Nieuws


++ Nieuws ++
Nieuws zoeken in alle dagbladen
( Ook zoeken in archieven! )

Nieuws zoeken via zoeknieuws.nl


Nieuws zoeken ( NOS )


Zoeken met Google


| Klik hier voor het weerbericht |NOS RSS reader

Nog 5000 Groningers willen vergoeding voor immateriŽle schade

Ruim 5000 Groningers willen een schadevergoeding van de Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) voor de immateriŽle schade die ze hebben geleden door de gaswinning. Er is een gezamenlijke claim ingediend bij de rechtbank in Assen.

Dezelfde rechtbank wees in maart al een schadevergoeding toe aan 120 Groningers. De NAM is tegen die uitspraak in beroep gegaan, maar de advocaten van de nieuwe groep eisers wil niet op die uitspraak wachten.

Duizenden nieuwe gedupeerden

Volgens het advocatenkantoor hebben zich sinds maart duizenden nieuwe gedupeerden gemeld. Het gaat om woningeigenaren en een grote groep huurders die door huurorganisaties zijn gewezen op de mogelijkheid dat ze een schadevergoeding kunnen eisen.

Onder immateriŽle schade valt het aantasten van het woongenot. "Het gaat om angsten, zorgen en gevoelens van onveiligheid. Bovendien krijgen de gedupeerden te maken met toestanden bij het versterken van hun woning. Ze moeten tijdelijk ergens anders wonen en krijgen aannemers en schade-experts over de vloer", zegt een van de advocaten.

Vergoedingssysteem

De gedupeerden willen dat de NAM aansprakelijkheid erkent. Ook willen ze dat de rechtbank zich uitspreekt over een vergoedingssysteem waarbij alle gevallen in verschillende categorieŽn worden verdeeld.

Volgens het advocatenkantoor moet uiteindelijk iedereen die immateriŽle schade heeft geleden door gaswinning in aanmerking komen voor een schadevergoeding.


Reisgenoot Pakistaanse bedreiger Wilders toch verdacht

De man die op 27 augustus samen met Junaid I. met de trein van Den Haag naar Amsterdam-Sloterdijk reisde, is toch wel een verdachte. De Pakistaan Junaid I. wordt ervan verdacht dat hij PVV-leider Wilders heeft bedreigd. Het Openbaar Ministerie zei aanvankelijk dat zijn reisgenoot nergens van wordt verdacht, maar komt daar nu van terug. Mogelijk is hij medeplichtig.

Junaid I. werd eind augustus opgepakt nadat hij op Facebook een video had geplaatst waarin hij Wilders met de dood bedreigt vanwege de cartoonwedstrijd die de PVV-voorman over de profeet Mohammed wilde houden.

I. was op het moment van zijn aanhouding al een tijd in Europa. Het OM wil met de gezochte reisgenoot het netwerk van I. in Europa in kaart brengen. Wie de reisgenoot is en waar hij na de treinreis heen is gegaan, is onbekend.

Het OM beschuldigt I. van bedreiging met een terroristisch oogmerk, het voorbereiden van een moord met een terroristisch oogmerk en opruiing.


Time: vermoorde, gevangen gezette journalisten Persoon van het Jaar

De vermoorde Saudische journalist Jamal Khashoggi en de minder bekende journalisten Maria Ressa, Wa Lone en Kyaw Soe Oo zijn door het Amerikaanse weekblad Time uitgeroepen tot Persoon van het Jaar 2018. Time noemt hen 'The Guardians' (de bewakers). Ook de krant Capital Gazette of Annapolis uit de Amerikaanse staat Maryland wordt daartoe gerekend.

"Deze journalisten en deze krant hebben een verschrikkelijke prijs betaald om de uitdaging van deze tijd te lijf te gaan", schrijft hoofdredacteur Edward Felsenthal.

Op de shortlist, die gisteravond bekend werd gemaakt, stonden zoals altijd mensen en groeperingen die het afgelopen jaar een bepalende rol hebben gespeeld in het nieuws.


Lek bij Bio Energie Centrale in Harderwijk

Op het terrein van Bio Energie Centrale in Harderwijk is vanmiddag lekkage ontstaan. Het is nog onduidelijk wat er precies gebeurd is. Volgens de Veiligheidsregio Noord- en Oost-Gelderland is het lek ontstaan in een vergistingstank met mest.

Hulpdiensten hebben de omgeving afgezet. Medewerkers van het waterschap proberen de vrijgekomen mest in te dammen met zand. Doordat er mest in de omgeving terecht is gekomen, hangt er een sterke gaslucht. De wind staat in de richting van Harderwijk. Inwoners kunnen daardoor last hebben van stank en hun wordt geadviseerd om ramen en deuren te sluiten, schrijft Omroep Gelderland.

