Nieuws


++ Nieuws ++
Nieuws zoeken in alle dagbladen
( Ook zoeken in archieven! )

Nieuws zoeken via zoeknieuws.nl


Nieuws zoeken ( NOS )


Zoeken met Google


| Klik hier voor het weerbericht |NOS RSS reader

Speaker tegen May: geen derde stemming over ongewijzigde brexit-deal

Premier May mag haar brexit-akkoord niet in exact dezelfde vorm opnieuw in stemming brengen in het Lagerhuis. Dat heeft de voorzitter van het huis, Speaker John Bercow bepaald. Hij beriep zich daarbij op een precedent uit 1604.

In een zeer ongebruikelijke interventie oordeelde hij dat het volgens parlementsregels niet is toegestaan om twee keer in ťťn parlementaire periode exact dezelfde motie in te dienen.

Flinke domper

De uitspraak is een flinke domper voor May, die van plan leek om in de aanloop naar de EU-top later deze week voor een derde keer haar akkoord aan het parlement voor te leggen. May hoopte dat ze, ook al heeft het Lagerhuis vorige week nog het akkoord met een meerderheid van 149 zetels afgewezen, de druk bij een derde stemming tot een maximum kon opvoeren.

Het zou voor haar tegenstanders, zeker de hardliners in de brexit-flank van de Conservatieve partij, steeds meer de keuze worden tussen ofwel het akkoord van May, ofwel een verzoek tot lang uitstel van de brexit-datum met mogelijk zelfs afstel van het vertrek uit de Europese Unie.

Substantieel

Bercow bepaalde dat hij een derde stemming alleen zal toestaan als er iets 'substantieels' is gewijzigd aan het akkoord. Hij zei dat de tweede stemming over het akkoord vorige week wel volgens de regels was omdat May via nieuwe verklaringen en toezeggingen uit de EU iets substantieels aan haar deal had toegevoegd.

Het lijkt voor May op dit moment geen zin te hebben om op hele korte termijn weer nieuwe toezeggingen te vragen. De EU heeft al gezegd niet bereid te zijn nog meer water bij de wijn te doen.

Oppositieleden en de Conservatieve brexit-flank reageerden positief op de uitspraak van Bercow. "Dit zorgt ervoor dat we ons nog meer moeten richten op een verandering van de brexit-koers", zei oud-minister en prominent Owen Paterson tegen de BBC.

De premier beraadt zich nu op haar volgende stappen.


Rutte: vlaggen op overheidsgebouwen morgen half stok

Morgen hangen de vlaggen op alle overheidsgebouwen half stok. Premier Rutte heeft een vlaginstructie afgegeven in verband met het schietincident in Utrecht. Daarbij kwamen drie mensen om het leven. "Heel Nederland leeft intens mee."

Op een persconferentie zei de premier dat er nog veel vragen en geruchten zijn, vooral over het motief van de dader. Politie en justitie houden nog steeds rekening met een terroristisch motief, maar er kan ook een andere aanleiding zijn. Rutte zei ook dat drie van de vijf gewonden nog steeds in kritieke toestand zijn.

'Niet kleiner maken dan het is'

Hij blijft de gebeurtenissen zien als een aanslag, ook al zijn er aanwijzingen dat het motief in de persoonlijke sfeer ligt. "Er zijn drie mensen overleden, er vechten drie mensen voor hun leven. We moeten het niet kleiner maken dan het is."

Rutte wilde niet antwoorden op de vraag of de verkiezingscampagne weer hervat kan worden. "Ik sta hier nu even niet als VVD'er." Wel zei hij dat de Statenverkiezingen, aanstaande woensdag, gewoon doorgaan.

Minister Grapperhaus bevestigde dat de inmiddels aangehouden verdachte bekend was bij justitie, maar ging daar verder niet op in.


Verdediging twijfelt aan eerlijk proces voor verdachte Chemnitz-steekpartij

Zeven maanden geleden werd de 35-jarige Daniel Hillig in Chemnitz doodgestoken na een ruzie op straat met een Syrische en Iraakse asielzoeker. In de dagen erna gingen massa's mensen de straat op.

Tijdens de protesten werden leuzen als Auslšnder raus (buitenlanders eruit) gescandeerd en openlijk op straat de Hitlergroet gebracht. Buitenlandse restaurants werden aangevallen. Het zette Chemnitz, dat in de DDR-tijd Karl-Marxstadt heette, volledig op z'n kop.

Vandaag is de rechtszaak tegen een van de twee vermoedelijke daders begonnen, de 23-jarige SyriŽr Alaa S. Dat het hier niet om een gewone rechtszaak gaat, werd meteen bij de start duidelijk. S.' advocaat ging vol in de aanval.

Politiek proces

Zij vreest een politiek proces en eiste van de rechters dat ze bewijzen dat ze onbevangen kunnen oordelen in deze zaak. Ze vroeg zich af: "Zijn er ook rechters bij die AfD stemmen? Mijn cliŽnt voldoet aan het vijandbeeld van die partij."

De AfD (Alternative fŁr Deutschland) is een rechts-populistische partij met anti-islamitische standpunten die tegen grootschalige immigratie is.

