Nieuws


++ Nieuws ++
Nieuws zoeken in alle dagbladen
( Ook zoeken in archieven! )

Nieuws zoeken via zoeknieuws.nl


Nieuws zoeken ( NOS )


Zoeken met Google


| Klik hier voor het weerbericht |NOS RSS reader

Wekdienst 16/7: Trump en Poetin ontmoeten elkaar in Helsinki

Goedemorgen! Trump ontmoet Poetin in Helsinki, EU-leiders Tusk en Juncker gaan naar China en het schip de Batavia wordt 'gekeerd'.

We krijgen vandaag veel zon. Het wordt 27 tot 30 graden. Morgen is er meer bewolking en kan er lokaal een bui vallen. Met 23 tot 28 graden blijft het warm.

Moet je de deur uit? Dit is het overzicht van de files en de situatie op het spoor.

Wat kun je vandaag verwachten?

De Amerikaanse president Trump en de Russische president Poetin ontmoeten elkaar in Helsinki. Het is de eerste officiële bilaterale ontmoeting tussen de twee. Ook de EU-leiders Tusk en Juncker houden topoverleg. Zij gaan naar China voor gesprekken met premier Li en president Xi. In Lelystad moet de replica van het VOC-schip de Batavia worden gekeerd. Het draaien van het schip is nodig voor een gelijkmatige verdeling van zon en regen op het hout. Vandaag geen rit in de Tour de France: de renners hebben een rustdag.

Wat heb je gemist?

'Russische internettrollen waren ook in Nederland actief'

Russische internettrollen hebben geprobeerd ook de Nederlandse publieke opinie te beïnvloeden. NRC meldt op basis van eigen onderzoek dat er de afgelopen jaren minstens 900 Nederlandstalige tweets zijn verstuurd vanuit een beruchte trollenfabriek in Rusland, een plek van waaruit met nepaccounts op sociale media desinformatie is verspreid.

NRC zegt dat de tweets erop gericht waren om anti-islamgevoelens in Nederland aan te wakkeren. Volgens de krant is dit het eerste concrete bewijs dat de Russische trollen het ook op Nederland hebben gemunt.

Ander nieuws uit de nacht:

WK-feest in Parijs verstoord door opstootjes: Een deel van de Champs-Élysées werd schoongeveegd door de oproerpolitie. Ook in andere grote Franse steden heeft de politie groepen relschoppers uit elkaar gedreven. Man verdronken in IJmeer; op andere plekken nog zwemmers vermist: De man van 59 was 's middags niet teruggekomen van een zwempartij. In Noordwijk wordt gezocht naar twee badgasten en bij een recreatieplas in Nuenen verdween een snorkelaar in het water. 'VS wijst verzoek EU om vrijstelling Iran-sancties af': Volgens NBC News is het Europese verzoek afgewezen omdat de VS 'verregaande economische druk wil uitoefenen op de Iraanse overheid'. 'Tien doden bij gerichte aanval op demonstranten Nicaragua': De actievoerders zijn tegen plannen om de sociale zekerheid te versoberen en eisen het vertrek van president Ortega. Nieuwe Mexicaanse president halveert z'n eigen salaris: De links-nationalistische López Obrador gaat omgerekend zo'n 5000 euro verdienen.

En dan nog dit:

Ook het Britse koningshuis houdt af en toe een fotosessie. De Britse royals hebben nieuwe familiefoto's gepubliceerd ter ere van de doop van prins Louis, de jongste zoon van prins William en Kate. Kensington Palace plaatste de foto's gisteravond laat op Twitter:

Fijn dag!


Universiteiten kunnen belangstelling voor kunstmatige intelligentie niet aan

Universiteiten zien een sterke groei van het aantal aanmeldingen voor de studie kunstmatige intelligentie voor komend studiejaar. Bij enkele onderwijsinstellingen is sprake van een verdubbeling ten opzichte van het huidige studiejaar. Ook aanverwante studies als data science en business analytics zitten enorm in de lift. Universiteiten kunnen de groei nauwelijks aan en zetten een rem op het aantal toelatingen met een numerus fixus of door selectiecriteria te verscherpen.

De capaciteitsproblemen spelen juist nu beleidsmakers en wetenschappers zich grote zorgen maken over de achterstand van de EU ten opzichte van de VS en China. In de VS investeren tech-giganten vele tientallen miljarden in AI (Artificial Intelligence, kunstmatige intelligentie) en wordt op Europees AI-talent geaasd met aantrekkelijke onderzoeksprogramma's. En China wil in 2030 AI-wereldleider zijn.

De groeiende belangstelling onder jongeren hangt samen met de uitstekende perspectieven voor een afgestudeerde AI-specialist. De financiële sector, de maakindustrie en start-ups in alle hoeken van de economie schreeuwen om jongeren die de beloftes waar kunnen maken van de, volgens velen, 'nieuwe industriële revolutie'. Door geavanceerde algoritmen (rekeninstructies) los te laten op grote hoeveelheden data, kunnen ontwerp- en productieprocessen spectaculair worden verbeterd.

