Nieuws


++ Nieuws ++
Nieuws zoeken in alle dagbladen
( Ook zoeken in archieven! )

Nieuws zoeken via zoeknieuws.nl


Nieuws zoeken ( NOS )


Zoeken met Google


| Klik hier voor het weerbericht |NOS RSS reader

Facebook laat gebruikers bepalen welke nieuwsbronnen betrouwbaar zijn

Facebook gaat meer doen om nepnieuws tegen te gaan. Topman Mark Zuckerberg meldt in een bericht op zijn eigen pagina dat hij gebruikers gaat vragen om nieuwsbronnen te beoordelen. Berichten uit bronnen die breed worden vertrouwd, krijgen dan voorrang boven berichten uit omstreden bronnen.

Zuckerberg schrijft: "Er is te veel sensatiezucht, desinformatie en polarisatie in de wereld. Dankzij sociale media kunnen mensen informatie sneller dan ooit verspreiden en als we dit probleem niet gericht aanpakken, maken we het alleen maar erger."

Facebook kiest ervoor om gebruikers zelf te laten selecteren welke bronnen betrouwbaar zijn. Dat is volgens Zuckerberg objectiever dan een beoordeling door Facebook zelf of door deskundigen. Gebruikers zal daarom worden gevraagd of ze bepaalde nieuwsbronnen kennen en zo ja, of ze die geloofwaardig vinden.

Minder nieuws, maar wel beter

Bronnen die door veel mensen betrouwbaar worden gevonden, ook door mensen die niet dagelijks van die bronnen gebruikmaken, krijgen vervolgens prioriteit boven bronnen waarover de meningen verdeeld zijn.

Vorige week maakte Facebook bekend dat persoonlijke berichten van vrienden en familie meer ruimte krijgen ten koste van nieuws. In een toelichting zegt Zuckerberg nu dat het aandeel van nieuws op de tijdlijn zal dalen van 5 naar 4 procent, maar dat de kwaliteit van die berichten omhoog gaat.

YouTube weert meer video's

Ook YouTube gaat nog meer doen aan selectie, maar dan gaat het niet om nepnieuws. Het videoplatform wil de hoeveelheid aanstootgevende content pro-actief aanpakken, meldt BuzzFeed. Er komt een Intelligence Desk, die weerzinwekkende video's al moet weren voordat die breed is verspreid. Dat gebeurt onder meer op basis van gegevens van Google, meldingen van gebruikers en externe adviseurs.

Volgens BuzzFeed heeft YouTube de komst van de Intelligence Desk bekendgemaakt in een bericht aan adverteerders. Steeds meer bedrijven willen niet in beeld komen naast video's over bijvoorbeeld kindermisbruik of extremisme. Daardoor ligt YouTube al een tijd onder vuur. In december kondigde het platform al aan meer mensen in te zetten bij de bestrijding van ongepaste content.

Propaganda op Twitter

Intussen is Twitter nog niet klaar met de nasleep van Russische propaganda tijdens de Amerikaanse presidentsverkiezingen. Gebruikers die tijdens de campagne aan propaganda zijn blootgesteld worden daarover geÔnformeerd, meldt Twitter. Ruim 677.000 Amerikaanse twitteraars die in 2016 verdachte Russische bronnen hebben gevolgd of die propagandaberichten hebben geliket of doorgestuurd, krijgen daarover bericht in een mail.

Het gaat om propaganda die direct of indirect afkomstig is van de Internet Research Agency, een Russische organisatie die volgens onderzoekers en politici honderden mensen heeft ingezet om de stemming in de VS te beÔnvloeden. Via tal van dubieuze accounts werden pro-Russische berichten via Twitter verspreid.

In september maakte Twitter al bekend dat ongeveer 200 van zulke accounts waren opgeheven. Een maand later werden ook advertenties van de Russische nieuwsdiensten Russia Today en Sputnik geweerd.


Hoogstwaarschijnlijk 'shutdown' in de VS, leiders Senaat overleggen

Een groot deel van de Amerikaanse overheid sluit hoogstwaarschijnlijk om middernacht de deuren. Een begrotingsvoorstel in de Senaat lijkt kort voor de deadline niet de benodigde 60 stemmen te hebben gehaald. De laatste keer dat er sprake was van een zogenoemde shutdown was in 2013.

Vanaf middernacht (06.00 uur Nederlandse tijd) kan de Amerikaanse overheid geen geld meer lenen omdat het schuldenplafond is bereikt. Om een shutdown te voorkomen hadden er begrotingsafspraken gemaakt moeten worden, maar dat lijkt de Republikeinen en de Democraten niet gelukt.

De stemming in de Senaat is nog niet afgerond, maar volgens persbureau AP hebben maar 50 senatoren voor het voorstel gestemd en 48 tegen. De leiders van de Republikeinen en de Democraten hebben de Senaat verlaten om te overleggen.

Alleen de belangrijkste overheidsdiensten, zoals het leger, de luchtverkeersleiding en de post blijven draaien in het geval van een shutdown. De rest, zoals bijvoorbeeld nationale parken, musea, bibliotheken en nationale monumenten gaan dicht en honderdduizenden ambtenaren worden naar huis gestuurd. De Republikeinen en de Democraten zijn elkaar al dagen de schuld in de schoenen aan het schuiven van de moeizame onderhandelingen die niet hebben geleid tot een akkoord.

President Trump sprak vanavond nog met de leider van de Democraten in de Senaat om een shutdown te voorkomen. Trump zou vandaag eigenlijk naar zijn golfresort Mar-a-Lago in Florida gaan voor een feest; het is dit weekend een jaar geleden dat hij als 45ste president werd geÔnaugureerd. Maar hij heeft de reis uitgesteld vanwege de politieke problemen in Washington.

Donderdag werd in het Huis een tijdelijke begroting aangenomen, die loopt tot halverwege februari. Maar dat voorstel haalde het niet in de Senaat. Zowel Democratische als Republikeinse senatoren zijn het zat dat de overheidsfinanciŽn telkens voor een korte periode worden geregeld. Ze willen een meerjarenbegroting waarbij ook afspraken worden gemaakt over hete hangijzers zoals bijvoorbeeld immigratie.

