Nieuws


++ Nieuws ++
Nieuws zoeken in alle dagbladen
( Ook zoeken in archieven! )

Nieuws zoeken via zoeknieuws.nl


Nieuws zoeken ( NOS )


Zoeken met Google


| Klik hier voor het weerbericht |NOS RSS reader

Robbe (12) overspoeld met positieve reacties na coming out: 'Ze vinden het gaaf'

"Ik heb veel positieve reacties gehad van vrienden en familie", zegt de 12-jarige Robbe van Hulst. Gisteren vertelde hij zijn ouders dat hij op jongens valt. Vandaag deed hij zijn verhaal in het NOS Radio 1 Journaal, daarna stroomden de reacties binnen. "Veel mensen vinden het gewoon heel gaaf dat ik erover wil en kan praten."

Vandaag is het Paarse Vrijdag. Een dag waarop scholieren en studenten hun solidariteit tonen met de lhbt-gemeenschap, door de kleur paars te dragen. Vandaar dat Robbe zijn verhaal deed.

Robbe vertelde bij het NOS Jeugdjournaal over zijn dag

Robbe is blij met de positieve reacties en vindt het belangrijk dat homoseksualiteit "niet meer gek wordt gevonden". Hij is "heel zeker" over zijn gevoel, maar vond het toch spannend om het aan zijn ouders te vertellen.

"Ik was bang wat de reactie van m'n ouders zou zijn. Ik liep er al heel lang mee rond. En gisteren zei ik in een keer: 'ik ben homo'. Dat klinkt heel gek, maar zo was het wel. Meteen toen ik het zei, dacht ik: waarom zei ik het? Maar ze reageerden heel positief. Het was fijn dat ik zo eerlijk kon zijn, en dat het goed was."


Corsicaanse oer-nationalist Edmond Simeoni overleden

In een ziekenhuis in Ajaccio is de Corsicaanse oud-politicus Edmond Simeoni overleden. De zelfbenoemde "militant van het eerste uur" was 84.

Simeoni, opgeleid tot arts, raakte in de jaren 60 betrokken bij de onafhankelijkheidsbeweging op het Franse eiland. In 1970 begon hij een eigen nationalistische groepering.

Hij werd bekend en berucht toen hij in augustus 1975 met gewapende aanhangers een wijnkelder in Alťria bezette. Ze kwamen daarmee in verzet tegen het uitdelen van landbouwgrond op Corsica aan Fransen die terugkeerden uit de voormalige kolonie Algerije. Enkele landarbeiders werden gegijzeld.

De minister van Binnenlandse Zaken in Parijs besloot om de bezetting met geweld op te breken en stuurde honderden militairen, pantserauto's en zes gevechtshelikopters. Bij de bestorming kwamen twee politiemensen om het leven.

Simeoni werd veroordeeld tot vijf jaar cel, maar kwam al in januari 1977 vrij. In de jaren daarna vervulde hij verschillende politieke functies, onder meer in het Corsicaanse parlement.


Geitenstop 'noodzakelijk', maar komt op slecht moment voor boer Frank†

In steeds meer provincies mogen bestaande geitenstallen niet uitbreiden en komen er geen nieuwe geitenhouders bij. Vandaag besloot een meerderheid van de Provinciale Staten dat er ook in Limburg een geitenstop komt.

In de provincies Noord-Brabant, Gelderland, Utrecht, Overijssel, Zuid-Holland en Noord-Holland geldt zo'n stop al langer.

De provincies maken zich zorgen over de gezondheid van mensen die in de buurt van een geitenstal wonen. Uit onderzoek van het RIVM blijkt namelijk dat omwonenden van een geitenhouderij 10 procent meer kans hebben op een longontsteking. Het is nog onduidelijk hoe dat precies komt.

Tot er meer bekend is over de oorzaken, willen de provincies geen risico lopen en mogen geitenboeren dus niet uitbreiden.

De stop komt op een slecht moment voor de Limburgse geitenboer Frank Brinkhaus, die bekend werd door zijn deelname aan het tv-programma Boer Zoekt Vrouw. Hij zegt dat hij plannen heeft om een duurzame stal te bouwen. "In het ontwerp streven we naar nul uitstoot en willen we het dierenwelzijn en het welzijn van medewerkers verbeteren", legt hij uit.

De stal zou volgens Brinkhaus twee keer zo duur zijn als een normale stal. "Wil ik die kunnen betalen, dan heb ik ook meer geiten nodig die de omzet maken."

De buurman van boer Frank is blij met de bouwstop:

Volgens de geitenboer staat de volksgezondheid voor hem bovenaan. "Juist daarom wil ik een stalconcept ontwikkelen waarbij we een grote vooruitgang boeken voor de omgeving."

Maar daar zit precies het probleem, zegt oud GGD-arts en specialist in veehouderij- en infectieziekten Jos van de Sande. "Omdat we niet precies weten wat de oorzaak van de longontsteking is, weet die boer ook niet welke preventiemaatregelen hij moet nemen. Hij kan dus wel een nieuwe stal uitdenken, maar of die het aantal longontstekingen vermindert weten we helemaal niet."

'Tijdelijke stop noodzakelijk'

Ook na het derde onderzoek van het RIVM naar het verband tussen longontstekingen en geitenhouders, is nog niet duidelijk wat het verhoogde risico veroorzaakt. Er loopt op dit moment nog een vervolgonderzoek. "Maar een tijdelijke stop is voor nu noodzakelijk", zegt Van de Sande.

