Nieuws


++ Nieuws ++
Nieuws zoeken in alle dagbladen
( Ook zoeken in archieven! )

Nieuws zoeken via zoeknieuws.nl


Nieuws zoeken ( NOS )


Zoeken met Google


| Klik hier voor het weerbericht |NOS RSS reader

Gewonde bij steekpartij in azc Baexem

Bij een steekpartij in een asielzoekerscentrum in Baexem is een gewonde gevallen. Een verdachte is opgepakt.

Volgens 1Limburg kregen twee bewoners ruzie, waarop de een de ander neerstak. Het slachtoffer van 30 jaar oud zou lichtgewond zijn. De verdachte is een man van 29.

Weert

Gistermiddag was er enkele kilometers verderop, in een asielzoekerscentrum in Weert, een ander steekincident. Ook hier ging het om een conflict tussen twee bewoners. De verdachte is een jongen van 15. Hij werd aangehouden op het station in Eindhoven.


Haagse verdachte van seksueel misbruik voorlopig vrij

Een ex-penningmeester van een gereformeerde kerk in den Haag, die wordt verdacht van seksuele mishandeling en verduistering, komt voorlopig vrij.

De 45-jarige Richard B. wordt beschuldigd van verduistering van ruim een half miljoen euro aan kerkgeld. Daarmee betaalde hij vrouwen voor sm. Volgens verschillende vrouwen liep seks met B. uit op mishandeling. Vier vrouwen, onder wie een minderjarige, deden aangifte. De verdachte ontkent dat hij de vrouwen heeft misbruikt.

Behandeling

De rechtbank in Den Haag stemde er vandaag mee in om zijn voorlopige hechtenis te schorsen, meldt Omroep West. De man zit al anderhalf jaar vast. De officier van justitie had zich verzet zich tegen zijn vrijlating, onder meer vanwege de kans op herhaling.

Maar de rechtbank vindt dat dit voldoende is ondervangen. B. is vrijwillig aan een behandeling begonnen en werkt goed mee. Er zijn wel voorwaarden waaraan hij moet voldoen terwijl hij vrij is. Zo moet hij zijn verblijfplaats doorgeven en mag hij geen contact opnemen met zijn slachtoffers.

Vergeving

Volgens de ex-penningmeester konden de vrouwen altijd zeggen dat hij moest stoppen. Hij heeft de verduistering van het geld toegegeven, al lag het verduisterde bedrag volgens hem lager dan wordt gezegd.


Indringer aangehouden op luchtmachtbasis in Engeland

Op luchtmachtbasis Mildenhall in Suffolk in Engeland is een man gearresteerd die met zijn auto probeerde het terrein op te komen. Bij de aanhouding van de indringer is geschoten, maar het lijkt erop dat hij niet is geraakt. Volgens de Britse politie is de man lichtgewond geraakt en heeft hij alleen wat schaaf- en snijwonden.

Wat de man van plan was op de basis is nog niet bekend, ook is nog niet duidelijk of er verdachte zaken in de auto lagen.

De luchtmachtbasis op honderd kilometer van Londen, wordt vooral gebruikt door de Verenigde Staten. Er werken ongeveer 3200 mensen, vooral Amerikanen. Er zijn plannen om de activiteiten op de Britse basis te verplaatsen naar Duitsland. Dat zou in 2024 moeten gebeuren.


Minder afval en meer recycling in heel Europa

In alle EU-lidstaten moet de afvalberg kleiner worden, moet er minder worden verspild en meer worden gerecycled. De EU-lidstaten en het Europees Parlement hebben daarover een principeakkoord bereikt, met bindende afspraken.

Van al het verpakkingsmateriaal moet over twaalf jaar 70 procent worden gerecycled. In 2035 moet 65 procent van het huishoudelijk afval worden hergebruikt en mag nog maar 10 procent worden afgevoerd naar een stortplaats.

Biologisch afbreekbaar afval moet eind 2023 in de hele EU gescheiden worden ingezameld. Het streven is om de hoeveelheid voedselafval tegen 2050 te halveren.

Plastic soep

Dat de EU-lidstaten zichzelf verplichtingen opleggen over hergebruik en het beter beheren van afvalstromen, zal de omslag naar een kringloopeconomie versnellen, zegt milieuminister Kiisler van EU-voorzitter Estland.

Eurocommissaris Vella voegt daaraan toe dat de afspraken over plastic verpakkingen ook sterk zullen bijdragen aan minder vervuiling van de zeeŽn, de beruchte plastic soep.

Weggooien alsof het niets is

GroenLinks-EuroparlementariŽr Bas Eickhout had gehoopt op meer ambitie, maar het belang van de afspraken moet volgens hem niet worden onderschat. "Ons economische model waarin we telkens nieuwe grondstoffen winnen om ze vervolgens weg te gooien alsof het niets is, is onhoudbaar. Nooit eerder is zo duidelijk in EU-wetgeving vastgelegd dat we daar vanaf moeten."

Volgens GroenLinks doet Nederland het relatief goed op afvalgebied en zal de nieuwe wetgeving hier niet tot ingrijpende veranderingen leiden.

Over de EU-richtlijnen is sinds mei onderhandeld. De formele goedkeuring wordt begin volgend jaar verwacht.


Nabestaanden jaar na aanslag kerstmarkt Berlijn: we voelen ons verlaten

Het is een uitnodiging die volgens velen eerder had moeten komen. De nabestaanden van de slachtoffers van de aanslag op de kerstmarkt in Berlijn zijn vanmiddag uitgenodigd bij bondskanselier Angela Merkel. Tot vandaag werden zij niet door Merkel persoonlijk, maar ook niet schriftelijk, gecondoleerd. Morgen is het precies een jaar geleden dat Anis Amri met een vrachtwagen de kerstmarkt opreed en daarbij twaalf mensen doodde. Tientallen bezoekers raakten gewond.

Het bezoek aan het Kanzleramt wordt overschaduwd door de kritiek op de manier waarop met nabestaanden, gewonden en getroffen standhouders is omgegaan. In een open brief aan de bondskanselier uitten nabestaanden en getroffenen hun woede. "Dat dit kon gebeuren, is ook een teken van onkunde van uw regering", schrijven ze.