Immigratie heet hangijzer

Een van pijnpunten in dat dossier zijn de 'Dreamers', zo'n 700.000 mensen die als kind illegaal naar de VS zijn gekomen. Trump schafte een regeling waardoor zij in de VS mochten blijven af, maar hij zei daar toen meteen bij open te staan voor een oplossing. De Democraten hebben de afgelopen weken gezegd niet voor een begroting te zullen stemmen, zolang er geen afspraken zijn gemaakt voor deze groep.

Even leek het er deze week op dat er een compromis was over immigratie, maar dat werd door Trump afgekeurd. Hij wil onder andere meer geld om een muur langs de grens met Mexico te bouwen. Tijdens een overleg daarover maakte de president ook een opmerking over 'shithole countries', wat zorgde voor veel ophef en de aandacht in de dagen erna afleidde van de begrotingsonderhandelingen.

Ook al hebben de Republikeinen de meerderheid in de Senaat (51 tegen 49), er zijn 60 stemmen nodig om een begrotingsvoorstel aan te nemen. De begrotingsdirecteur van het Witte Huis, Mick Mulvaney, verwacht dat er dit weekend verder wordt onderhandeld en dat er waarschijnlijk voor maandag een akkoord is.


Kredietbeoordelaar Fitch geeft Spanje weer A-status

Kredietbeoordelaar Fitch heeft de status van Spanje opgewaardeerd. Fitch wijst daarbij op het economisch herstel en de dalende werkloosheid. De Spaanse economie groeide vorig jaar met 3,1 procent en was een van de best presterende economieŽn in de eurozone.

De Spaanse rating werd verhoogd van BBB+ naar A-. Het is de eerste keer dat Spanje weer een A-status heeft sinds het land die verloor op het dieptepunt van de eurocrisis in 2012. Spanje klopte toen bij Brussel aan voor steun voor zijn noodlijdende banken. De verwachting is dat de andere grote kredietbeoordelaars, S&P en Moody's, zullen volgen en Spanje snel ook weer een A-status geven.

De kredietmarkten hadden al rekening gehouden met een verbetering van de Spaanse kredietwaardigheid. Afgelopen middag daalde de rente op Spaanse staatsleningen. Dat betekent dat Madrid goedkoper geld kan lenen.

Positief vooruitzicht

Vorig jaar werd Spanje nog niet opgewaardeerd. Dat had vooral te maken met de politieke onrust in CataloniŽ en de daaruit voortvloeiende onzekerheid. Ook al is die onzekerheid er nog steeds, vooralsnog lijkt die volgens Fitch weinig effect te hebben op de economie.

Ook Griekenland werd opgewaardeerd, door S&P. De Griekse kredietstatus werd bijgesteld van B- naar B. De kans dat het land snel verder wordt opgewaardeerd door S&P is aanwezig, de vooruitzichten zijn volgens de kredietbeoordelaar positief.


Rutte waarschuwt voor 'beeldenstorm'

Premier Rutte noemt het risicovol om gebeurtenissen uit de 17e en 18e eeuw te veroordelen "met de bril van nu". "Pas op met wat we aan het doen zijn", zegt hij in zijn wekelijkse gesprek op de radio. "Laten we voorzichtig zijn met het plaatsen van onze huidige maatschappelijke opvattingen op de geschiedenis die verder weg ligt."

Deze week laaide het debat over het Nederlandse slavernijverleden weer op, toen bekend werd dat het Haagse Mauritshuis vorig jaar een borstbeeld van Johan Maurits uit de ontvangsthal van het museum had verwijderd. Ook liet de Amsterdamse J.P. Coenschool deze week weten na 107 jaar van zijn naam af te willen.

Rutte, zelf historicus, vindt het gek dat het Mauritshuis alleen het beeld heeft weggehaald. "Als je het beeld van de oprichter weghaalt, verander dan ook de naam."

Tweede Kamerleden Antoinette Laan (VVD) en Martin Bosma (PVV) hebben aangekondigd over de kwestie in debat te willen met minister Van Engelshoven (Cultuur). Laan noemt het on-Nederlands om gevoeligheden weg te stoppen.

Premier Rutte vindt het vraagstuk geen taak voor de politiek. "Het is een maatschappelijke discussie en het is prima dat die fel wordt gevoerd. Maar het is niet aan het kabinet om daar een mening over te hebben."

Het volledige gesprek tussen minister-president Rutte en politiek verslaggever Joost Vullings is tussen 23.00 uur en 0.00 uur te beluisteren in Met Het Oog Op Morgen op NPO Radio 1.


'In Groningen zitten de scheuren in de muren ťn in de mensen'

Veel Groningers zijn boos. Als er iets duidelijk werd bij de fakkeltocht vanavond in de stad Groningen is dat het. Volgens de politie protesteerden naar schatting zo'n 8000 mensen tegen de gaswinning, de organisatie zelf hield het op 12.000 demonstranten.

Aanleiding voor de tocht is de relatief zware beving in Zeerijp vorige week. Frouwke (57) woont daar hemelsbreed 10 kilometer vandaan, in Uithuizermeeden. "Ik hoorde een klap, het huis begon te schudden, ik wist direct wat het was."

Ze vertelt dat ze in paniek naar de deur rende en daar wachtte of er nog meer kwam. Als het dan nog een keer gebeurt, kan je snel naar buiten. De paniek en stress bij Frouwke sloeg al snel om in woede, vertelt ze. "Ja, ik werd echt boos, want dit is niet de eerste keer."

Twee keer eerder al had ze schade aan haar huis. De eerste keer werd de schade direct vergoed, de tweede keer niet. "Toen heeft de aannemer uiteindelijk gezegd: nou ik maak het wel gewoon. Dat is toch niet hoe het hoort?"

Frouwke vindt het belangrijk dat het schadeprotocol geregeld wordt, maar ook dat de gaskraan wordt dichtgedraaid. Hoewel ze daar een hard hoofd in heeft. "Volgens mij traineren ze in Den Haag de boel gewoon, zodat ze nog even lekker veel gas uit de grond kunnen halen. Maar wij willen gewoon helemaal naar nul. Dit kan zo niet langer."

Luid gejoel

Ze is blij dat veel mensen om haar heen die mening delen, maar ze weet niet of het wat uithaalt. "Wij worden niet voor vol aangezien. 600.000 Groningers hebben niet genoeg invloed blijkbaar." Op de Vismarkt, het startpunt van de fakkeltocht, staat het vol. Er zijn spandoeken te zien: 'Genog is genog!', 'Tot hier en nait verder' en 'Wij zijn vleugellam door de NAM'. Als in de toespraken voor de mars het woord NAM valt, klinkt luid gejoel.

