Nieuws


++ Nieuws ++
Nieuws zoeken in alle dagbladen
( Ook zoeken in archieven! )

Nieuws zoeken via zoeknieuws.nl


Nieuws zoeken ( NOS )


Zoeken met Google


| Klik hier voor het weerbericht |NOS RSS reader

Waarom de keuze voor Duncan Laurence op het Songfestival?

Zijn tarief voor een privťles is 65 euro, staat op een website voor zanglessen. Het geeft een idee hoe (on)bekend Duncan Laurence is, de artiest die dit jaar Nederland vertegenwoordigt op het Eurovisie Songfestival. Volgens Songfestivalkenners zit er een strategie achter de keuze voor de 24-jarige singer-songwriter.

Allereerst maakt het weinig uit of de deelnemende artiest in zijn vaderland bekend is. De inwoners van andere Europese landen bepalen uiteindelijk door te stemmen wie de winnaar is. En van de recente Songfestivalwinnaars had vrijwel niemand buiten hun landgrenzen gehoord. Sterker nog: Portugees Salvador Sobral (2017) en IsraŽliŽr Netta Barzilai (2018) waren ook in eigen land beslist geen grote sterren.

Het inzetten van minder bekende artiesten heeft zelfs voordelen voor de insturende partij. "Zo'n artiest is wel wat makkelijker te kneden en te sturen", zegt Martijn van der Zande, Songfestivalverslaggever van de NOS. "Wel handig als hij doet wat er gezegd wordt en weinig kritiek heeft."

Waylon

De eigenzinnigheid van Waylon, die vorig jaar Nederland vertegenwoordigde, heeft volgens popjournalist Stefan Raatgever een grote rol gespeeld bij de keuze voor Duncan Laurence. Hij baseert zich op anonieme bronnen "in de buurt van de selectiecommissie".

Zanger Waylon had bedongen dat hij zelf mocht beslissen welk nummer hij zou spelen op het Songfestival in Lissabon. Het werd Outlaw in Em. Raatgever: "Dat nummer lag niet zo goed bij de selectiecommissie."

Vervolgens kreeg Waylon in Portugal ruzie met een aantal verslaggevers, onder wie Raatgever, en besloot niet meer met journalisten van het AD en De Telegraaf te praten. AVROTROS was volgens de popjournalist niet blij met alle tumult en Waylons besluit om een deel van de pers te boycotten.

"Voor de bŁhne bleef AVROTROS achter de inzending staan, maar zoiets wil de omroep nooit meer. Daarom is er gezegd: laten we een kneedbaar type uitzoeken. Iemand die openstaat voor kritiek en adviezen."

AVROTROS ontkent dat Waylons gedrag een rol heeft gespeeld bij de keuze. De selectiecommissie heeft uit de lijst van aanmeldingen gekozen voor "de inzending die zij het meest geschikt achten voor het Eurovisie Songfestival dit jaar".

'Jonge talenten'

Op zijn Instagram benadrukt de 24-jarige songwriter dat je geen grote ster hoeft te zijn voor een kans op een groot podium. "De afgelopen jaren deden voor Nederland A-artiesten mee met een grote naamsbekendheid. Voor mij geldt dat laatste niet, maar dat is juist ook mooi: er zijn heel veel jonge muzikale talenten in Nederland."

De in Spijkenisse geboren Duncan Laurence is vorig jaar afgestudeerd aan de Rockacademie in Tilburg. In 2014 deed hij mee aan The Voice of Holland en strandde in de halve finale. Zijn versie van Sing van Ed Sheeran is op YouTube Ruim 1,3 miljoen keer bekeken.

Raatgever vindt het lastig om in te schatten hoeveel kans Duncan Laurence maakt op het Songfestival. "Hij heeft uitstraling en een onderscheidende stem, maar uiteindelijk hangt alles af van het liedje."

Het nummer waarmee de zanger zal optreden in Tel Aviv in mei is nog geheim. Op donderdag 7 maart worden alle details over de Nederlandse inzending bekendgemaakt.


Fors meer coke onderschept in havens

Opsporingsdiensten hebben het afgelopen jaar in Nederlandse en Belgische havens 74.000 kilo cocaÔne in beslag genomen. Het jaar ervoor was dat 55.000 kilo.

Volgens de politie wordt Europa momenteel overspoeld met cocaÔne. In Colombia wordt meer cocaÔne dan ooit geproduceerd. Criminelen zijn op zoek naar nieuwe afzetmarkten en gebruiken de havens hier als doorvoerroute.

De meeste cocaÔne die via Nederland binnenkomt, is bestemd voor het buitenland. Naar schatting wordt 90 procent verder gesmokkeld, zoals naar Engeland en ScandinaviŽ. Dat Nederland zo'n belangrijke positie heeft in de internationale cokehandel, heeft volgens de politie onder meer te maken met onze goede infrastructuur.

De gevolgen zijn groot, zegt de politie. De handel gaat gepaard met veel geweld, zoals liquidaties, en werkt corruptie in de hand. Drugswinsten worden witgewassen en geÔnvesteerd in de bovenwereld. Ook worden in sommige wijken jongeren geronseld om cocaÔne te verkopen.

Samenwerking

De politie probeert de stroom te stoppen door nauwer samen te werken met buitenlandse opsporingsdiensten. Ook zijn er inmiddels Nederlandse agenten gestationeerd in Colombia.

Vooral in dat land neemt de productie de laatste jaren enorm toe. In 2015 werd 900 ton coke geproduceerd, een jaar later was dat al gestegen tot 1300 ton. Volgens de politie is die hoeveelheid sindsdien verder gegroeid.

Daarna gaan de drugs naar Costa Rica, Panama, Ecuador, BraziliŽ, Suriname en de Dominicaanse Republiek. Nederlanders hebben daar strategische posities ingenomen om de transporten te organiseren.

Bijna driekwart van de wereldwijd onderschepte cocaÔne wordt overigens in die zes landen in beslag genomen. Zo werd onlangs nog een partij van 2300 kilo coke gevonden in Paramaribo. Nog geen week later werd een rijstexporteur doodgeschoten, die verantwoordelijk werd gehouden voor het mislukte transport.