Waarom het zo lastig is om een oorzaak te vinden, weet Van de Sande niet. "Als je de cijfers ziet, dan weet je dat er tientallen procenten meer longontstekingen voorkomen in de omgeving van een geitenstal. Dat is aangetoond, maar de feitelijke oorzaak is niet duidelijk."

De oud-GGD-arts vindt het onbegrijpelijk dat er geen landelijke afspraken zijn gemaakt over het uitbreiden van geitenhouderijen. Nu hebben de provincies volgens hem vanuit nood deze maatregelen genomen. "Die zien gelukkig wel dat de noodzaak er is."


IJslandse methode moet Volendamse jeugd van de drank helpen

Minderjarigen aan de alcohol en drugs. In de gemeente Edam-Volendam is dat een groot probleem. Daarom begint de gemeente op 1 januari, als eerste plaats in Nederland, met een preventieprogramma naar 'IJslands gebruik'.

IJsland transformeerde de afgelopen twintig jaar van alcoholisch zorgenkindje naar beste jongetje van de klas. Edam-Volendam kan wat betreft middelgebruik ook wel een opkontje gebruiken. Van de 14-jarigen in de gemeente drinkt 42,8 procent maandelijks, dat is bijna twee keer zoveel als het landelijk gemiddelde. Ook beginnen jongeren er eerder met drinken dan gemiddeld.

Op straat in Volendam zegt de meeste jeugd tegen de NOS rond hun 15de te beginnen met drinken. Als de belangrijkste reden daarvoor noemen zij groepsdruk.

Het IJslandse succes zit 'm in een drieledige aanpak. Kinderen worden meer beziggehouden met sport en hobby's, en krijgen daar ook budget voor. Ouders zijn betrokken bij het project, en surveilleren op straat. En de regels zijn strenger geworden.

Verveling

De aanpak van Edam-Volendam is vergelijkbaar. De gemeente wil in samenwerking met bedrijven en sportclubs meer sport en hobby organiseren op vrijdag- en zaterdagavond, om zo drankgelagen te voorkomen.

Ook zal er meer worden gecontroleerd en beboet in cafťs. Tot slot wil de gemeente ouders actief betrekken in het project en hen helpen in het stellen van grenzen. "Als je het thuis niet leert, is het moeilijk later de verleiding te weerstaan", zegt burgemeester Lieke Sievers.

Edam-Volendam is niet de enige gemeente die werkt volgens IJslands model. Het Trimbos-instituut is samen met de gemeenten Urk, Hardenberg, Sķdwest-Frysl‚n, Kempen, Amersfoort en Texel een pilot gestart. Edam-Volendam wilde daar niet op wachten en ging op een vergelijkbare manier aan de slag met Universiteit Utrecht.

Of het project zal slagen, is nog even de vraag. Burgerinitiatief de Moedige Moeders probeer al vijftien jaar alcohol- en druggebruik in de gemeente tegen te gaan, onder meer met steungroepen voor ouders waar tips uitgewisseld worden. Ze hebben naar eigen zeggen het taboe op verslaving doorbroken, maar dat neemt niet weg dat de gemeente het nog steeds stukken slechter doet dan de rest van Nederland.

Staatswinkels

IJslandse maatregelen zijn bovendien niet een op een te kopiŽren. Zo is drank in IJsland alleen verkrijgbaar in staatswinkels - vanaf 20 jaar - en is het stukken duurder dan in Nederland. Het goedkoopste biertje, Harboe Pilsner, kost 1,20 per blikje, ongeveer vier keer zoveel als goedkope Nederlandse bieren. Ook verkopen IJslandse sportclubs geen alcohol. Verder heeft het land een avondklok voor jeugd, waarop wordt toegezien door vrijwillige ouders die samen de buurten intrekken.


Netbeheerder Enexis moet bijna 50.000 slimme meters vervangen

Netbeheerder Enexis moet bijna 50.000 slimme gasmeters van het merk Itron vervangen. Uit onderzoek van de toezichthouder is gebleken dat de veiligheid van de meters niet kan worden gegarandeerd.

De toezichthouder, Staatstoezicht op de Mijnen (SodM), heeft de vervanging geŽist en noemt de situatie urgent. Enexis moet dagelijks melden hoeveel nieuwe meters er zijn geplaatst. Ook moet de netbeheerder hierover goed communiceren met zijn klanten.

Gaslucht

Het probleem kwam onlangs aan het licht door drie meldingen van mensen die thuis een gaslucht roken. De meters bleken gas te lekken door een gebrekkige lijmverbinding op de achterkant van het apparaat. Het consumentenprogramma Kassa maakte afgelopen zaterdag melding van de problemen met deze meters van het merk Itron. Die meters zijn onmiddellijk vervangen.

Daarnaast heeft de toezichthouder met alle netbeheerders afgesproken dat nieuwe slimme gasmeters beter worden gecontroleerd op gasdichtheid.

Steeds nieuwe problemen

De plaatsing van slimme gasmeters levert al langer problemen op. Uit onderzoek van Kassa blijkt dat er steeds nieuwe problemen zijn met wisselende types slimme gasmeters. Zo bleek dat er een zo'n kort aangesneden schroefdraad te hebben dat de meter niet goed genoeg aangedraaid kon worden op de gaskraan.

In november publiceerde toezichthouder SodM een kritisch rapport. Daarin werd vastgesteld dat alle netbeheerders beter moeten controleren, zodat er geen ondeugdelijke meters meer tussendoor kunnen glippen. Ook tikte de toezichthouder de netbeheerders op de vingers omdat ze te veel bezig waren met de techniek en te weinig met de vragen van consumenten.

