Nieuws


++ Nieuws ++
Nieuws zoeken in alle dagbladen
( Ook zoeken in archieven! )

Nieuws zoeken via zoeknieuws.nl


Nieuws zoeken ( NOS )


Zoeken met Google


| Klik hier voor het weerbericht |NOS RSS reader

Drijfzand 'verslindt' graafmachine

Een graafmachine is vast komen te zitten in het drijfzand langs de dijk bij Delfzijl. Het werkvoertuig werd gebruikt voor de aanleg van een broedvogeleiland in een kwelderlandschap.

Het gaat om nieuw geschapen land. Het zand ervoor is afkomstig van de verruiming van de vaarweg van de Eemshaven naar de Noordzee. Het werd opgespoten en "dan kan helaas zoiets gebeuren," is de toelichting van een woordvoerder van Rijkswaterstaat.

De graver zakte weg in het slib, samen met een bulldozer. Omdat die laatste lichter was, kon Rijkswaterstaat die laatste redelijk snel "met heel veel krachtsinspanning redden". De graafmachine zakte tijdens de reddingsoperatie alleen maar dieper weg.

Kopje onder

Medewerkers probeerden de graafmachine uit te graven voordat het water te hoog kwam te staan. Dan zou hij immers kopje onder gaan. Rond 20.00 uur gisteravond was de kraan echter al grotendeels door het water verzwolgen, meldt RTV Noord.

Het gaat nog geruime tijd duren voordat de gezonken graafmachine kan worden weggehaald, vertelt een woordvoerder van Rijkswaterstaat. "We moeten eerst een zandbaan aanleggen, waar zwaar materieel over kan rijden. De omstandigheden zitten niet mee."


Bosbrand Mariapeel richt veel schade aan en laait nog steeds op

De bosbrand in natuurgebied Mariapeel in Noord-Brabant heeft afgelopen nacht een terrein van 700 bij 300 meter in de as gelegd. In de ochtend was de brand onder controle, maar het vuur laait steeds weer op.

De brand woedde in een veengebied. Het vuur verspreidt zich ondergronds en bluswater wordt niet door veen opgenomen. Daarom zei een woordvoerder van de brandweer al dat het nog wel enige tijd kan duren voordat het gevaar geweken is.

Het terrein is moeilijk begaanbaar; er zitten gaten in de grond en er ligt moeras.

Zandpaden

Medewerkers van Staatsbosbeheer gaan het natuurgebied nu in de gaten houden. Zij houden langs zandpaden de randen van het terrein nat, zodat het vuur niet over de weg kan slaan naar een ander gebied.


Belgisch voorstel: verbied opzoeken van jihad-propaganda

Een topman van de Belgische justitie wil dat het bezoeken van terroristische sites strafbaar wordt. In de Belgische krant De Standaard noemt federaal procureur Van Leeuw het voorbeeld van een verdachte die een video van een onthoofding op zijn gsm heeft.

"Waarom heeft iemand zulke gruwelijke beelden opgeslagen? Of waarom zoekt een persoon een video op waarin wordt uitgelegd hoe je een bom maakt? Is daar een goede reden voor?"

Terreurbestrijding

Van Leeuw vreest niet dat een verbod botst met de vrijheid van meningsuiting. "Op het vlak van terreurbestrijding is er nog marge om de opsporingsmogelijkheden te versterken. Zonder de vrijheid van meningsuiting aan banden te leggen zou het mogelijk moeten zijn om bezit of minstens het bewust opzoeken van jihad-propaganda te verbieden, zeker als die bepaalde instructies bevat."

Volgens Van Leeuw zijn met een verbod op het raadplegen van jihadistische sites niet alle terreuraanslagen te voorkomen. "We moeten helaas aanvaarden dat we nooit alle risico's zullen beheersen. Vergelijk het met het verkeer: het is een illusie om te denken dat al onze inspanningen voor een veilig verkeer alle ongevallen uitsluiten."

De procureur doet zijn uitspraken na de mislukte aanslag in Brussel van afgelopen dinsdag. Een man uit Molenbeek probeerde toen een bom te laten ontploffen op het station Brussel Centraal. Dat mislukte en de dader werd doodgeschoten.


Mary Poppins duikt op in stoplichten

In het Australische stadje Maryborough gaat Mary Poppins voetgangers helpen over te steken. De beroemde Britse nanny is opgedoken in de stoplichten van de stad, compleet met magische paraplu.