Ook Sigrid en Hans-Georg Rheinsberg ondertekenden de brief. Zij verloren hun dochter Dorit (52) bij de aanslag. Sigrid en Hans-Georg verbazen zich er vooral over dat Merkel hen niet persoonlijk benaderde. "We kregen van iedereen kaartjes, steunbetuigingen, condoleances. Maar van boven, van Merkel of de burgemeester, kwam niks. We voelden ons verlaten."

Niet alleen het gebrek aan medeleven, ook het gebrek aan informatie speelt ze parten. Vlak na de ramp heerste er chaos. Nabestaanden moesten zelf langs alle ziekenhuizen om op zoek te gaan naar hun geliefden. Vaak kregen ze pas dagen na de ramp te horen wat het lot van hun naasten was, onder meer omdat de politie voor de identificatie van de slachtoffers het protocol voor een vliegtuigramp uit de kast trok. Daar zijn strenge privacyregels aan verbonden. "Zoiets mag nooit meer gebeuren", zei een speciale onderzoeker van de Duitse regering deze week.

"Ik had op z'n minst een excuus verwacht. Een excuus voor al die fouten die door haar ambtenaren zijn gemaakt", zegt Sigrid. Na de aanslag was er een constante stroom aan berichten over fouten die de politie had gemaakt in het 'dossier Amri'. Zo bleek dat Amri's terreurplannen bij veel instanties bekend waren, maar niet serieus werden genomen. Hij werd in de gaten gehouden, maar later verloor de Berlijnse politie hem weer uit het oog. Ook had Amri uitgezet kunnen worden. Hij zat zelfs voor een vechtpartij al in de cel, maar werd weer vrijgelaten. Achteraf probeerde de Berlijnse politie de fouten te verdoezelen.

Als je dat hoort als nabestaande, doet het pijn, zegt Sigrid. "Voor elke nieuwe fout die naar buiten kwam, zou ik eigenlijk weer opnieuw smartengeld aan moeten vragen." Ook moet er goed nagedacht worden over het gemak waarmee mensen te horen krijgen dat ze gewoon verder moeten gaan met hun leven.

Sigrid: "Ik kan die zin niet meer horen: we laten ons niet afschrikken, we gaan verder met ons leven. Dat kun je makkelijk zeggen als je niemand verloren hebt. Dan ga je ook gewoon weer naar een kerstmarkt. Maar wij kunnen dat niet. Als je het niet zelf hebt meegemaakt, moet je ook niet zeggen dat we verder moeten met ons leven."

Morgen wordt er op het plein voor de Gedšchtniskirche in Berlijn een monument voor de slachtoffers onthuld. De namen van de slachtoffers zijn voor de kerk in de stoep gegraveerd. En er loopt een met koper gevulde scheur door de bodem, als symbool voor de impact die de aanslag heeft gehad op de levens van de nabestaanden, getroffenen en de Duitse samenleving. Nabestaanden, maar ook Merkel en president Steinmeier zullen bij de onthulling van het monument zijn.


Politie Gorinchem 'behangt' met honderden natte 50-eurobiljetten

Soms moet geld niet rollen, maar hangen. Op het politiebureau van Gorinchem hadden agenten dit weekend een leuk klusje: honderden natte 50-eurobiljetten aan de wand hangen of op de tafel leggen om te drogen.

De politie Rotterdam plaatste op sociale media een foto van het "nieuwe behangetje". In totaal ging het om bijna 26.000 euro. Ze zijn niet vastgemaakt, maar tegen de wand geduwd. Volgens een woordvoerder van de politie bleven ze plakken, want nat. "Als ze naar beneden vielen, waren ze droog."

Het geld was afkomstig van een vrouw van 54 uit Leerdam. Zij reed in de nacht van zaterdag op zondag in haar woonplaats het water in met haar auto. Toen het voertuig uit het water was getakeld, zocht de politie in haar tas naar haar rijbewijs.

Te veel gedronken

Ze vonden ruim 500 briefjes van 50. De vrouw raakte niet gewond, wel bleek ze te veel te hebben gedronken. De politie nam de biljetten in beslag en onderzoekt de herkomst van het geld.

Het is niet bekend hoe lang het heeft geduurd voordat de agenten alle biljetten hadden opgehangen of hoe lang het drogen heeft geduurd, maar "voordat het allemaal droog is, ben je wel even zoet".


Europese Commissie onderzoekt Nederlandse belastingafspraken met Ikea

De Europese Commissie begint een onderzoek naar de belastingafspraken die Nederland heeft gemaakt met Ikea. In een verklaring staat dat de Commissie "zich zorgen maakt" dat de Zweedse meubelgigant te weinig belasting heeft betaald waardoor het bedrijf een oneerlijk concurrentievoordeel heeft genoten.

In een reactie zegt het kabinet dat het de Tweede Kamer vertrouwelijk wil bijpraten als het onderzoek begint.

De Europese Commissie noemt geen exacte bedragen, maar het loopt volgens correspondent Arjan Noorlander al gauw op tot honderden miljoenen euro's.

Ikea regelde de vermoede belastingontwijking via de in Nederland gevestigde holding Inter IKEA Systems. Alle IKEA-winkels wereldwijd moesten aan deze holding 3 procent van de omzet betalen voor het gebruik van de IKEA-logo's. Brussel wil weten of deze constructie vooral diende om winst weg te sluizen zodat er geen belasting over betaald hoeft te worden. "Een deel van de winsten werd dus naar een bv'tje in Nederland overgeboekt", zegt Noorlander.

Luxemburg en Liechtenstein

De Europese Commissie onderzoekt concreet twee afspraken die de Belastingdienst heeft gemaakt met Ikea, in 2006 en 2011. Door die afspraken betaalde Ikea in Nederland "significant" minder belasting, schrijft de Commissie in een verklaring. Andere bedrijven in Nederland zijn daardoor mogelijk benadeeld en dat zou in strijd zijn met Europese regelgeving.

Ikea zou via Nederland een groot deel van zijn winst hebben overgeheveld naar Luxemburg, waar er geen belasting over betaald hoefde te worden. Toen dat in 2011 als illegaal werd bestempeld door de Europese Commissie maakte het concern een nieuwe afspraak met de Belastingdienst waardoor winst naar Liechtenstein verschoven kon worden.

Verantwoordelijk Eurocommissaris Vestager zegt dat alle bedrijven hun deel van de belastingen moeten betalen. "Landen mogen ook niet zomaar bedrijven selecteren die minder belasting hoeven te betalen. We zullen deze zaak in Nederland zorgvuldig onderzoeken."