Op 20 december moeten de netbeheerders aan de toezichthouder melden welke verbeteringen ze hebben doorgevoerd.


Aanslag Straatsburg eist vierde leven

In een ziekenhuis in Straatsburg is een vierde slachtoffer van de aanslag van dinsdag overleden. Het Openbaar Ministerie heeft dat bekendgemaakt, op de dag dat de kerstmarkt in de Franse stad voor het eerst sinds de aanslag weer is opengegaan.

Op de kerstmarkt opende de 29-jarige Cherif Chekatt dinsdag het vuur. Ook stak hij op mensen in. Chekatt ontkwam, maar werd na een klopjacht van twee dagen gisteravond doodgeschoten door de politie.

Bij de aanslag vielen behalve vier doden twaalf gewonden. Volgens het Franse persbureau AFP is een van hen hersendood verklaard en verkeert iemand anders in kritieke toestand.

Hoofd recht

Minister Castaner van Binnenlandse Zaken was vandaag bij de heropening van de kerstmarkt. Er waren extra politiemensen en beveiligers op de been. "Deze kerstmarkt is deel van onze geschiedenis", zei Castaner. "Vanochtend willen we laten zien dat we weten hoe we ons hoofd koel kunnen houden."

Vanwege de aanslag zitten zeven mensen vast. Onder hen zijn vier familieleden van de dader.


Politie pakt tweeling op in moordzaak Schiedam

De politie heeft een tweede man aangehouden in een moordzaak uit 2015. Toen werd het lichaam van een 41-jarige man uit Schiedam uit de Nieuwe Waterweg gehaald. Die bleek om het leven te zijn gebracht.

De tweelingbroers Kevin en Melvin M. kwamen als verdachten in het onderzoek naar voren. Zij zijn neven van het slachtoffer. Lange tijd waren ze onvindbaar, daarom werden ze op de lijst gezet met de meestgezochte mensen van het land, schrijft RTV Rijnmond.

Kevin werd al eerder dit jaar aangehouden en nu is ook Melvin M. gearresteerd, afgelopen woensdag. Vandaag heeft de rechter-commissaris besloten dat hij nog ten minste twee weken in voorarrest blijft zitten.

Kevin M. heeft in de rechtszaal gezegd dat hij en zijn broer onschuldig zijn. Hij zegt dat andere familieleden de moord op hun geweten hebben.


Britse reclamewaakhond verbiedt stereotypering in tv-reclames

Mannen die worstelen met huishoudelijke taakjes of meisjes die lager opgeleid zijn dan jongens. Het zijn genderstereotypische beelden die vanaf juni 2019 niet meer mogen worden vertoond in Britse reclame-uitingen, heeft de Britse reclamewaakhond Advertising Standards Authority (ASA) bepaald.

Genderbevestigende stereotypen in reclame-uitingen kunnen problematisch zijn voor kijkers, zegt de organisatie. Het kan ertoe leiden dat sommige mensen zichzelf niet volledig kunnen ontwikkelen, met sociale en economische ongelijkheid tussen mannen en vrouwen als gevolg, analyseert de instantie.

'Strandlichaam'

De toezichthouder maakte een analyse van reclames na maatschappelijke verontwaardiging over een reclameposter uit 2015. Het ging om een advertentie in Britse metrostations met daarop een in bikini geklede vrouw, die aanspoort tot het ontwikkelen van een 'strandlichaam' met behulp van afslankproducten. 70.000 Britten ondertekenden een petitie om de reclame te laten verwijderen.

Hoewel de ASA reclames kritisch bekijkt, zullen niet alle stereotypen worden geweerd van de buis. Zo is het laten zien van een vrouw die schoonmaakt of een man die aan het klussen is acceptabel. Problematisch wordt het als het een familie betreft die rommel maakt, waarna een vrouw als enige van het gezelschap de taak heeft om het op te ruimen. Ook not done is een man die een simpele huishoudelijke of ouderlijke taak niet tot een goed einde kan brengen.

Verder wil de ASA geen advertenties meer die de suggestie wekken dat een specifieke activiteit niet past bij een jongen, omdat die als stereotype geassocieerd wordt met meisjes, zoals ballet, en andersom.


'Afhankelijk zijn van het inkomen van mijn man is voor mij geen optie'

"Een kind krijgen is voor mij geen reden om te stoppen met werken", zegt de zwangere Hilde Roodvoets. Het is voor haar financieel gezien voordelig om te blijven werken, en ze vindt het belangrijk om zichzelf te blijven ontwikkelen. "Zorgen voor je kind, maar ook je eigen wereld ernaast."

Ze is lang niet de enige vrouw die er zo over denkt. Steeds meer vrouwen pakken na hun zwangerschap hun (deeltijd)baan weer volledig op. Dat is terug te zien in de vandaag verschenen Emancipatiemonitor van het Centraal Bureau voor de Statistiek en Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP).

Verloskundige Paulien den Hartigh merkt het ook. "Ik hoor bijna nooit meer dat een vrouw stopt met werken na het krijgen van een kindje."

Kijk in onderstaande video hoe andere vrouwen in de verloskundigenpraktijk van Den Hartigh erover denken: "Afhankelijk zijn van het inkomen van mijn man is voor mij geen optie."

