Nieuws


++ Nieuws ++
Nieuws zoeken in alle dagbladen
( Ook zoeken in archieven! )

Nieuws zoeken via zoeknieuws.nl


Nieuws zoeken ( NOS )


Zoeken met Google


| Klik hier voor het weerbericht |NOS RSS reader

Kinderen misbruikt bij kinderhulporganisatie Plan International

Medewerkers van hulporganisatie Plan International, het voormalige Foster Parents Plan, hebben kinderen seksueel misbruikt. Recent zijn er zes gevallen van seksueel misbruik geweest, ťťn door een werknemer en vijf door vrijwilligers en medewerkers van partnerorganisaties. De zes zijn direct ontslagen, schrijft directeur Monique van 't Hek van Plan Nederland in een brief aan donateurs.

De gevallen deden zich voor in het vorige boekjaar van Plan International, de periode 1 juli 2016 - 30 juni 2017. Vijf van de zes ontslagen medewerkers hebben zich volgens de brief schuldig gemaakt aan een strafbaar feit. Tegen hen is aangifte gedaan. Er waren geen Nederlandse medewerkers van Plan International bij het misbruik betrokken.

Van 't Hek is geÔnformeerd door het internationale hoofdkantoor. Ze weet niet waar het misbruik heeft plaatsgevonden en welke medewerkers zich eraan schuldig hebben gemaakt. Dat wordt in het belang van de slachtoffers niet bekendgemaakt. Ze kan ook nog niet zeggen of er ook in eerder jaren gevallen van seksueel misbruik zijn geweest. Daarover heeft ze het hoofdkantoor om informatie gevraagd.

Behalve het misbruik waren er in dezelfde periode ook negen gevallen van seksuele intimidatie of ander ongepast gedrag. Hiervoor zijn zeven medewerkers ontslagen. Twee anderen hebben een waarschuwing gekregen, omdat zij zich alleen schuldig maakten aan ongepast taalgebruik. Ook hierbij waren geen Nederlanders betrokken.

Geschokt

Plan International komt met de cijfers naar buiten na berichten over seksueel wangedrag bij Oxfam. Dat schandaal is voor Plan International de aanleiding om openheid van zaken te geven. Ook Artsen zonder Grenzen informeerde in de nasleep van het schandaal bij Oxfam zijn donateurs over seksueel wangedrag van medewerkers.

"Wij zijn ongelooflijk geschokt door deze incidenten en vinden het verschrikkelijk voor alle slachtoffers. Bij Plan gaat de bescherming van kinderen en jongeren boven alles", schrijft Van 't Hek in haar brief aan de donateur. Ze hoopt dat de openheid ertoe leidt dat donateurs niet afhaken.

Foster Parents

Van 't Hek benadrukt dat Plan Nederland een zerotolerancebeleid heeft ten aanzien van seksueel wangedrag. Plan International heeft 10.000 medewerkers en duizenden vrijwilligers die in 75 landen werken. Er worden nauwelijks Nederlanders uitgestuurd. "We werken met lokale medewerkers", zegt Van 't Hek. "Alle medewerkers worden gescreend, maar kennelijk heeft dit het misbruik niet kunnen voorkomen."

Plan International is een organisatie die zich richt op het verbeteren van de levenssituatie van kinderen in ontwikkelingslanden, vooral van meisjes. In 2016 werden 17 miljoen meisjes en 15 miljoen jongens geholpen. De organisatie is de opvolger van Foster Parents Plan, dat eind jaren 90 in opspraak kwam toen bleek dat hulpgeld niet goed werd gebruikt.


'Spanje is voor Europa een grotere dreiging dan Griekenland'

Spanje heeft een gebrek aan verantwoordelijkheid. Aan financiŽle cultuur. Aan lange termijnplanning. Aan ethiek. Er deugt weinig aan Spanje, waar ze liever feesten dan hard werken. Het zijn de conclusies uit het boek van de Nederlandse zakenman Werner. En nu zijn veel Spanjaarden boos op zijn boek It is not what it is. Waar heeft die Nederlander het over? Afkomstig uit dat land waar nog geen trein op tijd gaat, zo klinkt het in Spanje.

Hij had de kritiek wel verwacht, reageert de auteur, die destijds uit liefde voor een Catalaanse naar Spanje trok. Hij werkte in het land voor ABN Amro en Apple en runt nu een hotel in Barcelona.

Spanje zou volgens hem meer om zich heen moeten kijken, en om te beginnen veel Europeser moeten worden. "Spanjaarden zijn boos om wat ik zeg en roepen nu tegen me: ga lekker terug naar je eigen land. Maar Spanje Ūs mijn eigen land. Ik woon hier al zeventien jaar, en we zijn allemaal onderdeel van de Europese Unie. Dat besef is hier nog niet."

Groter geheel

"De Spanjaarden kijken te veel naar hun eigen regio's. Maar ze moeten zich er van bewust worden dat ze onderdeel zijn van een groter geheel. Die omslag moet eerst gemaakt worden. Ik hoor de Spanjaarden om me heen al zeventien jaar roepen: we moeten een andere mentaliteit over Spanje en Europa krijgen. Maar dat is ze nog niet gelukt."

Zijn boek komt op een moment dat Spanje in een klimaat van nieuw chauvinisme zit. Trots op zaken die Spaans zijn. Een bekende zangeres kwam dit weekend met haar woorden op het tekstloze Spaanse volkslied. Het maakte opvallend veel positiefs los.

Maar toch, de Spanjaarden zijn niet trots op hun land, gelooft Werner. "De Catalanen willen onafhankelijkheid. De Madrilenen voelen zich op hun beurt geen AndalusiŽr. Een Bask vindt dat hij anders is dan een Catalaan. Er is zoveel verdeeldheid. Iedereen verschuilt zich in zijn eigen cultuur."

Pek en veren

Te vaak sussen de Spanjaarden zichzelf in slaap dat het allemaal wel goed gaat, terwijl alles stilstaat. Dat is een grotere bedreiging voor de EU dan de crisis die Griekenland meemaakte, concludeert Werner. Hij woont nog altijd in Barcelona en is niet bang dat hij door zijn kritiek onder de pek en veren op de trein naar Nederland moet.