Duikboten

De meeste drugs worden met containerschepen naar Europa gesmokkeld, maar criminelen gebruiken ook eigen boten, vliegtuigen en zelfs duikboten.

De cocaÔne komt meestal binnen in Antwerpen en Rotterdam, maar de laatste maanden is Vlissingen ook populair bij criminelen. Volgens de politie worden steeds vaker kleinere zeehavens gebruikt, waaronder ook Zeebrugge en Gent.


Zanger Chris Brown opgepakt in Parijs op beschuldiging van verkrachting

De Amerikaanse R&B-zanger Chris Brown is in Parijs opgepakt nadat een 24-jarige vrouw hem heeft beschuldigd van verkrachting. Dat melden diverse media op basis van bronnen binnen de Franse autoriteiten.

De 29-jarige Brown zit sinds gisterochtend in hechtenis. Onderzoekers hebben nog twee dagen om te bepalen of Brown wordt aangeklaagd of vrijgelaten. Brown wordt ook verdacht van drugsovertredingen.

De vrouw heeft verklaard dat ze in de nacht van 15 op 16 januari door Brown en twee andere mannen seksueel is misbruikt in een kamer van een luxehotel in Parijs. Ze had de mannen ontmoet in een club.

Rihanna

Brown werd in 2009 al eens veroordeeld voor mishandeling van zijn toenmalige vriendin Rihanna. Hij kreeg van de rechter daarvoor een taakstraf van 1400 uur en een contactverbod van vijf jaar opgelegd.

Twee jaar geleden werd hij opgepakt nadat een vrouw had beweerd dat Brown een pistool op haar gezicht had gericht. Zijn huis in Los Angeles was toen urenlang omsingeld door agenten.


Nederlandse kunstdetective vindt gestolen Spaanse stenen terug

Het is een verhaal dat niet zou misstaan in een spannend boek: de Nederlandse kunstdetective Arthur Brand heeft twee eeuwenoude en historisch bijzonder waardevolle uit Spanje gestolen stenen teruggevonden in een tuin in Groot-BrittanniŽ. Daaraan ging een zoektocht van negen jaar vooraf.

Het begon allemaal met een Britse tipgever, in 2010. "Hij zei dat op de Engelse markt twee grote reliŽfs werden aangeboden. Ze werden verkocht als tuinornamenten", vertelt Brand. "Maar hij had het idee dat er iets niet klopte en zei dat ik zo snel mogelijk naar Engeland moest komen."

Dat deed Brand, maar toen hij zich bij de tipgever meldde, was de man net overleden. "Zijn vrouw wist wel iets van de stenen", vertelt Brand, "maar niet meer dan dat er veel contact was geweest met ene Tony. En ze had een beschrijving van hem."

Brand schakelde een bevriende informant in en gaf hem de beschrijving van Tony. Jaren gingen voorbij. "Maar toen vond ik hem. Alleen bleek hij dement. Hij wist nog wel dat de stenen waren aangeboden en vermoedde dat ze gotisch waren. Na weer een jaar kon hij ons ook foto's geven. En bleek er iets heel anders aan de hand."

Platgebrand

De twee stenen, met afbeeldingen van evangelisten, bleken Visigotisch en te dateren uit de zevende eeuw na Christus. "Van de Visigoten is nog maar heel weinig bewaard gebleven", zegt Brand. "Ze hebben Rome platgebrand en zijn daarna in Frankrijk en Spanje terechtgekomen, waar ze een koninkrijk hebben gesticht."

Ze bouwden onder meer een kerkje in de buurt van Burgos, in het noorden van Spanje: Santa Maria de Lara. Na nieuw speurwerk bleken de twee stenen afkomstig uit die kerk. "In 2004 dachten Spaanse dieven makkelijk rijk te worden". vertelt Brand. "Met een hijskraan hebben ze de stenen verwijderd. Ze dachten een onbetaalbare schat in handen te hebben. Maar de grap is: ook al zijn de stenen miljoenen euro's waard, je kunt ze niet verkopen omdat het gaat om beschermd erfgoed. Om er toch nog wat aan te verdienen zijn ze uiteindelijk op de markt gebracht als tuinornamenten."

Via de demente Tony kwam Brand alsnog achter de naam van de Franse handelaar die destijds bij de verkoop van de stenen betrokken was. "Die schrok zich dood, hij had geen idee dat het om gestolen stenen ging. Hij heeft de stenen in Londen verkocht als tuinornamenten, maar wist niet wat het werkelijk waren." Hij gaf Brand de naam van de Britse kopers.

"Wij erheen", zegt Brand. "De man die de stenen had gekocht was inmiddels overleden, maar zijn vrouw wist dat ze ergens in de tuin moesten liggen. Een tuin zo groot als de Veluwe! Maar daar lagen ze. De vrouw schrok enorm toen ze het verhaal hoorde. We mochten de stenen meenemen, maar zij wilde verder overal buiten gehouden worden." Daarom wordt de naam van de familie of de plaats waar de stenen zijn gevonden, niet bekendgemaakt.

Ambassade

De kunstafdeling van de Nederlandse politie pakte de zaak daarna op en onderhield het contact met de Franse en Spaanse politie. Gisteren heeft Arthur Brand de stenen overhandigd aan de Spaanse ambassade in Londen. "Nu zijn ze weer op Spaans grondgebied en worden ze weer teruggebracht naar het kerkje, waar ze horen."


Hertenvlees Oostvaardersplassen in de verkoop, deel naar voedselbank

Staatsbosbeheer geeft een deel van het vlees van de afgeschoten edelherten uit de Oostvaardersplassen aan de voedselbank. Het vlees wordt verdeeld over 8000 pakketjes van 250 gram.

Staatsbosbeheer begon in december met het afschieten van ruim 1800 edelherten in het natuurgebied. De populatie is te groot geworden. Een klein deel van de afgeschoten herten wordt niet voor consumptie gebruikt, maar blijft achter als voedsel voor andere dieren.

