Nieuws


++ Nieuws ++
Nieuws zoeken in alle dagbladen
( Ook zoeken in archieven! )

Nieuws zoeken via zoeknieuws.nl


Nieuws zoeken ( NOS )


Zoeken met Google


| Klik hier voor het weerbericht |NOS RSS reader

Online klopjacht op zwangere vrouw die kleuter tackelt

Een Chinese zwangere vrouw heeft zich de woede van miljoenen landgenoten op de hals gehaald. De vrouw liet donderdag een 4-jarig jongetje struikelen in een restaurant. Ze zal er niet op hebben gerekend dat haar actie werd vastgelegd door een bewakingscamera en de beelden online werden geplaatst.

De video is in een paar dagen tijd tientallen miljoen keren bekeken en lokt boze reacties uit op Chinese sociale media. Sommigen grijpen zelfs terug op een bekend Chinees fenomeen: renrou sousuo. Letterlijk vertaald betekent dit 'mensenvleeszoekmachine'. Internetgebruikers achterhalen haar naam, woonplaats en andere details en plaatsen deze informatie vervolgens online.

Waarom de vrouw het jongetje tackelde is niet duidelijk. Wel heeft ze zich inmiddels gemeld bij de politie en haar excuses aangeboden. In eerste instantie moest ze tien dagen de cel in en een boete van omgerekend 129 euro betalen. Vanwege haar zwangerschap is de gevangenisstraf komen te vervallen.

De moeder van de kleuter lijkt vooralsnog vergevingsgezind. Ze heeft opgeroepen de zwangere vrouw met rust te laten.


Oververhitte Antwerpse stratenloop adviseert: niet rennen maar wandelen

De organisatie van de Antwerpse stratenloop Ten Miles roept deelnemers op om de race rustig uit te lopen en niet meer in te zetten op een tijdsregistratie bij de wedstrijd. De organisatie legt geen tijden van renners meer vast, omdat de hardlopers massaal oververhit zijn geraakt door het zomerse weer. De hulpdiensten kunnen het aantal hitteslachtoffers niet meer aan.

Volgens de organisatie lopen de deelnemers al sinds de start vanmiddag in de volle zon. Daardoor zijn veel lopers bevangen door de hitte. Om hoeveel slachtoffers het gaat, is nog niet bekendgemaakt. Voor zover bekend is niemand er slecht aan toe, maar enkele hardlopers verloren even het bewustzijn door de hitte.

De hulpdiensten waren voorbereid op hitteklachten met dit weer, maar konden de snelheid waarmee het aantal hitteslachtoffers opliep niet bijbenen. Het Rode Kruis zegt tegen het Vlaamse dagblad Het Nieuwsblad dat er 89 vrijwilligers beschikbaar waren en dat snel kon worden opgeschaald naar 150 hulpverleners. Er zijn ook 22 ambulances ingezet.

Aan de Ten Miles deden ruim 28.000 deelnemers mee. In Antwerpen waren vandaag verschillende hardloopevenementen. In totaal waren er meer dan 40.000 renners op de been in de stad.


Vannacht tientallen vallende sterren te zien

Komende nacht kan je met een beetje geluk tientallen vallende sterren zien. En je hebt er niet eens een telescoop voor nodig. "De beste instrumenten zijn het blote oog, een veldbedje en een deken", zegt sterrenkundige Marc van der Sluys.

De sterren zijn grotendeels afkomstig van de Lyridenzwerm, een meteorenzwerm die elk jaar rond deze tijd te zien is en een paar dagen duurt. Het hoogtepunt is vannacht rond 04.00 uur. Je ziet dan zo'n 20 meteoren per uur voorbijschieten, dat is elke 3 minuten eentje. Daarvan is de helft afkomstig van de Lyriden. Het andere deel bestaat uit vallende sterren die op een normale dag ook te zien zijn.

Het weer zit in ieder geval mee. Het onweer dat voor vandaag is voorspeld, trekt na zonsondergang weg waardoor het tot middernacht helder is. Daarna is het wisselend bewolkt. "Rond 04.00 uur klaart het weer op", zegt Hanneke Luijting van Weerplaza. En voor die tijd? "Dan is het een kwestie van wachten op gaten in het wolkendek. Die komen er zeker."

De Lyridenzwerm is volgens de sterrenkundige niet zo spectaculair als de bekendere PerseÔden-meteorenzwerm. "Maar het is zeker de moeite waard." Je moet wel weten waar je moet kijken: de meteoren zijn allemaal zichtbaar rond sterrenbeeld Lier. "Je moet daarom met je rug naar het westen staan en in de richting van het oosten kijken."