"Griekenland stelt niet zoveel voor tegenover de Spaanse economie. Spanje is de vierde economie van Europa, en daarmee ook echt de tijdbom onder de Europese Unie. Mijn boek is echt uit liefde voor Spanje geschreven. Bang ben ik niet voor al die reacties. Mensen zijn vrij vergeetachtig. En dus zal het wel snel voorbij gaan in Spanje. Misschien al met de volgende voetbalwedstrijd."


'Netflix en Amazon moeten investeren in Nederlandse producties'

Buitenlandse streamingdiensten als Netflix en Amazon moeten gaan investeren in Nederlandse producties. Dat schrijft de Raad voor Cultuur in een rapport dat vandaag wordt gepresenteerd. De raad adviseert het kabinet over cultuur en media, maar de adviezen zijn niet bindend.

Door de investering kan de Nederlandse audiovisuele sector beter meekomen in de "ongekende dynamiek" die de komst van (media)bedrijven zoals Netflix, Google, Facebook, Apple en Amazon heeft veroorzaakt, schrijft de Raad voor Cultuur.

Publieke en commerciŽle omroepen moeten al voldoen aan dit soort wettelijke voorschriften en die moeten er volgens de raad ook komen voor video-on-demand-platforms als Netflix.

In Frankrijk is al afgesproken dat Netflix minimaal 20 procent Franse series moet brengen. Ook moeten nationale producties daar goed vindbaar zijn bij de kijksuggesties op de homepage.

Strijd

De Nederlandse audiovisuele sector staat onder druk door tegenvallende reclame-inkomsten. Adverteerders kiezen massaal voor Facebook en Google. De Raad voor Cultuur zegt dat die techbedrijven zo machtig zijn dat er nauwelijks sprake is van een serieuze, gelijke strijd.

"Er is sprake van een 'winner takes all'-markt, waardoor de Nederlandse film- en tv-industrie het steeds lastiger krijgt om voldoende kwaliteit te leveren en zijn marktaandeel te behouden. Daarmee komt ook de verspreiding van Nederlandse culturele en publieke waarden onder druk te staan", schrijft de raad in het rapport.

Netflix biedt al wel Nederlandse producties aan, maar het Amerikaanse bedrijf investeert niet in de Nederlandse filmwereld. Dat moet anders, vindt de raad. Buitenlandse streamingdiensten zouden een deel van hun omzet in een fonds moeten storten waarmee Nederlandse producties kunnen worden gemaakt.

NPO

De Raad voor Cultuur wil ook dat de NPO meer mogelijkheden krijgt om publieke programma's te verspreiden. Nu mogen programma's van de publieke omroep niet worden verspreid via commerciŽle kanalen als YouTube. Maar dat moet veranderen om de zichtbaarheid van Nederlandse publieke programma's te vergroten; belemmerende wetgeving moet aangepast worden, vindt de raad.


Pleidooi voor 'ouderschapsgym' om relatie goed te houden

Partners die er over denken een kind te krijgen, zouden eerst een cursus moeten volgen die hen voorbereidt op het ouderschap. Daarvoor pleit een werkgroep onder leiding van oud-minister Rouvoet.

"Zorg dat naast zwangerschapsgym 'ouderschapsgym' beschikbaar is", schrijft het Platform Scheiden zonder Schade in een actieplan dat later vandaag wordt aangeboden aan de ministers Dekker (Rechtsbescherming) en De Jonge (Volksgezondheid).

Als ouders beter voorbereid worden, is de kans op een scheiding later kleiner. Dat voorkomt weer schade bij het kind, redeneert Rouvoet.

Uitdaging

Aanstaande ouders krijgen op dit moment vooral ondersteuning bij de aanstaande bevalling door middel van de zwangerschapsgym. Ook worden ze voorbereid op de fysieke zorg voor een baby. Volgens Rouvoet is de uitdaging om ouders te helpen hun relatie niet alleen 'bevallingsproof' te maken, maar ook 'babyproof'.

In het advies van het Platform staan nog veel meer suggesties voor het voorkomen van vechtscheidingen. Vanmiddag overhandigt Rouvoet het aan de ministers.


Wekdienst 22/2: komt er een strafzaak tegen de tabaksindustrie?

Goedemorgen! Vandaag besluit het Openbaar Ministerie of er een zaak komt tegen de tabaksindustrie. En personeel van Air France gaat staken.

Het vriest vanochtend eerst licht. Vanmiddag wordt het 4 of 5 graden. Daarbij is het vrij zonnig en droog. Vrijdag en in het weekend blijft het koud, met een schrale oostenwind.

Ga je op pad? Bekijk hier het overzicht van de files en wegwerkzaamheden en de situatie op het spoor.

Wat kun je vandaag verwachten?

? Het Openbaar Ministerie besluit of er een strafzaak komt tegen de tabaksindustrie. Advocaat Bťnťdicte Ficq deed in 2016 aangifte namens een longkankerpatiŽnt, en sindsdien hebben zich daar onder meer artsen, ziekenhuizen en verpleegkundigen bij aangesloten.

? De Duitse rechter komt met een oordeel over een mogelijk dieselverbod. Het is de vraag of zo'n verbod ingezet mag worden om de lucht schoner te maken.

? De Tweede Kamer stemt vandaag over het afschaffen van het raadgevend referendum. De wet die burgers de mogelijkheid geeft om zo'n referendum aan te vragen bestaat sinds 1 juli 2015.

? En piloten, cabinepersoneel en grondmedewerkers van Air France staken. Ze eisen een loonsverhoging van zes procent. Niet al het personeel doet overigens mee aan de staking.

Dit heb je gemist:

Het kabinet neemt de komende jaren, samen met de politie en rechters, nieuwe maatregelen om slachtoffers van misdrijven te beschermen en meer rechten te geven. Minister Dekker voor Rechtsbescherming maakt de maatregelen vandaag bekend op de Europese dag van het slachtoffer.