Dit is niet de eerste keer dat Nederland in beeld is bij de Europese Commissie vanwege illegale belastingafspraken. Twee jaar geleden werd een soortgelijke afspraak met de koffieketen Starbucks afgewezen. De Commissie oordeelde toen dat Starbucks alsnog ruim 20 miljoen euro aan belasting moest betalen.

Ikea zegt in een reactie dat het de afspraken met de Belastingdienst als legaal beschouwt. "Het is goed als het onderzoek helderheid brengt en dat bevestigt." Verder benadrukt het bedrijf dat het onderzoek een zaak is tussen de Europese Commissie en Nederland.

'Staatssteun staat nog niet vast'

Staatssecretaris Snel van FinanciŽn beklemtoont in een brief aan de Tweede Kamer dat er alleen maar besloten is tot een onderzoek. "Opening van een formele onderzoekprocedure betekent niet dat vaststaat dat er sprake is van staatssteun", schrijft hij.

Snel onderschrijft het belang van het onderzoek van de Europese Commissie naar de belastingafspraken en zal er aan meewerken. Hij wijst erop dat hij zelf ook al onderzoek laat doen naar die zogeheten rulings.

Over de beschuldigingen zegt hij inhoudelijk niets, omdat hij volgens de wet geen mededelingen mag doen over de afspraken tussen de fiscus en individuele bedrijven of personen. Als het onderzoek van de Europese Commissie daadwerkelijk van start gaat, is hij bereid de Tweede Kamer vertrouwelijk bij te praten.


Fipronil-vrije eierboeren profiteren van misŤre collega's

Een grote groep eierboeren heeft flink verdiend aan de hogere eierprijzen die het gevolg waren van de fipronil-affaire. Daardoor is het gemiddelde inkomen van de hele sector, ondanks de problemen, dit jaar bijna verdubbeld. Dat blijkt uit een rapport van de Wageningen Universiteit (WUR).

"Het leed van de ene groep eierboeren is het brood van de andere groep", zegt onderzoeker Peter van Horne van de WUR. Het verschil tussen de beste en slechtst presterende bedrijven is nog nooit zo groot geweest. "Normaal is dat verschil met 100.000 tot 150.000 euro al groot. Nu is dat een half miljoen euro."

Vooral de ongeveer 320 eierboeren die geen vaste prijzen hebben afgesproken met de tussenhandel, profiteerden van de eierschaarste door de fipronil-affaire. "Sinds augustus is de prijs van eieren meer dan verdubbeld. Daardoor hebben zij een hoog inkomen dit jaar van 200.000 tot 300.000 euro", zegt Van Horne. Dat is het viervoudige van het normale inkomen van gemiddeld 50.000 tot 70.000 euro.

Schril contrast

Zuur is dat de prijzen zo hoog zijn vanwege de misŤre bij een vijfde van de 800 eierboeren in ons land. Hun bedrijven gingen op slot nadat er te hoge gehaltes van de stof fipronil in hun eieren was geconstateerd. Gemiddeld leed deze groep een verlies van 150.000 tot 200.000 euro.

"Het is een schril contrast", constateert Van Horne. "Het flinke inkomen bij de ene groep gaat ten koste van het leed en de zware verliezen bij andere bedrijven." Volgens de onderzoeker heeft de 'fipronil-groep' geen reserves meer. "Ze hebben moeite om te blijven produceren."

Hij verwacht dat veel getroffen bedrijven opgekocht worden door de pluimveehouders die wel een goed jaar hebben gehad. "Die worden weer groter en krijgen meer locaties met pluimvee."

Geen verkeerd beeld

Naast deze twee groepen is er nog een derde groep van ruim 300 pluimveehouders die noch voordeel noch nadeel hebben gehad van het fipronil-schandaal. Zij hebben een inkomen op basis van vaste contractprijzen met de tussenhandel en profiteren dus niet van de hogere prijzen. "Zij hebben een gewoon inkomen gelijk aan vorig jaar."

Volgens de Nederlandse Vakbond voor Pluimveehouders, de NVP, moet er nu niet een verkeerd beeld ontstaan van de sector. "Pluimveehouders komen om de zoveel tijd voor grote problemen te staan die ze moeten opvangen met reserves die ze hebben opgebouwd," zegt Iris Odink van de NVP. "Nu met het oog op de vogelgriep kan het zo maar zijn dat er een nu klap aankomt."

Bovendien nemen de boeren die niet werken met vaste prijzen ook een groter risico. "Zij hebben in het verleden ook vaak last gehad van lage prijzen. Nu profiteren zij." Er is geen bereidheid onder de profiterende eierboeren om de zwakkere broeders nu te hulp te schieten met geld. "Dat is een taak van de overheid", aldus Odink.


Stichting: misbruikslachtoffers kregen erkenning

Slachtoffers van seksueel misbruik door geestelijken in de katholieke kerk hebben goeddeels erkenning en genoegdoening gekregen. Ook de medewerking van de kerk aan de afhandeling van de klachten was over het geheel genomen positief. Dat constateert de Stichting Beheer & Toezicht die de afhandeling van de klachten onderzocht.

Vanaf voorjaar 2010, toen de stroom meldingen begon, tot eind juni hebben zich 3712 slachtoffers gemeld. Van hen dienden 1599 een klacht tegen iemand in, sommigen hadden meerdere klachten.

De klachtencommissie heeft 1471 klachten afgerond. 318 zaken zijn ongegrond verklaard, vaak door gebrek aan bewijs.

Slachtoffers zijn kritisch

Guido Klabbers van slachtofferorganisatie KLOKK deelt in grote lijnen de conclusies van het rapport. Maar hij heeft ook kritiek: "Een groot aantal klachten is niet gegrond verklaard, en dat vinden we niet passen. Iedere klacht moet serieus genomen worden. Men is bang voor nep-klachten, maar de kans daarop is heel erg klein. Het proces dat je ingaat na een klacht is zo zwaar dat faken zo goed als onmogelijk is. Dus wij vinden dat alle klachten in behandeling genomen hadden moeten worden."

Ook Annemie Knibbe, voorzitter van het Vrouwenplatform Kerkelijk Kindermisbruik (VPKK), plaatst een kanttekening bij het eindrapport. "De kerk is niet geheel open geweest over wat er binnen de organisatie bekend was over seksueel misbruik. In sommige gevallen is daar duidelijkheid over gekomen, maar in heel veel gevallen niet."