Inmiddels verdient 66 procent van de vrouwen zelf genoeg om van te kunnen leven. Ook zijn er voor het eerst meer hoogopgeleide vrouwen dan mannen in Nederland, is de loonkloof kleiner geworden en zitten er meer vrouwen in de top van het bedrijfsleven en de wetenschap.

Nederland is deeltijdkampioen

Het is echter niet alleen maar hosanna voor de vrouwenemancipatie. "De economische positie van vrouwen verbetert stapje voor stapje", zegt hoogleraar sociologie Tanja van der Lippe van Universiteit Utrecht. "Maar we zijn er nog lang niet."

Zo zijn de onderlinge verschillen tussen vrouwen groot. Vrouwen met een lager opleidingsniveau en vrouwen met een niet-westerse migratieachtergrond werken minder vaak en zijn minder vaak economisch zelfstandig dan hogeropgeleide vrouwen. In de afgelopen tien jaar zijn die verschillen niet kleiner geworden.

Vergeleken met andere landen in de Europese Unie werken Nederlandse vrouwen vaak parttime. 74 procent van de Nederlandse vrouwen doet dat, tegen gemiddeld 31 procent in de Europese Unie. "In geen enkel ander Europees land werken zoveel vrouwen in deeltijd", zegt Van der Lippe.

Volgens Van der Lippe komt dat vooral omdat het in Nederland niet normaal is om je kinderen meer dan drie dagen naar de kinderopvang te brengen. "Dat wordt zielig gevonden en past niet binnen de normen en waarden van het moederschap." Bovendien ligt de zorg voor de kinderen nog steeds voor het leeuwendeel bij de vrouw. "Als je als overheid wilt dat vrouwen meer gaan werken, moet je vaders ook bijvoorbeeld meer vaderschapsverlof geven."


Groot aantal nieuwe dure geneesmiddelen op komst

Er is een groot aantal nieuwe dure geneesmiddelen op komst. Tegelijk zijn er veel nieuwe toepassingen aangevraagd voor dure geneesmiddelen die al op de markt zijn. Dat blijkt uit een overzicht van het Zorginstituut Nederland (ZIN).

De komst van de nieuwe middelen en de uitbreiding van bestaande indicaties gaat leiden tot een forse stijging van de uitgaven aan dure geneesmiddelen. Het zou in de komende paar jaar om honderden miljoenen euro's kunnen gaan. Precieze bedragen zijn niet te noemen.

Dat hangt er bijvoorbeeld van af hoe snel het Zorginstituut de dossiers afhandelt, waarmee de aanvraag wordt gedaan voor de opname van medicijnen in de basisverzekering. Maar ook de beslissing over toelating van nieuwe middelen of nieuwe indicaties voor bestaande middelen speelt mee. In veel gevallen gaat het bij de nieuwe middelen om medicijnen waarvoor geen alternatief bestaat.

Geheime onderhandelingen

Nu al staat vast dat sommige middelen zo duur zijn dat het Zorginstituut de minister zal adviseren om ze niet toe te laten, voordat in geheime onderhandelingen een fikse prijsverlaging bewerkstelligd wordt. Of daarbij echt kortingen gegeven worden of dat fabrikanten rekening houden met de onderhandelingen en hun prijzen eerst verhogen, zodat ze vervolgens korting kunnen geven, is trouwens niet duidelijk.

Bij het Zorginstituut is de afgelopen tijd de irritatie toegenomen over het gebrek aan openheid vanuit de farmaceutische industrie over de totstandkoming van de prijzen van geneesmiddelen.

De industrie verklaart de hoge prijzen van medicijnen die op de markt komen met een verwijzing naar de talrijke middelen waarvan de ontwikkeling mislukt, terwijl er veel geld in is gestoken.

Het Zorginstituut beoordeelt of een middel wel of niet te duur is aan de hand van de prijs van een zogeheten QALY, dat is een extra levensjaar in goede gezondheid voor een patiŽnt. Die prijs wordt niet alleen bepaald door de prijs van een geneesmiddel. Ook de kosten van de behandeling die de patiŽnt krijgt - bijvoorbeeld ziekenhuisopnames of MRI-scans - tellen daarbij mee.

Kankermiddelen

Vooral nieuwe middelen tegen kanker en uitbreiding van de toepassing van een aantal kankergeneesmiddelen die al in de basisverzekering zitten, gaan effect hebben op de uitgaven aan geneesmiddelen.

Voor het middel atezoluzimab, dat de werking van eiwitten remt waardoor het eigen immuunsysteem weer tumoren kan aanvallen, zijn zeven nieuwe indicaties aangevraagd. Als die allemaal worden toegekend ťn de vergoeding ervan in de basisverzekering komt, kost dat jaarlijks meer dan honderd miljoen euro extra.

Voor een zelfde type middel, pembrolizumab, gaat het om veertien nieuwe indicaties en totale kosten die kunnen oplopen tot een slordige 250 miljoen per jaar.

De kosten van medicijnen die kankerpatiŽnten krijgen lopen extra op, omdat steeds vaker gebruikgemaakt wordt van combinatietherapieŽn waarbij patiŽnten twee dure middelen krijgen.

Spierziekten

Ook middelen tegen spierziekten zijn vaak duur. Een nieuwe gentherapie voor een klein aantal patiŽnten met een bepaalde variant van de spierziekte SMA kan op jaarbasis in totaal een kleine veertig miljoen euro gaan kosten. Het middel pegvaliase tegen een zeldzame erfelijke stofwisselingsziekte kost voor alle patiŽnten samen 16 miljoen euro per jaar.