Het afschieten van de herten gaat minder snel dan de bedoeling was. Om de achterstand in te lopen, gaat Staatsbosbeheer nu op meer dagen en tijdstippen jagen. Het schieten gaat door tot 1 april en daarna weer in september.

Restaurants en poeliers

De afgeschoten edelherten die geschikt zijn voor consumptie worden ontdaan van ingewanden en opgeslagen in een koelcel die speciaal in het natuurgebied is gezet. Een groothandel haalt de dieren vervolgens op en verwerkt het vlees verder.

Het geld dat de groothandel voor de herten betaalt, wordt volgens Staatsbosbeheer weer geÔnvesteerd in de Oostvaardersplassen. Het vlees gaat ook naar restaurants en poeliers. Consumenten kunnen het vlees kopen via de site koopeenhert.nl.

Hoge kwaliteit

Berend te Voortwis van de website is blij met de verkoop van het vlees. "We hebben het in Nederland vaak over het voorkomen van voedselverspilling. Wij vinden het zinvol om het vlees, dat anders naar het destructiebedrijf gaat, voor consumptie aan te bieden. Het is vlees van zeer hoge kwaliteit."

In Nederland is er al ervaring met het schieten en verwerken van herten. De meeste komen van de Veluwe en uit de Amsterdamse Waterleidingduinen.


'VS zet uitleveringsprocedure Huawei-topvrouw door'

De VS heeft Canada laten weten de procedure rond de uitlevering van de Chinese Huawei-topvrouw Meng door te zetten. Dat zegt de Canadese ambassadeur in de VS, David MacNaughton, in een interview met de krant The Globe and Mail.

Voor 30 januari moet de VS een formeel uitleveringsverzoek hebben ingediend bij Canada. Volgens MacNaughton gaat het land dat doen. Daardoor dreigen de diplomatieke spanningen tussen enerzijds China en de VS en anderzijds de VS en Canada verder op te lopen.

China reageerde meteen op de uitspraken van MacNaughton en riep de VS op te stoppen met de uitleveringsprocedure. Volgens het land misbruiken de VS en Canada hun uitleveringsregeling om Meng zo langer vast te kunnen houden.

Verdacht van fraude

Meng, dochter van de in China invloedrijke oprichter van elektronicagigant Huawei, werd vorige maand op verzoek van de VS aangehouden op het vliegveld van Vancouver.

Ze wordt verdacht van fraude. Meng zou tegen Amerikaanse banken hebben gezegd dat Huawei geen banden had met het bedrijf Skycom, dat handelde met door de VS op een zwarte lijst geplaatste Iraanse bedrijven. Maar die banden waren er wel degelijk, aldus de aanklagers.

China noemt de arrestatie "schandalig" en waarschuwde voor "zware gevolgen". Meng werd vorige maand op borgtocht vrijgelaten.

'Canadezen betalen de prijs'

Na de arrestatie van Meng pakte China zeker dertien Canadezen op. Van hen zitten er nog twee vast: oud-diplomaat Michael Kovrig en zakenman Michael Spavor.

Volgens ambassadeur MacNaughton worden de mannen dagelijks uren ondervraagd en staan de lichten in hun cellen 24 uur per dag aan. Daarnaast kreeg vorige week een Canadese man in China de doodstraf opgelegd vanwege drugssmokkel, terwijl hij in eerste aanleg nog was veroordeeld tot een celstraf.

MacNaughton zegt in het interview geŽrgerd te zijn door de opstelling in de zaak-Meng van de Amerikaanse regering. Die zou weinig doen om het conflict met China te de-escaleren. "De Amerikanen trekken alles uit de kast om mevrouw Meng voor de rechter te brengen en onze burgers betalen daar de prijs voor", aldus de ambassadeur.


56 jaar na De Gaulle en Adenauer hernieuwen Frankrijk en Duitsland hun pact

Terwijl de Britten zich moeizaam losworstelen van de Europese Unie, ondertekenen Frankrijk en Duitsland vandaag een nieuw vriendschapspact. Op een historische dag, precies 56 jaar nadat president Charles de Gaulle en bondskanselier Konrad Adenauer het eerste verdrag hadden gesloten, zetten hun verre opvolgers Macron en Merkel in Aken hun handtekening onder een serie nieuwe afspraken.

Zo willen de buurlanden meer onderwijs in elkaars taal, moet er meer samen worden vergaderd en dromen de twee leiders van een soort gezamenlijke veiligheidsraad. De Frans-Duitse-motor moet een nieuw leven krijgen. De nieuwe Europese samenwerking, na het vertrek van de Britten, moet hier zichtbaar worden. "De Europese samenwerking moet verder worden gebracht", zo zei bondskanselier Merkel dit weekend.

Maar de Frans-Duitse-as is niet het enige verband dat nieuw leven wordt ingeblazen. Ook de aloude Benelux van BelgiŽ, Nederland en Luxemburg bloeit weer als nooit tevoren. "Een laboratorium voor de Europese Unie", noemde de Belgische minister Reynders het samenwerkingsverband. Op onderwijsgebied, energie, maar ook logistiek wordt er samengewerkt. "Een startup", werd het vorig jaar bij de viering van 60 jaar Benelux genoemd.

Eigen geluid

In Oost-Europa werken Hongarije, Polen, TsjechiŽ en Slowakije nauw samen in de zogenoemde Visegrad-groep. Oorspronkelijk in het leven geroepen om de integratie met West-Europa soepel te laten verlopen, maar ondertussen uitgegroeid tot een eigen geluid van de voormalige Oostbloklanden.

Ministers van Onderwijs, Binnenlandse Zaken, maar ook de premiers komen regelmatig samen om zowel grensoverschrijdende problemen te bespreken als om te proberen een gemeenschappelijk standpunt voor de vergaderingen van de hele EU in te nemen.

De samenwerking in Zuid-Europa is meer los zand. Net na het Britse referendum organiseerde Spanje een top met alle Middellandse Zee-landen (Frankrijk, Portugal, Spanje, Malta, ItaliŽ, Cyprus en Griekenland), maar dat initiatief heeft vooralsnog geen substantieel vervolg gekregen.