De stad gaat vijf stoplichten voorzien van de figuurtjes, ter ere van het Mary Poppins-festival dat vanaf vandaag tot 2 juli wordt gehouden. Ook na het evenement blijven de bijzondere verkeerslichten.

Mary Poppins-auteur P.L. Travers werd geboren in Maryborough. Later verhuisde ze naar Engeland, waar ze vanaf 1932 aan de kinderboekenserie werkte. In 1964 werd het eerste boek verfilmd door Disney.

Supercalifragilisticexpialidocious

Raadslid Paul Truscott van Maryborough is trots op zijn unieke stoplichten. "Het is prachtig om een glimlach op de gezichten van mensen te zien als het hen opvalt."

Truscott hoopt dat er veel over getwitterd zal worden. "Dat mag met #Supercalifragilisticexpialidocious, maar #MaryboroughTrafficLights is misschien makkelijker."


Nationale-Nederlanden lijdt gevoelige nederlaag over woekerpolissen

Nationale-Nederlanden moet een klant een deel van de kosten terugbetalen die gemaakt zijn bij het afsluiten van een woekerpolis. De uitspraak kan Nationale-Nederlanden miljarden euro's kosten als die geldt voor alle klanten bij de verzekeraar die zo'n polis hebben.

Volgens een uitspraak van de Commissie van Beroep van klachteninstituut Kifid schoot Nationale-Nederlanden tekort bij de informatievoorziening aan een bepaalde klant. De verzekeraar had de kosten voor het afsluiten van de polis expliciet moeten vermelden. Nu dat niet gebeurd is moet de verzekeraar de kosten terugbetalen.

Volgens advocaat Adriaan de Gier gaat het om een bedrag van ongeveer 5500 euro. Hij denkt dat de uitspraak gevolgen heeft voor alle klanten die na 1990 een beleggingsverzekering hebben afgesloten bij Nationale-Nederlanden. Dat zijn er ongeveer een half miljoen. Dat zou betekenen dat de uitspraak de verzekeraar 2,75 miljard euro kan gaan kosten.

Geen beroep

Nationale-Nederlanden is het niet eens met de uitspraak, maar kan er niet meer tegen in beroep. De verzekeraar denkt dat het niet zover komt dat ook de rest van de klanten de kosten vergoed moeten krijgen. "Dit is een individueel geval en een individuele uitspraak", aldus een woordvoerder.

Op de beurs daalt het aandeel NN meer dan twee procent.


'SP-top geeft zichzelf extra salaris'

Het bestuur van de Socialistische Partij heeft zichzelf een loonsverhoging gegeven om het wegvallen van andere inkomsten te compenseren, meldt het Algemeen Dagblad op basis van interne stukken die de krant heeft ingezien.

De krant zag onder meer de arbeidsvoorwaarden in, waaruit zou blijken dat de leden van het dagelijks bestuur sinds vorig jaar april tot maximaal 400 euro meer loon per maand hebben ontvangen. De SP-top zou zichzelf in een nieuwe topschaal hebben geplaatst.

Voorzitter Ron Meyer laat in een reactie weten dat er niets is gebeurd zonder medeweten van partijleden. "De technische wijzigingen in uitbetalingen zijn altijd open en eerlijk besproken met het personeel van de partij".

Discussie

Volgens het AD zou de maatregel niet bij alle SP'ers goed gevallen zijn. Het nieuws komt op een moment dat er binnen de partij een discussie over de salarissen en afdrachten plaatsvindt. Morgen is er een partijraad waar het onderwerp aan de orde komt.

Een SP-Kamerlid laat de NOS anoniem weten dat de regeling bekend en besproken is, en zegt niets te weten van een discussie hierover.

Afdrachtregeling

Begin 2016 werd onder leiding van voorzitter Meyer een extra vijfde schaal geÔntroduceerd, met 3973 euro als hoogst mogelijke brutoloon. Als omschrijving bij deze topschaal staat alleen leden dagelijks bestuur. Bij de SP zijn dat zeven bestuurders.

De SP heeft sinds 1974 een afdrachtregeling die enkele jaren geleden werd vernieuwd.

Meyer: "De SP kent een afdrachtregeling voor Kamerleden. Zij dragen hun salaris af en krijgen een salaris vergelijkbaar met dat van een docent van een middelbare school. Personeelsleden en leidinggevenden van de SP verdienen nooit meer dan onze Kamerleden en doen dat dus nog steeds niet. De totale vergoeding van de leiding van de partij is niet gestegen."