Het overzicht van het Zorginstituut bevat in totaal 150 zogenoemde weesgeneesmiddelen, medicijnen om heel zeldzame ziekten te behandelen.

Tegenover alle nieuwe dure geneesmiddelen die erbij komen, loopt elk jaar van een aantal andere het patent af, zodat veel goedkopere generieke varianten op de markt kunnen komen. Maar voor middelen die zijn bedoeld voor heel kleine patiŽntengroepen, vaak weesgeneesmiddelen, komen er in veel gevallen geen goedkopere alternatieven op de markt.


Nederlandse generaal gaat toezien op staakt-het-vuren Jemen

Generaal-majoor buiten dienst Patrick Cammaert gaat namens de Verenigde Naties in Jemen de naleving van de wapenstilstand controleren. De Nederlander begint volgende week.

Gisteren spraken de Jemenitische regering en de Houthi-rebellen een staakt-het-vuren af voor de havenstad Hodeida aan de Rode Zee. De overeenkomst volgde na een week van vredesonderhandelingen in Stockholm onder leiding van de VN.

In een korte reactie tegenover de NOS zegt Cammaert (68) dat hij zich onder meer zal bezighouden met het scheiden van de strijdende partijen en het openen van een humanitaire corridor, zodat hulporganisaties voedsel naar de hongerende bevolking kunnen brengen.

'Uitzonderlijke prestaties'

VN-bemiddelaar Martin Griffiths maakte de benoeming bekend in de Veiligheidsraad. Hij zei dat Cammaert bij de VN bekendstaat om zijn uitzonderlijke prestaties.

Zo lukte het een VN-troepenmacht onder zijn bevel om tussen 2005 en 2007 veel rebellen in de Democratische Republiek Congo te ontwapenen. Ook schreef hij een kritisch rapport over de VN-missie in Zuid-Sudan, waarna de commandant van die missie werd vervangen.


Twee derde Noord-Hollandse burgemeesters bedreigd of geÔntimideerd

Twee derde van de burgemeesters in de provincie Noord-Holland heeft weleens te maken gehad met intimidatie en bedreigingen, blijkt uit een rondgang van NH Nieuws. De bedreigingen gebeuren in het gezicht van de burgemeesters, via sociale media of per e-mail. Sommigen zijn fysiek bedreigd en hebben weleens beveiliging gehad.

Lang niet alle burgemeesters doen aangifte na een bedreiging. Een derde zegt helemaal geen aangifte te hebben gedaan, en 27 procent zegt het slechts in een deel van de gevallen gedaan te hebben.

Aan het onderzoek van NH Nieuws deden 35 van de 47 Noord-Hollandse burgemeesters mee. Sommigen deden anoniem hun verhaal. "Het stadhuis werd bestormd, ik dacht dat ik een klap zou krijgen", vertelt een van hen. Een ander vertelt dat op een dag opeens de politie voor de deur stond. "Iemand was illegaal mijn appartementencomplex binnengedrongen en op zoek naar mij."

Steen door de ruit

Aanleiding voor het onderzoek zijn de bedreigingen aan het adres van de Haarlemse burgemeester Wienen. Hij is met zijn gezin ondergedoken. In oktober kwamen honderden mensen samen op de Grote Markt in Haarlem om hem een hart onder de riem te steken.

Wienen is niet verbaasd over de uitkomsten van het onderzoek. Voordat hij onderdook is hij meerdere keren bedreigd. "Het is heel divers. Mensen die direct dreigementen uiten, mensen die een steen door de ruit gooien of mensen die via internet ernstige dreigementen uiten. Het kan allerlei vormen aannemen."

De burgemeester van Zaanstad, Jan Hamming, is ook bedreigd toen hij elders burgemeester was. Hij wil niet vertellen wat de aanleiding was voor de bedreigingen, die stopten na ingrijpen van de politie.

"De politie is naar die mensen toegegaan en heeft gezegd: 'we weten wat je doet en je moet ermee stoppen'. Dat hielp." Volgens Hamming is een bedreiging ingrijpend, maar tegelijkertijd een teken dat je goed bezig bent met de aanpak van criminaliteit. "Als ze de moeite nemen je te bedreigen heb je ze goed te pakken."

Collega's steunen

Het Nederlands Genootschap van Burgemeesters is geschrokken van het onderzoek. Voorzitter Liesbeth Spies: "Het aantal ernstige incidenten neemt toe. Niet alleen in Noord-Holland, maar in het hele land. Wij proberen, met het ministerie van Binnenlandse Zaken, collega's daarin te ondersteunen. Omdat het niet alleen voor de collega's maar ook voor hun thuisfront heel ingrijpend is."


Grote brand bij koelbedrijf in Kesteren

Op een bedrijventerrein in Kesteren is een grote brand bij een koelbedrijf. Het bedrijf ligt naast de A15 en vanaf de snelweg zijn grote rookwolken te zien. De N233 is afgesloten.

In het pand staan plastic kratten die vlam hebben gevat. De brandweer is met acht eenheden uit meerdere plaatsen uitgerukt om de brand te blussen. Het advies voor omwonenden is om deuren en ramen gesloten te houden vanwege neerdalende roetdeeltjes. Er is geen asbest aangetroffen.

De veiligheidsregio laat aan Omroep Gelderland weten dat de brand door de eigenaar van het bedrijf gemeld is en dat hij vervolgens het pand met zijn medewerkers heeft verlaten.

Op sociale media delen mensen vanaf de snelweg beelden van de rookwolken.