Ook Lenie (65) en haar broer Aike (67) zijn boos. Om hun punt kracht bij te zetten, dragen ze beiden een bouwhelm. Ze wonen in de stad Groningen en voelden de aardbeving van drie dagen geleden.

"Ja en dat was niet eerste, kan ik je vertellen", zegt Aike. Zijn zus vult aan: "Er moet nu actie worden ondernomen. Onze regering moet toch alle burgers beschermen? Daar horen wij toch ook bij? Maar het gaat ze alleen om de euro's."

Dirk (74) en Anneke (70) wonen in Delfzijl en hebben maar sporadisch direct last van de aardbevingen. Toch is de invloed ervan groot. "Wij willen eigenlijk best verhuizen, maar we kunnen ons huis niet kwijt", vertelt Anneke.

"Het kan wel, maar dan zijn we 50.000 euro van ons spaargeld kwijt." Toch zijn ze niet voor zichzelf naar de stad gekomen. "Nee, vooral vanwege de solidariteit met de mensen die echt scheuren in hun huizen hebben. Dat is veel erger nog." Dirk vult aan: "Groningers zijn misschien wat terughoudend, maar nu is de maat vol. Als ergens in het westen de grond weg was gezakt, dan was er allang actie ondernomen."

'Dit moet klaar zijn'

Oud-commissaris van de koning van Groningen, Max van den Berg, loopt ook mee in de fakkeltocht, die start onder klokkengelui van d' Olle Grieze. Ook hij vindt dat er iets moet gebeuren. "Het is helemaal vastgelopen. De regering moet gewoon doorpakken: meer miljarden hiernaartoe. De bewoner moet centraal staan. Zij wonen hier, zij maken het mee, zij hebben de ellende, zij verdienen steun."

Een man die in de tocht meeloopt, verwoordt het als volgt: "In Groningen zitten de scheuren niet alleen in de muren, maar ook in de mensen. Dit moet echt klaar zijn."


VS wijzigt defensiebeleid, terrorisme niet meer topprioriteit

De Verenigde Staten stellen in hun defensiebeleid niet langer de strijd tegen het internationale terrorisme centraal. In plaats daarvan gaan de Amerikanen zich richten op de concurrentie met andere grootmachten, zoals China en Rusland.

Minister Mattis van Defensie zei bij de presentatie van de nieuwe strategie dat de VS van die landen "toenemende dreiging" te duchten heeft. "Als jullie ons uitdagen, komt dat jullie duur te staan", zei hij verder.

De bewindsman riep het Congres op om meer geld uit te trekken voor de krijgsmacht. De regering Trump wil het defensiebudget dit jaar met zo'n 50 miljard euro verhogen.

Waarnemers zien de nieuwe prioriteit als een belangrijke koerswijziging in het Amerikaanse defensiebeleid. Sinds de terroristische aanslagen van 11 september 2001 heeft de VS zich gericht op het bestrijden van terrorisme in landen als Afghanistan, Irak en SyriŽ.

Maar de defensietop ziet met lede ogen hoe de Amerikaanse militaire voorsprong snel wordt ingelopen door de andere grote landen, die volgens Mattis "uit zijn op een wereld die in overeenstemming is met hun autoritaire stelsels". De nieuwe strategie is uitgestippeld om de VS in staat te stellen een conventionele oorlog te winnen, als het zover zou komen.


Zes baby's in Suriname overleden door ziekenhuisbacterie

In Suriname zijn zes baby's overleden door besmetting met de ziekenhuisbacterie Serratia marcescens. De besmetting gebeurde op de Neonatale Intensive Care Unit (NICU) van het Academisch Ziekenhuis in Paramaribo. De bron van de besmetting is nog niet duidelijk, maar mogelijk is er iets misgegaan bij het bereiden van medicatie. In totaal zijn dertien baby's besmet geraakt, maar de toestand van de overige zeven is stabiel.

De baby's stierven tussen 4 en 13 januari. Toen duidelijk werd dat dat niets te maken had met de vroege geboorte van de kinderen, stelde het ziekenhuis een calamiteitenteam samen.

Strenge protocollen

De intensive care voor baby's voldoet volgens het ziekenhuis aan alle eisen. "We onderzoeken hoe het kan dat de besmetting desondanks heeft plaatsgevonden", zegt microbioloog IJzerman van het Academisch Ziekenhuis. De medicijnen worden volgens strenge protocollen in een steriele omgeving van het ziekenhuis gemaakt. Om alle risico's uit te sluiten wordt de productie binnenkort overgenomen door de apotheek.

Dit weekeinde komt een onderzoeksteam van de Pan American Health Organization (PAHO) naar het ziekenhuis om mee te helpen met het onderzoek naar de besmetting.

De 400 tot 500 baby's die op de NICU terechtkomen zijn meestal te vroeg geboren en hebben aandoeningen die zeer specialistische zorg vereisen. Gemiddeld overlijdt 10 procent van de patiŽntjes. Daarom zijn ze extra kwetsbaar, zegt Maureen van Dijk van het ministerie van Volksgezondheid. Als er ondanks de strenge omstandigheden een bacteriŽle infectie optreedt, is die sneller fataal dan bij patiŽnten die meer weerstand hebben.

Ook in Roermond

De betrokken medewerkers van het Academisch Ziekenhuis zijn volgens de directie aangedaan. Op een persconferentie heeft de staf zijn medeleven betuigd met de getroffen ouders. De nabestaanden krijgen begeleiding. De moeder van een van de overleden baby's brak op de persconferentie een lans voor medewerkers van de NICU. "Ik ben twee keer veel te vroeg bevallen van een zoon. De eerste is nu zes. Hij is gezond en doet het heel goed op school. Hij is indertijd gered door de mensen van deze afdeling. Op 4 januari van dit jaar werd mijn tweede zoon geboren; ook veel te vroeg. Hij heeft het helaas niet gehaald." Een ziekenhuisbesmetting met de Serratia marcescens komt niet vaak voor, maar is niet uniek. In 2006 overleden in Roermond twee patiŽnten op de afdeling Intensieve Zorg van het Laurentius Ziekenhuis door de bacterie.


