Nieuws


++ Nieuws ++
Nieuws zoeken in alle dagbladen
( Ook zoeken in archieven! )

Nieuws zoeken via zoeknieuws.nl


Nieuws zoeken ( NOS )


Zoeken met Google


| Klik hier voor het weerbericht |NOS RSS reader

'Een Nicaraguaanse vriend appte: kom niet hierheen, ze schieten!'

Het is nu rustig in de stad Lťon in Nicaragua, maar het is nog vroeg. Rond 08.00 uur staan er alleen enkele toeristen op straat om foto's te maken van de troep. Van de protesten die gisteren helemaal uit de hand liepen is niet veel meer te merken. "Vannacht was het anders, toen stonden nog overal auto's in brand", vertelt de 31-jarige Hyacinth.

De Nederlandse Hyacinth is sinds drie weken in Nicaragua om Spaans te leren. Gisteren wilde ze met Nicaraguaanse vrienden bij de protesten van studenten gaan kijken. "Een vriend van me ging om 09.00 uur naar de protesten. Ik hoorde een paar uur niets van hem."

Toen Hyacinth om 14.00 uur een berichtje stuurde om te vragen hoe het ging, kreeg ze een onverwachte reactie. "Hij stuurde: niet hierheen komen, ze zijn op ons aan het schieten. We gaan ons nu verstoppen!" Heel gek, zegt ze. "Want het leek zo rustig te zijn. Het is heel plotseling omgeslagen. De studenten waren aan het zingen, stonden rustig met spandoeken, en toen leek het alsof de politie uit het niets begon te schieten, vertelde mijn vriend."

Bij de demonstraties zijn al vijf doden en tientallen gewonden gevallen. Boze Nicaraguanen gaan al dagen de straat op om te protesteren tegen een versobering van de sociale zekerheid. Niet alleen in Lťon, ook in Managua. Daar vielen de doden.

Maar wat er precies gebeurt, is onduidelijk. Er is namelijk maar een nieuwszender en die is van de regering. De andere nieuwszenders worden gecensureerd sinds de protesten zijn uitgebroken, vertelt Hyacinth. "Ja, dat kun je wel propaganda noemen. Want aan de ene kant krijg ik filmpjes doorgestuurd waarop jongeren worden aangevallen door de politie, terwijl aan de andere kant de nieuwszender zegt dat de jongeren de agenten aanvielen."

Het blijft onduidelijk waardoor het gisteren zo erg uit de hand liep. "Maar ik zie op de filmpjes die ik ontvang vooral veel gewonde jongeren. Veel bloed. Water dat wordt afgepakt door de politie, terwijl het hier heel heet is."

En om die jongeren maakt Hyacinth zich zorgen. "Het zijn veel studenten van 18, 19 of 20 jaar oud. Die realiseren zich nog niet dat het zo gevaarlijk kan worden. Ik denk wel: jeetje, in Nederland heb je gewoon vrijheid van meningsuiting, hier loopt het helemaal uit de hand."

Maar nu is het dus rustig. Hyacinth gaat zo een kijkje nemen in het centrum. In Lťon zijn veel oude gebouwen. "Ik hoop niet dat die kapot zijn. Ik zag een filmpje van een bekende muur met streetart die in brand stond. Daar ga ik ook even kijken."

Voorlopig blijft Hyacinth in Lťon. "Mijn gastgezin waarschuwde me: ga absoluut niet naar Managua, daar is het echt gevaarlijk. Maar dat betekent dat ik nergens heen kan. Al het vervoer gaat via Managua, je moet daar overstappen met de bus. Maar die bus stopt precies op de drukste en de gevaarlijkste plek. Ik zit hier de komende tijd wel vast."


Defensie experimenteert met 'James Bond-snufjes' in Soesterberg

Lange tijd waren Amerikaanse militairen gestationeerd op vliegbasis Soesterberg. Tegenwoordig is het een natuurgebied, maar een deel is nog steeds in gebruik door Defensie. Die experimenteert daar nu met een militair kamp van de toekomst.

Op deze zogenoemde 'smartbase' met hightech-snufjes die in een James Bond-film niet zouden misstaan, wordt geŽxperimenteerd met nieuwe technieken die Nederlandse militairen op missie onafhankelijk maken van lokale partijen en die ook nog eens veiliger en duurzamer zijn.

Opblaasbare tenten

Zo hoeven voertuigen die het kamp binnenkomen niet meer door militairen te worden gecontroleerd. Daar is nu technologie voor die tot op moleculair niveau kan aangeven of er wapens of explosieven aanwezig zijn.

De militairen bivakkeren er in opblaasbare tenten die toch scherf- en kogelwerend zijn en stroom wordt opgewekt met een vlieger. Daarmee bespaart Defensie op jaarbasis ongeveer 150.000 liter diesel.

De aanvoer van schoon drinkwater is op veel plaatsen een probleem, zoals tijdens de missies in Afghanistan en Mali. "Om het water op locatie te krijgen, moeten mensen dat met vrachtwagens aanvoeren", vertelt ondernemer Dick Lek. "En dan rijden ze in een colonne en die colonnes worden overvallen, waarbij slachtoffers vallen. Dat klinkt heel cru en macaber, maar zo gebeurt het wel. Dat weet je als burger helemaal niet."

Direct verdampt

Twee ondernemers dachten een manier te hebben gevonden om water uit droge woestijnlucht te destilleren. Ze gingen met Defensie mee naar Mali om het apparaat te testen, maar daar bleek dat het water dat werd gewonnen direct verdampte.

Ze bouwden een nieuw apparaat dat per dag zo'n 40 tot 50 liter water kan produceren. En dat wordt nu in Soesterberg getest. "Het is een heel bescheiden, compact apparaatje dat je zo de woestijn mee in kunt nemen", zegt ondernemer Ap Verheggen.

Defensie experimenteert nog even door en hoopt dat het kamp van de toekomst bij komende missies al mee kan worden genomen.


Week in beeld: Lente, Lisse en landskampioen

De lente lijkt nu dan toch echt begonnen! De bollenvelden staan in bloei en de terrassen zijn gevuld. De natuur maakt door het zomerse weer nu een inhaalslag, want die ligt momenteel zo'n tien dagen achter op schema.

Op veel Nederlandse scholen waren voor de zesde keer de Koningsspelen. Er werd in de ochtend ontbeten op scholen en daarna gesport. Koning Willem-Alexander was erbij in Twello.

Verder werd PSV voor de 24ste keer in de clubgeschiedenis kampioen van Nederland. En in Amsterdam-Oost raakten drie mensen gewond nadat een touringcar van een talud was gereden.

Dat en meer in de week in beeld.

We hebben deze week ook in video gevat, bekijk hem hieronder:


Koningin Elizabeth viert 92e verjaardag met concert

Koningin Elizabeth viert haar 92ste verjaardag vanavond met een concert. Artiesten onder wie Tom Jones, Kylie Minogue, Sting en Shaggy treden op in de Royal Albert Hall in Londen. De Britse koningin is de oudste en langst regerende monarch ter wereld.

Ter ere van haar verjaardag is er vandaag een ceremoniŽle militaire optocht bij Buckingham Palace. In Hyde Park en bij de Tower of London zijn saluutschoten afgevuurd.

Normaal gesproken viert Elizabeth haar verjaardag niet in het openbaar. Dit keer wel, aangezien het concert ook de afsluiting is van de tweejaarlijkse bijeenkomst met de Gemenebestlanden. Omdat de koningin vanwege haar hoge leeftijd geen verre reizen meer kan maken, zal dit waarschijnlijk haar laatste bijeenkomst zijn; de volgende conferentie vindt plaats in MaleisiŽ.

