek en zet het gerecht ± 30 minuten in een op 190°C voorverwarmde oven.


Aardappelen met tuinkerskwark

1200 gr aardappelen
zout
400 gr paprika's (rood, groen en geel)
500 gr magere kwark
1/8 liter slagroom
200 gr zure room
2 bakjes tuinkers
peper, paprikapoeder

Was de aardappelen goed, kook ze 10 minuten in gezouten water en wikkel iedere aardappel afzonderlijk in aluminiumfolie.
Verwarm de oven voor op 200°C en laat de aardappelen daarin in 30-35 minuten gaar worden.
Halveer de paprika's, verwijder de zaadlijsten, was ze en snijd het vruchtvlees in kleine blokjes.
Roer de kwark los met de slagroom en de zure room en roer de paprika door dit mengsel.
Knip de blaadjes tuinkers van de steeltjes en roer die eveneens door de saus.
Houd enkele blaadjes apart voor de garnering.
Breng de kwarksaus op smaak met zout, peper en paprikapoeder.
Neem de aardappelen uit de oven, snijd ze kruisgewijs in en druk ze enigszins open.
Bestrooi de kwarksaus met de achtergehouden tuinkers en serveer de saus bij de aardappelen.


Aardappelflensjes I

(2 personen)

400 gr bintjes
3 eieren
11/4 dl melk
2 eetlepels bloem
1/2 theelepel nootmuskaat
zout
2 eetlepels boter
100 gr harde geitenkaas aan één stuk

Schil de aardappelen, was ze, snijd ze in schijfjes, kook die in ± 12 minuten gaar en giet ze af.
Pureer de aardappelen en laat de puree afkoelen.
Klop de eieren met de melk en de bloem los, meng er met een staafmixer de aardappelpuree door en breng het beslag op smaak met nootmuskaat en zout.
Verhit in een koekenpan 1/2 eetlepel boter en bak van 1/4 deel van het beslag 1 flensje.
Bak op dezelfde manier nog 3 flensjes.
Snijd de geitenkaas in blokjes.
Leg op elk bord 2 opgerolde flensjes met de geitenkaas erop.
Lekker met frisée- of rode sla.


Aardappelflensjes II

(4 amuses)

Rasp 1 aardappel en 1/2 sjalotje fijn en voeg er 1/2 eidooier bij.
Verhit olie in een koekenpan, schep 4 bergjes van het beslag in de hete olie en druk die met de achterkant van een lepel plat; u krijgt dan kleine flensjes.
Bak ze knapperig en haal ze uit de pan.
Leg op ieder flensje een plakje gerookte zalm.
Bak 4 kwarteleitjes en leg die op de zalm.
Garneer met een takje kervel.


Aardappelgnocchi

(6-8 personen)

625 gr kruimige aardappelen
1 losgeklopt ei
zout, peper, nootmuskaat
± 200 gr bloem
pesto

Kook de aardappelen in de schil gaar, schil ze heet en pureer ze.
Roer er het ei, een mespuntje nootmuskaat, zout, peper en de helft van de bloem door en voeg zoveel bloem toe tot een zachte, gladde en iets kleverige massa ontstaat.
Vorm hiervan rollen met een doorsnee van 2 cm dik en laat die afgedekt in de koelkast ± 1 uur opstijven.
Snijd de rollen dan in stukjes van 2 cm.
Duw elk stukje met uw duim zachtjes over de tanden van een vork, zodat de gnocchi aan de kant van de duim hol wordt en aan de kant van de vork bol en geribbeld.
Laat steeds een aantal gnocchi in ruim kokend water met zout glijden en pocheer ze tot ze boven komen drijven.
Leg de gnocchi op een warme schaal en dien ze op met pesto.


Aardappelgratin

1 kg nieuwe aardappelen
zout, versgemalen peper
75 gr magere spekreepjes
75 gr achterham
1 teentje knoflook
boter om in te vetten
400 gr camembert

Verwarm de oven voor op 240°C.
Borstel de aardappelen onder stromend water schoon, dep ze droog, snijd ze in dunne plakjes en bestrooi die met zout en peper.
Bak de spekreepjes in een droge koekenpan op laag vuur ± 4 minuten.
Snijd de ham in reepjes, voeg ze toe en bak ze ± 2 minuten.
Pel de knoflook en pers hem boven het spekmengsel uit.
Vet de ovenschaal in en verdeel eerst de plakjes aardappel over de bodem.
Verdeel het spekmengsel over de aardappel.
Snijd de camembert in plakken, verwijder de korst en verdeel de kaas over de aardappel.
Laat de aardappelgratin midden in de oven in ± 35 minuten gaar worden.
Lekker met een gebakken varkenshaasje en roergebakken witlof.


Aardappelgratin met wortel en courgette

750 gr aardappelen
1 winterwortel
1 courgette
1 eetlepel boter
peper, zout, nootmuskaat
1 dl melk
1 dl koffieroom
100 gr geraspte Gruyère

Schil de aardappelen en de wortel en snijd ze (met een kaasschaaf) in dunne plakjes.
Was de courgette en snijd ook die in dunne plakjes.
Vet een ovenschaal in en leg daarin eerst een laagje aardappelplakjes, daarop een laag wortelplakjes, een laag aardappelplakjes en een laag courgetteplakjes.
Herhaal dit tot alles op is en zorg dat de laatste laag uit aardappelplakjes bestaat.
Bestrooi elke laag met wat peper, zout en nootmuskaat.
Roer de koffieroom en de melk door elkaar en schenk dit over de plakjes.
Strooi er tenslotte de Gruyère over.
Laat het gerecht midden in een op 150°C voorverwarmde oven in ± 11/2 uur
goudbruin en gaar worden.
Met vlees, kip of vis is dit een volledige maaltijd.


Aardappelkoek met haring

(2 personen)

2 haringen
1 ui
1 bosje dille
1/2 bosje kervel
peper
1/8 liter zure room
1/2 kleine komkommer
300 gr diepvries rösti
boter

voor de garnering:
forelkuit
imitatiekaviaar

Snijd de haringfilets van de graat en snijd ze in reepjes.
Hak de ui, dille en kervel.
Meng alles goed met de zure room en breng op smaak met versgemalen
peper.
Was de augurk, halveer hem in de lengte, verwijder met een lepel de zaadlijsten, snijd hem in plakjes en schep die door het haringmengsel.
Bak van de rösti volgens de aanwijzingen op de verpakking 2-4 koeken, schep op iedere aardappelkoek enkele lepels haringsalade en garneer met forelkuit en imitatiekaviaar.


Aardappelkoekjes

500 gr kruimige aardappelen
100 gr geraspte feta
4 kleingesneden uien
3 eetlepels fijngehakte dille
1 losgeklopt ei
citroensap
bloem
3 eetlepels olie

Borstel de aardappelen schoon en kook ze in 20-25 minuten gaar.
Pel ze en pureer ze direct.
Schep de feta, de ui, de dille, het ei en het citroensap erdoor en breng op smaak met peper en zout.
Laat het mengsel afkoelen en draai er dan balletjes van 2 cm doorsnee van.
Druk ze iets plat, haal ze door de bloem en bak ze in de hete olie aan beide kanten goudbruin.


Aardappelkroketjes I

750 gr aardappelen
2 eidooiers
paneermeel
zout, nootmuskaat
bloem
2 eiwitten
frituurvet

Boen de aardappelen schoon, kook ze gaar, pel ze en pureer ze (bijvoorbeeld met behulp van een pureeknijper).
Meng de nog hete puree met de eidooiers, 2 eetlepels paneermeel, zout en (versgeraspte) nootmuskaat.
Maak van de puree ± 2 cm dikke rollen en snijd daar stukken van 4 cm af.
Wentel de kroketjes achtereenvolgens door de bloem, het losgeroerde eiwit en het paneermeel en laat ze in heet frituurvet goudbruin worden.


Aardappelkroketjes II

750 gr Aardappelen
1/2 theelepel zout
3 eidooiers
3-4 eetlepels paneermeel
nootmuskaat
Bloem voor het bestuiven

Voor het paneren:
2 eetlepels bloem
2 eiwitten
3 eetlepels paneermeel

Kook de aardappelen gaar, giet ze af en laat ze uitdampen en enigszins afkoelen.
Pureer de aardappelen en roer de eidooiers en het paneermeel door de puree tot een vormbaar, niet plakkerig deeg ontstaat.
Breng het aardappeldeeg op smaak met zout en nootmuskaat en vorm er op een met bloem bestoven werkblad een rol van met een diameter van ± 6 cm.
Snijd de rol in stukjes van ± 2 cm en vorm daar met licht bebloemde handen kroketjes van.
Wentel de kroketjes eerst door de bloem, daarna door het losgeklopt eiwit en tenslotte door het paneermeel en laat de kroketjes hierna 15 minuten staan.
Verhit de frituurpan en bak de kroketjes met niet te veel tegelijk in ± 6
minuten mooi bruin.
Haal ze uit de frituur en laat ze op keukenpapier uitlekken.


Aardappelkroketjes III

500 gr gekookte aardappelen
1 dl melk
zout, peper, nootmuskaat
1 gesplitst ei
1 eetlepel gehakte peterselie
paneermeel
frituurvet

Maak de aardappelen met een pureestamper, een pureeknijper of een elektrische mixer fijn.
Breng de melk aan de kook, klop deze door de aardappelen en breng op smaak met zout, peper en nootmuskaat.
Roer de eidooier en de peterselie door de puree en laat deze afkoelen.
Vorm er met behulp van 2 lepels balletjes van, wentel deze door het paneermeel en werk de balletjes met de handen af tot kleine kroketjes.
Zorg dat de kroketjes geen barsten vertonen.
Klop het eiwit met 2 eetlepels water los, wentel de kroketjes hierdoor en vervolgens door het paneermeel.
Verhit het frituurvet tot 180-200°C en bak de kroketjes hierin met 4-5 stuks tegelijk goudbruin en knapperig.
Zorg dat de kroketjes geheel door het frituurvet zijn bedekt en laat ze op keukenpapier uitlekken.


Aardappelkroketjes IV

(± 20 stuks)

500 gr gare droge aardappelen
30 gr boter
1 ei en 1 eidooier
zout, nootmuskaat
paneerei (= 1 eiwit, losgeklopt met 1 lepel water)
paneermeel
frituurvet

Maak de gare aardappelen heel fijn en vermeng ze met de gesmolten boter, het losgeklopte ei, de eidooier, het zout en de nootmuskaat.
Vorm er kleine balletje of kroketjes van en haal die eerst door het paneerei en daarna door het paneermeel.
Bak de kroketjes in heet frituurvet (± 180°C) snel bruin.


Aardappelmandjes

4 grote aardappelen

Schil de aardappelen, rasp ze grof en zet de aardappelrasp tenminste 30 minuten in ijskoud water.
Droog de aardappelrasp daarna tussen 2 doeken.
Verhit het frituurvet en houd de zeef er even in.
Bedek dan het kommetje van het grootste zeefje met aardappelrasp, druk daar de kleine zeef in en bak het zo in het frituurvet goudbruin.
Maak de zeefjes dan boven keukenpapier los en haal het aardappelmandje voorzichtig van de zeef los.
Herhaal dit nog drie maal.
Houd de aardappelmandjes tot het gebruik warm.


Aardappelnestjes met paprika en shoarmavlees

1 pak aardappelpuree
1 ei
1 rode en 1 groene paprika
30 gr boter of 2 eetlepels olie
400 gr shoarmavlees
1/4 liter gekruide tomatensaus (pot of fles)
zout, versgemalen peper

Maak de aardappelpuree volgens de aanwijzingen op de verpakking en roer er het ei door.
Schep de puree in een spuitzak met een grofgekarteld spuitmondje en spuit
een rand langs 4 eenpersoonsovenschaaltjes.
Verwarm de oven voor op 180°C.
Snijd de schoongemaakte paprika's eerst in vieren en dan in smalle reepjes.
Verhit de boter of de olie in een koekenpan en bak de paprikareepjes omscheppend enkele minuten.
Bak het vlees ± 5 minuten mee, schep er de tomatensaus door en laat goed doorwarmen.
Breng zo nodig op smaak met zout en/of peper.
Schep het paprikamengsel in de aardappelnestjes en zet de schaaltjes ± 10 minuten in de voorverwarmde oven.
Geef er sla en/of komkommer bij.


Aardappelomelet met basilicumsla

(2 personen)

1 kleine ui
1/2 rode paprika
2-3 eetlepels olijfolie
200 gr voorgebakken frietjes
4-5 grote eieren
1 eetlepel kruiden voor ei
50 gr geraspte kaas
3-4 takjes basilicum
75 gr gemengde bladsla

Snijd de ui in halve schijven en duw de laagjes los.
Snipper de paprika.
Verhit de olie in een koekenpan van ± 20 cm doorsnee en bak de frietjes, de uiringen en de paprikasnippers hierin onder af en toe omscheppen 5 minuten.
Klop de eieren los met de eikruiden en de geraspte kaas en schep de inhoud van de koekenpan bij de eieren in de kom.
Schenk vervolgens nog wat olie in de koekenpan, schep het gevulde eimengsel erin en verdeel de vulling gelijkmatig.
Laat de omelet op halfhoog vuur stollen; leg hierbij een deksel op de koekenpan.
Keer de omelet, zodra de bovenkant zo goed als droog is, met behulp van het deksel om en bak nu de onderkant snel gaar.
Snijd intussen de basilicumblaadjes in repen en meng ze met de gemengde sla.
Leg de omelet op een snijplank en strooi de salade erover.
Snijd tot slot de omelet in 4 gelijke stukken, stapel deze per 2 op elkaar en leg ze zo op de borden.
Geef er wat tomaatjes en eventueel tomatenketchup bij.


Aardappelomelet met chorizo en paprika

1 rode paprika
een stukje chorizo van 150 gr
3 eetlepels olijfolie
1 zak aardappelblokjes 750 gr (diepvries pommes rissolées Aviko)
1 zakje panklare prei (250 gr)
6 eieren
3 eetlepels melk
2 eetlepels Provençaalse kruiden
zout, peper
100 gr geraspte oude kaas

Maak de paprika schoon en snijd hem in stukjes.
Snijd de chorizo in blokjes.
Verhit de olie in een hapjespan en bak de aardappelblokjes al omscheppend in ± 3 minuten lichtbruin.
Bak de paprika, prei en chorizo al omscheppend ± 3 minuten mee.
Klop de eieren met de melk, de kruiden, zout en peper los en schenk ze over het aardappelmengsel.
Strooi de kaas erover en laat het ei afgedekt op zacht vuur in ± 8 minuten stollen.
Snijd de omelet in punten en leg die op 4 borden.

Tip: Vervang de panklare prei eventueel door 2 preien die u in ringen van ± 1/2 cm dik snijdt.


Aardappelpannenkoeken

11/2-2 kg aardappelen
2 grote uien
4 eieren
5 eetlepels paneermeel
1 eetlepel bloem

Schil de aardappelen, maak ze schoon en rasp ze fijn.
Pel de uien en rasp ze fijn.
Vermeng de aardappel- en uienrasp.
Klop de eieren, voeg ze aan het geraspte mengsel toe en voeg er de bloem en het paneermeel bij.
Roer alles goed door en kruid het deeg naar smaak, bijvoorbeeld met zout en peper.
Neem per pannekoek 1 soeplepel van het deeg en bak de pannenkoeken in wat olie of boter.


Aardappelpanpizza

(1 persoon)

2 flinke aardappelen
2 eetlepels gefruite uitjes
1 eetlepel bloem
1 eidooier
2 eetlepels (olijf)olie
zout, versgemalen peper
1 dikke plak gekookte ham (± 50 gr)
100 gr champignons
1 tomaat
1 klontje boter
bloem
2 eetlepels grofgeraspte of geschaafde jongbelegen kaas

Snijd de geschilde aardappelen in blokjes en kook die in water met wat zout in ± 10 minuten gaar.
Giet ze af en stamp ze met de uitjes, de bloem, de eidooier en de helft van de olie tot een vaste puree.
Breng op smaak met wat zout en peper.
Snijd de ham in reepjes en de champignons en de tomaat in plakjes.
Bak de ham en de champignons omscheppend ± 2 minuten in een klontje boter en maal er wat peper over.
Verhit een kleine koekenpan met anti-aanbaklaag en een doorsnede van ± 20 cm met de resterende eetlepel olie.
Maak met bebloemde handen een bal van de puree en druk die op een met bloem bestrooid werkvlak uit tot een ronde lap die in de pan past.
Schep de aardappelplak met behulp van een spatel in de pan en bak hem op middelhoog vuur ± 8 minuten tot de onderkant mooi is gekleurd.
Verwarm intussen de grill voor op de hoogste stand.
Verdeel de ham, de champignons en de tomaat over de aardappelpizza, bestrooi met de kaas en schuif de pan enkele minuten onder de hete grill tot de kaas begint te kleuren.
(Let op dat de steel van de pan buiten de oven steekt)!
Laat de pizza op een bord glijden en eet er sla of een gemengde rauwkostsalade bij.


Aardappelpuree

11/4 kg aardappelen
21/2 dl water
4 gr zout
2 dl melk
40 gr boter
(1 ei)
zout, nootmuskaat

Schil en pit de aardappelen, halveer ze zo nodig, leg ze direct in ruim water en was ze.
Kook ze in het kokende water met het zout in ± 20 minuten gaar, giet ze af stoom ze en droog.
Maak de hete aardappelen goed fijn en vermeng ze daarna met de kokende melk, de boter en desgewenst het losgeklopte ei.
Breng op smaak met zout en nootmuskaat en roer de puree op het vuur stevig tot hij heet, glad en luchtig is.

Variaties:
- Aardappelpuree met kaas en/of ham
Vermeng de hete puree met 150 gr geraspte kaas of 150 gr kleingesneden ham of de helft van beide.
- Aardappelpuree met bacon of rookspek
Vermeng de hete puree met 150 gr uitgebakken stukjes bacon of rookspek.
- Aardappelpuree met ui en kerrie
Vermeng de hete puree met 1 grote gesnipperde ui die 5 minuten met ± 1 theelepel kerrie licht in 25 gr boter is gefruit.
- Aardappelpuree met tuinkruiden
Vermeng de hete puree vlak voor het serveren met 3 eet lepels kleingesneden peterselie, selderij, bieslook, dille of munt.
- Aardappelpuree met tomatenpuree
Vermeng de hete, vrij dikke puree met de inhoud van 1 klein blikje tomatenpuree of vervang de melk door puree van ± 400 gr verse tomaten.
- Aardappelpuree met spinaziepuree
Vermeng de hete, vrij dikke puree met 5 eetlepels dikke spinaziepuree.


Aardappelpuree met bosui

(2 personen)

500 gr aardappelen
zout
3 bosuitjes
1 teentje knoflook
3 eetlepels olijfolie
versgemalen zwarte peper
1/2 dl koffieroom

Schil de aardappelen, snijd ze in kleine blokjes en kook die met zout in ± 15 minuten zachtjes gaar.
Snijd intussen de bosuitjes in dunne ringetjes.
Pel de knoflook en snijd het teentje in dunne plakjes.
Verhit de olie in een steelpan en fruit de plakjes knoflook zachtjes goudbruin.
Neem ze uit de pan en fruit de uiringetjes ± 1 minuut.
Giet de aardappelen af, stamp ze fijn en roer de koffieroom erdoor tot een smeuïge puree ontstaat.
Schep er dan de uitjes en de plakjes knoflook door en breng op smaak met zout en peper.


Aardappelpuree met dille

(4-6 personen)

11/2 eetlepel gele mosterdzaadjes
1 bosje dille
150 gr augurken in plakjes
750 gr vastkokende aardappelen
1/4 liter melk
40 gr boter
2 eetlepels milde mosterd
zout

Rooster de mosterdzaadjes in een droge anti-aanbakpan; houd de pan in beweging tot de zaadjes gaan springen.
Laat ze afkoelen.
Hak de dille fijn, bewaar 2 takjes voor de garnering.
Snijd de plakjes augurk in kleine stukjes, bewaar 2 plakjes voor de garnering.
Kook de geschilde en in vieren gesneden aardappelen met weinig zout gaar, giet ze af en stamp ze fijn.
Verhit de melk en de boter in een pan en meng dit met een garde door de puree.
Schep de mosterdzaadjes, de mosterd en de gehakte dille door de puree en breng op smaak met zout.
Verdeel de puree op voorverwarmde borden en garneer met de takjes dille en de schijfjes augurk.
Lekker met gebakken kabeljauwfilet.


Aardappelpuree met knoflook en salie

(2 personen)

400 gr aardappelen
3 teentjes knoflook
3 eetlepels olijfolie
1/2 theelepel zeer fijngehakte salie
1/2 dl zure room
1 theelepel mosterd
1 eetlepel fijngehakte peterselie
zout

Schil de aardappelen en kook ze in ± 20 minuten gaar.
Giet het vocht af.
Pel intussen de teentjes knoflook en snijd ze in zeer dunne plakjes.
Verhit de olie en bak de plakjes knoflook hierin goudbruin.
Voeg de salie toe en zet het vuur uit.
Stamp de warme aardappelen fijn en roer er de zure room, de mosterd, de peterselie en de olie met de gebakken knoflook en de salie door.
Breng de aardappelpuree met een snufje zout op smaak.