Derde lichaam opgegraven in onderzoek insulinemoorden

In het onderzoek naar de zogenoemde insulinemoorden is vorige week een derde lichaam opgegraven. Dat heeft justitie bevestigd aan RTV Rijnmond.

De 21-jarige Rahiied A. uit Rotterdam wordt ervan verdacht meerdere bewoners van verpleeghuizen te hebben omgebracht door hun een overdosis insuline toe te dienen. Op 17 november vorig jaar werd hij opgepakt.

A. wordt van drie moorden verdacht en van vier andere sterfgevallen wordt onderzocht of hij erbij betrokken is geweest. Ook acht andere personen zouden onnodig insuline hebben gekregen, maar zij hebben het overleefd.

In alle gevallen gaat het om bewoners die in verpleeghuizen woonden waar A. als stagiair of freelance verzorgende heeft gewerkt.

Eerder werden twee overleden bewoners opgegraven, in Puttershoek en Heerjansdam.


VerkiezingsVlog #1: Wilders, Baudet (de grootste) en het belang van de gemeente

Op 21 maart zijn er gemeenteraadsverkiezingen en tot eind mei komen onze Haagse vloggers elke week met een speciaal verkiezingsvlog vol "interviews, onderwerpen, filmpjes en gekkigheid".

In de eerste aflevering staan Vincent Rietbergen en Xander van der Wulp nog even stil bij het vertrek van hun maatje Joost Vullings, met wie zij wekelijks het Formatievlog deden. Vullings gaat binnenkort naar EenVandaag (en toen hij dat bekendmaakte was het "een zwarte dag in de geschiedenis van de politieke vlogs", aldus de twee achterblijvers.)

Maar, ze willen niet bij de pakken neer gaan zitten. Daarvoor zijn de aankomende verkiezingen veel te belangrijk, vinden ze. Waarom? "Nou", zegt VVD-fractieleider Dijkhoff. "Jij woont toch ook in een gemeente?"

Wat zit er in vlog #1

De beste zelfgemaakte campagnefilmpjes, de lijstduwer van de week, de campagneaftrap van VVD-leider Rutte, gaat PVV-leider Wilders door het stof voor dingen die tot nu toe fout gingen en denkt Thierry Baudet van Forum voor Democratie in Amsterdam zes tot acht raadszetels in de wacht te slepen.


Jaap Eden 'de grootste schaatskampioen en tragische sportfiguur'

Na 125 jaar komen de wereldkampioenschappen allround langebaanschaatsen terug naar Amsterdam. Niet -zoals in 1893- op het Museumplein, maar in het Olympisch Stadion. Daar werd vandaag de tijdelijke ijsbaan geopend. Schaatsliefhebbers kunnen er zelf het ijs op. En er is speciale aandacht voor de winnaar van 125 jaar geleden: de legendarische schaatser Jaap Eden.

Een sjerp uit 1893, een muts en een paar oude schaatsen. Veel meer is er niet over van zijn erfgoed. "Jaap Eden is de eerste en grootste schaatskampioen ter wereld", zegt schaatshistoricus Marnix Koolhaas. "Maar hij is ook de meest tragische sportfiguur ooit."

In 1893 won Jaap Eden het 'Meesterschap der Werelden', de eerste WK allround. "Dat zorgde voor enorme vreugde bij het publiek, hij werd de eerste nationale sportheld", vertelt Koolhaas. "Eden was aan het begin van zijn sportcarriŤre oersterk. Hij reed de Duitsers, Noren en Zweden er met gemak af, het was ongekend."

De wedstrijden werden gehouden op het Museumplein in Amsterdam. Duizenden toeschouwers kwamen erop af. Na het 'Meesterschap der Werelden' won hij nog twee wereldtitels, maar in het schaatsen viel niet veel geld te verdienen. "Met fietsen wel, dus ging hij wielrennen", vertelt Koolhaas.

Fysiek kapot

Maar, na vijf jaar van wereldtitels en geldprijzen als baanwielrenner ging het bergafwaarts met zijn prestaties. "Hij smeet met zijn krachten en kon al gauw geen deuk meer in een pakje boter slaan. Hij was fysiek kapot", legt Koolhaas uit. "Het geld dat hij verdiend had met zijn wedstrijden werd uitgegeven in de kroeg. Ook verkocht hij een deel van zijn medailles. Hij belandde als eerste sporter in dat beruchte, zwarte gat. Berooid en arm." In 1925, op 51 jarige leeftijd, overleed Jaap Eden. Om zijn begrafenis en het grafmonument te kunnen betalen werd geld ingezameld en werd de rest van zijn bekers en medailles verkocht.

Van wie is deze rare pet?

Dat er op de tentoonstelling toch nog wat te zien is, komt door kleinzoon Jaap Eden junior. Hij had nog wat attributen op zolder liggen. "Mijn vrouw zei bij het opruimen een keer: "van wie is deze rare pet? Die was dus van mijn opa. Maar ja, je legt hem ook niet in de woonkamer. En het is zonde om hem op zolder te laten verstoffen."

Junior gaf een aantal attributen gratis weg, maar die ene zilveren oude beker die hij nog had van zijn opa verkocht hij aan de Jaap Edenbaan. De schaatsbaan die hij als 10-jarige jongen heeft geopend. "Dat had ik afgekeken van mijn opa. Ook ik had wat geld nodig en ja, zo kwam opa Jaap ook aan zijn geld."

De naam Jaap Eden wordt steeds minder bekend, merkt hij. "Mensen kennen misschien de Jaap Eden-schaatsbaan in Amsterdam en er zijn sportprijzen naar hem vernoemd. Maar dat hij een echte sportheld was, is allemaal natuurlijk lang geleden. Maar wie weet, misschien gaat de naam Jaap Eden met deze tentoonstelling weer wat meer leven."


Krachtigste computer van het land verwerkt 20.000 plaatjes per seconde

Dit weekend wordt de krachtigste computer van Nederland in gebruik genomen. Die staat bij de sterrenwacht in Westerbork in Drenthe. De computer van wetenschappelijk instituut Astron vormt de hersenen voor nieuwe hogesnelheidscamera's die op de twaalf schotels van de radiotelescoop zijn gemonteerd.

De computer gaat onderzoek doen naar radioflitsen. Die werden in 2007 voor het eerst waargenomen. Het zijn heldere flitsen die miljarden lichtjaren onderweg waren om de aarde te bereiken. In de paar millisecondes verspreiden ze net zo veel energie als de zon in een dag.