Reden voor extra feest

Elizabeth heeft nog een extra reden voor feest: haar zoon prins Charles mag haar opvolgen als hoofd van het Gemenebest. Eerder was daar nog onenigheid over: het hoofd van de organisatie is namelijk niet noodzakelijkerwijs een lid van de koninklijke familie. Elizabeth had wel te kennen gegeven Charles als haar opvolger te zien.

Het concert wordt om 21.00 uur Nederlandse tijd live op de radio en tv bij de BBC uitgezonden. De verjaardag van de koningin wordt traditioneel in juni gevierd met een militaire parade, ook wel bekend als Trooping the Colour.


OPCW-inspecteurs aan de slag in Douma

Een week na aankomst in SyriŽ zijn inspecteurs van de Organisatie voor het Verbod op Chemische Wapens aangekomen op een onderzoekslocatie in Douma. De inspecteurs zullen daar nagaan of de stad doelwit is geweest van een aanval met chemische wapens, vandaag twee weken geleden.

De OPCW-missie in SyriŽ wordt tot nu toe gekenmerkt door oponthoud. De inspecteurs waren vorige week zaterdag al in Damascus, maar kregen ondanks verscheidene toezeggingen geen toestemming om door te reizen naar Douma.

De OPCW maakte vanmiddag bekend dat de inspecteurs materiaal hebben verzameld op een locatie die op 7 april zou zijn bestookt met chemische wapens. Dat materiaal zal naar het OPCW-laboratorium in Rijswijk worden gebracht voor nader onderzoek.

Rusland maakte eerder vanmiddag al bekend dat de OPCW-missie in Douma was aangekomen. Woordvoerster Maria Zacharova van het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken noemde het oponthoud dat de missie tot nu toe gekenmerkt had onaanvaardbaar. Frankrijk beschuldigt Rusland er juist van voor de vertraging verantwoordelijk te zijn.

Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk vrezen dat de missie vertraagd werd om bewijsmateriaal voor een chemische aanval te laten verdwijnen.

Het Westen beschuldigt het Syrische regime, met Rusland als belangrijkste bondgenoot, dat het op 7 april een chemische aanval heeft uitgevoerd op burgers in Douma. Zonder het resultaat van de OPCW-missie af te wachten voerden de Amerikanen, Britten en Fransen vorige week zaterdag een vergeldingsaanval uit op drie posities van het Syrische leger.

Terugtrekking rebellen

Inmiddels gaat de terugtrekking door van rebellen uit Oost-Ghouta, het gebied ten noordoosten van Damascus. Tien bussen met strijders van het Vrije Syrische Leger zijn met familieleden vertrokken uit de enclave Qalamoun. Ze worden naar Idlib in het midden en Jarablus in het noorden van het land gebracht, naar gebied dat in handen is van de rebellen.

Een woordvoerder van de rebellen zegt dat voor de aftocht is gekozen na bombardementen door Russische vliegtuigen begin deze week, waarbij zes rebellen zijn omgekomen.

Door deze laatste evacuatie is het voormalige rebellenbolwerk Oost-Ghouta nu vrijwel geheel weer in handen van de troepen van president Assad. Delen van SyriŽ aan de grens met JordaniŽ, IsraŽl, Turkije en Irak zijn al jaren buiten de invloedssfeer van de president.


Niemand presenteert het nieuws met zoveel emotie als Ri Chun-hee

De bekendste Noord-Koreaan? Dat zal Kim Jong-un zijn, maar een goede tweede is misschien wel Ri Chun-hee. Vandaag kondigde de 75-jarige nieuwslezeres aan dat Pyongyang per direct stopt met het uitvoeren van atoom- en raketproeven.

Ri is een nationale held in Noord-Korea. Hoewel ze al in 2012 met pensioen is gegaan, wordt de nieuwslezeres nog ingevlogen bij belangrijke gebeurtenissen. "Doorgaans leest ze het nieuws over zaken die te maken hebben met de Kim-dynastie, kernproeven of de staatsideologie", zegt Noord-Korea-deskundige Casper van der Veen.

De nieuwslezeres, steevast gekleed in een traditionele jurk, stemt haar emotie feilloos af op het onderwerp dat ze aankondigt. Zo vertelde ze in 2017 met triomferende en trillende stem dat Noord-Korea met succes intercontinentale ballistische raketten had getest. Het jaar daarvoor sprak ze breed glimlachend over geslaagde kernproeven. Als news anchor van de Noord-Koreaanse staatsomroep KCTV bracht ze in 1994, overmand door wanhoop en tranen, nieuws over de dood van Kim Il-sung. In 2011 deed ze hetzelfde bij de dood van Kim Jong-il.

Alleen zij weet hoe echt die emotie is. Van der Veen: "Ri is de eerste nieuwslezer die begon met die bombastische, emotionele manier van presenteren. Jongere collega's hebben dat overgenomen." Haar stijl is nu vereenzelvigd met de Noord-Koreaanse stijl.

Soms is zacht spreken beter

Volgens Noord-Koreaanse staatsmedia werd Ri in 1943 geboren in een arm gezin. Ze studeerde geen journalistiek, maar volgde een opleiding tot actrice aan de Universiteit van Pyongyang voor Theater en Film. Naar eigen zeggen kende ze Kim il-sung. Dankzij zijn tussenkomst kwam ze in 1971 terecht bij KCTV. Haar lage afkomst was daarbij een pluspunt: ze zou niet verdacht kunnen worden van banden met de bourgeoisie.

De presentatrice verschijnt niet altijd triomferend of vol opwinding op televisie. In een zeldzaam interview met de Chinese staatszender CCTV zei Ri dat ze het belangrijk vond om bij elk onderwerp de juiste toon en emotie aan te slaan. "Als we bijvoorbeeld 'Democratische Volksrepubliek Korea' oplezen, moeten we niet schreeuwen maar juist zacht spreken", aldus de presentatrice.

NOS op 3 maakte vorig jaar onderstaande video over de bekendste anchor van Noord-Korea:

Het meest opvallend is misschien wel haar lange carriŤre. Waar collega's of hooggeplaatste Noord-Koreanen het slachtoffer werden van politieke zuiveringen, wist zij die te ontwijken. "Ri is extreem nuttig voor het regime", legt Van der Veen uit. "Pyongyang wil met propaganda de ene keer mensen enthousiasmeren en de andere keer boos maken of angst inboezemen. Zij kan dat met haar stemgebruik als geen ander."

Ri boekt niet alleen succes in Noord-Korea zelf, maar ook daarbuiten. "In het Westen doen we vaak lacherig over haar manier van presenteren, maar het blijft wel hangen. Alleen het feit dat we er nu over praten, zegt al genoeg."


Dood Avicii niet verdacht, hotel in Oman zag niets opvallends

"Tim Bergling, ook bekend als Avicii, was erg aardig tegen ons personeel en gedroeg zich als alle andere gasten." Het Muscat Hill Resort in de Omaanse hoofdstad Muscat had geen enkele aanwijzing dat er iets mis was met de dj, schrijft het hotel op Instagram.

Avicii verbleef er met vrienden toen hij gisteravond plotseling op 28-jarige leeftijd overleed. "Avicii leek absoluut in een goede stemming en vermaakte zich prima. Hij was vriendelijk tegen iedereen", aldus het resort. Sinds de dood van de dj wordt het hotel overspoeld met telefoontjes en vragen, maar meer details wil het bedrijf niet geven.

De broer van Tim Bergling, acteur David, is inmiddels aangekomen in Oman. De familie had eerder gevraagd om privacy en kondigde aan niets over de doodsoorzaak te willen bekendmaken.

Tegen de Zweedse nieuwssite SVT heeft de politie gezegd te weten wat er is gebeurd, maar daar niet mee naar buiten te treden. "Maar we hebben geen vermoedens van een misdrijf", aldus de politie.