Van der Sluys: "Als je de sterren ťcht goed wil zien, moet je wel een beetje fanatiek zijn." Hij raadt mensen aan om een donkere plek op te zoeken, bijvoorbeeld een weiland dat net iets buiten de stad ligt. "In de stad zelf heb je al gauw last van stoorlicht."

Ook een dekentje tegen de kou en een ligstoel kunnen geen kwaad. "Als je staand of zittend gaat kijken, krijg je al gauw last van je nek."

Een verrekijker is niet nodig. "Met een verrekijker beperk je het kijkveld. De kans dat er precies in dat blikveld een meteoor voorbijschiet is vrijwel nihil."


Nationalistische Erdogan-uitdager mag meedoen aan verkiezingen

De nationalistische IYI-partij van 'IJzeren Dame' Meral Aksener mag meedoen aan de vervroegde verkiezingen in Turkije, in juni. Het Turkse staatspersbureau Anadolu meldt dat de kiesraad dat heeft besloten. IYI is de enige nieuwe politieke partij in Turkije sinds de oprichting van de AK-partij in 2001.

Het besluit kwam enkele uren nadat vijftien leden van de oppositiepartij CHP te kennen hadden gegeven dat ze hun partij verruilen voor het IYI-lidmaatschap. Zo kwam de partij op twintig afgevaardigden, technisch gezien genoeg om deelname aan de verkiezingen veilig te stellen, al was het nog onzeker of de kiesraad dat ook zo zou zien.

De IYI-partij ('Goede Partij') werd eind vorig jaar opgericht. Hoewel de partij nog jong is, werd oprichter Meral Aksener bij de verkiezingen, die aanvankelijk gepland stonden voor eind 2019, gezien als potentiŽle uitdager van president Erdogan en zijn AK-partij. Erdogan schreef deze week vervroegde verkiezingen uit, waardoor de parlements- en presidentsverkiezingen van 2019 al op 24 juni van dit jaar moeten plaatsvinden.

Grijze Wolven

De 61-jarige Aksener was voor ze haar partij oprichtte jarenlang lid van de ultranationalistische MHP, een bondgenoot van Erdogan. Namens die partij was ze in 2001 minister van Binnenlandse Zaken. Tussen 2007 en 2015 was Aksener vanuit de MHP vice-voorzitter van het parlement. In die rol was ze geliefd vanwege haar afgewogen taalgebruik en haar gevoel voor humor.

Rond het referendum over de grondwetswijziging van april vorig jaar profileerde Aksener zich als prominent tegenstander van het presidentiŽle systeem dat nu in Turkije wordt ingevoerd. Ondanks veel binnenlandse en internationale kritiek op de grondwetswijziging stemde 51,3 procent van de kiezers voor de aanpassing. 48,6 procent was tegen.

Aksener was jarenlang aanhanger van de Grijze Wolven, Turkse extreem-rechtse nationalisten die in het verleden betrokken waren bij politiek gemotiveerd geweld en politieke moorden. Ze heeft ook regelmatig in het openbaar het Grijze Wolven-teken gemaakt, een vuist met opgeheven pink en wijsvinger.


Gormah kon niet lezen en kreeg zo een schuld van 50.000 euro

De helft van de mensen met problematische schulden kan slecht lezen. Dat is opvallend veel en zorgwekkend, zegt het team van de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) dat hiernaar onderzoek deed. Het betekent dat veel mensen met schulden brieven van instanties niet of nauwelijks begrijpen.

Het is het eerste Nederlandse onderzoek naar de omvang van laaggeletterdheid onder mensen met schulden. Ruim 500 van hen maakten een taaltest. Zo'n 50 procent van de deelnemers voldeed niet aan de ondergrens voor deelname aan de samenleving, oftewel taalniveau 2f.

Gormah Dade was een van die mensen. Door oorlog in haar land van herkomst kon ze naar eigen zeggen niet naar school. Lezen had ze bij aankomst in Nederland dus nooit geleerd. Gormah moest dus op haar Nederlandse man vertrouwen. Maar die had een gat in zijn hand.

Hieronder vertelt Gormah haar verhaal:

"Hij wilde geld voor een bank en liet mij tekenen voor een lening van 50.000 euro. Als ik wist wat er had gestaan, had ik nooit getekend." Als gevolg kwam haar gezin in diepe schulden terecht. Op een gegeven moment ging een leerkracht van een kind van Gormah met haar in gesprek. "Die zei dat mijn kind het eten van een ander had opgegeten."