Felle stralen

Waardoor de radioflitsen worden veroorzaakt of waar ze vandaan komen is niet duidelijk. Mogelijk zijn het felle stralen van neutronensterren, exploderende sterren of flitsende zwarte gaten. Omdat de flitsen maar een fractie van een seconde duren was het tot nu toe moeilijk om ze vast te leggen, in de afgelopen ruim 10 jaar zijn er nog maar 25 flitsen waargenomen.

Spelcomputers

Met de nieuwe techniek kan in ťťn opname een groot deel van de hemel snel worden doorzocht. Per seconde verwerkt het apparaat 20.000 afbeeldingen. De computer leert zichzelf om daar flitsen in te herkennen, daarvoor worden tweehonderd grafische processoren uit spelcomputers gebruikt. Wetenschappers hopen zeker ťťn flits per week te ontdekken en het mysterie rondom de snelle ruimteflitsen te kunnen ontrafelen. De bouw van de supercomputer kostte ongeveer een miljoen euro.


Uitverkochte zaal bij 'politiek incorrecte' brainstorm over immigratie

In Rijswijk zijn 2000 mensen bij elkaar voor een brainstormsessie over de multiculturele samenleving. Het is de eerste debatavond georganiseerd door De Nederlandse Leeuw. Een stichting die "de progressief-liberale denkcultuur wil doorbreken".

Rutger van den Noort is de oprichting van DNL. Hij vindt dat "we een politiek incorrect debat moeten kunnen houden" om tot nieuwe ideeŽn te komen. "We kunnen de problemen rondom immigratie veel beter bij de horens vatten."

Evenementhal De Broodfabriek is uitverkocht. Sprekers zijn onder andere trendwatcher Adjiedj Bakas, oud-politicus Rita Verdonk, hoogleraar Afshin Ellian en de Canadese cultuurcriticus Jordan Peterson. Hoofdspreker Peterson wordt gezien als een held van alt-right, maar hij heeft naar eigen zeggen kritiek op deze beweging. "Ik ben al heel mijn leven gekant tegen extreem-rechts", zegt hij in een interview met de Volkskrant.

'Goed voor de discussie'

Volgens de presentatoren van het evenement zijn er deelnemers van 13 jaar tot 86 jaar oud. Een van hen is student Daan (20). Hij zegt zijn volledige naam liever niet. "Voordat mensen in de buurt rare dingen gaan denken. Het staat toch bekend als een alt-right-evenement."

Daan vindt Peterson een interessant persoon. Hij kijkt graag naar zijn video's op YouTube. "Peterson heeft het veel over jongeren. Hij geeft ze levensadvies: zorg dat je je leven op rijtje hebt." Ook Jolanda Loijenga (55) wil de Canadees graag zien spreken. "Ik denk dat hij iets heel interessants te vertellen heeft, wat goed is voor de discussie in Nederland. Een andere kijk op wat er speelt."

Op Twitter is de debatavond trending topic. Dat komt deels door de discussie over wat sprekers vertellen, maar ook doordat er volop kattenfilmpjes worden gedeeld. Volgens de een gebeurt dat om de discussie te ontregelen, volgens de ander als grapje over de naam van de organiserende stichting.


Solidariteitsactie voor moskee na onthoofde pop

Tientallen mensen hebben hun steun betuigd aan de Amsterdamse moskee waar gisteren een onthoofde pop werd gevonden. Na het vrijdaggebed van de Emir Sultan-moskee werden er knuffels en bloemen uitgedeeld.

Het idee kwam van vriendschapskring Salaam Shalom, die joden en moslims met elkaar in contact wil laten komen. "Wij zijn diep geschokt en bedroefd. Dit accepteren wij niet in Amsterdam, niet in Nederland, nergens in de wereld'', aldus de initiatiefnemers tegen NH Nieuws en AT5.

Woensdagnacht werd de pop bij de moskee neergelegd. Het hoofd was opgehangen aan een hek en er hing een briefje met de tekst: "De Islamisering moet stoppen." De actiegroep Rechts in Verzet claimt de pop te hebben geplaatst.

De PvdA en GroenLinks hebben een spoeddebat in de Amsterdamse gemeenteraad aangevraagd. "Moslim-discriminatie moet hoger op de politieke agenda", zegt aanvrager Sofyan Mbarki van de PvdA. Het debat staat op 24 januari gepland.


Turks leger mobiliseert: hallo Amerika, wij zijn er ook nog

Het is een week van serieuze oorlogsdreiging in Turkije. En nog altijd is de afloop ongewis. Komt er een Turkse invasie van Afrin, een klein stukje Noord-SyriŽ dat in handen is van de Koerdische militie YPG? Volgens de Turkse minister van Defensie is die operatie onafwendbaar: "Een militaire operatie in Afrin is de facto al begonnen."

Turkse tanks, artillerie en manschappen zijn samengetrokken aan de grens met SyriŽ. Delen van de grensmuur zijn weggehaald om de weg vrij te maken voor het leger. De afgelopen dagen worden Turkse artilleriebeschietingen gemeld. En ook rebellen die gesteund worden door Turkije bewegen zich in de richting van de grens met Afrin.

De Turkse regering benadrukt dat de Koerdische militie YPG samenwerkt met de Koerdische Arbeiderspartij, de PKK, dat aanslagen pleegt in Turkije. Diezelfde YPG wordt in SyriŽ met wapens en trainingen gesteund door Amerika, zij vormen de grondtroepen in Amerika's campagne tegen IS.

Turkije probeert de VS er al maanden toe te bewegen met die steun te stoppen. Maar de Amerikanen luisteren niet naar Turkije. De dreiging met een offensieve campagne in Afrin lijkt dus vooral een noodkreet: hallo Amerika, wij zijn er ook nog.

Russische observatiepost

Maar de ogen zijn nu eerst gericht op Rusland, dat het luchtruim boven Afrin beheerst en een kleine basis heeft in het gebied, een observatiepost die is opgezet na eerdere besprekingen tussen Iran, Rusland en Turkije. Driehonderd Russische militairen zitten daar voor 'de-escalatie': zorgen dat partijen elkaar niet aanvallen.

Zonder groen licht van Rusland wordt een militair avontuur in Afrin voor de Turken een lastig verhaal. De Russische observatiepost ligt vol in de vuurlinie. En zonder eigen luchtsteun wordt een grondoperatie vele malen gevaarlijker voor Turkse militairen.