Aardappelpuree met paprika

(4-6 personen)

150 gr middelgrote uien
1 rode paprika van ± 200 gr in stukjes
750 gr vastkokende aardappelen
zout
1/4 liter melk
50 gr boter
2 eetlepels tomatenpuree
1 eetlepels zoete paprikapoeder
1 theelepel hete paprikapoeder

Snijd de helft van de uien in ringen en de andere helft heel fijn.
Kook de geschilde en in vieren gesneden aardappelen met weinig zout gaar.
Giet ze af en stamp ze fijn.
Verhit de melk.
Smelt de helft van de boter in een pan, fruit de fijngesneden ui ± 2 minuten en voeg de tomatenpuree en het paprikapoeder toe.
Roer de gekookte melk door de puree tot het een romig geheel is en voeg de paprika, de ui en het tomatenmengsel toe.
Fruit de uiringen in de rest van de boter goudgeel.
Schep de puree op voorverwarmde borden en verdeel er het ui-paprikamengsel over.


Aardappelpuree met rode peper

(2 personen)

400 gr aardappelen
1 kleine rode peper
25 gr boter
3 teentjes knoflook
1 dl melk
1 eetlepel fijngehakte peterselie
zout

Schil de aardappelen, kook ze in ± 20 minuten gaar en giet het vocht af.
Hak de rode peper fijn.
Smelt de boter en bak de rode peper met de uitgeperste teentjes knoflook op laag vuur 3 minuten.
Breng de melk aan de kook.
Stamp de warme aardappelen fijn en roer er de melk en de boter met de knoflook en de peper door.
Breng de aardappelpuree op smaak met een snufje zout.


Aardappelpuree met sesamzaad

(4-6 personen)

80 gr sesamzaadjes
3 eetlepels olijfolie
50 gr fijngehakte uien
2 uitgeperste tenen knoflook
2 eetlepels milde kerriepoeder
1 theelepel hete kerriepoeder
3 eetlepels sesamolie
1 theelepel bruine suiker
1/4 liter melk
750 gr vastkokende aardappelen
zout

Rooster de sesamzaadjes in een anti-aanbakpan goudbruin en laat ze afkoelen.
Verhit de olijfolie, fruit de uitjes en de knoflook en voeg de sesamolie en de kerrie toe.
Neem de pan van het vuur en roer de suiker door het mengsel.
Kook de geschilde en in vieren gesneden aardappelen met wat zout gaar.
Kook intussen de melk.
Giet de gekookte aardappelen af, stamp ze fijn en roer met een garde de melk, het ui-kerriemengsel en (op 1 eetlepel na) het sesamzaad door de aardappelpuree.
Strooi de laatste lepel sesamzaad over de puree.
Lekker met gebraden kipfilet.


Aardappelpuree met slagroom

(4-6 personen)

40 gr pijnboompitten
2 bosjes basilicum
1/4 liter slagroom
zout
20 gr boter
versgemalen witte peper

Rooster de pijnboompitten in een droge anti-aanbakpan goudgeel.
Pluk 12-14 basilicumblaadjes van de bosjes en hak de rest fijn.
Kook de geschilde en in vieren gesneden aardappelen met weinig zout gaar.
Giet ze af en stamp ze fijn.
Verwarm de slagroom.
Roer de boter en de helft van de slagroom door de puree.
Meng de gehakte basilicum door de rest van de slagroom en maak het met de mixer fijn.
Roer het basilicum-slagroommengsel met een garde door de puree en breng hem met zout en peper op smaak.
Doe de puree op een voorverwarmde schaal en strooi er de geroosterde pijnboompitten en de basilicumblaadjes over.


Aardappelragoût

750 gr aardappelen
1 ui
25 gr boter
2 bouillontabletten
1/2 liter melk
4 eetlepels gehakte selderij
zout, peper
25 gr maïzena
melk
100 gr Leidse kaas

Schil de aardappelen en snijd ze in kleine blokjes.
Snipper de schoongemaakte ui fijn en fruit hem 5 minuten in de hete boter.
Voeg de blokjes aardappel toe, schenk er 1/2 liter water bij en doe de bouillontabletten erbij.
Laat het geheel ± 30 minuten zachtjes koken en wrijf het daarna door een
zeef.
Giet de melk erbij en laat het gerecht opnieuw aan de kook komen.
Roer er de selderij door en breng op smaak met zout en peper.
Bind de ragoût bij met met wat melk aangelengde maïzena en roer er tot slot de in stukjes gesneden kaas door.


Aardappelragoût met tuinkerssaus

700 gr aardappelen
500 gr koolraap
2 uien
50 gr boter
1/4 liter bouillon (tablet)
8 eieren
2 bakjes tuinkers
200 gr crème fraîche
zout, peper, nootmuskaat
2 eetlepels sausbinder

Schil de aardappelen, was ze en snijd ze in grote dobbelstenen.
Maak de koolraap schoon, was hem en snijd hem eveneens in grote dobbelstenen.
Snipper de ui en laat hem in de hete boter glazig worden.
Voeg de aardappel en de koolraap toe, lus af met de bouillon en laat alles afgedekt in ± 15 minuten gaar worden.
Kook de eieren 8-9 minuten in kokend water en laat ze onder de koude kraan schrikken.
Knip de tuinkersblaadjes los; houd voor de garnering enkele blaadjes apart.
Pureer de rest van de tuinkers met 1 eetlepel aardappelkookvocht en 100 gr crème fraîche in een keukenmachine of met een staafmixer.
Roer de rest van de crème fraîche met de tuinkerspuree door de aardappels, breng het geheel aan de kook en bind met de sausbinder.
Pel de eieren, halveer ze en geef ze bij de aardappelragoût.
Garneer met de achtergehouden tuinkers.


Aardappelrolletjes met rucola en Parmezaanse kaas

100 gr bloemige aardappelen
1 ei
50 gr maïzena
50 gr volkorenbloem
75 gr rucola
1 tomaat
40 gr zwarte ontpitte olijven
30 gr pijnboompitten
zout, versgemalen peper
1 eetlepel olijfolie
30 gr geraspte Parmezaanse kaas

Was de aardappelen, kook ze gaar, pel ze en pers ze door een pureeknijper (of stamp ze fijn).
Kneed de pruee met het ei, de bloem en de maïzena tot een uitrolbaar deeg.
Was en droog de rucola en de tomaat en snijd ze klein.
Snijd de olijven in plakjes.
Rol het deeg op een met bloem bestoven werkvlak uit tot een rechthoek.
Verdeel de rucola, de pijnboompitten, de tomaat en de olijven over het deeg en breng op smaak met zout en peper.
Rol langs de lange kant op en snijd de rol in 12 plakken.
Verhit de olie in een pan en bak de aardappelrolletjes hierin rondom gaar.
Bestrooi ze met de kaas.
Lekker als voorgerecht of, met een salade erbij, als hoofdgerecht.


Aardappelrozetten

600 gr aardappelen
60 gr boter
3 eidooiers
1 theelepel kruidenzout
nootmuskaat
1 eetlepel melk

Schil de aardappelen, kook ze gaar, pureer ze (bijvoorbeeld met behulp van een pureeknijper) en meng de puree met de boter, 2 eidooiers, het kruidenzout en rijkelijk (versgeraspte) nootmuskaat.
Doe de massa over in een spuitzak en spuit er op een ingevet bakblik rozetten van.
Roer de rest van de eidooier met de melk los en bestrijk de aardappelrozetten hiermee.
Verwarm de oven voor op 200°C en laat de rozetten daarin in 15 minuten
goudbruin worden.


Aardappelsalade uit Berlijn

1 kg aardappelen (Bintjes)
1 gesnipperde ui
11/2 theelepel zout
1/2 theelepel witte peper
1 theelepel suiker
3 eetlepels azijn
1/4 liter vleesbouillon
1 eetlepel boter
50 gr gerookte spekblokjes
2 eetlepels fijngehakte peterselie

Eigenlijk moet u voor deze salade speciale Duitse 'Salatkartoffel' hebben, maar onze vastkokende doen het ook.

Kook de aardappelen in de schil, giet ze af, laat ze onder de koude kraan schrikken en pel ze.
Snijd de ui fijn en doe hem met de kruiden en de azijn in de saladeschaal.
Giet de warme bouillon op het ui-mengsel en snipper de warme aardappelen in de schaal.
Schep voorzichtig om, zodat de aardappelen niet verder stuk gaan.
Smelt de boter en bak de fijngesneden spekjes daarin.
Schenk het boter-spekmengsel over de salade, schep om en laat het even door trekken.
Strooi vlak voor het serveren de peterselie over.
Deze salade wordt lauwwarm of koud gegeten bij gerechten van de grill of van de barbecue en in plaats van aardappelen bij de maaltijd.


Aardappelsalade uit Sachsen

1 kg aardappelen (Bintjes)
3 eetlepels azijn
3 eetlepels ganzevet
3 eetlepels suiker
1 theelepel zout
1 mespunt peper
500 gr zure appelen
1 gesnipperde ui
2 zoetzure augurken
1 bosje bieslook

Kook de aardappelen in de schil, giet ze af, laat ze onder de koude kraan schrikken en pel ze.
Snijd ze in kleine plakjes en houd ze warm.
Verwarm de azijn, smelt het ganzevet (of eventueel reuzel) hierin en breng met
zout, peper en suiker op smaak (laat het Niet koken).
Snijd de appels in kleine stukjes.
Hak de ui fijn.
Snijd de augurken fijn.
Meng de appels, ui en augurk door de aardappelen, giet er de warme azijn over en schep goed om.
Snijd de gewassen bieslook fijn en strooi die over de salade.
Serveer de salade terwijl hij nog warm is.
Geef er een pot pittige mosterd bij.


Aardappelsalade uit Schwaben

1 kg aardappelen (bintjes)
1 teen knoflook
4 eetlepels azijn
1/4 liter vleesbouillon
11/2 theelepel zout
1/2 theelepel witte peper
1 gesnipperde ui
4 eetlepels olie

Kook de aardappelen in de schil, giet ze af, laat ze onder de koude kraan schrikken en pel ze.
Snijd de gekookte aardappelen in kleine plakjes.
Smeer de schaal voor de salade met de gehalveerde knoflookteen
in en doe er vervolgens de aardappelplakjes in.
Meng de azijn met de (warme) vleesbouillon en giet dit over de
aardappelplakjes.
Kruid met het zout, de peper en de ui en breng het lekker pikant op smaak.
Doe er nu de olie over en schep die er voorzichtig door.
Laat de salade op een koele plaats minstens een uur staan.
Lekker bij grill- en barbecuegerechten en in plaats van aardappelen bij de maaltijd.


Aardappelschijfjes uit de oven

750 gr aardappelen
2 kleine eieren
3 dl melk
zout, peper
75 gr geraspte kaas

Schil de aardappelen, snijd ze in plakjes van 3 cm en leg die dakpansgewijs in een ingevette ovenschaal.
Klop de eieren met de melk, wat zout en peper oos, schenk dit bij de aardappelen en strooi de kaas erover.
Schuif de schotel 40 minuten in een hete oven (200°C).
Dek de schotel af als het gerecht bovenop te bruin wordt.

Variaties:
- Klop met de eieren en de melk 2 teentjes knoflook uit de pers mee.
- Vervang de melk door koffieroom.
- Snijd een ui in ringen en leg die tussen de aardappelen.


Aardappelschotel uit de combi-magnetron

(2-3 personen)

1 doorgesneden teentje knoflook
een klontje boter
500 gr geschilde aardappelen
1 dl water
zout, peper, nootmuskaat
3 eetlepels geraspte kaas
2 eetlepels paneermeel
4 eetlepels slagroom

Wrijf een ovenschaal in met knoflook en bestrijk hem met boter.
Schaaf of snijd de aardappelen zeer dun en vermeng de plakjes onmiddellijk met het water, zout, peper en nootmuskaat.
Doe ze over in de schaal en bedek ze met de kaas en het paneermeel.
Schep de slagroom erover.
Zet de schotel 15-18 minuten in de onvoorverwarmde combi-magnetron tot de aardappelen gaar zijn en de bovenkant lichtbruin is (225°C, ± 500 Watt).


Aardappelschotel uit Napels

(2 personen)

1 pakje aardappelpuree met kaas (Maggi)
2 dl melk
1 ei
150 gr mortadella (Italiaanse vleeswaar), in plakken
1 blik polpabella (400 gr, stukjes tomaat, Grand'Italia)
zout, versgemalen peper
3 takjes basilicum
1 Mozzarellakaasje in plakjes

Verwarm de oven voor op 225°C.
Maak de puree met water en 2 dl melk volgens de gebruiksaanwijzing en meng het ei erdoor.
Vet een ovenschaal (24 cm doorsnee) in.
Schep de puree erin en strijk die glad.
Leg de mortadella erop.
Schep de stukjes tomaat uit het blik, verdeel ze over de mortadella en bestrooi met zout en peper.
Knip de basilicum erboven fijn, verdeel de plakjes Mozzarella erover en schenk het tomatensap erover.
Bak de 'pizza' in het midden van de oven in ± 15 minuten goudbruin en
laat de kaas smelten.
Garneer met een toefje basilicum.
Lekker met friséesalade.

u kunt ook 2 eenpersoons 'pizza's' maken in kleine ovenschaaltjes (18 cm doorsnee).


Aardappelsoep I

11/2 kg aardappelen
11/2 liter bouillon ((tablet)
350 gr boerensoepgroenten (winterwortel, prei, selderij, bloemkool, peterselie)
1 flinke rookworst
enkele plakjes bakbacon of spek

Schil de aardappelen, kook ze, afhankelijk van de soort, 15-20 minuten in de bouillon en stamp ze in de pan fijn.
Roer goed door.
Voeg de soepgroenten toe, leg er de rookworst op en laat de soep met het deksel op de pan in ± 15 minuten door en door heet worden.
Snijd intussen de bacon in reepjes en bak die in een droge koekepan uit.
Snijd de worst in plakjes en schep die door de soep.
Strooi er de bacon over of geef die apart bij de soep.


Aardappelsoep II

500 gr bloemige aardappelen
100 gr lente-uitjes
1 teen knoflook
1 eetlepel olijfolie
1/2 liter groentebouillon
70 gr rode linzen
zout, versgemalen peper
1 bosje kervel
2 theelepels roze peperkorrels

Was de aardappelen, schil ze en snijd ze in blokjes.
Was de lente-uitjes en snijd ze in ringen; houd 1 eetlepel achter.
Pel en hak de knoflook.
Verhit de olie in een pan en fruit de groenten en de knoflook hierin.
Voeg de bouillon toe en laat de soep 20 minuten zachtjes koken.
Kook de linzen in gezouten water gaar.
Pureer de soep met een staafmixer en breng op smaak met zout en peper.
Hak de kervel fijn.
Verdeel de linzen, de peperkorrels, de kervel, de achtergebleven lente-ui en de soep over vier kommen.


Aardappelsoufflé met kaas

300 gr aardappelen
1 ui
50 gr geraspte Gruyère
zout, zwarte peper
1/4 bosje peterselie
4 gesplitste eieren
1/2 dl melk
30 gr boter

Kook de aardappelen gaar, stamp ze fijn of druk ze door een pureeknijper.
Verwarm de melk tot het kookpunt, klop die door de puree en voeg één voor één de eidooiers toe.
Verhit de boter en fruit hierin de ui tot hij glazig is.
Meng de ui door de aardappelpuree samen met de kaas, zout, zwarte peper en de peterselie.
Sla de eiwitten stijf, spatel de helft door de aardappelpuree en meng dit door de rest van de eiwitten.
Verdeel het mengsel over 4 beboterde soufflépotjes en bak de soufflés 30- 40 minuten op 200°C.


Aardappeltjes met maanzaad uit India

(4-6 personen)

5 eetlepels olie
1/2 theelepel uiezaadjes
1 theelepel komijnzaadjes
4-6 gepelde en geperste tenen knoflook,
1 theelepel versgemalen zwarte peper
1/2 theelepel gemalen kurkuma
700 gr geschilde aardappelen in blokjes
1 fijngesneden verse groene chilipoeder
6 eetlepels wit maanzaad
1 theelepel zout

Verhit de olie in een gietijzeren pan (of een pan met anti-aanbaklaag)
tot er een lichte walm afkomt.
Neem de pan van het vuur en voeg de uie- en komijnzaadjes toe.
Voeg, zodra de zaden beginnen te knappen, de knoflook toe en zet de pan weer op half vuur.
Doe de zwarte peper en de kurkuma erbij, roer flink en voeg de aardappelblokjes en de groene chilipeper toe.
Bak de aardappelen 2-3 minuten onder voortdurend omscheppen.
Zet het vuur op laag, leg het deksel op de pan en laat de aardappelen in 12-15 minuten gaar worden.
Schep af en toe om.
Maal het maanzaad in een koffiemolen vrij grof en voeg het aan de aardappelen toe.
Zet het vuur op half en bak het mengsel van aardappel en maanzaad nog 5-6 minuten.
Schep vaak om.
Voeg het zout toe, schep om en neem de pan van het vuur.


Aardappeltjes Romanov

1 kg aardappelen
2 potjes HüttenkÄse
1 potje zure room
1 theelepel chilipoeder
1 paprika
2 uien
500 gr gehakt
2 eetlepels boter
zout, peper, nootmuskaat
150 gr geraspte kaas

Kook de aardappelen bijna gaar en snijd ze in plakjes.
Roer de HüttenkÄse, de zure room en het chilipoeder met de gesnipperde paprika en uien glad.
Bak het gehakt in de boter rul met zout, peper en nootmuskaat.
Leg in een ingevette ovenschaal om beurten steeds een laagje aardappelschijfjes, een laagje roommengsel en een laagje gehakt.
Dek de laatste laag gehakt af met de kaas en schuif de schaal ± 20 minuten in een hete oven (200°C).


Aardappeltjes uit de combi-magnetron

(2 personen)

400 gr mini-krielaardappeltjes
1 rode ui
1 teentje knoflook
1 eetlepel hele komijn
3 eetlepels olijfolie

Zet de combi op de magnetron- en grillfunctie (vermogen 550 Watt en grill).
Vet een schaal in met olijfolie.
Doe de overgebleven olijfolie in een kommetje, voeg daar het geperste teentje knoflook bij en roer het door elkaar.
Doe de krielaardappeltjes in een magnetronschaal en voeg de gesneden rode ui toe.
Voeg er de mix van olijfolie en knoflook bij en roer om.
Strooi de komijn erover en roer om.
Zet de schaal 20 minuten in de combimagnetron.
Roer na 10 minuten nog even om.
Het gerecht is klaar als de aardappeltjes lichtbruin zijn.
Lekker met een tomatensalade en een stukje vlees.


Aardappeltortilla

(6 personen)

1 kop olijfolie
4 grote, geschilde aardappelen in plakjes van 3 mm
1 grote ui in dunne ringen
grof zout
4 grote eieren

Verhit de olie in een koekenpan met een anti-aanbaklaag en een doorsnee van 22 cm en doe er om en om de aardappelschijfjes en de uiringen in.
Bestrooi de laagjes met zout en laat ze, onder af en toe omdraaien, op laag vuur langzaam gaar worden (ze mogen niet bruin bakken).
Laat het aardappelmengsel, als het bijna gaar is, in een vergiet uitlekken en vang de olie op.
Maak de koekenpan goed schoon.
Klop intussen de eieren in een schaal schuimig op.
Meng het uitgelekte aardappelmengsel door de geklopte eieren en laat het 10 minuten staan.
Verhit 2 eetlepels van de opgevangen olie in de koekenpan tot de olie begint te walmen.
Voeg dan in één keer het ei-aardappelmengsel toe en strijk het glad.
Zet het vuur lager.
Draai de tortilla, als de onderkant bruin wordt, met behulp van een bord
om en laat in de opnieuw toegevoegde olie ook de andere kant zachtjes bruin worden.
Serveer de tortilla koud of warm.
Eventueel kunt u de tortilla ook op stukjes stokbrood serveren. Die worden dan 'boccadillas' genoemd.

N.B.: Voor dit ogenschijnlijke simpele gerecht is het echt heel belangrijk dat de aardappelen bijna gaar zijn en dat u werkt met een zeer hete, goed schoongemaakte koekenpan.