De samenwerkingsverbanden zijn niet erg of angstaanjagend, meent minister Blok van Buitenlandse Zaken. "Je moet voorkomen dat je alleen staat, dus overleg is nodig." En zo merkt Blok ook, Nederland is gewild. "Het relatieve gewicht van Nederland is met het naderende vertrek van de Britten toegenomen. "Veel landen nemen contact met ons op om te praten en natuurlijk is Rutte een van de langstzittende premiers. Dat is een voordeel."

Een van de Nederlandse initiatieven is de zogenoemde Hanzeliga. Dat is geen tegenhanger van de Frans-Duitse-as, legt minister Hoekstra van FinanciŽn uit. "We werken nauw met Duitsland en Frankrijk samen, maar trekken af en toe ons eigen plan."

De samenwerkende hebben het afgelopen jaar ItaliŽ gewaarschuwd dat ze hun begroting op orde moeten houden. Maar het gezelschap van tien landen (Nederland, Ierland, Denemarken, Zweden, Finland, Estland, Letland, Litouwen, TsjechiŽ en Slowakije) is vooral een club van financiŽle hardliners: een verbond van ministers van FinanciŽn die houden van begrotingsevenwicht.

De Noordelijke landen zitten ook niet stil. In 2016 spraken de premiers van Denemarken, Finland, Zweden, Noorwegen en IJsland af om van hun regio de meeste geÔntegreerde regio ter wereld te maken. Ze werken samen op verschillende thema's, zoals duurzame steden, klimaat en energie, voeding en welzijn, maar ook gender, zaken en werk.

Samen maken de landen zich sterk om in 2030 de duurzame ontwikkelingsdoelen van de Verenigde Naties te halen. De Noordse club werkt ook samen met de Baltische staten die verenigd zijn in de Baltische Assemblee.

De Baltische Assemblee (Estland, Letland en Litouwen) helpt andere samenwerkingsverbanden, onder meer met het opbouwen en onderhouden van de rechtsstaat, maar is zelf nog relatief jong.

In 1991 startte de landengroep met als doel het verhogen van de veiligheid, de terugtrekking van de Sovjettroepen en de creatie van de vrije markt. Tegenwoordig werken de drie landen samen op het vlak van veiligheid. Daarnaast leggen ze ook verbindingen als het gaat om energie, transport, infrastructuur en de digitale agenda.


Arnhemse jihadist Marouane B. geen Nederlander meer

Staatssecretaris Harbers heeft de Nederlandse nationaliteit ingetrokken van Marouane B., de Arnhemse jihadist die vorig jaar bij verstek werd veroordeeld tot zes jaar cel. Voor zover bekend zit B. in SyriŽ.

B. vertrok in 2013 naar SyriŽ en sloot zich aan bij de terreurgroep Islamitische Staat. Meermaals waren er berichten dat hij was omgekomen in de gewapende strijd. Anderzijds kregen Nederlandse media met enige regelmaat e-mails waarin B. opriep tot de jihad, al is de authenticiteit van die mails nooit bevestigd.

De Arnhemmer werd in april veroordeeld door de rechtbank in Rotterdam vanwege deelname aan een terroristische organisatie. Als hij ooit terugkomt in Nederland, moet hij de straf van zes jaar uitzitten.

De staatssecretaris heeft nu gebruikgemaakt van de wettelijke mogelijkheid om mensen met een dubbele nationaliteit het Nederlanderschap te ontnemen. Dat kan bijvoorbeeld als ze een bedreiging voor de nationale veiligheid vormen. Het gebeurde in de afgelopen anderhalf jaar elf keer.

B., die nu alleen nog de Marokkaanse nationaliteit heeft, kan nog in beroep gaan tegen de intrekking. Dat moet schriftelijk gebeuren binnen vier weken na de publicatie van de maatregel in de Staatscourant. Die publicatie was gisteren.

Marouane B. wordt in verband gebracht met de Arnhemse terreurcel die in september werd opgerold. Twee verdachten in die zaak werden in de zomer van 2015 opgepakt bij de Turks-Syrische grens, naar eigen zeggen omdat ze B. wilden ophalen.


Granaat gevonden in voortuin van lid motorclub in Holtum

In Holtum (Limburg) is een granaat gevonden in de voortuin van een lid van een motorclub. Dat bevestigt de politie aan L1. Volgens de regionale omroep gaat het om een lid van de groep Bandidos.

Het explosief werd vanmorgen ontdekt aan de Velgraafweg. De straat in het centrum van het dorp is direct afgezet. Het is nog niet duidelijk of de huizen naast de woning ook ontruimd moeten worden.

Ook in Echt is vanmorgen een handgranaat gevonden in een voortuin. Het gaat om een huis aan de Cypresstraat. Volgens de politie heeft de bewoner geen banden met een motorclub. Wel woont verderop in de straat een lid van een motorclub. Het is onduidelijk of er een verband is.

Een maand geleden werd al een handgranaat gevonden in de tuin van Bandidos-voorman Harrie Ramakers in Nieuwstadt. Volgens 1Limburg is hij vandaag ook aanwezig bij de afgezette straat in Holtum.


President keert terug in onrustig Zimbabwe en belooft 'rollende koppen'

President Mnangagwa van Zimbabwe heeft het geweld van afgelopen week in zijn land veroordeeld. In Zimbabwe zijn hevige protesten tegen het verdubbelen van de benzineprijzen. Het leger en de politie treden hard op tegen de demonstranten.

Mnangagwa brak een buitenlandse reis af en keerde vannacht terug in Zimbabwe. Op Twitter veroordeelt hij de gewelddadige demonstraties, de plunderingen, maar ook het optreden van het leger en de politie. "Er komt een onderzoek naar wangedrag en als het nodig is zullen er koppen rollen", schrijft hij.

Zenuwen voor terugkeer

Correspondent Bram Vermeulen is net aangekomen in Zimbabwe. Volgens Vermeulen schuift Mnangagwa de schuld af. "Hij doet voorkomen dat militairen in burger uit eigen beweging hebben gehandeld en gebruik hebben gemaakt van zijn afwezigheid."