Bekend is dat Avicii al langere tijd met gezondheidsproblemen kampte. Hij gaf aan het leven als dj, reizend over de hele wereld, zwaar te vinden. In 2014 belandde hij in het ziekenhuis met een acute ontsteking van zijn alvleesklier, mede veroorzaakt door zijn overmatige drankgebruik. Zijn galblaas en blindedarm moesten worden verwijderd en omdat zijn herstel lang duurde, was hij gedwongen een groot aantal optredens af te zeggen.

Vriend en muziekproducer Nile Rodgers zag zo'n drie jaar geleden ook dat het niet goed ging met de Zweed. De laatste keer dat de twee samen optraden, was Avicii dronken. "Een pijnlijke ervaring", zegt Rodgers daar nu over. "Want hij had me beloofd dat hij dat niet meer zou doen."

"We deden samen een optreden maar ik ben daarna niet meer gebleven voor zijn show. Het brak mijn hart hem zo te zien", zegt Rodgers. "Maar Tim was een van de besten waarmee ik gewerkt heb, als mens, als vriend en vooral als muzikant."

Druk

Op een conferentie van het Amsterdam Dance Event vorig jaar kwam de druk ter sprake waarmee dj's kampen. Het lijkt een droomberoep, maar omdat dj's het wat inkomsten betreft moeten hebben van de optredens, draaien ze op veel plekken in de wereld in zo weinig mogelijk tijd. Dat betekent stress, slaaptekort en een voortdurende verleiding van drank en drugs om de druk te weerstaan.

Verschillende dj's, onder wie ook Avicii, gaven aan dat die druk hen af en toe te veel wordt. Met name het continue reizen door verschillende tijdzones maakt het leven erg zwaar, bleek in Amsterdam. "Op een gegeven moment weet je niet meer wanneer je honger hebt en voel je niet meer of je nog moet slapen of niet", vertelde een van hen. "Het is echt een aanslag op je lichaam."

Avicii gaf in 2015 soms wel drie optredens op een dag. Dj Domien Verschuuren zei op NPO 3FM dat het optreden van Avicii drie jaar geleden op Pinkpop al een teken was dat het slecht met hem ging. "Wat ik daar zag was een zielloze show."

"In een recente documentaire zag je hoe getroebleerd Avicii eigenlijk was en hoe slecht hij tegen die druk kon", zegt Verschuuren. "Het lijkt natuurlijk te gek, optreden op plekken van Las Vegas tot Landgraaf. Maar de prijs die je daarvoor betaalt is enorm."

Na zijn operatie en herstelperiode bleef zijn gezondheid Avicii parten spelen. Twee jaar later, op zijn 26e, kondigde hij in een emotionele brief op zijn website aan dat hij met pensioen ging.

"Ik moet stoppen met toeren vanwege mijn gezondheid. Het was niet mijn wereld. Het lag niet aan de shows of aan de muziek. Maar het was altijd alles eromheen waar ik niet goed in was. Al die andere dingen die horen bij het artiest zijn. Ik ben een introvert persoon en dat was altijd erg moeilijk voor mij. Ik denk dat ik er te veel negatieve energie mee naar binnen haalde voor mezelf."

"Het was een waanzinnige reis", zei hij enkele maanden later over dat besluit tegen The Hollywood Reporter. "Op mijn 16e begon ik met produceren, met toeren op mijn 18e. Vanaf dat moment ging ik er 100 procent voor."

"Als ik nu terugkijk op mijn leven denk ik: woh, heb ik dat gedaan? Het was de mooiste tijd van mijn leven, op een bepaalde manier. Maar het had een prijs. Het veroorzaakte heel veel stress, angst en bezorgdheid. En toch was het de mooiste reis van mijn leven."

Ondankbaar

De dj was bang dat het publiek hem na de aankondiging van zijn pensioen als ondankbaar zou zien. "Maar ik heb zoveel steunbetuigingen gekregen van vrienden in de muziekindustrie, andere dj's, andere artiesten", zei hij tegen THR.com. "En de fans zijn ongelooflijk, net als de pers."

Zelf was de dj erg blij met zijn besluit. "Ik ben gelukkig, ik voel me vrij. Ik ga me nu voor het eerst sinds lange tijd weer op mijzelf focussen. Het stoppen met toeren was een van de moeilijkste beslissingen ooit, maar het is heel goed voor me geweest."


Rode Baron 'onsterfelijk beroemd' in vliegtuig van vriend Fokker

Je kent zijn verhaal misschien niet, maar de felgekleurde driedekker van de Rode Baron vast wel. Het is precies een eeuw geleden dat Manfred von Richthofen, de beroemdste en succesvolste gevechtspiloot van de Eerste Wereldoorlog, werd neergehaald en overleed.

In amper drie jaar tijd had de Duitser officieel tachtig vijandelijke vliegtuigen uit de lucht geschoten. Tot op de dag van vandaag is zijn iconische, rode vliegtuig terug te zien in films, cartoons en games. En die driedekker was gemaakt door een vriend van hem, de Nederlandse vliegtuigbouwer Anthony Fokker.

"Von Richthofen was de eerste die in de Fokker Dr. I mocht vliegen", zegt luchtvaarthistoricus Marc Dierikx. "Hoewel het toestel vrij klein was, was de Rode Baron zeer enthousiast. Daarna is hij er onsterfelijk beroemd mee geworden."

Het succes betekende ook voor Fokker een doorbraak. De vliegtuigbouwer had al langer de strategie om zo veel mogelijk vrienden te maken onder gevechtspiloten. Hij zag hen als zijn belangrijkste klant en niet de Duitse staat, zoals de meeste concurrenten dat wel deden, volgens Dierikx.

'Leuke juffrouwen'

Dankzij de persoonlijke contacten wist leeftijdgenoot Fokker precies wat piloten voor vliegtuig wilde hebben. "En als de jongens vrij waren, nam Fokker ze mee naar Berlijn. Daar trakteerde hij ze op drankjes, hapjes en leuke juffrouwen", zegt Dierikx, die auteur is van het boek Anthony Fokker, een vervlogen leven.

Von Richthofen en Fokker brachten in 1917 tijd met elkaar door aan het front bij het Belgische Kortrijk. Daar is volgens Dierikx een goede vriendschap uit voortkomen.

De Rode Baron was toen al een oorlogsheld van formaat. Hij was als cavalerie-officier overgestapt naar de luchtvaart en had in een jaar tijd tientallen geallieerde vliegtuigen neergehaald. Op 13 april 1917 zelfs vier op ťťn dag.

Heldhaftig?

Gevechtspiloten werden toen gezien als ridders in de lucht. Maar ridderlijk was Von Richthoffen beslist niet volgens Dierikx. "Heldhaftig strijden was precies wat hij niet deed. Hij zocht piloten die niet goed opletten en ging daar zo snel mogelijk achteraan. Hij opereerde op een koele, berekenende manier."

Von Richthofen bedacht allerlei strategieŽn over de meest efficiŽnte manieren om luchtgevechten te winnen. En met de Fokker Dr. I beschikte hij voortaan over een driedekker in plaats van een tweedekker. Die extra vleugel kwam het klimvermogen ten goede, wat van belang was in een luchtgevecht.

"Het gaf niet veel overwicht", meent Dierikx. "Maar net genoeg zodat een aantal Duitse vliegeniers die met Fokker vlogen, waaronder ook Herman GŲring, de voorpagina van de krant haalde."

'Kaputt'

Net als bij zijn vorige vliegtuigen liet Von Richthofen het toestel rood schilderen. Om extra op te vallen ťn de vijand angst aan te jagen. "Maar het werkte ook als een rode lap voor een stier. Alle vijanden probeerden hem neer te halen en dat is uiteindelijk ook gelukt."