Zo worden verdachten van gewelds- of zedenmisdrijven die voorlopig vastzitten, verplicht om bij de rechtszaak aanwezig te zijn en naar het slachtoffer te luisteren als dat ervoor kiest te spreken. Ook mogen ouders van een vermoord kind spreken bij de voorwaardelijke beŽindiging van de tbs-periode van de dader.

Ander nieuws uit de nacht:

Nabestaanden eisen nu actie, Trump stelt bewapenen leraren voor: de president wil kijken naar betere background checks en het verbieden van zogeheten bump stocks, die van een semi-automatisch geweer een automatisch geweer maken. Ook zei Trump dat hij wel wat ziet in het bewapenen van schoolmedewerkers.

'Deel meisjes terecht na aanval Boko Haram': volgens lokale media zijn tientallen meisjes in Nigeria door het leger gered in een dorp op de grens tussen de deelstaten Borno en Yobe.

'Amsterdamse politiecommissaris Ad Smit krijgt strafontslag': volgens de politietop heeft Smit zich schuldig gemaakt aan verduistering door jarenlang geregeld familieleden, vrienden en collega's te fÍteren op kosten van de politie.

Grieks parlement opent onderzoek naar grote corruptiezaak: het Zwitserse farmaceutische bedrijf Novartis zou steekpenningen hebben betaald aan artsen, ambtenaren en politici, onder wie twee ex-premiers en acht voormalige ministers.

Wat gebeurt er op de Olympische Winterspelen?

Er wordt vandaag niet geschaatst in Pyeongchang. Het shorttracken op de Olympische Spelen wordt om 11.00 uur vervolgd met de kwartfinales van de 500 meter. Daan Breeuwsma en Dylan Hoogerwerf komen in de vierde heat in actie, Sjinkie Knegt ontbreekt omdat hij al in de eerste ronde werd gediskwalificeerd.Om 11.14 uur is het de beurt aan de Nederlandse shorttrackvrouwen Lara van Ruijven (heat 3), Yara van Kerkhof en Suzanne Schulting (heat 4) maken hun opwachting op de 1.000 meter. Rond lunchtijd worden zowel bij de mannen als de vrouwen de finales gereden.Tussen het shorttrack door vinden de huldigingen plaats van de achtervolgingsploegen. Rond de klok van elven nemen Ireen WŁst, Marrit Leenstra, Antoinette de Jong en Lotte van Beek hun medaille in ontvangst en een uur later mag het trio Sven Kramer, Jan Blokhuijsen, Patrick Roest en Koen Verweij hun eremetaal ophalen.

En dan nog dit:

In 1992 schonk Annelise Coberger Nieuw-Zeeland de eerste medaille ooit op de Winterspelen. De skiester veroverde zilver op de slalom. Vervolgens stonden de Kiwi's weer decennialang droog.

Maar vannacht was het feest: na 26 jaar haalde Nieuw-Zeeland weer een medaille op de Olympische Spelen. De pas 16-jarige Zoi Sadowski-Synnott won op de Big Air de bronzen medaille.

En op de derde plak was het iets minder lang wachten. Anderhalf uur na de prestatie van Sadowski-Synnott eindigde de eveneens pas 16-jarige freestyleskiŽr Nico Porteous als derde - en dus goed voor brons - op het onderdeel halfpipe.

De Nieuw-Zeelanders zullen van al die successen vast een beetje confuus zijn. In 1952 deed het land voor het eerst mee aan de Winterspelen. Op hun eerste medaille hadden ze dus ook al veertig jaar moeten wachten.


Duitsland in afwachting van uitspraak over dieselverbod in steden

Mag een lokale rechter in Duitsland een stad dwingen om dieselauto's in bepaalde straten te weren, omdat de luchtverontreiniging er te groot is? Over die vraag geeft de hoogste bestuursrechter in Duitsland vandaag uitsluitsel.

De steden DŁsseldorf en Stuttgart moesten naar aanleiding van een uitspraak van rechtbanken bepaalde straten sluiten voor diesels. Het ging om auto's die niet aan de zogenoemde Euro-6-norm voldoen; diesels die pakweg ouder zijn dan drie jaar.

Een milieuorganisatie had de zaak aangespannen omdat de grenswaarden voor stikstofdioxide ver werden overschreden, maar de steden gingen in beroep. Als de rechter ze ongelijk geeft, biedt dat jurisprudentie voor nieuwe rechtszaken in andere steden. De milieuvereniging Deutsche Umwelthilfe heeft al aangekondigd om daar dan direct mee aan de slag te gaan.

Vuile lucht

Veel steden in Duitsland kampen met luchtverontreiniging. In totaal voldoen zeventig steden niet aan de Europese norm. Een uitspraak in het nadeel van DŁsseldorf en Stuttgart betekent niet dat iemand binnenkort met een diesel al die zeventig steden helemaal niet meer in mag.

Als de milieuorganisaties het hoger beroep winnen, kunnen steden wel individueel worden gedwongen dieselauto's in bepaalde gebieden te weren. Het kan dan nog maanden duren voordat dergelijke verboden eventueel worden ingevoerd. Ook moet de handhaving nog worden geregeld.


Huizenprijzen Nederland stijgen sneller dan in landen om ons heen

Nederlandse huizen stijgen veel sneller in prijs dan huizen in de meeste Europese landen om ons heen. Dat komt onder andere doordat het in Nederland financieel makkelijker is om een woning te kopen, bijvoorbeeld door de hypotheekrenteaftrek. Dat stelt onderzoeksbureau Calcasa.

Het afgelopen jaar stegen de woningprijzen in Nederland volgens Calcasa met 8,2 procent. In de landen om ons heen was die stijging veel minder groot. In het Verenigd Koninkrijk bijvoorbeeld stegen de woningprijzen slechts 1,7 procent, in Duitsland 3,2 procent en in BelgiŽ 5 procent.