Vermeulen merkte bij aankomst in Zimbabwe de zenuwen voor de terugkeer van de president. "Overal langs de weg stond de politie te posten in afwachting van Mnangagwa." De president zou eigenlijk nog naar het World Economic Forum gaan in Davos, maar zei dat hij niet langer weg kon blijven vanwege de onrust in Zimbabwe.

"Hij is zelf de aanstichter van alle onrust door de verdubbeling van de benzineprijzen aan te kondigen en vervolgens op het vliegtuig naar Moskou te stappen. Bovendien zou hij bij het World Economic Forum ongetwijfeld kritiek hebben gekregen op de mishandelingen", zegt Vermeulen.

Bang voor staatsgreep

Er wordt ook gespeculeerd dat Mnangagwa eerder is teruggekeerd omdat hij bang zou zijn voor een staatsgreep. De macht is nu mede in handen van de vice-president, en dat is de generaal die in 2017 de staatsgreep leidde tegen de toenmalige president Mugabe.

Vermeulen gelooft niet in dat scenario. "Het lijkt er gewoon op dat de twee mannen dit perfect gecoŲrdineerd hebben. De president die een paar dagen weg is, en de vice-president die het vuile werk opknapt."


Honderd schapen gestolen uit Gronings weiland

Uit een weiland in Groningen zijn honderd schapen gestolen. Een groot deel daarvan is drachtig. Volgens landbouworganisatie LTO zijn er de laatste tijd meer van dit soort diefstallen geweest.

"Ik denk dat dit een goed georganiseerde groep mensen is geweest, die ervaring heeft met schapen", zegt de getroffen schapenhouder Siert de Haan tegen RTV Noord. "Ze wisten waar ze mee bezig waren. Dit waren drachtige schapen die de komende maanden gaan lammeren. Die zijn denk ik bewust gekozen."

Omnummeren

Naast de schapen zijn ook de hekken, schrikdraadapparatuur en een vangkooi meegenomen uit het weiland in de buurt van Lageland. De Haan schat de schade op zo'n 35.000 euro. Een flinke financiŽle tegenvaller, want hij is niet verzekerd.

De schapenhouder heeft aangifte gedaan, maar verwacht daar weinig van. De schapen zijn genummerd, maar daar kun je ze niet mee traceren. "Dat is eigenlijk alleen voor je eigen administratie. En degene die ze steelt, kan ze gewoon omnummeren."

Landbouworganisatie LTO noemt de diefstal verontrustend. "Het aparte is dat in dit gebied in de provincie Groningen met enige regelmaat schapen gestolen worden", zegt Berdien van Everdingen van LTO. "En dan gaat het ook om partijen van een flink aantal schapen."

Ook de brancheorganisatie denkt dat bewust drachtige schapen zijn meegenomen. "Je zou bijna denken dat de persoon die ze gestolen heeft ergens anders gewoon verder gaat met een eigen schapenboerderij. We hebben niet de indruk dat als je hoog drachtige ooien steelt, je dat voor de slacht doet. Dan zijn er nog wel andere schapen in Groningen die daar meer voor in aanmerking komen."

Om de diefstallen in de regio op te lossen, hebben gedupeerde schapenhouders samen met LTO een beloning uitgeloofd. Er wordt 7000 euro beloofd voor de gouden tip die leidt tot een aanhouding.

Brabant en Utrecht

Diefstal van schapen gebeurt vaker. In 2015 werden drie mannen veroordeeld tot celstraffen omdat ze honderden schapen hadden gestolen uit weilanden in de Bommelerwaard en bij dorpen in Brabant en Utrecht.

De drie waren zelf ook veehouder. De schapen werden teruggevonden in hun eigen weilanden.


Thuiswerken vanwege sneeuw: geen extreme files verwacht vanavond

Rijkswaterstaat verwacht voor de avondspits wel gladheid op sommige locaties, maar geen extreme drukte of extreme taferelen. "We zien dat op veel plaatsen sprake is van lichte sneeuwval", zegt Henk Voerman van Rijkswaterstaat. "Met name in de Randstad. Maar het verkeer rijdt vooralsnog goed door."

De verwachting is dat het sneeuwfront rond 15.00 uur de Randstad grotendeels voorbij is. "We zullen vanmiddag natuurlijk ook strooien", zegt Voerman. "Ook geldt nog steeds het advies dat automobilisten hun weggedrag aanpassen. Dus afstand houden en je snelheid aanpassen."

We krijgen veel foto's binnen van de sneeuwval:

Rotterdam The Hague Airport is vandaag door de sneeuwval tot 14.00 uur gesloten. Schiphol heeft geen noemenswaardige problemen. "De ploegen die bezig zijn met het schoonmaken van de banen kunnen dat prima behappen", zegt een woordvoerder. Rond het middaguur wordt een piek in de sneeuwval verwacht.

Het CBR heeft vanwege de sneeuw tientallen rijexamens uitgesteld in Zeeland en Zuid-Holland. In rest van het land gaat het om een handjevol geschrapte examens. Het is de bedoeling dat de gedupeerde kandidaten binnen vijf weken alsnog kunnen afrijden.

Ochtendspits

Vanmorgen was het op de weg veel minder druk dan normaal op een dinsdag in deze tijd van het jaar. Dat meldt Cees Quax van de ANWB. Waar er normaal om 08.45 uur zo'n 350 kilometer file staat, was dat vanmorgen 120 kilometer.

"Daarmee is de ochtendspits zeker meegevallen", aldus Quax. "Ik denk dat veel mensen hebben gekeken naar de weersomstandigheden en oplossingen hebben bedacht, zoals thuiswerken."

Of dat betekent dat de avondspits ook rustig zal verlopen, durft hij niet te zeggen. "Het beeld van vanmiddag wordt grotendeels bepaald door de neerslaghoeveelheden die we krijgen, het tijdstip en de plek waar het valt", zegt Quax. "In delen van de Randstad, rond Utrecht of bij belangrijke knooppunten op de weg heb je niet zo veel sneeuw nodig om de zaak toch redelijk in de war te sturen."