In de centrale wordt biologisch afval omzet in biogas. Het gas dat bij de vergisting vrijkomt wordt geleverd aan het aardgasnet. De bio-energiecentrale staat op het terrein van de waterzuivering en is eigendom van het Waterschap Vallei en Veluwe.


Tim Hofman biedt handtekeningen aan in Tweede Kamer

Programmamaker Tim Hofman heeft bij de Tweede Kamer zo'n 250.000 handtekeningen aangeboden voor een verruiming van het kinderpardon. De mensen die de petitie hebben getekend willen dat migratiekinderen die hier zijn geboren of al langer dan vijf jaar wonen, een verblijfsvergunning krijgen.

Hofman nam het initiatief tot de petitie naar aanleiding van zijn documentaire Terug naar je eige land. Daarin volgde hij vijf kinderen die Nederland moeten verlaten. Hij ging onder meer met hen naar de Tweede Kamer om politici te interviewen.

Sympathisanten

Op het Plein in Den Haag hadden zich zo'n honderd sympathisanten verzameld. De petitie werd in ontvangst genomen door onder anderen de fractievoorzitters Asscher van de PvdA, Marijnissen van de SP en Klaver van GroenLinks. Er werd ook gesproken door vertegenwoordigers van onder meer de kerk en de advocatuur.

Tim Hofman kondigde aan dat hij verder gaat met zijn actie. "Dit is een mijlpaal, maar we zijn bezig met een marathon. Ik ga bijvoorbeeld nog spreken voor de Tweede Kamer."


Twintig jaar cel voor doden Milica van Doorn

De rechtbank in Alkmaar heeft de 47-jarige HŁseyin A. uit Zaandam veroordeeld tot een gevangenisstraf van twintig jaar voor het doden van zijn plaatsgenoot Milica van Doorn. Dat is net zoveel als de eis van het OM.

Het 19-jarige slachtoffer werd in juni 1992 dood gevonden in een vijver in haar woonplaats. Ze was verkracht en gedood. Op haar lichaam werden dna-sporen aangetroffen, maar die leidden toen nog niet naar de dader.

Pas vorig jaar kon worden vastgesteld dat de dader van Turkse afkomst was. Daarom benaderde de politie 133 mannen voor het afstaan van dna. Zij woonden in 1992 allemaal in de wijk in Zaandam waar Milica werd gevonden.

Broer A. stond dna af

Bijna alle mannen wilden meewerken. Onder de paar die dat niet wilden, was de nu veroordeelde man. Hij kon worden gepakt omdat zijn broer wel vrijwillig dna had afgestaan.

"Milica moet in de laatste momenten van haar leven ongelooflijk bang zijn geweest en pijn hebben gehad", zei de rechter.

HŁseyin A. is veroordeeld voor gekwalificeerde doodslag; doodslag om verkrachting te verhullen. Voor de verkrachting zelf is hij niet veroordeeld, omdat dat delict is verjaard.

De 47-jarige dader was zelf niet bij de uitspraak aanwezig. Hij was wel naar de rechtbank gebracht, maar besloot uiteindelijk daar in de cel te blijven.


Premier Rutte kan na fietsongelukje even geen handen schudden

Premier Rutte heeft last van zijn rechterarm. Hij heeft vorige week "een onhandige move met de fiets gemaakt". Daardoor kan hij minder goed handen schudden, vertelde hij na het bezoek van zijn Britse ambtgenoot May vanmorgen.

Rutte schudde May op het oog hartelijk de hand toen ze aankwam bij het Catshuis, maar dat doet pijn. May vroeg hoe het er nu mee ging. "Iets beter", kon hij haar toen geruststellen. Bij navraag voegde hij daaraan toe dat hij juist bij ontmoetingen met collega's als May nog niet de oude is. "Handen schudden is in mijn functie tamelijk belangrijk. Ik geef iedereen boksen nu."

Rutte staat erom bekend dat hij vaak op de fiets naar zijn werk gaat. Als formateur van dit kabinet bijvoorbeeld parkeerde hij, voorafgaand aan een gesprek met de koning, zijn rijwiel nog naast de ingang van Paleis Noordeinde. Hij zette hem toen ook op slot.

Over het gesprek met May wilde Rutte niks kwijt. "Daar kan ik niks over zeggen. Dat ligt allemaal zo gevoelig."

Hieronder zie je hoe de Britse premier bij het Catshuis aankomt. Zij krijgt wel een hand.


Poederbrief bezorgd bij Telegraaf-redactie Tweede Kamer

Een deel van de perstoren in de Tweede Kamer is enige tijd afgesloten geweest. Dat gebeurde nadat bij de redactie van De Telegraaf een brief met wit poeder was bezorgd. De perstoren is het gedeelte in de Kamer waar journalisten zitten.

De politie heeft de brief onderzocht en gebleken is dat de inhoud niet schadelijk was.