Op 21 april 1918 werd de oorlogsheld fataal geraakt. Hij vloog op dat moment over het front in Noord-Frankrijk. Zijn kist was vanuit de lucht en vanaf grond doorboord met kogels. Onderzoekers zijn het nooit eens geworden over wie verantwoordelijk was voor het dodelijke schot.

Von Richthofens laatste woorden, volgens een Australische hospik: 'Kaputt.'

Von Richthofens dood was een flinke optater voor het Duitse moraal. De beste piloot van de Eerste Weeldoorlog, met zijn knalrode Fokker, was voor propagandamateriaal van onschatbare waarde geweest. Zelfs tot in Amerika was zijn dood voorpaginanieuws.

Een eeuw later is het toestel van de Rode Baron nog altijd geliefd. Bijvoorbeeld bij hobbyisten die (model)vliegtuigjes nabouwen. "Daar zie je dat veel mensen bij die driedekker uitkomen en dat hij rood moet zijn. Ook bij de honderdduizenden bezoekers van vliegshows appelleert het aan een romantisch beeld. Terwijl Von Richthofen daar zelf niet veel mee had."


Onderzoek naar dood zeldzame beer in ItaliŽ

In ItaliŽ is een onderzoek gestart naar de dood van een zeldzame bruine beer in de Apennijnen. De Marsicaanse beer ging dood bij een vangactie door onderzoekers eerder deze week.

De wetenschappers wilden het dier vangen om het een halsband te geven en te volgen, maar het ging mis na het geven van de verdoving. De beer werd benauwd en overleed kort daarna.

Volgens Italiaanse media hadden de onderzoekers ook nog eens de verkeerde beer te pakken. Ze wilden een andere beer volgen, die regelmatig het natuurgebied verlaat en voor problemen zorgt in bewoonde gebieden.

Het Wereldnatuurfonds heeft geschokt gereageerd op de dood van de Marsicaanse bruine beer. Van die soort zijn er nog maar zo'n vijftig in leven. De organisatie wil dat de vangmethodes voor beren worden herzien.


Rechts-radicalen nemen intrek in huis in Amsterdam-Oost

Na een groep asielzoekers zonder verblijfspapieren van We Are Here heeft ook een extreem-nationalistische actiegroep zijn intrek genomen in een woonblok in Amsterdam-Oost. De nieuwe groep spreekt van een kraak, maar het huis wordt gehuurd. Het gaat om een woonblok dat plaats moet maken voor nieuwbouw.

"Wat illegalen mogen, mogen wij ook natuurlijk", schrijven de actievoerders van Identitair Verzet in een verklaring. "Sinds deze morgen hebben wij een pand in gebruik genomen in de Rudolf Dieselstraat." De groep kondigt aan het huis te gebruiken om activiteiten te organiseren in en voor de wijk. Het pand moet gezien worden als "een cultureel centrum voor elke Nederlander".

Volgens een woordvoerder van de gemeente zitten in het pand bewoners met een tijdelijk huurcontract en zij hebben vrienden uitgenodigd om te komen. Deze vrienden noemen zich Identitair Verzet.

Nieuwe actievoerders stellen eisen

Identitair Verzet wil in nog meer panden trekken. Volgens NH Nieuws stelt de groep twee eisen. Ze wil dat uitgeprocedeerde asielzoekers opgesloten worden in afwachting van uitzetting en dat"iedereen die steun verleent aan deze illegalen wordt vastgezet voor medeplichtigheid aan criminele activiteiten".

De groep We Are Here spreekt van een provocatie. "Wij zijn hier erg van geschrokken en vinden het onacceptabel. Wij zoeken woonruimte en een manier om te overleven, terwijl Identitair Verzet duidelijk zoekt naar een conflict."

De politie zegt tegen de Amsterdamse tv-zender AT5 dat agenten de situatie nauwlettend in de gaten houden.

Verhuurder luidde noodklok

Begin deze maand luidde verhuurder Ymere de noodklok omdat de sfeer in de wijk grimmig was geworden sinds de komst van de asielzoekers.


Jouw Facebook-tijdlijn? Vergelijk het met een broodje bestellen...

"Het is zonder meer een drukke week geweest en het zijn drukke jaren", zegt Facebook-vicepresident Adam Mosseri op de vraag hoe hij terugkijkt op de afgelopen tijd. Facebook is volop in het nieuws vanwege het privacy-schandaal rond Cambridge Analytica.

"Ik denk veel na over de fouten die we hebben gemaakt", gaat Mosseri verder. "En ik vind het echt heel vervelend wat er is gebeurd. Tegelijkertijd probeer ik er zeker van te zijn dat ik en mijn team zeer gefocust zijn op wat we kunnen doen om onszelf te verbeteren en hoe we problemen sneller kunnen ontdekken en aanpakken."

Mosseri is al bijna tien jaar in dienst van Facebook en verantwoordelijk voor de News Feed, de tijdlijn waar je alle berichten van vrienden en familie ziet. Het is een van de essentiŽle onderdelen van het platform en ook de plek waar veel geld mee wordt verdiend met de advertenties die tussen de berichten staan.

De NOS sprak hem in Brussel, waar Facebook een kantoor heeft. Normaal gesproken zijn dergelijke gesprekken off-the-record of alleen bedoeld voor geschreven teksten. Dat is dit keer anders, we mogen hem een half uur lang spreken en filmen. Het lijkt onderdeel van Facebooks nieuwe strategie om meer openheid te geven.

Hier zie je in ruim 2-en-halve minuut een samenvatting van het interview, waarbij Mosseri je tijdlijn vergelijkt met een broodje bestellen in een restaurant:

De kern van Facebooks News Feed, in Nederland beter bekend als je tijdlijn of nieuwsoverzicht, is dat je er (persoonlijke) dingen deelt en op berichten van anderen reageert of die liket. Daarvoor is het wel essentieel dat je als gebruiker het vertrouwen hebt dat wat je deelt goed wordt beschermd. En dat vertrouwen is de afgelopen tijd beschadigd.

Ik denk dat het belangrijk is dat we het vertrouwen van gebruikers verdienen, zegt hij daarover. "Wanneer mensen ons platform gebruiken moeten ze het gevoel hebben dat we doen wat we beloven. We moeten hun privacy beschermen en verantwoordelijk omgaan met de data. Ik denk dat we een hoop doen om aan die verwachtingen te voldoen."

Tegelijkertijd zegt Mosseri dat Facebook nog geen indicaties heeft ontvangen dat mensen het platform de afgelopen weken anders zijn gebruiken. "Ik denk dat dat niet is veranderd, tenminste we hebben dat de afgelopen weken niet gezien."

Hij benadrukt dat het verlies van vertrouwen een groot probleem is. "Ik denk dat je vertrouwen gemakkelijk verliest en dat het lang duurt voordat je het terugkrijgt."

Andere focus

Het hebben van vertrouwen in Facebook is iets wat als een rode draad door de werkzaamheden van Mosseri loopt. Er is de afgelopen tijd flink wat veranderd aan het nieuwsoverzicht. Facebook besloot in januari van dit jaar de focus te verleggen, berichten van vrienden en familie kregen meer ruimte, berichten van media en bedrijven werden minder belangrijk. Niet iedereen is daar blij mee.

"Ik denk dat het tot nu toe relatief goed gaat", zegt Mosseri. "We zien dat mensen meer contact met elkaar hebben en dat de berichten waarvan we verwacht hadden dat ze meer aandacht zou krijgen, vaker worden gezien. Tegelijkertijd is het nog vroeg voor conclusies en ik wil niet pretenderen dat ik weet hoe het gaat aflopen."

De verandering in de tijdlijn pakt nadelig uit voor pakweg twee groepen: uitgevers en ondernemers. Zij profiteerden de afgelopen jaren van de gigantische groei van Facebook en konden via bedrijfspagina's nieuwe doelgroepen bereiken.