Aardappeltortilla (van een restje gekookte aardappelen)

(2 personen)

een restje gekookte aardappelen (4 stuks)
3 eieren
1/2 kopje melk
zout, peper, paprikapoeder
3 eetlepels olie

Snijd de aardappelen in plakjes.
Breek de eieren boven een grote kom en doe er de melk, en wat zout, peper en paprikapoeder bij.
Klop tot het eiwit geen draden meer trekt en doe er dan de plakjes aardappel in.
Verhit de olie op hoog vuur in een koekenpan.
Giet, als de damp eraf slaat, het losgeklopte ei met de aardappel in de pan en laat het vuur even hoog staan.
Schud de pan af en toe heen en weer om te zorgen dat de tortilla niet aan de bodem plakt.
Zet het vuur laag, leg een deksel op de pan en laat het ei stollen.
Draai de tortilla om en bak de andere kant op hoog vuur snel lichtbruin.
Serveer er een salade met olijven bij.

Tortilla keren zonder hem te breken:
Houd met één hand de pan en met de andere hand het deksel stevig vast. Draai de pan om, terwijl u het deksel goed op zijn plaats houdt; de tortilla valt nu met de ongebakken kant op het deksel. Zet de pan terug op het vuur en laat de tortilla van het deksel in de pan glijden.
Deze methode is ook handig voor het omdraaien van omeletten, (appel)pannekoeken enzovoort.

In Spanje wordt een punt tortilla op een sneetje stokbrood geserveerd, als tapa en dat is het Spaanse woord voor borrelhapje.

Variaties:
U kunt de aardappelen ook eerst bakken en dan van allerlei mee bakken, zoals: gesnipperd ui, blokjes paprika, plakjes courgette, blokjes boterhambeleg (ontbijtspek, ham, worst enzovoort).
Giet na 5 minuten bakken het eimengsel erover.


Aloo Ko Achar (Aardappelsalade uit Nepal)

(6 personen)

500 gr kleine aardappelen
4 jalapeñopepers, zaad verwijderd en in lange reepjes gesneden
het sap van 1 limoen
zout
1/4 kop geroosterde sesamzaden
1 theelepel kurkumapoeder
1 theelepel komijnzaadjes
2 hele gedroogde chilipepers
3 theelepels graanolie of mosterdolie
1/8 liter water
1/2 kop versgehakte koriander

Kook de aardappelen in de schil, haal de schil eraf en snijd ze in kleine stukjes.
Vermeng de aardappelen goed met de kurkuma, het zout, de sesamzaden, het limoensap, de helft van de koriander en het water.
Verhit de mosterdolie in een klein pannetje, voeg de komijnzaadjes en de rode chili toe, bak ze goudbruin.
Voeg dan de jalapeñopepers toe en laat nog een minuutje bakken.
Giet dit mengsel over de aardappelen en meng grondig.
Garneer met de rest van de verse koriander.


Beierse aardappelknödel

(6-8 personen)

900 gr gekookte aardappelen
75 gr boter
1/8 theelepel zout
1 eierdooier
3/4-1 kop gezeefde bloem
1 sneetje witbrood in dobbelsteentjes
1 eetlepel boter

Maak van de aardappelen, de boter en het zout een zeer gladde puree.
Klop er de eierdooier door en zoveel bloem dat het een soepel deeg wordt.
Bak de blokjes brood in 1 eetlepel boter aan alle kanten bruin.
Vorm van de aardappelmassa balletjes van ± 5 cm.
Duw een blokje gebakken brood in elk aardappelballetje en strijk het oppervlak glad.
Breng een grote pan water aan de kook en laat er de aardappelballetjes voorzichtig in glijden.
Zet het vuur laag en laat ze 20 minuten sudderen.
Als ze gaar zijn, komen de knoedels aan de oppervlakte drijven en moeten ze een beetje gepoft zijn.
Laat ze op een stuk keukenpapier uitdruipen.
Serveer ze direct bij gebraden vlees met jus of bij gebraden gemarineerd vlees.


Beierse aardappelsalade

(4-6 personen)

900 gr nieuwe aardappeltjes
4 eetlepels olijfolie
4 fijngehakte lente-uitjes
1 geperste teentje knoflook
2 eetlepels fijngesneden verse dille of 1 eetlepels gedroogde dille
2 eetlepels wijnazijn
1/2 theelepel suiker
zout, peper
2 eetlepels fijngesneden verse peterselie

Was de aardappeltjes goed (niet schillen), doe ze in een pan en kook ze in water net gaar.
Verhit intussen de olijfolie in een braadpan en bak de lente-uitjes en de knoflook hierin zachtjes 2-3 minuten.
Voeg de dille toe en bak die 1 minuut zacht mee.
Voeg de wijnazijn en de suiker toe en laat de suiker al roerend smelten. Neem de pan van het vuur en breng het mengsel op smaak met zout en peper.
Giet de aardappelen af en schenk er, terwijl ze nog heet zijn, de dressing over.
Laat de aardappelen afkoelen en bestrooi met de gehakte peterselie.


Bonte aardappelsalade

1 kg gekookte aardappelen
3 hardgekookte eieren in partjes
500 gr tomaten
3 zure augurken
1 bekertje yoghurt
1/4 liter zure room
1 theelepel mosterd
wijnazijn
zout, peper

Schep de in plakjes gesneden aardappelen, de eieren, de augurken en de van de schil en pitjes ontdane en in partjes gesneden tomaten voorzichtig door elkaar en voeg de yoghurt, zure room en mosterd toe.
Breng de salade op smaak met azijn, zout en peper en laat alles een half uurtje intrekken.
Voeg eventueel nog wat augurken-azijn toe als de salade wat droog mocht zijn.


Californische aardappelSalade

6 in kleine blokjes gesneden gekookte aardappelen
3 fijngehakte hardgekookte eieren
2 stengels bleekselderij, draden verwijderd
1/2 fijngehakte rode ui
3 eetlepels mayonaise
3 eetlepels saladedressing naar keuze
5 in plakjes gesneden ontpitte gemarineerde olijven
3 eetlepels fijngehakt selderijgroen
3 eetlepels fijngehakte peterselie
3 plakken salami in dunne reepjes

Giet wat kokend water over de ui en de selderij, dat geeft een knapperige, maar geen rauwe smaak.
Meng de overige ingrediënten luchtig door elkaar en proef of er nog wat zout en versgemalen peper bij moet.
Breng het geheel over in een grote schaal, strijk de bovenkant met een lepel glad en garneer met schijfjes augurk, wat peterselie, plakjes tomaat, wat eigeel en schijfjes radijs.


Deense aardappeltaart

(2 personen)

100 gr ontbijtspek in reepjes
60 gr boter
400 gr diepvries aardappelrösti
zout, versgemalen peper, versgeraspte nootmuskaat
120 gr geraspte oude kaas

Verhit 40 gr boter, bak het spek zachtjes uit, voeg de rösti toe en laat die al roerend ontdooien.
Breng op smaak met zout, peper en nootmuskaat.
Druk de rösti goed aan en bak hem ± 2 minuten tot de onderkant goudbruin is.
Keer de koek op een bord om.
Verhit de rest van de boter en laat de rösti op de andere kant in de pan glijden.
Strooi de kaas erover, dek af met aluminiumfolie en bak de koek op laag vuur in ± 15 minuten gaar.
Snijd hem voor het serveren in punten.
Lekker met ijsbergsla of groene salade met een pikante dressing.


Dille-aardappelen uit de oven

(2 personen)

voldoende nieuwe aardappelen voor 2 personen
zout
1/2 eetlepel olijfolie
zout en versgemalen peper naar smaak
4 eetlepels fijngehakte verse dille

Verwarm de oven voor op 225°C.
Schil de aardappelen of schrap ze schoon en snijd ze in onregelmatige hapklare stukken.
Kook de aardappelstukjes ± 3 minuten met wat zout, giet ze af en laat ze droog dampen.
Doe de aardappelstukjes in een grote mengkom.
Vermeng de olijfolie met zout, peper en de dille en roer het door de aardappelen.
Verdeel de dille goed over alle aardappelpartjes.
Doe alles in een grote platte ovenschaal en zet die in de oven.
Laat het gerecht ± 20 minuten bakken en roer het iedere 5 minuten even om.


Duitse aardappelsalade

750 gr vastkokende of nieuwe aardappelen
2 fijngehakte sjalotjes
1 geschilde goudrenet in stukjes
1 grote zure augurk in kleine blokjes
1 eetlepel kappertjes
2 eetlepels gehakte peterselie
1 eetlepel gehakte dille
4 eetlepels mayonaise
2 eetlepels halfroom
1 eetlepel wijnazijn
1 theelepel suiker
peper, zout

Boen de aardappelen goed schoon en kook ze in de schil gaar.
Laat ze iets afkoelen en pel de schil eraf.
Maak een sausje van de mayonaise, de room, de azijn, de suiker en de gehakte dille en breng op smaak met peper en zout.
Meng de nog warme aardappelen met de dressing en roer de appel, de kappertjes en de augurk erdoor.
Bestrooi met de peterselie en laat afkoelen.
Door de aardappelen met de overige ingrediënten te mengen als ze nog warm zijn, worden de verschillende smaken beter door de aardappelen opgenomen.
Lekker met grof boerenbrood en veldsla.


Duitse aardappelsoep

(6 personen)

700 gr aardappelen
1/2 selderijknol
2 grote winterwortelen
2 tomaten
3 uien
boter
11/2 liter vleesbouillon
nootmuskaat, peper, zout

Schil de aardappelen en maak de knolselderij en de wortelen schoon.
Houd het groen van de selderij en een halve wortel apart en snijd de rest van de groenten in stukjes.
Pel de tomaten, ontpit ze en snijd ze in vieren.
Pel 2 uien, hak ze fijn en stoof ze in een klontje boter.
Voeg de gesneden groenten en de stukjes tomaat toe, schenk er de bouillon over en laat alles 30 minuten zachtjes koken.
Roer de soep goed door en breng haar op smaak met nootmuskaat, peper en zout.
Pel de overgebleven ui, snijd hem in tweeën en snijd de helften in halve ringen.
Snijd de halve wortel in julienne, stoof die in een klontje boter beetgaar en voeg ze daarna aan de soep toe.
Was een beetje groen van de selderij, scheur de blaadjes in stukjes en garneer de soep hiermee.


Eier-aardappelschotel

500 gr aardappelen
1 eetlepel boter
6 eieren
2 theelepels fijngehakte bieslook
2 theelepels fijngehakte peterselie
1 theelepel mosterd
2 plakken gekookte ham
1 bekertje zure room
2 eetlepels geraspte kaas
peper, zout

Verwarm de oven voor op 200°C.
Schil de aardappelen en kook ze in weinig water met een beetje zout bijna gaar.
Laat ze afkoelen en snijd ze dan in niet te dunne plakken.
Kook de eieren in 10 minuten hard, spoel ze onder de koude kraan af, pel ze en hak ze fijn.
Verhit de boter in een koekepan en bak hierin de plakken aardappel aan beide kanten goudbruin.
Vet een vuurvaste schaal in en leg de plakken aardappel erin.
Snijd de ham in reepjes.
Meng de fijngehakte eieren, bieslook, peterselie, mosterd en ham door de zure room, roer er een beetje peper en zout door en verdeel het mengsel dan gelijkmatig over de aardappelen.
Strooi er de geraspte kaas over en zet de schaal zonder deksel ± 20 minuten in de oven (1 richel boven het midden) tot de bovenkant mooi bruin is.
Serveer er een komkommersalade bij.


Fins aardappelgerecht

Leg een geschilde aardappel op een lepel en snijd er dunne plakjes van, maar zo dat de onderkant aan elkaar blijft zitten.
Leg enkele op deze manier ingesneden aardappelen in een ingevette ovenschaal, schenk er room (crème fraîche of zure room) over en bestrooi met geraspte kaas.
Verwarm de oven voor op 200°C en laat de aardappelen daarin gaar worden.
Schuif de schaal de laatste paar minuten onder de grill.
Als het goed is, zijn de aardappelen mooi uitgewaaierd.


Finse Hasselback aardappelen (Hasselbackspotatis)

12 geschilde aardappelen
1 theelepel zout
3 eetlepels boter
4 eetlepels gemalen Parmezaanse kaas
2 eetlepels paneermeel

Kook de aardappelen 8 minuten en laat ze onder een koude kraan goed afkoelen.
Snijd de aardappelen in dunne schijfjes, maar snijd ze niet helemaal door, zodat de schijfjes aan elkaar blijven zitten.
Leg de aardapelen met de ingesneden kant naar boven in een goed ingevette vuurvaste schaal.
Bestrooi ze met zout en leg er klontjes boter op.
Bak ze 10 minuten in een zeer hete oven (230°C), bedruip ze af en toe met het bakvocht.
Meng de kaas en het paneermeel door elkaar, bestrooi de aardappelen met het kaasmengsel en bak ze nog 25 minuten zonder ze te bedruipen; onder een grill krijgt u een mooi korstje.


Franse aardappelsoep

4 grote, bloemige aardappelen
2 preien
1/2 winterwortel
1 ui
1 teentje knoflook
200 gr ham met zwoerd aan een stukje
11/2 liter kruidenbouillon
versgemalen peper, zout
1 courgette
enkele takjes selderij

Snijd de aardappelen, de preien en de geschilde winterwortel in stukjes en kook ze samen met de gesnipperde ui, het teentje knoflook uit de pers en de ham in 20 minuten in de bouillon gaar.
Neem de ham uit de pan en snijd hem in reepjes.
Zeef de bouillon, pureer de aardappelen en de groenten en doe de aardappel-groentepuree weer bij de bouillon.
Breng de soep op smaak met peper en voeg eventueel wat zout toe.
Snijd de ongeschilde courgette in luciferdunne reepjes en warm die samen met de hamreepjes 3 minuten in de soep mee.
Knip de selderij fijn en bestrooi de soep ermee.
Lekker met boerenbrood, besmeerd met boter.


Frisse aardappelsalade

750 gr vastkokende aardappelen
zout
2 eieren
1 ui
1 zure appel
citroensap
200 gr salami
2 augurken
1 eetlepel zilveruitjes
1 bosje radijs
2 eetlepels gehakte peterselie
2 eetlepels geknipte bieslook
3 eetlepels mayonaise
3 eetlepels yoghurt
peper
2 eetlepels azijn
1 theelepel mosterd

Schil en was de aardappelen en kook ze in weinig water met zout gaar.
Kook in die tijd de eieren hard, laat ze onder de koude kraan schrikken en pel ze.
Giet de aardappelen af en laat ze afkoelen.
Schil en snipper de ui.
Doe hetzelfde met de appel en besprenkel deze met citroensap.
Snijd de worst en de augurken in stukjes.
Snijd de aardappelen in blokjes en vermeng ze met de ui, de worst, de augurken en de zilveruitjes.
Maak de radijsjes schoon, was ze en snijd ze in plakjes.
Meng de kruiden door de mayonaise en de yoghurt en voeg het zout, de peper, de azijn en de mosterd toe.
Meng de radijsjes met de dressing door de aardappelen.
Prak de eieren met een vork en bestrooi de salade hiermee.


Gatto (Italiaanse aardappelschotel)

750 gr goed geboende aardappelen
3 eieren
1 dl melk
70 gr boter
zout
70 gr kleingesneden salami
150 gr kleingesneden gerookte kaas
1 gekookt ei (gepeld)
aroma
peper
4 eetlepels fijngehakte peterselie
2-3 eetlepels geraspte kaas
2-3 eetlepels paneermeel

Kook de aardappelen gaar in zoveel water dat ze half onder staan.
Giet ze af, pel ze en maak ze fijn.
Splits de eieren en klop de eierdooiers met de melk los.
Beboter een ovenschaal, klop de dooiers met melk en de helft van de resterende boter door de puree.
Klop de eiwitten met wat zout zeer stijf.
Roer een flinke lepel eiwit door de puree en spatel de puree met de salami en de kaas door het eiwit.
Voeg aan de puree naar smaak aroma, peper en zout toe en roer de peterselie door de puree.
Schuif het rooster even boven het midden in de oven en verwarm die voor op 240°C.
Schep de helft van de puree in de schaal, leg de plakjes ei op de puree en schep de rest van de puree in de schaal.
Roer de kaas en het paneermeel door elkaar, strooi dit mengsel op de puree en verdeel daar de rest van de boter in stukjes op.
Zet de schaal in de oven tot de puree door en door warm en mooi van kleur is.


Gebakken aardappelen met knoflook en bacon

10 teentjes knoflook
600 gr Rozeval aardappelen
3 eetlepels olijfolie
50 gr bacon
2 theelepels rozemarijnblaadjes
peper, zout

Pel de knoflook.
Boen de aardappele schoon, kook ze in 15 minuten gaar en giet ze af.
Kook de laatste 5 minuten de knoflook mee.
Snijd de aardappelen elk in 4 parten.
Verhit de olie, bak de bacon knapperig en laat de plakjes op keukenpapier uitlekken.
Voeg de aardappelparten, de knoflook en de rozemarijn toe en bak de aardappelen in ± 7 minuten goudbruin en knapperig.
Breng op smaak met peper en zout en garneer met de bacon.
Lekker met een gegrilde biefstuk en een frisse gemengde salade.

Rozeval aardappelen (vastkokend) komen uit Frankrijk. Ze zijn nog niet zo lang in Nederland te koop. Wegens hun verfijnde smaak worden ze als delicatesse beschouwd. Ze hebben een langwerpige vorm en een mooie rode schil.


Gebakken aardappelen met zeezout

6 middelgrote vastkokende aardappelen
2 eetlepels olijfolie
1/2 eetlepel karwijzaad
1/2 eetlepel (grof) zeezout

Boen de aardappelen goed schoon en kook ze in een pan met ruim water in ± 10 minuten halfgaar.
Verwarm de oven voor op 200°C.
Giet de aardappelen af en halveer ze in de lengte.
Bestrijk de helften royaal met olijfolie en leg ze naast elkaar op een bakplaat.
Strooi het karwijzaad en het zeezout erover en bak de aardappelen in de oven in ± 20 minuten knapperig bruin.
Lekker bij geroosterd vlees.


Gefrituurde aardappel-kaasballetjes

8 aardappelen (300 gr)
zout, peper
1/2 theelepel tijm
1/2 eetlepel boter
1/2 dl melk
1 ei
peterselie
paneermeel
100 gr Goudse kaas (in 12 blokjes)
5 eetlepels yoghurt
2 eetlepels mayonaise
21/2 eetlepel tomatenketchup
1/2 theelepel basilicum

Kook de aardappelen met zout en tijm gaar en bereid er met boter en melk een stevige puree van.
Splits het ei en meng de dooier met fijngeknipte peterselie door de puree.
Breng met peper en zout op smaak.
Roer het eiwit met 1 eetlepel water los.
Plak aardappelpuree rondom de kaasblokjes en vorm ze tot balletjes.
Wentel deze eerst door het eiwit en dan door het paneermeel.
Maak een sausje van de yoghurt, mayonaise, tomatenketchup, basilicum, zout en peper.
Verhit het frituurvet tot 175°C en frituur de kaasballetjes in 4 minuten goudbruin.
Laat ze op keukenpapier uitlekken en leg ze op een warme schaal.
Serveer het sausje apart.


Gefrituurde kruidige aardappelballetjes

1 kg aardappelen
1 bosje peterselie
bieslook
1 theelepel tijm
1 witte ui
1 teentje knoflook
zout, peper, nootmuskaat
paneermeel
1 ei

Maak van de gare aardappelen een stevige puree en vermeng die met veel gesnipperde peterselie, bieslook, de tijm, de gesnipperde ui, het uitgeperste teentje knoflook, zout, peper en nootmuskaat.
Draai balletjes van de puree en rol deze door het losgeklopte ei en door het paneermeel.
Frituur de balletjes ± 5 minuten in heet frituurvet of hete olie (190°C) tot ze mooi bruin zijn.
Dien ze warm op.


Gegratineerde aardappelen I

750 gr aardappelen
150 gr Parmezaanse kaas aan een stuk
500 gr crème fraîche
3 eieren
zout, versgemalen peper
20 gr boter

Schil de aardappelen, was ze en snijd ze in niet te dikke plakken.
Smeer een platte ovenvaste schaal met de boter in en schik de aardappelschijfjes hier dakpansgewijs in.
Rasp de Parmezaanse kaas.
Vermeng 100 gr kaas met de eieren en de crème fraîche, breng op smaak met zout en flink wat peper en giet het mengsel over de aardappelen.
Strooi de rest van de kaas over de aardappelen en laat de aardappelschotel in een op 200°C voorverwarmde oven in 40 minuten gaar worden.


Gegratineerde aardappelen II

Schil 600 gr aardappelen en kook ze gaar.
Laat ze eventueel afkoelen en snijd ze in blokjes.
Doe de aardappelen in een ovenschaal.
Meng 1 dl melk met een stukje in zeer fijne ringetjes gesneden prei, 1 teentje knoflook, peper en nootmuskaat.
Strooi er 50 gr 30+ kaas over en zet de schaal 15 minuten in een op 225°C voorverwarmde oven.