Of de nieuwe regeling tot veel discussie leidt zal morgen moeten blijken op een partijraad waar het onderwerp op de agenda staat.

De Belastingdienst ziet de afdracht als een aftrekbare gift. Dat levert mensen een belastingvoordeel op, maar ook die inkomsten stromen de partijkas in. Het systeem leidde binnen de partij eerder al wel tot discussie: het is de bedoeling dat de constructie, die veel bureaucratie oplevert voor de partij, wordt aangepakt.


Drankrijders met naam en toenaam op de voorpagina

Een 45-jarige man met ruim vier keer de toegestane alcohollimiet. Een 19-jarige met 905 microgram alcohol per liter adem, terwijl drank verboden is voor chauffeurs onder de 20. Een Nieuw-Zeelandse krant noemt hen met naam en toenaam in de strijd tegen drankrijders.

Huis-aan-huisblad Mountain Scene uit Queenstown noemt alle mensen die er dit jaar zijn veroordeeld voor rijden onder invloed op de voorpagina. Het zijn ongeveer honderd namen, met leeftijd en alcoholpromillage erbij.

"De stroom aan dronken automobilisten die we wekelijks in de rechtszaal zien maakt duidelijk dat de rechter niet genoeg afschrikt", redeneert hoofdredacteur David Williams in een hoofdartikel. "Dus hebben we een nieuwe maatregel bedacht: rij je onder invloed, dan komt je naam op de voorpagina. Het komt ook online, zodat toekomstige werkgevers je kunnen vinden."

'Afgrijselijke cijfers'

De krant neemt de maatregel omdat het aantal drankrijders in Queenstown toeneemt, terwijl er een dalende trend is in de rest van het land. In de afgelopen vijf jaar steeg het aantal in Queenstown van 169 naar 208, terwijl er elders een daling was van een derde.

"Dit zijn afgrijselijke cijfers", meent Williams. De aantallen zouden volgens hem ontnuchterend moeten werken. Hij is van plan de rest van het jaar door te gaan, zodat de boodschap goed doordringt tot het uitgaansleven in de stad.

De stad is een populaire toeristenbestemming en trekt jaarlijks twee miljoen bezoekers. Velen van hen zien Queenstown als een oord om te feesten. "De extreem hoge promillages laten zien dat sommigen totaal geen aandacht hebben voor de veiligheid van anderen", meent een politiewoordvoeder. Recentelijk werd een drankrijder nog veroordeeld tot een celstraf van ruim twee jaar omdat hij iemand onder invloed aanreed.

In Nieuw-Zeeland wordt verschillend gereageerd. Sommigen steunen het initiatief van de krant, anderen vinden dat de krant niet voor eigen rechter moet spelen.

"Wat een nonsens", meent Williams, die erop wijst dat de namen al openbaar zijn. "Als hierdoor ook maar ťťn persoon niet stomdronken wordt, is dat het al waard."


Vrijwillige vertrekregeling asielzoekers versoberd

Binnen een paar weken hoopt staatssecretaris Dijkhoff de versobering van de regeling voor vrijwillig vertrekkende asielzoekers af te hebben en in te voeren. Dat bevestigt een woordvoerder van Justitie na berichtgeving in De Telegraaf,

Dijkhoff schreef de Kamer eind 2016 al dat hij de financiŽle regeling voor vrijwillig vertrekkende asielzoekers wil veranderen. Het moet soberder. Om te voorkomen dat het geld aan andere dingen wordt besteed, zullen er facturen moeten worden ingediend.

Alleen migranten die bonnetjes overleggen, komen in aanmerking voor vergoedingen. Bij vergoedingen valt bijvoorbeeld te denken aan cursussen en opstartkosten voor een bedrijf.

In natura

Ook zullen deze zaken waar mogelijk vaker in natura worden uitgekeerd in plaats van in geld. De steun is bedoeld voor asielzoekers die vrijwillig vertrekken en wat extra's kunnen gebruiken om een nieuwe start te kunnen maken.

Kinderen en ouders die samen vertrekken komen juist in aanmerking voor een extra vergoeding

De nieuwe regeling zou per 1 juli ingaan, maar dat is nog onzeker omdat hij nog niet helemaal klaar is. Gestreefd wordt de veranderingen zo snel mogelijk in te voeren.