Dat is veranderd met deze maatregel, erkent Mosseri. "We wisten van tevoren dat dit ons kritiek zou opleveren. Maar we geloven dat dit het juiste is om te doen." Volgens hem hebben gebruikers meer behoefte aan berichten van mensen om hun heen dan aan andere dingen.

Toen Facebook de nieuwe strategie aankondigde, sprak het bedrijf over "waardevolle interactie". Een nogal abstracte term, waarvan eigenlijk nog steeds niet duidelijk is wat Facebook ermee bedoelt. Volgens Mosseri is het bedrijf wat dat betreft nog zoekende. "Ik denk niet dat we alle antwoorden hebben. We proberen de connecties en interacties op Facebook te begrijpen en wat gebruikers daarin zinvol vinden."

In de maanden voordat de nieuwe tijdlijn een feit was, experimenteerde Facebook met wat het de Explore Feed noemde: een aparte plek voor het nieuws. In de landen waar het idee werd getest liep het bereik van media terug en kreeg nepnieuws juist meer ruimte. "Mensen delen normaal gesproken geen saai nieuws met saaie feiten", zei Filip Struharik, een socialemediaredacteur van een Slowaakse nieuwssite tegen The New York Times in januari, Slowakije is een van de landen waar werd geŽxperimenteerd.

Uiteindelijk is de proef met de Explore Feed stopgezet: persoonlijke berichten worden niet van het nieuws gescheiden, maar de vernieuwde nieuwsoverzicht heeft wel een effect dat dezelfde kant opgaat: de focus verschuift. Mensen als Struharik vrezen dat de nadruk op persoonlijke berichten de aanwezigheid van nepnieuws versterkt.

"We hebben geen bewijs gezien dat dat klopt", zegt Mosseri als het verhaal uit The New York Times ter sprake komt. "Ik denk niet dat de veranderingen die we hebben aangebracht nepnieuws tegenhouden, maar ik denk ook niet dat ze de berichten helpen." Daarnaast wijst Mosseri erop dat berichten van pagina's - waar nepnieuws veelal vandaan komt - juist een minder groot bereik hebben.

Het 'recept' van Facebook

Een van de grootste mysteries omtrent Facebook is de vraag waar je een bericht wel of niet bovenaan ziet staan. Dit wordt bepaald door het algoritme, het geheime recept van Facebook. Volgens Mosseri is er niets mysterieus aan. "Kijk, de basis zijn miljoenen regels programmeertaal, ik denk dat het niet werkt om die met gebruikers te delen, maar ik zou heel graag willen dat mensen begrijpen hoe het werkt."

Hij geeft een voorbeeld om het te verduidelijken. "Stel je voor dat we samen gaan lunchen", begint Mosseri zijn uitleg. "Jij wacht op mij, maar ik ben later en bel je om te vragen of jij voor mij wil bestellen. Maar: je kent mij nog niet en weet dus niet wat ik lekker vind. Op dat moment moet je een probleem oplossen. Zo gaat het ook bij de ranking van de News Feed. Om dat goed te kunnen doen, ontleden we dat probleem in een aantal stappen.

Inventariseren: wat staat er op het menu? Signaleren: wat is er goed in het restaurant? Voorspellen: ik gok dat hij die sandwich lekker vindt. Besluiten: je beslist wat je bestelt.

"In werkelijkheid zijn er duizenden signalen (dus stukjes informatie, red.) die we gebruiken en een dozijn voorspellingen", zegt Mosseri. Dus hoe groter de kans dat je iets interessant vindt, hoe hoger het komt te staan.

De toekomst

Ten slotte sprak de NOS met Mosseri over de toekomst van het nieuwsoverzicht. Hij kan zich eigenlijk geen scenario voorstellen waarin dit onderdeel niet meer bestaat. Hij denkt wel dat het gebruik zal veranderen.

"De stories worden belangrijker, denk ik." Dit zijn de ronde figuurtjes bovenin de Facebook- en Instagram-app. Daarin delen vrienden en familie foto's en video's die vervolgens na 24 uur verdwijnen. Mosseri denkt dat berichten die in het nieuwsoverzicht zullen verschijnen meer zullen draaien om bijvoorbeeld belangrijke momenten die je wil bewaren, zoals een bruiloft.


IsraŽlische regering woedend op kritische actrice Natalie Portman

De Amerikaans-IsraŽlische actrice Natalie Portman heeft zich de woede van de IsraŽlische regering op de hals gehaald. Ze weigert de aan haar toegekende Genesis Prize in ontvangst te komen nemen, uit protest tegen het beleid van premier Netanyahu. Hij zou tijdens de uitreiking spreken, maar de ceremonie in Jeruzalem is nu afgelast.

Portman kreeg in november te horen dat ze de onderscheiding krijgt. Die wordt jaarlijks toegekend aan "buitengewone individuen die een inspiratie vormen voor de volgende generaties Joden, vanwege hun uitstekende professionele prestaties en toewijding aan de Joodse waarden en het Joodse volk".

"IsraŽl is precies 70 jaar geleden ontstaan als veilige haven voor vluchtelingen van de Holocaust. Maar de slechte behandeling van diegenen die vandaag de dag lijden, valt niet te rijmen met mijn Joodse waarden", zegt Portman. "Ik kies ervoor om niet te gaan, omdat ik niet de schijn wil wekken dat ik Benjamin Netanyahu steun." De actrice is al langer kritisch over Netanyahu. "Omdat ik geef om IsraŽl, spreek ik mij uit tegen geweld, corruptie, ongelijkheid en machtsmisbruik."

Boycot

Leden van Likoed, de partij van premier Netanyahu, hebben gezegd dat Portman haar paspoort en staatsburgerschap moet worden ontnomen. Volgens sommige ministers is de actrice "gemanipuleerd door de door de Palestijnen geleide internationale boycotcampagne tegen IsraŽl".

De afgelopen jaren zijn verschillende acteurs en muzikanten weggebleven uit IsraŽl na oproepen daartoe van Palestijnse groeperingen. De IsraŽlische regering zegt dat die oproepen tot een boycot antisemitisch zijn. De bewegingen die beroemdheden vragen weg te blijven uit IsraŽl, willen volgens de regering het bestaansrecht van het land ondermijnen.

Amos Oz

De actrice is vooral bekend van haar rol in de psychologische horrorfilm Black Swan (2010), waarin ze ballerina Nina Sayers speelde. In de tweede Star Wars-trilogie van eind jaren 90 en begin deze eeuw speelde ze koningin Padmť Amidala. Drie jaar geleden regisseerde Portman A Tale of Love and Darkness, een verfilming van de gelijknamige autobiografische roman van de IsraŽlische schrijver Amos Oz.


Bus met Duitse toeristen stort in ravijn Peru

Bij een busongeluk in Peru zijn twee Duitsers om het leven gekomen. Tien anderen raakten gewond. Het busje raakte van de weg in het Andesgebergte en stortte in een ravijn.

In de minibus zaten twaalf Duitse toeristen, een Peruaanse reisbegeleider en een chauffeur. Twee Duitse mannen overleden ter plekke. De gewonden zijn naar het ziekenhuis gebracht. Twee van hen verkeren in levensgevaar.

Het Duitse reisgezelschap was op weg naar de Colca-vallei, een toeristische trekpleister in het zuiden van Peru. Het is het tweede busongeluk in Peru in korte tijd. Donderdag reed een bus in een rivier in dezelfde regio. Daarbij kwamen zeven mensen om het leven en 23 mensen raakten gewond.


?Als jij niet wil betalen met bitcoins, dan ga je betalen met jouw leven?