De advocate haalde een interview met burgemeester Barbara Ludwig van Chemnitz aan, waarin zij zegt dat vrijspraak van de daders voor de stad moeilijk te verkroppen zou zijn. Volgens de advocaat van S. is de rechtbank daarmee ontoelaatbaar onder druk gezet. Wat er met de eisen van de verdediging wordt gedaan, is nog onduidelijk.

Steekbewegingen of vuistslag

Alaa S. werd kort na de steekpartij opgepakt en zit sindsdien in bewaring, maar het bewijs tegen hem is dun. Zeker is dat hij die avond erbij was toen de ruzie met Hillig ontstond. Maar of hij ook gestoken heeft, is onduidelijk.

Op het mes dat is gevonden, zit zijn dna niet. Een getuige die eerder verklaarde dat hij S. steekbewegingen zag maken, zegt nu dat hij dat niet meer zeker weet en dat het ook gewoon een vuistslag zou kunnen zijn geweest.

De andere verdachte, de Irakees Farhad A., die eigenlijk als hoofddader wordt gezien, is nog altijd op de vlucht. De politie heeft zijn foto verspreid en is in Duitsland en volgens verschillende media ook in Irak naar hem op zoek.

De rechtszaak gaat nog zeker tot in oktober duren. Meer dan vijftig getuigen worden gehoord, onder wie morgen een vriend van Hillig, die een steekwond opliep tijdens het incident. De rechtszaak wordt niet in Chemnitz gehouden, maar in een extra beveiligde rechtszaal in Dresden.


Hoofdverdachte aanslag Utrecht opgepakt, motief nog onduidelijk

De hoofdverdachte van de aanslag vanmorgen in een tram in de Utrechtse wijk Kanaleneiland is opgepakt. Dat nieuws kwam helemaal aan het einde van een persconferentie aan het eind van de middag van burgemeester Van Zanen van Utrecht, samen met de hoofdofficier van justitie en de Utrechtse politiechef.

De drie konden nog geen enkele toelichting geven op de arrestatie van de 37-jarige GŲkmen T., die de afgelopen jaren voor een reeks misdrijven voor de rechter heeft gestaan en op wie de hele dag een klopjacht is gehouden. Over de toedracht van aanslag, waarbij drie mensen zijn omgekomen en vijf anderen gewond zijn geraakt, is ook nog niets bekend. Drie gewonden zijn er slecht aan toe.

Bekijk hier beelden van de aanhouding:

Er is ook nog niets bekend over het motief van de verdachte. De autoriteiten sluiten een terroristisch oogmerk nog steeds niet uit; wel is het dreigingsniveau voor de provincie Utrecht teruggebracht tot het een na hoogste niveau 4. Dat niveau is ook in de rest van het land van kracht.

Familiekwestie

In de loop van de dag zijn ook verklaringen gekomen van bekenden van de man, die zeggen dat hij ernstige psychische problemen had en dat er een familiekwestie speelde. Volgens sommigen had de verdachte het voorzien op zijn ex, anderen denken dat zijn doelwit een lid van zijn schoonfamilie was. Eťn ooggetuige die in de tram zat zegt wel dat hij de dader "Allahoe akbar" hoorde roepen.

In verband met de aanslag is ook nog een tweede verdachte opgepakt. De aanleiding daarvoor is onduidelijk.


Podcast De Dag: staken we tegenwoordig meer?

OV-medewerkers, havenarbeiders, bouwvakkers, agenten, beveiligers: in het hele land werd vandaag gestaakt. Zaterdag gingen tienduizenden leraren hen voor. Staken we tegenwoordig meer of lijkt dat allemaal maar zo? Volgens Agnes Akkerman, hoogleraar Arbeidsrelaties, zitten we nu in een piek. "Bij grote veranderingen in de economie komen er vaker stakingsgolven voor. Daarin zitten we nu."

Ook spreken we in De Dag met stakingsleider Wim Eilert, van treinvakbond VVMC, een van de roergangers achter het OV-protest van vandaag. Hij vertelt hoe je een staking organiseert, daarover met je werkgever samenwerkt en wanneer een staking geslaagd is.


Stakers op de vuist met politie en ME in Rotterdam

Actievoerders die vanmorgen aanwezig waren bij een stakingsactie in Ahoy in Rotterdam, zijn na die bijeenkomst slaags geraakt met de politie en de mobiele eenheid.

In Ahoy hielden onder meer havenarbeiders een actiedag voor betere pensioenen. De bijeenkomst werd echter vroegtijdig beŽindigd vanwege de aanslag in Utrecht.

Enkele tientallen actievoerders wilden daarna richting de Maastunnel, zegt RTV Rijnmond. Toen ze werden tegengehouden, zou de situatie geŽscaleerd zijn.

Een woordvoerder van de politie laat weten dat de actievoerders zich tegen de politie keerden en dat daarbij her en der tikken zijn uitgedeeld. Na ingrijpen werd het snel rustig. Er is niemand aangehouden.


Verdachte aanslag Utrecht stond bij herhaling voor de rechter

De verdachte die aan het begin van de avond werd gearresteerd voor de aanslag vanochtend in een tram in Utrecht, de 37-jarige GŲkmen T., heeft de afgelopen jaren voor een reeks misdrijven voor de rechter gestaan. Voor zover bij de NOS bekend stond hij in 2012 terecht voor een inbraak in een vrachtwagen, eind 2013 voor poging tot doodslag en een winkeldiefstal in Utrecht in mei 2014.

