Nieuws


++ Nieuws ++
Nieuws zoeken in alle dagbladen
( Ook zoeken in archieven! )

Nieuws zoeken via zoeknieuws.nl


Nieuws zoeken ( NOS )


Zoeken met Google


| Klik hier voor het weerbericht |NOS RSS reader

Philips: weer meer omzet, meer orders en meer winst

Gezondheidstechnologiebedrijf Philips heeft, zoals verwacht, zijn omzet in het derde kwartaal verder zien groeien. Ook de winst viel hoger uit, blijkt uit de cijfers over het derde kwartaal.

De omzet over de afgelopen maanden steeg met 4 procent tot 4,1 miljard euro. Daarmee presteerde het bedrijf nagenoeg in lijn met de verwachting van analisten.

Onder de streep resteerde een winst van 423 miljoen, zo'n 10 procent meer dan in dezelfde periode vorig jaar. Voor het hele jaar handhaaft Philips de verwachtingen.

China

Vooral in China deed Philips goede zaken, waar de verkopen stegen met 8 procent. "Er wonen 1,4 miljard mensen in China en long- en hartziekten en kanker nemen toe", zegt Philips-topman Frans van Houten tegen de NOS.

"In ziekenhuizen is er niet genoeg capaciteit en in het meerjarenplan van de Chinese overheid staat dat er meer capaciteit gebouwd moet worden en met de goedlopende economie is daar ook geld voor."

In West-Europa liep de omzet terug en in Noord-Amerika was sprake van stagnatie. In de Verenigde Staten speelt de onduidelijkheid rond de zorgwet van oud-president Obama een rol. "Klanten stellen orders uit, maar ook in onzekere tijden kun je zaken doen", zegt van Houten. "We stellen ons op als een partner van ziekenhuizen, die meedenkt en meehelpt om de prestaties te verbeteren. Dat levert contracten op."

Hartaanval voorspellen

Philips is sinds enkele jaren gespecialiseerd in elektronica voor de gezondheidszorg en specialistische medische apparatuur zoals rŲntgen- en echo-apparatuur en katheters voor hart- en vaatziekten en apparaten voor slaapapneu. De divisie televisies, elektronica, licht en leds heeft het concern van de hand gedaan.

Gezondheidsinformatica is een sterke groeier voor Philips. Kunstmatige intelligentie en slimme voorspellende algoritmes zorgen voor goede verbeteringen van de gezondheidszorg. "We kunnen voorspellen of een patiŽnt een hartaanval krijgt in de komende vier of vijf uur waardoor er tijdig een medische interventie kan plaatsvinden", zegt Van Houten.

De medische activiteiten, apparaten en informatica zijn goed voor bijna 60 procent van de omzet, de rest is voor de divisie persoonlijke verzorging. Die maakt onder meer elektrische tandenborstels en scheerapparaten. Met een derde van de omzet vormen de Verenigde Staten de belangrijkste afzetmarkt voor Philips.


Wekdienst 23/10: Catalaans regioparlement bijeen en Rohingya-conferentie in GenŤve

Goedemorgen! Waarschijnlijk komen de fractievoorzitters van het Catalaanse regioparlement later vandaag bijeen om te vergaderen over de situatie na het onafhankelijkheidsreferendum. En goed nieuws: Nederland heeft als eerste land ter wereld een landelijk dekkend netwerk van burgerhulpverleners.

Het weer vandaag: eerst veel bewolking, vooral in het noorden en oosten soms een bui. Later vaker droog en kans op zon. Het wordt 14 of 15 graden. In de avond neemt de kans op regen weer toe.

Ga je vandaag op pad? Dit is het overzicht van de files en de situatie op het spoor.

Wat brengt vandaag?

- De fractievoorzitters van het Catalaanse regioparlement komen bijeen. Regiopresident Puigdemont heeft ze gevraagd bijeen te komen in verband met de recente stap van de Spaanse overheid. Die wil de Noord-Spaanse regio onder direct bestuur van Madrid brengen.

- Mark Rutte gaat verder met het ontvangen van kandidaat-bewindslieden. Tien kandidaat-ministers en ťťn kandidaat-staatssecretaris komen langs op het Binnenhof.