Slaagt het Openbaar Ministerie erin om een internationaal netwerk op te rollen waarin vermoedelijk miljoenen euro's via bitcoins zijn witgewassen? Vier Rotterdammers en een Schiedammer stonden hier deze week voor terecht. Zij speelden een cruciale rol tussen drugshandelaren en de bovenwereld, stelt het OM. Er zijn gevangenisstraffen tot zes jaar geŽist.

Eind vorig jaar veroordeelde de rechtbank in een verwante zaak al vijf verdachten voor hun rol als bitcoinverkopers. Maar het zijn volgens het OM de bitcoinhandelaren, de 'bitcoincashers', die de hoofdrol spelen. Zij maken het mogelijk om bitcoins die criminelen verdienen in te ruilen voor cash, een belangrijke stap om het geld wit te wassen.

Anonieme advertentie

Heel makkelijk is Audrius G. niet te vinden. Hij heeft geen kantoor, geen eigen website en handelt niet onder zijn eigen naam. Voor zijn klanten is dat geen probleem. Zij kunnen hem, onder een valse naam, via een advertentie op het dark web vinden. Op handelsplaatsen binnen dat meer verborgen deel van het internet, waarop ook veel criminelen actief zijn, biedt G. zich aan als bitcoincasher.

Criminelen die voor hun diensten zijn uitbetaald in bitcoins kunnen hun cryptomunten aan 'cashers' als G. verkopen voor contant geld. Ze krijgen van G. weliswaar minder dan ze op de reguliere markt voor hun bitcoins zouden krijgen, maar via deze weg kunnen ze wel hun munten witwassen.

Dat geld krijgen ze pas nadat G. de bitcoins heeft kunnen slijten. Om dat te doen, stort G. deze bitcoins van onduidelijke afkomst op een wallet, zeg maar de bitcoinrekening, van zichzelf, of van zijn twee compagnons.

Alle drie verkopen ze deze bitcoins vervolgens aan reguliere bitcoinbedrijven, die hun gewoon op hun bankrekeningen uitbetalen in euro's.

Vervolgens nemen de drie een deel van het geld van hun rekening contant op, om hun klanten te kunnen uitbetalen zonder daarbij een spoor achter te laten. De rest van het geld houden ze zelf, als winst.

Voor het OM is het echter duidelijk dat het criminelen waren die hun bitcoins bij G. brachten. Ruilen bij G. is namelijk duur, zo'n 28 keer duurder dan bij een regulier wisselkantoor. De enig denkbare verklaring voor het feit dat iemand zijn cryptomunten zo onvoordelig zou ruilen, stelt het OM, is dat ze er volledige anonimiteit voor terugkrijgen. In tegenstelling tot reguliere bitcoinbedrijven stellen G. en zijn handlangers geen vragen over waar de bitcoins vandaan komen en vragen ze niet om persoonsgegevens.

'Betaal of ga dood'

Maar de handel gaat niet vlekkeloos. G. krijgt ruzie met een van zijn klanten, Youssef A. Bij hem zegt het OM ook 21,5 kilo drugs en bijna 100.000 xtc-pillen te hebben gevonden. Samen met zijn broer, een andere verdachte in deze zaak, bezit hij zo'n 24.000 bitcoins. Ook hebben ze bij elkaar meer dan 6 miljoen euro op hun rekeningen staan en nog eens ruim 5 miljoen euro contant.

In maart 2015 begint A. G. te bedreigen, volgens het OM. De reden: hij wil dat G. hem bitcoins terugbetaalt. Als hij dat niet doet, vermoordt hij hem en zijn familie, zou hij via de telefoon, apps en e-mail laten weten.

G. laat dit niet over zijn kant gaan. Op 31 maart zoekt hij volgens justitie A. en een handlanger op in Rotterdam. Hij grijpt A. bij zijn kaak, stompt en schopt hem en zegt: "Je moet niet schreeuwen". Ook zet hij een taser op zijn lichaam. Uiteindelijk pakt hij vijf mobiele telefoons af, van A. en zijn handlanger.

Ondertussen beginnen de transacties van de verdachten op te vallen. Banken zien dat er grote hoeveelheden geld worden bijgeschreven, die daarna direct contant werden opgenomen. Ze trekken aan de bel en de Fiscale Inlichtingen- en Opsporingsdienst begint een onderzoek.

Uit dat onderzoek blijkt volgens het OM dat een groot deel van de verhandelde bitcoins in aanraking is geweest met het dark web.

De officier van justitie heeft zes jaar cel geŽist tegen A. en vier jaar tegen G., waarvan een halfjaar voorwaardelijk. Tegen de overige verdachten lopen de eisen uiteen van twee tot tweeŽnhalf jaar. De uitspraak is op 30 mei.


SGP in honderd jaar van zijlijn naar zeggenschap

Honderd jaar geleden, in Middelburg, ontmoette een groep orthodox-gereformeerde mannen elkaar. Ze voelden zich niet langer thuis bij bestaande christelijke partijen, vooral niet bij de Anti-Revolutionaire Partij (ARP), een van de voorlopers van het CDA. Daarom besloot het groepje een eigen politieke partij op te richten, volledig gestoeld op "de beginselen van Gods woord". De Staatkundig Gereformeerde Partij (SGP) was geboren. En ook al is dat pas dinsdag precies een eeuw geleden: vandaag viert de SGP feest.

Voor het vieren van een eeuw in de Tweede Kamer is het overigens nog te vroeg: in 1922 haalde de SGP voor het eerst een Kamerzetel. Het was het jaar waarin vrouwen voor het eerst mochten stemmen, hoewel SGP-leider Kersten vrouwen in de achterban opriep om dat vooral niet te doen - ondanks de opkomstplicht die toen nog gold.

Het vrouwenstandpunt van de orthodox-christelijke SGP is al decennia onderwerp van discussie. Pas sinds 2006 mogen vrouwen lid worden van de partij, zeven jaar later bepaalde de Hoge Raad dat ze zich ook verkiesbaar zouden mogen stellen. Toch staat ook vandaag de dag nog in het beginselprogramma dat voor de SGP "het regeerambt is voorbehouden aan de man". De partij noemt vrouwen in dat programma niet gelijk, maar wel "volstrekt gelijkwaardig".

Ook in andere dingen is de SGP principieel. De partij profileert zich graag als pro-partij - vůůr het huwelijk, vůůr de zondagsrust en vooral: vůůr het leven. Maar daarbij horen ook de tegenhangers: tegen echtscheiding, tegen koopzondagen en tegen abortus en euthanasie.

Tot het begin van deze eeuw wilden SGP-politici bovendien niets te maken hebben met televisie. In 1989 werd een cameraploeg van de NOS nog geweerd bij een partijbijeenkomst in Zeeland. Sommige SGP'ers vonden dat de "duivel was binnengetreden".

Sindsdien lijkt de partij met een moderniseringsslag bezig die nog altijd gaande is. In 2005 verscheen toenmalig fractievoorzitter Bas van der Vlies voor het eerst in een actualiteitenprogramma op televisie. Kees van der Staaij, die de SGP nu acht jaar leidt, schuift regelmatig aan bij De Wereld Draait Door. En Elbert Dijkgraaf, die begin april stopte als Tweede Kamerlid vanwege huwelijksproblemen, was een graag geziene gast bij PowNews.

Zelf beschrijft de SGP dit overigens niet per se als modernisering, maar meer als zoeken naar manieren die passen bij de huidige tijd. Volgens de partij vraagt iedere tijd nu eenmaal om een eigen benadering en schuift Van der Staaij alleen aan in een tv-programma als het onderwerp hem aan het hart gaat of als de SGP een bepaald geluid mist. Bijvoorbeeld als het gaat om voltooid leven of om huwelijkstrouw versus overspel.