Gegratineerde aardappelen III

1 kg geschilde gekookte aardappelen in plakken
1 teentje knoflook
boter
kruidenzout, peper, nootmuskaat
200 gr geraspte kaas
2 bekertjes Bulgaarse yoghurt
1 theelepel mosterd

Wrijf een ovenschaal in met het doorgesneden teentje knoflook en vet de schaal vervolgens in.
Leg een laagje aardappelplakjes op de bodem en bestrooi ze met kruidenzout, peper, nootmuskaat en een gedeelte van de geraspte kaas.
Leg er vervolgens een laagje aardappelplakjes op en bestrooi dit weer met kruiderijen en kaas.
Ga zo door tot alles is gebruikt.
Roer de yoghurt met zout, peper en de mosterd los en verdeel dit mengsel over de aardappels.
Leg hier en daar een klontje boter.
Zet de schaal in het midden van een op 220°C voorverwarmde oven en laat het gerecht ± 20 minuten bakken.


Gegratineerde aardappelen IV

1 kg aardappelen
peper, zout
4 teentjes knoflook
tijm
1/4 liter melk
4 eetlepels room

Schil de aardappelen, was ze, dep ze droog, snijd ze in dunne schijfjes en bestrooi ze met peper en zout.
Bestrijk de binnenkant van een gratineerschotel met een knoflookteentje. Leg de aardappelen in de schotel en strooi er tijm over.
Giet er een mengsel van de melk en de room over tot ze onder staan en laat ze in een hete oven 30-45 minuten gratineren.
Serveer ze in de gratineerschotel.
Voor een kaasgratin kunt u gruyère gebruiken. Leg die rop de aardappelen en zet de schotel even onder de grill.


Gegratineerde aardappelpuree met geitenkaas

(2 personen)

500 gr aardappelen
zout
20 sprietjes bieslook
100 gr zachte geitenkaas zonder korst
1/2 dl melk
1 ei
1 theelepel milde paprikapoeder
versgemalen peper

Schil de aardappelen, was ze en kook ze in weinig water met zout in ± 20 minuten gaar.
Verwarm intussen de grill voor.
Knip het bieslook fijn en verkruimel de geitenkaas.
Giet de aardappelen af en stamp ze fijn.
Klop met een mixer de melk en het ei door de puree.
Schep er de geitenkaas, het paprikapoeder en het bieslook door en breng de puree op smaak met peper.
Schep de puree in een schaal en laat hem vlak onder de grill in ± 2 minuten goudbruin kleuren.


Gegratineerde aardappelschijfjes

5 grote aardappelen
zout, peper
2 theelepels knoflookpoeder
125 gr geraspte oude kaas
1/8 liter slagroom
1 dl melk
21/2 eetlepel boter

U kunt ook knoflook persen en mengen met de room.

Verwarm de oven voor op 200°C.
Vet een ovenschotel in.
Schil de aardappelen en schaaf ze met een kaasschaaf in dunne plakjes.
Bedek de Bodem van de ovenschotel ermee en bestrooi met zout, peper, knoflookpoeder en kaas.
Herhaal dit laag om laag tot de schijfjes op zijn.
Klop in een kom de slagroom met de melk los en schenk dit over de aardappelschijfjes.
Verdeel er klontjes boter over, dek af met aluminiumfolie en laat de aardappelen in het midden van de oven in ± 40 minuten gaar worden.
Verwijder het folie en laat ze in nog eens ± 10 minuten goudbruin worden.


Gegratineerde aardappelschijfjes met prei en knoflook

750 gr aardappelen
1 prei
50 gr boter
2 teentjes knoflook
peper, zout
1 dl melk

Schil de aardappelen en snijd ze met een kaasschaaf in heel dunne plakjes.
Maak de prei schoon en snijd hem in ringetjes.
Vet een ovenschaal in en leg er een laag aardappelplakjes in.
Doe de gepelde teentjes knoflook in een knoflookpers en knijp er wat knoflook over uit.
Verdeel enkele kleine klontjes boter en wat prei over de aardappelschijfjes en bestrooi het geheel met peper en zout.
Ga zo door tot alles op is.
Eindig met een laag aardappelschijfjes en verdeel hier de rest van de boter over.
Schenk de melk erover en dek de schaal met aluminiumfolie af.
Zet de schaal ± 40 minuten in het midden van een op 220°C voorverwarmde oven.
Verwijder het folie en laat de schijfjes in nog ± 10 minuten goudbruin worden.


Gegratineerde aardappelschotel I

750 gr aardappelen
50 gr kaas
1 bekertje crème fraîche
4 eetlepels melk
zout, peper

Schil en was de aardappelen.
Rasp de kaas boven een kom fijn.
Voeg de crème fraîche, de melk, zout en peper toe en meng alles door elkaar.
Vet een platte ovenschaal ruim in.
Verwarm de oven voor op 175°C.
Snijd de aardappelen in heel dunne plakjes en leg die in de ovenschaal.
Klop het crème fraîchemengsel op en schenk het over de aardappelen.
Dek de schotel met aluminiumfolie af en bak het gerecht 45 minuten in het midden van de oven.
Verwijder het folie en laat de aardappelen in 15 minuten verder gaar worden en goudbruin kleuren.


Gegratineerde aardappelschotel II

1 ui
1 kg aardappelen
1 kippebouillontablet
1/2 eetlepel boter
peper, nootmuskaat
1 teentje knoflook
75 gr geraspte oude kaas

Pel de ui en snipper hem fijn.
Schil en was de aardappelen.
Los het bouillontablet in 3 dl heet water op.
Vet een wijde ovenschotel in.
Verwarm de oven voor op 200°C.
Snijd de aardappelen in plakjes van 1/2 cm.
Doe de helft in de ovenschotel en verdeel er de ui over.
Bestrooi met peper, nootmuskaat en uitgeperste knoflook.
Leg de rest van de aardappelplakjes erop, schenk de bouillon erover en bedek de schotel met folie.
Zet de schotel 45 minuten in het midden van de oven.
Verwijder het folie, strooi de kaas over de aardappelen en bak ze in 10 minuten gaar en goudbruin.


Gegratineerde spinazie-aardappelschotel

750 gr aardappelen
zout
11/2 kg spinazie
350 gr tomaten
2 zakjes Mozzarella á 150 gr
boter om de schaal mee in te vetten
1/4 liter slagroom
3 eieren
peper
1 bosje bieslook

Schil de aardappelen, was ze, snijd ze in plakken en blancheer die 5 minuten in een grote pan met kokend gezouten water.
Was de spinazie zorgvuldig in ruim koud water.
Neem de aardappelen met een schuimspaan uit de pan, doe de spinazie in de pan met het kookvocht en laat hem in 5 minuten slinken.
Was de tomaten en snijd ze in plakjes.
Dep de Mozzarella met keukenpapier droog en snijd die eveneens in plakjes.
Giet de spinazie af in een vergiet en druk hem goed uit.
Vet een ovenvaste schaal in en vul hem achtereenvolgens met lagen aardappel, spinazie, tomaat en Mozzarella.
Roer de eieren met de room los, breng op smaak met zout en peper en schenk dit mengsel over de schotel.
Zet de schotel in de op 200°C voorverwarmde oven en laat het geheel in 35-40 minuten gaar worden.
Serveer het gerecht, bestrooid met bieslook.


Gekarameliseerde zoete aardappelen

(4-5 personen)

± 700 gr zoete aardappelen
30 gr boter
85 gr rietsuiker

Kook de aardappelen in water bijna gaar; controleer dit door er, evenals bij gewone aardappelen, even in te prikken.
Snijd ze in de lengte in vieren.
Smelt de boter in een koekenpan, leg de aardappelen erin en strooi er de suiker over (de suiker smelt in de boter en wordt een soort karamel).
Keer de aardappelen, zodat ze overal met de karamel zijn bedekt en een knapperig korstje krijgen; dit duurt 5-7 minuten.
Leg ze op een verwarmde schaal en dien ze op.
Lekker bij ham.


Gemarineerde aardappelen met pompoen

350 gr kleine vastkokende aardappelen
300 gr pompoen
2 tenen knoflook
50 gr gepelde walnoten
4 eetlepels walnotenolie
6 eetlepels witte wijnazijn
3/4 dl groentebouillon
2 theelepels honing
2 theelepels mosterd
2 theelepels mosterdzaad
zout, versgemalen peper
1 fijngehakt chilipepertje
1 fijngehakt bosje dragon

Was de aardappelen, kook ze gaar, pel ze en snijd ze in vieren.
Snijd het pompoenvruchtvlees in blokjes, kook ze in 2 dl gezouten water gaar en laat ze afkoelen.
Bewaar het kooknat.
Doe de aardappelen en de pompoenblokjes bij elkaar in een schaal.
Pel de knoflooktenen en voeg ze samen met de walnoten aan het groentemengsel toe.
Roer de olie, de azijn, de bouillon, de honing, de mosterd, het mosterdzaad en het kooknat door elkaar en breng op smaak met peper, zout, de dragon en de fijngehakte chilipeper.
Roer de dressing door de groenten en laat het geheel 1 uur marineren.
Lekker als voorgerecht of als bijgerecht bij vis.


Gepofte aardappelen

Maak de aardappelen onder koud stromend water goed schoon en verwijder de pitjes.
Verpak ze stuk voor stuk in licht ingevet aluminiumfolie en leg ze 45-60 minuten in een op 225°C voorverwarmde oven.
Lekker met kruidensaus met Mon Chou.


Gepofte aardappel garni

4 heel grote aardappelen (Superbinten)
4 grote uien
2 teentjes knoflook
200 gr champignons
200 gr prei in dunne ringetjes
200 gr Roquefort
olie
zout, peper, maggi

Boen de ongeschilde aardappelen schoon, prik er met een vork rondom gaatjes in en pof ze in de magnetron gaar (vol vermogen, 10-12 minuten); of wikkel ze in aluminiumfolie en pof ze gaar in de oven (200°C, 11/2 uur).
Pel de uien en snijd ze in dunne ringen.
Veeg de champignons schoon en halveer ze.
Verhit de olie en knijp de knoflook erboven uit.
Voeg de uien en de prei toe en smoor het geheel zachtjes gaar.
Voeg de laatste 5 minuten de champignons toe.
Breng op smaak met peper en zout en/of een scheutje maggi.
Snijd de inmiddels gare aardappelen overlangs in, klap ze open en leg ze in een ovenvaste schaal.
Giet eventueel het overtollige vocht van het ui-prei-champignonmengsel, verdeel het over de aardappelen en verkruimel er de Roquefort over.
Zet de schaal ± 5 minuten onder de grill, tot de kaas is gesmolten en de aardappelen door en door heet zijn.


Vulling voor gepofte aardappelen

4 hardgekookte eieren
1 plak gerookte of gekookte ham van 100 gr
50 gr rauwe of gekookte worteltjes
3 eetlepels mayonaise, kwark of zure room
1 theelepel kerriepoeder
peper, zout
1 eetlepel geraspte kaas

Pel de eieren en hak ze fijn.
Snijd de ham in kleine dobbelsteentjes.
Rasp de wortel als u ze rauw eet of snijd ze in blokjes als u gekookte wortelen gebruikt.
Meng de eieren, de ham, de worteltjes en de andere ingrediënten door de mayonaise.

Tip: Voeg 1 fijngehakte augurk toe en leg een plakje in de grill geroosterde bacon op de vulling.


Gepofte aardappelen met bieslookcrème

4 grote kruimige Aardappelen á ± 140 gr
15 gr boter
100 gr verse roomkaas met kruiden
2 eetlepels crème fraîche
1 zakje verse bieslook
zout, peper

Verwarm de oven voor op 225°C.
Was de aardappelen goed en dep ze droog.
Prik de schil hier en daar met een vork in.
Spreid 4 grote vellen aluminiumfolie uit, leg de aardappelen erop en bestrooi ze met zout.
Verdeel er de boter in vlokjes over en vouw het aluminiumfolie om de aardappelen tot goed gesloten pakketjes.
Pof de aardappelen in het midden van de oven gaar.
Roer intussen de roomkaas los met de crème fraîche.
Knip de bieslook fijn.
Meng 3/4 deel van de bieslook door de roomkaas en breng op smaak met peper.
Vouw de aardappelpakketjes open en snijd de aardappelen in de lengte diep
in.
Maak het aardappelkruim met een vork iets los, schep het roomkaasmengsel in de aardappelen en roer het met een vorkje door het kruim.
Strooi er de rest van de bieslook over.


Gepofte aardappelen met geitenkaas en maïs

4 grote Red Star aardappels á 200 gr
80 gr geitenkaas
1 blikje maïs 200 gr
5 zwarte olijven zonder pit
4 eetlepels pikante salsa
1/2 eetlepel olijfolie

Boen de aardappelen onder stromend water schoon, droog ze, verpak ze per stuk in aluminiumfolie en laat ze in de hete oven (200°C) in ± 1 uur gaar worden.
Snijd intussen de geitenkaas in stukjes en de olijven in reepjes, laat de maïs uitlekken en schep de salsa erdoor.
Vouw de pakketjes open en snijd de aardappelen in of snijd er een flinke kap af.
Verdeel het kaasmengsel over de aardappelen en druppel er wat olie over.
Bestrooi met peper en laat ze in de hete oven in ± 10 minuten door en door warm worden en de kaas smelten.
Serveer direct.
Lekker met een lamskoteletje en broccoli.

Red Star aardappelen zijn familie van de Bildtstar en ook nog niet zo heel lang te koop. Het zijn ronde, zachtrode aardappelen, die na het koken kruimig zijn. Red Star aardappelen hebben een gladde schil zonder pitten.

Variatietip:
Kook 500 gr schoongeboende krielaardappeltjes in de schil in ± 15 minuten beetgaar.
Snijd er de kapjes af, verdeel het kaasmengsel erover en laat de krieltjes onder de hete grill in ± 5 minuten gratineren.
Serveer ze als borrelhapje.


Gepofte aardappelen met zalm-roomsaus

4 grote ongeschilde nieuwe aardappelen
21/2 dl zure room
100 gr gerookte zalm in dunne reepjes of zalmsnippers
1 eetlepel fijngesneden dille
4 fijngesneden lente-uitjes
1 eetlepel kappertjes, uitgelekt
zout, peper

Verwarm de oven voor op 200°C.
Boen de aardappelen schoon en wikkel ze in aluminiumfolie.
Pof ze in de oven in ± 1 uur gaar.
Roer de zure room los en meng de zalm erdoor.
Roer de dille, lente-ui, kappertjes, zout en peper door het roommengsel.
Halveer de gepofte aardappelen in de lengte en serveer de helften met een flinke schep roomsaus.
Geef de rest van de saus er apart bij.


Geroosterde aardappelen met laurier

8 middelgrote aardappelen (Bintje)
12 mooie laurierbladeren
12 eetlepels kippebouillon
8 eetlepels olijfolie
zout

Schil de aardappelen met een dunschiller, was ze en dep ze droog.
Maak om de cm een insnijding in de aardappel, zonder hem door te snijden.
Verdeel de laurierblaadjes in reepjes van 1 cm breed.
Verwarm de oven voor op 210°C.
Bestrijk de bodem van een braadschotel met olie en schik er de aardappelen
dicht tegen elkaar in.
Stop in elke insnijding een reepje laurierblad en bestrooi met zout, maar
houd rekening met de zoute smaak van de kippebouillon.
Giet de bouillon over de aardappelen en begiet met de olijfolie.
Zet de schotel in de oven en laat ± 40 minuten bakken tot de aardappelen zacht en mooi goudgeel zijn; er blijft nauwelijks kookvocht over.
Dien het gerecht in de schotel op.


Gesauteerde aardappelen uit India

1 kg aardappelen
boter
1 theelepel kurkuma (koenjit)
1/2 theelepel laurierpoeder
1/2 theelepel uiepoeder
1/2 theelepel chilipoeder of cayennepeper
1 theelepel garam masala
1/2 theelepel gemalen zwarte peper

Kook de aardappelen kort en pel ze daarna, als ze ongeschild worden gekookt.
Snijd de aardappelen in stukjes of plakjes.
Verhit wat boter in de pan en voeg de aardappelen toe, samen met de kurkuma en de laurier.
Bak ze 5 minuten, voeg dan zout, uiepoeder en chilipoeder toe en bak nog ± 5 minuten.
Voeg dan de garam masala en nog wat boter toe.
Meng de aardappelen er goed door, leg een deksel op de pan en houd alles nog enkele minuten op een laag vuur.
Voeg voor het opdienen wat zwarte peper toe.


Gestoofde aardappelen

(2 personen)

500 gr aardappelen
2 kleingesneden uien
olie
1 in stukken gesneden paprika
1 blikje tomatenpuree
1 mespunt basilicum
paprikapoeder
2 dl bouillon
1 eetlepel bloem
peterselie

Schil de aardappelen, was ze en snijd ze enkele malen door.
Fruit de uien in olie en bak de aardappelen en de paprika mee.
Voeg de tomatenpuree, de basilicum, paprikapoeder en de bouillon toe en stoof de aardappelen gaar.
Bind het vocht met de aangemengde bloem en strooi er wat peterselie over.
Lekker met (verse) bladgroente.


Gevulde aardappelen

(magnetron)

4 flinke aardappelen
1 stengel bleekselderij
1 plakje ham
1 tomaat
50 gr Boursin
1 scheutje melk

Boen de aardappelen goed schoon, dep ze met keukenpapier droog en prik ze met een houten prikker enige keren in.
Verwarm de aardappelen op een dubbele laag keukenpapier 14-16 minuten op 600 W; draai ze halverwege de bereidingstijd een keer om.
Maak intussen de bleekselderij schoon en snijd hem ragfijn.
Snijd de ham klein.
Ontvel de tomaat, verwijder Het zaad en het vocht en snijd het vruchtvlees zeer klein.
Snijd de gare aardappelen in de lengte door en hol ze met een theelepel voorzichtig tot 1/2 cm van de rand uit.
Vermeng het kruim met de bleekselderij, de ham, de tomaat, de Boursin en een scheutje melk, breng het op smaak met zout en peper en vul de aardappelhelften ermee.
Verwarm de aardappelen (onafgedekt) 3-4 minuten op 600 W.


Gratin Dauphinois

1 kg vastkokende aardappelen
1 gehalveerd teentje knoflook
50 gr boter
2 eieren
1/4 liter melk
1/4 liter slagroom
200 gr geraspte Gruyère
zout, peper

Schil de aardappelen en snijd ze in dunne plakjes.
Wrijf de binnenkant van een ovenschaal met het doormidden gesneden knoflookteentje in en bestrijk de bodem daarna met boter.
Meng de melk met de slagroom en voeg wat zout en peper toe.
Doe de aardappelplakjes in de schaal en giet het melk-roommengsel erover.
Dek de schaal af met aluminiumfolie en zet hem 40 minuten in een op 200°C voorverwarmde oven.
Verwijder daarna het folie, strooi de geraspte kaas over de aardappelen en zet de schaal 10-15 minuten in de oven terug, tot de kaas is gesmolten en lichtbruin begint te kleuren.


Hash browns

1 blik kippensoep
800 gr zure room
800 gr cheddarkaas
wat gesmolten boter
3 eetlepels uiringen
11/2 kop kleingemaakte cornflakes
1 kg beetgaar gekookte zoete aardappelen

Doe de aardappelen in en ovenschaal.
Vermeng de soep met de ui, de kaas, de zure room en de helft van de boter en verdeel dit over de aardappelen.
Leg de cornflakes en de rest van de boter erop en bak 45-50 minuten op 180°C.


Hete bliksem

400 gr plakken vers doorregen spek
11/2 kg aardappelen
750 gr zoete appelen
500 gr zure appelen
3 eetlepels keukenstroop
zout, peper, nootmuskaat
kaneel

Bak het spek aan, stoof het in wat water en laat het uitlekken.
Snijd de aardappelen in blokken en leg die in het vocht van het spek.
Schil de appels, houd er 2 apart, snijd de rest in stukken en voeg die bij de aardappelen.
Voeg zout toe, breng het geheel aan de kook en laat 20 minuten koken.
Snijd het spek in blokjes en rasp de 2 achtergehouden appels.
Giet het vocht uit de pan en stamp de inhoud.
Voeg de geraspte appel toe, kruid zo nodig bij en voeg de stroop toe.
Verwarm de stamppot, leg het spek erop en serveer.


Hongaarse aardappelschotel

(4-5 personen)

1 kg geschilde aardappelen in plakjes van 3-4 mm
150 gr boter
2 grote fijngesneden uien
1 fijngesneden teentje knoflook
1 eetlepel milde paprikapoeder
2 blikken tomaatblokjes á 400 gr
zout, peper
5 dl kippenbouillon (van tablet)
2 takjes tijm
1 blaadje laurier
een ingevette ovenschaal

Was de aardappelplakjes en dep ze in een doek droog.
Verwarm de oven voor op 180°C.
Verhit 75 gr boter in een koekenpan en bak de ui en de knoflook hierin 5 minuten.
Strooi er het paprikapoeder over en schep er de tomaten en de aardappelplakjes door.
Bestrooi het mengsel met zout en peper en doe het over in de ovenschaal.
Schenk de bouillon erover tot alles onder staat.
Voeg de tijm en de laurier toe en verdeel er 75 gr boter in klontjes over.
Bak het gerecht 11/2 uur in het midden van de oven tot het vocht is verdampt.
Verwijder de tijm en de laurier en serveer direct.