Volgens De Telegraaf staat er geen afzender op de brief. De chef van de parlementaire redactie van de krant, Wouter de Winther, meldt dat hij en zijn collega's het goed maken.


Opkoopprogramma van Europese Centrale Bank voldoet aan de regels

De Europese Centrale Bank (ECB) heeft met het grote schuldenopkoopprogramma geen regels overtreden en is binnen de wet gebleven. Het 'Asset Purchases Programme', zoals de massale opkoop van staatsschulden van eurolanden officieel heet, is geŽigend monetair beleid en toegestaan voor de eurolanden, het valt dus binnen het mandaat van de centrale bank. Dat oordeelt het Europees Hof van Justitie in Luxemburg.

Doel van het opkoopprogramma was het stimuleren van de economie, het bezweren van de financiŽle crisis en het aanjagen van de inflatie naar de gewenste twee procent. De miljarden zouden via de banken in de economie gepompt worden als goedkope leningen voor bedrijven en consumenten.

Het opkoopprogramma loopt deze maand af. Sinds de start van het reddingsprogramma in maart 2015 zijn voor 2570 miljard euro bedrijfsobligaties en staatsobligaties van eurolanden opgekocht. Op het hoogtepunt werd maandelijks voor 80 miljard euro schulden opgekocht, bij de afbouw werd dat verlaagd naar 60, 30 en uiteindelijk 15 miljard euro per maand.

Protest

In Duitsland rees veel protest van wetenschappers, parlementsleden en activisten tegen de ECB-actie. 37.000 mensen tekenden verzet aan. Het zou in strijd zijn met de Duitse grondwet omdat de ECB op de stoel van nationale overheden ging zitten. Bovendien is het de ECB verboden om landen financiŽel te helpen met hun begrotingen, de zogeheten 'monetaire financiering'. De vrees bestond dat sterke eurolanden opdraaien voor de zwakke landen en de tekorten overgedragen worden. Een reeks gangen naar diverse gerechtshoven volgde.

In 2015 stonden de klagers voor het Duits grondwettelijk hof in Karlsruhe, maar dat verwees door naar het Europees Hof in Luxemburg. Dat oordeelde dat de ECB binnen zijn mandaat bleef, wat vervolgens door het hof in Karlsruhe in 2016 weer bevestigd werd. Het Europees Hof zet vandaag definitief een streep door de bezwaren.

Stuwmeer van goedkoop geld

De ECB kocht naar rato van grootte van de landen schulden op. Zo heeft de centrale bank voor 114,5 miljard euro aan Nederlandse staatsobligaties op de plank liggen. Die worden de komende jaren niet verkocht, zodat de monetaire steun voorlopig blijft.

In combinatie met het opkoopprogramma verlaagde de ECB de basisrente naar nul procent. Banken moesten bovendien boeterente betalen als ze ongebruikt geld parkeerden bij de ECB. Met het eindigen van het opkoopprogramma zal de rente niet direct verhoogd worden. De ECB gaf aan dat dat op z'n vroegst pas in of na de zomer van 2019 gebeurt, maar economen gaan ervan uit dat het eerder pas in 2020 zover is.

De basisrente vormt direct en indirect de basis voor onder meer de spaarrente, de hypotheekrente en de obligatierente. Die zijn mede door het opkoopprogramma erg laag. De combinatie van opkopen en lage rente heeft een stuwmeer aan goedkoop geld gecreŽerd. Een groot deel daarvan vond in de zoektocht naar rendement ook zijn weg naar de financiŽle markten, met hoge beurskoersen tot gevolg.


'Turkije heeft programma om tegenstanders te ontvoeren en martelen'

De Turkse regering heeft een programma opgezet om politieke tegenstanders te ontvoeren en te martelen. Ze worden dan gedwongen om verklaringen af te leggen tegen aanhangers van moslimgeestelijke Fethullah GŁlen, een aartsvijand van president Erdogan. Die ontvoeringen vinden ook in het buitenland plaats, zegt een samenwerkingsverband van een aantal vooraanstaande media, zoals de Duitse publieke omroep ZDF, de Duitse onderzoeksgroep Correctiv, de Franse krant Le Monde en de IsraŽlische krant Haaretz. De journalisten bekeken geheime documenten en video's en spraken getuigen en slachtoffers.

Bedreigingen

Het programma zou worden uitgevoerd door de Turkse geheime dienst MIT. Twee slachtoffers spraken met journalisten van Correctiv en het ZDF-programma Frontal21. Ze vertelden onafhankelijk van elkaar dat ze op straat in Turkije in een donker busje werden getrokken, een zak over hun hoofd kregen en naar een geheime gevangenis werden gebracht.

Daar ging de zak alleen van hun hoofd als ze personen op foto's moesten identificeren. Ze werden geslagen en met seksueel geweld bedreigd. Een van de mannen werd met ontkleed onderlijf op de grond gelegd. "Ze gingen op me zitten alsof ze elk moment een seksspeeltje gingen uitproberen. Toen zeiden ze: 'Wat we met jou doen, doen we ook met je vrouw, je moeder en je vader. Dan laten we je kinderen toekijken'."