- In Zuid-Afrika krijgen twee witte Zuid-Afrikaanse mannen hun straf te horen. In september vorig jaar stopten ze een zwarte jongen levend in een doodskist. Vorige maand werden ze schuldig bevonden aan poging tot moord, ontvoering en intimidatie.

- In GenŤve vergaderen hulporganisaties, waaronder de VN-vluchtelingenorganisatie, over de Rohingya-vluchtelingen uit Myanmar. Ze gaan oproepen meer geld te doneren. Volgens de organisaties is er ruim 400 miljoen euro nodig. Tot nu toe is er bijna 100 miljoen toegezegd.

Wat heb je gemist?

Grote meerderheid voor meer autonomie Noord-Italiaanse regio's

Bij referenda in de Italiaanse regio's Lombardije en Veneto heeft de overgrote meerderheid gestemd voor mťťr autonomie. De regio's zijn de rijkste gebieden van het land. Ze willen daarom meer zeggenschap en meer inkomsten uit belastingen. De referenda waren niet bindend, maar geven de bestuurders van de regio's wel meer invloed bij onderhandelingen met de regering in Rome.

Ander nieuws uit de nacht:

- Meer vrijwilligers voor reanimatie bij hartstilstand: Nederland heeft als eerste land ter wereld een landelijk dekkend netwerk van burgerhulpverleners. De kans dat mensen aan een hartaanval sterven wordt daardoor verminderd.

-Tiener in Zwitserland verwondt mensen met bijl: de jongen van 17 viel zijn slachtoffers aan op het dorpsplein van Flums. Hij zou alleen gehandeld hebben. De politie gaat niet uit van terrorisme.

- Fabuleuze Verstappen moet podiumplaats inleveren: de Formule 1-coureur wist zich in de grand prix van de Verenigde Staten vanaf de zestiende plek naar voren te knokken. Uiteindelijk kwam hij als derde over de finish, maar kreeg een tijdstraf voor een onreglementaire inhaalactie. Verstappen reageerde woedend.

- 'Reistijd forenzen 28 procent omhoog, miljarden extra kosten': Files gaan de samenleving de komende jaren meer en meer geld kosten. Dat staat in een rapport in opdracht van het ministerie van Infrastructuur, meldt het AD.

En dan nog dit:

Een gÍnant moment voor de Franse president Macron. Terwijl een bijeenkomst met een aantal politici wordt gefilmd door de tv-zender TF1, plast zijn hond voor het oog van de camera in het kantoor van het …lysťe.

Fijne dag!


Sint-Maarten legt voorwaarden voor krijgen hulpgeld naast zich neer

Sint-Maarten weigert de voorwaarden te accepteren die de Nederlandse regering in een ultimatum heeft gesteld aan het geven van honderden miljoenen euro's voor de wederopbouw van het eiland. Volgens Trouw gaat de regering op Sint-Maarten niet akkoord met de onmiddellijke instelling van een integriteitskamer, die onder leiding van Nederland corruptie bestrijdt en geldstromen controleert.

Volgens premier Marlin is het niet mogelijk om voor afloop van het ultimatum in te stemmen met het instellen van een integriteitskamer. Het is niet duidelijk waarom Sint-Maarten niet aan die voorwaarde kan voldoen. Marlin zegt wel dat hij niet onwelwillend staat tegenover het plan voor een integriteitskamer.

Ook wil Nederland tijdelijk de grensbewaking overnemen door extra marechaussees in te zetten. Premier Marlin heeft gezegd dat hij voorstander van goede grenscontroles is, maar dat hij geen reden ziet om extra bewaking toe te laten.


170.000 Nederlanders kunnen reanimeren, mijlpaal bereikt

In Nederland staan ongeveer 170.000 mensen geregistreerd als burgerhulpverlener, 40.000 meer dan vorig jaar zomer. Daarmee is Nederland volgens de Hartstichting het eerste land ter wereld dat een landelijk netwerk van burgerhulpverleners heeft die na een oproep binnen zes minuten kunnen reanimeren.

De kans op het overleven van een hartstilstand is het grootst als iemand binnen zes minuten wordt gereanimeerd en er een AED wordt gebruikt. Dat is nu nog niet overal het geval.