Een ander voorbeeld is Jasper Harmes. Hij zat tijdens zijn jeugd op een alternatieve school. "Daar werd niet goed gekeken of je nou wel goed kon lezen en schrijven." Lang deed zijn partner alle administratie. Totdat de relatie stuk ging, daarna moest hij wel op taalles.

Landelijk ligt het percentage laaggeletterden op zo'n 18 procent. Een groot contrast met de 50 procent uit de groep van 500 mensen met probleemschulden. Zeker als je bedenkt dat mensen daardoor snel in de problemen kunnen raken bij incasso's en nota's van instanties.

De oplossing?

De Groningse universiteit heeft samen met incassobureau Syncasso gewerkt aan een alternatief voor deurwaardersbrieven. Die bevatten zo min mogelijk ambtelijke taal en leggen stapsgewijs uit wat de schuldenaar moet doen. In drie blokken staat er wat je moet betalen, hoe dat moet en wat de gevolgen zijn als je het niet doet.

"Door deze methode hebben wij gemerkt dat we ongeveer 30 procent minder beslagen leggen", zegt gerechtsdeurwaarder Paul Otter van Syncasso.

De andere kant van de oplossing ligt bij de mensen die slecht kunnen lezen. Want als je taallessen volgt, snap je de brieven veel beter. Ervaringsdeskundige Jasper geeft als tip: "Stap over je schaamte heen, je bent niet te oud om te leren. Het is eigenlijk veel schaamtevoller als je het gewoon niet begrijpt."


Slachtoffer schietpartij Geleen overleden, twee verdachten opgepakt

Een man die eerder vandaag gewond raakte bij een schietpartij in Geleen, is in het ziekenhuis overleden. Twee verdachten zijn opgepakt.

Voor een woning in Geleen werden vanochtend vroeg schoten gelost. In de straat waaraan de woning ligt, werden twee gewonde bewoners gevonden, een man en een vrouw. Over de toedracht, is niets bekend.

De man is in het ziekenhuis aan zijn verwondingen bezweken. De vrouw mocht na behandeling weer naar huis.

Omwonenden reageren geschrokken. "Het lijkt hier net het Wilde Westen", vertelde een man aan de regionale zender L1. Volgens een andere buurtbewoner is het al tijden onrustig in de straat.


Andrea Nahles eerste vrouwelijke leider van Duitse SPD

De sociaaldemocraten van de Duitse SPD hebben Andrea Nahles gekozen als nieuwe voorzitter. De SPD-veteraan is de opvolger van Martin Schulz, die in februari opstapte omdat hij vindt dat de partij vernieuwing nodig heeft. Nahles is de eerste vrouwelijke leider van de SPD sinds de oprichting, 154 jaar geleden. Ze kreeg 66 procent van de stemmen.

De 47-jarige politica is sinds haar achttiende lid van de SPD. Eerder was ze minister van Werkgelegenheid en Sociale Zaken. In die rol drukte ze hervormingen door die voor haar partij belangrijk zijn, zoals de invoering van het minimumloon.

Haar voorganger, Martin Schulz, was pas een jaar SPD-leider voor hij alweer vertrok. De voormalig voorzitter van het Europees Parlement stapte op na een teleurstellende verkiezingsuitslag en zware kritiek vanwege zijn nieuwe Grote Coalitie met de CDU/CSU van bondskanselier Merkel. Veel critici vonden dat juist de eerdere samenwerking met Merkel de SPD veel steun van kiezers heeft gekost.

Bevlogen

Het is nu aan Nahles om de verdeelde SPD weer een richting te geven waarin de ruim 460.000 leden zich min of meer kunnen vinden. Zelf is Nahles afkomstig uit het kamp-Schulz en dus overtuigd van het belang van de Grote Coalitie met Angela Merkel.

Ze wordt gezien als een bevlogen spreker met het hart op de tong. Hoewel ze als lid van de jongerenafdeling tot de uiterst linkse flank van de SPD hoorde, heeft ze zich in het vorige kabinet als pragmatisch sociaaldemocrate bewezen. Na de verkiezingen van afgelopen jaar wilde ze de partij vanuit de oppositie gaan leiden, maar moet dat nu dus doen vanuit de positie van junior partner van Merkel.


Supporters vernielen treincoupť, korte tijd vertraging bij Rotterdam

Reizigers hebben te maken gekregen met flinke vertraging op het spoor rond Rotterdam Centraal doordat voetbalsupporters vernielingen hadden aangericht in twee treinen. Volgens spoorwegbeheerder ProRail is in een trein de hele coupť gesloopt en bij de ander een rookbom naar binnen gegooid.