28,5 miljoen euro uitgekeerd

860 slachtoffers hebben de kerk om financiŽle compensatie gevraagd. Aan hen is een totaalbedrag van 28,5 miljoen euro uitgekeerd. Gemiddeld kregen ze 33.148 euro.

Het Meldpunt Seksueel Misbruik RKK sluit op 1 januari 2018. Nieuwe meldingen worden behandeld door het Meldpunt Grensoverschrijdend Gedrag RKK dat sinds 2015 bestaat.


Moslim Hashim durft zijn dorp in India niet uit: dat overleef ik niet

Rizwaan wast zijn gezicht, zet zijn gebedsmutsje op en trekt zijn kurta, lange shirt, aan. "Dit is wat ik het liefst draag, dit is mijn identiteit", zegt de 24-jarige IndiŽr. Maar steeds vaker laat hij zijn traditionele moslimkleren in de kast. Vooral wanneer hij voor zijn familiebedrijf, de verkoop van koelinstallaties, zijn overwegend islamitische dorp Khandawli uit moet. Want in het grootste hindoeÔstische land ter wereld komen jongens als Rizwaan steeds meer in de verdrukking.

Wie India zegt, zegt hindoeÔsme. Het geloof van vele kleurrijke goden. Van de 1,3 miljard inwoners in India, is ruim 80 procent hindoe. Zo'n 14 procent van de bevolking is moslim, dat zijn dus ruim 180 miljoen mensen. De relatie tussen de twee religies was altijd al problematisch. Maar de laatste jaren neemt het geweld toe.

Het klimaat van haat tegen moslims en andere religieuze minderheden wordt volgens velen gevoed door de regerende partij BJP van premier Narendra Modi. De Bharatiya Janata Party (Indiase Volkspartij) is een politieke partij die een actief hindoe-nationalistische agenda heeft. Aanhangers vinden dat de Indiase samenleving rond het hindoeÔsme moet worden gevormd.

Moslimpopulatie reduceren

Sinds zijn verkiezingsoverwinning in 2014 heeft premier Narendra Modi altijd gezegd dat de BJP een politieke partij is voor iedereen. Maar critici zeggen dat sinds de partij aan de macht is, radicale hindoes hun invloed kunnen uitbreiden. Hielden ze zich onder de vorige, seculiere regering nog stil, nu voelen ze zich gesteund door de politiek.

"Parlementsleden, ministers en partijfunctionarissen maken regelmatig provocerende opmerkingen tegen minderheden, vooral moslims", zegt Saba Dewan, een filmmaakster en activiste die dit jaar een aantal demonstraties tegen haatmisdaden organiseerde. "Ik kan me niet herinneren dat er ooit actie tegen hen is ondernomen. Ze worden vaak afgedaan als extreme elementen."

Deze maand nog zei een kandidaat van de BJP in de deelstaatverkiezingen in Gujarat dat de moslimpopulatie gereduceerd moet worden.

Koeien en rundvlees

Geweld door radicale hindoes wordt vaak gepleegd omdat ze vermoedens hebben dat er (heilige) koeien worden geslacht of rundvlees wordt gegeten. In de 3,5 jaar sinds Modi aan de macht kwam, werden er 76 zulke geweldsincidenten gemeld in de media, volgens een analyse van IndiaSpend. Daarbij vielen 273 gewonden en 29 doden, van wie het merendeel moslim. In de 4,5 jaar voordat Modi aan de macht kwam waren er slechts twee van zulke incidenten, zonder dodelijke slachtoffers.

Een van de dodelijke slachtoffers was Junaid, een 15-jarige dorpsgenoot van Rizwaan. Op 22 juni was hij onderweg naar huis met zijn broer en vrienden na een dagje uit in Delhi. Tijdens de treinrit van ongeveer twee uur werd het gezelschap uitgescholden door een paar mannen.

"Ze noemden ons verraders", vertelt Junaids broer Hashim. Ze trokken aan mijn baard en gooiden mijn gebedspet op de grond. "Ze riepen dat we rundvlees aten. Maar het was ramadan. We aten helemaal niets. Al gauw werden de belagers gewelddadiger. Ze sloegen en schopten de jongens. Een van hen trok een mes en toen ging het goed mis."

Junaid bloedde dood in de trein. Hashim overleefde drie messteken. "Sindsdien ga ik het dorp niet meer uit. Ik ben bang, ik heb het gevoel dat ik dat niet overleef."

Vietnam-oorlog

De dood van Junaid bracht veel emotie teweeg in India. Filmmaakster Dewan nam het initiatief voor een demonstratie, met de slogan 'Niet in mijn naam' een verwijzing naar een oude Amerikaanse slogan tegen de Vietnam-oorlog. Het initiatief bracht duizenden mensen in meerdere steden op de been. Kort daarna sprak premier Modi zich uit tegen het geweld: "Niemand mag het recht in eigen handen te nemen".

Maar dit stopte het geweld niet. Vorige week nog, in de deelstaat Rajasthan, viel een hindoe-man een moslim aan met een houweel. Daarna stak hij het slachtoffer in brand. Zijn neefje van 14 kreeg de opdracht de aanval met zijn telefoon te filmen en het online te zetten. Trots, omdat hij zijn gemeenschap zo beschermt tegen de moslims. Volgens de dader zou de moslimman zich schuldig maken aan love-jihad: een complot van moslimmannen die hindoemeisjes versieren om ze te bekeren tot de islam.

Straffeloosheid

Het is niet ongewoon dat een moord op video wordt vastgelegd, zegt filmmaakster Dewan. "De meeste haatmisdaden in India worden gefilmd, en meestal door de daders. Ze verspreiden deze online, en deze video's worden goed bekeken. Ze zijn ervan overtuigd dat hen niets kan gebeuren. Dit geeft aan hoeveel straffeloosheid er is."

In 2015 werd een man in Dadri, een dorp vlak bij Delhi, in aanwezigheid van tientallen dorpsgenoten gelyncht omdat hij een kalf zou hebben geslacht. Ook deze moord werd gefilmd. De zestien daders die hiervoor werden gearresteerd zijn momenteel allemaal op borgtocht vrij en nog nergens voor veroordeeld.