Islamitische opleiding†kan erkenning kwijtraken door uitspraken rector

Minister Van Engelshoven van Onderwijs stelt een onderzoek in naar de uitspraken van Ahmet AkgŁndŁz, de rector van de Islamic University of Applied Sciences in Rotterdam (IUR). "Verschrikkelijke uitspraken", zegt Van Engelshoven.

AkgŁndŁz ageerde op de Turkse televisie tegen wat hij noemt een "Europese islam" waar tot zijn ongenoegen ruimte is voor homo's en vrouwelijke imams. Ook deed hij uitspraken over de doodstraf die tegenstanders van president Erdogan zouden verdienen. Hij zei: "Iemand die tegen de Turkse staat is mag je volgens de Koran afslachten."

De minister heeft, toen zij van de uitspraken hoorde, meteen een commissie Weerbaarheid en maatschappelijke uitspraken ingesteld. "Die gaat kijken welke uitspraken zijn gedaan en hoe we die moeten duiden. De uiterste consequentie is dat we de accreditatie van de instelling intrekken."

In een verklaring zegt de onderwijsinstelling dat AkgŁndŁz als theoloog uitlegde dat de koran staatsgrepen verwerpt "en daarop zelfs de doodstraf stelt". Hij nam geen standpunt in over de huidige politieke of juridische situatie in Turkije, aldus de verklaring. "Of de verdachten schuldig zijn aan het plegen van een staatsgreep is aan de rechter, die dit dient vast te stellen in het kader van een behoorlijk proces", staat er verder.

De uitspraken werden in Nederland bekend door hoofdredacteur Mehmet Cerit van de Kanttekening, een vervolg op de aan de geestelijke GŁlen gerelateerde krant Zaman. "Deze man zaait al een paar jaar haat en roept moslims op tot geweld in Nederland. Ben benieuwd wat de politiek en het Openbaar Ministerie hiervan vinden", zei hij op Twitter.

Vaker in opspraak

Rector AkgŁndŁz is vaker in opspraak gekomen door extreme uitspraken. Minister Bussemaker, de voorganger van Van Engelshoven, had het al regelmatig met hem aan de stok.

Bussemaker riep in 2015 mensen op aangifte tegen hem te doen vanwege hatelijke uitspraken over Koerden, Joden en homoseksuelen. Zij vond dat iemand die zich zo uitlaat niet thuishoort in het Nederlandse onderwijs, maar zij kon er niet tegen optreden.

Daarom kwam zij in 2016 met een wet waarin staat dat onderwijsinstellingen die niet echt een universiteit of hogeschool zijn, zichzelf ook niet meer zo mogen noemen.

De wet trad eind 2017 in werking. De Islamitische Universiteit Rotterdam moest daardoor de nieuwe naam Islamic University of Applied Sciences aannemen.


Bijna heel Nederland voor rookverbod in auto, maar het komt er niet

Wie in Vlaanderen een sigaret opsteekt in een auto met kinderen, riskeert straks een boete van maximaal 1000 euro. Ook in Engeland, Wales, Frankrijk, AustraliŽ en sommige Amerikaanse staten en Canadese provincies is het verboden om te roken in een auto met kinderen. Heeft zo'n verbod ook in Nederland kans van slagen?

Het is in ieder geval al lange tijd onderwerp van discussie. Tien jaar geleden liet de toenmalige minister van Volksgezondheid Klink onderzoek doen naar de gevolgen van roken in de auto voor kinderen.

Maar ondanks de schadelijke effecten vond de minister een rookverbod "in het privťdomein van mensen" niet passend en bovendien niet proportioneel, omdat de verwachting was dat niet-roken in Nederland steeds meer de sociale norm zou worden.

Rookvrij?

Het aantal rokers in Nederland neemt inderdaad langzaam af, maar een rookvrije samenleving - de ambitie van staatssecretaris Blokhuis van Volksgezondheid - zijn we nog lang niet. Vier jaar geleden stak nog bijna 20 procent van de Nederlanders dagelijks een sigaret op; vorig jaar was dat 18,6 procent.

Ook volgens dit kabinet is een rookverbod in de auto een te grote ingreep in de privťsfeer van mensen. Tweede Kamerleden van oppositiepartijen sluiten zich daarbij aan.

"De auto is privťruimte", zegt bijvoorbeeld PVV-Kamerlid Agema. "En het is al volkomen normaal om niet in de auto te roken als er kinderen bij zijn." Ook SP'er Van Gerven wijst erop dat roken in een auto met kinderen "behoorlijk passť" is. "Het gaat een brug te ver om dat te beboeten."

GroenLinks-Kamerlid Renkema wijst erop dat een autorookverbod ook moeilijk te handhaven is. Hij ziet meer in een confronterende bewustwordingscampagne dan in een wettelijk verbod. "Dat mag best een stevige campagne zijn. Bijvoorbeeld een foto van een baby met een sigaret. Als bepaald gedrag not done wordt, gaan anderen ook sneller corrigeren. Dat zie je ook bij rijden onder invloed."

Veel Nederlanders zijn wťl voorstander van een rookverbod in de auto. Uit onderzoek van Kantar Public (voorheen TNS NIPO) in opdracht van KWF Kankerbestrijding in mei van dit jaar blijkt dat 88 procent van de Nederlanders zo'n verbod ziet zitten.

Volgens Clean Air Nederland, een organisatie die roken aan banden wil leggen, had roken in de auto allang verboden moeten zijn.