Werken loont, maar wel minder dan gedacht

Werknemers en zelfstandigen houden minder over aan het verdiende geld in Nederland dan gedacht. Van iedere verdiende euro ging vorig jaar 73 cent naar het loon van werknemers en zelfstandigen. De andere 27 cent bleef achter bij de bedrijven als winst, blijkt uit een herberekening van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS), De Nederlandsche Bank (DNB) en het Centraal Planbureau (CPB).

Eerder werd aangenomen dat ongeveer 80 tot 90 cent van het verdiende geld werd uitbetaald als loon of vergoeding voor werkzaamheden. Maar daarbij waren de inkomsten van freelancers of zzp'ers iets te rooskleurig voorgesteld.

De zogenaamde arbeidsinkomensquote is een belangrijke graadmeter om te kijken waar de verdiensten in een economie terechtkomen. Volgens het CBS daalt het aandeel van het loon nu al drie jaar achter elkaar en ligt hij met 73 cent per euro op het laagste niveau sinds 2007.

Tijdens de crisisjaren was het aandeel van de arbeidsinkomsten hoger doordat de bedrijfswinsten daalden. Sinds 2014 is er weer groei, maar de bedrijven lijken daar relatief zelf het meest van te profiteren.

Dat werknemers en zelfstandigen relatief minder profiteren van de economische groei, kan een argument zijn voor bijvoorbeeld vakbonden om meer loon te eisen. De Nederlandsche Bank (DNB) en het Centraal Planbureau (CPB) hielden vorige week ook al een pleidooi voor loonstijgingen.


'Journalisten moeten net zo beschermd worden als politiemensen'

Journalisten die te maken hebben met bedreigingen verdienen dezelfde bescherming als ambulancepersoneel en politiemensen. Volgens voormalig ombudsman Alex Brenninkmeijer kunnen ook journalisten worden beschouwd als mensen met een publieke taak en moeten justitie en politie hun daarom extra aandacht geven.

Brenninkmeijer doet de aanbeveling vandaag bij de presentatie van een rapport waarvan de conclusies al eerder in het nieuws kwamen. Dat onderzoek, dat hij samen met criminoloog Marjolein Odekerken deed, wees uit dat Nederlandse journalisten steeds vaker te maken krijgen met bedreigingen tijdens hun werk.

Zo zegt 61 procent van de Nederlandse journalisten zich wel eens geÔntimideerd te voelen. Bij 43 procent van de bedreigde journalisten komen de bedreigingen op jaarlijkse basis voor, bij 22 procent gebeurt dat maandelijks en bij 7 procent wekelijks.

Zzp

Journalisten hebben geen beschermd beroep en gelden niet als ambtsdrager of hulpverlener, waardoor ze in de wet niet extra worden beschermd zoals bijvoorbeeld artsen en brandweerlieden. Maar volgens Brenninkmeijer en Odekerken moeten ze wel degelijk op dezelfde manier worden behandeld.

"Journalisten zijn bovendien vaak zzp'er", zegt Brenninkmeijer. "Ze zijn minder georganiseerd en daardoor extra kwetsbaar als ze onder druk worden gezet."

De onderzoekers geven in het rapport een aantal recente voorbeelden van bedreiging, intimidatie en andere pogingen tot beknotting van de pers. Zo werd ÷zcan Akyol bedreigd naar aanleiding van zijn televisieserie De neven van Eus en kreeg De Telegraaf van de Nationale Politie het verzoek om niet te schrijven over de registratie van criminele asielzoekers.

Registratie

De autoriteiten moeten volgens de onderzoekers een hogere prioriteit geven aan de opsporing van verdachten van agressie en geweld tegen journalisten. Verder moeten dreigingen beter worden geregistreerd, zeggen ze.

Gevolg van die extra aandacht zal dan ook zijn dat journalisten vaker aangifte gaan doen van bedreigingen, zeggen Brenninkmeijer en Odekerken. Nu laten journalisten dat vaak na omdat ze het gevoel hebben dat het geen zin heeft.


Dashcam filmt trappende motorrijder die ongeluk veroorzaakt

Op een snelweg in de Amerikaanse staat CaliforniŽ is een flink ongeluk gebeurd nadat een motorrijder een auto trapte. Het ongeluk werd gefilmd met een dashcam.