De vrijwilligers staan geregistreerd bij twee oproepsystemen die op de meldkamer van 112 zijn aangesloten.

Als daar een melding komt van een hartstilstand, krijgen vrijwilligers in de buurt een sms'je. Zij kunnen dan vast beginnen met de reanimatie tot er professionele hulp komt. Het netwerk kan volgens de Hartstichting 2500 levens per jaar redden.

Spreiding

In Overijssel zijn relatief de meeste inwoners aangemeld bij het oproepsysteem; 1,6 procent. Zuid-Holland heeft met 0,1 procent van de bevolking het laagste percentage hulpverleners.

Van de grote steden heeft Den Haag de hoogste dekking en Amsterdam het laagste percentage vrijwilligers.

Ook wil de Hartstichting de circa 100.000 AED's in Nederland in kaart brengen en er voor zorgen dat er minstens 30.000 24 uur per dag beschikbaar zijn. Met een AED kan een stroomstoot worden toegediend aan het hart, waardoor in veel gevallen het hartritme wordt hersteld. Van veel van die apparaten is niet bekend waar ze hangen. De Hartstichting roept eigenaren van een AED op om hun apparaat te registreren bij een oproepsysteem.

Vorige week kwam het Rode Kruis met een filmpje om mensen te leren reanimeren, met daarin een hoofdrol voor de cast van de Nederlandse hitserie Penoza.


Premier Abe behoudt tweederdemeerderheid in Japan

De Japanse premier Abe behoudt zijn tweederdemeerderheid in het parlement. Volgens voorlopige uitslagen krijgt de coalitie van Abe's Liberaal-Democratische Partij (LDP) 312 van de 365 zetels in het parlement.

Abe heeft de tweederdemeerderheid nodig om het pacifisme uit de grondwet te kunnen schrappen. Sinds de Tweede Wereldoorlog mag Japan alleen een klein zelfverdedigingsleger hebben, maar Abe vindt dat vanwege de dreiging van Noord-Korea en de toenemende militaire kracht en ambities van China niet meer van deze tijd.

Grote droom

Die aanpassing van de grondwet is de grote droom van Abe. Het was voor Abe de belangrijkste reden om juist nu vervroegde verkiezingen uit te schrijven.

Correspondent Marieke de Vries: "De oppositiepartijen waren er op dat moment niet klaar voor en premier Abe stond er goed voor, maar dat de regeringscoalitie zo'n grote overwinning zou boeken was niet verwacht." Abe heeft volgens haar het slim gespeeld. "Hij kan nu waarschijnlijk opgaan voor zijn derde termijn. Daarmee zou hij dan ook meteen de langstzittende premier van Japan worden."

Referendum

De tweederdemeerderheid in het parlement is niet genoeg om de grondwetswijziging door te voeren. In Japan moet ook de bevolking er in een referendum mee instemmen. "Hij zal de komende maanden veel campagne voeren om mensen ervan te overtuigen dat het leger moet worden uitgebreid, maar veel Japanners herinneren zich de Tweede Wereldoorlog nog maar al te goed. Ze vinden dat Japan zich verre moet houden van gewapende conflicten."

Vanwege het slechte weer in Japan kan het nog even duren voordat de definitieve uitslag bekend is. Door de orkaan Lan zijn veel wegen in het zuidwesten van het land onbegaanbaar geworden en bij een aantal stembureaus kunnen de stembiljetten daardoor niet worden opgehaald.


Macrons hond plast presidentieel kantoor onder

Een gÍnant momentje voor Emmanuel Macron: terwijl de Franse president vergadert met een aantal politici, plast zijn hond voor het oog van de camera in het presidentiŽle kantoor van het …lysťe.

De 2-jarige Nemo, een kruising met een labrador, tilt achter in beeld zijn poot op tegen de schouw van een open haard en leegt ongegeneerd zijn blaas.

Macron en de drie andere politici barsten in lachen uit als ze zien wat er gebeurt. "Ik vroeg me al af wat dat geluid was", zegt ťťn van hen. "Gebeurt dat vaker?", vraagt een ander. "Nee", zegt de president lachend. "U heeft bij mijn hond een totaal ongewoon gedrag opgeroepen." Macron probeert daarna het gesprek te vervolgen alsof er niets is gebeurd.