Harde muziek

De ander zegt dat hem elektrische schokken werden toegediend en dat hij uren achtereen moest blijven staan. Ook moest hij naar harde militaire muziek luisteren. "Na een tijd houd je dat niet meer vol. Je krijgt dorst en wordt moe. Als je neerviel, werd je geslagen en geschopt."

Doel van de martelingen was om belastende verklaringen in handen te krijgen die in de processen tegen GŁlen-aanhangers kunnen worden gebruikt. De mannen kwamen vrij, nadat ze zich bereid hadden verklaard om een anonieme getuigenis af te leggen.

De directeur van de Duitse afdeling van de mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch zegt dat hij tientallen van dit soort gevallen kent. "We moeten ervan uitgaan dat dit systematisch gebeurt", zei hij tegen de ZDF.

In het buitenland

Al langer is bekend dat in het buitenland vermeende politieke tegenstanders van de Turkse regering worden ontvoerd om naar Turkije te worden gebracht. De onderzoekers noemen MaleisiŽ, Azerbeidzjan, Gabon, OekraÔne, MoldaviŽ en Kosovo.

In de Kosovaarse hoofdstad Pristina zijn op 29 maart van dit jaar zes Turken door de plaatselijke politie opgepakt en op het vliegveld aan een Turkse geheime dienst overgedragen. Ze verdwenen in een vliegtuig dat door de MIT wordt gebruikt.

Bij de Duitse regering zijn deze praktijken bekend. In antwoord op vragen uit de Bondsdag schreef het ministerie van Binnenlandse Zaken dat de betrokken landen aan de overbrenging naar Turkije meewerken.

GŁlen

De regering van president Erdogan zegt dat de in de VS wonende geestelijke Fethullah GŁlen en zijn aanhangers verantwoordelijk waren voor de mislukte staatsgreep van 2016.

"De GŁlenisten die gevlucht zijn en zich veilig wanen, halen we stuk voor stuk terug om ze aan justitie over te dragen", zei Erdogan nog in juli van dit jaar.


Veel kritiek op acteur Nasrdin Dchar vanwege foto met kerstboom

Acteur Nasrdin Dchar zegt dat hij veel kritiek heeft gekregen op een kerstwens die hij gisteren op Instagram plaatste. De Marokkaans-Nederlandse acteur staat op de foto in een djellaba voor een kerstboom. Hij schrijft dat hij altijd heeft gehouden van de kerstperiode, maar dat hij het vroeger nooit vierde omdat zijn ouders vonden dat dat niet bij zijn geloof hoort.

Nu Dchar zelf een gezin heeft, viert hij Kerst wel. "Niet vanuit religieus oogpunt, maar meer vanuit gezelligheid. Zoals we ook Sinterklaas vieren. En omdat ik vind dat het ťťn het ander niet hoeft uit te sluiten", staat bij zijn foto. Hij tuigde gisteren zijn kerstboom op terwijl hij aan het vasten was, omdat hij nog een paar dagen uit de vastenperiode moest inhalen.

In een tweede bericht op Instagram schrijft de acteur dat hij veel kritiek heeft gekregen op de foto. "Blijkbaar heb ik in de ogen van veel mensen zoiets ergs gedaan, dat ze het nodig vonden om mij tot op het bot te beledigen." Ook zijn ouders moesten het ontgelden in de reacties bij de foto, schrijft hij. "En dat allemaal om een dennenboom met versiering en lichtjes."

Wat de kritiek precies behelsde, valt niet meer te lezen op het Instagram-profiel. Alle reacties op de foto zijn verwijderd en het is niet meer mogelijk om nieuwe reacties toe te voegen. Dchar zegt de ophef niet te begrijpen en richt zich ook tot de groep die hem op sociale media heeft aangevallen: "Voor al die mensen die op deze manier gereageerd hebben en zichzelf 'moslim' noemen: Allah hoort en ziet alles."

'Werelden smolten samen'

De acteur schrijft verder dat hij de foto plaatste omdat hij het mooi vond dat hij in djellaba de kerstboom versierde. "Want wat ik zag, was hoe verschillende werelden samensmolten tot ťťn. Dat is namelijk mijn gezin. Marokkaans, Nederlands, Indonesisch, islamitisch, westers. Alles inťťn."

Op zijn tweede bericht krijgt Dchar veel steunbetuigingen. Hij dankt zijn volgers die respectvol hebben gereageerd.


Steeds meer Fransen willen dat 'gele hesjes' stoppen met acties

De steun voor de acties van de 'gele hesjes' in Frankrijk neemt af. In twee peilingen zeggen steeds meer Fransen dat dat de blokkades en demonstraties zoals die van de afgelopen zaterdag en de week ervoor moeten stoppen.