Dat de huizenprijzen in Nederland sneller stijgen, heeft met ons woningbeleid te maken. In Nederland konden kopers tot 1 januari 2018 een hogere hypotheek krijgen dan in andere landen. Niet alleen voor de prijs van de woning, maar ook voor de financiering van belastingen, kon een hypotheek afgesloten worden. In Duitsland en BelgiŽ moeten kopers meer eigen geld inleggen, dat is in Nederland nu ook zo.

Daarnaast heeft Nederland de hypotheekrenteaftrek, die regeling bestaat wel nog steeds, al wordt die wel afgebouwd. "Een regeling die uiteindelijk de huizenprijzen omhoog stuwt", zegt Rogier van der Hijden van Calcasa. "En Nederland had meer last van de crisis dan omringende landen. Een deel van de snelle prijsstijging is een compensatie van de crisis", stelt hij.

Tienduizenden euro's

Maarten Geerts is makelaar bij VR Makelaars, hij verkoopt huizen in Nederland en BelgiŽ. Ook hij merkt dat huizenprijzen in Nederland sneller stijgen dan in BelgiŽ. "In BelgiŽ zijn de prijsstijgingen niet zo gek hoog", zegt hij. "We merken dat het in Nederland echt aantrekt. Een huis in Nederland kan bijvoorbeeld 4 ton kosten, eenzelfde soort huis in BelgiŽ is tienduizenden euro's goedkoper."

Huizen in BelgiŽ zijn overigens al een hele tijd goedkoper dan in Nederland. Maar door het verschil in prijsstijgingen wordt dat verschil alleen maar groter.

Portugal en Ierland

Alleen in Portugal en Ierland zijn de prijsstijgingen groter dan in Nederland. In drie jaar tijd zijn woningen daar bijna een derde meer waard geworden. Die landen werden tijdens de crisis economisch gezien het hardst geraakt. "Daar was een hogere werkloosheid dan in Nederland", zegt Van der Hijden. "En als je geen werk hebt, word je gedwongen je woning te verkopen."

De vraag naar duurdere woningen daalde en het aanbod ervan steeg, daardoor werden woningen in rap tempo goedkoper. Nu de mensen weer werk hebben en zich meer kunnen veroorloven, stijgen de woningprijzen in Portugal en Ierland het snelst.


Cryptobelegger stelt verwachtingen bij, maar blijft optimistisch

De toekomst is nog zonnig, vinden Nederlandse beleggers in cryptomunten als bitcoin en ethereum. Maar wel minder zonnig dan begin dit jaar gedacht.

Volgens een enquÍte die onderzoeksbureau Multiscope onder ruim 12.000 Nederlanders uitvoerde, hebben cryptobeleggers hun verwachtingen naar beneden bijgesteld sinds de koers weer behoorlijk gedaald is.

Op de piek afgelopen december was een bitcoin bijna 20.000 dollar waard. Inmiddels is de prijs ruim 10.000 dollar. Veel andere cryptomunten volgen de koers van bitcoin.

Volgens Multiscope hoopten de beleggers in januari nog gemiddeld elf keer hun inleg terug te verdienen. Een maand later was dat 'nog maar' zes keer.

Weinig leningen

Overigens lijkt het er niet op dat degenen die geld verliezen op hun cryptobeleggingen meteen in grote financiŽle problemen komen. Onder mensen die op de enquÍte reageerden, was de gemiddelde investering 200 euro. En minder dan een procent van het ingelegde geld hebben ze geleend.


Help ons politieke campagnes op Facebook in kaart te brengen

Meer dan ooit spelen de gemeenteraadsverkiezingen en de campagne voor het referendum zich af op sociale media. Maar het grote overzicht ontbreekt, doordat partijen op die sociale media heel nauwkeurig kunnen specificeren wie ze willen bereiken. Een advertentie die voor je buurman is bedoeld, zie jij misschien wel nooit.

De NOS wil graag in kaart brengen hoe politieke partijen Facebook-advertenties gebruiken. En daarvoor hebben we jouw hulp nodig.

Samen met ProPublica, een journalistieke organisatie zonder winstoogmerk, gaan we politieke advertenties verzamelen. Je kunt ons helpen door op je computer een speciale browser-extensie te installeren die de advertenties op Facebook doorstuurt naar ProPublica. Daar worden de politieke advertenties gescheiden van de rest en kunnen we de politieke advertenties onder de loep nemen.

Geen zorgen, we sturen geen persoonlijke informatie door. We kunnen niet zien welke advertenties jij hebt gezien, alleen dat ze zijn gezien door een van de gebruikers van de extensie.

Download de extensie voor Google Chrome of voor Firefox

Als je de extensie installeert, vergeet dan niet om de privacy-voorwaarden te accepteren en hem in te stellen op Nederlands (en op de locatie 'Nederland').

Als je op de hoogte wil worden gehouden over onze ontdekkingen met jullie hulp, en/of na de verkiezingen een reminder wil krijgen om de extensie eventueel weer te de-installeren, vul dan dit formulier in.

Hoe werkt de extensie?

Als je de extensie installeert, worden de advertenties in je Facebook-timeline doorgestuurd naar ProPublica. Dat gebeurt pas nadat je de privacyvoorwaarden hebt geaccepteerd. Daarin belooft ProPublica onder meer dat persoonlijke informatie niet wordt doorgestuurd.

Vervolgens kun je in de extensie zien welke advertenties jij hebt gezien, ťn welke advertenties anderen hebben gezien. Je kunt vervolgens beoordelen of het gaat om politieke of 'normale' advertenties, om zo het algoritme van ProPublica te trainen. Je kunt nooit zien door wie een bepaalde advertentie is gezien: dat wordt niet opgeslagen.

De NOS-redactie kan daarna de politieke advertenties onder de loep nemen. Op welke doelgroepen selecteren politieke partijen bij het plaatsen van advertenties? En zijn er misschien andere organisaties dan politieke partijen actief met het plaatsen van politieke advertenties? Die vragen hopen we te beantwoorden.

Hoe zit het met mijn privacy?

De extensie van ProPublica verzamelt geen tot op de persoon herleidbare informatie. De NOS en ProPublica weten niet welke advertentie is gezien door welke gebruiker.