In oktober van dat jaar heeft T. gespuugd naar een agent en die ook bedreigd. Later dat jaar werd hij gepakt omdat hij had gereden met te veel drank op.

In juli 2017 zou hij een vrouw hebben verkracht: daarvoor stond hij twee weken geleden voor het eerst voor de rechter. De inhoudelijke behandeling van die zaak volgt in juli. De vrouw die hem daarvan beschuldigt zegt "een soort van relatie" met T. te hebben gehad. Hij zou haar niet alleen hebben verkracht, maar ook zwaar mishandeld.

Het is onduidelijk of de dader het in de tram op ťťn persoon had voorzien, zoals sommige ooggetuigen hebben gezegd.

Het Turkse persbureau AA zegt bekenden van de verdachte gesproken te hebben; zij zeggen dat het schietincident in Utrecht met familie te maken heeft.

Relationele problemen

Dat beeld tekent zich ook af in verklaringen van inwoners van de wijken Kanaleneiland en Lombok, die GŲkmen T. zeggen te kennen. Zij denken niet dat hij een terroristisch motief had. Weliswaar had hij periodes waarin hij als een gelovige moslim leefde, zijn baard liet groeien en lange gewaden droeg, maar op andere momenten dronk hij weer. Hij zou vooral instabiel zijn geweest. Ook zij weten dat hij veelvuldig in aanraking is geweest met de politie.

Volgens deze bronnen komt de aanslag waarschijnlijk eerder voort uit relationele problemen, dan dat er sprake is van een ideologisch of terroristisch motief. Zabit Elmaci, die met hem samenwerkte in een restaurantje waar T. actief was als afwasser, vertelt dat het een jaar of twee geleden slechter met hem ging vanaf het moment dat zijn vrouw of vriendin en hij uit elkaar gingen. Volgens twee bronnen heeft T. ook een zoontje.

Sommigen bronnen zeggen dat het T.'s ex was op wie hij in eerste instantie zou hebben geschoten in de tram, volgens anderen was het slachtoffer een lid van zijn schoonfamilie.

Van officiŽle zijde wordt dit beeld niet bevestigd. In de persconferentie van de politie, het Openbaar Ministerie en de gemeente Utrecht zei officier van justitie Rutger Jeuken dat alle opties nog open worden gehouden. Er wordt uitgegaan van een terroristisch motief, maar het wordt niet uitgesloten dat het motief van de aanslag ligt in de relationele sfeer.


Utrecht opgeschrikt door aanslag in tram - dit weten we tot nu toe

Utrecht is vanochtend opgeschrikt door een aanslag in een tram. Daarbij heeft een man drie mensen doodgeschoten en zeker vijf zwaar verwond. Drie van hen zijn er slecht aan toe. De verdachte, GŲkmen T., is inmiddels aangehouden bij een inval aan de Oudenoord.

In dit artikel geven we een overzicht van alle dingen die we tot nu toe weten. Dit artikel wordt geŁpdatet.

Over zijn motief is nog niets bekendgemaakt. De politie laat weten nog steeds rekening te houden met terreur, maar denkt ook aan geweld in de relationele sfeer. Het is niet uitgesloten dat er meer verdachten zijn.

De Nederlandse vlaggen op overheidsgebouwen gaan morgen halfstok, heeft premier Rutte aangekondigd op een persconferentie. "Dit is een aanslag in het hart van ons land. Onschuldige mensen zijn weggerukt uit hun omgeving. Heel Nederland leeft intens mee."

De verdachte

Rond 10.45 uur uur krijgen hulpdiensten een melding dat er schoten zijn gelost in een tram op het 24 Oktoberplein. Sindsdien heeft de politie met man en macht gezocht naar ten minste ťťn schutter.

's Middags heeft de politie een foto verspreid van de 37-jarige GŲkmen T. met een blauw jack aan. T., die in Turkije is geboren, heeft een strafblad. Hij is momenteel verdachte in een verkrachtingszaak en moest zich eerder bij de rechter verantwoorden voor verschillende geweldsmisdrijven, vernielingen, een diefstal en een inbraak. Het is onbekend of hij voor al die zaken is veroordeeld.

Voor het eerst in Nederland werd het hoogste niveau voor terreurdreiging ingesteld, niveau 5. Dat gold alleen voor de provincie Utrecht en bleef tot het begin van de avond van kracht. Nadat de verdachte werd aangehouden werd het dreigingsniveau teruggebracht naar het landelijke niveau van 4.

Zoektocht

In de zoektocht naar de dader heeft de politie op verschillende plekken invallen gedaan. Bij een van de huiszoekingen is een ander persoon aangehouden. De rol van deze verdachte bij de aanslag is niet duidelijk, zegt de politie.

Vlak voor de aanslag is aan de Amerikalaan in Kanaleneiland een rode Renault Clio buitgemaakt bij een carjacking. Deze auto werd later met draaiende motor aangetroffen aan de Tichelaarslaan. Daar om de hoek, in de Laan van Engelswier, is de politie is een woning binnengevallen. De auto is ter plekke onderzocht en daarna meegenomen.

Op de Trumanlaan, ook in Kanaleneiland, werd volop onderzoek gedaan. Ook bij het kantoor van de Rabobank aan de Beneluxlaan, tevens in Kanaleneiland, werd een inval gedaan.