Adoptie

Nemo werd afgelopen zomer geadopteerd door de familie Macron en is sindsdien regelmatig op foto's te zien geweest. Zo werd Nemo gefotografeerd in de presidentiŽle tuinen en toen hij samen met zijn baasje de Nigeriaanse president Mahamadou Issoufou verwelkomde.


'Reistijd forenzen 28 procent omhoog, miljarden extra kosten'

De drukte op de snelwegen zal de komende jaren verder toenemen en dat kost de samenleving miljarden euro's per jaar. Dat blijkt uit een rapport van het Kennisinstituut voor Mobiliteitsbeleid (KiM) dat vandaag wordt gepresenteerd en het AD schrijft erover.

De verwachting van de onderzoekers is dat dit jaar en volgend jaar het verkeer op de weg met 1,7 procent toeneemt. De jaren daarna vlakt de groei af naar 1,2 procent.

Volgens de krant kost al dat fileleed de maatschappij tot 3,7 miljard euro per jaar. Die kosten zitten hem in het feit dat vrachtwagens en forenzen langer in de auto zitten, moeten omrijden om files te vermijden of eerder vertrekken om ze juist te omzeilen.

Zelfrijdende auto's

Het instituut, dat onderdeel is van het ministerie van Infrastructuur, heeft berekend dat de extra reistijd op de weg tot en met 2022 met 28 procent kan toenemen in vergelijking met het afgelopen jaar. De organisatie verwacht dat investeringen in extra asfalt een slechts beetje verlichting kunnen bieden. De komst van zelfrijdende auto's zou pas echt een positieve verandering brengen.

De conclusies zijn niet verrassend. Verschillende rapporten wezen al op toenemende drukte, mede door de (verwachte) economische groei. Zo werd een half jaar geleden in de Nationale Markt en Capaciteitsanalyse gewaarschuwd dat de wegen rond steden de komende decennia zullen dichtslibben.


Zeker dertien doden bij zelfmoordaanslag Nigeria

Bij een zelfmoordaanslag in de Nigeriaanse stad Maiduguri zijn zeker dertien mensen om het leven gekomen. Vijf mensen zijn gewond geraakt, en ook de aanvaller kwam om, liet de politie weten aan persbureau Reuters.

De aanval vond plaats in een deel van de stad waar zich een vluchtelingenkamp bevindt. De vluchtelingen proberen te ontkomen aan het geweld van de islamistische terreurgroep Boko Haram.

De opstand van Boko Haram heeft in de afgelopen negen jaar aan 20.000 mensen het leven gekost. Ruim twee miljoen mensen zijn op de vlucht geslagen. De Verenigde Naties waarschuwden vrijdag nog voor de veelvoorkomende zelfmoordaanslagen op vluchtelingen in het land.

De verantwoordelijkheid voor de aanslag in Maiduguri is nog niet opgeŽist.


'GGZ Nederland wil behandelgegevens toch uitwisselen'

GGZ Nederland roept zorginstellingen op om bepaalde gegevens van behandelingen van patiŽnten toch te delen met een externe databank, schrijft Trouw. Dat terwijl minister Schippers eerder had gezegd dat er geen wettelijke grond was om dit te doen, omdat patiŽnten niet om toestemming werden gevraagd.

Het gaat om data uit vragenlijsten die patiŽnten aan het begin en einde van hun behandeling invullen. Daarin wordt onder meer gevraagd naar angsten, suÔcidaliteit, depressie en seksualiteit. De vragenlijsten, die eerder wel werden gedeeld, werden gebruikt om de kwaliteit van behandelingen te meten. Persoonsgegevens werden overigens afgeschermd.

Na de kritiek van Schippers besloten 175 instellingen afgelopen voorjaar te stoppen met het delen van de gegevens. GGZ Nederland wil het gebruik van het systeem weer hervatten omdat de data erg behulpzaam zouden zijn bij het verbeteren van de kwaliteit van de zorg.