Bekijk hier een reportage van Nieuwsuur uit 2015 over de veranderende opvattingen van de SGP:

Bovendien wint de SGP aan politieke betekenis. Steeds vaker klopt het kabinet bij de orthodox-christenen aan voor steun in de Eerste en Tweede Kamer. Premier Rutte vroeg de partij in 2010 bijvoorbeeld om steun omdat zijn eerste kabinet in de Tweede Kamer maar een nipte meerderheid had.

Een jaar later konden de SGP-parlementariŽrs het kabinet-Rutte I ook in de Eerste Kamer aan een meerderheid helpen. In ruil daarvoor sleutelde het kabinet toen niet aan de zondagsrust en ook het fenomeen van de 'weigerambtenaren', die geen homostellen willen trouwen, bleef (toen nog) ongemoeid.

Akkoorden

In 2012 ondersteunde de SGP Rutte II in de Eerste Kamer, waar het weer geen meerderheid had. Een jaar later sloot de partij samen met de ChristenUnie en D66 een akkoord met het kabinet over de begroting voor 2014. Later volgde een begrotingsakkoord.

De SGP lijkt veranderd van een partij in de marge naar een "constructieve oppositiepartij". Zelf ziet de SGP dat overigens niet zo. Een woordvoerder van de fractie laat weten dat vooral de Tweede Kamer zelf is veranderd. "De tijd van dichtgetimmerde akkoorden tussen twee, drie partijen is voorbij. Kabinetten moeten rekening houden met minderheden. We hadden vroeger ook wel mee willen doen, maar toen was daar geen aanleiding voor. Er was minder versplintering."


BelgiŽ verbijsterd: oorlogsbegraafplaatsen afgewezen als Werelderfgoed

De Belgische begraafplaatsen uit de Eerste Wereldoorlog dreigen niet op de Unesco Werelderfgoedlijst te komen. Een adviesbureau van de VN-organisatie wijst het voorstel van de hand in een voorlopig advies, omdat oorlogserfgoed steeds gevoeliger ligt. Vlaanderen legt zich er niet bij neer en begint een tegenoffensief.

Ter ere van het 100-jarig einde van de Eerste Wereldoorlog dit jaar nomineerde Vlaanderen samen met WalloniŽ en Frankrijk 139 gedenkplaatsen langs het 700 kilometer lange voormalige front. Er werd een dossier van ruim duizend pagina's ingeleverd.

In januari gaf adviesbureau Icomos een negatief voorlopig advies over het voorstel, maakte de Vlaamse premier Bourgeois afgelopen week bekend. "Het dossier lijkt slachtoffer te worden van de beweging binnen Unesco-kringen die vinden dat conflict-gerelateerd erfgoed geen plaats heeft binnen de Unesco-conventie. Vlaanderen is daarbij op dezelfde muur gebotst bij de evaluatie van de Last Post-ceremonie in Ieper voor de Unesco-lijst van Immaterieel Erfgoed en bij het dossier om de Belgische oorlogspers op te nemen in het Memory of the World-register."

"Ze gaan ervan uit dat het dossier aan de oorlog gerelateerd is, maar dat is een misvatting. Het is een herdenkingsdossier, wat mensen bijeenbrengt voor verzoening", zegt premier Bourgeois tegen de NOS. "Het is geen ode aan oorlog, geweld, haat. Integendeel, het is in teken van 'Nooit meer oorlog'."

Bourgeois sprak in het Vlaamse parlement van een eenzijdige visie, die geen oog heeft voor het unieke karakter van de plekken. "Het is voor het eerst in de geschiedenis dat er op een nieuwe manier werd omgegaan met de dood van soldaten: voor het eerst kregen soldaten een individueel graf", legt hij uit. "Dat is toegepast op een systematische manier, ongeacht afkomst, rang, nationaliteit, cultuur, sociale klasse of overtuiging van de gesneuvelden."

Bourgeois heeft nog de hoop dat hij Icomos kan overtuigen voordat de organisatie volgende maand een definitief advies geeft aan Unesco. Zo is er al een weerwoord van honderd pagina's verstuurd. Bourgeois wijst er bijvoorbeeld op dat Auschwitz en Hiroshima eerder al op de lijst werden gezet.

Daarnaast wordt gepoogd de individuele lidstaten van de Werelderfgoedconferentie te overtuigen. Voor hen is een folder gemaakt in het Engels en Frans, daarnaast worden vertegenwoordigers uitgenodigd voor een informatiebezoek aan de grafvelden. Zij zullen een definitief oordeel vellen op de Unesco-bijeenkomst deze zomer.

"We doen er alles aan", stelt Bourgeois. "Maar als het advies negatief blijft, is het een dubbeltje op zijn kant." Unesco heeft namelijk nog nooit een negatief advies van Icomos in de wind geslagen.


Persgroep heeft niet genoeg papier

De Persgroep heeft een tekort aan papier. De uitgever van onder meer de Volkskrant, Trouw, AD en een groot aantal regionale bladen moet daardoor op zoek naar oplossingen. Zichtbaar gevolg van het papiertekort is de Volkskrant-bijlage Sir Edmund, die vanaf vandaag is gedrukt op ander papier en in een ander formaat.

Dat andere papier is afkomstig van een restpartij uit Duitsland waarop de uitgever de hand heeft weten te leggen. Voor dat papier is ook tijdelijk een andere drukker nodig, waardoor de eigen drukkerij in Lokeren een half jaar stilstaat.

Prijs drukken

Philippe Remarque, hoofdredacteur van De Volkskrant, heeft dit nog niet eerder meegemaakt, zegt hij in het NOS Radio 1 Journaal. "En de Persgroep ook niet. Normaal bestellen we wat later papier dan anderen, in april in plaats van in januari. Daarmee hopen we de prijs te drukken. Dat ging jarenlang goed, maar nu is er ineens schaarste en staat de uitgever voor dichte deuren."

De Persgroep kon nu 90.000 ton krantenpapier aankopen. Dat is 10 procent te weinig.

De schaarste wordt veroorzaakt door papierproducenten die vanwege de teruglopende krantenoplages kiezen voor de productie van bijvoorbeeld karton. Remarque: "Voor de kartonnen dozen van bijvoorbeeld Bol.com. Als een aantal van die productielijnen wordt overgezet, kan er dus ineens schaarste ontstaan.'

Lichte paniek

Volgens de hoofdredacteur leidde dat op de redactie tot lichte paniek en bizarre situaties. "Je hoorde ineens zinnen als 'Wim kent nog iemand in Parijs, die heeft misschien nog wat' of 'we hebben een Russische partij op de kop getikt via bemiddelaars in Zwitserland'."

Om er zeker van te zijn dat de Volkskrant geen pagina's hoeft in te leveren vanwege het papiertekort, is ervoor gekozen de bijlage Sir Edmund op ander papier te drukken, in een iets kleiner formaat. "Misschien wennen mensen er heel snel aan en heb ik over een half jaar weer iets uit te leggen als we weer teruggaan naar de oude papiersoort."

Denemarken

Ook andere kranten van de Persgroep hebben te maken met de gevolgen van het papiertekort. De weekendbijlage van het AD en de regionale kranten worden vanaf begin mei voorlopig gedrukt in Denemarken. Daar was nog papier, maar dat was alleen beschikbaar als het in Denemarken zelf zou worden bedrukt, schrijft de Volkskrant.

Het Mediahuis, uitgever van onder meer De Telegraaf en NRC, zegt in de krant geen last te hebben van papiertekort omdat ze op tijd hebben ingekocht.


Wekdienst 21/4: scooters inleveren en youtubers-weekend

Goedemorgen! In Amsterdam kun je je oude scooter inleveren voor een tegoedbon en de SGP viert zijn honderdjarige bestaan. En Noord-Korea stopt met verdere rakettesten en atoomproeven.