Maatregelen

De gemeente waarschuwde iedereen in Utrecht binnen te blijven, maar heeft dat advies inmiddels opgeheven. Wel wordt mensen gevraagd alert te blijven.

Scholen en instellingen voor hoger onderwijs hielden hun deuren een groot deel van de dag dicht. Ook zijn alle moskeeŽn in Utrecht gesloten. Het Holland Casino in de buurt van het 24 Oktoberplein is ook dicht.

Trams reden een tijd niet en op station Utrecht Centraal werden maatregelen genomen.


CoolCat vraagt faillissement aan

Kledingwinkelketen CoolCat heeft faillissement aangevraagd. Het ging al langer slecht met het bedrijf.

Meerdere jaren op rij leed CoolCat verlies. Daarbij had het bedrijf net als andere kledingwinkels afgelopen jaar last van een uitzonderlijk warme zomer, waardoor de herfstcollectie in de winkels bleef liggen.

CoolCat werd veertig jaar geleden opgericht door Roland Kahn, die ook eigenaar is van de winkelformules MS Mode en America Today. Bij het bedrijf werken bijna 1500 mensen. CoolCat heeft buiten de 80 winkels in Nederland ook vestigingen in BelgiŽ, Frankrijk en Luxemburg.

Naar verwachting wordt het faillissement morgen uitgesproken door de rechtbank in Utrecht. De winkels blijven vooralsnog geopend.


Utrecht urenlang op slot: 'Ze zeggen dat er iemand rondloopt die gevaarlijk is'

Het advies van de gemeente en politie aan mensen in Utrecht om binnen te blijven in verband met het schietincident is opgeheven. Eerder gaven veel mensen gehoor aan de oproep die rond 13.30 uur werd gedaan.

Verschillende NOS-verslaggevers die aanwezig waren in de stad merkten dat het aanmerkelijker rustiger was op straat:

Veel scholen in de hele provincie hielden kinderen uit veiligheid binnen, inmiddels staan scholen toe dat kinderen worden opgehaald door ouders.

Het verschilt nog wel per school: sommige ouders krijgen juist het bericht dat ze hun kinderen pas vanaf 18.00 uur mogen ophalen. Een moeder begrijpt het wel: "We hebben een appgroep en zijn ook vanochtend vroeg al per mail op de hoogte gehouden van de situatie."

Ze vertelt dat de kinderen in de school uitgelegd krijgen waarom ze niet naar buiten mogen. "Ze zeggen tegen de kinderen dat er buiten iemand rondloopt die gevaarlijk is. Volgens de school is hier advies over gevraagd aan een psycholoog, zodat iedere groep het op de juiste manier krijgt uitgelegd."o

Stil in centrum van Utrecht

Eerder sloot ook de Universiteit Utrecht alle gebouwen. Niemand mocht de panden nog in of uit. Uit voorzorg zijn ook alle moskeeŽn in Utrecht geŽvacueerd. In de binnenstad waren vanmiddag weinig mensen op de been. De meeste winkels waren er gesloten.

Een van onze verslaggevers was bij een basisschool aan de Trumanlaan, niet ver van de plek waar is geschoten. De deuren van de school gingen af en toe open om groepjes kinderen naar buiten te laten. Ze worden door hun ouders opgehaald van school. Politieagenten bewaken de school.

De islamitische basisschool Al Hambra in de wijk Kanaleneiland telt zo'n 300 leerlingen. Toen het nieuws over de gebeurtenissen op het 24 Oktoberplein daar vanmorgen binnenkwam, werden de kinderen op het schoolplein meteen binnengeroepen. "De veiligheid van de kinderen is het belangrijkst", zegt conciŽrge BelaÔd El-Idrissi. Zelf heeft hij het nieuws daarna niet gevolgd. Hij was vooral druk met het beantwoorden van telefoontjes van verontruste ouders.

"Sommige belden wel twee of drie keer", zegt Idrissi. Besloten werd om kinderen groepsgewijs door ouders te laten afhalen. Dat was niet onveilig: dicht bij de school stond een politieauto met agenten die ook een naburige school in de gaten hielden.

Ook op basisschool De Panda bleven de leerlingen lange tijd binnen:

De havo en vwo-school UniC ligt hemelsbreed honderden meters van het 24 Oktoberplein. Twee leerlingen zaten niet in de bewuste tram, maar waren wel getuige van de aanslag. Daardoor was de school al vroeg op de hoogte. Op eigen initiatief heeft de school de 800 leerlingen toen binnengeroepen, zegt rector Merlijn Verstraeten.

Normaal gesproken zijn de leerlingen op maandagmiddag vrij, maar vandaag moest iedereen binnen blijven, zegt Verstraeten. Dat gaat heel goed. "Onze leerlingen zijn gewend zelfstandig te werken. En tussendoor is er tijd om door de school te lopen."

Het nieuws over de aanslag wordt door de leerlingen en docenten nauwgezet gevolg. Van ongerustheid merkt Verstraeten niets. Er staat geen politieauto voor de deur, maar er rijden voortdurend politieauto's voorbij. Ook vliegen er steeds helikopters over.

Voor het tweede deel van de middag worden de activiteiten verzonnen. Als het advies om binnen te blijven ook na 18.00 uur nog geldt, moet een plan B worden gemaakt. De ouderavond die voor vanavond gepland stond, is afgelast.