De Turkse Commandant der Strijdkrachten Hulusi Akar vloog gisteren dan ook naar Moskou. Met, wordt aangenomen, als doel Rusland om te praten. Maar naderhand bleef het Russische ministerie van Defensie vaag over de 'constructieve' gesprekken. Ook de Turkse minister van Buitenlandse Zaken antwoordde ontwijkend op de vraag of Rusland nu aan boord was in de kwestie Afrin.

Amerikaans plan

In de enclave Afrin is de VS dus niet actief. Toch richt de Turkse oorlogstaal zich al de hele week op de Amerikanen. Dat begon vorig weekend, toen het Amerikaanse ministerie van Defensie voor het eerst erkende dat er een plan ligt om grenswachten in SyriŽ te gaan trainen.

Het zou gaan om 30.000 manschappen, voornamelijk Syrische Koerden, die het gebied dat is heroverd op IS moeten verdedigen. President Erdogan reageerde furieus op dat nieuws: "Turkije zal dit terreurleger wurgen, nog voor het tot leven komt." Hij richtte zijn oorlogstaal vervolgens op Afrin.

Woensdag verscheen de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Tillerson in beeld met een verrassende verklaring. "Mensen hebben zich vergist. We bouwen niet aan een grenswacht, het is spijtig dat die indruk is gewekt."

Het leek op een Amerikaanse poging om de Turken een uitweg te bieden, na al het militair tromgeroffel van de dagen ervoor. Maar de Turkse regering gelooft de woorden van Tillerson niet, en deed er in de afgelopen 24 uur zelfs een schepje bovenop. Minister van Buitenlandse Zaken Cavusoglu: "We gaan dit doen. We moeten dit doen. Het maakt ons niet uit wat andere landen daarvan vinden."

Buiten schot gebleven

Afrin is een van de weinige plekken in Noord-SyriŽ die in de Syrische burgeroorlog buiten schot zijn gebleven. Volgens schattingen is de bevolking van zo'n 200-duizend mensen in de afgelopen jaren verdubbeld, met vluchtelingen uit andere gebieden in SyriŽ. De Koerdische militie YPG bestuurt Afrin sinds 2012 als een semi-autonoom gebied.

Weinigen in de regio twijfelen aan de Turkse stelling dat de YPG in SyriŽ een nauwe band onderhoudt met de PKK. PKK-leider Abdullah Ocalan is populair in het gebied. Ook vochten veel mannen uit Afrin mee in de strijd tegen IS. Zoals bij de herovering van Raqqa, in de tweede helft van 2017.

Afrin wordt in het noorden en westen omsloten door Turkije en aan de oostkant door rebellen die door Turkije gesteund worden. In het zuiden grenst het aan gebied dat in handen is van het Syrische regime. Berichten uit Afrin zijn dat burgers bezorgd zijn, maar dat het dagelijks leven vooralsnog gewoon doorgaat. Uit angst voor een Turkse invasie zouden er burgers zijn vertrokken, maar het is onduidelijk hoeveel.

Pion op het bord

In de komende dagen, of vooral nachten, is het afwachten of de Turkse regering z'n militaire taal waar zal maken. Rijden Turkse tanks straks toch Afrin binnen, dan is de uitkomst zeer onzeker. Het blijft onduidelijk hoe Amerika, Rusland en het Syrische regime hierop gaan reageren.

Maar ook een grote mobilisatie en alleen dreigen met een militaire operatie kan er al voor zorgen dat de Turken een doel bereiken: als zet in het onderhandelingsspel met de Amerikanen, om concessies af te dwingen. NAVO-partner Turkije wil laten voelen dat het de voortdurende steun van Amerika aan een, in Turkse ogen terroristische organisatie, niet accepteert.

Ook in het schaakspel met de Koerdische YPG, het Syrische regime en Rusland zet Turkije alleen al met deze mobilisatie een nieuwe pion op het bord. Alle partijen weten dat er uiteindelijk onderhandeld zal worden over een verdeling van de taart in Noord-SyriŽ. Wie in die onderhandeling serieus genomen wil worden, kan maar beter militairen in het gebied hebben.


Rutte sluit rijverbod voor vrachtwagens bij code rood niet uit

"Wat ben je toch een oet-dinges als je dat doet", zegt premier Rutte over de vrachtwagenchauffeurs die gisteren tijdens de storm met een lege truck de weg op gingen. In het wekelijkse gesprek met de minister-president noemt hij dit onverantwoord. "Je weet dat je met windkracht 11 uiterst kwetsbaar bent."

Rutte wil niet meteen vluchten in regelgeving, maar sluit niet uit dat het vrachtwagenchauffeurs in de toekomst wordt verboden om met code rood de weg op te gaan.

De premier benadrukt dat zoiets stap voor stap moet gebeuren. Eerst gaat minister Van Nieuwenhuizen van Infrastructuur en Waterstaat in gesprek met de transportsector. "Laten we bijvoorbeeld eerst kijken of er misschien een communicatieprobleem was met buitenlandse chauffeurs."

Over de zware storm van gisteren zei Rutte verder dat de schade voor Nederland enorm is en dat hij meeleeft met de nabestaanden van de drie dodelijke slachtoffers. Ook is hij onder de indruk van de onderlinge solidariteit die tijdens de storm ontstond.

Veel mensen die niet weg konden met de trein, wisten een lift te regelen via sociale media. Onder de hashtag 'Stormpoolen' boden mensen gestrande reizigers een rit aan naar huis.


Zo maakte ProRail binnen een dag het spoor weer begaanbaar

Kapotte bovenleidingen, omgevallen bomen en sein- en wisselstoringen: ProRail had gisteren zijn handen vol aan de stormschade op het spoor. Honderden spoorwerkers hebben ook vannacht doorgewerkt om alles weer begaanbaar te maken.

Het was een monsterklus. In totaal kreeg ProRail gisteren 344 meldingen van incidenten. Daaronder 97 bomen die op het spoor waren gevallen, waardoor veel bovenleidingen beschadigd raakten. Rondvliegend materiaal beschadigde op nog eens twintig plekken de bovenleiding.

Dat vanmorgen op de meeste trajecten de treinen weer reden volgens de dienstregeling, levert ProRail en NS dan ook positieve reacties op.