Naast het bedrijfsleven gelden overheid en zorg als slapende reuzen die binnen afzienbare tijd veel AI-talent nodig hebben. "Bijvoorbeeld bij de energie-omwenteling is het belangrijk om goed inzicht te krijgen in gebruikspatronen, om vast te kunnen stellen waar en hoe je het best energie kunt opslaan," zegt VU-hoogleraar Frank van Harmelen. "Ook in de zorg zijn er steeds meer data beschikbaar, bijvoorbeeld genetische profielen. Maar er is nog een wereld te winnen aan goede analyses van die data, om doorbraken in de geneeskunde te forceren."

Kunstmatige Intelligentie is een studie aan vijf universiteiten (zie tabel) en daarnaast een richting binnen studies als business analytics, data science, informatica en toegepaste wiskunde. Ook voor deze studies geldt een sterke toename van het aantal aanmeldingen. Zo verwacht de TU Delft in september 850 eerstejaars studenten voor de bachelor-opleiding computer science. Dit studiejaar jaar waren dat er 440, in 2016 281. "We overwegen voor komende jaren maatregelen om de groei te beheersen", zegt Karen Collet van de TU Delft.

Vooral het aantal beschikbare docenten zorgt voor capaciteitsproblemen. "De rek is er wel zo'n beetje uit", zegt opleidingsdirecteur informatica Jeroen Fokker van de Universiteit Utrecht. "We zijn van plan te gaan selecteren. In het eerste jaar kun je nog een grotere collegezaal gebruiken. Maar verderop in de studie is er steeds vaker individuele begeleiding nodig. Het aantal docenten groeit niet hard genoeg mee met de studenten." Aan de UvA is om die reden bij de master kunstmatige intelligentie de grootte van werkgroepen opgeschroefd van 15 naar 30 à 40 deelnemers, om alle studenten te kunnen blijven ondersteunen. "Vanaf 2012 is het aantal studenten verdrievoudigd, terwijl de staf niet groter werd," zegt Van Harmelen.

Voor de studie data science heeft de TU Eindhoven een limiet gesteld op 150 studenten en ook voor de bachelor informatica geldt een numerus fixus. De UvA hanteert per komend studiejaar een maximum aantal toelatingen voor de bachelor kunstmatige intelligentie.

Voor de gezamenlijke masteropleiding van de UvA en VU hebben zich 700 studenten aangemeld. "We kunnen ongeveer 180 nieuwe studenten aan," zegt hoogleraar Maarten de Rijke van de VU. "Maar als er zo'n vraag is naar studenten met die achtergrond en er tegelijk zoveel studenten zijn die dit onderwerp willen bestuderen, dan moeten we wel opschuiven. We hebben 250 studenten een plaats aangeboden, maar eigenlijk hopen we dat ze straks, in september, niet allemaal op de stoep staan en dat een deel toch wat anders gaat doen of de financiering niet rond krijgt."

Onderzoek en onderwijs

Een heikel punt bij de universiteiten is: tot in hoeverre offer je onderzoek op, om aan de stijgende onderwijsvraag te kunnen voldoen? Barend Pelgrim van de TU Eindhoven: "Er is de laatste jaren al een te grote kanteling geweest van aandacht, tijd, mensen en middelen richting onderwijs, waardoor onderzoek in de verdrukking kwam. Bij het huidige groeitempo kan onze universiteit niet de kwaliteit in onderwijs en onderzoek in de lucht houden waar we voor staan."

Een sterke band tussen onderwijs en onderzoek is volgens de universiteiten cruciaal bij kunstmatige intelligentie, omdat de wetenschap zich razendsnel ontwikkelt. "Iemand die zeven jaar geleden afstudeerde en het onderzoek niet bijhoudt, kun je nu niet voor een collegezaal zetten," zegt Van Harmelen van de VU. Het aantrekken van talent voor universiteiten is volgens de Amsterdamse hoogleraar niet alleen een kwestie van geld. "Het gaat vooral om het wetenschappelijk klimaat. Zijn er voldoende data om mee te werken? Hebben de computers voldoende rekenkracht? Dat zijn de vragen die wetenschappers zich stellen als ze beslissen waar ze gaan werken."

De aantrekkingskracht van, veelal Amerikaanse, bedrijven noemt Van Harmelen "uiterst zorgwekkend". Hij doelt op tech-giganten en start-ups die wetenschappelijk talent wegkapen. Ze bieden grote hoeveelheden data en zeer krachtige computers om mee te werken. De braindrain richting VS is ook een grote zorg van politici in Den Haag en Brussel. De Europese Commissie wil 20 miljard euro vrijmaken en richtte onlangs een expertgroep op voor het versterken van kunstmatige intelligentie in de EU.


Britse koninklijke familie publiceert foto's van doop prins Louis

Het Britse koningshuis heeft nieuwe familiefoto's gepubliceerd ter ere van de doop van prins Louis, de jongste zoon van prins William en Kate. De foto's zijn genomen in Londen, in de residentie van prins Charles, Clarence House. Celebrityfotograaf Matt Holyoak maakte de foto na de doop op 9 juli.