Ook op het spoor gaat het tot dusver goed. De hele dag rijden er minder treinen. Dat vonden sommige reizigers wat te voorbarig:

Vandaag wordt 1 tot 5 centimeter sneeuw verwacht, die waarschijnlijk in het grootste deel van het land nog voor de avondspits gaat vallen. De meeste sneeuw is voorspeld voor het noorden en oosten. In het uiterste oosten en noordoosten gaat het pas rond 18.00 uur sneeuwen. Het KNMI heeft voor het hele land code geel afgegeven voor sneeuw en gladheid.

Twee derde van Nederland heeft intussen te maken met sneeuwval, meldt Buienradar. Op de website Rijkswaterstaatstrooit.nl is live te zien waar de 546 strooiwagens rijden om de sneeuw en de gladheid aan te pakken. De sneeuwschuivers staan klaar, maar worden pas ingezet als er een flinke laag sneeuw ligt. Inmiddels is vandaag al meer dan 3,3 miljoen kilo zout gestrooid.

In Zeeland ligt inmiddels een laagje sneeuw op de weg:

Op Twitter wordt inmiddels behoorlijk de draak gestoken met alle voorspellingen over de sneeuwval en de problemen die dat zal veroorzaken.


Twitter verwijdert nepaccount dat video Vietnamveteraan verspreidde

Twitter heeft een account verwijderd dat een belangrijke rol heeft gespeeld bij het verspreiden van een video waarop een Vietnamveteraan in Washington lijkt te worden geprovoceerd door een scholier. Volgens de Amerikaanse nieuwszender CNN gaat het om een nepaccount.

Op de video, die dit weekend de wereld over ging, is te zien dat een jongen bij een mars in Washington minutenlang pal voor een Vietnamveteraan met een trommel gaat staan. De man is van Indiaanse afkomst. De jongen draagt een petje met de tekst 'Make America Great Again'.

Leraar uit CaliforniŽ

Op sociale media was veel te doen over de video. Sommige mensen zagen in de beelden een racistische jongen die een Vietnamveteraan provoceert. De jongen zelf stelde later in een reactie dat hij de gemoederen tussen twee groepen probeerde te bedaren.

CNN zocht uit wie er achter het Twitteraccount zit dat de video als eerste heeft verspreid. Het staat op naam van een leraar uit CaliforniŽ, maar de foto die bij het account staat is van een Braziliaanse blogger, meldt de nieuwszender.

De nieuwszender vond het niet alleen verdacht dat er een nepfoto werd gebruikt. Ook het extreem hoge aantal volgers en berichten viel op.

Op het account werd dit weekend een video van een paar minuten van het incident geplaatst. Boven de video stond de kop: 'Deze loser heeft een demonstrant gehinderd tijdens een mars'. De video werd via het account ruim 2,5 miljoen keer gedeeld.

Volgens CNN gaf het filmpje geen volledig beeld. Er was bijvoorbeeld niet op te zien wat er vooraf was gegaan aan het moment dat de jongen en de Vietnamveteraan tegenover elkaar stonden.

Nadat de nieuwszender navraag had gedaan, heeft Twitter het account verwijderd.


Nederland gaat zich nadrukkelijker bemoeien met bestuur op CuraÁao

Nederland gaat zich nadrukkelijker bemoeien met het bestuur en de financiŽle huishouding op CuraÁao. Dat blijkt uit het samenwerkingsconvenant dat premier Rutte op het eiland heeft ondertekend met de CuraÁaose premier Rhuggenaath.

Nederland stuurt onder meer "een ervaren transitiebegeleider" naar CuraÁao. Die gaat zich bezighouden met het verbeteren van het bestuur op het eiland en het stimuleren van de economie.

Verkapt ingrijpen

Correspondent Dick Drayer legt in het NOS Radio 1 Journaal uit dat CuraÁao al jaren problemen heeft de financiŽn op orde te krijgen. Zo zijn er onder meer problemen met de belastinginning en groeit de economie al drie jaar niet.

Hoewel Nederland formeel niet kan ingrijpen in het autonome land binnen het Koninkrijk der Nederlanden kan het convenant wel zo worden gezien, zegt Drayer.

Nederland is op CuraÁao nog wel verantwoordelijk voor onder meer defensie en buitenlands beleid.

Drayer: "Het lijkt een beetje op wat een paar maanden geleden op Bonaire is gedaan, dat wel onder direct gezag van Den Haag valt en waar het bestuur geen keuze had om te accepteren wat Nederland wilde. Die keuze heeft CuraÁao wel, en dit is dus geheel vrijwillig. Waarschijnlijk om goede wil te tonen, omdat CuraÁao niet zit te wachten op een formele aanwijzing vanuit Nederland."

Een aanwijzing is het zwaarste middel dat Nederland heeft om iets te bewerkstelligen op CuraÁao. Drayer sluit niet uit dat die aanwijzing alsnog komt als blijkt dat het convenant geen effect heeft.


Tieners (14, 15 en 16) opgepakt voor ernstige mishandeling

Drie jongens van 14, 15 en 16 jaar zijn aangehouden voor het ernstig mishandelen van een andere tiener in Spijkenisse. Gisteravond meldden de eerste twee zich zelf op het politiebureau. Vandaag werd de derde verdachte aangehouden.

Van de mishandeling gingen gisteren filmpjes rond op sociale media. Op de beelden is te zien hoe een jongen door een groep wordt geslagen. Als hij even later op de grond ligt, wordt hij ook geschopt.

Het slachtoffer is een jongen van 15. Volgens RTV Rijnmond liep hij een gebroken neus, een scheur in zijn oor en verschillende blauwe plekken op.

Inwoners van Spijkenisse zijn een kaartenactie voor hem begonnen. "Je maag draait ervan om", zegt een buurtbewoonster. "De wanhoop en machteloosheid die dat ventje moet hebben gehad."

Er wordt nog gezocht naar de andere jongeren uit de groep die betrokken waren bij de mishandeling.