Bewustwording

Maar net als de politiek zetten veel andere maatschappelijke organisaties liever in op voorlichting en bewustwording. Dat gebeurt bijvoorbeeld bij de Alliantie Nederland Rookvrij, waarin de Hartstichting, KWF Kankerbestrijding en het Longfonds samenwerken.

Pauline van Voorst van het Longfonds: "Wij gaan uit van de kracht van de samenleving. Ruim 8 op de 10 Nederlanders vindt dat plekken waar veel kinderen komen rookvrij moeten worden. Roken in het bijzijn van kinderen is steeds minder normaal." Een verbod op roken in de auto is dus niet per se nodig, denkt Van Voorst. "Maar als daar draagvlak voor is, zijn we natuurlijk niet tegen."


Inspectie had eerder kunnen ingrijpen bij VMBO Maastricht

Zowel de Stichting Limburgs Voortgezet Onderwijs (LVO) als de Inspectie van het Onderwijs heeft steken laten vallen bij de diplomacrisis bij het VMBO Maastricht. Dat staat in een serie rapporten naar aanleiding van de kwestie.

Bij het VMBO Maastricht, dat onder LVO valt, werden in juni de schoolexamens van 353 leerlingen ongeldig verklaard door de inspectie. Sommige toetsen waren tijdens het schooljaar niet afgenomen en de scholieren hadden daardoor niet aan het centraal examen mogen deelnemen. De scholieren moesten in de maanden erna hersteltoetsen maken om hun diploma alsnog te halen.

Naar aanleiding van de zaak nam de onderwijsinspectie de afgelopen tijd 11 van de 31 locaties van LVO in heel Limburg onder de loep. Het gaat om locaties waarvan al werd vermoed dat de onderwijskwaliteit er onder de maat was. Verder werd het optreden van de inspectie zelf beoordeeld door de Auditdienst Rijk (ADR).

Zeer zwak

De situatie op vijf onderzochte locaties blijkt zo slecht dat de inspectie er ingrijpt. Daar zijn afdelingen als zeer zwak of onvoldoende beoordeeld. Het gaat onder meer om alle zes de afdelingen van het VMBO Maastricht, werd eind vorige maand al bekend. Leerlingen worden slecht begeleid en de school doet te weinig aan lesuitval en verzuim van scholieren.

De inspectie maakt nu samen met het ministerie en LVO een plan om de onderwijskwaliteit te verbeteren. Bestuurders van de VO-raad zullen daarbij helpen.

Signalen

Op haar beurt had de inspectie meldingen van ouders over de misstanden op het VMBO Maastricht beter kunnen afhandelen, staat in het rapport van de ADR. Door die signalen, die sinds 2016 binnenkwamen, had de dienst kunnen vermoeden dat er van alles mis was bij de schoolexamens.

De inspectie deed echter alleen onderzoek naar lesuitval op de school en niet naar de schoolexamens. De dienst hield zich daarmee weliswaar aan de regels, maar die schieten volgens de ADR dus blijkbaar tekort.

Ook zet de ADR vraagtekens bij het besluit om alle eindexamens ongeldig te verklaren. Dat wekte grote onrust onder ouders en leerlingen, die misschien voorkomen had kunnen worden. Als de inspectie meer tijd had genomen, was mogelijk vastgesteld dat de examens van sommige leerlingen wel overeind konden blijven. Daarnaast had de communicatie met de ouders beter gekund.

"Goed toezicht houden is meer dan alleen de regels handhaven", schrijft de ADR. "Het betekent ook sensitief handelen, bijvoorbeeld naar aanleiding van signalen of specifieke omstandigheden."

De ministers Slob en Van Engelshoven van Onderwijs laten in een reactie weten dat de inspectie aan de slag gaat met de aanbevelingen. Wel zeggen ze dat de ingrepen het gewenste effect hebben gehad. "Er wordt met volle kracht gewerkt aan beter onderwijs."

Dat laatste beaamt de Stichting LVO. "We willen graag in 2019 met ouders, leerlingen, medewerkers en andere partners verder bouwen aan het herstel en aan een goede en constructieve samenwerking", stelt de scholenkoepel.


Neptaxichauffeur krijgt celstraf voor verkrachting in Den Bosch

Een 30-jarige Bosschenaar is veroordeeld tot twee jaar onvoorwaardelijk voor verkrachting van een vrouw. Zij stapte in maart 2015 bij de verdachte in de auto in de veronderstelling dat dit een taxi was die haar naar huis zou brengen.

Maar de dader reed naar een donkere en afgelegen plek in Den Bosch en greep de vrouw daar bij haar keel. Vervolgens verkrachtte hij haar. De vrouw werd onderzocht op dna-sporen. In juli 2017 leverde dit een match op in de databank van het Nederlands Forensisch Instituut.

De verdachte gaf toe dat hij seks had met de vrouw, maar dat zou vrijwillig zijn geweest. De rechtbank gelooft dat niet. De verklaring van de vrouw dat zij werd gedwongen seks te hebben, wordt ondersteund door meerdere bewijzen: een verwonding in haar hals, haar beschadigde kleding en het feit dat ze totaal overstuur was vlak na het incident.

De rechtbank neemt het de verdachte kwalijk dat hij de vrouw onherstelbaar leed heeft berokkend.


Opnieuw maximale straf voor Aydin C. in internationale misbruikzaak

De straf van Aydin C. is in hoger beroep niet veranderd. Het hof veroordeelde hem, net als de rechtbank vorig jaar, tot tien jaar en acht maanden cel voor zijn rol in een internationale misbruikzaak. Dat is de maximale straf en conform de eis van het Openbaar Ministerie.