Bij de peiling van de Franse tv-zender LCI gaat het zelfs om een meerderheid van 54 procent. Bij een peiling van het dagblad Le Figaro is er nog wel een meerderheid van 54 procent vůůr de acties, maar die steun is sterk gedaald. Bij een eerdere peiling van die krant was nog 66 procent van de Fransen voorstander van acties.

Volgens de peiling van LCI staat nog wel 66 procent van de Fransen achter de doelstellingen van de protestbeweging. 34 procent van de Fransen steunt de gele hesjes niet, een toename van 4 procent ten opzichte van vorige week.

De peiling is gehouden na de toezeggingen van president Macron van gisteren. Die maakte na weken van protest bekend dat de minimumlonen vanaf volgend jaar met 100 euro per maand zullen stijgen. Ook worden overuren voortaan belastingvrij uitgekeerd en wordt een belastingmaatregel voor mensen met een klein pensioen weer ingetrokken.

De leiders van de gele hesjes in Frankrijk hebben wisselend gereageerd op de toezeggingen van Macron:

Correspondent Frank Renout hoorde vooral negatieve reacties op de toezeggingen van Macron. "Eigenlijk is de verhoging van het minimumloon de enige echte eis die is ingewilligd, maar de demonstranten willen veel meer. Een vrouwelijke actievoerder zei tegen mij: 'Er komt een nieuwe Franse revolutie aan'. Een paar van de leiders van de gele hesjes hebben al gezegd dat er komende zaterdag weer een landelijke actie wordt gehouden."

Toch heeft Macron wel degelijk iets geboden aan de Fransen, zegt Renout in het NOS Radio 1 Journaal. "Het zijn echte maatregelen die de koopkracht van de Fransen moeten verbeteren."

Macron niet overtuigend

In de peiling van LCI is aan bijna 1000 Fransen, die een representatieve afspiegeling vormen van de bevolking, ook gevraagd naar de toespraak van Macron. Slechts de helft vond Macron overtuigend overkomen. Renout: "Macron zei in zijn toespraak de zorgen van de Fransen te begrijpen. Hij zei het ook bijna met een zalvende stem, zou je kunnen zeggen. Maar als ik eerlijk ben, echt warm kwam het ook weer niet over."

Een meerderheid vindt wel dat de president tegemoet is gekomen aan de eisen van de gele hesjes. Mogelijk wil een meerderheid om die reden dat de gele hesjes stoppen met hun acties.

Ondanks de verschillende toezeggingen blijft Macron voor een groot deel vasthouden aan zijn beleid. Zaken waar hij niet aan wil tornen zijn onder andere de afschaffing van de vermogensbelasting en het invoeren van een referendum.

Enorm veel geld

De grootste vraag na de beloftes van Macron blijft echter hoe hij het gaat betalen, zegt Renout. "Het opschorten van de verhoogde benzineaccijns van vorige week kost al vier miljard euro. Deze nieuwe maatregelen kosten nog eens acht tot tien miljard. Kortom: enorm veel geld, en Macron heeft niet gezegd hoe hij dat wil gaan financieren."

Mogelijk gaat het ertoe leiden dat het Franse begrotingstekort gaat oplopen. Renout: "Frankrijk zou zich dan mogelijk niet meer aan de Europese begrotingsregels houden, maar dat is iets wat Macron misschien voor lief neemt om te zorgen voor rust in eigen land."


Justitie gaat hogere straffen eisen voor discriminatie

Het Openbaar Ministerie gaat discriminatie harder aanpakken. De officier van justitie krijgt vanaf 1 januari meer mogelijkheden om voor de rechtbank hogere straffen te eisen.

Officieren van justitie werken volgens een richtlijn, de 'aanwijzing discriminatie'. Daarin ligt nu nog veel nadruk op zaken als groepsbelediging en aanzetten tot haat, terwijl er steeds vaker sprake is van ernstiger misdrijven als mishandeling waarbij discriminatie een rol speelt

Het OM wil meer aandacht aan die ernstige delicten besteden. Nu is mishandeling van bijvoorbeeld een transgender nog geen grond voor een hogere strafeis, maar vanaf 1 januari wel.

Maatregelen

Ook kan de officier van justitie voortaan vaker besluiten om zaken buiten het strafrecht om af te doen.

Een verplichting om maatregelen te nemen voor bijvoorbeeld een bedrijf dat zich schuldig maakt aan discriminatie, kan effectiever zijn dan het opleggen van een boete, zegt het OM.