Hongaarse aardappelsoep

1 kg aardappelen
zout water
150 gr half-om-half gehakt
1 eidooier
zout, peper
1/2 theelepel paprikapoeder
3 eetlepels boter
1 liter bouillon
2 paprika's
4 harde paprikaworstjes
cayennepeper
1 bosje peterselie

Kook de aardappelen in gezouten water gaar.
Meng het gehakt met de eidooier, zout, peper en paprikapoeder, vorm er balletjes van en schroei die in de boter rondom dicht.
Pureer de aardappelen, roer de hete bouillon door de puree en breng de soep aan de kook.
Snijd de paprika in stukjes en de worst in plakjes.
Voeg de paprika, worst en gehaktballetjes aan de soep toe en laat de soep nog 5 minuten doorkoken.
Breng de soep op smaak met cayennepeper en bestrooi haar met gehakte peterselie.


Hoppel poppel

400 gr gaar rundvlees
boter
750 gr plakken gare aardappel
350 gr ringen ui
3 eieren
3 dl melk
peper, zout
worcestershiresaus

Snijd het vlees in blokjes en leg die afwisselend met de aardappelstukjes en de ringen ui in een beboterde ovenschaal.
Klop de eieren in een kom met de melk en peper en zout los en schenk dit over de inhoud van de schaal.
Giet daarop wat gesmolten boter en laat het gerecht in het midden van een op 175°C voorverwarmde oven warm van kleur worden.
serveer het in de ovenschaal.
Geef er mosterd bij en (restjes) gare groenten.


Ierse aardappel-groentekoekjes

4 grote, iets kruimige aardappelen
1/2 groene kool in dunne repen
4 bosuitjes in stukjes van 3 cm
1 dl halfvolle melk
50 gr boter
versgemalen zout en peper
2 losgeklopte eieren
50 gr bloem
(olijfolie)

Schil de aardappelen en kook ze in water met wat zout gaar.
Stoom de kool en de bosui in 4 minuten gaar, maar wel nog knapperig.
Giet de aardappelen af, voeg de melk en de boter toe en maak met behulp van een stamper of knijper puree.
Breng op smaak met flink peper en zout en schep de groente erdoor.
Vorm met de hand 4 platte koeken van de puree, bestrijk beide zijden dun met ei en bestuif de koeken met bloem.
Bak de koeken in een antiaanbakpan in weinig hete boter of olie in 5 minuten aan beide kanten goudbruin.
Lekker met (zelfgemaakte) appelmoes.


In melk gekookte aardappelen

500 gr oude aardappelen in dikke plakken of kleine nieuwe aardappelen, maar laat die dan heel
6 dl melk
zout
geraspte nootmuskaat
gedroogde tijm of basilicum

Giet de melk in een pan over de aardappelen, doe er een snufje zout bij en laat ze sudderen tot de aardappelen zacht zijn, maar niet uit elkaar vallen (als u het te hard laat koen, kookt de melk over en plakken de aardappelen aan de bodem).
Giet de melk af en breng de aardappelen over in een ondiepe, vuurvaste schotel.
Strooi er wat geraspte nootmuskaat en wat gedroogde tijm of basilicum over, doe er 3-4 eetlepels melk bij en zet de schotel onafgedekt 15 minuten in een op 150-180°C voorverwarmde oven.


Jachtschotel

1 kg koude gare aardappelen
4 dl melk
40 gr boter
nootmuskaat
2 uien
300 gr gare vleesresten
1 dl bouillon
1 laurierblad
peper
1 kruidnagel
3 goudrenetten
paneermeel
25 gr boter

Maak een puree van de aardappelen, de melk, 10 gr boter en nootmuskaat.
Pel en snipper de uien en bak ze in 30 gr boter lichtbruin.
Voeg het kleingesneden vlees toe, laat alles met de bouillon en de kruiden ± 15 minuten stoven en haal dan het laurierblad eruit.
Schil de appels, verwijder de klokhuizen en snijd het vruchtvlees in plakjes.
Doe een laag puree, daarna een laagje vlees en een laagje appel in een ingevette ovenschaal en ga zo door tot alles is gebruikt.
Eindig met puree en strijk deze glad.
Bestrooi met paneermeel en leg hier en daar een klontje boter.
Zet de schaal in een op 180°C voorverwarmde oven en laat de puree in 10-15 minuten een bruin korstje krijgen.


Jacked potato met ham

(2 personen)

4 aardappelen á ± 100 gr
zout
een stukje prei van ± 21/2 cm
75 gr ham
2 eetlepels geraspte belegen kaas
2 eetlepels zure room
versgemalen peper
1 eetlepel olie

Boen de aardappelen onder stromend water schoon en kook ze in weinig water
met zout in ± 20 minuten gaar.
Verwarm de grill voor.
Maak de prei schoon en snijd het stukje heel fijn.
Snijd de ham fijn.
Roer de prei, de ham en de kaas door de zure room.
Giet de aardappelen af.
Snijd van elke aardappel over een lange kant een kapje af en hol de aardappelen wat uit.
Prak het uitholsel fijn en schep het door het hammengsel.
Breng dit op smaak met zout en peper.
Vul de aardappelen met het mengsel en bestrijk de schil met olie.
Zet de aardappelen op het rooster en grill ze in ± 5 minuten bruin en
gaar.


Jacked potato met tomatensalsa

6 grote, bloemig kokende aardappelen
11/4 dl slagroom
80 gr mozzarella in stukjes
50 gr boter
peper, zout
750 gr ontvelde, ontpitte en fijngesneden tomaten
1 fijngesneden bosje bieslook
1/2 geschilde en fijngesneden komkommer
3 eetlepels limoensap
2 eetlepels olie
tabasco

Was de aardappelen, maak er met een aardappelmesje twee inkepingen in en bak ze 1 uur in een op 220°C voorverwarmde oven.
Snijd er in de lengte een klein dekseltje af en hol de aardappel tot 1/2 cm van de rand uit.
Meng het aardappelkruim met de slagroom, de mozzarella en de boter en breng op smaak met peper en zout.
Voeg 1/4 van de tomaten en de helft van de bieslook toe.
Vul de aardappelen met dit mengsel en bak ze 15 minuten in de op 200°C voorverwarmde oven.
Meng de rest van de tomaten met de komkommer, het limoensap, de rest van de bieslook en de olie en breng op smaak met zout en een beetje tabasco.


Janssons Zweedse verleiding

750 gr vastkokende aardappelen
10 zwarte olijven zonder pit
10 groene olijven zonder pit
4 uien
olie
2 eetlepels olijfolie
2 dl slagroom
zout, peper, cayennepeper

Verwarm de oven voor op 180°C.
Snijd de uien in dunne ringen.
Schil de aardappelen en schaaf ze met een kaasschaaf in dunne plakjes.
Bak de uien kort in de hete olie en laat ze op keukenpapier uitlekken.
Pureer de olijven met de olijfolie tot een smeuïge pasta.
Beleg een ingevette ovenschaal om en om met laagjes aardappel, peper en zout, uiringen en olijvenpuree.
Schenk de slagroom erover en bak de ovenschotel in ± 1 uur gaar en knapperig.
Lekker met gepocheerde eieren en een frisse groene salade.
Oorspronkelijk wordt dit gerecht met ansjovis gemaakt.


Kartoffelklösse

500 gr in de schil gekookte aardappelen
2 volle eetlepels maïzena of aardappelmeel
2 eieren
2 volle eetlepels paneermeel
1/2 theelepel zout
1/2 theelepel nootmuskaat
een beetje meel om de Klösse te vormen

Pel de gekookte aardappelen, halveer ze zo nodig, laat ze afkoelen en pureer ze met een pureestamper of staafmixer.
Voeg er de andere ingrediënten bij en kneed tot een deeg.
Vorm het deeg tot ballen (Klösse) van ± 5 cm doorsnee en rol die door het meel.
Leg ze in kokend zout water en laat ze ± 10 minuten zachtjes koken tot ze boven komen drijven.
Neem de Klösse met een schuimspaan uit de pan en serveer direct.


Kartoffelklösse mit Pfaumenmus

(Dessert van aardappelknoedels, gevuld met pruimenmoes)
(15 knoedels)

115 gr boter
1/4 kop fijn, droog witbroodkruim
6 middelgrote aardappelen (± 1 kg), schoongeboend, maar niet geschild
65 gr bloem
2 eidooiers
2 theelepels zout
een snufje nootmuskaat
1 eetlepel bloem
15 theelepels pruimen- of appelmoes
1 licht geklopt eiwit
55 gr suiker, al dan niet vermengd met een snufje kaneel

Verhit 55 gr boter in een flinke koekenpan, voeg het kruim erbij en bak dit onder voortdurend roeren bruin.
Neem de pan van het vuur en zet hen apart.
Doe de aardappelen in ruim kokend water met wat zout en laat ze ± 20 minuten flink doorkoken tot ze gaar zijn.
Laat ze uitlekken, schil ze en rasp ze vervolgens fijn.
Klop er 60 gr boter en één voor één de eidooiers door, voeg het zout en de nootmuskaat toe en blijf kloppen tot een glad deeg is verkregen.
Breng het deeg op smaak, dek het af met plasticfolie en zet het 1 uur in de koelkast.
Bestrooi een flink bakblik gelijkmatig met 1 eetlepel bloem.
Leg het gekoelde deeg erop en rol het met een met bloem bestoven deegroller uit tot een rechthoekige lap van ruim 20 cm breed en 35 cm lang.
Als het deeg te kleverig wordt, zet het dan op het blik weer even in de koelkast tot het weer stevig is.
Snijd het deeg vervolgens in vierkanten van ± 7 cm.
Lepel 1 theelepel pruimenmoes in het midden van ieder vierkant, bestrijk de kanten met wat geklopt eiwit, vouw het lapje diagonaal om en druk de zijkanten op elkaar.
Breng in een grote pan 4 liter water en 2 theelepels zout aan de kook.
Doe 4-5 knoedels in de pan en roer zachtjes, zodat ze niet aan elkaar of aan de bodem van de pan gaan kleven.
Laat 3-4 minuten flink koken tot de knoedels komen bovendrijven en haal ze dan met een schuimspaan uit de pan.
Rangschik de knoedels, als ze allemaal klaar zijn, op een voorverwarmde schotel.
Bestrooi ze met het gebakken broodkruim en vervolgens met de suiker, of met de suiker en kaneel.
Serveer direct.


Kartoffelpuffer (Reibkuchen, aardappelpoffers)

11/2 kg aardappelen
3 eieren
50 gr uien
30 gr bloem
1 eetlepel zout
peper, nootmuskaat
vet of (olijf)olie

Schil de aardappelen, was ze en maak ze goed droog.
Rasp ze grof, knijp ze in een doek zo goed mogelijk uit en vermeng de rasp direct met de eieren, de fijngehakte ui, de bloem en de kruiderijen.
Vorm van het deeg 16 afgeplatte ovalen ('bezeten eieren') en bak die in heet vet of hete (olijf)olie in ± 4 minuten aan beide kanten goudbruin en gaar.
Eet de koeken zo of met een groene salade, appelmoes of compote van veenbessen.

Variatie: Kruid de rasp met 1 theelepel gedroogde marjolein en een geperst teentje knoflook.

Tips:
- In plaats van bloem kunt u ook havermout gebruiken.
- Knijp de aardappelen na het raspen niet uit, maar leg ze direct met een grote lepel in de hete (zonnebloem)olie.
Als u de aardappelen uitknijpt, krijgt u 'koekjes' en geen Kartoffelpuffer.
- Bestrooi de Kartoffelpuffer met suiker en serveer ze met appelmoes. Zo worden Kartoffelpuffer in Noord-Duitsland gegeten.


Kerrieaardappelen I

600 gr aardappelen
1 kleingesneden ui
1 eetlepel kerrie
20 gr boter
zout
2 eetlepels zure room
peterselie

Schil de aardappelen en snijd ze in grove stukken.
Fruit de ui met de kerrie in de boter en bak de aardappelen even mee.
Voeg wat water en zout toe en stoof de aardappelen met het deksel op de pan in 25 minuten gaar.
Roer de zure room door de aardappelen en strooi er wat fijngehakte peterselie over.


Kerrieaardappelen II

350 gr aardappelen
3 eetlepels olie
11/2 eetlepel kerriepoeder
1/2 liter kippen- of groentebouillon of water
1 theelepel zout
een snufje ve-tsin

Snijd de geschilde aardappelen in wigvormige stukken.
Verhit de olie en roer de kerrie erdoor.
Voeg de aardappelen toe en schep ze goed door de olie.
Voeg de vloeistof toe en laat alles samen aan de kook komen en ± 10 minuten zachtjes koken.
Laat dan het meeste vocht op hoog vuur snel verdampen en voeg zout en ve-tsin toe.


Knolselderij-aardappelkoekjes

5 aardappelen
zout
1/4 selderijknol (100 gr)
50 gr salami
2 eieren
2 eetlepels bieslook (diepvries)
peper, nootmuskaat
5 eetlepels bloem

Schil de aardappelen, was ze, kook ze in een pan met weinig water en zout in ± 20 minuten gaar, giet ze af en stamp ze met een pureestamper fijn.
Schil de selderijknol dik, was hem en rasp hem boven een kom.
Snijd de salami in kleine stukjes.
Roer de eieren één voor één door het aardappelkruim, voeg de knolselderij, de salami, de bieslook, zout, peper en nootmuskaat toe en roer alles goed door elkaar.
Zeef de bloem erboven en kneed die erdoor.
Vet een bakblik in, schep hierop steeds 2 eetlepels van het aardappelmengsel en vorm het met een lepel tot een plat koekje.
Zet het bakblik tot het gebruik afgedekt weg.
Verwarm de oven voor op 200°C en bak de knolselderij-aardappelkoekjes in het midden van de oven in ± 25 minuten gaar en lichtbruin.
Lekker bij gehakt.


Komijnaardappelen

Boen jonge aardappelen schoon, dep ze droog en halveer ze in de lengte.
Strooi komijn op een bord uit en druk de aardappelhelften daar met het snijvlak in.
Leg ze op een ingevet bakblik en bak ze in een op 200°C voorverwarmde oven in 40 minuten gaar.
Bestrijk de aardappelen na 10 minuten even met olie, bestrooi ze naar smaak met zout en laat ze in de oven verder garen.


Krielaardappelsalade met Maleise honingdressing

Voor de salade:
500 gr krielaardappeltjes
1 kleine bloemkool
1 kleine winterwortel of 150 gr worteltjes
250 gr kouseband
1 rode ui
2 teentjes knoflook
zout, peper
300 gr kipfilet
4 eetlepels fijngeknipte bieslook
emping of kleine kroepoek

Voor de dressing:
1 eetlepel zoute ketjap (ketjap asin)
1 eetlepel honing
een stukje goela djawa ter grootte van een erwt (of wat bruine basterdsuiker)
5 eetlepels Maleise roerbakolie
1 eetlepel geraspte gemberwortel

Boen de aardappeltjes schoon en kook ze in water met wat zout beetgaar.
Verdeel de bloemkool in kleine roosjes.
Schrap de worteltjes en snijd ze in de lengte in reepjes.
Snijd de kouseband in stukken van ± 7 cm.
Snijd de ui in dunne ringen.
Snipper de knoflook.
Breng in een ruime pan water met wat zout aan de kook en blancheer de bloemkoolroosjes met de reepjes wortel en de kouseband in ± 4 minuten beetgaar.
Giet de groenten af en spoel ze onder koud stromend water.
Klop een sausje van de ketjap, de honing, de verkruimelde goela djawa, de roerbakolie, de knoflook, de gemberwortel en peper naar smaak.
Dep de kipfilet droog.
Bestrijk hem met 11/2 eetlepel van het sausje en rooster de kip onder de hete grill in ± 15 minuten aan beide kanten bruin en gaar.
Bestrijk het vlees tussentijds regelmatig met het sausje.
Snijd de kipfilet in dunne plakjes.
Schep de gekookte groenten met de plakjes kip en de rest van het sausje door elkaar.
Garneer de salade met de uiringen, de bieslook en de emping.

Vegetarische variatie:
Vervang de kipfilet door Quornfingers.
Schep er voor het bakken 1 eetlepel van de marinade door.


Krieltjes á la bonne femme

(2 personen)

100 gr magere spekreepjes
1 ui
150 gr champignons
400 gr gekookte krieltjes
200 gr gekookte doperwtjes
200 gr gekookte worteltjes
2 eetlepels olie
peper, zout

Snipper de ui en snijd de champignons in plakjes.
Doe de olie in een koekepan en bak de spekjes op laag vuur aan.
Voeg de ui en de champignons toe en bak ze lichtbruin.
Schep alles uit de pan en bak de krieltjes in het bakvet goudbruin.
Voeg het spek-ui-champignonmengsel en de groenten toe en bak alles tot het door en door heet is.
Breng op smaak met zout en peper.


Krieltjes met bleekselderij en Spaanse peper

(magnetron)

500 gr krieltjes
2 lente-uitjes
1 Spaanse peper
2 eetlepels olijfolie
4 stengels bleekselderij
1 theelepel Provençaalse kruiden
2 eetlepels water
zout, peper

Schrap de krieltjes, ontpit ze zo nodig, was ze en leg ze in een ovenvaste schaal.
Voeg het water toe en kook de krieltjes (afgedekt) op vol vermogen in 5-7 minuten beetgaar.
Ontdoe intussen de bleekselderij van de draden, was ze en snijd ze in reepjes.
Snijd de lente-uitjes in ringen.
Verwijder de zaadlijst en de zaadjes uit het pepertje en snijd de peper klein.
Verwarm het groentemengsel met de olijfolie en de Provençaalse kruiden (onafgedekt) 2-3 minuten op vol vermogen in een ovenschaal.
Schep het tussentijds één keer om.
Vermeng de krieltjes met de groenten en warm het geheel eventueel nog kort op vol vermogen door.
Breng het gerecht op smaak met wat zout en peper.


Krieltjes met spek

(2 personen)

350 gr krielaardappeltjes
zout
1 kleine ui
50 gr katenspek in plakken van 1/2 cm dik
20 gr boter
versgemalen peper
2 takjes peterselie

Kook de krielaardappeltjes 10 minuten in weinig water met zout.
Pel en snipper de ui.
Snijd het spek in stukjes.
Giet de aardappeltjes af.
Verhit de boter in een koekepan en bak de ui en het spek ± 3 minuten.
Voeg de aardappeltjes toe en bak ze, regelmatig omscheppend, in ± 10 minuten goudbruin.
Maal er peper boven en knip de peterselie erboven fijn.


Kruidige aardappelen au gratin

40 gr boter
40 gr bloem
1/8 liter melk
1/4 liter kippebouillon van een tablet
1/2 dl witte wijn
peterselie, bladselderij
bieslook, dille
1 teentje knoflook
zout, peper, nootmuskaat
750 gr aardappelen
100 gr geraspte kaas

Smelt de boter in een steelpan, voeg de bloem toe en roer alles glad.
Roer er dan deel voor deel de melk en de bouillon bij en Breng op smaak met de wijn, de fijngesneden verse kruiden, de uitgeperste knoflook, zout, versgemalen peper en wat nootmuskaat.
Schil de aardappelen, snijd ze in dunne plakjes en kook die 1 minuut in ruim water met zout (= blancheren).
Laat ze uitlekken en leg ze in een beboterde ovenschaal.
Schenk de saus erover en bestrooi het gerecht met de geraspte kaas.
Zet de schotel op een rooster midden in een tot warm voorverwarmde oven (± 200°C) en laat het gerecht in ± 45 minuten gaar worden en lichtbruin kleuren.


Kruidige krieltjes

(2 personen)

400 gr geschrapte krieltjes
zout
25 gr boter
1 doosje Italiaanse kruiden (diepvries)

Kook de aardappeltjes in weinig water met zout in ± 20 minuten gaar.
Smelt de boter en roer de kruiden erdoor.
Giet de aardappeltjes af en schep de kruidenboter er voorzichtig door.

Magnetron:
Doe de aardappeltjes met 1/2 dl water in een schaal en laat ze afgedekt in ± 6 minuten op vol vermogen gaar worden.
Laat ze afgedekt ± 5 minuten nagaren.
Laat de boter onafgedekt in ± 1 minuut smelten en roer de kruiden erdoor.


Kruidige rösti

(2 personen)

4 vastkokende aardappelen
25 gr boter
2 eetlepels olie
3 eetlepels fijngehakte peterselie
zout, peper

Schil de aardappelen, rasp ze grof en maak de geraspte aardappel met keukenpapier droog.
Verhit de helft van de boter en de olie in een kleine koekepan en schep er de geraspte aardappel en 2 eetlepels peterselie door.
Strooi er zout en peper over, schep de aardappel nogmaals om en vorm er dan een platte koek van.
Druk deze stevig aan en bak de onderkant met een deksel op de pan in ± 5
minuten goudbruin.
Keer de rösti op het deksel.
Verhit de rest van de boter en de olie, laat de rösti weer in de pan glijden en bak de andere kant goudbruin.
Laat de rösti op een schaal glijden, strooi er zout en peper over en
garneer met de rest van de peterselie.