TomTom haalt 900 miljoen euro op met verkoop divisie aan Bridgestone

TomTom heeft een koper gevonden voor het onderdeel Telematics. Het Japanse bedrijf Bridgestone, onder meer bekend van autobanden, betaalt 910 miljoen euro voor de divisie.

Telematics regelt dat bedrijven hun wagenpark op afstand in de gaten kunnen houden en bijvoorbeeld de rittenhistorie kunnen inzien. TomTom is in Europa marktleider met de dienst, al is het voor het Amsterdamse bedrijf ook het kleinste onderdeel. Telematics draagt relatief veel bij aan de winst.

Kaarten en zelfrijdende auto's

De verkoop is geen verrassing. TomTom kondigde in september aan op zoek te zijn naar een koper, nadat de beurskoers van het bedrijf fors was gedaald. Beleggers maakten zich zorgen over de toekomst van het concern, nadat grote autofabrikanten contracten afsloten met Google voor hun navigatiesystemen in de auto's.

Volgens TomTom heeft de verkoop niets met die zorgen te maken. Het bedrijf wil zich meer richten op het maken van kaarten en de ontwikkeling van zelfrijdende auto's. Het grootste deel van de opbrengst van de verkoop gaat naar de aandeelhouders.

Er werken 670 mensen bij TomTom Telematics. Het hele bedrijf heeft bijna 5000 personeelsleden.


AustraliŽ bezorgd over mogelijke vrijlating brein aanslag Bali

IndonesiŽ gaat de vervroegde vrijlating heroverwegen van de man die wordt gezien als het brein achter de aanslagen in Kuta op Bali in 2002, waarbij 202 mensen om het leven kwamen. Onder meer uit AustraliŽ kwamen felle protesten tegen de voorgenomen vrijlating van de 80-jarige radicale geestelijke Abu Bakar Bashir.

Hij heeft negen van zijn vijftien jaar gevangenisstraf uitgezeten, na een veroordeling wegens banden met een militair trainingskamp. Bashir wordt gezien als geestelijk leider van de islamitische groep Jemaah Islamiyah, die verantwoordelijk wordt gehouden voor de aanslagen op Bali. De geestelijke kon door de Indonesische justitie niet aan de aanslagen zelf worden gekoppeld en is daar dus niet voor veroordeeld.

Vorige week maakte de Indonesische president Joko Widodo bekend Bashir op humanitaire gronden vervroegd te willen vrijlaten. De leeftijd van de man en zijn broze gezondheid zouden daar de reden voor zijn.

Daniel Mortensen overleefde de aanslag iun 2002, en is niet blij dat Bashir vrijkomt:

Dat leverde Widodo een storm van kritiek op vanuit IndonesiŽ zelf, maar ook vanuit AustraliŽ. Bij de aanslag op Bali kwamen onder anderen 88 AustraliŽrs om het leven.

De Australische premier Scott Morrison zei dat "respect moet worden getoond voor de mensen die het leven hebben verloren". "We willen niet dat dit personage vrijkomt en mensen aanspoort om IndonesiŽrs en AustraliŽrs te vermoorden", zei Morrison.

Nachtclub

In oktober 2002 blies een man zichzelf op in nachtclub Sari in de badplaats Kuta op Bali. Daarbij kwamen 202 mensen om het leven. AustraliŽrs vormden de grootste groep slachtoffers. Ook vier Nederlanders kwamen om.


Laat je niet leiden door de apps op een smart-tv, waarschuwt Consumentenbond

Laat in de keuze voor een smart-tv niet meewegen welke apps er op dat moment worden aangeboden. Dat adviseert de Consumentenbond. Het komt namelijk voor dat apps die bij de aanschaf op je toestel aanwezig zijn, na verloop van tijd niet meer werken of gewoon zijn verdwenen.

Dit advies volgt na gesprekken met Samsung en Philips, die samen het grootste deel van de tv-markt in handen hebben. De bedrijven willen de ondersteuning van apps niet garanderen. LG en Sony, twee andere bekende tv-fabrikanten, komen volgens de consumentenorganisatie ook niet met oplossingen.

"We hebben er herhaaldelijk bij fabrikanten op aangedrongen om actie te ondernemen", zegt Bart Combťe, directeur van de Consumentenbond. "Ze weigeren hun verantwoordelijkheid te nemen."

Volgens de fabrikanten zit de situatie anders in elkaar. Samsung, Sony, LG en Philips laten weten dat zij niet zelf in de hand hebben hoe lang apps blijven werken. Die verantwoordelijkheid ligt volgens hen bij de ontwikkelaars. Die stoppen soms gewoon met de ondersteuning van een bepaalde app. Wel geven de fabrikanten aan dat ze willen kijken naar oplossingen; het is onduidelijk in hoeverre dat ook zal helpen.

De bond opende vorig jaar maart een meldpunt waar consumenten klachten konden indienen over niet-werkende of niet-aanwezige smart-tv apps. Daar reageerden toen ruim 500 mensen op.

Uit die klachten blijkt volgens de bond dat voor mensen de aanwezigheid van bepaalde apps belangrijk is bij de overweging welke tv er wordt gekocht. Daarnaast schrijft de bond dat klagers zich misleid voelen als apps vervolgens verdwijnen.

NPO en YouTube

Als voorbeeld wordt de app van de NPO genoemd, 42 procent van de klagers gaf aan die app te missen. YouTube is ook een app die volgens gebruikers vaak niet functioneert. Netflix blijkt volgens de bond wel goed te werken.

De publieke omroep heeft eerder bekendgemaakt dat tv's van voor 2014 niet meer worden ondersteund. Die vielen vorig jaar in de categorie 'televisie van 3 tot 5 jaar oud', die de Consumentenbond bestempelt als "relatief nieuw".

De NPO laat vanochtend in een reactie weten dat het wil dat de nieuwste versie van de NPO Start-app beschikbaar is voor gebruikers en vraagt fabrikanten duidelijk te communiceren over waar de app kan worden geŁpdatet. Verder merkt de NPO op dat het bij oudere tv's steeds de afweging is of de ontwikkelkosten opwegen tegen het aantal gebruikers van de apparaten.