Kensington Palace plaatste de foto's gisteravond laat op Twitter:


'Tien doden bij gerichte aanval op demonstranten Nicaragua'

De politie in Nicaragua en militairen die loyaal zijn aan president Ortega hebben zeker tien mensen gedood die aan het demonstreren waren. Volgens de Nicaraguaanse mensenrechtenorganisatie ANPDH werden barricades in de stad Masaya onder vuur genomen.

Volgens de BBC gaat het om een operatie van de regering om bezette straten schoon te vegen. In Masaya zouden ook scherpschutters actief zijn.

De Europese Unie, Colombia, Chili en Ecuador hebben felle kritiek geuit op de actie en roepen het land op te stoppen met het geweld. De Nicaraguaanse regering heeft nog niet gereageerd.

350 doden

Sinds april is het onrustig in Nicaragua. De protesten begonnen als reactie op regeringsplannen om de sociale zekerheid te versoberen. Later eisten de demonstranten het vertrek van president Ortega, die sinds 2007 aan de macht is.

De politie treedt hardhandig op tegen betogers. Volgens mensenrechtenorganisatie ANPDH zijn tot nu toe zeker 350 mensen omgekomen. De regering spreekt van zo'n 50 doden.


'Russische internettrollen waren ook in Nederland actief'

Russische internettrollen hebben op Twitter geprobeerd anti-islam-sentiment in Nederland aan te wakkeren. NRC schrijft op basis van eigen onderzoek dat de afgelopen twee jaar ruim 900 Nederlandstalige berichten zijn verstuurd vanuit een 'trollenfabriek' in Sint-Petersburg, het beruchte Internet Research Agency (IRA), dat zeker 3841 trol-accounts beheerde.

Volgens NRC is dit het eerste concrete bewijs van Nederlandse uitlatingen door Russische trollen op Twitter. Omdat de berichtendienst alle accounts die aan het IRA zijn gelinkt heeft verwijderd, sluit de krant niet uit dat er veel meer Nederlandstalige tweets zijn verstuurd. Ook is niet uitgesloten dat er nog andere onontdekte accounts actief zijn.

De krant vond de Nederlandstalige tweets in twee archieven met meer dan 200.000 verwijderde berichten die zijn verstuurd vanaf accounts die aan het IRA verbonden waren. Een van die archieven is via de site van de Amerikaanse nieuwszender NBC News in te zien, het andere archief kreeg de krant van een anonieme bron.

Dezelfde spelfouten

NRC schrijft over tweets die zijn verstuurd op de dag van de aanslagen in Brussel, 22 maart 2016. Die deelden volgens de krant dezelfde opvallende spelfouten en waren voorzien van anti-islam-hashtags. Als veel verschillende berichten dezelfde hashtag hebben, wordt het bereik van die berichten groter.

Een voorbeeld van een tweet die de krant heeft gevonden, is een bericht van ene Kenneth Villa (@Kenn_Villa), die schreef: "#StopIslam #IslamKills Waar gaat het ophouden? #PrayForBrussels".

Volgens NRC is ook na de aanslagen in Brussel door de trollen in het Nederlands getweet. Naast islamkritische berichten, zouden ze ook berichten hebben verstuurd over het vluchtelingendebat en hebben ze oproepen gedaan om op PVV-leider Geert Wilders te stemmen.

De berichten in het Nederlands zijn volgens de krant maar nauwelijks opgepikt. De Engelstalige berichten van de trollen zouden het in Nederland en België veel beter hebben gedaan. NRC meldt dat ruim 6000 Nederlandstalige Twitteraars met zo'n 9,5 miljoen volgers ongeveer 30.000 Engelstalige tweets hebben gedeeld.

Minister Ollongren van Binnenlandse Zaken zei vorig jaar dat Rusland met nepnieuws probeert de Nederlandse publieke opinie te beïnvloeden. Destijds leverde ze nauwelijks concrete voorbeelden van die beïnvloeding.


'VS wijst verzoek EU om vrijstelling Iran-sancties af'

De Verenigde Staten hebben een verzoek van Europese leiders om vrijstelling van de Amerikaanse sancties tegen Iran afgewezen. Groot-Brittannië, Duitsland en Frankrijk hadden gevraagd om uitzonderingen voor Europese bedrijven die zaken doen in Iran, op het moment dat er nieuwe sancties worden ingesteld.

Vorige maand stuurden de drie landen namens andere EU-lidstaten daarover een brief aan de Amerikaanse regering. Volgens NBC News is het verzoek afgewezen omdat de VS verregaande economische druk wil blijven uitoefenen op de Iraanse overheid.

In een antwoord aan Europa schrijven minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo en minister van Financiën Steven Mnuchin dat ze niet akkoord gaan met bescherming van Europese bedrijven. Er worden alleen uitzonderingen gemaakt als de nationale veiligheid of mensenrechten in het geding zijn.