De extensie verzamelt de inhoud van Facebook-advertenties - zowel politiek als niet-politiek - en stuurt die door naar servers van ProPublica. Ook verzamelt de extensie de doelgroep waarop een bepaalde advertentie is gericht.

De broncode van de extensie is open-source, wat betekent dat iedereen de broncode onder de loep kan nemen om te kijken of alles in orde is.

Wat is ProPublica?

ProPublica is een Amerikaanse journalistieke non-profitorganisatie die regelmatig samenwerkt met andere media. De organisatie richt zich op journalistiek die in het belang is van het collectief.

De Facebook Political Ad Collector, zoals de extensie formeel heet, is eerder gebruikt in samenwerking met onder meer The Guardian, Der Spiegel, Tagesschau, en de SŁddeutsche Zeitung. De NOS is de eerste Nederlandse samenwerkingspartner voor deze extensie.

Waarom doet de NOS dit?

Politieke partijen benaderen hun kiezers actief, ook op sociale media. De NOS verwacht dat dat bij de aanstaande gemeenteraadsverkiezingen niet anders zal zijn. Ook maatschappelijke organisaties of actiegroepen kunnen zich online mengen in de verkiezingscampagnes.

De NOS wil graag in kaart brengen wat al deze partijen doen op sociale media om kiezers te bereiken, en wat daarbij hun boodschap is. Dit experiment met ProPublica is een manier om daar inzicht in te krijgen.

Het monitoren van online politieke advertenties, en op Facebook in het bijzonder, is interessant omdat advertenties op sociale media minder transparant zijn dan offline advertenties. Dat komt doordat advertenties op sociale media nauwkeurig op een bepaalde doelgroep gericht kunnen worden. Partijen kunnen zo specifieke advertenties tonen aan een selecte groep kiezers. Deze advertenties zijn dan niet zichtbaar voor mensen buiten deze groep.

Kortom, voor het voeren van online campagnes hebben partijen andere middelen tot hun beschikking. Deze nieuwe manieren van campagne voeren, vragen om nieuwe journalistieke methoden om dat te monitoren.

Waarom werkt de extensie niet op mijn telefoon?

Veel mensen gebruiken hun smartphone vaker dan hun 'vaste' computer of laptop. Het zou dan ook logisch zijn om ook advertenties te verzamelen die worden getoond in de Facebook-app of de mobiele site.

Helaas kan dat niet zomaar. Op Android is dat al lastig, maar op de iPhone is het al helemaal onmogelijk. Dat komt doordat smartphones veel geslotener zijn dan desktops of laptops, met een browser waarin je een extensie kunt installeren.

Waarom werkt de extensie niet met Twitter/Instagram/Snapchat?

Facebook is nog steeds het grootste sociale medium. Bovendien gebruiken veel mensen het nog steeds op hun desktop, waardoor advertenties met een extensie te monitoren zijn. Op Instagram en Snapchat is dat niet zo. Voor Twitter geldt dat wel, maar dat sociale medium bereikt veel minder mensen dan Facebook.


Grieks parlement opent onderzoek naar grote corruptiezaak

Het Griekse parlement heeft bepaald dat er een onderzoek komt naar een grote corruptiezaak rond het Zwitserse farmaceutische bedrijf Novartis. Dat zou steekpenningen hebben betaald aan artsen en ambtenaren. Twee ex-premiers en acht voormalige ministers worden ermee in verband gebracht.

De Griekse justitie is al ruim een jaar bezig met het onderzoek naar corruptie in de gezondheidszorg. Novartis zou talloze mensen in de sector hebben omgekocht om hun producten te promoten of verkopen, tegen vaak veel te hoge prijzen.

Onlangs doken de namen van tien politici op in een vertrouwelijk rapport van Griekse aanklagers. Drie anonieme getuigen beschuldigen hen van het aannemen van steekpenningen. Ook ex-premier Antonis Samaras en Eurocommissaris Dimitris Avramopoulos worden genoemd.

'Heksenjacht'

Alle politici hebben tegengesproken dat ze betrokken zijn. Het zou een complot zijn en een heksenjacht door de huidige linkse regering onder leiding van premier Alexis Tsipras om hen in diskrediet te brengen en om justitie te beÔnvloeden. Vier van de tien hebben al een rechtszaak aangespannen wegens smaad.

Na een debat van negentien uur stemde een meerderheid van het parlement in met een parlementair vooronderzoek. Novartis zei eerder dat er maatregelen worden genomen als medewerkers van het bedrijf schuldig blijken.


Man gooit explosief naar ambassade VS in Montenegro

In de Montenegrijnse hoofdstad Podgorica heeft een man een explosief naar het Amerikaanse ambassadegebouw gegooid. De dader bracht zichzelf kort daarna om het leven met een ander explosief.

De ambassade heeft een verklaring uitgegeven waarin wordt gewaarschuwd het gebouw te mijden. Er is sprake van een "actief veiligheidsrisico", luidde het. Het incident gebeurde kort voor middernacht, er was niemand in het pand aanwezig.

Er is volgens Buitenlandse Zaken geen schade aan het gebouw. Wat het motief was van de man is niet bekend.

De politie heeft de omgeving van de ambassade afgezet.


Luisteren naar slachtoffer straks verplicht voor verdachten

Het kabinet neemt de komende jaren, samen met de politie, rechters en strafrechtadvocaten, nieuwe maatregelen om slachtoffers van misdrijven te beschermen en meer rechten te geven. Minister Dekker voor Rechtsbescherming maakt ze vandaag bekend op de Europese dag van het slachtoffer.

Zo worden verdachten van gewelds- of zedenmisdrijven die voorlopig vastzitten, verplicht om bij de rechtszaak aanwezig te zijn en naar het slachtoffer te luisteren als dat ervoor kiest te spreken.

Niet in hun buurt

Eind dit jaar gaat hierover een wetsvoorstel naar de Tweede Kamer. Daarin wordt ook geregeld dat de stieffamilieleden van het slachtoffer mogen spreken.