Kummelaardappeltjes

(2 personen)

400 gr krielaardappeltjes
zout
25 gr boter
1 eetlepel kummel

Kook de aardappeltjes in weinig water met zout in ± 10 minuten bijna gaar en giet ze af.
Verhit de boter in een koekepan en bak de aardappeltjes met de kummel in nog eens ± 5 minuten gaar en lichtbruin.
Bestrooi ze met zout.


Lauwwarme aardappelsalade

(2 personen)

400 gr geschrapte krielaardappeltjes
1 sinaasappel
1 eetlepel witte wijnazijn
1 eetlepel grove mosterd
2 eetlepels olie
1 eetlepel verse tijmblaadjes
zout, versgemalen peper
3 bosuitjes
2 plakjes Ardenner boterhamworst

Kook de aardappeltjes in ± 10 minuten gaar.
Pers de sinaasappel uit en roer de azijn, de mosterd, de olie en de tijm door het sap.
Voeg naar smaak zout en peper toe.
Snijd de bosuitjes in ringetjes en de boterhamworst in reepjes.
Giet de aardappeltjes af en schep ze met de ui en de boterhamworst door het sausje.
Laat de salade nog ± 15 minuten staan.
Breng op smaak met zout en peper.


Le pâté aux pommes de terre

150 gr tarwebloem
100 gr boter
zout, peper
2-3 grote geschilde aardappelen in plakjes
1 gesnipperde ui
2 eetlepels fijngehakte peterselie
1 losgeklopt ei
een ronde ingevette bakvorm of ovenschaal, doorsnede 20 cm

Meng de bloem, de boter, 3/4-1 dl water en zout goed door elkaar, kneed het tot een bal en laat het deeg op een koele plaats ± 1 uur rusten.
Rol de helft van het deeg uit en bekleed er de bakvorm mee.
Verwarm de oven voor op 200°C.
Verdeel de plakjes aardappel over de bodem en verdeel er de ui, peterselie, zout en peper over.
Rol de tweede helft van het deeg uit en dek de vulling hiermee af.
Druk de randen goed aan.
Druk met een vork het deegdeksel hier en daar in en bestrijk het deeg met ei.
Maak van een stukje aluminiumfolie een kokertje (schoorsteentje).
Maak met een appelboor in het midden van het deeg een gaatje en steek het schoorsteentje erin.
Bak de aardappelpâté in het midden van de oven in ± 45 minuten gaar en goudbruin.
Snijd de pâté in punten of rechthoeken en serveer die met crème fraîche.


Lentefrisse aardappelsla

12 nieuwe aardappeltjes
1 liter kant-en-klare kippebouillon
2 sjalotjes
8 plakjes bacon
3 dl olijfolie
1 dl champagne-azijn
versgemalen peper
4 handen lollo biondo

Was de aardappelen, doe ze met de kippebouillon in een pan en kook ze bijna gaar.
Zet het vuur uit en laat de aardappelen in de bouillon afkoelen.
Snijd de sjalotjes en de bacon fijn en bak de bacon in 1 eetlepel olie knapperig.
Giet de rest van de olie en de azijn in een kom, meng goed en kruid met peper.
Maak de sla schoon.
Giet de aardappelen af, laat ze in de schil en snijd ze in plakjes.
Meng de sla met de sjalotjes, de bacon en de dressing door de aardappelen en verdeel alles over 4 borden.
Garneer eventueel met wat peterselie.


Maaltijd-aardappelomelet met uien en pijnboompitjes

3/4 kg aardappelen
1 dl olijfolie
zout, peper
6 eieren
* 3 grote uien
2 teentjes knoflook
2 dl zure room
1/2 theelepel cayennepeper
2 eetlepels pijnboompitjes

Snijd de aardappelen in plakjes.
Halveer de uien en snijd ze in heel smalle partjes.
Verhit in een grote koekepan, hapjespan of hittebestendige keramiek ovenschaal 3/4 dl olijfolie, doe de aardappelen, de uien en de knoflook uit de pers hierin en dek de schaal af.
Laat het gerecht in ± 20 minuten heel zachtjes bijna gaar worden; schep af en toe om.
Klop de zure room in een ruime kom met 1 ei los en voeg dan de rest van de eieren, zout en peper naar smaak en de cayennepeper toe.
Schep het aardappelmengsel hierin om.
Veeg de koekepan met een stukje keukenpapier schoon en verwarm er de rest van de olie in.
Schep de eiermassa erin en bak de omelet op laag vuur droog.
Maak hem af en toe van de bodem los en laat hem steeds weer met ongestold ei opvullen.
Keer de omelet met behulp van het pannedeksel of een groot bord, strooi de pijnboompitjes erop en bak de onderkant goudbruin.
Serveer met een frisse groene salade.

Vervang voor de variaties de ingrediënten na *.

Met vis en groenten: snijd de aardappelen in blokjes. Bak 2 preien in ringen bij de aardappelen gaar en voeg op het laatst 1/2 middelgrote courgette in plakjes, 100 gr (gebakken) champignonplakjes, 1/2 bakje gehalveerde kerstomaatjes en 150 gr gerookte forelfilet in reepjes toe. Vervang de zure room door slankroom en de cayennepeper door 1 theelepel tijm.

Met spekjes en spruitjes: snijd de aardappelen in partjes en bak ze met 1/2 gesnipperde rode paprika gaar. voeg 300 gr 5 minuten gekookte kleine spruitjes, 100 gr uitgebakken magere rookspekreepjes en 2 theelepels tacokruiden toe. Voeg zure room volgens het recept toe. Strooi bovenop (in spekvet gefruite) uiringen van 1 grote ui. volg verder het recept.


Marillenknödel

1 kg aardappelen
zout
1 ei
300 gr bloem
120 gr boter
500 gr abrikozen
suikerklontjes
1 borrelglas (± 20 ml) abrikozenbrandewijn
100 gr paneermeel

Ontpit de abrikozen en leg in de plaats van de pitten een in abrikozenbrandewijn gedompeld klontje suiker.
Kook de aardappelen in de schil gaar, pel ze en verwerk ze nog warm met de bloem, zout, het ei en de helft van de boter tot een glad deeg.
Verdeel het deeg in porties, vorm elk deegstuk tot een worst, druk het plat en leg er 1 abrikoos op.
Druk het deeg samen en vorm het tot een knoedel.
Maak alle knoedels op deze manier.
Kook de knoedels in kokend water tot ze aan de oppervlakte komen.
Verhit de rest van de boter en bak het paneermeel hierin licht.
Wentel de uitgelekte abrikozenknoedels hierdoor, bestuif ze met poedersuiker en serveer ze direct.


Mexicaanse aardappelpan

400 gr bieflappen
1 zakje Mexicaanse of tacokruiden
1 teentje knoflook
2 maïskolven
500 gr kleine aardappeltjes
1 flinke ui
1 kleine courgette
1 rode paprika
3 eetlepels (olijf)olie
2 laurierblaadjes
1 bouillontablet
1 eetlepel gedroogde peterselie
zout, peper

Snijd de bieflappen in repen en schep ze om met 2 eetlepels tacokruiden en de gesnipperde knoflook.
Snijd de maïskolven in stukken, schil de aardappeltjes en snijd de ui in ringen, de courgette in (halve) plakken en de paprika in ringen.
Verhit de olie en bak de bieflapjes hierin bruin.
Voeg de groenten toe (ook de maïs), leg de laurierblaadjes ertussen en stoof het gerecht onder omscheppen 10 minuten.
Voeg dan 1/4 liter water en het halve bouillontablet toe en laat het geheel met het deksel op de pan nog 15 minuten garen.
Breng op smaak met zout en peper.


Moussaka met aardappelen

500 gr gemengd gehakt
2 eetlepels olie
2 uien
2 knoflookteentjes
2 vleestomaten
2 eetlepels olie
1/8 liter rode wijn
3 eetlepels geconcentreerde tomatenpuree
versgemalen peper, zout
20 gr boter
20 gr bloem
1/4 liter melk
2 theelepels verbrokkelde bouillonblokjes
11/2 kg vastkokende aardappelen
5 eetlepels olijfolie
4 laurierblaadjes

Bak het gehakt in de olie en verkruimel het.
Schil de uien en de knoflookteentjes, hak ze fijn en bak ze even mee.
Ontvel de tomaten, verwijder pulp en pitjes en hak het vruchtvlees in stukjes.
Doe ze samen met de puree in de pan en meng er de wijn door.
Kruid met peper en zout en laat alles 5 minuten garen.
Verhit voor de saus de boter in een pan en meng er de bloem door.
Doe er de melk bij en laat op laag vuur 5 minuten koken.
Kruid met de bouillon.
Schil de aardappelen, snijd ze in 1/2 cm dikke schijven en bak die in de olie goudbruin.
Schik de helft van de aardappelen in een vuurvaste ovenschaal, verdeel er het gehakt en de saus over en eindig met de rest van de aardappelen.
Bestrooi met laurierblaadjes.
Dek de schaal af en bak het gerecht 40 minuten in een op 200°C voorverwarmde oven.
Laat het gerecht dan onafgedekt nog 10 minuten garen.


Ovenaardappelen met chili-mangosaus

750 gr vastkokende aardappelen
2 eetlepels sesamolie
2 theelepels grof zeezout
verse tijm
300 gr mango
2 sinaasappels
1 rode chilipeper
11/2 dl tomatensap
1 eetlepel sojasaus
1 eetlepel honing
zout, versgemalen peper
30 gr pompoenpitten

Was de aardappelen en snijd ze in plakjes.
Besprenkel ze met de helft van de olie en leg ze naast elkaar op een bakplaat.
Bestrooi met 1 theelepel zeezout en tijmblaadjes en bak ze ± 20 minuten in de op 200°C voorverwarmde oven.
Schil de mango en de sinaasappels.
Verwijder de pit uit de mango en snijd hem in blokjes.
Verwijder het velletje van de sinaasappel, zodat alleen het vruchtvlees overblijft.
Verwijder de zaadjes uit de chilipeper en snijd hem in stukjes.
Verhit de rest van de olie en fruit het fruit en de chili hierin.
Voeg het tomatensap, de sojasaus en de honing toe en breng op smaak met zout en peper.
Verdeel de aardappelen, de pompoenpitten en de saus over de borden.


Ovenschotel met aardappel en gehakt

750 gr aardappelen
1 theelepel komijn
2 grote uien
100 gr doorregen spek
1 vleestomaat
1/2 bosje peterselie
1 eetlepel olie
300 gr rundergehakt
1 eetlepel tomatenpuree
zout, peper
1 eetlepel paneermeel
50 gr belegen kaas
30 gr boter
boter voor het invetten van de vorm

Was de aardappelen en doe ze met ruim water in een pan.
Voeg de komijn toe en kook de aardappelen gaar.
Maak de uien schoon.
Snijd de ene ui met het spek fijn en snijd de andere in ringen.
Was de tomaat en snijd hem zonder steelaanzet in dunne plakjes.
Was de peterselie en hak hem fijn.
Verhit de olie in een koekepan en bak de spekblokjes en de uisnippers daarin tot de uisnippers glazig zijn.
Voeg het gehakt toe en bak het tot het rul is.
Voeg de tomatenpuree, de peterselie, zout, peper en het paneermeel toe en roer alles goed door elkaar.
Rasp de kaas grof.
Schil de aardappelen en snijd ze in 1/2 cm dikke plakjes.
Verwarm de oven voor op 220°C.
Vet een vuurvaste schaal in en leg de tomaten, de uiringen en het gehakt er in laagjes in.
Eindig met een laagje aardappel.
Verdeel er de kaas en vlokjes boter over en bak het gerecht ± 25 minuten.


Ovenschotel met bataat (= zoete aardappel)

(2 personen)

500 gr bataat
2 uien
2 zachtzure appels
citroensap
zout, peper
11/2 dl appelsap
± 40 gr boter
2 eetlepels honing
2 dikke plakken ham á 100 gr
2 eetlepels geschaafde amandelen
2 eetlepels geraspte kaas

Schil de bataat, snijd ze in stukken en kook ze gaar.
Maak er puree van (eventueel met wat vocht uit de koekenpan, na het bakken van de uien en de appels) en voeg zout en peper toe.
Snijd de uien in ringen en fruit ze in 20 gr boter.
Snijd de appels in schijven, besprenkel ze met citroensap en bak ze met de uien bruin.
Voeg het appelsap toe en laat nog 5 minuten koken.
Roer de helft van de honing door het ui-appelmengsel.
Bestrijk de plakken ham met de rest van de honing en leg ze in een beboterde ovenschaal.
Strooi er zout en peper over en bedek ze met de bataatpuree.
Strooi er de amandelen en de geraspte kaas over, leg er hier en daar nog een vlokje boter op en laat het gerecht in een met aluminiumfolie afgedekte ovenschaal in een op 175°C voorverwarmde oven in 30 minuten door en door heet worden.
Haal het aluminiumfolie de laatste 10 minuten weg.


Papas con mojo

(Canarische eilanden)

1 kg krieltjes met schil
2 eetlepels zout
1 citroen

Voor de saus:
1 rode paprika
7 teentjes knoflook
djintan
1 eetlepel olie
2 eetlepels azijn

Snijd voor de saus de paprika in stukjes.
Voeg alle sausingrediënten, behalve de azijn, bij elkaar en pureer ze.
Roer de azijn erbij en de saus is klaar!
Was de krieltjes goed.
Leg schijfjes citroen op de bodem van een pan, voeg de krieltjes toe en kook ze 25-30 minuten in water met veel zout en giet ze af.
Strooi dan nog wat zout op de krieltjes en laat ze goed droogkoken.


Parijse aardappeltjes uit de combi-magnetron

(3 personen)

500 gr geschrapte Parijse aardappeltjes
40 gr boter

Was de aardappeltjes en dep ze droog.
Smelt de boter, onafgedekt, 1 minuut op ± 750 minuten in een lage ovenvaste schaal die zo groot is, dat de aardappeltjes er naast elkaar in kunnen liggen.
Rol de aardappeltjes door de boter.
Zet de schaal ± 6 cm onder de grill en laat de aardappeltjes in ± 12 minuten gaar en aan de bovenkant goudbruin worden (grill maximaal, magnetron ± 500 Watt).


Patates me skortho (knoflookaardappeltjes)

8 middelgrote aardappelen
3 teentjes knoflook
3 eetlepels olijfolie
3 eetlepels citroensap
versgemalen peper, zout

schil de aardappelen en snijd ze in 4-8 partjes.
Pel en snipper de knoflook.
Verhit de olie in een ruime braadpan en voeg de aardappelpartjes en de knoflook toe.
Bak ze al omscheppend tot de aardappeltjes goudbruin van kleur zijn.
Besprenkel ze met het citroensap, breng ze op smaak met peper en zout en laat ze op laag vuur gaar worden.
Serveer ze warm of koud.


Pittige aardappelsalade

400 gr krielaardappeltjes
1 dikke plak mortadella á 150 gr
2 stengels bleekselderij
8 kerstomaatjes
50 gr zwarte olijven zonder pit
2 eetlepels pijnboompitten
11/2 eetlepel witte wijnazijn
5 eetlepels olijf- of zonnebloemolie
1 teentje knoflook
2 eetlepels geknipte basilicumblaadjes
versgemalen peper, zout

Kook de aardappelen in weinig water met zout nèt gaar, giet ze af en laat ze afkoelen.
Snijd de mortadella in blokjes, de bleekselderij in dunne boogjes en de kerstomaatjes in vieren.
Schep dit alles met de olijven door elkaar.
Rooster de pijnboompitten in een droge koekepan lichtbruin.
Doe de azijn samen met de olie, de basilicumblaadjes, peper en zout in een potje met deksel en schud tot een glad, lobbig sausje.
Schep het sausje met de salade om en bestrooi met de pijnboompitten.
Lekker met warm (kruiden)ciabatta-brood.


Pommes Duchesse

Kook 500 gr bloemige aardappelen gaar en droog.
Knijp ze door een pureeknijper of stamp ze tot een puree (gebruik liever geen mixer) en roer er 2 eidooiers, 25 gr boter en naar smaak zout en peper door.
Spuit van dit mengsel torentjes op een met boter ingevette bakplaat, bestrijk ze met een losgeklopt ei en bak ze in de oven bij 220°C lichtbruin.

Wilt u ze invriezen, spuit dan torentjes op een plaat, vries die zo in en verpak de torentjes pas in zakjes als ze bevroren zijn.


Pommes frites

1 kg grote aardappelen
zout
olie of vet om te frituren

Schil de aardappelen, spoel ze af, snijd ze in rechthoekige repen van gelijke grootte en dep ze met keukenpapier droog.
Bak de repen in de tot 180°C verhitte olie bijna gaar en laat ze uitlekken en afkoelen.
Bak de repen aardappel kort voor het opdienen nog een keer in de tot 200°C
verhitte olie goudbruin en knapperig.
Laat ze uitlekken en schud er wat zout door.


Pommes Parisiennes

1 kg grote aardappelen
1 theelepel zout
1/2 dl olie
fijngehakte peterselie

Schil de aardappelen zo dun mogelijk, snijd de donkere pitten er met de punt van een mesje uit en snijd eventuele blauwe of groene plekken weg.
Steek er met een speciale aardappelboor kleine balletjes uit, kook die 8-10 minuten in kokend water met zout en laat ze uitlekken en afkoelen.
Verhit de olie in een grote koekepan en bak de aardappelballetjes hierin
rondom goudbruin.
Laat ze uitlekken en strooi er de gehakte peterselie over.


Portugese aardappelen in knoflook en olie

Schil vastkokende aardappelen, snijd ze in stukken en leg die in een ovenschaal.
Leg er naar smaak hele, ongepelde tenen knoflook op.
Ris de blaadjes van een takje rozemarijn en strooi die erover.
Overgiet de schotel rijkelijk met een goede olijfolie (eerste persing) en zet het gerecht ± 45 minuten in een matig warme oven (175°C); schep af en toe om.
De knoflook wordt zo boterzacht (zuig de teentjes uit) en ook de olie heeft een heerlijke knoflooksmaak gekregen.

Variatie: Meng stukken kip door het gerecht.


Provençaalse aardappelsalade

(2 personen)

400 gr stevige aardappelen (zoals Nicola of Gloria)
1/2 dl olijfolie
1 teentje knoflook
1 theelepel Provençaalse kruiden
zout, peper
100 gr biefstuk in reepjes
1/2 gepelde en gesnipperde rode ui
4 artisjokharten (blik) in vieren
50 gr piment-olijven in plakjes
2 eetlepels fijngehakte peterselie
1 eetlepel (wijn)azijn

Kook de aardappelen en snijd ze in blokjes.
Maak een sausje van de olie, de uitgeperste knoflook, de kruiden, zout en peper.
Schep de biefstuk erdoor en laat die ± 10 minuten marineren.
Spoel de artisjokharten af en laat ze uitlekken.
Vermeng de aardappelen, uien, artisjokharten, olijven en peterselie.
Laat de biefstuk uitlekken en dep hem droog.
Verhit in een koekepan 1 eetlepel van de marinade en bak de biefstuk daarin ± 2 minuten.
Schep de rest van de marinade, de azijn en de biefstuk door de salade.
Serveer de salade lauwwarm.

Ook lekker met ravigottedressing:
Meng 2 eetlepels rode wijnazijn met zout.
Schenk er al roerend 11/4 dl olie in gedeelten bij.
Voeg 3 theelepels kappertjes, 1/2 fijngesnipperd sjalotje, 1 eetlepel fijngehakte peterselie en 1/2 eetlepel fijngehakte bieslook toe.


Puschlaver kartoffelsuppe

Dit is een recept uit Puschlav of Posciavo, een vallei in het Zwitserse kanton Graubünden.

1 kg aardappelen
reuzel
1 grote ui
1 eetlepel bloem
2 eetlepels verse marjolein
1/4 liter melk
11/2 liter kokend water
zout

Schil de aardappelen, snijd ze in kleine blokjes en bak die in hete reuzel aan alle kanten lichtbruin.
Snipper de ui, voeg deze toe en ga door met bakken tot de ui glazig is en net kleur krijgt.
Roer de bloem erdoor.
Voeg het kokende water met wat zout toe, roer alles goed door elkaar en laat met het deksel op de pan ± 40 minuten zachtjes koken.
Voeg 10 minuten voor het einde van de kooktijd de fijngehakte marjolein en de melk toe.
Verwarm de soep goed en serveer direct.