Tijdens de storm spraken medewerkers van ProRail op Twitter van een gekkenhuis. "Er zijn protocollen, maar voor zoiets als gisteren liggen geen plannen klaar", zegt Willem Loonen nu. Hij is manager van de spoormeldkamer van ProRail en was gisteren van 's ochtends vroeg tot 's avonds laat in touw.

"Het was goed druk", blikt hij terug. Alle meldingen van problemen kwamen bij hem en zijn collega's binnen. "We maken dan meteen een incident aan, zodat iedereen die wat met het spoor te maken heeft, weet dat er iets aan de hand is."

De spoorbeheerder had vanwege de storm al op strategische plekken langs het spoor extra storingsploegen met eigen incidentenbestrijders en externe aannemers klaarstaan. Zodra het misging, konden die snel worden ingezet om het spoor weer begaanbaar te maken.

"De incidentbestrijders kunnen bijvoorbeeld een omgevallen boom van het spoor halen met een kettingzaag", zegt Loonen. "De aannemers herstellen de bovenleiding, dat hebben we uitbesteed. Maar zij mogen niet werken als het harder waait dan windkracht 6. Dus moesten ze wachten tot de wind ging liggen."

Toen de storm eenmaal voorbij was, stuurde Loonen treinen op pad om de schade te inspecteren. "Het liefst gebruik ik daarvoor diesellocomotieven, die we eventueel kunnen vorderen van de goederenvervoerders. Zo'n loc kan ook een gestrande trein wegslepen."

Zo werden het afgelopen etmaal duizenden kilometers spoor geschouwd. Veel schade konden de spoorwerkers gisteren en vannacht al herstellen, maar op sommige plekken duurde het tot vanmorgen.

Bij Dieren bijvoorbeeld, waar vier bogen waaraan de bovenleiding hangt waren omgevallen. Loonen is er vol lof over. "Dat is zo knap wat ze daar hebben gedaan. Die bovenleidingportalen waren helemaal aan gort. Zo'n groot stuk repareren is echt een hele operatie."

Zodra alle troep was opgeruimd en de stormschade hersteld, kon de dienstregeling weer voorzichtig worden opgestart. Loonen: "Dat kon pas toen het spoor schoon en vrij was."

Vanmorgen reden nagenoeg alle treinen weer volgens de dienstregeling.


De stemming van Vullings en Van Weezel: Ergernis in coalitie over ChristenUnie

In de coalitie is grote ergernis over de opstelling van de ChristenUnie in de kwestie rond Lelystad Airport, zegt Joost Vullings in de nieuwe aflevering van de podcast De stemming van Vullings en Van Weezel. Tweede Kamerlid Eppo Bruins zinspeelde tijdens het Kerstreces op uitstel van de opening van de luchthaven, die in het regeerakkoord gepland staat voor april volgend jaar. "Het is een eerste test van deze coalitie."

Coalitie knettert

Wat de partijen stoort is dat de ChristenUnie voor de troepen uitloopt. "Door nu vast de aankondiging te doen van het uitstel, lijkt het straks alsof de ChristenUnie dat geregeld heeft." Dat zit de andere partijen niet lekker. "Het heeft flink geknetterd toen ze elkaar na het reces voor het eerst weer zagen."

Want ook bij de andere partijen leven twijfels over de haalbaarheid van opening in 2019. "Ik denk dat zij het uitstel ook wel zien aankomen", zegt Vullings. "De VVD wil dat niet, maar achter de schermen hoor je wel dat ze daar ernstig rekening mee houden."

ChristenUnie leerde van fouten PvdA

Volgens Max van Weezel laat de kwestie goed zien hoe deze coalitie gaat opereren. Hij denkt dat de ChristenUnie heeft geleerd van de fouten die de PvdA maakte tijdens de regeerperiode met de VVD. Fractieleider Gertjan Segers gaat het anders doen dan toenmalig PvdA-leider Diederik Samsom, die punten uit het regeerakkoord bleef verdedigen, ook als hij wist dat zijn achterban ertegen was.

"Segers zei tegen mij dat hij zich aan het regeerakkoord gaat houden, maar dat hij het wel moet kunnen uitleggen in Oldebroek. Dat is een van de plaatsen waar de ChristenUnie het grootst is. En dat is toevallig ook een van de gemeenten die zich het meest bedreigd voelt door vliegtuiglawaai uit Lelystad."

Activistisch Kamerlid

Van Weezel denkt dat Eppo Bruins een Kamerlid is om goed in de gaten te houden. "Hij kwam twee keer in korte tijd in het nieuws. Eerst als de man die zich sterk maakte voor de pulsvissers op Urk. En nu dus als de man die het voor de bewoners van de Veluwe, Overijssel en Friesland opneemt tegen Lelystad Airport. Dit wordt een heel activistisch Kamerlid, denk ik."


Groningen opnieuw de straat op tegen gaswinning

Naar schatting 8000 mensen hebben in Groningen meegedaan aan een fakkeloptocht uit protest tegen de gaswinning in de provincie. Aanleiding was de relatief krachtige aardbeving van vorige week in Zeerijp, met een kracht van 3,4.

Start- en eindpunt was net als bij de fakkeltocht in februari vorig jaar de Vismarkt, waar optredens waren en toespraken zijn gehouden. De Grote Markt was niet toegankelijk voor de demonstranten, omdat er een groot podium van muziekfestival Eurosonic staat. Bij de vorige fakkeltocht waren zo'n 4000 betogers op de been.

Vanuit Loppersum en Oldambt waren bussen naar Groningen gekomen. Directie en supportersvereniging van voetbalclub FC Groningen hadden opgeroepen om met de fakkeltocht mee te doen. Directeur Jos Aartsen van ziekenhuis UMCG, die zelf ook meeliep, had zijn personeel aangespoord om zich aan te sluiten.

Het ziekenhuis heeft zelf schade opgelopen door de aardbevingen, maar er wonen ook veel medewerkers en patiŽnten in het gaswinningsgebied. Ook de Rijksuniversiteit Groningen had zijn personeel opgeroepen om mee te doen.

Verder waren er Haagse politici zoals GroenLinks-leider Jesse Klaver en SP-Kamerlid Sandra Beckerman onder de betogers.

Werkgevers in de regio hadden opgeroepen om mee te doen aan de fakkeltocht:


Heilige grond of heilige grondstoffen? Trump maakt natuurmonument stuk kleiner

"Het is weer net als 1850", verzucht Davis Filfred. Zijn blik houdt het midden tussen woede en wanhoop. "Opnieuw wordt het land van de Navajo afgepakt, zonder ook maar enig overleg. Maar we geven niet op."