In de Rotterdamse Kuip wordt vanavond de bekerfinale gespeeld tussen Feyenoord en AZ. Het is de honderdste bekerfinale in de Nederlandse voetbalgeschiedenis.

ProRail heeft geen goed woord over voor de vernieling. "Het is belachelijk dat treinen worden gesloopt en dat reizigers vertraging oplopen door een stel malloten dat dit kennelijk een leuk voorafje vindt", aldus een woordvoerder.

Vernielde treinen uit Groningen en Vlissingen

De twee vernielde treinen kwamen uit Groningen en Vlissingen. Volgens de woordvoerder kon een van de treinen later weer gewoon worden ingezet, maar de andere niet.

De NS kan nog niets zeggen over de omvang van de schade, en bij welke club de supporters horen. "In de treinen zaten ook veel reguliere reizigers die er getuigen van waren", vertelt een woordvoerder. "Politieagenten hebben verdachten gefouilleerd en dat kostte tijd. Daardoor moest de trein van Vlissingen via Rotterdam naar Amsterdam worden opgeheven."

Supporters van Feyenoord hebben zich massaal verzameld in het centrum van Rotterdam. Volgens RTV Rijnmond is niet alleen De Kuip vol; ook alle kaarten voor het kijken naar de bekerfinale via grote tv-schermen bij de kroegen op het Stadhuisplein, Museumpark en de Binnenrotte zijn uitverkocht.

In etappes onderweg naar Rotterdam

Vanuit Alkmaar zijn in etappes zeker 140 bussen met AZ-supporters onderweg naar Rotterdam om de wedstrijd bij te wonen. Het gaat om zo'n 9500 fans. Ook in Alkmaar zelf wordt grote drukte van de AZ-aanhang verwacht.


Europa deze week: een harde Macron liet zich zien

De Britse, Franse en Amerikaanse bommen die vorig weekend in SyriŽ vielen, dreunden de hele week nog na, zowel in Luxemburg als in Straatsburg.

In Luxemburg, omdat daar de EU-ministers van Buitenlandse Zaken bij elkaar waren om een gemeenschappelijk antwoord te vinden op de gifgasaanval, die het leger van Assad uitvoerde op de burgers in Douma.

En in Straatsburg, omdat het Europees Parlement daar deze week de Franse president Macron ontving, een paar dagen nadat hij opdracht had gegeven Syrische gifgasfabrieken te bombarderen.

Voorzichtige taal van de 28 ministers van Buitenlandse Zaken. Er was begrip voor de aanval, maar volgens minister Blok heeft een politieke oplossing veruit de voorkeur. Eerst een wapenstilstand en dan humanitaire hulp. "De enige echte oplossing voor het Syrische conflict ligt aan de onderhandelingstafel", zei Blok.

En verder kan de Europese Unie ook niet gaan. Het is een organisatie van woorden en niet van wapens. Wel kunnen individuele landen besluiten dat het tijd is voor een militaire actie. Dat is dan ook precies wat de Britten en de Fransen deden, samen met de Amerikanen.

Kritiek

Toen de Franse president Macron voor het Europees parlement in Straatsburg verscheen, lag het voor de hand dat het bombardement op SyriŽ een belangrijk thema van de ontmoeting zou worden. Er was instemming, maar ook kritiek. "Blijf met je handen van SyriŽ af", stond op een bordje wat leden van de communistische fractie omhoog hielden.

En dat schoot Macron in het verkeerde keelgat. In een voor zijn doen ongekend felle reactie, verdedigde hij de Franse aanval. Het was "een zeer gerichte actie" zei hij, zonder dat er een slachtoffer viel. Je kan praten over hoogstaande principes, zei hij geŽmotioneerd, maar de mensen die te maken hebben met een gasaanval schieten daar helemaal niets mee op. Aan het applaus te oordelen was een ruime meerderheid van het parlement het met hem eens.

Bekijk aflevering 10 van Europa deze week hierboven.


27-jarige Hagenaar aangehouden voor dood Orlando

De politie heeft vanmorgen een 27-jarige man aangehouden die wordt verdacht van betrokkenheid bij de dood van Orlando Boldewijn. Het gaat om een Hagenaar, die in Rotterdam is aangehouden.

De 17-jarige Orlando uit Rotterdam kwam in februari na een afspraak met een onbekende man in Den Haag niet meer thuis. Een week later werd zijn lichaam gevonden.