"Er is een gevoel van ongemak en onveiligheid onder de moslims", zei de voormalig vice-president Hamid Ansari, een moslim, in mei in een interview. De "sfeer van acceptatie" wordt volgens hem bedreigd. "Kleinzielige opmerking", vond de BJP. Maar Rizwaan en zijn dorpsgenoten kunnen erover meepraten."Als ik in mijn islamitische kleding de trein neem, dan word ik aangestaard", zegt Rizwaan. "Mensen maken provocerende opmerkingen. Ik zeg niets terug, want ik ben bang dat ze geweld zullen gebruiken. Daarom draag ik buiten het dorp meestal westerse kleding. En ik heb mijn baard kort getrimd." Hij voelt zich niet veilig in openbare ruimtes: "Omstanders zullen nooit wat doen om mij te helpen, als ik in de problemen kom".

Rizwaan en Hashim zeggen allebei dat ze zich tot een paar jaar geleden nog helemaal veilig voelden, en geen negatieve opmerkingen over hun kleding kregen. "We horen regelmatig over weer een nieuwe moord", zegt Hashim. "We zijn bang en moedeloos. Soms wil ik vluchten uit India. Maar we gaan niet weg. Dit is ons land, en dit is onze grond."


'Scheiden is normaal, maar de maatschappij is er nog niet op ingericht'

Zelfs als gescheiden ouders wel goed met elkaar communiceren, gaat het nog weleens fout, merkte Charlotte van Kessel. "Elke kleuter is blij als hij pannenkoeken krijgt, maar bij mijn stiefzoon bleef een keer een reactie uit. Toen bleek dat hij het die week al twee keer eerder had gegeten, omdat hij steeds van huis wisselt."

Ze schreef er het kleuterboekje Drie keer pannenkoeken over. "Jip en Janneke anno 2017", noemt ze het zelf. "Ik vond het gek dat de boekjes die ik aan BjÝrn voorlas heel traditioneel zijn, terwijl wij probeerden uit te leggen dat twee huizen heel normaal is. In het ene woont je papa, in de andere je mama. Dat is ook gewoon."

Het CBS presenteerde vandaag cijfers waaruit blijkt dat steeds meer kinderen niet bij beide ouders wonen: in de laatste 20 jaar groeide het van 400.000 tot 600.000. Ruim een kwart van de ouders kiest voor co-ouderschap, waarbij kinderen zowel bij moeder als vader wonen.

"Er is heel veel in de maatschappij veranderd. In 1970 moest je nog kunnen bewijzen dat een partner vreemdging om te kunnen scheiden, nu houdt bijna 40 procent van de huwelijken geen stand", somt Marsha Pinedo op. "Maar de maatschappij is nog niet ingericht op die veranderingen. Er is bijvoorbeeld meer voorlichting nodig over wat een scheiding of een nieuw gezin vormen inhoudt."

Als directeur van Villa Pinedo, waar kinderen van gescheiden ouders terechtkunnen, merkt de kindertherapeut dat kinderen veel last hebben met hoe hun ouders communiceren - of juist niet. "Als ouders niet of moeilijk communiceren, dan komt dat automatisch bij het kind te liggen. Het is belangrijk dat ouders regelmatig met elkaar overleggen, zodat kinderen dat niet hoeven doen. Die positieve communicatie onderling is echt van belang."

Van Kessel, die ook voor de NOS werkt, herkent het beeld. "Ik vind het heel verdrietig als de druk bij kinderen wordt gelegd: 'Zeg dat maar tegen je vader.' Dat komt voort uit het onderlinge gevecht tussen de volwassenen."

Zij en haar partner bleven goed communiceren met zijn ex. "We bemoeien ons niet met elkaars leven, maar alles wat met BjÝrn te maken heeft wordt besproken. We gaan samen naar ouderavonden, kijken wat voor school bij hem past, overleggen met docenten."

Soms betekent dat over je schaduw springen. Zo heeft Van Kessel "een huishouden van Jan Steen", terwijl BjÝrns moeder juist stipt en geordend is. "Hoewel ik me niet drukmaakte over modderpoten in de gang, heb ik BjÝrn toch geleerd zijn schoenen uit te trekken. Sommigen maken daar een enorm ding van, maar je hebt tot iemand 18 is met elkaar te maken, dus dan kun je het maar beter gezellig houden."

Pinedo: "De afronding van partnerschap naar ouderschap moet goed geregeld zijn. Als je gaat scheiden moet je heel intensief communiceren, terwijl je eigenlijk denkt: we zijn van elkaar af. Daar moet meer voorlichting over komen."

BjÝrn, inmiddels elf, heeft veel aan de aanpak van zijn vader en moeder. "Hij heeft geen last van de scheiding, al zou hij graag willen dat we in dezelfde straat gingen wonen. Maar hij ziet dat zijn ouders het beste met hem voorhebben."


'Miljardairsechtpaar Canada hing aan reling kelderzwembad'

De afdeling moordzaken van de Canadese politie heeft het onderzoek naar het dode miljardairsechtpaar Sherman in Toronto overgenomen. Het stel werd volgens een Canadese krant gevonden, vastgebonden aan een reling bij het zwembad in de kelder van hun villa. Hun dood wordt officieel als verdacht bestempeld, maar vooralsnog niet als moord.

De door de lijkschouwer vastgestelde doodsoorzaak is wurging door een touw. Er zijn geen sporen van braak gevonden en er zijn nog geen verdachten in beeld. Verschillende politiebronnen hebben gezegd dat een scenario wordt onderzocht waarbij miljardair Barry Sherman (75) zijn vrouw Honey (70) heeft vermoord, waarna hij de hand aan zichzelf sloeg.

De vier kinderen van het echtpaar hebben dit scenario direct van de hand gewezen. Via een verklaring laten ze weten dat hun ouders een gezamenlijk enthousiasme deelden voor het leven. De verbondenheid van de Shermans met hun familie en de gemeenschap is volgens de kinderen volstrekt inconsistent met het moord-zelfmoord-scenario. Ook is er geen brief gevonden waarin staat wat er is gebeurd in de villa.

Sherman verdiende een fortuin in de farmacie met zijn bedrijf Apotex. Volgens het blad Forbes was hij ongeveer 2,5 miljard euro waard. Zijn vrouw was een bekende filantroop.