YouTube laat weten dat consumenten via de Chromecast een alternatief hebben voor smart-tv's.


Wekdienst 22/1: gladheid door sneeuw en Oscarnominaties bekend

Goedemorgen! Het kan vandaag glad worden door sneeuwval. Er rijden minder treinen en ook weggebruikers zullen mogelijk overlast hebben. Verder worden cijfers bekendgemaakt over cokevangsten in Nederland en begint in Davos in Zwitserland het World Economic Forum.

In de loop van de ochtend trekt er langzaam een gebied met sneeuw van west naar oost over ons land. Met de neerslag gaat code geel gepaard wegens 'gladheid door sneeuw'.

De sneeuwval begint rond 08.00 uur in Zeeland en vanaf 09.00 uur in Noord- en Zuid-Holland. In het begin van de middag valt er sneeuw in de rest van het land. Rond dezelfde tijd is het aan de westkust al opgehouden met sneeuwen en kan er nog wat lichte regen vallen. Er kan 1 tot plaatselijk 5 centimeter sneeuw vallen en 's middags is het iets boven 0.

Ga je op pad? Hier vind je het overzicht van de werkzaamheden en files en de situatie op het spoor. Let op: het kan glad zijn.

Wat kun je vandaag verwachten?

In Amsterdam is een politiecongres over de internationale cocaÔnehandel. De politie maakt ook cijfers bekend over cokevangsten in Nederland. De Oscarnominaties worden bekendgemaakt. Kanshebbers zijn onder meer A Star is Born, Bohemian Rapsody en Roma. In Davos in Zwitserland begint het World Economic Forum. Grote namen uit de politiek, wetenschap en het bedrijfsleven komen samen om te praten over de toestand in de wereld.

Wat heb je gemist?

In Venezuela zijn de spanningen flink opgelopen na protesten tegen president Maduro. 27 leden van de Nationale Garde zijn gearresteerd voor het opzetten van een opstand tegen de president.

De groep werd opgepakt nadat een aantal zwaarbewapende leden van de garde een politiebureau in de hoofdstad Caracas had bestormd. Ze namen een politieagent gevangen en gingen er met wapens vandoor. In video's die ze op sociale media plaatsten, zeiden ze dat ze het presidentschap van Maduro niet langer erkennen. In reactie op de actie gingen ontevreden burgers de straat op. In een arme wijk dicht bij het presidentiŽle paleis ontstonden gewelddadige protesten.

Ander nieuws uit de nacht

'Bouwsector heeft steeds meer last van stijgende kosten': de bouwbedrijven hebben vooral last van een groeiend personeelstekort, waardoor ze niet kunnen voldoen aan de almaar stijgende vraag voor nieuwbouwwoningen. Ex-topman Nissan niet vrij, ook niet met enkelband: hij blijft in de gevangenis. Een rechtbank in Japan heeft een verzoek om het proces in vrijheid af te wachten afgewezen. Vier verdachten autobom Noord-Ierland vrijgelaten: de verdachten worden verdacht van het behoren tot een afsplitsing van de IRA, die in 2012 werd opgericht.

En dan nog even dit:

Een steencirkel in Schotland waarvan werd aangenomen dat die duizenden jaren oud was, blijkt in werkelijkheid hooguit twintig jaar. Een boer heeft 'het monument' in de jaren 90 van de vorige eeuw gemaakt als replica.

De huidige eigenaar van de grond had de steencirkel onder de aandacht gebracht van de historici en archeologen, en hij werd bestempeld als authentiek. Na verloop van tijd meldde de oude eigenaar zich en die gaf aan dat hij de cirkel in de jaren 90 had gemaakt.

De archeologische diensten reageren teleurgesteld, maar zien inmiddels ook de zonnige kant van het verhaal. Volgens de historici en archeologen laat de replica zien dat de lokale gemeenschap heel goed op de hoogte is van dit type monumenten en er ook zo op gesteld is dat ze die willen en kunnen kopiŽren.

Fijne dag!


'Bouw heeft last van stijgende kosten, minder appartementen gebouwd'

De bouwsector heeft in toenemende mate te lijden onder sterk stijgende kosten. Volgens ABN Amro moet de sector daardoor de komende jaren rekening houden met een kleinere groei.

De bouwbedrijven hebben vooral last van een groeiend personeelstekort, waardoor ze niet kunnen voldoen aan de almaar stijgende vraag voor nieuwbouwwoningen. Ook moeten ze steeds vaker duurdere zzp'ers inhuren. Daarnaast spelen ook de stijgende kosten voor bouwmaterialen de sector parten.

Minder appartementen

ABN Amro verwacht dat door de kostenstijgingen vooral duurdere woningen worden bijgebouwd. "Op de duurdere woningen is nog marge te halen", zegt Madeline Buijs, econoom bij de bank. "De woningen in het middensegment en huurwoningen worden daardoor bijna niet meer gebouwd, terwijl daar heel veel vraag naar is."

Ook komen er minder kleinere appartementen in de binnensteden bij. Uit cijfers van het CBS bleek gisteren dat de prijzen van nieuwbouwwoningen nu sneller stijgen dan die van bestaande koopwoningen. De gemiddelde verkoopprijs van een nieuwbouwwoning ligt volgens ABN Amro al ruim 100.000 euro boven die van bestaande woningen.

Ook worden de doelen voor het aantal te bouwen huizen waarschijnlijk niet gehaald. "De overheid wil dat er 75.000 woningen per jaar gebouwd worden, maar als je kijkt naar het aantal vergunningen, dan mogen we blij zijn als we de 65.000 halen", zegt Buijs.

Rem op de groei

Volgens de bank groeit de bouwsector door de oplopende kosten dit jaar met zo'n 4 procent. Voor volgend jaar is de verwachting dat de groei terugloopt tot 2,5 procent. Het afgelopen jaar zat de bouwsector met een groei van 7 procent na jaren van crisis juist enorm in de lift.
Nu algemeen nieuws