De politie heeft naar eigen zeggen alles uit de kast getrokken om informatie over de toedracht van de dood van Orlando boven tafel te krijgen. Daarbij is gebruik gemaakt van sporenonderzoek, flyeracties, getuigenoproepen en buurtonderzoek. Die inzet en de vele tips hebben geleid tot de aanhouding van vandaag.

De vermissing van Orlando kwam in februari uitgebreid in het nieuws. Vrienden van hem zochten de publiciteit nadat hij na de afspraak in Den Haag niets meer van zich had laten horen.

Anonieme tip

Na een anonieme tip werd een week na zijn verdwijning gezocht in het water van De Blauwe Loper in Ypenburg. Diezelfde avond werd het lichaam van Orlando aangetroffen.

Begin april deed de politie Rotterdam opnieuw onderzoek in het water bij Ypenburg. Volgens een woordvoerder zouden de resultaten worden gebruikt bij een reconstructie van de laatste dag van de jongen.


Erdogan wil ook in buitenland campagne voeren

De Turkse president Erdogan zegt dat hij tijdens de campagne voor de verkiezingen in juni ook Turken in het buitenland wil opzoeken.

"Ik zal in een sporthal met een capaciteit voor 10.000 tot 11.000 mensen een bijeenkomst van een internationale organisatie bijwonen en daar een toespraak houden voor mijn Turkse staatsburgers", zei hij in een interview met de Turkse zender NTV. "Het land zal ik nu niet noemen."

Verboden

De presidents- en parlementsverkiezingen in Turkije staan gepland op 24 juni. In Duitsland is het politici uit landen van buiten de EU verboden om minder dan drie maanden voor verkiezingen campagne te voeren. De Duitse regering laat weten dat er voor die datum ook geen bezoek van Erdogan op de agenda staat.

De Oostenrijkse bondskanselier Sebastian Kurz en premier Rutte zeiden vrijdag allebei dat ze het onwenselijk vinden als Turkse politici in hun land op campagne gaan. Rutte denkt dat campagnebezoeken van Turkse bewindslieden en leden van Erdogans AK-partij tot verstoring van de openbare orde kunnen leiden, net als vorig jaar maart.

Ook wil Rutte voorkomen dat er oneigenlijke druk wordt uitgeoefend op Turkse kiezers in Nederland. Bovendien wil hij geen externe conflicten importeren. "De campagne moet zich op Turkije richten."

De Turkse minister van Europese Zaken ÷mer «elik veroordeelt de uitspraken van Kurz en Rutte op Twitter.

Hij vindt het ondemocratisch en hypocriet dat deze landen aan de ene kant "de meest fundamentele democratische rechten blokkeren" en aan de andere kant beweren dat er in Turkije negatieve ontwikkelingen zijn op het gebied van de democratie.


ServiŽ en KroatiŽ ruziŽn over WOII, minister niet naar herdenking

De Servische defensieminister Vulin gaat vandaag niet naar de herdenking van slachtoffers van concentratiekamp Jasenovac in KroatiŽ. KroatiŽ wil hem daar niet hebben omdat Vulin de zelfstandigheid van het land zou ondermijnen. Volgens Vulin is het een poging van KroatiŽ om hem de mond te snoeren over de gebeurtenissen in het kamp tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Het is de nieuwste ontwikkeling in een ruzie die afgelopen week begon. Een Kroatische delegatie die in Servie op rondreis was om de relatie tussen beide landen te verbeteren, werd uitgescholden. Ook werd geprobeerd de Kroatische vlag te verscheuren, waarna de delegatie de rondreis onderbrak.

Gespannen voet

Beide landen leven op gespannen voet met elkaar sinds de oorlog in het voormalige JoegoslaviŽ, begin jaren negentig. Ook de gebeurtenissen in het kamp Jasenovac bij het plaatse Mlaka zetten de verhouding nog altijd op scherp. In de Tweede Wereldoorlog stond het Kroatische Ustasha-regime aan de kant van de nazi's. Joden, Roma, ServiŽrs en Kroaten die tegen het regime waren, werden tussen 1941 en 1945 omgebracht in verschillende kampen als Jasenovac.

Kroatische geschiedkundigen zeggen dat in de kampen maximaal 100.000 mensen zijn vermoord, maar ServiŽ houdt het op 600.000 slachtoffers. De officiŽle herdenking van KroatiŽ bij het kamp wordt geboycot door onder andere ServiŽrs, die jaarlijks hun eigen herdenking houden.

Geen berouw

Volgens de Servische minister Vulin ligt de verschrikkelijke waarheid van kamp Jasenovac niet in de gebeurtenissen daar, maar in het feit dat het huidige KroatiŽ geen berouw toont over wat er is gebeurd.