Dader steekpartij Amsterdam Centraal heeft geen enkel berouw

De dader van de steekpartij afgelopen zomer op station Amsterdam Centraal, Jawed S., heeft geen spijt van zijn daad. Hij liet zich vanmorgen aan het begin van de rechtszaak nadrukkelijk horen. Zo zei hij dat Wilders de profeet heeft uitgedaagd met zijn geplande cartoonwedstrijd. "Als hij dit nog een keer doet, dan doe ik dit nog een keer, en nog een keer. Ik ga de uitdaging aan die hij me geboden heeft." S. zei ook dat hij een martelaar wil worden en dat hij er rekening mee hield dat hij de aanslag niet zou overleven.

Verder verwijt de 19-jarige Afghaan met een Duitse verblijfsvergunning Nederland dat Wilders de wedstrijd mocht organiseren. "Waarom heeft Nederland toestemming gegeven aan dat varken om onze profeet te beledigen", vroeg hij. Nederlanders zijn wat S. betreft mede-verantwoordelijk voor de cartoonwedstrijd.

S. zit op dit moment in de Extra Beveiligde Inrichting (EBI) in Vught. Zijn advocaat vindt dat een "disproportionele veiligheidsmaatregel", maar de officier van justitie vroeg zich af wie er naar de EBI moet, als S. er niet zou horen.

Het OM beschuldigt S. van twee keer poging tot moord. Uit zijn eerste verklaringen blijkt dat hij een terroristisch motief had. Hij was naar eigen zeggen woedend dat de profeet Mohammed in Nederland is beledigd, verwijzend dus naar de cartoonwedstrijd over de profeet Mohammed die Geert Wilders in november wilde houden, maar die hij afblies in verband met de veiligheid.

Dwarslaesie

Een van de twee Amerikanen die eind augustus werden neergestoken bij de aanslag zit de rest van zijn leven in een rolstoel. Zijn advocaat zei bij de pro-formazitting aan het begin van de strafzaak dat zijn cliŽnt een dwarslaesie heeft overgehouden aan de steekpartij. Zowel fysiek als geestelijk gaat het slecht met hem.

De advocaat heeft aangekondigd dat hij een forse schadevergoeding zal eisen, ook omdat het invalide slachtoffer niet meer kan werken. "Dat is vreselijk. Het betekent dat hij de sociaal-economische afgrond in gaat, want in de VS is geen vangnet. Het is catastrofaal letsel, zijn leven en dat van zijn vrouw zijn verwoest."

Het andere slachtoffer, ook een 38-jarige Amerikaan, werd in zijn arm gestoken. Hij heeft ook nog last van de gevolgen van de aanslag. Zo heeft hij problemen om dingen vast te houden. Hij is wel weer aan het werk in de VS.

Beide slachtoffers zijn vandaag niet bij de zitting aanwezig. De advocaat zegt dat een van hen er wel zal zijn bij de inhoudelijke behandeling. Die is vermoedelijk in augustus. Of het andere slachtoffer dan naar Amsterdam kan komen, hangt ervan af hoe hij eraan toe is.


Google wist dit jaar de politieke schijnwerpers te ontlopen, tot vandaag

In september bleef zijn stoel nog leeg, maar nu kan Google-ceo Sundar Pichai er echt niet omheen. Vanmiddag moet hij zich verantwoorden tegenover het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden. Het is voor het eerst dat hij dit doet, en hij doet het met tegenzin. Want Pichai moet antwoord geven op vragen die hij liever niet krijgt. Bijvoorbeeld over ambities van Google in China.

Plaatsnemen voor een hoorzitting in het Congres is niet iets dat de top van een groot techbedrijf graag doet. Als het dan toch moet, sturen ze liever bijvoorbeeld hun hoofd juridische zaken. De buitenwereld kent die persoon minder goed en dus is de kans kleiner dat het verhaal de voorpagina van The New York Times haalt of dat er op CNN een uur over wordt gesproken.

Dat is wat Facebook dit jaar overkwam na twee hoorzittingen met topman Mark Zuckerberg over het Cambridge Analytica-schandaal en een met operationeel directeur Sheryl Sandberg over inmenging op sociale media rond de tussentijdse verkiezingen.

Net als Facebook verzamelt Google gigantisch veel informatie over gebruikers. We gebruiken Google om te zoeken, te navigeren, video's te kijken, de kans is aanwezig dat je er (tien)duizenden foto's hebt opgeslagen en misschien zit je administratie wel in Google Drive.

Toch lijken we ons daar minder druk over te maken. "Ondanks dat hun verdienmodellen sterk op elkaar lijken, heeft Google een totaal andere plek in ons geheugen dan Facebook", schreef techjournalist Casey Newton in oktober daarover.

En dat is niet altijd terecht legt jurist Frederik Zuiderveen Borgesius uit. "Google lijkt professioneler te zijn dan Facebook, ik denk dat zij van eerdere data-gerelateerde incidenten hebben geleerd. Maar vergeet niet: ook zij doen nog dingen die op het randje zijn." Daarbij noemt hij de recente klacht van de Consumentenbond over het verzamelen van locatiegegevens op Android-telefoons als voorbeeld.