Op de videobeelden is te zien dat de auto begint te slingeren na de trap van de motorrijder. Daarbij raakt hij ook de motor. Vervolgens knalt hij tegen de vangrail en slingert hij door naar de andere kant van de weg. De auto botst tegen een pickup truck die daardoor over de kop slaat. Uiteindelijk komt de auto aan de andere kant van de weg tot stilstand.

De bestuurder van de truck raakte lichtgewond aan zijn hoofd. Hij is vooral erg geschrokken. "Ik dacht dat ik dood zou gaan", zegt hij tegen CBS News. "Toen mijn truck over de kop sloeg, zag ik alleen maar asfalt en de lucht."

De automobilist die werd getrapt raakte niet gewond. De politie is nog op zoek naar de motorrijder.

Agressief rijgedrag

Volgens de National Highway Transportation Safety Administration is het aantal dodelijke ongelukken in Amerika door agressief rijgedrag sinds 2011 met 60 procent toegenomen. Zo'n tweederde van de dodelijke ongelukken op Amerikaanse snelwegen komt door agressie.


Onderzoek RIVM naar chroom-6 vertraagd

Het onderzoek van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) naar het gebruik van kankerverwekkende chroom-6-verf bij Defensie loopt een half jaar vertraging op. Minister Jeanine Hennis-Plasschaert van Defensie schrijft in een brief aan de Tweede Kamer dat het onderzoek voor het eind van dit jaar klaar moet zijn.

Dat het RIVM er langer over doet, komt door de grote hoeveelheid documenten die moeten worden doorgenomen, schrijft RTV Noord. Ook heeft het instituut besloten, na advies van deskundigen, om de onderzoeksmethoden aan te passen. Zo gaan de onderzoekers mensen interviewen en niet met vragenlijsten werken. Die aanpak vergt meer tijd.

Woordvoerder Henk Coort van de slachtofferstichting NLpoms noemt de vertraging bij 1Limburg schandalig. De stichting zet zich in voor mensen die benadeeld worden door de gevolgen van deze schadelijke stof.

Ziek

In het voorjaar van 2014 meldden honderden medewerkers zich bij Defensie met het vermoeden dat ze ziek waren geworden door het werken met chroomverf en de chemische coating CARC.

Dat ging vooral om personeel van zogeheten POMS-sites, NAVO-depots waar militair materieel werd opgeslagen. Die bevonden zich in Brunssum, Coevorden, Eygelshoven, Ter Apel en Vriezenveen.


Natuurbranden Oost-Brabant en Terschelling door droogte

In het Brabantse natuurgebied Mariapeel en op Terschelling zijn vannacht natuurbranden uitgebroken. Die hebben veel land verwoest.

De brand in Mariapeel was het grootst. Daar ging een stuk natuur van 700 bij 300 meter in vlammen op. De brand is onder controle, maar volgens een woordvoerder van de brandweer duurt het nog wel even voordat het vuur echt uit is. "Het is een veenbrand die ondergronds doorgaat. Staatsbosbeheer gaat het terrein nu bewaken."

Er waren drie brandhaarden. Het is niet duidelijk wat de oorzaak van de brand is.

Moeilijk toegankelijk

De bestrijding van het vuur in Mariapeel was lastig, omdat het gebied moeilijk toegankelijk is en het niet eenvoudig is om bluswater naar de brandhaard te krijgen.

In het gebied geldt code rood, met een extra grote kans op natuurbranden. De regen die gisteravond viel heeft daar niets aan veranderd. "Dat was een druppel op de gloeiende plaat", aldus de woordvoerder van de brandweer.

Op Terschelling brak rond 23.00 uur een duinbrand uit op de noordkant van het eiland. Er was een brandgeur geroken, maar de brandweer had enige tijd nodig om de plek van het vuur te vinden.

Er stond een gebied van 50 bij 50 meter in brand. Ook op die plek was de aanvoer van bluswater moeilijk. Met giertanks werd water aangevoerd.

Vliegtuig

De brandweer kreeg onder meer hulp van reddingsmaatschappij KNRM om de brandhaard te bereiken. Ook werd een vliegtuig van de kustwacht ingezet om de situatie in kaart te brengen en de hitte in het gebied te meten. Rond 03.00 uur was de brand onder controle.

Volgens een woordvoerder van de brandweer wordt het duingebied de komende uren goed in de gaten gehouden. "Met een beetje wind kan het vuur weer oplaaien en kan er nog meer natuur in brand komen te staan. Dat willen we voorkomen."