Vulin beschuldigt de Kroatische autoriteiten ervan de misdaden van het Ustasha-regime te bagatelliseren. Ook wordt er volgens hem niet goed genoeg gereageerd op het af en toe weer de kop opsteken van de nazi-idealen van het toenmalige regime.


Naakte schutter doodt vier mensen in wegrestaurant VS

Bij een schietpartij in de Amerikaanse staat Tennessee zijn zeker vier doden en drie gewonden gevallen. Een grotendeels ontklede man opende het vuur op de bezoekers van een wegrestaurant in een voorstad van Nashville.

Toen de man het restaurant rond 03.30 uur plaatselijke tijd binnenkwam en begon te schieten, had hij alleen een jas aan. Een van de bezoekers wist het geweer van de man af te pakken, waarna hij volledig naakt vluchtte.

De politie is nog op zoek naar de dader. Tientallen agenten, honden en een helikopter zijn begonnen aan een klopjacht.

Mogelijk gaat het om een 29-jarige inwoner van de staat Illinois: zijn auto werd achtergelaten bij het wegrestaurant.


Westlands Mannenkoor zingt koeien toe in Friese stal

Het Westlands Mannenkoor heeft in een stal in het Friese Rottum koeien toegezongen. De 110 koorleden zongen gisteren vanaf de balustrade onder meer het Fries volkslied en een streeklied over het Westland, schrijft Omrop Frysl‚n.

Het idee voor het optreden ontstond tijdens een eerdere ontmoeting tussen boer Egbert Dijkstra en zanger Albert van der Zijp. Zeventig jaar geleden werd Van der Zijp tegenover de boerderij van Dijkstra geboren. Van der Zijp liet in het gesprek weten dat hij graag eens een keer met het koor in de nieuwe ligboxenstal van Dijkstra wilde zingen.

Gisteren werd de daad bij het woord gevoegd. Het koor kwam met 110 zangers en zo'n dertig fans naar de stal van Dijkstra.

Het optreden maakte deel uit van een weekendtournee in Friesland. Ook zong het koor in kerken in Heerenveen en Joure.


Mont Saint-Michel enkele uren ontruimd na dreigement

Mont Saint-Michel in Frankrijk is vanmorgen uit voorzorg enkele uren ontruimd geweest. Volgens getuigen had een man gedreigd dat hij politieagenten iets wilde aandoen.

Agenten hebben alle huizen op het eiland doorzocht en ook camerabeelden bestudeerd. Volgens de autoriteiten is het inmiddels vrijwel zeker dat de verdachte het eiland heeft verlaten. Er zijn geen aanwijzingen voor een terreurdreiging.

Evacueren

De bedreiging kwam vanmorgen vroeg bij de politie binnen, waarop werd besloten bewoners en bezoekers van het kerkeiland in het Franse NormandiŽ te evacueren.

Om half twee is het eiland weer vrijgegeven en konden bewoners en toeristen terugkeren. Dagelijks trekt Mont Saint-Michel grote aantallen bezoekers.


Jarige Elizabeth verbaasd door het 'your majesty, mummy' van Charles

Met een concert in de Royal Albert Hall heeft koningin Elizabeth gisteravond haar 92ste verjaardag gevierd. Sterren als Tom Jones, Kylie Minogue en Sting begonnen de uitzending met hun versie van Happy Birthday: 'Happy birthday, your Majesty'.

Tijdens de optredens was een mix van muziekstijlen te horen, van Minogue's nieuwe single Stop me from falling tot Tom Jones' klassieker It's not unusual en de evergreen Oh, what a beautiful mornin', gezongen door Luke Evans.

Op het feestje waren ook oude beelden van de koningin te zien, zoals een speech die ze op haar 21ste gaf en archiefmateriaal van haar Golden Jubilee in 2002.

Philip en Kate afwezig

Elizabeth werd in de koninklijke loge van het theater begeleid door haar zoon Charles, omdat haar man Philip nog steeds herstelt van een heupoperatie. Ook haar kleinzoon William was alleen, omdat zijn vrouw Kate op alle dagen loopt. Zijn broer Harry werd wel begeleid door zijn aanstaande vrouw Meghan.

Aan het eind van de avond werd de koningin uitgenodigd op het podium om door de hele zaal te worden toegezongen met Happy birthday. Charles sprak vervolgens een gelukwens uit. Hij begon met "your majesty - mummy", wat tot zichtbare verrassing bij zijn moeder leidde:

"Ik denk dat u in 1948, toen u 22 was, niet verwacht had hier op uw 92ste verjaardag naast uw 70-jarige zoon te staan - die nog net een klein hoeraatje kan uitbrengen."