Mercedes

Bekenden van het stel hebben tegen de Toronto Globe and Mail gezegd dat het echtpaar het bewijs was dat tegenpolen elkaar aantrekken. Zij was een warm, oprecht persoon die zich makkelijk bewoog in het sociale milieu, hij een rechttoe-rechtaan workaholic die niet van smalltalk hield. Volgens vrienden liet hij weleens doorschemeren dat hij nog liever naar de tandarts zou gaan dan naar nůg een liefdadigheidsfeestje van zijn vrouw. Toch kwam hij telkens weer opdagen om zijn vrouw een plezier te doen.

De puissant rijke Sherman zou niets om luxe hebben gegeven. Hij zou zo lang in een oude auto zijn blijven rondrijden dat zijn vrouw op een gegeven moment maar ingreep en een nieuwe Mercedes voor hem kocht.

Volgens bekenden was er geen enkele aanwijzing dat er iets aan de hand was. Zo zou Sherman nog steeds plezier hebben in zijn werk en zijn er geen financiŽle problemen bekend bij Apotex. Zijn vrouw was bezig met het plannen van hun jaarlijkse reis naar Florida, waar ze naar zou hebben uitgezien.


Amsterdamse rechters gaan overbelast hof Arnhem-Leeuwarden helpen

Het gerechtshof Arnhem-Leeuwarden roept de hulp van collega's uit Amsterdam in, om de grote achterstand in de afhandeling van rechtszaken weg te werken. In Oost- en Noord-Nederland duurt het nu langer dan een jaar voordat een hoger beroep wordt afgehandeld.

Het hof zelf vindt dat dat maximaal negen maanden mag duren. Daarom worden de Amsterdamse rechters ingevlogen. Die houden vanaf medio volgend jaar zitting in Utrecht.

Daardoor moet een achterstand van zeker duizend zaken worden weggewerkt, maar ook dan zal de wachttijd nog niet tot negen maanden zijn teruggebracht. In totaal liggen zo'n vijfduizend zaken op behandeling in hoger beroep te wachten.

Zuur

Daar zitten ook bekende zaken tussen, waaronder die van het fatale monstertruck-ongeluk in Haaksbergen. "Dat is zuur voor de nabestaanden en de slachtoffers, maar ook voor de verdachte", zegt de president van het hof, Fred van der Winkel, in de Gelderlander.

Maar ook de uitspraak over schadeloosstelling van 900 huiseigenaren voor de gevolgen van de aardbevingen in Groningen wacht op een uitspraak in hoger beroep.

Sneller

Het hof Arnhem-Leeuwarden ontstond in 2013 door het samengaan van beide gerechtshoven. De schaalvergroting was onder meer bedoeld om sneller te kunnen werken, maar het tegendeel blijkt dus het geval.

Van der Winkel noemt in dezelfde krant een aantal oorzaken. Zo worden rechtszaken steeds ingewikkelder en zijn gerechtshoven nog altijd niet op digitale dossiers overgegaan. Ook kampt het hof met veertien openstaande vacatures, die maar niet worden ingevuld.


Ook bejaarde buurtbewoonster gewond in kogelregen Utrecht

Bij de schietpartij in de Utrechtse wijk Overvecht van vannacht is ook een 81-jarige vrouw gewond geraakt. Zij lag in haar huis te slapen en werd getroffen in haar been. De vrouw wordt in het ziekenhuis behandeld en maakt het naar omstandigheden goed, laat een politiewoordvoerder weten.

De politie kreeg rond middernacht diverse meldingen over de schietpartij. Het doelwit bleek een rijdende auto met twee personen op de Japuradreef te zijn. De inzittenden raakten gewond. De politie vond meer dan twintig kogelhulzen op straat terug.

De auto, die met een automatisch vuurwapen onder vuur werd genomen, werd teruggevonden op de Orinocodreef. Het voertuig is in beslag genomen.

Het onderzoek naar de schietpartij loopt nog. Over de daders of de achtergrond is nog niets bekendgemaakt.


Tien Chinezen horen doodvonnis in openbaar stadion

Tien Chinese veroordeelden zijn in een stadion in de zuidelijke provincie Guangdong rondgereden en opgesteld voor een publiek van duizenden mensen, voordat de rechter hun doodvonnis uitsprak. Na de uitspraak werden ze direct weggeleid en geŽxecuteerd.

De publieke rechtszaak was afgelopen zaterdag. Op beelden van toeschouwers is te zien hoe jong en oud kletsen, roken en filmpjes maken in het stadion, terwijl familieleden van de veroordeelden hysterisch huilen:

De lokale rechtbank van Lufeng had enkele dagen daarvoor laten weten dat burgers mochten komen kijken. Duizenden mensen kwamen naar het stadion waar de beschuldigden, geflankeerd door politieagenten, werden binnengereden. Daar moesten de mannen op een podium plaatsnemen, waar het oordeel werd uitgesproken.

Zeven veroordeelden kregen de doodstraf voor misdaden gerelateerd aan drugs. De drie anderen werden gestraft voor moord en beroving.

Nekschot

China voert meer executies uit dan alle andere landen die de doodstraf toepassen samen. Volgens mensenrechtenorganisaties zijn in China in 2016 ongeveer 2000 doodvonnissen voltrokken.

De straf staat niet alleen op moord en geweld, maar ook op niet-gewelddadige misdrijven als drugshandel en diefstal. Het vonnis wordt meestal uitgevoerd door middel van een nekschot of een dodelijke injectie die wordt toegediend in mobiele executiekamers.

Publieke terechtstellingen komen niet vaak voor in China, in tegenstelling tot enkele decennia geleden. "Als het dan gebeurt, leidt het meteen tot veel aandacht. Ook op sociale media in China wordt erover geschreven", vertelt correspondent Marieke de Vries.

"Sommige mensen vinden het een goede zaak dat er korte metten wordt gemaakt met deze criminelen. Ze schrijven dat dit een opvoedende werking kan hebben op de jeugd."

Executies live op internet?

Maar er zijn ook tegengeluiden, vertelt ze. "Anderen zien het als pure intimidatie van de communistische partij en noemen het mensenrechtenschending. Een enkeling vraagt zich af waar dit heen gaat; worden in de toekomst bijvoorbeeld executies live op internet uitgezonden?"

Enkele maanden geleden werden er in Lufeng ook al acht mensen geŽxecuteerd wegens drugshandel. In de regio worden veel drugs geproduceerd, vooral crystal meth.