"Google beheert platforms op veel meer markten dan Facebook, dat zich primair richt op het zijn van een sociaal netwerk", zegt mediawetenschapper Josť van Dijck. "Dat maakt Google als dataverzamelaar nog veel machtiger."

Tijdens de zitting zal de Google-topman dus zeker vragen krijgen over de manier waarop het bedrijf omgaat met data. Zo zullen de politici Pichai mogelijk vragen waarom hij een bug in sociaal netwerk Google+, waardoor gebruikersdata te benaderen was, heeft verzwegen.

Project Dragonfly

Een ander belangrijk onderwerp: de Chinese ambities van Google. In augustus van dit jaar meldde onderzoekssite The Intercept dat er bij Google sinds 2017 wordt gewerkt aan 'Project Dragonfly', met als doel een zoekmachine-app voor iOS en Android te ontwikkelen voor de Chinese markt. Dat betekent dat Google zal moeten voldoen aan de eisen van de Chinese regering en dus censuur zal moeten plegen op zoekresultaten.

Het leidde tot een storm van kritiek, zowel van binnen als buiten Google. Medewerkers dreigden zelfs om ontslag te nemen of hebben dit gedaan. Human Rights Watch zei "extreem bezorgd" te zijn en de Amerikaanse vice-president Mike Pence riep Google op te stoppen met het project. Tevergeefs.

In oktober liet Pichai weten dat hij vierkant achter het project staat. "Het blijkt dat we meer dan 99 procent van alle zoekvragen kunnen behandelen", zei hij. Waarmee hij leek te willen zeggen: dus die ťťn procent censuur kunnen we wel accepteren.

Waar Republikeinen ongetwijfeld ook op gaan inzetten, is de beschuldiging dat Google conservatieve websites in zoekresultaten benadeelt. Het is een stokpaardje van die partij; in september vroegen ze Twitter-topman Jack Dorsey hier ook al naar. Zowel Twitter als Google ontkennen dat hier sprake van is.

Ook andere techbedrijven zullen deze hoorzitting waarschijnlijk nauwlettend volgen. De zitting zal een eerste indruk geven van hoe de Democraten, die straks een meerderheid hebben in het Huis van Afgevaardigden, techbedrijven willen gaan aanpakken. Mogelijk thema's daarbij zijn desinformatie en oneerlijke concurrentie.

De zitting met Pichai begint om 16.00 uur Nederlandse tijd.

Wat voor data verzamelt Google over zijn gebruikers? En wat doen ze met deze data? NPO Focus zoekt uit wat Google weet in deze special.


Nieuwe arrestaties om ongeregeldheden bij intocht Sinterklaas

De politie heeft zes mensen gearresteerd voor betrokkenheid bij ongeregeldheden rond de intocht van Sinterklaas in Eindhoven. Actievoerders van Kick Out Zwarte Piet (KOZP) demonstreerden zaterdag 17 november in de stad.

Een groep mensen, onder wie een aantal supporters van PSV, zocht de confrontatie. De politie gebruikte de wapenstok om de rust terug te brengen. De tegendemonstranten gooiden onder meer met blikjes bier en eieren. Een agent werd geschopt.

Op de dag zelf werden al zes mensen opgepakt. Het Openbaar Ministerie begon een onderzoek en gebruikte daarbij beelden van bewakingscamera's die hebben geleid tot de zes nieuwe arrestaties. Het gaat om mannen uit Eindhoven tussen de 21 en 32 jaar oud.

Het Openbaar Ministerie sluit niet uit dat er nog meer arrestaties volgen.


P.C. Hooft-prijs voor Marga Minco (98)

De 98-jarige schrijver Marga Minco krijgt de P.C. Hooft-prijs. Haar oeuvre is bescheiden in toon en omvang, maar blijft met iedere generatie winnen aan zeggingskracht, zegt de jury. Aan de prijs is een bedrag verbonden van 60.000 euro.

Minco debuteerde in 1957 met Het bittere kruid. Het boek, een deels autobiografische kroniek over een Joods gezin tijdens de Duitse bezetting, werd vaak herdrukt en wordt inmiddels beschouwd als een van de klassiekers uit de Europese Tweede Wereldoorlog-literatuur.

Later verschenen titels als Een leeg huis, De val en De glazen brug. Ze hebben alle de Tweede Wereldoorlog als centraal thema. In 2008 werd Minco's lezing Een sprong in de tijd bij de Nationale Dodenherdenking voorgelezen in de Nieuwe Kerk in Amsterdam.

Marga Minco reageerde verheugd op het nieuws dat ze de prijs krijgt, vertelt haar dochter:

Pretentieloos

De jury van de P.C. Hooft-prijs roemt Minco's sobere stijl. "Zonder te psychologiseren, zonder pathetiek of pretentie, maakt zij een ondoorgrondelijke werkelijkheid invoelbaar en voorstelbaar."