Elizabeth nam de gelukswensen wuivend in ontvangst. Daarna kreeg ze nog een bos bloemen uitgereikt door een 7-jarig meisje dat gisteren ook haar verjaardag vierde.

Normaal gesproken viert Elizabeth haar verjaardag niet in het openbaar. Dit keer wel, aangezien het concert ook de afsluiting was van de tweejaarlijkse bijeenkomst met de Gemenebestlanden. De verjaardag van de koningin wordt traditioneel in juni gevierd met een militaire parade, ook wel bekend als Trooping the Colour.


Manifest: moslimextremisten 'zuiveren' Frankrijk van Joden

In Frankrijk is sprake van een 'etnische zuivering', zo stelt een manifest in dagblad Le Parisien. In het pamflet staat dat er nieuw antisemitisme is ontstaan onder moslimextremisten, dat voor het eerst sinds de Tweede Wereldoorlog ook weer levens eist.

"In de afgelopen jaren zijn elf Joden door moslimradicalen vermoord, en sommigen ook mishandeld, omdat ze Joods waren", staat in de tekst. Het is een verwijzing naar de aanslagen op bijvoorbeeld een Joodse supermarkt (2015) en Joodse school (2012).

Het stuk is ondertekend door 300 prominente Fransen, onder wie de rechtse oud-president Nicolas Sarkozy en de linkse oud-premier Manuel Valls. Zanger Charles Aznavour tekende ook, net als acteur Gťrard Depardieu.

Volgens de prominenten is het voor Joden vaak niet meer veilig in Frankrijk. "Franse Joden lopen 25 keer meer kans het slachtoffer te worden van geweld dan Franse moslims", schrijven ze. "Ongeveer 50.000 Joden zijn recent verhuisd, omdat ze zich niet meer veilig voelden in de wijken waar ze woonden."

Overigens zijn er geen officiŽle cijfers over dergelijke verhuizingen om die bewering te onderbouwen.

'Slachtoffer van de maatschappij'

De 300 Franse ondertekenaars van het manifest zeggen dat de media het nieuwe antisemitisme vaak doodzwijgen. Maar extreemlinkse politici doen dat ook en draaien de rollen zelfs om, schrijven ze. Moslims zouden worden gezien als "slachtoffer" van de maatschappij en worden omhelsd omdat ze "electoraal gezien meer stemmen opleveren dan Joden".

In het artikel in Le Parisien wordt een oproep gedaan aan moslimgeestelijken. "Verzen uit de Koran waarin wordt opgeroepen Joden, christenen en ongelovigen te doden, moeten worden afgewezen. Zodat niet ťťn gelovige zich nog op een heilige tekst kan beroepen om een misdaad te begaan."

Moord op Joodse vrouw

Uit cijfers van het Franse ministerie van Binnenlandse Zaken blijkt juist dat antisemitisme al een aantal jaren afneemt in Frankrijk. Daarbij gaat het om geregistreerde meldingen van bijvoorbeeld beledigingen, scheldpartijen en antisemitische teksten op muren. Het aantal gewelddaden tegen Joden is vorig jaar wel gestegen: van 77 tot 97.

Eind maart werd een Joodse vrouw vermoord in Parijs. Het Franse OM vermoedt dat het gaat om een antisemitische moord. Over de geloofsovertuiging van de verdachte zijn geen officiŽle mededelingen gedaan. Haar dood leidde tot protesten, waaraan duizenden mensen in meerdere Franse steden meededen.


Man gaat ervandoor met pinapparaat

Bij een winkel op het station van Alkmaar is een man ervandoor gegaan met een mobiel pinapparaat.

Agenten waren er gisterenmiddag snel bij en zagen de man vlak bij het station lopen. Hij werd aangehouden en het apparaat werd in beslag genomen.

Wat de man ermee van plan was, is niet bekend. Hij werd voor verhoor meegenomen naar het politiebureau.


Journalist tijdens uitzending doodgeschoten in Nicaragua

In Nicaragua is een journalist tijdens een uitzending doodgeschoten. Angel Gahona deed in de stad Bluefields verslag van de aanhoudende rellen in het land.

Gahona filmde op Facebook met zijn telefoon de nasleep van de onrust. Kort voor zijn dood interviewde hij voorbijgangers en liet hij de verduisterde straten in de stad zien.

Op het moment dat hij een beschadigde geldautomaat bij het stadhuis filmt, klinkt er een schot en valt de camera. Het beeld wordt zwart, maar er is nog te horen hoe omstanders in paniek de naam van de verslaggever schreeuwen.