First Americans zoals Filfred zijn diep geraakt door het besluit van president Trump om het natuurgebied Bears Ears met 85 procent in oppervlakte te verkleinen. En dat terwijl de vorige president de half miljoen hectare natuur nog maar net had aangewezen als beschermd gebied.

"Mensen begrijpen niet wat Bears Ears voor ons betekent", legt Filfred uit. Met een pen verdeelt hij een vel papier in vier vakken. "We zijn hier in de Four Corners, het kruispunt tussen de staten Utah, Colorado, Arizona en New Mexico. Dit was al het leefgebied van vijf stammen, ver voordat de blanken ons land ontdekten. Bears Ears is heilige grond, we brengen er onze offers en vinden er de kruiden voor onze spirituele ceremonies."

Maar nu vreest Filfred dat de historische schatten in het gebied hun bescherming verliezen. In december schrapte president Trump het grootste deel van Bears Ears van de lijst van natuurmonumenten.

Exact een jaar daarvoor hadden de Navajo-, Hopi-, Ute-, Bergute en Zuni-stammen nog een zucht van verlichting geslaakt. Na dertig jaar onderhandelen was Barack Obama de eerste president die een historisch gebied beschermde zoals de oorspronkelijke bewoners het voor ogen stond. 5200 vierkante kilometer grond waar eeuwenoude rotstekeningen, grotwoningen en heilige plekken veilig geconserveerd zouden blijven.

Maar niet iedereen was blij. "Schandalig," noemde Bruce Adams destijds het besluit van Obama. Hij zet zijn cowboyhoed op en opent de klep van zijn paardentrailer. Adams is veehouder, maar ook voorzitter van het districtsbestuur van San Juan County, waar een groot deel van Bears Ears onder valt. Hij is dolblij dat president Trump het nationale monument weer grotendeels heeft geschrapt.

"Je moet weten dat de meeste grond in Utah federaal land is", zegt Adams. "Dus mensen zijn ontzettend afhankelijk van die gebieden om te kunnen vissen, jagen en hun vee te laten grazen. Maar de strenge regels van Obama legden al die publieke activiteiten aan banden. Ze zouden verdwijnen."

Adams verduidelijkt: "Het gaat hier om de levens van Šlle mensen in de omgeving, niet alleen om wat de 'indianen' willen."

Adams noemt Bears Ears een typisch voorbeeld van de overmatige restricties en regulering van de vorige regering. Die zijn ook de huidige president een doorn in het oog. Sinds het begin van zijn termijn maakt Trump er een punt van om zoveel mogelijk decreten van Obama ongedaan te maken.

Dus toen hij op 4 december persoonlijk naar Utah kwam om het natuurmonument te schrappen, twijfelde Adams geen moment. Hij stapte in zijn pickup-truck en reed vijf uur naar Salt Lake City om de president van dichtbij te zien. Trump zette niet alleen zijn handtekening onder de deregulering van Bears Ears, maar ook op de cowboyhoed van Adams.

"En dus is dit allemaal niet langer beschermd", zegt milieuactivist Amanda Podmore. Ze wijst naar de tientallen tekeningen van dieren en mensfiguren die in de rode rotsen zijn gekrast. Haar organisatie Friends of White Mesa is een van de vele groepen die een rechtszaak hebben aangespannen tegen de regering.

"Deze muurschilderingen vertegenwoordigen duizenden jaren van onze Amerikaanse geschiedenis. Dat ze hun status van nationaal natuurmonument kwijt zijn, is ronduit zorgwekkend. Dit gebied heeft federale fondsen juist nodig om parkwachten en andere manieren van natuurbescherming te kunnen bekostigen. Door het monument met 85 procent te verkleinen, en daarmee het beschikbare budget, komt dit allemaal in gevaar", zegt Podmore.

Uranium

Volgens haar is deregulering niet de enige reden voor de regering-Trump om Bears Ears te verkleinen. De bergen hier zijn rijk aan grondstoffen. Pal buiten de grenzen van het gebied opereert een lokaal bedrijf de enige werkende uraniummijn van de Verenigde Staten.

"Dit bedrijf heeft uitgebreid gelobbyd in Washington om Bears Ears te verkleinen. Het is duidelijk dat deze regering andere wensen heeft voor dit gebied dan natuurbescherming. En daartoe behoort zeker ook de mogelijkheid om te boren naar grondstoffen", zegt ze.

Voorzitter Adams van het San Juan-districtsbestuur ziet het boren niet zo snel gebeuren. "We steunen een wetsvoorstel waarin staat dat er binnen de oorspronkelijk grenzen van Bears Ears niet mag worden gedolven. Heus, er verandert niets aan de bescherming van het gebied."

Maar zodra Adams wordt gevraagd naar de plannen van het nabijgelegen uraniumbedrijf, verandert zijn verhaal: "Er zijn mijnen geclaimd in onze regio die zeer nuttig kunnen zijn voor de uraniumindustrie. Kijk, in Amerika delven we veel minder dan nodig is voor onze 99 nucleaire faciliteiten. We zijn dus afhankelijk van wat het buitenland ons levert. Het opvoeren van de uraniumproductie in onze eigen mijnen zou ons veel energie-onafhankelijker maken."

En daar is de president zeer gevoelig voor, stelt Adams. Hij steekt een gebalde vuist in de lucht: "Ik steun Donald Trump voor de volle 100 procent. He's my man!"


Homoseksuele man mishandeld in park Amsterdam

In het Westerpark in Amsterdam is vorige week een homoseksuele man mishandeld. Hij werd in de nacht van vrijdag op zaterdag door twee mannen hard in het gezicht geslagen.

De politie vermoedt dat de mishandeling te maken heeft met de seksuele geaardheid van het slachtoffer. De plek in het park waar de man werd aangevallen staat bekend als homo-ontmoetingsplaats.

Het slachtoffer heeft verklaard dat hij door twee mannen in het zwart en met motorhelmen op werd uitgescholden en geslagen. De mishandeling stopte toen een man en een vrouw, die op een bankje in het park zaten, begonnen te schreeuwen.

De daders gingen ervandoor op een scooter, melden AT5 en NH Nieuws.
Nu algemeen nieuws