Atoomakkoord

In mei trok president Trump zich terug uit het atoomakkoord met Iran. Pompeo maakte daarna bekend dat de VS "de zwaarste sancties uit de geschiedenis" gaat instellen tegen Iran. Vorige week zei hij dat op 4 november sancties ingaan die moeten voorkomen dat het land ruwe olie aan andere landen verkoopt.

Pompeo waarschuwde eerder ook dat de VS van plan is Europese bedrijven te straffen die zaken blijven doen met Iran. "Ik weet dat onze bondgenoten in Europa vast proberen te houden aan de oude nucleaire deal met Teheran. Dat is hun besluit, ze weten wat ons standpunt is."


Nieuwe Mexicaanse president halveert z'n eigen salaris

De begin deze maand verkozen Mexicaanse president Andrés Manuel López Obrador belooft dat zijn salaris minder dan de helft zal zijn dan van zijn voorganger Enrique Peña Nieto. De links-nationalistische López Obrador zegt dat hij 108.000 pesos per maand gaat verdienen, omgerekend zo'n 5000 euro, als hij in december aan de macht komt. Volgens het campagneteam van de nieuwe president verdient Peña Nieto omgerekend meer dan 12.000 euro.

López Obrador zei verder dat zijn salaris ook de norm zal zijn voor alle mensen in Mexicaanse overheidsdienst. Niemand mag meer verdienen. Eigenlijk wilde de nieuwe president zijn salaris nog verder verlagen, maar dat zou volgens hem betekenen dat ook sommige van zijn nieuwe ministers, die uit het bedrijfsleven komen, er te veel op achteruit zouden gaan.

In de verkiezingscampagne beloofde López Obrador al overheidsbezuinigingen. Hoogwaardigheidsbekleders van de Mexicaanse overheid kunnen minder gebruik van maken van chauffeurs, bodyguards en dure medische verzekeringen. Verder wordt de officiële presidentiële residentie een cultureel centrum en krijgen oud-presidenten wat hem betreft niet langer een pensioenuitkering.

Tegelijkertijd wil de nieuwe president de corruptie in Mexico aanpakken. Zijn aanhangers juichen de veranderingen toe. Een van hen is blij dat López Obrador zijn salaris halveert: "Veel Mexicanen verdienen niet meer dan 250 euro per maand, zelfs artsen en accountants."


WK-feest in Parijs ontsierd door rellen

In Parijs is het feest na het winnen van het WK-voetbal op sommige plaatsen uitgelopen op rellen. Kort voor middernacht is een deel van de Champs-Élysées schoongeveegd door de oproerpolitie, nadat relschoppers agenten hadden bekogeld met stenen. Bij die actie zijn ook traangas en waterkanonnen ingezet.

"Honderdduizenden mensen zijn naar de Champs-Élysées gekomen om feest te vieren", vertelde correspondent Frank Renout in het radioprogramma Met het oog op morgen. "De eerste onlusten begonnen rond 22.30 uur. Er waren stenengooiers die de politie bekogelden en er is traangas ingezet. Hier beneden werden daarnet charges uitgevoerd."

"Het hoort er een beetje bij in Frankrijk, zou je haast zeggen. Het is een heel groot volksfeest, laten we dat niet vergeten. Er waren ontzettend veel mensen op de been", zei Renout. "Overal in Frankrijk waren meer dan 200 fanzones en het ging hier tot nu toe heel erg goed, maar er zit altijd een kleine groep raddraaiers bij die het feest aan het einde verpest."

Relschoppers hebben volgens Franse media winkels op de Champs-Élysées geplunderd. De oproerpolitie heeft traangas tegen hen gebruikt.

Arrestaties

Ook in andere grote Franse steden heeft de politie groepen relschoppers uit elkaar gedreven met traangas en waterkanonnen. In Marseille raakten twee agenten gewond en zijn tien mensen gearresteerd. In Lyon waren acht arrestaties en ook in Rouen kwam de politie in actie.


Man verdronken in IJmeer; op andere plekken nog zwemmers vermist

In het IJmeer bij Amsterdam is gisteravond het lichaam gevonden van een 59-jarige vermiste zwemmer. De man is volgens de politie verdronken. Er was een grote zoekactie naar hem gestart. Hij ging 's middags bij het Amsterdamse stadsstrand Blijburg het water in en kwam niet meer terug.

Op twee andere plaatsen in Nederland worden nog mensen vermist die verkoeling hadden gezocht in het water. Op het strand van Noordwijk wordt gezocht naar twee badgasten en ook in Nuenen is iemand in het water verdwenen.

In Noordwijk zijn twee strandgangers gaan zwemmen en niet meer teruggekomen bij hun handdoeken en kleding. De politie is daar langs strandtenten gegaan om te kijken of de twee badgasten er misschien zaten te eten. Ook is er in samenwerking met de reddingsbrigade een grootscheepse zoekactie op het water begonnen met waterscooters en een helikopter.