Veel doden bij ongeluk met bus, vrachtwagen en ambulances BraziliŽ

Bij een ongeluk met een vrachtwagen, een bus en twee ambulances zijn in BraziliŽ zeker 21 mensen om het leven gekomen. Nog eens 30 mensen raakten gewond.

Volgens de Braziliaanse autoriteiten kwam de vrachtwagen door nog onbekende reden op de andere rijbaan terecht. Daarbij werden de bus en de ambulances daarachter geraakt.

Onder de doden zijn de bestuurder van de vrachtwagen en een van de ambulancechauffeurs. Ook 13 van de 32 buspassagiers hebben het ongeluk niet overleefd.

Veel mensen zijn levend verbrand toen de bus in tweeŽn brak en in brand vloog.


Overleden student die vastzat in Noord-Korea begraven

De Amerikaan die overleed na gevangenschap in Noord-Korea is in zijn woonplaats Wyoming begraven. Het dorpje in Ohio liep uit om Otto Warmbier de laatste eer te bewijzen.

Warmbier werd anderhalve week geleden plotseling vrijgelaten door Noord-Korea, waar hij was veroordeeld tot 15 jaar werkkamp voor de diefstal van een propagandavlag. Na zijn vrijlating bleek dat hij al een jaar in coma had gelegen. Hij overleed kort na aankomst in de VS.

Volgens Noord-Korea raakte Warmbier kort na zijn veroordeling in coma door een slaappil en een botulisme-besmetting. Zijn familie betwijfelt die lezing, maar stond zonder opgaaf van reden geen autopsie toe. Amerikaanse artsen hebben de doodsoorzaak nog niet kunnen vaststellen.

Steun

Op de joodse rouwdienst in Wyoming waren ruim 2000 mensen afgekomen, naast vrienden en familie van Warmbier ook veel plaatsgenoten die de familie wilden steunen. Ook senator Portman en de gezant die de vrijlating van Warmbier bewerkstelligde waren aanwezig.

De broer en de zus van Warmbier en enkele vrienden namen het woord tijdens de herdenking. Media werden niet toegelaten, maar de familie gaf na afloop wel enkele foto's vrij.

Door de zaak is de relatie tussen Washington en Noord-Korea verder verslechterd. De landen ruzieden al over Noord-Koreaanse atoomproeven en Amerikaanse militaire oefeningen, maar de dood van een landgenoot sprak president Trump van het "wrede regime" van Kim Jong-un.

"Deze jongen had in de eerste plaats niet vastgezet mogen worden", zei Senator Portman bij het afscheid. Volgens hem heeft Noord-Korea totaal geen respect voor mensenrechten en de menselijke waardigheid.


Weinig problemen voor reizigers door treinstaking in Arnhem

Enkele tientallen NS-medewerkers staken vanochtend op het station in Arnhem. Ze gaven gehoor aan de oproep van vakbond FNV Spoor om te protesteren tegen 'krimpplannen' van de NS-directie. De actie duurt tot 10.00 uur en lijkt vooralsnog niet tot grote problemen voor reizigers te leiden. Slechts drie treinen zijn uitgevallen, meldt de NS.

De bond wil onder meer dat er een tweede conducteur wordt ingezet op de dubbeldekker. Ook zou de NS moeten meebieden op regionale lijnen en moeten de winkels op de stations in eigen beheer blijven.

Rond 06.30 uur deden ongeveer zestig leden van de FNV mee aan de staking in Arnhem. "De actie is niet bedoeld om reizigers te raken, maar om NS duidelijk te maken dat we de strijd aangaan tegen de slechte plannen van de directie, die ons mooie staatsbedrijf aan het slopen is", zegt FNV-bestuurder Henri Janssen. Volgens de NS hebben twaalf medewerkers zich als staker geregistreerd.

Niet platgelegd

Maandag voerden NS-medewerkers al actie in Zwolle en Den Haag. Dat leidde tot uitval, maar veel treinen reden gewoon.

"Er was toen niet veel overlast voor reizigers, omdat het om slechts twee stations ging", zegt Janssen. "Nu is het op ťťn station, dus we hebben niet het doel om Nederland massaal plat te leggen."


Wekdienst van 23 juni: dit gebeurde terwijl je sliep

Goedemorgen! Het wordt vandaag een stuk koeler dan de afgelopen dagen, met 21 graden aan zee tot lokaal 27 graden in het zuidoosten. De zon laat zich af en toe zien en later vandaag kan er in het noorden wat regen vallen.

