Nieuws


++ Nieuws ++
Nieuws zoeken in alle dagbladen
( Ook zoeken in archieven! )

Nieuws zoeken via zoeknieuws.nl


Nieuws zoeken ( NOS )


Zoeken met Google


| Klik hier voor het weerbericht |NOS RSS reader

Parlement Venezuela raakt officieel macht kwijt

In Venezuela is het parlement officieel zijn macht kwijtgeraakt. De Grondwetgevende Vergadering, die president Maduro steunt, besloot unaniem om de macht over te nemen.

Het besluit kwam nadat de leiding van het parlement had geweigerd om trouw te zweren aan de Grondwetgevende Vergadering. Die werd begin deze maand beŽdigd na een referendum dat door de oppositie werd geboycot. In het parlement heeft de oppositie de meerderheid.

In de praktijk verandert er niet veel door het besluit. Het hooggerechtshof van Venezuela nam het parlement al veel macht af en blokkeerde bijna elke wet.

'Nepverkiezingen'

Na het referendum kreeg Venezuela internationaal veel kritiek. Tientallen landen erkennen de Grondwetgevende Vergadering niet. De VS noemde het referendum 'nepverkiezingen' en stelde sancties in tegen het land en president Maduro. President Trump zei vorige week dat hij militair ingrijpen niet uitsluit.

De regering van president Maduro beschuldigt de oppositie ervan samen te werken met de Verenigde Staten in een poging Maduro met geweld aan de kant te zetten.


Botresten, munten en nog veel meer gevonden in VOC-wrak De Rooswijk

Archeologen hebben in een scheepswrak voor de Zuid-Engelse kust botresten van de bemanning gevonden. Het gaat om het Nederlandse VOC-schip De Rooswijk, dat in de achttiende eeuw verging. Er zijn plannen om dna af te nemen om nabestaanden van de slachtoffers op te sporen.

De Rooswijk was in 1740 onderweg naar Batavia, het huidige Jakarta. Door het slechte weer verging het schip met 250 opvarenden voor de kust van Kent. Ruim tien jaar geleden werd het wrak ontdekt en sindsdien doorzoeken archeologen het schip regelmatig.

Bergingsoperatie

Deze zomer loopt een grote bergingsoperatie waarbij Britse en Nederlandse duikers, archeologen en conservators samenwerken om alle geheimen van het schip en haar lading te ontsluieren. In een loods in de haven van Ramsgate, een kustplaats op het meest zuidoostelijke puntje van Engeland, verzamelen ze alle vondsten van het schip.

Zilveren munten, ijzeren messen, kisten, glazen flessen, houten onderdelen van het schip: alles leggen de onderzoekers in grote bakken kraanwater. De objecten worden niet direct aan de lucht blootgesteld, omdat ze eerst moeten ontzouten. "Kijk bijvoorbeeld naar die glazen uienflessen", zegt projectleider Martijn Manders. "Het zout dat erin zit, wil eruit en dat vormt kristallen. Daardoor barst dat glas uit elkaar. Dat wil je niet."

Manders vist ook een glazen fles uit de bak met water, met de kurk er nog in. "Hier zit waarschijnlijk nog wijn in", zegt hij glunderend. "We kunnen nu zelfs te weten komen wat voor wijn mensen toen dronken."

Gatenkaas

Het scheepswrak ligt op 20 tot 25 meter diepte en ruim tien kilometer buiten de kust. Het werd bij toeval ontdekt door een duiker. Vindplaatsen van scheepswrakken worden meestal beschermd en zo veel mogelijk intact gelaten. Voor De Rooswijk geldt dat niet, omdat het schip wordt bedreigd door erosie.

Ook knaagden paalwormen al zo veel gaten in het hout van het schip, dat De Rooswijk een gatenkaas wordt genoemd. Daarop besloot de Nederlandse regering 2 miljoen euro vrij te maken om deze zomer zoveel mogelijk uit het schip naar boven te halen.

Slavernij

Demissionair minister van Onderwijs en Cultuur Bussemaker hoopt dat het onderzoek veel kan vertellen over de VOC-geschiedenis en inzicht geeft in het slavernijverleden en de koloniale overheersing.

"De slavernij is niet iets dat ver weg is. Dat raakt ons eigenlijk op een of andere manier allemaal als onderdeel van de Nederlandse geschiedenis. Dus ik hecht er zeer aan dat dat ook verteld wordt. En wie weet wat De Rooswijk ons daarover leert", zegt Bussemaker tijdens haar bezoek aan Ramsgate.

De Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed noemt De Rooswijk een wrak van onschatbare historische waarde. "Een schip is een tijdscapsule die op een bepaald moment is gezonken", zegt Manders. "Alles wat we vinden was op dat moment in de geschiedenis in gebruik. Dat is heel bijzonder. Daardoor kunnen we heel veel over die tijd te weten komen. Wat aten de mensen, hoe waren ze gekleed. Dat zit allemaal bij elkaar. 250 man die bij elkaar leefden. Dat is een schat aan informatie."

Het onderzoek naar de inhoud van het wrak is over een paar jaar klaar. Alles wat er wordt gevonden, is Nederlands eigendom en zal in de toekomst waarschijnlijk in musea te zien zijn.