C. maakte misbruik van tientallen meisjes en een aantal mannen. Die zette hij aan tot het plegen van seksuele handelingen voor de camera, waarna hij zijn slachtoffers chanteerde en afperste. Het bekendste slachtoffer in deze zaak is Amanda Todd, een Canadese tiener die in 2012 zelfmoord pleegde. C. wordt voor deze zaak nog apart in Canada berecht, wanneer is niet bekend.

C. heeft altijd gezegd niets gedaan te hebben. Hij kwam in beeld nadat hij was opgepakt in Tilburg voor oplichting.


?Beste techbedrijven, ik wil geen babyreclame na verlies van mijn kindje'

"Ik weet dat jullie weten dat ik zwanger was. Dat is mijn schuld", begint journaliste Gillian Brockell van The Washington Post haar verhaal. Haar kindje werd dood geboren en ze werd daarna op onder meer Facebook en Google geconfronteerd met reclame voor babyspullen. In een open brief, die door de krant is gepubliceerd, roept ze de techbedrijven op om hier beter mee om te gaan.

"Ik kon de hashtags op Instagram - #30weekspregnant, #babydump - niet weerstaan", vervolgt ze. "En, dwaze ik, ik klikte zelfs een of twee keer op een babyadvertentie op Facebook. Wat kan ik zeggen: ik ben je ideale gebruiker."

Tegelijkertijd vraagt Brockell zich af of Google niet zag dat ze zocht naar "braxton hicks vs. preterm labor"; Engelse zoekwoorden bij een voortijdige bevalling. En vraagt ze: "Merkte je niet dat ik drie dagen stil was op sociale media, wat voor mij ongewoon is? Om vervolgens woorden te plaatsen als "diep bedroefd", "probleem" en "doodgeboren" en de tweehonderd huilende emoji's van mijn vrienden te krijgen? Is dat niet iets wat jullie kunnen volgen?"

De boodschap van Brockell is daarmee duidelijk. Ze vindt dat advertentiereuzen Facebook (waar ook Instagram onder valt), Google en Amazon beter moeten inspringen op wat mensen bezighoudt en wanneer dat verandert.

Een beter algoritme

"Als jullie algoritme slim genoeg is om te realiseren dat ik zwanger was of dat ik ben bevallen, dan moet het toch ook slim genoeg zijn om te weten dat mijn baby dood is en mij de juiste advertenties uitserveren", schrijft ze daar zelf over.

Facebook vicepresident voor advertenties, Rob Goldman, reageerde vrij snel op haar brief. "Het spijt me enorm om dit te horen en dat je zo'n nare ervaring hebt met onze producten", zegt hij op Twitter. Hij wees haar er vervolgens op dat er een instelling in Facebook zit waarmee ze dergelijke berichten kan verbergen.

Volgens Brockell is deze optie slecht vindbaar (het is te vinden onder: Instellingen > Advertenties > Advertentieonderwerpen verbergen > Opvoeding). Goldman benadrukte nog wel dat er verbetering mogelijk is.

Na de reactie van Goldman meldde Brockell op Twitter dat ook het uitzetten van het onderwerp niet alle kind-gerelateerde advertenties weert. Ze kreeg er ook een te zien over adoptie.


Nederland vergroot NAVO-bijdrage: meer JSF's, tanks en special forces

Het kabinet wil extra geld uittrekken voor defensie. Hoeveel precies wordt pas in het voorjaar bekend, maar het is al duidelijk dat het kabinet meer gevechtsvliegtuigen (JSF's) wil en dat er ook weer Nederlandse tanks komen.

Minister Bijleveld zei na afloop van de ministerraad dat het kabinet met deze voornemens de afspraken die zijn gemaakt op de NAVO-top van juli wil nakomen. Toen is gezegd dat regeringen nog voor het eind van het jaar moeten vertellen hoe veel extra ze aan defensie gaan uitgeven en hoe ze dat gaan besteden. Met name de Amerikaanse president Trump heeft er al verschillende keren over geklaagd dat de Europese NAVO-landen militair gezien te veel op de Verenigde Staten leunen.

Instabiele omgeving

Het kabinet wil investeren in vijf prioriteiten: extra F-35-jachtvliegtuigen (beter bekend als de JSF), uitbreiding van vuurkracht op land en zee, versterking van de speciale eenheden, en meer cyber- en informatie-capaciteit. Als het kabinet helemaal aan de wensen van de NAVO wil voldoen, zouden er op termijn 15 JSF's kunnen worden gekocht, bovenop de nu al afgesproken 37. Met slagkracht op land bedoelt Bijleveld dat er weer tanks komen.

Volgens de minister dragen de prioriteiten eraan bij dat de krijgsmacht sneller aanwezig kan zijn en krachtiger kan optreden, en dat optreden ook langer kan volhouden. Ze benadrukt dat de zogenoemde "veiligheidsomgeving" instabieler is geworden en dat er meer dreigingen zijn.

2 procent

De NAVO-landen hebben in 2014 afgesproken dat alle landen hun budget voor defensie in tien jaar moeten verhogen tot 2 procent van het bruto binnenlands product. Volgens Bijleveld ligt het Nederlandse percentage in 2024, zonder extra stappen, op 1,21.

Maar ze benadrukt dat het niet per se gaat om het halen van een percentage; het kabinet wil duidelijk maken dat het werkt aan voldoende capaciteit.
Nu algemeen nieuws