Snorkelaar

De zoekactie in Nuenen, naar een snorkelaar, is in de loop van de avond gestaakt. Het gaat daar om een vrouw die aan het freediven was in het Laco Strandbad, een recreatieplas in de Brabantse plaats. Omdat ze waarschijnlijk een loodgordel droeg, hebben duikers op de bodem van de plas naar haar gezocht. Morgenochtend gaat de zoekactie verder. De plas blijft vandaag gesloten voor bezoekers.


G7 roept Rusland op om opheldering te geven over MH17

De ministers van Buitenlandse Zaken van de G7-landen roepen Rusland op om snel opheldering te geven over het neerstorten van vlucht MH17. Dinsdag is het precies vier jaar geleden dat het vliegtuig boven Oekraïne werd neergehaald met een luchtdoelraket. Alle 298 inzittenden kwamen om het leven.

Volgens de G7 is het bewijsmateriaal van internationale onderzoekers dat het toestel werd neergehaald met een Buk-raket van het Russische leger "overtuigend, significant en verontrustend". Rusland heeft altijd ontkend dat het iets met het ongeluk te maken heeft.

De G7 steunt de oproep van Nederland en Australië aan Rusland om met het onderzoek mee te werken om de waarheid te achterhalen en om de slachtoffers en hun nabestaanden recht te doen. Nederland leidt het onderzoek naar het ongeval omdat de meeste slachtoffers uit Nederland kwamen, gevolgd door Maleisië en Australië.


Rechtbank bestormd op nieuwe dag van demonstraties in Zuid-Irak

Voor de zesde dag op rij zijn in het zuiden van Irak duizenden mensen de straat op gegaan om te demonstreren voor betere openbare diensten en meer werkgelegenheid. In de stad Samawa werden twee demonstranten gedood door de veiligheidstroepen toen honderden mensen een rechtbankgebouw bestormden, meldt persbureau Reuters op basis van de lokale politie.

In de stad Basra, de grootste stad in het zuiden van Irak, werd geprotesteerd bij het gebouw van de lokale overheid. Demonstranten staken onder meer autobanden in brand. De politie schoot in de lucht en gebruikte traangas om de demonstranten uiteen te drijven. Buiten de stad blokkeerden demonstranten de toegangswegen naar grote olievelden, de belangrijkste bron van inkomsten voor Irak.

Internet uit de lucht

Vanwege de toegenomen spanningen hebben de autoriteiten in het zuiden van het land inmiddels het internet uit de lucht gehaald. De grootste wegen naar de grens met Koeweit en Iran zijn afgesloten voor personen en goederen. Gisteren werden de Iraakse veiligheidstroepen al in paraatheid gebracht.

Vanwege de jarenlange strijd tegen terreurgroep Islamitische Staat is de economie in Irak in het slop geraakt. Het land heeft tientallen miljarden dollars nodig om de schade te herstellen. Door de crisis is de werkloosheid hoog en kampen het elektriciteitsnet en de waterleiding met achterstallig onderhoud.


Cuba erkent privébezit, hoe revolutionair is dat?

In de nieuwe grondwet van het communistische Cuba wordt privébezit weer erkend, melden staatsmedia. Dat lijkt revolutionair voor het Midden-Amerikaanse land: het hebben van privébezit werd zo veel mogelijk beperkt sinds Fidel Castro in 1959 aan de macht kwam.

Met het erkennen van privébezit, worden investeerders en ondernemers beter beschermd, ook de buitenlandse. Maar volgens correspondent Marc Bessems gaat dit niet direct voor grote veranderingen zorgen: "In Cuba heb je de praktijk en de theorie. In de praktijk mogen de mensen al een paar jaar privébezittingen hebben, nu mag het ook officieel. Maar het verandert dus weinig"

Lang en traag

Desondanks is het een belangrijke wijziging, meent Bessems: "Het is een symbolisch stapje op die lange, trage weg naar verandering. Voor het eerst in 50 jaar is er geen Castro meer aan de macht. Voor het eerst in 50 jaar wordt het woord privébezit gebezigd, iets dat onder Fidel Castro vloeken in de kerk was."

Dat het voorstel nu komt, heeft volgens Bessems mede te maken met het verdwijnen van de oude generatie revolutionairen: "Die zijn oud of dood. Daardoor is er nu een geleidelijke machtswisseling naar een nieuwe generatie, die niet om de economische malaise in het land heen kan."

De Cubaanse grondwet, die uit 1976 stamt, staat alleen staatsbedrijven, coöperaties, boerenbedrijven en gemeenschappelijke ondernemingen toe om vastgoed te bezitten. De afgelopen jaren werd de overheid daar al wat soepeler in: "Officieel is de overheid de enige werkgever, maar die kon niet voor iedereen banen creëren en alle salarissen betalen. Daarom moest er worden gezocht naar andere mogelijkheden."

Sinds Fidels broer Raul in 2010 de regels aanpaste, zijn honderdduizenden Cubanen voor zichzelf begonnen met kleine bedrijfjes zoals restaurants, taxibedrijven en kapsalons.