Nederlandse economie: 'n boel goed nieuws

De Nederlandse economie groeit in hoog tempo en die groei houdt nog zeker twee jaar aan. Er is meer werk en er zijn minder werklozen, de lonen zijn hoger en de woningmarkt stuwt de groei. "Een boel goed nieuws", zegt De Nederlandsche bank (DNB).

De economie zit in de fase van hoogconjunctuur. Dit jaar groeit de economie met 3,3 procent, de sterkste groei in tien jaar. En die stevige groei houdt de komende twee jaar aan. De werkloosheid daalt van minder dan vijf procent dit jaar naar slechts 3,5 procent in 2019. "Superlaag", zegt DNB-hoofdeconoom Job Swank.

Het herstel van prijzen op de huizenmarkt heeft een flinke bijdrage geleverd aan de groei. Huishoudens zien hun vermogen stijgen, wat het consumentenvertrouwen versterkt en voor stijgende woninginvesteringen zorgt, dit jaar met ruim 11 procent. Dat lijkt veel, maar is toch te weinig om de krapte weg te werken, zegt Swank.

Lonen

Door de grote vraag en toenemende krapte aan woningen zullen de komende twee jaar de bouwinvesteringen daarom wat teruglopen, denkt DNB, ook omdat de bouwbedrijven in toenemende mate op de grenzen van hun bouwcapaciteit stuiten. De huizenprijzen kunnen niet blijven doordenderen en dus houdt DNB rekening met een afkoeling van de oververhitte huizenmarkt.

De groei van de werkgelegenheid, dus meer banen en minder werklozen, zorgt voor een stijgend inkomen van huishoudens en dus voor meer bestedingen. De inflatie - het prijspeil en de kosten van levensonderhoud - zal pas in 2019 in de buurt van de twee procent komen. Dat is dan vooral het gevolg van de btw-verhoging van 6 naar 9 procent en de hogere loonkosten die bedrijven doorberekenen in de prijzen.

De contractlonen stijgen wel, volgend jaar met gemiddeld 2,1 procent en het jaar erop met 2,5 procent. Dat is vergeleken met het half procentje loonstijging in 2016 en 2017 weliswaar vijf keer meer, maar met een inflatie rond de twee procent toch te weinig, vindt DNB.


Trainer amateurvoetbal die grensrechter kopstoot gaf geschorst

De assistent-trainer van amateurvoetbalclub SV Eikenderveld uit Heerlen is door de KNVB een jaar geschorst. De trainer gaf de grensrechter van tegenstander NEC'92 in november een kopstoot.

Wat er aan de kopstoot vooraf ging, is onduidelijk. De scheidsrechter die de wedstrijd in de vijfde klasse leidde, zag de kopstoot en meldde dat aan de KNVB, schrijft De Limburger. De voetbalbond heeft nu besloten de trainer te schorsen.

Het is niet voor het eerst dat een Eikenderveld-lid voor lange tijd op non-actief wordt gezet na een incident. Aan het begin van het seizoen werd een speler van hetzelfde team voor 24 maanden geschorst omdat hij een speler had geslagen en een scheidsrechter had bedreigd.

De KNVB heeft een lijst van risicoverenigingen. SV Eikenderveld staat niet op die lijst. "Wel staan we met de club in contact en zijn we vorig jaar langs geweest om over de incidenten te praten."


Buizerd verhindert kap van boom langs A58

Een buizerd, een roofvogel met een beschermde status, houdt met zijn nest de kap van een boom in Vlissingen tegen. Die boom moet weg in verband met de bouw van een kazerne. In het gebied langs de A58 zijn de andere bomen die in de weg staan al weggehaald. Met het kappen van de laatste boom moet de gemeente wachten tot de buizerd een ander nest heeft uitgekozen.

Om de roofvogel uit de boom te krijgen, gaat de gemeente kunstnesten plaatsen. "In de hoop dat die een andere plek uitzoekt", zegt een woordvoerder tegen Omroep Zeeland. Buizerds gebruiken meestal nesten van andere vogels. "Dus als je er een ophangt, is er een kans dat de vogel daarheen gaat."

Volgens Europese regels mag een buizerd niet gedood of gevangen worden. Ook het vernielen of weghalen van het nest is verboden. Alleen in heel uitzonderlijke gevallen kan de provincie of het ministerie van Economische Zaken een ontheffing verlenen.

In de buurt van het gebied waar de boom nu nog overeind staat, komt een marinierskazerne. "Daarvoor moet de infrastructuur wijzigen. Er worden wegen aangelegd en er komt een rotonde. "

De buizerd veroorzaakt nu nog niet veel problemen in de planning. Er moeten nog voorbereidende werkzaamheden worden gedaan die wťl door kunnen gaan. Als de buizerd de komende tijd nog steeds het nest niet wil verlaten, zit de gemeente wel met een probleem.


ANC kiest nieuwe leider: dit zijn de twee kanshebbers

Vandaag of morgen wordt bekend wie in Johannesburg wordt verkozen als de nieuwe leider van het ANC, de partij van huidig president Jacob Zuma. Wie wint, is meteen de grootste kanshebber bij de volgende presidentsverkiezingen in Zuid-Afrika.

Twee kandidaten zijn nog in de running: huidig vicepresident Cyril Ramaphosa, en oud-voorzitter van de Afrikaanse Unie Nkosazana Dlamini-Zuma. Twee portretten.

Cyril Ramaphosa (65)

Nog voor het einde van apartheid was Cyril Ramaphosa voor veel ANC'ers de gedroomde president van het land. Hij maakte indruk op Nelson Mandela. Als leider van de mijnwerkersvakbond NUM. Als sluwe onderhandelaar met het apartheidsregime, met zijn vriendelijke maar doordachte stijl. En als leider van het team slimme koppen die de nieuwe grondwet van Zuid-Afrika schreef, de meest progressieve van het hele continent.

Toen de partij toch voor Thabo Mbeki koos als Mandela's vice-president en opvolger, ging Ramaphosa het zakenleven in. Hij werd steenrijk in de telecom, bankenwereld, verzekeringen en mijnbouw. Hij was een van de kampioenen van de Black Economic Empowerment, de wetgeving die bedrijven in Zuid-Afrika dwingt zwarte aandeelhouders aan te trekken.

Bloedbad

Het meest omstreden is zijn rol tijdens de mijnstaking in Marikana in 2012. Ramaphosa zat toen in de raad van bestuur van het Britse mijnbedrijf Lonmin. Hij riep de hulp van de politie in om een einde te maken aan de staking, die in de weken daarvoor al aan tien mensen het leven had gekost. Het werd een bloedbad. De politie executeerde voor het oog van de camera 34 mijnwerkers.