Schutter onbekend

Op schokkende beelden die een collega maakte van het incident is te zien hoe Gahona in zijn hoofd wordt geraakt en van het bordes van het gebouw rolt. Hij lijkt op slag dood te zijn.

Gahona noch zijn collega filmde wie het fatale schot afvuurde. Een getuige zei later dat alleen politieagenten in de buurt gewapend waren.

Bij de rellen in Nicaragua zijn in vier dagen tijd al zeker tien mensen om het leven gekomen. Demonstranten protesteren tegen de verhoging van sociale premies en de verlaging van de pensioenen door president Ortega. Ortega sprak gisteravond voor het eerst de betogers toe via de televisie en bood aan te willen onderhandelen.

Reisadvies

Het Nederlandse ministerie van Buitenland Zaken heeft het reisadvies voor Nicaragua aangescherpt.

Nederlanders in Nicaragua wordt aangeraden demonstraties en protesten te mijden, het nieuws te volgen en aanwijzingen van de autoriteiten op te volgen.


Steeds meer voetballers willen op zaterdag spelen in plaats van zondag

Het amateurvoetbal voor senioren verschuift steeds meer van de zondag naar de zaterdag. Uit cijfers van de KNVB blijkt dat het aantal teams op zondag speelt de afgelopen vijf seizoenen met 9,5 procent is afgenomen. Op zaterdag zag de voetbalbond juist een toename van 12,8 procent. Dat heeft gevolgen voor de drukte op de velden, want op zaterdag spelen ook bijna alle jeugdteams.

"We zien in de Randstad dat het bij veel clubs druk is op zaterdag en dat ze zelfs met wachtlijsten moeten werken. Terwijl velden op zondag leeg zijn. Dat is niet ideaal", zegt een woordvoerder van de KNVB.

Van 27 naar 2

De verschuiving komt volgens de clubs omdat zondag steeds meer de dag van het gezin wordt. Een andere reden zou zijn dat jongere senioren op zaterdagavond graag stappen en daarom niet op zondag willen voetballen.

Dat herkennen ze ook bij SCO in Oosterhout. Het is lastig om voetballers voor de zondagteams te vinden, zegt bestuurder Toine van der Hoven. Daardoor moeten ze voor relatief weinig spelers op zondag het sportpark openhouden.

Westlandia in Naaldwijk had ooit zelfs 27 seniorenteams op zondag. Ze zien daar een "extreme verschuiving" van zondag naar zaterdag. Komend seizoen blijft er nog maar een seniorenteam en een veteranenteam over op de laatste dag van het weekend. En dat heeft gevolgen. "Dat betekent voor de zaterdag dat de vereniging vol zit. We hebben ůf meer ruimte nodig, of andere speelschema's", zegt bestuurslid Ton van Marrewijk.

Van oudsher zijn er in Nederland clubs waarvan de senioren op zaterdag of op zondag voetballen. Protestantse clubs spelen van oudsher op zaterdag, terwijl de seniorenteams van katholieke en onkerkelijke verenigingen meestal voor de zondag kozen. Van de zondag naar de zaterdag gaan, is een stap die veel clubs niet licht nemen. Sommige, zoals Westlandia, kiezen ervoor om met hun eerste elftal, het vlaggenschip van de vereniging, op zondag te blijven spelen.

Alliance uit Roosendaal maakt vanwege de verschuivende belangstelling volledig de overstap naar de zaterdag. En dat nog wel op de honderdste verjaardag van de club. Volgens voorzitter Robert Hopstaken is er lang over gesproken. "Want er komt natuurlijk ook wel wat emotie bij kijken."

Eerste elftal

Bij DVC uit Delft hebben ze helemaal geen eerste elftal meer op zondag. "Vroeger was dat echt iets mythisch om naar de zondag te gaan. Nu wil niemand dat meer", zegt bestuurslid Ronald de Vreede.

Los van de traditie kan overstappen met een eerste elftal naar zaterdag problemen opleveren voor clubs die op ene hoog niveau spelen. Patrick Luijten van de buren in Delft van DHC: "Ik zou het liefst morgen een zaterdagclub worden, maar dan moeten we op het laagste niveau beginnen. Daar heb ik geen trek in."

De KNVB kijkt samen met de clubs naar oplossingen. "Je wil dat het voetbalweekend optimaal benut wordt. We kijken daarom samen met clubs naar de vrijdagavond, naar flexibele voetbalweekenden en naar de mogelijkheid om pupillen op zondag te laten voetballen."
Nu algemeen nieuws