Hoogste macht

De grondwetswijziging tornt niet aan de politieke macht van de communistische partij. De regering benadrukt dat centrale planning en gemeenschappelijk bezit het belangrijkste zijn. "De communistische partij heeft dit achter gesloten deuren besproken. Al noemen ze het een voorstel, je weet dat binnen dit systeem het er dan ook zo in komt. Het voorstel heeft twee zekerheden. Ten eerste zal vermeld worden dat het socialistische karakter van Cuba onomkeerbaar is. Er verandert dus niks aan de staatsbemoeienis. Ook zal er staan dat de communistische partij de hoogste macht heeft. Uiteindelijk hebben zij het laatste woord."

Wat de wijziging concreet voor verschil gaat maken voor investeerders, is nog niet duidelijk: "Buitenlandse investeerders zijn nu al geïnteresseerd in Cuba. Vooral de toeristische sector heeft een enorm potentieel. Maar alles in Cuba verloopt moeilijk: er zijn regels, er moeten vergunningen worden aangevraagd, het is enorm ingewikkeld om iets te regelen en dan nog kan de overheid roet in het eten gooien."

"Ik betwijfel of het potentieel er nu uitkomt. Investeerders moeten een lange adem hebben in Cuba, en zelfs dan is het nog de vraag of het iets oplevert." Toch ziet hij ook lichtpuntjes: "Vergeleken met wat er mogelijk was onder Fidel, is er nu al zo veel meer mogelijk. Bovendien staan er veel geldschieters te springen om voet aan de grond te krijgen in Cuba. Het is een land vol historie en maar kort vliegen van Amerika, het rijkste en economisch meest krachtige land."

Het gaat nog maanden duren voordat de nieuwe grondwet kan worden geïmplementeerd. Het parlement zal zich buigen over de conceptversie van de nieuwe grondwet. Daarna wordt er uitgebreid over gedebatteerd, voordat het in een referendum aan de bevolking wordt voorgelegd.


Aangeklaagde president Sudan in vip-lounge WK-finale

De wegens genocide aangeklaagde Sudanese president Omar al-Bashir heeft in Moskou de WK-finale tussen Frankrijk en Kroatië bijgewoond. Hij zat, op uitnodiging van de Russische president Poetin, in de viplounge van het Loezjniki-stadion. Ook Poetin en de Franse president Macron zagen vanuit het prominentenvak hoe het Franse elftal zegevierde.

Bashir is aangeklaagd door het Internationaal Strafhof (ICC) in Den Haag vanwege volkerenmoord, misdaden tegen de menselijkheid en oorlogsmisdaden, begaan tijdens militaire operaties in de provincie Darfur in 2003 en daarna.

Laks

De aanklager van het Strafhof ergert zich al jaren aan de laksheid van landen die Bashir niet lieten oppakken toen hij op hun grondgebied was. Bashir was gisteren in het Kremlin voor overleg met president Poetin. Rusland heeft twee jaar geleden afstand genomen van het Strafhof.

De internationale voetbalbond FIFA wilde geen antwoord geven op de vraag hoe Bashirs aanwezigheid te rijmen valt met het mensenrechtenbeleid van de voetbalbond.


Parijs ontploft van vreugde na WK-winst: 'Het leek alsof de aarde trilde'

Al lang voor het fluitsignaal is de menigte in hartje Parijs uitzinnig, maar als het verlossende signaal klinkt, lijkt de boel te ontploffen. Tienduizenden Fransen springen, hossen, steken vuurwerk af en schreeuwen zichzelf schor van vreugde.

"Er is complete gekte losgebarsten", zegt correspondent Frank Renout. "Het leek of er een kleine aardbeving was, of de aarde hier in Parijs trilde, zó blij was iedereen."

Renout stond op dat moment vlak naast burgemeester Hidalgo van de Franse hoofdstad: "De burgemeester was zó blij. Ze sprong in de lucht en rende naar de supporters om met ze mee te dansen."

Zo werd er gereageerd na de doelpunten en het laatste fluitsignaal:

Kroaten vieren ook feest

Ondanks het verlies van Kroatië, wordt er ook in Zagreb flink gefeest, vertelt correspondent Mitra Nazar: "Dat ze de finale hebben gehaald, betekent zo veel voor de Kroaten. Het is toch een beetje alsof Kroatië wereldkampioen is geworden. Deze avond gaat de boeken in als een van de grootste sportoverwinningen van dit land, ook al zijn ze tweede geworden."

Ook in Rotterdam volgden enkele honderden Kroaten de wedstrijd. Ze zijn vol trots:

De Fransen moesten twintig jaar wachten op een nieuwe wereldtitel. "Dit WK heeft Frankrijk verbroederd, vooral de laatste dagen", zegt Renout. "Jong en oud, zwart en wit, alle lagen van de bevolking; iedereen stond achter het nationale voetbalteam. Dat gaf een heel goed gevoel in Frankrijk."

Huldiging

De 90.000 fans die rondom de Arc de Triomphe en de Eiffeltoren de wedstrijd volgden, zetten de hele nacht hun feest voort op de propvolle Champs Élysées, waar morgen de huldiging van de Franse voetbalploeg zal plaatsvinden.