Rutte: Nederland opgeschrikt door aanslag

De gebeurtenissen in Utrecht geven een gevoel van ongeloof en afschuw. Dat heeft premier Rutte zojuist gezegd op een persconferentie in Den Haag.

Volgens Rutte is er nog veel onduidelijk, maar is ons land opgeschrikt door een aanslag, waarbij een terroristische motief niet wordt uitgesloten. "Er zijn gewonden, en mogelijk ook dodelijke slachtoffers."

"Als het inderdaad om terreur gaat is dat een aanval op onze beschaving, op onze tolerante, open samenleving. In dat geval is er maar ťťn antwoord mogelijk: Onze rechtstaat, onze democratie is sterker dan fanatisme en geweld. We zullen niet wijken voor onverdraagzaamheid en geweld. Nooit." Rutte zei dat de absolute prioriteit nu is om de dader of daders te pakken.

Minister Grapperhaus van Justitie riep iedereen op de aanwijzingen van de autoriteiten nauwgezet op te volgen. "Wees maximaal alert op uzelf en uw omgeving. Maar blijf ook rustig."

Koning Willem-Alexander en koningin MŠxima laten weten intens mee te leven met de slachtoffers en hun familie. "Geweldsdaden als deze zijn volstrekt onacceptabel. Laten wij samen eensgezind op de bres staan voor een samenleving waarin mensen zich veilig kunnen voelen en waarin vrijheid en verdraagzaamheid de boventoon voeren", schrijven zij in een verklaring.


Politie Utrecht houdt klopjacht op 37-jarige verdachte GŲkmen Tanis

De politie heeft de identiteit bekendgemaakt van de verdachte van de aanslagvanochtend in een tram in Utrecht. Het gaat om de 37-jarige GŲkmen Tanis. Hij is in Turkije geboren, meldt de politie.

De politie is sinds het incident met man en macht naar de man op zoek. "Benader hem niet zelf maar bel direct de opsporingslijn", twittert de politie. De tweet is vergezeld van beelden die zijn gemaakt in een tram, vermoedelijk die waar de dader vanochtend toesloeg. Straten in Utrecht werden in het eerste deel van de middag afgesloten en inwoners kregen het advies om binnen te blijven. Dat is inmiddels weer van de baan.

Kort voor het incident is op de Amerikalaan in Utrecht een rode Renault Clio gekaapt; de politie spreekt van carjacking. De Renault is later teruggevonden op de Tichelaarslaan. Of er een verband is met de aanslag in de tram is onduidelijk.

In het westen van Utrecht kwamen vanochtend zeker drie mensen om het leven toen iemand in een tram begon te schieten. Vijf mensen raakten gewond. De autoriteiten zeiden vanochtend dat alles wijst op een terroristische aanslag.

De dader ontkwam, wat in heel Utrecht leidde tot maatregelen. Inwoners van de stad wordt verzocht binnen te blijven en scholen blijven dicht.

De gezochte GŲkmen Tanis stond twee weken geleden terecht in een verkrachtingszaak, blijkt uit informatie van de rechtbank in Utrecht. Het zou gaan om een verkrachting in de zomer van 2017.


Ooggetuige aanslag Utrecht: 'Het leek of hij iemand nog eens wilde pakken'

Volg hier ons liveblog met de laatste ontwikkelingen

Meerdere ooggetuigen doen hun verhaal over de schoten die zijn gelost op het 24 Oktoberplein in Utrecht. "Het voelt nogal surrealistisch, wat er vanmorgen is gebeurd", zegt Daan Molenaar in het NOS Radio 1 Journaal.

Hij zat in de tram waar de 37-jarige GŲkmen Tanis begon te schieten. "Ik was net in het voorste gedeelte van de tram gestapt. Een geluk, begreep ik later."

In eerste instantie had Molenaar niets door. De tram stopte in een bocht met de deuren nog gesloten. Hij keek naar buiten en zag toen verderop een vrouw liggen. "Ik dacht aan een ongeluk, iemand overreden", zegt Molenaar. "Dat gebeurt wel vaker op die tramlijn."

Maar al snel had hij door dat het foute boel was toen hij een man met getrokken pistool op een groepje rond de vrouw zag aflopen. "Toen dacht ik: nu moet ik snel wegwezen."

Daan doet zijn verhaal aan verslaggever Martijn Bink:

Mensen in zijn coupť kwamen in actie en probeerden weg te komen. Met z'n allen sprongen ze naar buiten nadat de conducteur de deur had geopend. "Toen hoorde ik links van me ook schoten en dacht ik: dit is groter. Daarna ben ik heel hard gaan rennen."

In Molenaars beleving liep de dader heel doelgericht op het groepje af. "Het leek alsof hij diegene nog een keer wilde pakken, of misschien de mensen die haar aan het helpen waren." Terwijl hij wegliep zag hij mensen bukken achter auto's: "Net een Amerikaanse western."

Ook Niels had het gevoel dat de dader zich "op een persoon richtte". "Hij mikte op de mensen die die vrouw probeerden te helpen", zegt hij tegen De Gelderlander.

'Pang pang pang'

Ook Jimmy de Koster was in de buurt en zag het schietincident gebeuren, zegt hij tegen RTV Utrecht. Hij zou een vrouw op de grond hebben zien liggen en horen roepen: "Ik heb niets gedaan."