Daarnaast wordt gehoor gegeven aan een verzoek van Vereniging Ouders van een Vermoord Kind. Zij mogen spreken bij de voorwaardelijke beŽindiging van de tbs-periode van de dader, bijvoorbeeld over dat ze de dader niet in hun buurt willen hebben.

Informatieportaal

De Raad voor de Rechtspraak gaat deze zomer alle rechtbanken langs om te zien of de faciliteiten en ruimtes wel goed voor slachtoffers zijn ingericht. Verder komt er in 2019 een informatieportaal, waarin slachtoffers online het verloop van hun eigen zaak kunnen volgen.

Strafrechters en juridisch medewerkers krijgen in april een cursus aangeboden waarin ze leren hoe ze beter met slachtoffers van misdrijven kunnen omgaan en hun belangen beter kunnen beschermen, bijvoorbeeld hun privacy.

Ingewikkelde schadeclaims

Een ander probleem is dat sommige slachtoffers na het hele juridische proces nog steeds niet al hun schade vergoed hebben gekregen. In 84 procent van de gevallen lukt het wel, maar juist de mensen met veel schade of ingewikkelde schadeclaims, blijven met een financieel gat achter. Voor hen komt er begeleiding.

De politie krijgt er 124 fte bij om mensen die aangifte komen doen te beoordelen op 'herhaald slachtofferschap', dat wil zeggen: lopen zij het risico om door hun omstandigheden snel weer slachtoffer van een misdrijf te worden.

Slachtofferhulp Nederland, waar iedereen die aangifte doet van een misdrijf minstens een kaartje of telefoonnummer van krijgt, gaat proberen ook slachtoffers die geen aangifte doen te bereiken.


'Amsterdamse politiecommissaris Ad Smit krijgt strafontslag'

De in opspraak geraakte Amsterdamse politiecommissaris Ad Smit krijgt strafontslag. Dat meldt NRC op basis van bronnen in opsporingskringen. Volgens de politietop heeft Smit zich schuldig gemaakt aan verduistering door jarenlang geregeld familieleden, vrienden en collega's te fÍteren op kosten van de politie.

Volgens NRC krijgt Smit volgende week te horen dat hij wordt ontslagen; hij kan dan nog wel bezwaar maken. Tegen de krant zegt Smit dat hij ontslag niet zal accepteren; hem zou niets te verwijten zijn.

Ajax-kaartjes

Smit zou in de fout zijn gegaan in de jaren 2009-2014. Hij kocht volgens de rijksrecherche "structureel" dure etentjes, kaartjes voor wedstrijden van Ajax en concertkaartjes met geld van de politie.

Smit wordt ook strafrechtelijk vervolgd. Het OM zegt in NRC Next dat er nog geen datum is voor het proces omdat de politieman wil dat er nog getuigen worden gehoord bij de rechter-commissaris.

Giltay

Twee maanden geleden kreeg ook Frank Giltay, de oud-voorzitter van de Centrale Ondernemingsraad van de politie, strafontslag. Onder zijn leiding werden tienduizenden euro's besteed aan allerlei luxe-uitjes en -producten.

Er loopt al een paar jaar ook een onderzoek door het landelijk parket tegen politiecommissaris Peter van den E. uit Eindhoven. Hij zou zichzelf hebben verrijkt met contracten die de politie met bedrijven afsloot.


'Deel Nigeriaanse meisjes terecht, paar dagen na aanval Boko Haram'

Een deel van de meisjes die eerder deze week in Nigeria vermist raakten na een aanval door Boko Haram is terecht. Tientallen meisjes zijn volgens lokale media door het leger gered; ze werden gevonden in een dorp op de grens tussen de deelstaten Borno en Yobe. Hoeveel er precies zijn gered en hoe ze eraan toe zijn, is niet bekendgemaakt.

Begin deze week was er een aanval van Boko Haram op een dorpsschool in Dapchi, in de noordoostelijke deelstaat Yobe. Na de aanval worden tientallen scholieren vermist. Of ze zijn gevlucht of ontvoerd, is niet duidelijk.

De aanval doet denken aan de ontvoering van meer dan 270 Nigeriaanse meisjes in 2014 in de plaats Chibok. De zaak trok wereldwijd de aandacht en onder anderen Michelle Obama zette zich in voor het terugvinden van de scholieren. Een groot deel van de meisjes is sindsdien terecht. Ze werden veelal gehouden als seksslaaf of moesten dwangarbeid verrichten.

De Nigeriaanse regering is al meer dan tien jaar verwikkeld in een strijd met Boko Haram, dat streeft naar een streng-islamitische staat. Sinds 2009 zijn er bij aanvallen en aanslagen door de terreurgroep naar schatting 20.000 mensen omgekomen. In het noordoosten van Nigeria zijn zo'n 2,5 miljoen mensen op de vlucht geslagen.


Snapchat komt klagers klein beetje tegemoet

Snapchat belooft binnenkort een update uit te brengen die het gebruik van de app iets makkelijker gaat maken. Het bedrijf reageert daarmee op een petitie over het terugdraaien van het nieuwe design die ruim 1,2 miljoen keer is ondertekend.

Begin dit jaar kreeg Snapchat een grote update die berichten van mediabedrijven scheidt van berichten van vrienden. Volgens moederbedrijf Snap is de verandering belangrijk om op de lange termijn te blijven groeien. Bovendien zou de app makkelijker te gebruiken zijn, maar veel gebruikers klaagden dat het juist lastiger is geworden.

Het techbedrijf gaat niet in op de oproep om het oude design van de app terug te laten keren, maar het wil wel enkele kleine veranderingen doorvoeren om het gebruik iets makkelijker te maken. Zo komen er nieuwe tabbladen die het simpeler maken om Stories van vrienden te vinden.

De update verschijnt binnenkort voor iOS en Android.