De betrokkenheid van Ramaphosa, als voormalig leider van mijnwerkers, was koren op de molen van de links-populistische afsplitsing van het ANC, de economische vrijheidsstrijders, onder leiding van Julius Malema. Hij noemt Ramaphosa 'een moordenaar'. Dat zal hij ongetwijfeld blijven doen als Ramaphosa de leider van het ANC en dus de meest waarschijnlijke president van Zuid-Afrika wordt.

Nkosazana Dlamini-Zuma (68)

Ze is al bijna twintig jaar van Jacob Zuma gescheiden. Maar door haar tegenstanders wordt ze gezien als de beschermvrouw van zijn patronagesysteem en de corrupte vriendjespolitiek waar het ANC de afgelopen tien jaar synoniem mee is geworden. Maar ze is zo veel meer dan zijn ex.

Als medicijnstudent leidde Dlamini-Zuma in de jaren 70 protestacties tegen de apartheid. In 1976 ging ze zoals veel anti-apartheidsactivisten in ballingschap. Jacob Zuma ontmoette ze begin jaren 80 in Swaziland, waarvandaan het Afrikaans Nationaal Congres (ANC) opereerde. Ze trouwden en kregen vier kinderen. Maar in het polygame Zulu-huwelijk, dat in Zuid-Afrika wettelijk is beschermd, paste haar niet.

Hiv/aids

In 1998 scheidden ze. Toen was ze al minister van Volksgezondheid in de regering van Nelson Mandela. Haar imago liep grote averij op omdat ze miljoenen randen spendeerde aan een theatervoorstelling over hiv/aids, waar vooral een goede vriend van Dlamini-Zuma beter van werd. Ze promootte ook een niet-werkend aidsmedicijn, Virodene.

Later werd ze minister van Buitenlandse Zaken in de regering van Thabo Mbeki. Haar stille diplomatie met de inmiddels afgetreden president van Zimbabwe Mugabe leverde niets op. Onder Jacob Zuma wordt ze voor korte tijd minister van Binnenlandse Zaken en slaagt ze erin een slecht functionerend ministerie uit het slop te trekken.

In 2012 wordt ze voorzitter van de Afrikaanse Unie (AU), waar veel diplomaten haar afstandelijk en afwezig vinden. Als de aanhangers van Nkosazana Dlamini-Zuma op de conferentie in Johannesburg winnen, wordt ze de eerste vrouwelijke leider van het ANC.


Regering van 'Wunderkind' Sebastian Kurz in Wenen beŽdigd

President Alexander van der Bellen heeft de nieuwe Oostenrijkse regering beŽdigd. Dat gebeurde in de Hofburg, waar de president zetelt. Na de nieuwe kanselier, Sebastian Kurz, legden ook de acht ministers van diens conservatieve ÷VP en zes ministers van de rechts-populistische FP÷ de eed af.

De Maria-Theresien-Zimmer in de Hofburg ademt eeuwen Oostenrijkse traditie: kroonluchters aan het plafond en achter de tafel een groot portret van keizerin Maria-Theresia, die in 1780 in deze zaal overleed. Maar ook in het traditiebewuste Oostenrijk veranderen dingen: president Van der Bellen zei dat hij alle academische titels van de ministers weg zou laten, omdat hij het opnoemen daarvan te veel moeite vond.

Het contrast in de top van de Oostenrijkse politiek is opmerkelijk: Van der Bellen was jarenlang leider van de Groenen, vorig jaar werd hij president na een nek-aan-nek-race tegen de kandidaat van de FP÷. Van der Bellen is de afgelopen tijd regelmatig op de hoogte gehouden van de onderhandelingen. In een korte toespraak zei hij dat hij de samenwerking als "constructief en coŲperatief" had ervaren.

Voor alle Oostenrijkers

"Het is geen geheim dat we uit verschillende politieke richtingen komen," zei Van der Bellen. "Maar sinds ik president ben, moet ik naar het belang van alle Oostenrijkers kijken. En dat geldt voor de nieuwe regering ook." Hij benadrukte dat de regering-Kurz Europese samenwerking, de rechtstaat en de scheiding der machten zal respecteren. Maar hij riep de nieuwe ploeg ook op om verantwoord om te gaan met minderheden. "Aan de omgang met de zwaksten kun je zien, wat onze waarden werkelijk waard zijn."

De nieuwe kanselier, Sebastian Kurz, is met een leeftijd van 31 nu de jongste regeringsleider in Europa. Hij werd al op zijn 27ste minister van Buitenlandse Zaken en nam eerder dit jaar de leiding van de conservatieve ÷VP over. Bij de verkiezingen in oktober won de ÷VP, de rechts-populistische FP÷ werd derde. FP÷-leider Heinz-Christian Strache (48) wordt vice-kanselier en minister van Sport.

Ministers

De FP÷ heeft een aantal belangrijke ministeries gekregen: Buitenlandse Zaken, Binnenlandse Zaken en Defensie. Op Buitenlandse Zaken komt Karin Kneissl, een Midden-Oostendeskundige. Ze zorgde voor ophef door het zionisme te vergelijken met het nazisme en door uitspraken over asielzoekers. Dat zijn volgens haar voor 80 procent mannen tussen de 20 en 30; in de perceptie van Kneissl wordt het vluchtelingenprobleem veroorzaakt door een overschot aan jonge mannen in het Midden-Oosten.

Op Verkeer komt een bekend gezicht. Norbert Hofer was in 2016 presidentskandidaat namens de FP÷, maar verloor met een klein verschil van Alexander van der Bellen.

Meer dan 6000 mensen protesteerden in Wenen tegen de nieuwe regering. Ze liepen buiten de Hofburg, het paleis van de president, en riepen leuzen als "we willen geen nazi-zwijnen".

Zo'n 1500 politiemensen werden ingezet om alles in goede banen te leiden. Volgens de politie verliepen de demonstraties over het algemeen rustig. Drie betogers zijn opgepakt.

Ondanks de protesten liepen de nieuwe kanselier en vice-kanselier over straat naar de Hofburg. De vorige keer dat de FP÷ mee ging regeren, in 2000, waren de nieuwe ministers door een ondergrondse gang gegaan om demonstranten te ontlopen.
Nu algemeen nieuws