Oude stukken

GGZ Nederland heeft hierover advies gevraagd en zou met een omweg nu juridische mogelijkheden hebben gevonden, meldt Trouw. Daarin wordt teruggegrepen op parlementaire stukken uit 1989, waarin staat dat bij het vergaren van patiŽntgegevens voor het gebruik van kwaliteitsbevordering toestemming van de patiŽnt "mag worden verondersteld". Als voorwaarde zou de organisatie achter de databank de gegevens niet met verzekeraars mogen delen.

De adviseurs zijn het er echter niet over eens of deze constructie juridisch wel deugt. Als dat niet zo is dreigen er rechtszaken tegen instellingen, schrijft de krant.


Grote meerderheid voor meer autonomie Noord-Italiaanse regio's

In de Noord-Italiaanse regio's Lombardije en Veneto heeft een grote meerderheid in een referendum gestemd voor meer autonomie. Beide regiopresidenten hebben de overwinning geclaimd. Volgens eerste uitslagen heeft meer dan 90 procent gestemd voor het inperken van de macht van Rome.

Het referendum in Veneto zou alleen geldig zijn als meer dan 50 procent van de stemmers kwam opdagen. De opkomst lag daar rond de 57 procent. In Lombardije was geen minimum-opkomst afgesproken. De regiopresident had eerder gezegd dat hij tevreden zou zijn met een opkomst van 34 procent. Uiteindelijk heeft ruim 40 procent van de kiezers er gestemd.

Niet bindend

De uitkomst is niet bindend, maar door de uitslag hebben regiobestuurders een betere uitgangspositie in de onderhandelingen met Rome over vergroting van de regionale macht op het gebied van veiligheid, migratie, onderwijs en milieu. De centrale regering van ItaliŽ kan gesprekken daarover nu niet langer afhouden, zegt correspondent Mustafa Marghadi. "Het zijn machtige regio's, die een belangrijke bijdrage leveren aan de Italiaanse economie. De uitkomsten van de referenda negeren zou niet verstandig zijn."

In Lombardije ligt onder meer de miljoenenstad Milaan en toeristentrekpleister het Comomeer. Onder meer de steden Verona, Vicenza en VenetiŽ liggen in de regio Veneto.

De opkomst bij beide referenda was hoger dan verwacht. Marghadi: "De bestuurders van Lombardije en Veneto gaan echt met een mandaat naar Rome toe."

De initiatiefnemers van het referendum willen onder meer bereiken dat er meer belastinggeld gaat naar de twee rijke gebieden. Op dit moment dragen Lombardije en Veneto betalen jaarlijks vele miljarden meer aan Rome dan ze krijgen. Dat geld zouden ze graag in de eigen provincie willen investeren, zegt Marghadi.

Onafhankelijkheid

In beide gebieden is de anti-immigratiepartij Lega Nord aan de macht. De partij is ontstaan als separatistische beweging, die pleitte voor afscheiding van Noord-ItaliŽ. Maar de afgelopen jaren is die doelstelling wat afgezwakt en streeft de Lega Nord vooral naar meer autonomie voor de noordelijke regio's.

In Lombardije en Veneto zien volgens Marghadi maar weinig mensen echt iets in onafhankelijkheid. "De tegenstellingen tussen de noordelijke en zuidelijke gebieden in ItaliŽ zijn vooral gebaseerd op geld. Als je de noordelijke regio's een ruimere portemonnee en meer autonomie biedt, neem je het onafhankelijkheidssentiment al snel weg."


Tiener in Zwitserland verwondt mensen met bijl

In een dorp in het noordoosten van Zwitserland heeft een 17-jarige jongen meerdere mensen verwond met een bijl.

De tiener viel zondagavond even na 20.00 uur verschillende mensen aan op een plein in het dorp Flums. Daarna ging hij er in een gestolen auto vandoor.

Toen hij bij een ongeluk betrokken raakte, liep hij te voet verder naar een tankstation waar hij nog meer mensen verwondde. Daar schoten agenten de tiener neer en konden ze hem arresteren.

Het is niet duidelijk hoe ernstig de verwondingen van de slachtoffers zijn. De verdachte zou alleen hebben gehandeld en de politie denkt niet aan een terroristisch motief.