Nabestaanden eisen nu actie, Trump stelt bewapenen leraren voor

President Trump heeft in het Witte Huis overlevenden en nabestaanden ontvangen van het bloedbad op de school in Florida. Na een gebed riepen de aanwezigen Trump op om werk te maken van de veiligheid van kinderen op scholen. "Ik begrijp niet waarom ik een winkel kan binnen gaan om een oorlogswapen te kopen. Hoe kan het zo eenvoudig zijn om dit type vuurwapen te kopen", vroeg een van de scholieren, Sam Zeif, zich af.

Zeif refereerde aan het feit dat de schutter die zeventien mensen doodde op de Marjory Stoneman Douglas High School in Parkland een semi-automatisch AR15-geweer kocht, dat bij veel shootings in de VS is gebruikt.

Andrew Pollack, de vader van een doodgeschoten leerling van de school, was fel. "We zijn hier omdat mijn dochter geen stem meer heeft - ze werd vorige week met negen kogels vermoord. Hoeveel scholen, hoeveel leerlingen moeten er worden doodgeschoten? Het moet hier stoppen."

Pollack vroeg zich af hoe het kan dat er zo veel dodelijke schietpartijen zijn geweest op scholen. "Het had bij ťťn school shooting moeten blijven, we hadden het moeten oplossen, en ik ben woedend. Vanwege mijn dochter, die ik nooit meer zal zien."

Trump betuigde zijn medeleven. "Er is niets ergers dan wat jullie hebben meegemaakt. De president wil kijken naar betere background checks, het verbieden van zogeheten bump stocks (die van een semi-automatisch geweer een automatisch geweer maken), en een verhoging van de leeftijd van 18 naar 21 jaar voor het kopen van semi-automatische vuurwapens.

Maar Trump zei tijdens de ontmoeting ook dat hij wel wat ziet in het bewapenen van schoolmedewerkers. De gemiddelde schietpartij op een school duurt volgens hem drie minuten terwijl de politie er gemiddeld vijf tot acht minuten over doet om ter plekke te komen. De president zei dat potentiŽle schutters zich wel twee keer zullen bedenken als ze weten dat er gewapende medewerkers zijn. Hij zei dat sinds de aanslagen van 9/11 sommige piloten ook onzichtbaar wapens hebben gedragen.

Verder zei Trump opnieuw dat de schutter, de 19-jarige Nikolas Cruz, al lang voor de moordpartij opgepakt had moeten worden. De FBI is een onderzoek begonnen na signalen dat de inlichtingendienst al was gewaarschuwd voor Cruz.

Nicole Hockley, een moeder van een scholier die het niet overleefde, deed een emotioneel beroep op Trump. "Denk aan uw eigen kinderen. U wilt mij niet zijn, geen ouder wil dat. En u heeft de kans om een verschil te maken en levens te redden, vandaag. Alstublieft, verspil deze kans niet."

In het Congres hebben Republikeinen en Democraten gezamenlijk een initiatief genomen om de minimumleeftijd voor het kopen van bepaalde vuurwapens te verhogen van 18 naar 21. Een van de initiatiefnemers is de Republikeinse senator Jeff Flake.

De National Rifle Association reageerde in een debat bij CNN op de voorstellen van president Trump. Volgens woordvoerder Dana Loesch is de NRA altijd al tegen bump stocks geweest en krijgt hij daarin de volledige steun.

De wapenlobby-organisatie ziet echter niets in de leeftijdsverhoging van 18 naar 21 jaar. "Als je oud genoeg bent om auto te rijden en oud genoeg bent om te dienen in het leger, ben je oud genoeg om met een wapen om te kunnen gaan", zei Loesch. Ze benadrukte dat vooral beter gekeken moet worden naar de achtergrond van iemand die een wapen wil kopen.


Bekritiseerde Nederlandse tabaksindustrie vooral groot in shag

Het Openbaar Ministerie besluit vandaag of er een strafzaak komt tegen de tabaksindustrie. In 2016 deed advocaat Bťnťdicte Ficq namens een longkankerpatiŽnt aangifte. En sindsdien hebben steeds meer organisaties en instellingen zich aangesloten bij de zaak, zoals ziekenhuizen, huisartsen en verpleegkundigen.

Als het OM inderdaad de tabaksindustrie gaat vervolgen kan dat grote gevolgen hebben. Maar hoe groot is de tabaksindustrie in Nederland en wereldwijd eigenlijk? Een overzicht.

Wereldwijd werd er in 2016 voor 683 miljard dollar aan sigaretten verkocht. De verkoop wordt gedomineerd door vijf bedrijven: Philip Morris, British American Tobacco (BAT), Imperial Tobacco, Japan Tobacco en China Tobacco. Samen hebben die door overnames 80 procent van de markt in handen. In 2001 was dat nog maar 43 procent.

In Europa, Noord- en Zuid-Amerika en AustraliŽ is de verkoop gedaald tussen 2005 en 2016, mede door strengere regels. In AziŽ, het Midden-Oosten en Afrika steeg de verkoop door stijgende inkomens en bevolkingsaantallen en relatief soepele wet- en regelgeving.

De aangifte van Ficq richt zich tegen vier van die vijf tabaksgiganten: Philip Morris, BAT, Imperial Tobacco en Japan Tobacco (China Tobacco is nagenoeg alleen maar in China actief).

Geen sigarettenproductie meer, nog wel shag

Die vier verkopen een groot deel van de sigaretten in Nederland, maar ze maken ze hier niet meer. Sinds de sluiting van de sigarettenfabriek van Philip Morris in 2014 worden in Nederland namelijk nog amper sigaretten gemaakt. Sigaretten worden dus geÔmporteerd. En er worden in Nederland ook geen tabaksplanten geteeld. De vijf grootste tabak verbouwende landen zijn China, BraziliŽ, India, de VS en IndonesiŽ.

Wel wordt er volgens branchevereniging VSK nog een behoorlijke hoeveelheid shag en pijptabak in Nederland gemaakt. Er zijn nog drie fabrieken die dat doen: Koninklijke Theodorus Niemeyer in Groningen (onderdeel van BAT), Van Nelle in Joure (onderdeel van Imperial Tobacco) en de zelfstandige fabrikant Heupink & Bloemen in Ootmarsum.