"Ik stond bij de stoplichten op het 24 Oktoberplein en ik zag een vrouw liggen, ik denk dat ze tussen de 20 en 35 jaar oud was", zegt Jimmy. "Op dat moment hoorde ik drie keer pang pang pang. Vier man liepen heel hard naar haar toe en ze probeerden haar weg te slepen en toen hoorde ik weer pang pang pang en die gasten laten die vrouw weer los. Hele chaos daar."

Twee van de schietende mannen liepen volgens De Koster vervolgens in de richting van het oude ziekenhuis. Een andere richting het winkelcentrum in Kanaleneiland.

Nationaal CoŲrdinator Terrorismebestrijding en Veiligheid Pieter-Jaap Aalbersberg zegt dat er een opsporingsactie loopt naar ťťn verdachte. Of er meerdere daders zijn is volgens hem nu nog onduidelijk.

Vrouw in paniek

Mert, een ooggetuige die niet met zijn achternaam in het nieuws wil, reed op het moment van het schietincident bij het 24 Oktoberplein. Toen hij stilstond, rende een gewonde vrouw naar zijn auto toe, zegt hij op NPO Radio 1.

"Ik maakte mijn deur open en ze zei dat er was geschoten", zegt hij. "De vrouw was gewond, aan haar borstkas. Ze is door een ambulance meegenomen."

Met hem zelf gaat het goed, zegt Mert. "Ik was alleen bezig met deze mevrouw en om haar te helpen. "Met mij gaat het wel goed. Ik ben nu bij het politiebureau en heb net een verklaring afgegeven."


NCTV na arrestatie: dreigingsniveau Utrecht terug naar 4

Het dreigingsniveau voor de provincie Utrecht is door de Nationaal CoŲrdinator Terrorismebestrijding en Veiligheid, Pieter-Jaap Aalbersberg, weer omlaag gebracht naar het een na hoogste niveau 4.

Vanmiddag rond het middaguur schroefde Aalbersberg het dreigingsniveau op naar het hoogste niveau. De politie was op dat moment nog bezig met een klopjacht op de verdachte.

Aalbersberg zei eerder vandaag dat de gebeurtenissen in Utrecht alle kenmerken hebben van een terroristische aanslag. De gemeente Utrecht adviseerde alle inwoners binnen te blijven.

Vanochtend werd er op het 24 Oktoberplein in Utrecht geschoten in een tram. Drie mensen kwamen om het leven. Vijf mensen raakten gewond, drie van hen zijn er ernstig aan toe zijn.

Bekijk hier de verklaring van NCTV-chef Aalbersberg:

Risicovolle operatie

In de persconferentie noemde Aalbersberg het zoeken naar de dader een risicovolle operatie. "De hulpdiensten kunnen nu al hun energie aangrijpen om hun taak uit te voeren. Daarom is het dreigingsniveau in Utrecht verhoogd." Het verhogen van het dreigingsniveau is ook bedoeld om burgers alert te maken.

Volgens Aalbersberg was er vanmiddag geen aanleiding om het dreigingsniveau voor de rest van het land ook te verhogen. Door de beslissing van vanavond om het dreigingsniveau in Utrecht terug te brengen van 5 naar 4 staat het dreigingsniveau in heel Nederland weer op 4.

Bekijk in de video hieronder een overzicht van de belangrijkste gebeurtenissen in Utrecht:


Politieke partijen leggen campagne stil

De politieke partijen leggen in verband met de gebeurtenissen in Utrecht de campagneactiviteiten neer. Dat is na overleg besloten. Niet iedereen stopt, het Forum voor Democratie van Thierry Baudet gaat door. Alle fractievoorzitters uiten hun zorgen en leven mee. Het televisiedebat van EenVandaag gaat vanavond niet door.

"Vreselijke berichten uit Utrecht" twittert CDA-fractieleider Buma. "In gedachten ben ik bij de slachtoffers en hun familie."

Lillian Marijnissen (SP) spreekt ook van afschuwelijke berichten. "De gedachten gaan uit naar de slachtoffers en de hulpverleners."

"Er zijn mensen die nu misschien voor hun leven vechten, en om dan te debatteren over pensioenen en zorg is niet gepast", aldus PVV-leider Wilders, die heel lang in de wijk woonde. "Verschrikkelijk wat er is gebeurd".

"Ongepast om nu campagne te voeren", zegt ook ChristenUnie leider Segers. "We bidden voor de slachtoffers en hulpdiensten."

Forum voor Democratie legt de campagne dus niet stil. Volgens partijleider Baudet is het nu juist essentieel om samen te komen en te praten over de toekomst van het land. Hij gaat met zijn collega Hiddema vanavond naar het Kurhaus in Scheveningen voor een partijbijeenkomst.

Eerder sprak premier Rutte al van een verontrustende situatie. Hij kwam eerder bijeen voor overleg met het crisisteam en brak daarvoor het wekelijkse coalitieoverleg af. De Nationaal CoŲrdinator Terrorismebestrijding en Veiligheid sluit een terroristisch motief niet uit.

Eerder lieten fractievoorzitters Klaver (GL) en Asscher (PvdA) al weten dat ze niet naar de landelijke pensioenendemonstratie in Rotterdam. "Gezien de situatie in Utrecht hebben wij besloten niet te gaan We volgen de ontwikkelingen op de voet. In gedachten zijn wij bij de slachtoffers en de hulpverleners."