Vandaal bekrast tientallen auto's in Schiedam

In Schiedam zijn afgelopen weekend tientallen auto's bekrast. De politie denkt dat iemand in de Tuinlaan langs alle geparkeerde auto's is gegaan met een scherp voorwerp.

Agenten telden zeker 52 beschadigde auto's, mogelijk zijn het er nog meer. Het is nog niet duidelijk of er ťťn of meerdere daders zijn.

De krassen lopen van voor tot achter en de schade zou in de duizenden euro's lopen. De politie vraagt bewoners die iets gezien hebben zich te melden.


Drie hangbuikzwijntjes gevangen in Putten

In Putten zijn drie loslopende hangbuikzwijntjes gevangen. De dieren liepen op een landgoed achter iemand met een hond aan.

Na een melding van Natuurmonumenten hebben vrijwilligers van de dierenambulance de hangbuikzwijntjes gevangen. De dierenambulance vermoedt dat de beesten gedumpt zijn.

Opwelling

De dierenbescherming ziet vaker dat minivarkens zoals hangbuikzwijntjes gedumpt worden. De dieren worden gekocht als huisdier, maar soms ook voor andere zaken zoals ontgroeningen van studenten.

"Vaak worden dit soort varkentjes in een opwelling gekocht. Maar het houden van een varkentje blijkt vaak meer met zich mee te brengen dan gedacht. Mensen denken daar veel te licht over", zegt een woordvoerder.

De hangbuikzwijntjes die in Putten zijn gevonden, gaan naar een opvanglocatie.


Vrouwenhandelaar Saban B. verkoopt nu energie aan Duitsers

De in Nederland tot acht jaar veroordeelde vrouwenhandelaar Saban B. runt vanuit Turkije een callcenter dat energiecontracten verkoopt aan Duitsers. Dat ontdekten drie verslaggevers van Der Spiegel.

De Duitse Turk Saban B., die in 1970 geboren werd in Turkije, stond aan het hoofd van een netwerk van pooiers. B. en zijn bende verdienden miljoenen aan de grootschalige uitbuiting van vrouwen in de Amsterdamse prostitutie.

Daarbij gebruikten hij en zijn bende grof geweld tegen de vrouwen, wat hem de bijnaam 'het beest' opleverde.

Verlof

B. werd in 2008 veroordeeld tot acht jaar cel, maar wist in 2009 naar Turkije te ontsnappen toen hij een week verlof kreeg om zijn kind te zien. Op foto's op Facebook was te zien dat hij daar in grote luxe leefde.

Het Openbaar Ministerie droeg het onderzoeksdossier over aan Turkije omdat dat land geen staatsburgers uitlevert. Het Turkse gerechtshof bepaalde in 2016 dat B. zijn straf alsnog moest uitzitten in Turkije. Maar het lijkt erop dat dat niet is gebeurd. In Turkse media werd verondersteld dat B. naar OekraÔne was gevlucht.

Frankfurt

Het callcenter van B. opereert volgens Der Spiegel in ieder geval wel vanuit Turkije. Medewerkers bellen vanuit Istanbul, Antalya of Ankara naar mensen in Duitsland, maar zeggen dat ze vanuit Frankfurt bellen.

Klanten die via het bedrijf van B. een energiecontract afsluiten blijken na ontvangst van dat contract meer te moeten betalen dan ze aan de telefoon was voorgespiegeld.

Een anonieme werknemer binnen het callcenter zei tegen Der Spiegel dat "het de telefonisten niets kan schelen wat er met de klanten gebeurt". "Er wordt verkocht zonder scrupules, zonder geweten. Voor B. is geld de hoofdzaak. Of hij de klanten naait of niet, dat maakt hem niets uit."


Duizenden Maltezen lopen mee in protestmars voor vermoorde journaliste

Op Malta hebben duizenden mensen deelgenomen aan een protestmars vanwege de dood van onderzoeksjournaliste Daphne Caruana Galizia. Zij werd afgelopen maandag opgeblazen door een autobom.

Tijdens de herdenking werden bloemen neergelegd bij een monument voor de vermoorde journaliste in de hoofdstad Valletta. Op sommige spandoeken stonden de laatste woorden die Caruana Galizia schreef op haar blog: "Overal waar je kijkt zijn boeven. De situatie is hopeloos".