Gezamenlijk produceren die zo'n 26 miljoen kilo shag per jaar, waarvan 6 miljoen voor Nederlandse rokers en 20 miljoen voor de export. "Shag is een typisch Nederlands product", zegt VSK-directeur Jan Hein Stršter. "Het wordt hier veel gerookt en in de landen om ons heen, BelgiŽ, Duitsland, Denemarken, ook nog. In Zuid-Europese landen is het minder populair." Er werken nog zo'n 1300 mensen in de Nederlandse tabaksindustrie.

Mensen in Nederland gaven in 2016 in totaal 4,2 miljard euro uit aan sigaretten, shag en sigaren. Dat is gemiddeld 249 euro per inwoner (jong en oud, roker en niet-roker). Ongeveer 1 miljard daarvan ging naar tabaksfabrikanten, handelaren en winkels. De rest, zo'n 3,2 miljard, ging naar de staat in de vorm van btw en accijns. De belastingdruk op tabak is daarmee zo'n 75 procent.

De verkoop van sigaretten en shag daalt in Nederland al jaren gestaag mee met het dalende aantal rokers. Maar door de steeds stijgende accijns bleven de accijnsinkomsten van de staat tussen 2012 en 2016 ongeveer gelijk.


15-jarige verslaggever: 'Mensen moeten weten wat er gebeurt in SyriŽ'

"Als ik later groot ben, wil ik verslaggever worden", zegt Muhammad Najem tegen CNN. Maar een verslaggever is de 15-jarige eigenlijk allang, in een oorlogsgebied nog wel. "Mensen moeten weten wat er allemaal gebeurt in SyriŽ".

Muhammad maakt video's van de oorlog in Oost-Ghouta, een buitenwijk van de Syrische hoofdstad Damascus en plaatst ze op sociale media. De wijk is al jaren in handen van rebellen, maar de Syrische president Assad wil de wijk heroveren; in de strijd zijn vandaag opnieuw tientallen doden en honderden gewonden gevallen.

Red ons

Vooral zijn begeleidende teksten bij de video's maken indruk. In een video gepubliceerd op 15 januari spreekt hij direct tot de presidenten van SyriŽ, Rusland en Iran: "We worden gedood door jullie zwijgen. Bashar al-Assad, Poetin en Khamenei hebben onze kindertijd verwoest. Red ons voordat het te laat is."

De eerste berichten van Muhammad verschenen twee maanden geleden online. Of de video's echt zijn, is niet met zekerheid te zeggen. CNN vermeldt dat ze de authenticiteit van de video's niet onafhankelijk kunnen verifiŽren.

Toch lijkt er weinig af te dingen aan een video waarin Muhammad kinderen uit de buurt interviewt met de vraag wat ze wensen voor het nieuwe jaar. "Dat mijn vader die vrijkomt uit de gevangenis", zegt er eentje. "Dat ik geen water en hout meer hoef te tillen", zegt een ander.


Oppositie Venezuela boycot verkiezingen, nu nog maar ťťn tegenkandidaat

De coalitie van oppositiepartijen in Venezuela doet hoogstwaarschijnlijk niet mee aan de presidentsverkiezingen in april. De partijen boycotten de stembusgang op 22 april en noemen die frauduleus en illegaal.

De beslissing werd al verwacht, omdat president Maduro al had besloten dat ze niet onder hun partijnaam mochten meedoen en drie andere partijen ook al deelname had ontzegd.

Maduro kondigde in januari aan dat hij opnieuw president wil worden en schreef daarom vervroegde verkiezingen uit. Critici zeggen dat hij daarmee wil profiteren van de chaos bij de oppositie.

Ondanks de boycot laat oppositieleider Oropeza de deur nog op een kier staan. Als Maduro iedereen weer laat meedoen, er eerlijke omstandigheden zijn en de verkiezingen verplaatst worden naar een conventionele datum aan het einde van het jaar, dan wil de coalitie alsnog meedoen. "In de naam van de overgrote meerderheid van de Venezolanen dagen we de regering van Maduro uit om zichzelf aan het volk te spiegelen in echte verkiezingen later in 2018", zegt hij.

Nog ťťn andere kandidaat

Uit peilingen blijkt dat veel Venezolanen graag miljardair Lorenzo Mendoza als president willen, die zijn fortuin heeft verdiend met het bier-imperium Empresas Polar, maar hij heeft gezegd dat hij zich niet kandidaat stelt.

Maduro, die Hugo ChŠvez in 2013 opvolgde, heeft nu de coalitie zich terugtrekt geen serieuze tegenkandidaten meer. Er is op dit moment nog ťťn geregistreerde kandidaat: de relatief onbekende voorganger Javier Bertucci.

De onvrede over het bewind van Maduro is groot. Het land is straatarm, de politie treedt hard op bij protesten in de hoofdstad Caracas, er heerst schaarste en levensmiddelen worden steeds duurder door een torenhoge inflatie.


Dubbeldekker stort in ravijn Peru: zeker 44 doden

In het zuiden van Peru heeft een ongeluk met een dubbeldeksbus tientallen levens geŽist. De politie zegt tegen persbureau AP dat er zeker 44 doden zijn en ongeveer twintig gewonden.

Het ongeluk gebeurde op de Pan-Amerikaanse snelweg, een netwerk van wegen dat de uiteinden van Noord- en Zuid-Amerika met elkaar verbindt. In de provincie Arequipa reed de bus van een klif en viel zo'n 200 meter omlaag.

De lijnbus was onderweg van de plaats Chala naar de stad Arequipa, de tweede stad van het land. Onduidelijk is nog waardoor het misging. President Kuczynski heeft de nabestaanden van de slachtoffers gecondoleerd.

Het ongeluk komt ruim een maand na een soortgelijk ongeval. Ook toen stortte een bus van de Pan-Amerikaanse snelweg in een ravijn, ten noorden van de hoofdstad Lima. Met 52 doden was dat het dodelijkste verkeersongeluk in Peru in veertig jaar.
Nu algemeen nieuws