Wat heb je gemist?

Moment en plek van vrijlating Bolt en Follender blijven onduidelijk

Er is nog geen duidelijkheid over de vrijlating van de Nederlandse journalisten Derk Bolt en Eugenio Follender. De gouverneur van de Colombiaanse regio waar de twee zijn ontvoerd, zei gistermiddag dat de vrijlating een kwestie van uren was. Daarna zijn er geen nieuwe officiŽle mededelingen gedaan. Mogelijk komen Bolt en Follender later vrij vanwege het slechte weer in het gebied.

Natuurbranden Oost-Brabant en Terschelling door droogte

In het Brabantse natuurgebied Mariapeel en op Terschelling zijn natuurbranden uitgebroken. In Mariapeel stond halverwege de nacht een gebied van 250 bij 50 meter in brand. De brandweer probeert met groot materieel uitbreiding te voorkomen, maar het gebied is lastig te bereiken. Op Terschelling brak aan het einde van de avond een duinbrand uit. Die was in de loop van de nacht onder controle

Bill Cosby gaat lezingen geven over seksueel misbruik

Bill Cosby gaat lezingen geven aan jongeren over de gevolgen als ze zich misdragen. De 79-jarige Amerikaanse komiek, die zelf terechtstaat voor seksueel misbruik, wil volgens een woordvoerder waarschuwen dat intiem gedrag op bijvoorbeeld een feestje tegenwoordig al snel als misbruik wordt gezien. Cosby zou al honderden verzoeken hebben gehad om hierover te spreken.

Camera's bij spoorwegovergangen tegen illegaal oversteken

Er komt een proef met cameratoezicht bij spoorwegovergangen, meldt het AD. Omdat er op sommige trajecten meer treinen gaan rijden, is de spoorbeheerder bang dat meer mensen het rode licht zullen negeren. Medewerkers van ProRail gaan de videobeelden bekijken om op basis van kentekens boetes uit te delen. Automobilisten krijgen een bekeuring van 230 euro bij het negeren van rood licht of gesloten spoorbomen, bromfietsers 160 euro en fietsers 90 euro.

Verder vandaag...

Koning Willem-Alexander en koningin MŠxima sluiten het staatsbezoek aan ItaliŽ vandaag af in Milaan. Op deze vierde dag is er onder meer aandacht voor Milaan als designstad en de Nederlands-Italiaanse samenwerking op het gebied van waterbeheer.

Vandaag is de uitspraak in de Hoornse zedenzaak. Een man wordt ervan verdacht een vrouw te hebben verkracht. Zij kon de dader achterhalen via haar mobiele telefoon, die hij had gestolen.

En vandaag beginnen in Den Helder de marinedagen. Het evenement valt dit jaar samen met Sail Den Helder, waardoor de marinehaven in Den Helder vol ligt met zowel moderne marineschepen, als authentieke Tall Ships.

Fijne dag!


Celstraf voor Zuid-Koreaanse 'raspoetin'

De vrouw die centraal staat in een Zuid-Koreaans corruptieschandaal is tot drie jaar cel veroordeeld, omdat ze een universiteit onder druk had gezet om haar dochter toe te laten.

Het is de eerste straf voor Choi Soon-sil sinds het corruptieschandaal aan het licht kwam. Ze staat nog terecht voor veel zwaardere vergrijpen, zoals omkoping en corruptie. Gebedsgenezeres Choi geldt als een raspoetin die ongekende invloed had op president Park.

Soon-sil was jarenlang een vertrouweling van Park. Ze gebruikte die invloed om voor haar dochter Chung Yoo-ra een plekje te krijgen aan een prestigieuze universiteit in Seoul, hoewel haar cijfers onder de maat waren, ze vaak afwezig was en werd beschuldigd van plagiaat.

Corruptie

De beschuldigingen leidden tot veel ophef in Zuid-Korea, omdat Chung werd voorgetrokken vanwege de invloed en rijkdom van haar familie. Er waren dagenlang protesten tegen Choi's banden met Park, onder meer door boze studenten.

Uiteindelijk bleek het schandaal veel groter dan beÔnvloeding van de universiteit. Choi wordt er ook van beschuldigd dat ze tientallen miljoenen aannam van bedrijven om invloed uit te oefenen op president Park. Beide vrouwen ontkennen, maar Park werd gedwongen af te treden vanwege de beschuldigingen.