Romige aardappelschotel

1 kg aardappelen
1/4 liter slagroom
1/4 liter melk
1 teentje knoflook
25 gr boter
zout, peper

Schil en was de aardappelen en snijd ze in heel dunne plakjes.
Doe de slagroom en de melk in een kom.
Pel de knoflook en pers die erboven uit.
Verdeel de boter in kleine stukjes.
Vet een lage wijde ovenschotel (11/2 liter) dik in, leg hierin een laagje aardappelschijfjes, bestrooi die met zout en peper en ga zo door tot alle aardappelschijfjes in de ovenschotel liggen.
Schenk het slagroommengsel erover en verdeel er de boterstukjes over.
Verwarm de oven voor op 150°C en laat de aardappelschijfjes in het midden van de oven in 50 minuten gaar worden en goudbruin kleuren.


Romige andijvie-aardappelschotel

(2 personen)

1/2 krop andijvie (± 300 gr)
1/2 eetlepel boter
1 pak aardappelschijfjes in roomsaus (450 gr, Aviko)
1 dl droge witte wijn
100 gr achterham in plakjes
1 bekertje crème fraîche (125 ml)
50 gr geraspte oude kaas
zout, peper

Maak de andijvie schoon, was hem en snijd hem in dunne reepjes.
Doe de andijvie in een vergiet en laat hem goed uitlekken.
Verhit de boter in een pan en laat de andijvie hierin onder af en toe omscheppen in ± 5 minuten slinken.
Verhit de wijn intussen in een braadpan en laat de aardappelschijfjes hierin op middelhoog vuur ontdooien.
Schep af en toe voorzichtig om.
Snijd de ham in stukjes.
Schep de ham, de crème fraîche en de helft van de kaas door de andijvie en breng op smaak met peper en zout.
Schep de andijvie voorzichtig door de warme aardappelschijfjes, strooi er de rest van de kaas over en laat die even smelten.


Roomaardappeltjes

(2 personen)

450 gr voorgekookte aardappelplakjes (koeling)
1/8 liter slagroom
zout
4 takjes peterselie

Doe de plakjes aardappel met de slagroom en zout in een pan en kook ze afgedekt in ± 10 minuten gaar.
Knip de peterselie fijn en roer die door de roomaardappeltjes.

Magnetron:
Doe de plakjes aardappel met de slagroom en zout in een ruime schaal en kook ze afgedekt in ± 5 minuten op vol vermogen gaar.


Rösti I

1 kg bloemige, maar vaste aardappelen
peper, zout
boter

Kook de aardappelen in de schil.
Laat ze eventjes afkoelen, pel ze en plet ze met een vork.
Kruid met peper en zout.
Verdeel de puree in kleine koekjes en bak die in een pan in hete boter aan weerskanten goudbruin.
Serveer ze bij vlees en wild.


Rösti II

750 gr aardappelen (geen afkokers)
zout
olie of boter

Boen de aardappelen schoon en kook ze 15 minuten in weinig water.
Giet ze af en laat ze een dag staan.
Pel ze, rasp ze op een grove rasp en vermeng dit met wat zout.
Verhit 4-5 eetlepels olie of 50 gr boter in een ruime koekepan, schep de aardappelrasp erin en bak dit onder af en toe omscheppen 6 minuten.
Druk de massa wat aan, leg het deksel op de pan en laat de rösti op heel laag vuur (zet eventueel een vlamverdeler onder de pan) 20 minuten staan, zodat het een koek wordt.
Keer de koek en bak de tweede kant snel goudbruin.
Voeg eventueel nog wat olie of boter toe.

Variatie: Bak bij de rösti kleine blokjes ham, spek of uisnippers mee.


Rösti III

1 kleingesneden ui
2 eetlepels olie
1 in repen gesneden paprika
1 uitgeperst teentje knoflook
50 gr in repen gesneden salami
500 gr diepvriesrösti
paprikapoeder
peper, zout

Fruit in een grote koekepan de ui in de olie en bak de paprika en de knoflook mee.
Voeg de salami en de rösti toe en bak het geheel onder af en toe omscheppen op hoog vuur 10 minuten.
Breng op smaak met paprikapoeder, peper en zout.


Rösti IV

3-4 gele aardappelen
1 ui
peper, zout
boter en olie

Schil de aardappelen en de ui en rasp ze met en grove rasp.
Verhit de olie en boter in een zware koekenpan, schep de aardappel- en uirasp erin, druk de massa wat aan tot het plat is en laat het op laag vuur, zonder vlamverdeler of deksel, ± 10 minuten staan tot het mooi bruin wordt.
Keer de koek met behulp van een bord of deksel en bak de tweede kant op dezelfde manier 8-10 minuten.
Snijd de rösti in punten en serveer direct.


Röstikoek met champignons

(2 personen)

1 kleingesneden ui
2 eetlepels olie
100 gr in plakken gesneden champignons
300 gr diepvriesrösti
2 eieren
40 gr geraspte kaas
paprikapoeder, peper, zout

Fruit de ui in de olie, bak de champignons mee, voeg de rösti toe en bak dit alles 5 minuten onder af en toe omscheppen.
Klop de eieren met de geraspte kaas, paprikapoeder, peper en zout los.
Schenk dit mengsel over de aardappelen, druk de massa goed aan en bak de koek aan beide kanten bruin.


Röstikrans met kipragoût

200 gr kipfilet
1/2 liter bouillon van een blokje
40 gr boter
40 gr bloem
1 klein blikje doperwten
1 klein blikje maïs
droge sherry
5 eetlepels koffieroom
1 pak diepvriesrösti
2 eieren
1 ui
peterselie, selderij
boter
peper, zout
3 eetlepels paneermeel

Ragoût:
Breng de bouillon met de kipfilet aan de kook en laat het vlees in ± 10 minuten gaar worden.
Neem het uit de pan en snijd het in niet te kleine blokjes.
Smelt de boter en roer de bloem erdoor.
Schenk de helft van de bouillon erbij en breng het geheel, roerend met een garde, aan de kook.
Voeg de rest van de bouillon toe en breng de saus al roerend weer aan de kook.
Voeg het vlees en de uitgelekte doperwten en maïs toe en maak de saus op het laatste moment af met een scheut sherry en de room.

Röstikrans:
Roer de eieren los en vermeng er de nog bevroren rösti mee.
Snipper de ui en hak de groene kruiden klein.
Roer dit door het aardappelmengsel en breng het geheel op smaak met zout en peper.
Bestrijk een tulbandvorm dik met boter en bestrooi hem met 2 eetlepels paneermeel.
Schud het overtollige paneermeel eruit, doe het aardappelmengsel erin en druk dat met een houten lepel stevig aan.
Bestrooi de bovenkant met de rest van het paneermeel en let hier en daar een klontje boter.
Zet de krans in het midden van een voorverwarmde hete oven (200°C) en laat hem in ± 35 minuten gaar en goudbruin worden.
Stort de krans voorzichtig op een platte schotel en vul hem met de ragoût.
Geef de rest van de saus er apart bij.


Röstischotel

250 gr gesneden soepgroenten
25 gr boter
zout
250 gr HüttenkÄse
600 gr diepvriesrösti
peper, nootmuskaat

Was de soepgroenten en laat ze uitlekken.
Verwarm de oven voor op 200°C.
Fruit de soepgroenten kort in de boter.
Vermeng de HüttenkÄse met de rösti en de soepgroenten en breng het mengsel op smaak met peper en zout.
Beboter een ovenschotel, schep het mengsel erin, strooi er nootmuskaat over en bak het gerecht in ± 50 minuten gaar en goudbruin.
Lekker met tomatensla.


Rozemarijn-aardappeltjes

750 gr vastkokende aardappelen
100 gr spekjulienne
20 gr boter
3 eetlepels olijfolie
1 uitje
1 teentje knoflook
1 eetlepel rozemarijnnaaldjes

Snijd de aardappelen in dunne plakjes en dep ze goed droog.
Bak de spekjulienne uit, neem het uit de pan en houd het apart.
Smelt de boter en de olie bij het spekvet, bak de aardappelplakjes hierin, in gedeelten, rondom bruin en laat ze uitlekken.
Houd ze warm op een onafgedekt bord boven een pan met heet water.
Pers de knoflook boven het bakvet uit en fruit hem samen met de gesnipperde ui goudgeel.
Schep dit mengsel uit de pan, zeef het en schud het samen met het uitgebakken spek en de rozemarijnnaaldjes door de aardappelplakjes.
Lekker met lamsbout en een gemengde salade.


Russische aardappelsalade

100 gr witte bonen
3/8 liter water
11/2 groentebouillontablet
1 laurierblaadje
1 takje lavas
400 gr aardappelen
300 gr sperziebonen
300 gr worteltjes
3 eieren
200 gr augurken
1 appel
2 uien
20 gr kappertjes

voor de dressing:
11/2 dl hete bouillon
1 theelepel mosterd
het sap van 11/2 citroen
2 eidooiers
0,7 dl olie
zout, peper

verder:
1 rode paprika
bieslook
dille
tuinkers

Laat de witte bonen een avond van te voren in water weken en kook ze de volgende dag met het weekwater, het bouillonblokje, het laurierblaadje en de lavas gaar.
Schil de aardappelen en kook ze gaar.
Houd één aardappel apart voor de dressing.
Maak de sperziebonen en de worteltjes schoon en kook ze afzonderlijk gaar.
Kook de eieren hard.
Snijd de augurken, uien, sperziebonen, worteltjes en appel klein en voeg de kappertjes, de in plakjes gesneden aardappelen en de uitgelekte witte bonen toe.
Meng de ingrediënten voor de saus en bind de saus met de fijngeprakte aardappel.
Schep de saus door de salade en garneer met in partjes gesneden ei, paprikareepjes en de kruiden.


Saffraan-aardappelstoofpot met rouille

750 gr aardappelen in stukken van 2 cm
1 theelepel koudgeperste olijfolie
2 ontveld en in blokjes gesneden vleestomaten
2 preien, het wit en groen apart
1 ui in ringen
2 theelepels gehakte verse tijm
3 blaadjes laurier
1 theelepel suiker
een stukje sinaasappelschil
1 theelepel saffraandraadjes
6 dl ongezouten groentebouillon
3 dl witte wijn
90 gr kleine pastavormen
250 gr courgettes in blokjes
3 eetlepels gehakte peterselie
1 gele paprika in repen
zout, versgemalen peper
45 gr dikke Griekse yoghurt

Voor de rouille:
60 gr witbrood zonder korsten in stukjes
0,8 dl melk
2 rode chilipepers
3 tenen knoflook
zout
1 kleine rode paprika

Maak eerst de rouille.
Doe het brood met de melk in een kom en zet de kom ± 5 minuten weg tot het brood zacht is.
Pureer intussen de chilipepers, de knoflook, het zout en de rode paprika met 2 eetlepels water in een keukenmachine.
Voeg het brood met de melk toe en pureer weer kort tot u een glad mengsel heft.
Doe de rouille over in een sauskom of schaaltje.
Doe de aardappelen in een ruime pan water, breng het water aan de kook, zet het vuur laag en laat de aardappelen met een deksel op de pan ± 10 minuten sudderen tot ze bijna gaar zijn.
Laat de aardappelen daarna goed uitlekken.
Verhit, terwijl de aardappelen koken, de olie in een grote ovenschotel op
middelhoog vuur.
Doe er de tomaten, het wit van de prei, de ui, de tijm, en de laurierblaadjes bij en laat alles al roerend 5 minuten zweten.
Roer er dan de suiker, de sinaasappelschil, de saffraan, de bouillon en de wijn bij en breng het mengsel aan de kook.
Doe er de pasta in, leg het deksel op de pan, en laat de pasta 5-7 minuten meekoken tot hij bijna al dente is.
Doe er de aardappelen, het groen van de prei, de courgettes, de peterselie, de gele paprika en zout en zwarte peper naar smaak bij en laat alles nog eens 3-5 minuten op het vuur tot de aardappel is doorgewarmd, maar de gele paprika en de courgette nog knapperig zijn.
Schep het gerecht in diepe borden en maak elke portie af met een toef yoghurt en een lepel rouille.
Lekker met Waldkornbrood.


Sambal goreng kentang kering

1 kg aardappelen
3 uien
3 teentjes knoflook
3 rode Spaanse pepers
2 schijfjes laos
2 daoen salaam
2 eetlepels donkerbruine basterdsuiker (of 1 schijfje goela djawa)
asemwater van 10 pitten
zout
gefrituurde uien (kant-en-klaar te koop)

Schil en was de aardappelen, snijd ze in kleine reepjes of rasp ze grof, was ze daarna weer (zetmeel weg) en maak ze met een doek droog.
Bak de aardappelen in ruim olie, schep of roer niet te veel om.
Snijd de kruiden fijn.
Snijd de uien van kop naar staart in dunne plakjes.
Bak elk soort apart in ruim olie krokant.
Eerst de uien met zout (door het zout worden ze krokant), voeg daarna de Spaanse pepers, de laos en de salamblaadjes toe.
Neem een schone wadjan of braadpan met 3 eetlepels olie, laat die goed warm worden en doe er het asemwater, de suiker en zout in.
Voeg, als het karamelachtig begint te worden, de aardappelen en kruiden
toe, zonder laos en salam (pas op: de karamel wordt gauw hard) en schep voorzichtig om.
Voeg op het laatste moment nog wat gefrituurde uien toe.


Sambal kentang

3 grote aardappelen
olie
1 teentje knoflook
1 ui
een schepje fijngemaakte goela djawa
een stukje asem
zout
sambal
peterselie

Schil de aardappelen en rasp ze op een grove rasp.
Droog de aardappelrasp in een theedoek en bak hem snel in de frituur.
Wrijf de ui en de knoflook fijn en fruit ze in wat olie.
Vermeng intussen de goela djawa met het stukje asem, wat zout en sambal naar smaak en roer dit alles met water tot een dikke pasta.
Haal het ui-knoflookmengsel uit de koekepan en bak de dikke pasta op laag vuur tot hij bijna droog is.
Voeg het uimengsel en de aardappelen er aan toe en schep om.
Strooi er als versiering wat gehakte peterselie op.


Scandinavische aardappelschotel met ansjovis

3 grote uien in ringen
2 gr boter
6 grote, geschilde aardappelen in plakken
2 blikjes uitgelekte en drooggedepte ansjovis
versgemalen peper
21/2 dl slagroom
een ingevette ovenschaal

Bak de uiringen in 10 gr boter tot ze zacht en goudbruin zijn.
Verwarm de oven voor op 175°C.
Verdeel de uiringen, de aardappelplakjes en de ansjovisfilets laag om laag in de ingevette ovenschaal.
Bestrooi het geheel met peper en giet er de room over.
Verdeel enkele klontjes boter over het mengsel.
Zet de vrÄtshelshen in het midden van de oven en bak het in ± 50 minuten goudbruin en gaar.


Snelle aardappelgratin met noten en zuidvruchten

500 gr gekookte aardappelen
1-2 komkommers
200 gr gekookte zuidvruchten (appels, peren, abrikozen)
2 dl Mon Chou Pan & Oven
4 eetlepels gehakte hazelnoten

Verwarm de oven voor op 200°C.
Snijd de aardappelen en de komkommer in even dikke plakjes.
Schik de aardappel, komkommer en zuidvruchten om en om in een ovenschaal.
Roer de Mon Chou los met de noten en schenk dit over de inhoud in de schaal.
Zet de schaal ± 20 minuten midden in de oven.
Geef er een groene salade en een glas witte wijn bij.


Spaanse aardappelomelet I

25 gr boter
2 teentjes knoflook
3 gare aardappelen in plakjes
1 kleine courgette in plakjes
150 gr kleine tuinbonen
zout, peper
paprikapoeder
5 losgeklopte eieren

Laat dit alles in een koekenpan zachtjes tot een dikke koek stollen en keer de koek met behulp van het deksel.


Spaanse aardappelomelet II

11/2 dl olijfolie
1 kg grote geschilde aardappelen in dunne plakjes
2 theelepels zout
6 eieren

Verhit 1 dl olijfolie in een zware koekenpan.
Doe de aardappelplakjes erin, strooi er 1 theelepel zout over en schep om.
Zet het vuur laag en bak de aardappelen 15-20 minuten; keer ze af en toe om.
Giet de overtollige olie weg.
Klop de eieren schuimig met 1 theelepel zout, schep de aardappelen er voorzichtig door en laat het mengsel even rusten.
Verhit de rest van de olie in een koekenpan en schep het ei-aardappelmengsel erin.
Strijk de omelet glad en laat de eieren op laag vuur stollen.
Keer de omelet met behulp van een bord of deksel en bak ook de andere kant bruin.
Serveer de omelet warm of koud.

Desgewenst kunt u de tortilla uitbreiden met ui, bonen, ham, tomaten, paddestoelen, gemarineerde tonijn, enz.
In Granada kent men de Tortilla del Sacromonte. Deze wordt gemaakt met hersenen en stierenballen.
In Madrid gebruikt men voornamelijk asperges uit Aranjuez.

Andere variaties:
Tortilla Catalana: met kruidige Butifarraworst en gekookte bonen.
Tortilla espinacas: met gesmoorde spinazie.
Tortilla Murciana: met verse seizoensgroenten.
Tortilla de hierbas aromßticas: met tuinkruiden zoals tijm, oregano en dragon.
Tortilla de sardinas: met sardines die op de omelet worden gelegd.
Tortilla de higado de pollo: met verse, in stukken gesneden, kippenlevertjes.
Tortilla de angulas: met glasaaltjes.
Tortilla a la cazadora: 'jagerstortilla' met verse bospaddestoelen.
Tortilla de mariscos: met schaal- en schelpdieren zoals mosselen, garnalen en inktvis.
Tortilla de atuno: met tonijn, vers of uit blik.
Tortilla de caracoles: met slakken, die van tevoren worden schoongemaakt en gekookt.
Tortilla de espßragos trigueros: met groene wilde asperges, die wat bitter smaken.


Spekrösti

750 gr vastkokende aardappelen
1 ui
40 gr boter
100 gr ontbijtspek in plakjes
zout

Schil en was de aardappelen en kook ze ± 20 minuten in een pan met 1 liter water en zout.
Giet ze af en laat ze afkoelen.
Rasp de aardappelen boven een kom met een grove rasp.
Pel de ui en snipper hem heel fijn.
Snijd het ontbijtspek in dunne reepjes.
Verhit in een koekepan 25 gr boter en bak de ui en het spek al omschep pend ± 4 minuten.
Voeg de aardappelrasp toe en bestrooi die met zout.
Bak de aardappelrasp al omscheppend ± 5 minuten op halfhoog vuur.
Vorm de aardappelrasp in de koekepan tot een koek, druk die licht aan en bak hem op laag vuur ± 10 minuten (schep niet meer om!).
Snijd de rest van de boter in kleine stukjes en laat die langs de rand van de aardappelkoek in de pan glijden.
Bak de koek nog ± 5 minuten.
Snijd de aardappelkoek (= rösti) in vieren.


Stro-aardappelen

Schil voor het maken van fritessticks rauwe aardappelen en snijd ze in heel dunne staafjes.
Dep deze goed droog en laat ze vervolgens in porties in heet frituurvet goudbruin worden.


Thaise aardappelcurry

400 gr vastkokende aardappelen
1 kleine courgette in blokjes
1 gesnipperde ui
2 eetlepels olie
1 eetlepel grove mosterd
1 eetlepel kerrie
1-2 theelepels chilipoeder
1 theelepel bruine basterdsuiker
1-2 eetlepels citroensap
1 dl groentebouillon
2 eetlepels gesneden koriander of peterselie

Schil de aardappelen en kook ze in 15 minuten gaar.
Snijd de courgette in blokjes en kook die 1 minuut in water met wat zout.
Bak de ui 5 minuten in de olie.
Doe de aardappelen en de courgette bij de ui en bak ze nog 5 minuten mee.
Schep de mosterd, de kerrie en het chilipoeder erdoor, doe er de bouillon, de suiker en het citroensap bij en roer alles goed door elkaar.
Bestrooi voor het serveren met de koriander of peterselie.
Lekker met een salade van blokjes komkommer, stukjes tomaat en dunne ringetjes rode peper, aangemaakt met zout en witte wijnazijn.


Tortilla met chorizo en olijven

150 gr gesneden chorizo
3 eetlepels olijfolie
2 grote uien
6 eieren
12 groene of zwarte olijven zonder pit
2 eetlepels gehakte peterselie (vers of diepvries)
versgemalen zwarte peper en wat zout
450 gr voorgekookte aardappelschijfjes
100 gr geraspte belegen kaas

Bak de plakjes chorizo in een ruime koekenpan in 1 eetlepel olijfolie en schep de plakjes uit de pan.
Pel de uien en snijd ze in smalle ringen.
Klop de eieren met in plakjes gesneden olijven, 1 eetlepel peterselie en peper en zout.
Bak de uien ± 2 minuten in het bakvet.
Voeg de rest van de olijfolie toe en bak de aardappelschijfjes 5 minuten mee.
Leg de chorizoplakjes erop en giet het eimengsel erover.
Bak zolang tot de eieren beginnen te stollen.
Strooi de kaas erover, leg een deksel op de pan en laat de kaas even smelten.
Serveer de tortilla in punten gesneden en strooi de rest van de peterselie erover.