Ook vandaag is er weer volop zon en blijft het droog. In het noorden wordt het zo'n 16 ŗ 18 graden, landinwaarts kan de temperatuur oplopen tot 24 graden. Morgen wordt het nog iets warmer en later op de dag de neemt de kans op onweer en buien toe.

Ga je op pad? Bekijk hier het overzicht van de files en wegwerkzaamheden en de situatie op het spoor.

Wat kun je vandaag verwachten?

Amsterdammers kunnen hun oude vervuilende scooter inleveren voor een tegoedbon van 25 euro. Per 1 mei zijn tweetaktbrommers en scooters van voor 2011 namelijk verboden in de Amsterdamse binnenstad. Als je er toch mee blijft rijden in de milieuzone in de stad riskeer je een boete. De eerste Nationale Bijentelling begint. De organisatie 'Nederland Zoemt' wil aandacht vragen voor de bijensterfte. Gevraagd wordt of je in je tuin een half uur lang bijen wil tellen en het resultaat door te geven. In de Jaarbeurs in Utrecht wordt de Dutch YouTube Gathering gehouden. Zo'n 20.000 fans komen voor meet-and-greets met hun favoriete YouTube-sterren en er wordt een recordpoging vloggen gedaan. De gereformeerde partij SGP viert zijn honderdjarige bestaan met een partijdag in Nieuwegein. Daarbij zijn onder anderen VVD-premier Mark Rutte, fractievoorzitter Kees van der Staaij en partijvoorzitter Maarten van Leeuwen. Het ochtendprogramma is vanaf 09.30 uur te zien op NPO Politiek.

Wat heb je gemist?

Noord-Korea stopt per direct met kernproeven en rakettesten, meldt het staatspersbureau. Ook sluit het regime van Kim Jong-un de nucleaire testlocatie Punggye-Ri in het noorden van het land. De reeds ontwikkelde kernwapens worden niet gebruikt zolang het land niet wordt bedreigd.

Het bevriezen van het kernwapenprogramma komt een week voor een ontmoeting van Kim Jong-un met de Zuid-Koreaanse president Moon Jae-in. De twee staatshoofden zien elkaar op 27 april in het grensdorp Panmunjom.

Ander nieuws uit de nacht:

'Bestuurders politievakbond vervolgd voor fraude': zeker twee ANPV-bestuurders worden verdacht van gesjoemel met subsidies en declaraties. Doden en gewonden bij anti-regeringsdemonstraties Nicaragua: boze Nicaraguanen protesteren al dagen tegen een versobering van de sociale zekerheid. Honderden vliegtuigen geÔnspecteerd na horrorvlucht VS: aanleiding is een ongeluk waarbij een turbineblad van een Boeing 737 op 10.000 meter afbrak. Inbreker doet dutje op bed van Taylor Swift: een obsessieve fan had ingebroken in haar huis, daar gedoucht en een tukje gedaan.

En dan nog even dit:

Het zal er ongetwijfeld niet fris hebben geroken. In het noordoosten van Duitsland was twintig ton vis terechtgekomen in een weiland. Een vrachtwagen was van provinciale weg geraakt en daarna gekanteld. Op foto's is te zien dat een greppel langs de weg over tientallen meters gevuld was met vis en ook in het weiland lag een 'zee' van dode vissen.

Fijne dag!


NS verhaalt miljoenen aan schade op vandalen

Zeshonderd vandalen hebben de afgelopen vijf jaar van de NS letterlijk de rekening gepresenteerd gekregen van hun acties. Ze hebben moeten betalen voor het herstel van schade aan stations en treinen, blijkt uit een overzicht van de NS.

De NS doet van alle vormen van vandalisme aangifte. Als de daders niet meteen zijn gepakt, blijft de rekening openstaan tot ze alsnog zijn gevonden. Gemiddeld haalt de NS op deze manier 85 procent van de schade terug die is veroorzaakt door vandalisme met een bekende dader.

Ingooien van ruiten

Over de afgelopen vijf jaar kregen 220 mensen een rekening voor het ingooien van ruiten op stations en nog eens 108 voor het aanbrengen van graffiti op treinen en gebouwen. Ook vernielingen op stations (95) en vernielingen in de trein (76) werden op vandalen verhaald.

In totaal heeft de NS de afgelopen vijf jaar voor 5,6 miljoen euro aan rekening verstuurd voor schade die door vandalisme is veroorzaakt. Voor daders die niet ineens alle schade kunnen vergoeden is een betalingsregeling mogelijk.


'Misschien begon Noord-Koreaanse elite sancties echt te voelen'

Internationaal wordt voorzichtig positief gereageerd op het besluit van Noord-Korea om per direct geen atoom- en raketproeven meer uit te voeren. Omdat de testen altijd tot internationale spanningen leidden zijn veel landen blij, maar nog liever zagen ze dat Kim Jong-un zijn arsenaal afbouwt.

Want de Noord-Koreaanse leider zei alleen dat hij de rakettesten en kernproeven stillegt. "Dus niet het hele kern- of raketprogramma, alleen de testen", benadrukt correspondent Marieke de Vries in het NOS Radio 1 Journaal.

Het regime claimde eerder dat het met langeafstandsraketten de VS kan bereiken. Zelfs met een kernkop erop gemonteerd. Als gevolg van de vele testen werden steeds strengere sancties opgelegd. "Misschien dat de elite en de mensen om Kim heen die sancties nu echt beginnen te voelen. En misschien wil hij de VS tegemoetkomen vlak voor de onderhandelingen met Trump, waarschijnlijk eind mei, begin juni."

'Een doorbraak'

De Amerikaanse president reageerde in ieder geval enthousiast. "Dit is goed nieuws voor Noord-Korea en de wereld - een doorbraak. Ik zie uit naar onze top", twitterde hij kort na bekendmaking. Enkele uren later volgde nog een tweet met: "Er wordt vooruitgang geboekt voor iedereen!"

Zuid-Korea verwelkomt het besluit en noemt het een "betekenisvolle vooruitgang" op weg naar een kernwapenvrije regio. De Zuid-Koreaanse president Moon heeft aanstaande vrijdag een historische ontmoeting met Kim, in mei of juni wil Trump met Kim praten.

China, een van de weinige bondgenoten van Noord-Korea, reageerde ook positief. "Dit besluit kan de situatie op het schiereiland verbeteren." Een woordvoerder van de Britse regering zegt te hopen dat dit betekent dat Kim in goed vertrouwen zal onderhandelen. "Als hij dit weet vol te houden zou het een positieve stap zijn."

Ontmanteling

De Japanse premier Abe, een hardliner in het conflict, is veel voorzichtiger. "Het is cruciaal wat dit betekent voor de volledige, verifieerbare en onomkeerbare ontmanteling van Noord-Korea's kernwapens, massavernietigingswapens en raketten", merkt hij op.

Ook premier Rutte is voorlopig nog voorzichtig. "Dit regime heeft vaker dingen beloofd. Eerst zien, dan geloven."

De Noord-Koreaanse staatstelevisie repte met geen woord over ontmanteling. Integendeel, een presentator benadrukt dat de testen niet meer nodig zijn omdat alle doelen behaald zijn. "We gaan ons nu richten op de versterking van onze socialistische economie", legde ze uit.

Zo maakte de Noord-Koreaanse televisie het nieuws bekend:

Correspondent De Vries vindt het opvallend dat Noord-Korea ditmaal geen expliciete voorwaarden heeft gesteld voor het besluit. Geen Amerikaanse troepen meer op het Koreaanse schiereiland en geen militaire oefeningen meer: dat waren in het verleden altijd de speerpunten. "We moeten ervan uitgaan dat Kim daarmee naar de onderhandelingstafel komt."
Nu algemeen nieuws