Meer veroordelingen

De 20-jarige Chung werd eind vorige maand door Denemarken uitgeleverd aan Zuid-Korea. Hoewel ze zegt dat ze niet wist dat ze een voorkeursbehandeling kreeg, wil het Openbaar Ministerie haar arresteren voor haar rol in de zaak.

Twee bestuurders van de universiteit zijn ook veroordeeld voor hun aandeel.


Arabische landen eisen sluiting Al Jazeera en geld van Qatar

Vier Arabische landen die de diplomatieke banden hebben verbroken met Qatar, hebben een lijst met eisen ingediend bij het land om de crisis te beŽindigen.

Op de lijst van Egypte, de Verenigde Arabische Emiraten, Bahrein en Saudi-ArabiŽ staan dertien eisen. De landen willen onder meer dat Qatar het door de regering gefinancierde tv-station Al Jazeera sluit, omdat de nieuwszender zou bijdragen aan de onrust in de regio.

Lager pitje

Verder moeten de Qatari's het contact met Iran op een lager pitje zetten, een Turkse militaire basis in Qatar sluiten en de banden doorsnijden met de Moslimbroederschap, Hezbollah, al-Qaida en Islamitische Staat. De Arabische landen, die ook een onbekende som geld willen als genoegdoening, geven Qatar tien dagen om aan de eisen te voldoen.

De landen vinden dat Qatar de regio destabiliseert door terroristen te steunen. Begin deze maand zetten ze alle Qatarese diplomaten uit. Saudi-ArabiŽ sloot ook de grenzen met het buurland. Egypte sloot zijn luchtruim en wateren voor vervoerders uit Qatar. De andere landen namen vergelijkbare maatregelen.

Qatar heeft nog niet gereageerd op de lijst met eisen.


'Flitspaal' om mensen die nog even snel het spoor oversteken te pakken

Er komt een proef met cameratoezicht bij spoorwegovergangen. ProRail en het Openbaar Ministerie starten daarmee, omdat gevreesd wordt dat mensen vaker rood licht negeren nu er meer treinen gaan rijden. Dat bevestigt ProRail na berichtgeving van het AD.

Na de zomer rijdt er elke 10 minuten een intercity tussen Amsterdam, Utrecht, Den Bosch en Eindhoven. En dan zijn de slagbomen dus vaker dicht. "Wat wordt het gedrag van de weggebruiker als er zo veel treinen zijn?", zegt ProRail-baas Pier Eringa tegen de krant. "Ik houd mijn hart vast." Volgens Eringa nemen mensen regelmatig grote risico's. "En in dat kader gaan we flitsen."

Hulpmiddel

Daarom wil ProRail cameratoezicht bij spoorwegovergangen. Medewerkers van ProRail gaan videobeelden bekijken om op basis van kentekens boetes uit te delen. "Als de rode lichten gaan knipperen en de slagbomen omlaag gaan, dan moet je gewoon stoppen", zegt een woordvoerder in het NOS Radio 1 Journaal. "Mensen vergeten dat treinen met 140 kilometer per uur langsrazen."

Wie nu een slagboom negeert, maakt nu ook al kans op een bekeuring. "De BOA's bekeuren nu ook al bij gewone controles, maar de camerabeelden worden een extra hulpmiddel."

Voetgangers

ProRail gaat bekijken of de beelden ook bruikbaar zijn om weggebruikers zonder kenteken een boete te geven. Automobilisten krijgen een bekeuring van 230 euro bij het negeren van rood licht of gesloten spoorbomen, bromfietsers 160 euro en fietsers 90 euro. "Ik kan mij zo voorstellen dat onze medewerkers in de buurt zijn van een spoorwegovergang en op basis van de camerabeelden toch iemand staande kunnen houden", zegt de woordvoerder.

ProRail hoopt dat de proef deze zomer van start kan gaan. Verschillende gemeentes hebben interesse, zegt het spoorbedrijf.

Op verschillende plekken langs het spoor staan al camera's. Die zijn volgens ProRail bedoeld om 'spoorlopers' weg te halen. "Die beelden komen in onze meldkamer binnen en worden 24 uur per dag bekeken." Mensen die op of rond het spoor lopen kunnen rekenen op een bekeuring van 140 euro.
Nu algemeen nieuws