"De overwinning is een boost voor Frankrijk, een positieve impuls,' zegt Renout. "Economen voorspellen zelfs dat de Franse economie een sprongetje zal maken, omdat deze winst de Fransen meer vertrouwen geeft waardoor ze meer gaan uitgeven."


Agent tegen Pussy Riot na verstoren WK: 'Was het maar 1937'

De WK-finale tussen Frankrijk en Kroatië in Moskou is kort na het begin van de tweede helft onderbroken nadat drie vrouwen en een man het veld op waren gestormd. Het bleek te gaan om een protestactie van de Russische actiegroep Pussy Riot.

Twee van de actievoerders, die allen in ouderwetse politieuniformen waren gekleed, wisten de middencirkel te bereiken. Na ongeveer een minuut slaagde de beveiliging erin alle actievoerders van het veld te krijgen. Aanvankelijk was niet duidelijk wat de veldbestormers probeerden duidelijk te maken.

De actiegroep eiste zelf via sociale media de verantwoordelijkheid op voor de verstoring van de WK-finale.

In het bericht dat door Pussy Riot via Twitter en Facebook is verspreid, stelt de actiegroep zes eisen, waaronder de vrijlating van alle politieke gevangenen, het toestaan van politieke oppositie en stopzetting van arrestaties bij politieke bijeenkomsten. De vier actievoerders zijn afgevoerd naar een politiebureau in de buurt van het voetbalstadion.

Beelden van twee actievoerders op het politiebureau verschenen op sociale media. "Jullie brengen Rusland in de problemen. Weten jullie wat voor straf we hiervoor kunnen krijgen?", schreeuwt de agent die hen ondervraagt. "Jammer dat het geen 1937 is", verwijst hij naar de periode van de Grote Terreur in de Sovjet-Unie onder Stalin waarin dissidenten naar Siberische strafkampen werden gestuurd of werden terechtgesteld.


Geredde Thaise voetballers eren omgekomen reddingswerker

De twaalf jonge voetballers die afgelopen week uit een ondergelopen Thaise grot zijn gered, treuren om de vrijwilliger die is omgekomen tijdens de internationale reddingsoperatie. De duiker, een voormalig marine-man, stierf op 6 juli aan de gevolgen van het zuurstoftekort dat hij opliep tijdens het installeren van zuurstoftanks in het grottencomplex.

De jongens en hun coach kregen dat pas gisteren te horen. Toen vonden de artsen dat ze sterk genoeg waren om het nieuws te verwerken.

Minuut stilte

"De jongens hebben om hem gehuild en ze hebben hun medeleven betuigd door berichten te schrijven bij een tekening van de omgekomen duiker", zegt een woordvoerder van het ministerie van Volksgezondheid. Daarna hielden ze een minuut stilte.

De minister voegde eraan toe, dat de jongens de duiker ook bedankten en dat ze beloofden zich goed te zullen gedragen.


Demonstratie Rabat om celstraffen leiders protestbeweging Rif

In de Marokkaanse hoofdstad Rabat zijn tienduizenden mensen de straat op gegaan om te demonstreren tegen de celstraffen voor de leiders van de protestbeweging in de Rif. De demonstranten dragen afbeeldingen van de veroordeelden en eisen hun vrijlating.

Aan de protestmars doen onder meer aanhangers van de linkse oppositie, mensenrechtenorganisaties en familieleden van veroordeelden mee. Sommige familieleden maakten een busreis van twaalf uur om mee te kunnen lopen in de demonstratie. "We blijven protesteren totdat ze worden vrijgelaten", zei de moeder van Nasser Zefzafi, een van de bekendste protestleiders.

Staatsveiligheid in gevaar

Meer dan vijftig leiders van de beweging kregen eind vorige maand celstraffen tot twintig jaar opgelegd. De meesten zijn veroordeeld voor het in gevaar brengen van de staatsveiligheid. Ze hadden protesten georganiseerd voor verbeteringsmaatregelen voor hun regio.

De protesten begonnen nadat in 2016 in de havenstad Al Hoceima een 31-jarige visverkoper werd geplet in een vuilniswagen. Hij was in de wagen gesprongen in een poging zijn vis, die door de autoriteiten in beslag was genomen, eruit te halen.

Ministers ontslagen

De protesten na de dood van de visverkoper waren de grootste in Marokko sinds de Arabische Lente in 2011. Koning Mohammed VI ontsloeg naar aanleiding van de betogingen drie ministers, omdat zij onvoldoende voortgang boekten met een verbeterplan voor het Rifgebergte.

De inwoners van het Rifgebergte in het noorden van Marokko voelen zich al jaren achtergesteld. De vorige koning Hassan II sloeg, toen hij nog kroonprins was, een opstand in het gebied met grof geweld neer. Gedurende zijn gehele regeerperiode liet hij het gebied links liggen. Hij kwam er nooit en de regio hoefde ook niet op ontwikkelingsgeld te rekenen.