Klopjacht op Westelijke Jordaanoever naar verdachte van aanslag

IsraŽlische troepen maken op de Westelijke Jordaanoever jacht op de dader van een aanslag gisteren bij de IsraŽlische nederzetting AriŽl.

De dader stak daar een IsraŽlische militair neer en pakte zijn wapen af. Daarmee opende hij het vuur op passerende auto's. Daarna kaapte hij een auto en ging ervandoor.

De neergestoken militair was vrijwel meteen dood. Een andere militair raakte zwaargewond, net als een burger die later in het ziekenhuis overleed. De laatste is een 47-jarige IsraŽliŽr, een rabbijn en vader van twaalf kinderen.

De dader was een 19-jarige Palestijn uit een dorp in de buurt, zegt IsraŽl. In verschillende dorpen werd huis voor huis naar hem gezocht. Familieleden van de verdachte zijn opgepakt.

Ook braken er rellen uit tussen Palestijnen en IsraŽlische troepen.


Drie doden bij aanslag in Utrecht

In Utrecht zijn bij een aanslag zeker drie doden gevallen door schoten. Dat heeft burgemeester Van Zanen bekendgemaakt. Er zijn negen gewonden. Onduidelijk is nog wat er precies is gebeurd, maar volgens de Nationaal CoŲrdinator Terrorismebestrijding en Veiligheid heeft het incident alle kenmerken van een terroristische aanslag. Eerder was bekend dat er was geschoten in een tram.

De dader is voortvluchtig. De gemeente, de politie en het Openbaar Ministerie adviseren inwoners van de gemeente Utrecht om voorlopig binnen te blijven. Ze sluiten nieuwe incidenten niet uit.

De NCTV heeft crisisoverleg bijeengeroepen. In de provincie Utrecht is het dreigingsniveau verhoogd tot de hoogste schaal, 5. Dat is in Nederland nog nooit gebeurd. De verhoogde alarmfase duurt tot zeker 18.00 uur.

De schoten vielen rond 10.45 uur, toen de tram bij het 24 Oktoberplein in het westen van de stad reed. De politie is massaal op zoek naar de dader. Scholen verspreid over heel Utrecht houden hun deuren dicht.

Bekijk hier de eerste beelden:

Premier Rutte heeft het coalitieoverleg onderbroken en spreekt van "een verontrustende situatie". Politieke partijen hebben hun verkiezingscampagne opgeschort en een tv-debat van vanavond bij EenVandaag gaat niet door.

Het incident leidt ook tot maatregelen elders in het land. In Rotterdam is uit voorzorg extra politie op de been op stations en bij moskeeŽn. Op Schiphol is de marechaussee extra waakzaam.

Meerdere gewonden zijn naar het ziekenhuis gebracht. Het UMC heeft het Calamiteitenhospitaal geopend.

Er is nog niemand aangehouden. Er zou worden gezocht naar een rode Renault Clio.

Hulpdiensten behandelen de gewonden:

De omgeving rond het plein is afgezet. Het tramverkeer is stilgelegd en op de A12 en de A2 zijn rijstroken afgesloten om hulpdiensten op weg naar het 24 Oktoberplein de ruimte te geven.

Hulpdiensten zijn massaal opgeroepen om assistentie te verlenen. Volgens de vakbond ACP zijn politiemensen die langzaamaanacties hielden voor een beter pensioen opgeroepen om hun actie te beŽindigen en naar het 24 Oktoberplein te gaan.

Een ooggetuige zegt dat hij een gewonde uit de tram zag rennen. Ze was in haar borstkas geraakt en had bloed op haar handen en kleren. "Ik heb haar mijn auto binnengehaald en haar geholpen. Toen de politie kwam, was ze bewusteloos."

Het politie-onderzoek is in volle gang en er is nog niemand opgepakt, zegt politiewoordvoerder Bernhard Jens:


Volle treinen door nasleep pensioenstaking

Door de 66 minuten durende staking van vanochtend zitten veel treinen helemaal vol. Dit werd vooraf al verwacht door de NS en vakbonden. Vanwege de staking was het ook extra druk op de weg.

Onder meer politieagenten, brandweerlieden, defensie- en ambulancepersoneel willen net als de stakende NS-medewerkers met 66 jaar met pensioen. Daarom reden zij vanaf 07.00 uur vanuit het hele land naar Den Haag met een snelheid van 66 kilometer per uur.

De NS-stakers legden het werk neer van 06.00 tot 07.06. De NS besloot de hele dienstregeling te verschuiven tot na de staking. Daarom begonnen de meeste treinen pas na 07.30 te rijden.

NS-medewerkers vinden dat ze een zwaar beroep hebben, vooral vanwege hun onregelmatige werktijden:

Vanwege de staking reden eerder vanochtend ook geen trams, bussen en metro's in Amsterdam, Rotterdam en Den Haag. Vanmiddag legt Schipholpersoneel nog het werk neer, onder meer bij de check-in van 12.30 tot 13.36 uur.

Op negen plekken in het land komen actievoerders bijeen. Vakbonden FNV en CNV organiseren tot 16.00 uur bijeenkomsten in de vier grote steden, en daarnaast in Eindhoven, Groningen, Leeuwarden, Arnhem en Heerlen.