Trumps topadviseur Steve Bannon weg uit Witte Huis

President Trumps topadviseur Steve Bannon verlaat het Witte Huis. Woordvoerder Sarah Huckabee Sanders heeft gezegd dat in gezamenlijk overleg is besloten dat het vandaag Bannons laatste werkdag in het Witte Huis is.

Dat heeft de topadviseur volgens Sanders afgesproken met de recent aangestelde stafchef John Kelly. In Amerikaanse media werd al langer gespeculeerd over Bannons ontslag. Toen Trump dinsdag tijdens een persconferentie naar de toekomst van zijn adviseur werd gevraagd zei hij: "We zullen zien wat er met meneer Bannon gebeurt."

Bannon is de zoveelste naaste medewerker van Trump die opstapt. Eerder legden nationaal veiligheidsadviseur Michael Flynn, directeur communicatie Mike Dubke, stafchef Reince Priebus, woordvoerder Sean Spicer en zijn opvolger Anthony Scaramucci hun functie neer.

Bannon lag onder meer onder vuur vanwege conflicten met andere stafmedewerkers van de president, onder wie de stafchef Priebus en Trumps schoonzoon Jared Kushner. Ook werd hem verweten veel te lekken naar de media.

The New York Times berichtte vanavond dat Bannon al op 7 augustus zijn ontslag had ingediend en dat dat begin deze week bekend werd gemaakt. Het werd uitgesteld door de gebeurtenissen in Charlottesville en de nasleep daarvan.

De rechtse Bannon werd half augustus vorig jaar Trumps campagneleider. Daarvoor was hij onder meer de topman van de site Breitbart, naar Bannons eigen zeggen een platform voor alt-right. Na de verkiezingsoverwinning van Trump werd hij de belangrijkste strategisch adviseur van de president.


'Aanslagpleger Barcelona doodgeschoten in Cambrils'

De tiener die gisteren een bloedbad aanrichtte op de Ramblas in Barcelona is dood. Dat schrijven Spaanse media op basis van bronnen binnen de politie. Hij zou een van de vijf terroristen zijn die later op de avond in Cambrils werden doodgeschoten. De politie zei eerder dat dat een mogelijkheid is, maar bevestigt de berichten niet.

Het zou gaan om de 17- of 18-jarige Moussa Oukabir. De jongen van Marokkaanse afkomst bestuurde volgens Spaanse media het busje waarmee hij dertien mensen doodreed in Barcelona. Na zijn daad sloeg hij op de vlucht.

Later op de avond reed een auto in op het uitgaanspubliek in Cambrils, dat op zo'n 100 kilometer van Barcelona ligt. Daarna staken vijf terroristen die in de auto zaten in op voorbijgangers. Een Spaanse politieagent schoot ze allemaal dood. In Cambrils is ťťn van de slachtoffers overleden.

Terreurcel

Bij de aanslagen raakten 126 mensen gewond. Zeventien van hen liggen in kritische toestand in het ziekenhuis.

Terreurorganisatie IS heeft de verantwoordelijkheid voor de aanslag opgeŽist. Een cel van tussen de acht en elf mensen zit volgens de Spaanse politie achter de aanslag. Ze zijn bijna allemaal afkomstig uit Ripoll.

De cel plande om een aanslag te plegen met busjes gevuld met gasflessen. Het huis waar de gasflessen stonden opgeslagen ontplofte, waarna de terroristen besloten om de busjes als wapen te gebruiken.

Verdachten

De politie heeft vier verdachten opgepakt van tussen de 21 en 34 jaar oud. Drie van hen komen uit Marokko, een is afkomstig uit de Spaanse enclave Melilla in Marokko.

Een van de gearresteerden is de broer van Moussa Oukabir. Met zijn paspoort werd het busje gehuurd waarmee de aanslag werd gepleegd. De broer zegt dat hij niets met de aanslag te maken heeft en dat zijn paspoort is gestolen.


Nederland lijkt fosfaatdoelstelling makkelijk te halen

Nederland lijkt de door de EU opgelegde fosfaatdoelstelling voor dit jaar makkelijk te halen. Dat komt vooral door een forse daling van het aantal melkkoeien. Minder koeien betekent minder koeienpoep waar fosfaat in zit.

In de eerste helft van dit jaar hebben melkveehouders al 8,3 miljoen kilo minder fosfaat geproduceerd dan in de eerste helft van 2016, schrijft staatssecretaris Van Dam van Economische Zaken in een brief aan de Kamer. De doelstelling voor het hele jaar is een reductie van 8,2 miljoen kilo.

Tenzij boeren in de tweede helft van het jaar opeens veel meer fosfaat gaan produceren, hebben ze de doelstelling van het zogeheten fosfaatreductieplan dus gehaald.

Regeling en ander voer

Het aantal melkkoeien groeide jarenlang, maar dat is nu veranderd. Begin dit jaar waren er nog zo'n 1,8 miljoen. Eind juni waren dat er ruim 160.000 minder. Dat komt door een regeling voor melkveehouders om met hun bedrijf te stoppen, ook mogen ze mogen niet zomaar uitbreiden. Koeien krijgen daarnaast ander voer, waardoor er minder fosfaat in de poep zit.