Bij de herdenking waren verschillende vooraanstaande politici aanwezig. Grote afwezigen waren de premier van Malta, Joseph Muscat, en de voornaamste oppositieleider in het parlement Adrian Delia. Beiden zijn door Caruana Galizia beschuldigd van corruptie.

Volgens Muscat was hij afwezig op verzoek van de familie van Caruana Galizia. Delia zei geen opschudding te willen veroorzaken.

Vanwege de herdenking hadden alle zeven zondagskranten op Malta vandaag een zwarte voorpagina en in witte letters de tekst: "De pen overwint angst".

Caruana Galizia behandelde veel corruptiezaken en beschuldigde daarbij vaak politici. Ook miljardairs, criminelen en extreem-rechtse groeperingen kregen ervan langs. Caruana Galizia verdiende er de bijnaam 'Eenpersoons WikiLeaks' mee.

Wie er achter de moord zit op de journaliste, is nog onduidelijk. Een Nederlands forensisch team helpt bij het onderzoek. De regering van Malta noemt het onderzoek naar de moord van buitengewoon groot belang. "Er moet gerechtigheid komen, ongeacht de kosten."


Student Hans wint Heel Holland Bakt

De 22-jarige student Hans Spitsbaard is de winnaar geworden van het vijfde seizoen van Heel Holland Bakt. Hij kwam als beste uit de bus in de laatste ronde met de andere finalisten Marjolein en Gwenn. Voor hun laatste opdracht moesten ze een spectaculaire bruidstaart maken.

Hans studeert technische bedrijfskunde. Hij woont bij zijn oma, die volgens hem nog altijd een betere appeltaart bakt dan hij. Hij viel op door de precisie waarmee hij bakt. Veel baksels probeerde hij eerst uit op zijn oma, die in de laatste aflevering te zien was.

Hij was de jongste deelnemer aan deze jaargang van het programma dat wordt uitgezonden door Omroep Max. Het is een van de best bekeken programma's van de publieke omroep. Naar de voorlaatste aflevering keken 3,4 miljoen mensen.

Hans mag zich nu de beste thuisbakker van Nederland noemen.


120 arrestaties na wedstrijd Club Brugge; ook ADO-fans opgepakt

In Brugge zijn bij rellen na de voetbaltopper Club Brugge-Antwerp 120 mensen opgepakt, onder wie supporters van ADO Den Haag. Zij waren naar de stad gekomen om hun vrienden van Club Brugge te steunen. Twee stewards en een politieagent raakten gewond.

De politie was massaal aanwezig om de supportersgroepen uit elkaar te houden. Na de wedstrijd zochten fans van Club Brugge en ADO Den Haag de confrontatie met de fans in het uitvak, waaronder ook supporters van Willem II zouden zijn geweest.

Later waren er in de buurt van het stadion vechtpartijen tussen hooligans en de politie. De politie wist de supportersgroepen gescheiden te houden en zette traangas in. Wel richtten de hooligans een ravage aan in het Jan Breydelstadion van Brugge.


Palestijns filmfestival weert film onder druk activisten

Een Palestijns filmfestival heeft onder druk van activisten de vertoning van een film van een Libanees-Franse regisseur tegengehouden. De film The Insult (De belediging) van Ziad Doueiri, die meedong naar de hoofdprijs, zou het festival morgen afsluiten.

De stad Ramallah, die het festival organiseert, verbood de film na een campagne van Palestijnse activisten op sociale media. Ze nemen het regisseur Doueiri kwalijk dat hij in zijn vorige film The Attack opnames gemaakt heeft in IsraŽl en met IsraŽlische acteurs gewerkt heeft.

Die film gaat over een Palestijnse chirurg in Tel Aviv die erachter komt dat zijn vrouw een zelfmoordaanslag heeft gepleegd.

"Geen berouw"

Een Palestijn die betrokken was bij de actie tegen de regisseur zei dat Doueiri geen berouw heeft getoond en dat de vertoning van zijn nieuwste film een grote fout zou zijn. In september werd Doueiri korte tijd vastgehouden in Libanon wegens zijn bezoeken aan IsraŽl. Een beweging van Palestijnse activisten is voorstander van een totale boycot van mensen die contacten hebben met IsraŽl.