'Prins Charles en prins William hadden geen zin in Trump'

Al maanden voor het vierdaagse bezoek van president Trump aan het Verenigd Koninkrijk en de traditionele ontvangst door koningin Elizabeth hielden sommigen hun hart vast: zou de ongepolijste Trump de koningin in verlegenheid brengen?

Trump werd vrijdag samen met zijn vrouw Melania door koningin Elizabeth ontvangen op Windsor Castle. Het werd inderdaad een ongemakkelijke ontmoeting: zo maakte Trump, tegen het protocol in, geen buiging voor de koningin en liet hij haar niet voorop lopen.

De koningin stond er bovendien alleen voor, omdat prins Charles en prins William, de eerste twee in de lijn van troonopvolging, hadden aangegeven geen zin te hebben in Trump, meldt The Sunday Times. Charles had een vergadering en bezocht een evenement van de politie, terwijl William een benefietpolowedstrijd speelde. Ook prins Harry had privéverplichtingen.

'Zeer ongebruikelijk'

Volgens de officiële uitleg van de Britse regering en Buckingham Palace was het bezoek van Trump geen staatsbezoek en was alleen een ontmoeting met de koningin gepland. Maar een hooggeplaatste bron meldt tegen de Britse krant dat Charles en William "gewoonweg weigerden aanwezig te zijn".

"Het is zeer, zeer ongebruikelijk dat de koningin het alleen doet. Normaal gesproken wordt ze door iemand vergezeld", zegt de anonieme bron. "Prins Charles heeft de plaats van Philip de laatste keren vaak ingenomen." De 97-jarige prins Philip kwakkelt de laatste jaren met zijn gezondheid en stopte vorig jaar met zijn publieke werkzaamheden voor het koninklijk huis.

Iemand die bij de voorbereiding van het bezoek betrokken was, zegt bovendien dat de tijd die Elizabeth met Trump zou doorbrengen "tot het absolute minimum" beperkt moest worden. "De koningin zal haar plicht doen, maar de familie was niet zo enthousiast als bij het bezoek van Obama." De vorige Amerikaanse president bracht in 2011 en 2016 samen met zijn vrouw Michelle een bezoek aan de koningin. De Obama's dineerden toen ook met prins William, zijn vrouw Kate en prins Harry.


Botswana overweegt jachtverbod olifanten op te heffen

De regering van Botswana overweegt het verbod op de plezierjacht op olifanten te schrappen. Volgens de overheid brengen de dieren veel schade toe aan landbouwgewassen en lopen kleine boeren daardoor veel geld mis.

Natuurbeschermingsorganisaties schatten dat er zo'n 130.000 olifanten in het land leven. Dat is ongeveer een derde van het totaal aantal olifanten in heel Afrika. De regering zegt dat het aantal olifanten in Botswana veel hoger is, zo'n 230.000.

Volgens een parlementslid brengen wilde olifanten veel schade toe aan de maïsplantages in het land. Doordat de dieren de planten aanvreten, gaat in het noorden van het land zo'n driekwart van de maïsopbrengst verloren.

Droge seizoen

Onderzoekers menen dat het opheffen van het jachtverbod weinig invloed heeft op de vernieling van de maïsplanten en op de olifantenpopulatie. Zij wijzen erop dat de plezierjacht zich vooral richt op grote, volwassen mannelijke dieren en dat de meeste schade juist toegebracht wordt door jonge olifanten.

Bovendien vindt de plezierjacht grotendeels plaats in het droge seizoen, terwijl de olifanten juist in het regenseizoen de meeste schade toebrengen aan de gewassen.

De plezierjacht op olifanten werd in 2014 verboden in Botswana. De regering besloot daartoe nadat onderzoeken hadden uitgewezen dat de olifantenpopulatie in het land afnam.


Rode Duivels gehuldigd op stampvolle Grote Markt in Brussel

Het nationale elftal van onze zuiderburen is vanmiddag gehuldigd op de Grote Markt in Brussel. De Rode Duivels werden derde op het WK voetbal in Rusland, het is de beste prestatie voor de Belgen ooit op een wereldkampioenschap.

Even voordat de spelers zich door de vele duizenden fans lieten toejuichen, was er ruimte om de maag te vullen. De stad Brussel trakteerde de Rode Duivels namelijk op frieten.

Nog voordat de huldiging officieel begon, klom speler Eden Hazard al het podium, wat hij toen deed en de huldiging zie je in de onderstaande video:

Eerder op de dag gingen de spelers op bezoek bij koning Filip. "In naam van alle Belgen wil ik jullie bedanken voor jullie prestatie op het WK", zei de koning tegen het team. "De volgende keer zullen jullie alles winnen."

De Rode Duivels vertrokken daarna in twee open bussen voor een rondrit door de binnenstad van Brussel. Vier toestellen van de Belgische luchtmacht vlogen over voor een eerbetoon. Langs de route vierden duizenden fans feest; er werd gezongen en menig cafébaas bracht bier naar bussen.

Hieronder nog een aantal foto's van de huldiging:
Nu algemeen nieuws