Nederlandse boeren mogen van de EU meer koeienmest uitrijden dan eigenlijk is toegestaan volgens richtlijnen. Maar om die uitzonderingspositie te behouden moeten ze dit jaar wel onder het Europese fostaatplafond uitkomen. Vorig jaar gingen ze daar nog overheen. Te veel fosfaat in de bodem kan slecht zijn voor het milieu.

Rechtszaken

Uitspraken van de rechter in twee zaken kunnen nog roet in het eten gooien. Bedrijven die net hadden uitgebreid, waren het niet eens met nieuwe regels waardoor ze veel koeien meteen weer weg moeten doen. De rechter gaf ze gelijk. Daarna spanden ook andere bedrijven een zaak aan. Ze vonden ook dat ze in het nauw kwamen door de regels. Ook die kregen gelijk. De overheid is in hoger beroep gegaan tegen de uitspraken.

Staatssecretaris Van Dam waarschuwt voor de mogelijke gevolgen. "Als individuele melkveebedrijven als gevolg van de procedures ervoor kiezen in de laatste maanden van het jaar weer uit te breiden, heeft dat consequenties voor de gehele sector." In heel 2016 werd 177 miljoen kilo fosfaat geproduceerd.


Kern terreurcel Barcelona kwam uit Ripoll; vierde verdachte opgepakt

De Spaanse politie heeft op een persconferentie gezegd dat een cel van tussen de acht en elf mensen achter de terroristische aanslagen in CataloniŽ zit. De verdachten zijn bijna allemaal afkomstig uit Ripoll. Dat ligt 100 kilometer ten noorden van Barcelona, tegen de PyreneeŽn aan.

Een van de verdachten is volgens Spaanse media Moussa Oukabir, op wie de politie nu een klopjacht houdt. De man van Marokkaanse afkomst zou de chauffeur zijn van het busje dat dood en verderf zaaide op de Ramblas in Barcelona. De Spaanse krant El Mundo meldt dat hij een paar jaar geleden al radicale berichten op sociale media plaatste, waarin hij het had over het "doden van de ongelovigen".

Vierde verdachte

Zijn broer, de 28-jarige Driss Oukabir, werd gisteren in de stad Ripoll in Girona opgepakt. Het busje dat bij de aanslag werd gebruikt stond op zijn naam, maar zelf zegt hij dat zijn paspoort was gestolen. Van de jongere Moussa, die 17 of 18 jaar oud zou zijn, ontbreekt ieder spoor.

De vier verdachten die in verband met de aanslagen zijn opgepakt, zijn tussen de 21 en 34 jaar oud. Geen van hen kwam voor op een terrorismelijst. Drie verdachten zijn Marokkanen, de vierde komt uit de Spaanse enclave Melilla in Marokko.

Gasflessen

De politie zei op de persconferentie ook dat de leden van de terroristische cel van plan waren aanslagen te plegen met busjes, gevuld met gasflessen. Hun plan viel in duigen toen in Alcanar, ten zuiden van Barcelona, een huis ontplofte waar de gasflessen stonden opgeslagen.

Die ontploffing deed de terroristen besluiten hun plannen te wijzigen, en busjes als moordwapens in te zetten in Barcelona en Cambrils. Bij de aanslag op de Ramblas in Barcelona kwamen dertien mensen om.

Bij de aanslag in Cambrils, zo'n honderd kilometer zuidelijker, raakten zeven mensen gewond, van wie er ťťn later in een ziekenhuis overleed. De vijf terroristen, die met een auto inreden op het uitgaande publiek in de kustplaats Cambrils, werden door de politie doodgeschoten.

Bij de aanslagen vielen 126 gewonden uit 34 landen. Veertien slachtoffers liggen in kritieke toestand in het ziekenhuis, 61 mensen hebben het ziekenhuis inmiddels kunnen verlaten.

Zolang de familie van de slachtoffers nog niet is ingelicht, doen de autoriteiten geen verdere mededelingen over de slachtoffers. Bekend was wel al dat drie Nederlanders gewond zijn geraakt in Barcelona. Ze zijn alle drie geopereerd en niet in levensgevaar.

Kritiek op stadsbestuur

Na de aanslag in Barcelona klinkt kritiek op het stadsbestuur, omdat de Ramblas, de belangrijkste promenade van de stad, niet beter beveiligd was gezien bijvoorbeeld de aanslag met de vrachtauto in Nice.

Spaanse media melden dat het Spaanse ministerie van Binnenlandse Zaken en de politietop het stadsbestuur van Barcelona al maanden geleden op het gevaar van een aanslag op de Ramblas hebben gewezen. Het advies om bijvoorbeeld betonnen blokkades op te werpen, is niet opgevolgd. In plaats daarvan koos het stadsbestuur ervoor om de politiepatrouilles te intensiveren.


Twee mensen doodgestoken bij aanslag in Finse stad Turku

In de Finse stad Turku zijn zeker twee mensen doodgestoken met een mes. Volgens de autoriteiten zijn er zes gewonden.

De politie meldt dat de vermoedelijke dader is gearresteerd. De man is in zijn been geschoten. Over zijn motief is nog niets bekend. De politie is op zoek naar andere verdachten. Er zijn onder meer controles in het openbaar vervoer.

De aanslag was op een marktplein in de binnenstad van Turku, in het zuidwesten van Finland. Een getuige zei tegen de Finse omroep Yle dat ze een jonge vrouw hoorde gillen op het plein. Daarna zag ze een man die met een mes zwaaide. Omstanders vluchtten daarop een cafť in.

De vermoedelijke aanvaller is in de buurt van het plein neergeschoten. De politie heeft een oproep gedaan om weg te blijven uit het hele centrum van Turku.

Getuigenoproep

De politie heeft een telefoonnummer geopend waarop getuigen van de aanval zich kunnen melden. De beveiliging op treinstations en het vliegveld van Helsinki is aangescherpt.


De terreurslachtoffers in Spanje: ouders en kinderen

Steeds meer namen worden bekend van de veertien dodelijke slachtoffers van de aanslagen in Barcelona en Cambrils. Het is duidelijk dat de terreurdaden een aantal gezinnen hard heeft getroffen.

Volgens de overheid kwamen er twee Spanjaarden om, familieleden van elkaar. Francisco Lůpez RodrŪguez (60) liep samen met zijn vrouw en een neefje op het verkeerde moment over de Ramblas in Barcelona.

Volgens de Spaanse krant El PaŪs overleefde alleen de echtgenote de aanval met het busje. Ze raakte wel zwaargewond. De leeftijd van het overleden neefje is niet bekendgemaakt.

Op Twitter staan foto's van het Spaanse echtpaar.

De 44-jarige Elke Vanbockrijck uit Tongeren is de Belgische vrouw die in de drukke winkelstraat om het leven kwam. Ze was samen met haar man en twee kinderen op vakantie, schrijven Vlaamse media. Het drietal overleefde de aanval, maar het is onbekend of ze gewond zijn.

Tenminste twee Italianen werd de aanslag fataal. Volgens de krant La Repubblica is een van hen Bruno Gulotta (35). Ook hij was in Spanje op vakantie, samen met zijn vrouw, hun dochter van 7 maanden en zoon van 5 jaar. Gulotta zou een levend schild hebben gevormd om zijn gezin te beschermen.

Luca Russo (25) is het andere Italiaanse slachtoffer. Hij was met zijn vriendin een paar dagen in de Catalaanse stad. Russo was volgens lokale media een jaar geleden afgestudeerd als ingenieur.

"Iedereen beschrijft hem als een uitzonderlijke jongen", zegt de burgemeester van zijn woonplaats. "Ze hebben er hier geen woorden voor." Russo werd dodelijk geraakt door het busje op de Ramblas. Zijn vriendin wordt behandeld in het ziekenhuis.

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Tillerson zegt dat er ook een Amerikaan is omgekomen. De identiteit van het slachtoffer is nog niet vastgesteld. Een andere inwoner van de VS raakte gewond bij de aanslag.

Nederlands gezin

Volgens de Spaanse hulpdiensten zijn er 130 gewonden, met 34 nationaliteiten. Daar zitten ook drie Nederlanders bij. Het gaat volgens RTV Oost om een gezin uit Ommen. De 16-jarige dochter ligt met twee gebroken benen in het ziekenhuis. Het is onduidelijk wat voor verwondingen de ouders hebben.

Er is ook een aantal vermisten. Wanhopige familieleden zetten foto's van hun dierbaren online in de hoop dat iemand kan zeggen waar ze zijn. Zoals bij de 7-jarige Julian Cadman. De familie van de in AustraliŽ wonende jongen is dringend naar hem op zoek.

Hij was op pad met zijn moeder toen de aanslag plaatsvond. Zij raakte zwaargewond en ligt in het ziekenhuis. De familie weet niet waar Julian is gebleven. Een oom heeft een foto van de jongen gedeeld op Facebook.

Het is onduidelijk hoeveel personen er in totaal vermist zijn.

Volgens de Spaanse autoriteiten zit een groep van acht tot elf personen achter de aanslag. De verdachten zijn allemaal afkomstig uit Ripoll. Het plaatsje ligt 100 kilometer ten noorden van Barcelona.


Tbs'er ontsnapt uit Pompekliniek in Nijmegen

Uit de Pompekliniek in Nijmegen is gisteravond een tbs'er ontsnapt. Hoe hij heeft kunnen ontsnappen, weet het ministerie van Veiligheid en Justitie niet. Er wordt actief naar de 50-jarige Rotterdammer gezocht, zegt een woordvoerder.

De man is veroordeeld voor afpersing en diefstal met geweld. Hij pleegde tussen 2009 en 2011 een reeks overvallen op textiel- en drogisterijzaken. Die overvallen waren onder andere in Wolvega en Stiens in Friesland.

De Rotterdammer wordt volgens het ministerie niet gezien als vuurwapengevaarlijk.


OM: gijzelnemer Mediapark is verwarde man die zendtijd wilde

Het Openbaar Ministerie bevestigt het beeld dat de man die gisteren een vrouw gijzelde op het Mediapark in Hilversum verward was. De man heeft psychiatrische problemen en handelde alleen.

De 33-jarige man uit Den Haag heeft verklaard dat hij zendtijd wilde. Het OM denkt dat hij zo zijn waanideeŽn wilde uiten. Gisteren zei een getuige al dat de gijzelnemer "wilde spreken met iemand van CNN".

3FM

De man gijzelde gisterochtend om 08.00 uur een vrouw op een parkeerplaats op het Mediapark en ging vervolgens met haar het gebouw van de Nederlandse Publieke Omroep in. Hij is nooit in het beveiligde gedeelte van het gebouw geweest, waar bijvoorbeeld de studio's van 3FM zijn gevestigd.

Een onderhandelaar en een arrestatieteam maakten anderhalf uur later een eind aan de gijzeling. Het onderzoek naar hem gaat verder. Intussen blijft hij vastzitten.


Nog steeds onduidelijkheid over weigering ambassadeur Suriname

Minister Koenders van Buitenlandse Zaken weet nog steeds niet waarom Suriname de nieuwe Nederlandse ambassadeur niet toelaat. "Ik ben bezig om uit te zoeken wat er precies aan de hand is."

De nieuwe Nederlandse ambassadeur, Anne van Leeuwen, kreeg vorige maand te horen dat hij niet welkom is in Suriname. Een officiŽle verklaring voor de weigering werd niet gegeven.

NOS-correspondent Harmen Boerboom zei dat het waarschijnlijk te maken had met wat Suriname ziet als de aanhoudende Nederlandse bemoeizucht in binnenlandse Surinaamse aangelegenheden.

Historische betrekkingen

Koenders hoopt nog steeds op een telefoontje van de Surinaamse regering met een verklaring. Hij vindt het jammer dat het zo loopt, want "Suriname is een belangrijk land voor Nederland, er zijn historische betrekkingen".

De weigering van Suriname heeft in elk geval geen consequenties voor de diplomatieke vertegenwoordiger van Suriname in Nederland. "Ik vind het juist belangrijk dat die contacten blijven."


Erdogan: stem niet op Merkel of Schulz

De Turkse president Erdogan heeft Turken in Duitsland opgeroepen niet te stemmen op de CDU-partij van Angela Merkel, de SPD van Martin Schulz of Die GrŁnen. Hij noemt die partijen "vijanden van Turkije". Erdogan wil dat Duitse Turken stemmen op partijen die niet meedoen aan de "anti-Turkse politiek".

De oproep van Erdogan leidt in Duitsland tot veel verontwaardiging. Minister Gabriel (SPD) van Buitenlandse Zaken noemt het een nooit eerder vertoonde inmenging in de soevereiniteit van Duitsland. Hij zegt dat Erdogan de Turken in Duitsland wil verdelen en roept op de boycot te negeren, om te laten zien dat Erdogan geen macht in Duitsland heeft.

"Anti-Turks"

Duitsland is volgens Erdogan verantwoordelijk voor de spanningen op dit moment tussen beide landen. Hij beschuldigt de SPD en CDU van anti-Turkse stemmingmakerij om stemmen te winnen. "Ik roep daarom al mijn burgers op, deze partijen nooit te steunen", aldus de president na het vrijdaggebed.

Welke partij wel zijn goedkeuring draagt, zei hij er niet bij. Alle partijen die op dit moment kans maken om in het Duitse parlement te komen, zijn kritisch over de koers en handelwijze van Erdogan.

Verkiezingen

In Duitsland wonen meer dan 3 miljoen Duitsers met Turkse wortels, van wie 1 miljoen hun stem mogen uitbrengen op 24 september. Erdogans oproep kan vooral de sociaal-democratische SPD en de links-liberale partij Die GrŁnen stemmen kosten. Zij kregen bij eerdere verkiezingen veel stemmen van Duitse Turken.

De relatie tussen beide landen bereikte vorige maand, na een reeks van diplomatieke rellen, een dieptepunt na de arrestatie van de Duitse mensenrechtenactivist Peter Steudtner. De Duitse minister van Buitenlandse Zaken Sigmar Gabriel (SPD) verscherpte het reisadvies en raadde Duitse bedrijven af in Turkije te investeren.

Ook de onderhandelingen rondom de vrijlating van Deniz YŁcel, correspondent van de Duitse krant Die Welt, zitten muurvast. Hij wordt door Erdogan gegijzeld, zei Gabriel onlangs nog.


Terroristen gebruiken steeds vaker een voertuig als wapen

Dit keer was het in Barcelona en Cambrils: terroristen grijpen steeds vaker naar een voertuig als wapen. In 2016 werden vrachtwagens als wapen gebruikt op de kerstmarkt in Berlijn en de boulevard in Nice. Dit jaar werden, tot gisteren, al vijf keer auto's of busjes gebruikt bij aanslagen in Europa.

In de nasleep van eerdere aanslagen hebben diverse grote steden al maatregelen getroffen tegen aanslagen met auto's, busjes of vrachtwagens. Ook in Nederland.

Evenementen

Hier worden vooral rond druk bezochte evenementen maatregelen getroffen. Zoals bij de finale van het EK voetbal voor vrouwen in Enschede eerder deze maand. Daar werden geen betonblokken maar wel stevige banken neergezet om de doorgang te blokkeren.

Ook bij de TT-motorraces in Assen werden de invalswegen afgezet met zogeheten chicanes. Automobilisten kunnen daar alleen op lage snelheid doorheen slalommen.

Rond het Glazen Huis van 3FM in Breda, waar drommen mensen op af kwamen, mochten afgelopen kerst ook geen vrachtwagens komen. Winkels werden tijdelijk met steekkarretjes bevoorraad. En met Koningsdag waren de betonblokken in Tilburg niet te missen.

Verhuurders van busjes, trucks en auto's zouden graag willen dat ze meer mogelijkheden krijgen om huurders te kunnen checken, meldt EenVandaag. Zo zouden ze kunnen voorkomen dat voertuigen Łberhaupt worden gebruikt bij aanslagen.

Volgens de directeur van een kleinere autoverhuurder willen ze wel van alles doen, maar mogen ze niks van de overheid. "Wij mogen niet controleren of iemand een baan heeft, of op een bepaald adres woont. We mogen ook geen kopieŽn van rijbewijzen of paspoorten bewaren".

Hertz Benelux baalt ook van de beperkte mogelijkheden. "Bij een van de aanslagen in Londen werd een bij Hertz gehuurd voertuig gebruikt. De politie mag net als wij niet veel delen in verband met de privacy."

Maatregelen

In een toeristische trekpleister als Barcelona zijn veel plekken waar grote aantallen mensen dicht op elkaar zitten. En dat geldt natuurlijk ook voor grote steden in Nederland. In het centrum van Amsterdam bijvoorbeeld. Daar zouden winkeliers graag meer maatregelen zien om een aanslag met een voertuig te voorkomen.

Is het inderdaad zinvol om meer maatregelen te nemen tegen autoverkeer in het centrum? We vroegen het vier beveiligingsexperts.

"Het lijkt zo evident: voorkom nou dat er auto's op drukke plekken kunnen komen. In dat opzicht lijkt het heel logisch om bijvoorbeeld delen van binnensteden autovrij te maken", zegt Marco Zannoni, directeur van het Instituut voor Veiligheids- en Crisismanagement.

"Op veel plekken kun je je afvragen of dat niet Łberhaupt goed zou zijn, omdat het bijdraagt aan het gevoel van veiligheid. Toeristen gaan het misschien ook wel verwachten."

Investeringen

"Ik vind dat we minder incident-gedreven zouden moeten nadenken over deze risico's en de beveiliging bij grote mensenmassa's veel structureler moeten benaderen." Dat zegt Syan Schaap, directeur van Event Safety Institute. "Het gaat niet alleen om het verminderen van het risico op terreur, maar ook over andere zaken, zoals het gedrag van verwarde mensen."

Volgens Schaap kan het lonen om na te denken over maatregelen die goed in een omgeving met veel mensen passen. "Denk aan het wat beter verankeren van losse prullenbakken. Of maak de fietsenrekken wat steviger en hoger. Natuurlijk moet je hier goed over nadenken, want het vergt veel inspanning en vraagt om investeringen."

Achteraf

"Achteraf weten we altijd een aanslag te voorkomen", relativeert Mari van Dorst, directeur van beveiligingsbedrijf Crowd Support. "Voetgangers scheiden van autoverkeer klinkt eenvoudig als je weet waar het misging."

Hij is op voorhand niet meteen voorstander van extra maatregelen in binnensteden. "Doe wat als er aanleiding voor is. Zijn er plekken die aantrekkelijk zijn om een aanslag te plegen? Is er een bijzondere aanleiding? Maatregelen zijn niet bij elk evenement nodig."

Schuilen

Voor mensen die binnenkort een grote stad gaan bezoeken zijn er ook tips van de beveiligingsexperts. "Ze hoeven echt niet met angst door de stad te lopen. De kans op een aanslag is erg klein", zegt Rick de Kroon van Promeon Security.

"Maar het is wel goed om je bewust te zijn van je omgeving. Waar ben ik? Waar kan ik heen als er nu iets gebeurt? En als je dan moet schuilen is een winkel met een glazen pui minder geschikt dan bijvoorbeeld een hotel met stenen muren."


OM hoeft voormalig topambtenaar Demmink niet te vervolgen

Het Openbaar Ministerie mag stoppen met de vervolging van voormalig justitie-topambtenaar Joris Demmink. Dat heeft het gerechtshof in Arnhem bepaald.

Het OM concludeerde eind juni al dat er "geen redelijk vermoeden" is dat Demmink zich in de jaren '90 in Turkije schuldig heeft gemaakt aan verkrachting. Hij wordt daarvan beschuldigd door twee Turkse mannen, die destijds door hem zouden zijn misbruikt. In 2014 gelastte het gerechtshof nog een onderzoek naar de beschuldigingen.

Het lukte het OM niet om de twee Turkse mannen als getuigen te horen. Ook had de aanklager geen aanwijzingen dat Demmink in de periode Łberhaupt in Turkije was geweest. Het gerechtshof onderschrijft dat nu. "Er is geen enkele steun te vinden voor de stelling dat Demmink in Turkije is geweest", zegt het hof. "Het onderzoek heeft aangetoond dat er slechts sprake is van speculaties en veronderstellingen." Volgens het gerechtshof is "geen steen op de andere gelaten", ofwel: alles is grondig uitgezocht.

Zaak niet afgelopen

Advocaat Adele van der Plas van de twee mannen die de zaak hebben aangespannen, reageert teleurgesteld. "Het is raar om te zeggen dat de onderste steen boven is gehaald. Dat is niet zo, want het materiaal in Turkije is niet onderzocht", zegt ze. "Het hof heeft daar geen getuigen kunnen horen, geen slachtoffers kunnen spreken en geen documenten kunnen inzien omdat Turkije daar geen toestemming voor gaf."

Volgens Van der Plas is de zaak voor haar en haar cliŽnten niet afgelopen. "Integendeel. We gaan door met een civiele claim. De Nederlandse staat heeft gefaald en zal schade moeten vergoeden aan de slachtoffers. Het OM had in 2008, meteen na de aangiftes, onderzoek moeten doen toen het nog kon. Dit is jammerlijk falen van het OM."

De advocaat legt zich wel neer bij het einde van de stafrechtelijke vervolging. "Tenzij er nieuwe, keiharde bewijzen komen uit Turkije. Ik weet dat ze er liggen, maar ik denk niet dat we ze zullen krijgen. Ik vind het heel erg dat in dit soort zaken de waarheid niet boven tafel komt."


Delen A28 en A12 dit weekend afgesloten om werkzaamheden

Op een aantal plekken in het land zijn dit weekend snelwegen dicht wegens werkzaamheden. De A28 tussen knooppunt Rijnsweerd en de afrit Den Dolder is in beide richtingen afgesloten. De A12 tussen Zoetermeer en Bleiswijk is ook in beide richtingen dicht.

De wegen gaan vanavond dicht en gaan maandag om 05.00 uur weer open. Eind vorige maand was de A28 ook al afgesloten. Toen leidde dat in de hele regio tot vertragingen en files, meldt RTV Utrecht.

Er wordt op de A28 gewerkt aan het asfalt. De A12 is dicht omdat er een viaduct wordt aangebracht voor station Lansingerland-Zoetermeer.

A10 West

Er zijn ook werkzaamheden op de A10 West. Begin september moet de weg klaar zijn. Rijkswaterstaat gaat de matrixborden en het asfalt vervangen. Daarnaast wordt de regenwaterafvoer verbeterd en worden de voegen in de weg vervangen.

Verder waarschuwt de ANWB dat weggebruikers dit weekend rekening moeten houden met drukte rondom Lowlands in Biddinghuizen en het Vuurwerkfestival in Scheveningen.


Nederland mag gevangenen alsnog uitleveren aan BelgiŽ

Nederland mag acht verdachten alsnog uitleveren aan BelgiŽ. Begin augustus werd de uitlevering van de acht mensen uitgesteld door de Internationale Rechtshulpkamer (IRK) van de Amsterdamse rechtbank, na de verschijning een kritisch rapport over de situatie in de Belgische gevangenissen.

Maar nu ziet de IRK geen bezwaren meer en mogen vijf verdachten worden uitgeleverd. De drie anderen horen later of ze naar BelgiŽ moeten.

De rechtbank stelde de uitlevering uit vanwege een rapport van de Raad van Europa, waarin stond dat grondrechten van Belgische gevangenen onder druk staan, vooral tijdens stakingen van gevangenispersoneel. De rechtbank zegt nu dat BelgiŽ toezeggingen heeft gedaan. De gevangenen gaan naar een inrichting die voldoet aan de internationale richtlijnen.

Onmenselijk

Er zijn nu geen stakingen in Belgische cellencomplexen. Volgens de rechtbank zijn er ook geen concrete aanwijzingen dat deze zich binnenkort weer zullen voordoen. "Het is niet aannemelijk dat deze mensen onmenselijk of vernederend zullen worden behandeld", meldt de rechtbank.

BelgiŽ verdenkt de groep van acht van deelname aan een criminele organisatie, die onder meer drugs smokkelt via de Antwerpse haven.


Verdachte (14) moord op Romy uit Hoevelaken langer vast

De 14-jarige jongen die bekend heeft dat hij het meisje Romy uit Hoevelaken heeft misbruikt en vermoord, blijft langer vastzitten. Hij blijft in voorlopige hechtenis tot de zaak inhoudelijk door de rechter behandeld wordt. Dat proces begint in november.

Het lichaam van de eveneens 14-jarige Romy werd in juni gevonden in een sloot bij Achterveld, toen naar het vermiste meisje Savannah werd gezocht. Een dag later werd een jongen uit Lunteren aangehouden die haar van school kende. Hij legde niet lang daarna een bekentenis af.

Twee dagen na de vondst van Romy werd het lichaam van Savannah aangetroffen, in het water bij een industrieterrein in Bunschoten. De politie denkt niet dat er een verband is. Voor de moord op Savannah zit een 16-jarige jongen uit Den Bosch vast.


Dodental aanslagen Spanje naar veertien, drie Nederlandse gewonden

Het dodental van de aanslagen in Spanje is opgelopen naar veertien. Dertien mensen kwamen om op de Ramblas in Barcelona en nu is ook een van de gewonden van de aanslag van vannacht op de boulevard van Cambrils overleden. Het is een vrouw. Het is niet duidelijk waar ze vandaan kwam.

De Catalaanse regering zegt dat de slachtoffers uit 34 landen komen. Er zijn ruim honderd gewonden; vijftien van hen verkeren in levensgevaar. Ze liggen in vijftien ziekenhuizen. De verantwoordelijkheid voor de aanslag in Barcelona is opgeŽist door Islamitische Staat. Daarnaast zijn er nog zeven gewonden van de aanslag in Cambrils.

Enkele regeringen hebben bekendgemaakt dat een of meerdere van hun burgers in Barcelona gewond of overleden zijn. Minister Koenders zei gisteravond in het tv-programma Jinek dat onder de gewonden drie Nederlanders zijn; een echtpaar en een 16-jarige vriendin van hun dochter. Ze zijn niet in levensgevaar.

Volgens RTV Oost komen de drie uit Ommen. Het meisje heeft beide benen gebroken. Haar oom zegt tegen de regionale omroep dat het naar omstandigheden goed met haar gaat. Hij gaat naar Barcelona om de drie gewonden uit Ommen te helpen.

Doden

Het lijkt erop dat de meeste slachtoffers in Barcelona buitenlanders zijn. Veel Spanjaarden mijden de overvolle Ramblas. De drukke straat in het centrum van de stad met kraampjes en winkels is vooral populair bij toeristen.

Onder de doden is in elk geval een Belg, een Italiaan en een Spanjaard. Eerder werd gezegd dat ook een Duitser is gedood, maar persbureau AP meldt nu dat de Duitse autoriteiten dat nog niet kunnen bevestigen. Wel zegt de Duitse regering dat dertien Duitsers gewond zijn geraakt, van wie enkelen ernstig, en dat niet wordt uitgesloten dat er ook Duitsers zijn omgekomen.

De Franse regering zegt dat 26 Fransen gewond zijn geraakt, van wie zeker elf ernstig. AustraliŽ meldt dat er drie Australische gewonden zijn en ook zijn er twee Taiwanezen en een inwoner van Hongkong onder de gewonden. Volgens het Chinese consulaat in Barcelona zijn er geen berichten over andere Chinese slachtoffers. Ook zijn twee Denen gewond geraakt.

Cambrils

Vannacht is in de Spaanse kuststad Cambrils een tweede aanslag gepleegd. Vijf terroristen reden in op het publiek en verwondden zo zes burgers en twee agenten. Een van de gewonden is dus vanochtend in het ziekenhuis overleden. De politie kon de daders doodschieten voordat ze veel slachtoffers konden maken. Ook Cambrils is een populaire vakantieplek. Over de identiteit van de gewonden daar is nog niets bekendgemaakt. Het ministerie van Buitenlandse Zaken in Den Haag meldt dat er geen aanwijzingen zijn dat in Cambrils Nederlanders gewond zijn geraakt.


Natuurmonumenten: blijf bij zonsopkomst weg van de Posbank

Fotografen op de Posbank in Rheden verstoren de rust in het gebied te erg, vindt Natuurmonumenten. Het gebied is tussen zonsondergang en zonsopkomst verboden terrein, maar daar trekken sommige fotografen zich weinig van aan.

Veel fotografen komen speciaal 's morgens vroeg naar het natuurgebied op de Veluwe. Dan kunnen ze de mooiste foto's maken. Op verschillende vroege ochtenden zijn deze week meer dan veertig auto's geteld in het natuurgebied. Boswachters, handhavers van de gemeente en de politie gaan daarom bekeuringen uitdelen, waarschuwt Natuurmonumenten.

Om de dieren rust te gunnen is het verharde stuk weg op de Posbank tussen zonsondergang en zonsopkomst verboden gebied, meldt Omroep Gelderland.

"Het is natuurlijk ook prachtig, maar het wild houdt geen rekening met een hele stoet auto's. Het aantal aanrijdingen neemt toe, dieren durven niet meer naar hun graasplekken te gaan en kunnen hun rustplek voor overdag niet meer bereiken'', zegt een boswachter van Natuurmonumenten. "Het inrijverbod tussen zonsondergang en zonsopkomst is er niet voor niets: 's nachts is het bos voor de dieren."


EU-ministers gaan eerder over fipronil-schandaal praten

De EU-ministers van landbouw gaan al op 5 september overleggen over het fipronil-schandaal. Het overleg over fipronil stond gepland voor eind september, maar Duitsland heeft erop aangedrongen om de kwestie te bespreken tijdens een eerder overleg.

De bijeenkomst is in Tallinn, de hoofdstad van Estland, dat nu EU-voorzitter is.

Tijdens het overleg worden de landbouwministers bijgepraat door de verantwoordelijke eurocommissarissen. Die willen een eind maken aan de onderlinge onenigheid; Nederland en BelgiŽ leverden openlijk kritiek op elkaars aanpak en verweten elkaar te weinig en te laat informatie te hebben doorgegeven.
Nu algemeen nieuws