De Palestijnse hoofdrolspeler Kamel Elbasha uit The Insult neemt het voor zijn regisseur op. Hij trekt de motieven van de Palestijnse actievoerders in twijfel. De film behandelt de moeilijke positie van Palestijnen in Libanon.


Omwonenden kliniek Den Dolder: extra politie doekje voor het bloeden

Omwonenden van de psychiatrische kliniek Altrecht Aventurijn in Den Dolder zijn op een bijeenkomst bijgepraat over de gebeurtenissen rond de dood van Anne Faber.

Michael P., de 27-jarige man die verdacht wordt van betrokkenheid bij de dood van Faber, was patiŽnt in de kliniek. Een buurtbewoner vertelde in Nieuwsuur dat de directeur van de kliniek hem onder vier ogen heeft verteld dat P. niet in de kliniek had horen te zitten.

Vluchtauto's

Op de bijeenkomst, de eerste van drie, kregen de omwonenden uitleg van onder anderen de burgemeester, de politie en bestuurders van de kliniek. Voor hen stonden vluchtauto's klaar voor als het uit de hand zou lopen, maar dat was niet het geval. De bijeenkomst, waarbij geen camera's aanwezig mochten zijn, verliep emotioneel, maar respectvol.

Burgemeester Koos Janssen van Zeist zegt dat de zorgen van buurtbewoners goed zijn verwoord op de bijeenkomst. Over de vluchtauto's zegt Janssen: "We waren waren op alles voorbereid".

Veel omwonenden willen maar ťťn ding, zegt verslaggever Tanja Braun. "Dat de forensisch-psychiatrische afdeling gesloten wordt. Dat hier geen mensen met een psychische stoornis meer worden opgenomen in de laatste fase van hun gevangenisstraf." Hoewel de kliniek op termijn wil vertrekken uit Den Dolder, zijn hierover op de bijeenkomst geen toezeggingen gedaan.

Bezoekers van de bijeenkomst zeiden voorafgaand zich zorgen te maken om hun veiligheid. "Ik voel me geregeld bedreigd", zei een 19-jarige inwoonster van Den Dolder. "Als ik naar school ga, word ik aangesproken. Ik weet niet zo goed hoe ik moet reageren omdat ze best bedreigend kunnen overkomen."

Bij de kliniek zijn sinds de arrestatie van P. extra maatregelen genomen. Zo worden extra buurtcoaches ingezet en zijn meer beveiligingsmedewerkers ingeschakeld. De gemeente Zeist en Aventurijn willen nu per drie weken bekijken welke extra beveiligingsmaatregelen nog nodig zijn.

Vragen

Na afloop van de eerste bijeenkomst toonden buurtbewoners zich niet gerustgesteld. "Ik heb niet alle antwoorden gekregen op alle vragen die er zijn in de samenleving. En die zullen pas komen als alle onderzoeken afgerond zijn", zei een man.

Anderen vinden dat er niet voldoende maatregelen worden genomen. "We voelen ons niet veilig. Dan wordt er voor drie weken extra politie ingezet en dan gaan we na drie weken kijken of dat nog een keer drie weken kan. Dat zijn allemaal doekjes voor het bloeden."


Britse politie beŽindigt gijzeling in bowlingcentrum

De Britse politie heeft in een bowlingcentrum in Nuneaton in het midden van Engeland na uren een eind gemaakt aan een gijzeling. De politie heeft het gebouw bestormd en de gijzelnemer aangehouden.

Een woordvoerder van het bowlingcentrum zei dat een man twee medewerkers onder schot hield. Volgens hem is het waarschijnlijk de ex van een van de medewerkers. De politie bevestigt dat niet, maar meldde al wel snel dat het niet ging om een terroristische daad.

Helikopter

Bij de gijzeling raakte niemand gewond. Alle aanwezigen konden vrij snel uit het bowlingcentrum worden gehaald.

Het gebouw werd omsingeld door gewapende agenten en ook een politiehelikopter en politiehonden werden ingeschakeld.
Nu algemeen nieuws