De P.C. Hooft-prijs is een oeuvreprijs die jaarlijks afwisselend wordt uitgereikt aan een Nederlandse schrijver van proza, essays en poŽzie. Dit jaar was proza aan de beurt. Vorig jaar ging de prijs naar de dichter Nachoem Wijnberg.

Minco, aan wie voor haar oeuvre eerder de Annie Romein-prijs en de Constantijn Huygens-prijs werd toegekend, krijgt de P.C. Hooft-prijs volgende maand uitgereikt. In verband met haar leeftijd en gezondheid gebeurt dat bij haar thuis.


Gletsjers aan oostkant van Zuidpool krimpen nu ook

Ook gletsjers aan de oostkant van Antarctica verliezen nu meer ijs dan er aangroeit. Dat hebben onderzoekers van de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA met onder meer satellietbeelden vastgesteld.

Dat de veel grotere gletsjers aan de westkant van de Zuidpool smelten was al langer bekend. Die aan de oostkant leken grotendeels buiten schot te blijven. Een uitzondering was de Totten-gletsjer, de grootste gletsjer in dat gebied.

Maar voor het eerst is nu vastgesteld dat ook gletsjers in de buurt van de Totten kleiner worden. Dat blijkt uit nieuwe meetgegevens.

De oppervlakte van vier gletsjers bij Vincennes Bay ligt bijna 3 meter lager dan 10 jaar geleden en dat komt door de opwarming van het oceaanwater. Van andere gletsjers aan de oostkant van Antarctica daalt de oppervlakte met een kwart meter per jaar.

Hoe snel de gletsjers verder zullen afsmelten is onder meer afhankelijk van de vorm van de oceaanbodem onder de gletsjers.


May in het Catshuis voor brexit-deal-ontbijt met Rutte

De Britse premier May is vanmorgen op bezoek geweest in het Catshuis in Den Haag. Ze had een ontbijtbespreking met premier Rutte over de brexit-deal, waarover twee jaar is onderhandeld tussen het Verenigd Koninkrijk en de 27 overige lidstaten van de Europese Unie.

Gisteren stelde May de belangrijke stemming over het akkoord in het Lagerhuis uit. Die zou vanavond zijn, maar er tekende zich een ruime meerderheid af die de deal zou verwerpen. May maakt nu een tour langs haar EU-collega's in de hoop om extra toezeggingen te krijgen.

Rutte was de eerste die zij sprak. May reist nu door naar Berlijn, waar zij een ontmoeting heeft met bondskanselier Merkel.

Rutte is na Merkel de langstzittende regeringsleider in de EU en speelt mede daarom een belangrijke rol. "Als je hem mee hebt, volgen er meer", zegt politiek verslaggever Lars Geerts. "En als je vervolgens Merkel en Macron nog kunt ompraten, ben je een eind op weg naar een nieuw akkoord."

Overigens denkt Geerts niet dat Rutte May behalve een kop thee en een croissantje veel te bieden had. De Nederlandse premier zei afgelopen vrijdag op zijn persconferentie nog dat de deal die nu op tafel ligt "het onderste uit de kan" is. "Iets beters krijg je echt niet."

Ook de voorzitter van de Europese Commissie, Jean-Claude Juncker, zegt dat er niet opnieuw wordt onderhandeld. "Er kunnen hoogstens nog wat delen van het akkoord worden opgehelderd", zei hij tijdens een debat van het Europees Parlement over de EU top van donderdag. Juncker spreekt May vanavond in Brussel.


Inval bij trainingscentrum voor hanengevechten in Bodegraven

De politie heeft vanmorgen een inval gedaan in een hanengevechtscentrum in Bodegraven. In het pand werden hanen getraind voor gevechten. Ook is er een gevechtsarena waar de hanen het tegen elkaar moesten opnemen. Hanengevechten zijn illegaal in Nederland.

Bij de inval zijn een 31-jarige man uit Zwammerdam en een 38-jarige man uit Bodegraven gearresteerd, meldt Omroep West. Op het terrein waren ongeveer veertig hanen. Die zijn in beslag genomen. Het Openbaar Ministerie beslist wat er met de dieren gaat gebeuren.

Het trainings- en gevechtscentrum wordt door de politie beschreven als 'een illegaal terrein waar de beestjes worden gefokt'. Er stond een rad waar de hanen in werden getraind en er waren schuurtjes waarin ze moesten leven.

Bij een hanengevecht nemen twee dieren het tegen elkaar op tot er een doodgaat of niet meer verder kan vechten. De hanen vechten met elkaar omdat ze hun territorium beschermen. De hanen in Bodegraven werden mogelijk gefokt voor gevechten in Frankrijk, waar het in sommige regio's legaal is om hanengevechten te houden.
Nu algemeen nieuws