Drenthe wil meer toeristen trekken: 'Stilstand is achteruitgang'

"Wij hebben nog steeds de hoop dat de Formule 1 naar Assen komt", zegt Astrid Crum, directeur van Marketing Drenthe. De provincie, die het voor een belangrijk deel van het toerisme moet hebben, probeert al een tijd om de sport naar het TT-circuit te halen. "We hebben een vliegveld in de buurt, hotels hebben al allemaal kamers in optie staan. Dus waarom moeilijk doen, als we de mensen hier gewoon kunnen ontvangen?"

Op zich gaat het goed met het toerisme in Drenthe. Volgens Crum laten recente cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek zien dat de provincie beter scoort dan de rest van het land. Maar het kan altijd beter en stilstand is achteruitgang.

Soms heb je als provincie ook gewoon geluk: vorig jaar promoveerde FC Emmen voor het eerst in zijn bestaan naar de Eredivisie. Dat gaf een enorme boost aan het 'Drenthe-gevoel'. "Het is gigantisch gaan leven. Iedereen wil erbij horen", zegt Jos Schaart van Noaberschap United, de maatschappelijke poot van FC Emmen.

Ook op het provinciehuis heerst een positief sentiment ten aanzien van de club en daarom was het geen enkel probleem om wat geld los te peuteren voor aanpassingen aan het stadion, die nodig zijn voor een eredivisieclub: betere geluidsinstallatie, betere veiligheidsvoorzieningen, snellere toegangspoortjes om de grotere bezoekersaantallen te kunnen verwerken. "Dat geld was vanuit de club niet beschikbaar, maar de provincie heeft ons goed bijgestaan."

Onder een afdak staat een clubje mannen te kijken bij de training van het eerste elftal. Ook zij vinden het goed te verdedigen dat de provincie bijspringt: "Het succes van FC Emmen straalt af op heel Drenthe, dus het is logisch dat de provincie dan ook een beetje meebetaalt."

'Te weinig te beleven'

De PvdA is volgens hen de partij met het grootste voetbalhart, de SP misschien ook nog wel. En de VVD, vanuit het ondernemersbelang. GroenLinks en D66 hebben volgens hen minder met voetbal.

Behalve voor een subsidie heb je de provincie soms ook nodig als je praktische zaken voor elkaar wilt krijgen. Johan Lubbers is directeur van het Hello Festival, een muziekevenement dat in korte tijd flink is gegroeid. "We zijn heel kleinschalig begonnen, bij een zaalvoetbalclub. We vonden dat er te weinig te beleven was in Emmen."

Dit jaar verwacht het festival zo'n 40.000 bezoekers, twee keer zoveel als vorige jaar. In de line-up staan grote namen zoals Lenny Kravitz, Keane en Kraantje Pappie. Maar er moet nog heel veel gebeuren.

"De plek waar we nu zitten heeft nu als bestemming recreatieterrein, maar dat moet evenemententerrein worden, want dan kun je ook andere voorzieningen aanleggen. Op dit moment is er bijvoorbeeld nog geen elektriciteit, geen stromend water en ook de toegangswegen kunnen nog wel wat beter. Dat is echt iets wat de provincie moet regelen."

Krimpregio

En de provincie krijgt er ook wat voor terug. "We zitten hier in een krimpregio, maar dank zij al die toeristen kun je allerlei voorzieningen toch overeind houden: een supermarkt, of een zwembad dat anders dicht zou moeten. Fietspaden die worden onderhouden en ga zo maar door", zegt Astrid Crum.

Ook de werkgelegenheid krijgt er een boost door, zegt Crum. "Eťn op de vijftien banen in Drenthe is gerelateerd aan de vrijetijdssector. Er zijn zelfs gemeenten waar dat ťťn op de drie is."


Kabinet trekt geld uit voor cursussen lezen en schrijven

Handleidingen, brieven van de gemeente, recepten van de dokter. Tussen de miljoen en anderhalf miljoen mensen in ons land hebben zo veel moeite met lezen van dit soort documenten dat ze er niet goed uitkomen. Dat beperkt hen in hun zelfstandigheid en daarom trekt het kabinet in totaal 35 miljoen uit voor extra cursussen.

Het gaat om mensen die wel Nederlands spreken, maar om welke reden dan ook niet goed hebben leren lezen en schrijven. Ze zaten wel op school maar kwamen niet goed mee met Nederlands. Daardoor is ook de omgang met computers en beeldschermen vaak moeizaam, met alle gevolgen van dien. Minister Van Engelshoven: "Zonder taal wordt het erg moeilijk om mee te komen in de samenleving."

Het kabinet wil verder afspraken maken met het bedrijfsleven om taalontwikkeling ook op de werkvloer actief bij te houden. In de gezamenlijke brief van de ministers Van Engelshoven en De Jonge, en de staatssecretarissen Van Ark en Knops schrijft het kabinet dat er ook flink wordt ingezet op het leren omgaan met websites en elektronische hulpmiddelen.

Staatssecretaris Knops: "We gaan ervoor zorgen dat iedereen mee kan doen in de digitale samenleving. Digitale vaardigheden vergroten de kansen van mensen in hun dagelijks leven. Of het nu gaat om het vinden van een baan, contact met vrienden en familie of communicatie met de overheid."
Nu algemeen nieuws