Tortilla met spiegelei

(2 personen)

2 lente-uitjes
2 tomaten
1/2 blikje cornedbeef (340 gr, Hereford)
1 eetlepels boter
1/2 zak diepvries aardappelschijfjes (750 g)
1 eetlepels taco seasoningmix (Tex Mex)
2 grote en 2 kleine eieren

Maak de lente-uitjes schoon en snijd ze in smalle ringetjes.
Was de tomaten, halveer ze, verwijder de zaden en snijd het vruchtvlees in reepjes.
Snijd de cornedbeef in blokjes.
Verhit de boter in een koekepan, voeg de aardappelschijfjes toe en bak ze 3 minuten.
Voeg de lente-uitjes toe en bak nog 2 minuten.
Voeg de tomaat, cornedbeef en tacokruiden toe.
Klop de grote eieren in een kom los en schenk ze over het mengsel in de koekepan.
Laat de tortilla afgedekt op laag vuur in ± 15 minuten stollen.
Schuif de tortilla op een bord en laat hem vervolgens omgekeerd weer in de koekepan glijden.
Breek de kleine eitjes boven de tortilla en laat ze afgedekt in ± 5
minuten stollen.
Snijd de tortilla in stukken en serveer die zo heet mogelijk met een salade van gemengde sla en tuinkruiden.

Variatie: In plaats van lente-uitjes kunt u ook gesnipperde bieslook toevoegen. Die hoeft u niet met de aardappelen mee te bakken, maar klop de snippers door de eieren.


Tortilla met tonijn en courgette

(2 personen)

1 kleine courgette
1 ui
1 blikje tonijn in olie (± 180 gr)
25 gr boter
300 gr voorgekookte aardappelplakjes (koeling)
zout, peper
5 eieren
1 theelepel oregano

Sas de courgette en snijd hem in plakjes.
Pel de ui en snijd hem in dunne ringen.
Giet de tonijn af en vang de olie op.
Verhit de boter en de olie van de tonijn in een grote koekepan en bak de uiringen ± 2 minuten.
Voeg de aardappelplakjes en de courgette toe en bak nog ± 5 minuten.
Schep het gerecht af en toe om en bestrooi het met zout en peper.
Klop de eieren met de oregano, zout en peper los.
Verdeel de tonijn over het aardappelmengsel en schenk er de losgeklopte
eieren over.
Laat de tortilla op laag vuur met een deksel op de pan in ± 10 minuten
stollen.
Geef er gemengde sla bij.


Tsjechische aardappelknoedels

250 gr aardappelen
250 gr (volkoren)bloem
200 gr kwark (of 250 gr verse kaas)
1 ei
een snufje zout
abrikozen of perziken
poedersuiker
boter
nog meer kwark

Kook en stamp de aardappelen en meng ze met de bloem, het ei, de kwark en het zout.
Kneed het deeg tot alles goed is gemengd.
Maak van het deeg schijfjes van ± 8 cm doorsnee.
Leg er een abrikoos of perzik op en vouw de schijf dicht tot een bal.
Kook de deegballen 5-7 minuten.
Smelt de boter.
Laat iedereen zelf naar smaak boter, poedersuiker en kwark toevoegen.


Warme aardappelsalade

500 gr aardappelen
zout, versgemalen zwarte peper
4 fijngehakte plakjes doorregen spek zonder zwoerd
1 gehakt uitje
1 eetlepel bloem
1 eetlepel suiker
± 1 dl water
1 dl appelazijn

Kook de goed afgeborstelde aardappelen in de schil in 20-25 minuten met zout gaar, laat ze uitlekken en enigszins afkoelen.
Pel de afgekoelde aardappelen en snijd ze in kleine blokjes.
Bak het spek in eigen vet knapperig uit, schep het uit de pan en laat het uitlekken.
Fruit de ui in 5 minuten in het spekvet goudbruin.
Voeg de bloem, de suiker, zout en gemalen peper naar smaak toe, giet er langzaam het water en de azijn bij en breng alles al roerend aan de kook.
Kook het mengsel 2 minuten tot het dik wordt; blijf roeren.
Voeg de aardappelblokjes en het spek toe, schep alles voorzichtig door elkaar en verwarm het 10 minuten.
Roer af en toe.
Garneer met peterselie.


Zalm met aardappelkorstje

200 gr worteltjes
350 gr savooiekool
1 theelepel boter
zout, versgemalen peper
150 gr zure room
1 eetlepel bloem
1/2 dl magere melk
4 zalmfilets
4 vastkokende aardappelen
1 eetlepel olijfolie
1 bosje koriander

Was de worteltjes en de savooiekool en snijd de wortels in schijfjes en de kool in reepjes.
Verhit de boter en fruit de groenten hierin ± 10 minuten.
Breng op smaak met zout en peper.
Meng de room met de bloem en de melk.
Was en schil de aardappelen, snijd ze in dunne plakjes en leg die in een waaiervorm op de zalmfilets.
Verhit de olie en bak de filets hierin, met de aardappelen erop, aan de onderkant aan.
Draai ze voorzichtig om.
Hak de koriander en meng het met de groenten.
Schep de zalmfilets met de groenten op de borden.


Zalmrösti

250 gr nieuwe aardappelen, bijvoorbeeld Malta's
zout
350 gr zalmfilet zonder vel in stukjes
1 eetlepel kappertjes
1-2 eetlepels vers limoensap
2 eetlepels fijngehakte koriander
1/4 theelepel cayennepeper
1-2 eetlepels olie
toefjes koriander

Kook de ongeschilde aardappelen ± 10 minuten in ruim water met zout.
Maal de zalm in een keukenmachine grof en vermeng dit met de kappertjes, het limoensap, de gehakte koriander, het zout en de cayennepeper.
Giet de aardappelen af, spoel ze koud en haal de schillen eraf.
Rasp de aardappelen grof, vermeng ze luchtig met de zalm en vorm van het mengsel ± 12 afgeplatte balletjes.
Verhit de olie in een koekepan, bak de zalmkoekjes in 3-4 minuten per kant goudbruin en laat ze op keukenpapier uitlekken.
Garneer met toefjes koriander.


Zoete aardappelen met kastanjevulling en chilisaus

2 schoongeschrobde zoete aardappelen (± 500 gr per stuk)
400 gr gepelde verse kastanjes
1 eetlepel koudgeperste olijfolie
1 gesnipperde ui
1 teen knoflook uit de knijper
1/2 theelepel zout
het sap van 1/2 limoen

Voor de chilisaus:
1 eetlepel koudgeperste olijfolie
1/2 gesnipperde ui
1 teen knoflook uit de knijper
1/2 fijngehakte verse of gedroogde rode chilipeper
1/2 theelepel gemalen komijn
175 gr gehakte ontvelde en ontzade tomaten
2 theelepels donkerbruine basterdsuiker
1 theelepel rode wijnazijn

Voor de garnering:
1 bosje gewassen en gedroogde waterkers, steeltjes verwijderd,
1/2 sinaasappel, de schil julienne gesneden, 1 minuut in kokend water geblancheerd en uitgelekt, het vruchtvlees in partjes verdeeld

Verwarm de oven voor op 200°C.
Prik de zoete aardappelen met een vork rondom in en laat ze dan ± 1 '/2 uur op een rooster in de oven poffen tot u er makkelijk met de punt van een scherp mes in kunt prikken.
Maak intussen de chilisaus en de vulling.
Verhit voor de chilisaus eerst de olie in een zware steelpan en fruit de ui, knoflook en chilipeper in enkele minuten zacht.
Roer er de komijn door, leg het deksel op de pan en laat alles nog 4 minuten bakken.
Meng er dan de tomaten, de suiker en de azijn door en laat het geheel afgedekt nog ± 10 minuten sudderen.
Laat de saus iets afkoelen en draai haar dan in een keukenmachine of blender glad.
Maak de kastanjevulling.
Laat de gepelde kastanjes in een pan kokend water 10 minuten sudderen tot ze zacht zijn.
Laat ze goed uitlekken en hak ze dan.
Verhit de olie in een zuurbestendige pan, doe er de ui en de knoflook in en fruit die op matig vuur zacht.
Roer de gehakte kastanjes bij de ui en voeg het zout en het limoensap toe.
Houd de vulling warm.
Snijd de gare aardappelen in de lengte in tweeën.
Schep er het kruim uit in een kom en laat 1/2 cm dikke rand zitten.
Prak het kruim fijn en schep het terug in de aardappelhelften.
Maak een kuiltje in het midden en schep daar de kastanjevulling in.
Warm intussen de saus door.
Schik de gevulde zoete aardappels op een bedje van waterkers en garneer het geheel met de partjes sinaasappel en de schiljulienne.
Giet de chilisaus in een kom en serveer die er apart bij.


zoete aardappelen (yams) uit de oven I

per persoon:
1 aardappel
kaneel
gesmolten boter
bruine suiker

Boen de aardappelen schoon, droog ze af en wikkel ze in aluminiumfolie.
Bak ze in een op 160°C voorverwarmde oven of onder de grill in ± 30 minuten gaar (als u er een vork in kunt steken, zijn ze goed).
Leg de aardappelen open op de borden en haal de bovenkant van de schil eraf.
Maak een kuiltje en giet de boter, suiker en kaneel erin.
vermeng dit zoveel mogelijk met de aardappel.
Doe er na enkele happen weer boter, kaneel en suiker bij.


Zoete aardappelen uit de oven II

Schil ± 2 kg zoete aardappelen, kook ze gaar en stamp ze fijn.
Vermeng de puree met 1/2 kop gesmolten boter, 1 kop suiker, 2 eieren, 1/2 kop melk, 1 theelepel vanillesuiker en 1/2 theelepel zout en doe alles in een ovenschaal.
Meng 1/3 kop bloem met 1 kop bruine suiker, 1/2 kop gesmolten boter en 1/2 kop kleingehakte walnoten goed door elkaar en schep dit op de aardappelen.
Bak het gerecht ± 1 uur op ± 240°C 1 uur.


Zoete aardappelstoofpot

1 kg rode zoete aardappelen
30 gr boter
30 gr gehakte sjalotjes
1 theelepel mosterdzaad
350 gr geschilde koolraap in blokken
250 gr geschilde meiraap in blokjes
350 gr geschilde knolselderij in blokjes
1 liter groentebouillon
2 eetlepels citroensap
1 bosje peterselie

Verwarm de oven voor op 200°C.
prik de aardappelen met een vork rondom in en pof ze ± 45 minuten in de oven.
Smelt intussen op matig vuur de boter in een zware, zuurbestendige pan.
Roer er de sjalot en het mosterdzaad door en fruit het mengsel 1 minuut.
Voeg dan de koolraap, de meiraap en de knolselderij toe en bak het geheel onder regelmatig roeren nog 10 minuten.
Giet er dan 31/2 dl van de bouillon en al het citroensap bij en voeg naar smaak zout toe.
Breng het mengsel aan de kook, leg het deksel op de pan en zet deze weg.
Halveer de aardappelen als ze gaar zijn en schep ze uit.
Pureer de uitgeschepte aardappelen in een keukenmachine of blender, samen met de rest van de bouillon.
Roer het gepureerde mengsel en de peterselie door de inhoud van de pan en warm de stoofpot op matig vuur ± 3 minuten goed door.


Zomers aardappelstoofpotje

750 gr vastkokende aardappelen
3 eetlepels zonnebloemolie
20 gr boter
1 ui
4 tomaten
200 gr verse spinazie
150 gr feta
2 eetlepels geknipte basilicumblaadjes
1/2 theelepel oregano
1 teentje knoflook
zout, versgemalen peper

Kook de aardappelen 15 minuten in weinig water met wat zout, giet ze af, laat ze afkoelen en snijd ze in niet te dunne plakken.
Verhit 2 eetlepels olie samen met de boter in een hapjespan en bak de aardappelplakjes hierin rondom bruin.
Snipper intussen de ui en fruit die in de rest van de olie goudgeel.
Snijd de tomaten in partjes en roerbak die 3 minuten.
Zoek de spinazie uit, snijd de feta in blokjes en voeg beide toe.
Schep om, doe de kruiden en het teentje knoflook uit de pers erbij en laat nog 3 minuten zachtjes bakken.
Schep het mengsel bij de gebakken aardappelplakjes en warm alles samen nog even goed door.
Serveer direct.
Lekker met een karbonade (van de barbecue).


Zuurkoolrösti met Emmentaler

(uit de Zwitserse Jura)

250 gr goed uitgelekte zuurkool
300 gr grof geraspte aardappelen (was de aardappelrasp niet; zo blijft het zetmeel behouden, waardoor u een goed samenhangend mengsel krijgt)
2 bosuitjes in ringetjes
150 gr geraspte Emmentaler
2 theelepels kummelzaadjes
1 ei
peper, zout
50-60 gr boter

Schep de zuurkool met de geraspte aardappelen, de bosui, de kaas, de kummel, het losgeklopte ei en wat peper en zout door elkaar, zodat het een stevige massa wordt.
Verhit steeds wat boter in een grote koekepan en schep er 3-4 bergjes zuurkool-aardappelmengsel in.
Druk de bergjes een beetje plat en bak de koekjes in ± 5 minuten aan beide kanten goudbruin en gaar.
Houd de koekjes warm in een op ± 150°C voorverwarmde oven.
Lekker met een gemengde salade, bijv. van frisée, paprika, tomaat en rode ui.


Zweedse aardappel-aardperengratin

500 gr geschilde aardappelen in dunne plakjes
300 gr geschilde aardperen in dunne plakjes
2 dl (soja)room
1 eetlepel sojasaus
1/2 theelepel zout
1 snufje cayennepeper
boter om in te vetten
broodkruim of paneermeel

Verwarm de oven voor op 225°C.
Beboter een grote ovenschaal en leg de aardappelen en de aardperen er in laagjes in.
Vermeng de room met de sojasaus, zout en cayennepeper en giet dit over de aardappelen.
Strooi er broodkruim of paneermeel over en bak het gerecht ± 45 minuten in de oven.


Zweedse aardappelen

Schil aardappelen, leg ze op een eetlepel en snijd ze tot de lepelrand op verschillende plaatsen in.
Zet de aardappelen op een ingevet bakblik, bestrijk ze met gesmolten boter en bestrooi ze met zout en peper.
Bak de aardappelen in een op 200°C voorverwarmde oven.
Bestrooi ze na 40 minuten met geraspte kaas en laat ze nog 8 minuten verder bakken.


Zweedse aardappelkoekjes I

(Smalandska raggmunkar)

1250 gr geschilde en in blokjes gesneden aardappelen
11/2 theelepel zout
water
1/2 kop olie

Laat een mixer op de hoogste snelheid draaien en doe er elke keer een paar aardappelblokjes in tot ze alle zijn fijngehakt.
Voeg zout en eventueel enkele druppels water toe.
Verhit in een grote koekepan een dun laagje olie, doe voor elk koekje 2-3 eetlepels van het aardappelmengsel in de hete pan, laat het beslag rond uitlopen en bak de koekjes op matig vuur aan iedere kant goudbruin en knapperig.
Laat ze op keukenpapier uitlekken en dien ze direct op.


Zweedse aardappelkoekjes II

(Raggmunkar)

1 ei
1 kop bloem
2 koppen melk
11/2 theelepel zout
6 grote geschilde en grof geraspte aardappelen
1/4 kop slaolie

Klop met een mixer het ei, de bloem, de melk en het zout 1/2 minuut in een kom en voeg daarna steeds wat geraspte aardappel toe tot alles tot een beslag is verwerkt.
Verhit in een koekepan een dun laagje olie.
Gebruik 1 eetlepel beslag voor kleine koekjes en 3 eetlepels voor grote.
Laat het beslag dun uitlopen en bak de koekjes aan beide kanten bruin en knapperig.
Dien ze op met jam, keukenstroop of als hoofdgerecht met groenten en vlees.


Zweedse aardappelschotel

750 gr aardappelen
2 uien
1 preitje
4 eetlepels olie
200 gr gekookte ham
200 gr kalfsschnitzel in dunne reepjes
zout, peper
4 eidooiers
11/2 bosje peterselie

Boen de aardappelen schoon, kook ze gaar, pel ze en snijd ze afgekoeld in blokjes.
Snipper de ui, snijd de prei in dunne ringen en laat ze samen in de hete olie glazig worden.
Snijd de ham in blokjes en laat die samen met het kalfsvlees korte tijd mee bakken.
Voeg de aardappelblokjes toe en laat het geheel, af en toe omscheppend, in 10 minuten gaar worden.
Breng de aardappelschotel op smaak met zout en peper en verdeel het gerecht over 4 voorverwarmde borden.
Leg op ieder bord een eidooier en bestrooi met bieslook.


Zwetschkenknödel (kwetsenknoedels uit Oostenrijk)

(30-35 stuks, afhankelijk van de grootte van de pruimen)

Voor het aardappeldeeg:
1 kg gekookte, bloemige aardappelen
2 eieren
20 gr boter
250 gr bloem
1 mespuntje bakpoeder
2 eetlepels room
zout

Voor de vulling:
1 kg kwetsen (stevige, langwerpige, donkerblauwe pruimen)

En verder:
80 gr broodkruim (verkruimel hiervoor licht geroosterd witbrood of toast)
enkele eetlepels suiker
80 gr boter
basterdsuiker om te bestrooien

Kook de aardappelen in de schil, pel ze direct en stamp ze fijn.
Vermeng ze snel met de overige ingrediënten voor het deeg en rol dit uit tot een lap van 4-5 mm dik.
Snijd het uitgerolde aardappeldeeg in vierkanten van ± 7 x 7 cm en leg midden op elk vierkant een kwets.
Vouw het vierkant dicht en vorm er ronde ballen van.
Kook de ballen in kokend water met zout in 4-5 minuten gaar; als ze gaar zijn, komen ze bovendrijven.
Rooster intussen het broodkruim met wat suiker al roerend zachtjes in de boter tot het mooi donkerbruin is.
Wentel de uitgelekte knoedels hierin en serveer ze, bestrooid met basterdsuiker.

Kwetsen zijn meestal in augustus te koop bij de beter gesorteerde groentezaak. Er zijn meer soorten langwerpige pruimen, dus voel even of ze wel stevig genoeg zijn; zachte, sappige pruimen zijn voor dit recept niet geschikt.
Voor het verwerken van de kwetsen kunt u de pit eruit halen en er een suikerklontje voor in de plaats doen, maar dan zijn de pruimen stuk en bestaat de kans dat het sap tijdens het koken door het deeg heen komt en daar wordt het deeg te zacht van.

U kunt dit recept ook met niet te rijpe abrikozen maken; dan heten ze Marillenknödel.


Zwitserse aardappeltaart

(6 personen)

1 kg aardappelen
30 gr gedroogde paddestoelen
21/2 dl bouillon
40 gr boter
1 teentje knoflook
nootmuskaat
1 theelepel tijm
1 eetlepel gehakte peterselie
2 dl room
60 gr geraspte Parmezaan

Laat de paddestoelen in de warme bouillon zacht worden.
Was de geschilde aardappelen en snijd ze in dunne plakjes.
Vet een vuurvaste schaal met boter in en vul hem voor de helft met aardappelen.
Breng op smaak met peper en zout, strooi er wat tijm en geraspte nootmuskaat op en druppel er wat knoflooksap over.
Leg de paddestoelen erop en bestrooi met gehakte peterselie.
Dek af met de rest van de aardappelen en kruid nog een keer.
Giet er bouillon over, dek af met folie en laat de taart in 50 minuten in een oven van 200°C gaar stoven.
Haal het folie eraf, overdek het gerecht met room, strooi er de kaas en klontjes boter over en laat het nog 15 minuten gratineren.


Zwitserse rösti-omelet

1 ui
30 gr boter
150 gr broccoli
1 rode paprika
1 dunne prei
zout, peper
350 gr diepvriesrösti, ontdooid
3 eieren
± 100 gr kaasplakken

Snijd de ui in ringen, duw die los en fruit ze in de boter.
Snijd de broccolistronk eraf, snijd hem in plakjes en snijd de roosjes klein.
Snipper de paprika en snijd de prei in smalle ringetjes.
Schep de groenten bij de ui en bak ze 5 minuten.
Strooi er wat zout en peper over en meng er de rösti door.
Klop de eieren los en schep ook die erdoor.
Leg dan een deksel op de pan en bak het geheel zachtjes tot een koek.
Keer deze met behulp van het deksel en bedek de tweede kant met plakjes kaas.
Bak nog even met het deksel erop en serveer de koek in punten gesneden, eventueel met een frisse salade.

Frisse salade

3 struikjes witlof
1 dikke plak schouderham
2 tomaten
1 rode ui
3 augurken
3 eetlepels zilveruitjes
een stukje komkommer
1 appel
2 eetlepels mayonaise
peper, zout

Was de groenten en snijd ze, samen met de ham, de augurken en de appel klein.
Vermeng alles met de mayonaise en breng op smaak met peper en zout.


Send this link to email: