Nieuws


++ Nieuws ++
Nieuws zoeken in alle dagbladen
( Ook zoeken in archieven! )

Nieuws zoeken via zoeknieuws.nl


Nieuws zoeken ( NOS )


Zoeken met Google


| Klik hier voor het weerbericht |NOS RSS reader

Verkeersslachtoffers herdacht met lege stoelen

Op pleinen in Zwolle en Nijverdal hebben activisten tegen verkeersonveiligheid vandaag lege stoelen geplaatst. Ook in Arnhem, Nijmegen en Ede is dat het geval. In de provincie Overijssel staan in totaal 65 stoelen en in Gelderland 86. Ze verwijzen naar het aantal verkeersdoden dat vorig jaar in de twee provincies viel.

Het is vandaag EDWARD-Day, de Europese Dag zonder Verkeersdoden. Daar wordt in verschillende provincies bij stilgestaan.

De stoelen staan er niet alleen voor de slachtoffers; ze moeten mensen ook bewust maken van het aantal verkeersdoden en het belang van werken aan verkeersveiligheid, zegt Jolien Schuurman. Zij is namens ROV Oost-Nederland betrokken bij het initiatief dat nu voor de tweede keer in Nederland wordt georganiseerd.

"De stoelen staan er om de verkeersslachtoffers te herdenken. Het is van groot belang dat te blijven doen en de samenleving bewust te maken. Natuurlijk, dit is een emotioneel project waarbij we het de familieleden en nabestaanden vooral niet onnodig moeilijk willen maken. Het is al verdrietig en moeilijk genoeg", zegt ze bij Omroep Gelderland.

In Limburg en Brabant houdt de politie in het kader van dezelfde actie een grote controle op verschillende plekken langs de A67. De estafettecontrole is in samenwerking met Rijkswaterstaat en de provincies Brabant en Limburg.

Er zijn het afgelopen jaar meer dan 1000 bestuurders bekeurd op de A67, schrijft 1Limburg. Ongeveer 800 boetes hadden te maken met het gebruik van een telefoon achter het stuur. Daarom zal er tijdens de estafettecontrole vooral gelet worden op appen en niet handsfree bellen tijdens het rijden.

In 2017 vielen in Nederland 613 verkeersdoden. Ongeveer eenderde van de verkeersdoden bestaat uit inzittenden van een auto (201), en ongeveer eenderde is fietser (206).


Glennis Grace is in LA deel van een gelikt tv-spektakel

"Hi, I'm Darren. I'm your warm-up boy." De finale van America's Got Talent gaat bijna beginnen. De show is straks live, maar de act van illusionist Shin Lim wordt van tevoren opgenomen. Daarom moet het publiek alvast uitbundig applaudisseren. "Jullie zijn geweldig. Nog één keer", zegt Darren.

De Nederlandse journalisten bij de finale van America's Got Talent zitten helemaal bovenin het Dolby Theater. Juryleden Howie Mandel, Mel B. en Heidi Klum zijn net onder luid gejuich de zaal in gekomen als even later juryvoorzitter Simon Cowell binnenkomt. Dan ontploft de zaal bijna. De mensen langs wie hij loopt, willen hem allemaal aanraken. Hij noemt het optreden van Lim een "winning act" - en dan moet de show dus nog beginnen.

Samantha Baretto (22) is groot fan van Glennis Grace. "Ze gaat winnen!", zegt ze. Haar buurman denkt daar anders over. Winnen is ook niet nodig, denkt hij. "Ze gaat na vanavond toch wel miljoenen verdienen."

En dan is het 17.00 uur in Los Angeles. Darren telt af. De finale begint. Tien finalisten in precies twee uur. Na elk optreden een reclameonderbreking van drieënhalve minuut. Deze supergelikte Amerikaanse show verloopt geolied.

Zodra de reclame begint, stroomt het podium vol met tientallen medewerkers in zwarte T-shirts die decorstukken af- en aan slepen. Daar middenin staat de volgende finalist alvast klaar. En ondertussen worden special effects getest. Het lijkt een chaos, maar dat is het niet. Terwijl metershoge vlammen nog doven, staan er nog twintig seconden op de klok. Darren: "Come on crazy and over the top".

Het volgende optreden. Een violist, acrobaten, stand-up comedians, een operazanger en dan Glennis Grace. De jury is vanavond niet zuinig met grote woorden. "Amazing", "absolutely sensational", "life-changing". En volgends jurylid Cowell: "De beste finale waar ik ooit bij ben geweest!"

Grace is na afloop tevreden over haar eigen optreden, vertelt ze backstage. Of het genoeg was voor de winst, horen we komende nacht. Dan wordt er nog één keer een show opgetuigd om de winnaar bekend te maken.


Biograaf van Jan Wolkers krijgt Nederlandse Biografieprijs

Schrijver Onno Blom heeft de Nederlandse Biografieprijs 2018 gekregen voor zijn biografie van schrijver en beeldend kunstenaar Jan Wolkers. Blom kreeg een cheque van 15.000 euro voor Het litteken van de dood. De biografie van Jan Wolkers.

De Nederlandse Biografieprijs wordt elke twee jaar uitgereikt aan de beste Nederlandstalige biografie die in de twee voorafgaande jaren bij een Nederlandse of Vlaamse uitgeverij is verschenen.

Blom begon in 2007 aan een biografie van Jan Wolkers te werken. Eerst bracht hij Zo is het genoeg. Het laatste jaar van Jan Wolkers uit. Daarna schreef hij door aan de biografie en vorig jaar promoveerde hij met Het litteken van de dood.


Topman Deense bank vertrekt na groot witwassschandaal

Het witwasschandaal bij de grootste bank van Denemarken kost topman Thomas Borgen de kop. In de periode 2007-2015 is vermoedelijk 200 miljard euro via de bankkantoren in Estland aan crimineel geld of geld van onduidelijke herkomst gelopen, onder meer uit Rusland.

De bank zegt niet in staat te zijn om een accurate schatting te geven van het aantal verdachte transacties en geldstromen in Estland. De bank zou volgens eerdere ramingen 1,5 miljard euro aan het witwassen verdiend hebben.

Borgen was destijds hoofd van de afdeling die verantwoordelijk was voor onder meer de bankrekeningen in Estland. Tot 2015 konden ook niet-Estlanders terecht bij de bank en dat deden vooral Russen, Moldaviërs en Azerbeidzjanen.

Adembenemend

Volgens een onafhankelijk bankonderzoek zouden er alleen al in 2013 80.000 transacties hebben plaatsgevonden voor 30 miljard dollar aan mogelijk crimineel geld. "Het zijn adembenemende bedragen en aantallen voor zo'n klein bankkantoor. Als dat soort bedragen door de bank stromen roept dat vragen op", aldus een van de onderzoekers.

Deutsche Bank verbrak al in 2015 de banden met Danske Bank in Estland vanwege zorgen over het klantenbestand. Deutsche Bank zou slechts bij 10 procent van de klanten een veilig gevoel hebben. Vooral de Moldavische klanten riepen wantrouwen op.

Klokkenluider

Jaren geleden deed de bank niets met geruchten over criminelen die van de bank gebruik maakten. Pas na meldingen van een klokkenluider in 2013 startte de bank een eigen onderzoek naar de malafide bankpraktijken. Dat ging echter niet diep en werd ook niet met de top van de bank gedeeld.

In 2014 werden een paar maatregelen genomen, maar die haalden weinig uit. Zo liepen de Estlandse bankactiviteiten niet via de Deense IT-systemen en vielen ze ook niet onder de anti-witwasprocedures van Danske Bank.

Het Openbaar Ministerie startte in augustus een strafrechtelijk onderzoek. De Deense toezichthouder liet al weten dat Danske Bank een boete riskeert van 650 miljoen euro. De bank vreest ook represaillemaatregelen van de Amerikaanse toezichthouders zoals het verbreken van de relaties met Amerikaanse banken, waardoor Danske Bank uitgesloten raakt van het internationale financiële netwerk. Danske Bank heeft zelf geen banklicentie in de VS.

Duik omlaag

De beurskoers van het aandeel Danske Bank heeft sinds begin dit jaar een duik omlaag gemaakt en een derde van zijn beurswaarde verloren.

Onlangs werd ING ook beboet voor witwaspraktijken door het niet naleven van de controle- en complianceregels voor klanten en rekeningen. De bank moest 775 miljoen euro betalen en de verantwoordelijke financieel directeur Koos Timmermans trad af.


Vrouw die Trumps kandidaat-rechter beschuldigt wil FBI-onderzoek

De vrouw die president Trumps kandidaat voor het Hooggerechtshof beschuldigt van seksueel wangedrag wil dat de FBI een onderzoek instelt naar de zaak. Ze stelt dat als voorwaarde om zelf te getuigen voor de Senaat.

In een brief van haar advocaten aan de justitiecommissie van de Senaat staat dat een politieonderzoek een onafhankelijk oordeel mogelijk maakt over de aantijgingen aan het adres van Brett Kavanaugh. Ook staat erin dat de vrouw, de 51-jarige Christine Blasey Ford, veel steun heeft gekregen vanuit de samenleving maar dat ze ook doodsbedreigingen krijgt.

Dronken

Ford zegt dat ze begin jaren tachtig door een dronken Kavanaugh op een bed is geduwd en betast. Hij zou hebben geprobeerd haar kleren uit te trekken en zijn hand op haar mond hebben gedrukt zodat ze niet om hulp kon roepen. Ze wist naar eigen zeggen te ontsnappen toen een man die ook in de kamer was bovenop hen sprong. Aanvankelijk uitte ze de beschuldigingen anoniem, maar eind vorige week maakte ze zich kenbaar in The Washington Post.

Eerder gaf Ford, hoogleraar psychologie in Californië, te kennen dat ze bereid was te getuigen in een voor maandag geplande zitting van de Senaatscommissie. Ook Kavanaugh, die categorisch ontkent, is bereid een verklaring af te leggen voor de Senaat. Door de beschuldigingen is de zitting waarbij de commissie stemt over de benoeming van Kavanaugh (53) uitgesteld, van komende donderdag naar volgende week. Daarna zal de hele Senaat nog zijn oordeel moeten uitspreken.

Cruciale verkiezingen naderen

De Republikeinen hebben er belang bij dat de zaak zich niet te lang voortsleept. Zij willen dat de benoeming van de als conservatief bekend staande rechter rond is voordat de Senaat mogelijk verandert van samenstelling. Nu hebben de Republikeinen nog een krappe meerderheid. Bij een benoeming van Kavanaugh zouden de conservatieven de overhand krijgen in het Hooggerechtshof, met vijf tegen vier.

De Democraten hebben hun hoop gevestigd op november, als er Congresverkiezingen zijn. Binnen de partij gaan stemmen op voor een veel groter onderzoek dan de Republikeinen voorstaan. De man die destijds in dezelfde ruimte was en Ford de kans gaf te ontsnappen, wil in elk geval geen verklaring afleggen voor de Senaat. Hij zegt dat hij zelf nooit heeft gezien wat Ford beweert.

Niet aanvallen

De Republikeinen kiezen, met Trump, er vooralsnog voor om Ford niet aan te vallen. Volgens The New York Times willen ze aansturen op een conclusie dat Ford waarschijnlijk wel slachtoffer is, maar dat ze Kavanaugh verwart met de echte dader.

President Trump blijft Kavanaugh steunen. Begin deze week benadrukte hij dat de FBI Kavanaugh uitgebreid heeft doorgelicht, om eraan toe te voegen dat ook hij wil dat er duidelijkheid komt over de zaak. "Ik weet zeker dat het goed komt", zei Trump.


Wilders komt met initiatiefwet tegen islamitische uitingen

PVV-leider Wilders heeft een groot deel van zijn bijdrage aan de Algemene Beschouwingen in de Tweede Kamer besteed aan een harde uitval naar de islam. Hij kondigde een initiatiefwet aan om islamitische uitingen in Nederland te verbieden. Dat voorstel leverde hem harde kritiek op van andere Kamerleden. Die vinden dat hij al jaren met hetzelfde type voorstellen komt, zonder veel klaar te maken.

De Algemene Politieke Beschouwingen zijn vandaag en vrijdag. Je kunt het debat volgen in ons liveblog en in deze livestream.

Wilders vroeg zich af of premier Rutte knettergek is geworden door "in vijf jaar 400.000 niet-westerse allochtonen in Nederland toe te laten".

De PVV-voorman haalde ook hard uit naar Denk. Volgens Wilders moet Denk-leider Kuzu 'oprotten'. Hij noemde Kuzu "het vergif van deze samenleving". Kuzu zei onlangs dat autochtone Nederlanders die het niet bevalt dat verschillende mensen met verschillende achtergronden met elkaar samenleven maar moeten oprotten.

Kuzu zei vandaag in een reactie op de woorden van Wilders dat die zich opstelt als de hoeder van de vrijheid terwijl hij tegelijkertijd politieke partijen wil verbieden.

Het kwam ook tot een venijnig debat tussen Wilders en D66-leider Pechtold. Wilders zei dat Pechtold "in plaatsen als Meppel misschien meer te doen heeft dan alleen wetgevend werk." Hij verwees daarmee naar de beëindigde relatie tussen Pechtold en een duoraadslid in Meppel. Pechtold zei dat Wilders daarmee "de grens tussen politiek en privé nog verder heeft opgerekt".

Wilders heeft weinig goede woorden over voor de plannen van de regering. Hij vindt dat het kabinet verkeerde keuzes maakt en te weinig doet voor "de Nederlander die het nu zo moeilijk heeft". Volgens hem verdienen Nederlandse gezinnen meer dan "de paar kruimels die het kabinet ze nu geeft".

De verwachting is dat in het debat ook vandaag weer veel aandacht uitgaat naar de afschaffing van de dividendbelasting. Het plan van het kabinet ligt een groot deel van de oppositie als een steen op de maag.

Tegenbegrotingen

Verschillende partijen komen met een tegenbegroting. De linkse oppositiepartijen doen dat onder de kop 'Mensen boven multinationals'. GroenLinks, SP en PvdA willen dat er extra geld wordt uitgetrokken voor de lonen en een lagere werkdruk voor mensen in de zorg, leraren en politieagenten. De verhoging van de btw op de dagelijkse boodschappen gaat in de linkse tegenbegroting niet door en de AOW-leeftijd wordt bevroren op 66.

In de tegenbegroting van 50Plus wordt de AOW-leeftijd verlaagd naar 65.

Het debat duurt vandaag de hele dag. Anders dan gebruikelijk antwoordt de premier vrijdag, Morgen is hij bij een Europese top in Oostenrijk.


Onthoofde hond blijkt konijn te zijn

De 'hond' die gisteren onthoofd werd gevonden in Brunssum blijkt bij nader onderzoek een uit de kluiten gewassen konijn te zijn, zegt de politie tegen 1Limburg.

Een wandelaar deed de lugubere vondst gisteren in een park. In eerste instantie liet de gemeente weten dat het om een toegetakeld hondje ging. Toen er vanmorgen nog eens beter naar werd gekeken, bleek het om een konijn te gaan.

"Waarschijnlijk is het dier aangevallen door een wolf of een marter. Niets wijst erop dat het dier mishandeld is", zegt de politie.

De man die het dier vond, is opgelucht. "Ze hebben er verstand van dus we moeten aannemen dat het zo is."


OM: terrorismeverdachten Rotterdam wilden op korte termijn aanslag plegen

De twee mannen die in juni in Rotterdam zijn opgepakt na een tip van inlichtingendienst AIVD, waren van plan om op korte termijn een aanslag te plegen en daarbij veel slachtoffers te maken. Dat is de stellige overtuiging van het Openbaar Ministerie.

Vandaag was de eerste zitting van het proces tegen de twee mannen. Omdat het onderzoek nog in volle gang is, ging het om een pro forma-zitting; de zaak wordt dan nog niet inhoudelijk behandeld.

Volgens officier van justitie Vreugdenhil is wel al duidelijk dat de twee mannen een aanslag aan het voorbereiden waren. Een van de twee gaf volgens de AIVD herhaaldelijk aan dat hij op korte termijn een aanslag wilde plegen in Frankrijk.

Bomvesten

"Hij zou mensen kennen die beschikken over kalasjnikovs en die bomvesten zouden kunnen vervaardigen. Hij geeft aan over de nodige financiële middelen te beschikken voor de uitvoering van zijn actie", zei de officier van justitie.

Ook in een chat op Facebook, die de FBI heeft onderschept, spreekt een van de verdachten in detail over het verkrijgen van wapens en explosieven en over anderen die een rol zouden gaan spelen bij de aanslag, zoals een vrouw die een bomgordel zou gaan dragen.

In de chat, waarvan delen in de telefoons van de verdachten zijn teruggevonden, wordt ook de mogelijkheid van een aanslag op Nederlandse veiligheidsdiensten besproken. En daarbij wordt een foto van een politiebureau in Rotterdam-Zuid meegestuurd.

Erasmusbrug

De twee blijken op meer plaatsen in Rotterdam foto's te hebben gemaakt. Ook hebben ze een filmpje gemaakt bij de Erasmusbrug. Een van de twee is daarop te horen. Hij zingt een lied, een 'nashid', waarvan de tekst verwijst naar het martelaarschap.

Uit onderzoek van de telefoons blijkt bovendien dat de twee op zoek waren naar afscheidsvideo's van aanslagplegers en zochten naar handleidingen voor het maken van explosieven. Dat alles was volgens het OM reden voor grote zorg. "Dit brengt mij tot de conclusie dat deze verdachten vast van plan waren op korte termijn een aanslag te plegen en daarbij veel slachtoffers te maken", aldus de officier.

Over de identiteit van de twee mannen bestaat nog onduidelijkheid. Ze hebben valse namen opgegeven en maken gebruik van veel aliassen. Zelf zeggen ze dat ze uit Libië komen en minderjarig zijn. Ook zouden ze analfabeet zijn.

Straatroof

Maar volgens het OM komen de twee waarschijnlijk uit Marokko en zijn ze zeker meerderjarig. Een van hen heeft jaren in Duitsland gewoond en heeft daar ook in de gevangenis gezeten. Hij zou ook betrokken zijn bij een straatroof in Rotterdam op 14 mei.

De twee mannen, die volgens het OM 22 en 28 jaar oud zijn, blijven nog zeker drie maanden vastzitten.


Veel klachten over verdwijnende apps op smart-tv's

De Consumentenbond heeft het afgelopen jaar bijna driehonderd klachten gekregen over smart-tv's van slechts enkele jaren oud, met apps die niet meer worden ondersteund. De meeste klachten betreffen de app van de NPO.

De Consumentenbond stelde in maart van dit jaar een speciaal meldpunt in voor klachten over apps van smart-tv's. Veel klachten gaan over relatief jonge toestellen van 3 tot 5 jaar oud.

Bijna de helft van het aantal melders heeft klachten over de app van de NPO, waarmee programma's kunnen worden teruggekeken. Sinds juni vorig jaar werkt deze app niet meer bij tv's van voor 2014. Ook kwamen er veel klachten binnen over de YouTube-app.

De meeste klachten gaan over tv's van Samsung, omdat dit bedrijf het grootste marktaandeel voor smart-tv's heeft. Ook werd er geklaagd over toestellen van Philips en Sony.

Bewust

Volgens Bart Combée, directeur van de Consumentenbond, kopen veel mensen bewust een smart-tv voor de apps en betalen ze daar ook voor. "Het kan toch niet zo zijn dat dan na 3 jaar het smart-tv-gedeelte niet meer goed werkt."

De Consumentenbond wil daarom dat de fabrikanten maatregelen nemen om de apps en software actueel te houden op tv's tot minstens zes jaar oud.


Fel verzet tegen besluit om edelherten Flevoland af te schieten

Tegen het besluit van de provincie Flevoland om het aantal grote grazers in de Oostvaardersplassen terug te dringen door dieren te doden is grote weerstand. Gisteren is besloten dat Staatsbosbeheer edelherten in het gebied gaat afschieten en dat een groep konikpaarden naar een ander gebied wordt gebracht. Het totaal aantal grote grazers in het natuurgebied komt daarmee op maximaal 1100.

De Partij voor de Dieren gaat vandaag in de Provinciale Staten proberen het besluit tegen te houden. Fractievoorzitter Leonie Vestering: "De dieronvriendelijke weg is gekozen en dat neem ik het college zeer kwalijk. We zullen ons fel verzetten tegen dit wrede plan om deze gezonde dieren af te schieten. We zijn ervan overtuigd dat het besluit geen stand zal houden voor de rechter. Dus daar hopen we in dit geval op en we zullen ons ook politiek hiertegen verzetten".

'Kogel is goedkoper'

Yvonne Bierman van Stichting Welzijn Grote Grazers is woest. Ze vecht al negen jaar tegen het afschieten van dieren in de Oostvaardersplassen. Tegen Omroep Flevoland zegt ze: "Dan is dit het eindresultaat. Ga eens na, in welk natuurgebied waar ook ter wereld worden kadavers afgevoerd naar de verbrandingsoven? Dat geeft wel aan dat dit geen natuurgebied is. Maar het is natuurlijk zo dat een kogel veel goedkoper is dan het herplaatsen van de dieren."

De provincie vroeg eerder advies van deskundigen. Die zeggen dat de paarden kunnen worden gevangen en overgebracht naar andere gebieden, maar dat dat voor edelherten te veel stress oplevert. Daarom is besloten dat Staatsbosbeheer edelherten gaat afschieten. Daarmee wordt na de bronsttijd begonnen, dus op zijn vroegst eind volgende maand.


Filmmaker Marceline Loridan-Ivens (90) overleden

De Franse filmmaker en schrijver Marceline Loridan-Ivens is overleden. Ze is 90 jaar geworden. Loridan-Ivens was de weduwe van de Nederlandse filmmaker Joris Ivens. Ze overleed gisteren in Parijs.

In de Tweede Wereldoorlog werd ze samen met haar vader gedeporteerd naar vernietigingskamp Auschwitz. Ze was toen 15 jaar. Haar vader overleefde het kamp niet. Loridan-Ivens verfilmde haar ervaringen in 2003 in het autobiografische La Petite Prairie au Bouleaux.

Marceline Loridan trouwde in 1963 met de Nederlandse cineast Joris Ivens. Samen maakten ze verscheidene films, zoals Comment Yukong déplaça les Montagnes (Hoe Yukong de Bergen Verzette) over de laatste dagen van de Culturele Revolutie in China. Die film is met een speeltijd van ruim dertien uur een van de langste films die ooit gemaakt zijn.

Levensles

De Franse president Macron heeft op Twitter gereageerd op het overlijden van Marceline Loridan-Ivens. "Komend uit de hel van de kampen heeft Marceline Loridan-Ivens het geheim van een intens, vrolijk leven beschreven. We zijn verplicht haar getuigenis en levensles niet te vergeten", schrijft Macron.


Ombudsman wil toilet in elke trein en op elk station

Alle treinen en alle stations in Nederland moeten een toilet krijgen, zegt de ombudsman voor beter openbaar vervoer Annemarie den Toom. Vooral ouderen en zieken komen door het ontbreken ervan in grote problemen.

"We krijgen regelmatig klachten over het ontbreken van wc's op het spoor", zegt Den Toom in De Telegraaf. "Dat kan anno 2018 natuurlijk niet meer."

In de kwartaalreportage maart-juni 2018 van OV Loket, de organisatie waarbij Den Toom klachten over het ov verzamelt en behandelt, staat bijvoorbeeld een klacht over het nieuwe station in Elst waar mensen soms een uur op een regionale trein moeten wachten en waar geen toilet is.

Ook kwamen reizigers in de problemen toen er op een zondag in april geen treinen reden tussen Boxtel en Den Bosch. Het enige toilet op het station in Boxtel is in de fietsenstalling, maar die is op zondag gesloten.

Aandoening

De grootste problemen ervaren ouderen en mensen met bijvoorbeeld een aandoening aan de blaas of darmen. Dat kan zelfs tot gevolg hebben dat deze mensen de trein mijden, schrijft de ombudsman.

Ook Freek Bos van reizigersorganisatie Rover kent die verhalen. "Wie de auto pakt vindt elke 20 kilometer wel een tankstation of restaurant waar je kunt poepen en plassen. Zo hoort het", zegt hij in de krant.

Sprinters

De NS is druk bezig met het oplossen van de toiletproblemen op het spoor. Alle nieuwe treinen hebben standaard een toilet aan boord en de 130 oude sprinters moeten in 2021 allemaal een wc hebben.

Ook op de stations is een wc volgens de ombudsman een basisvoorziening. "Het is goed dat concessieverleners, vervoerders en beheerders van stations zich hiervan bewust zijn en hiervoor maatregelen nemen", schrijft ze in de rapportage.


Steeds meer kraanvogels broeden in Nederland

Er zijn steeds meer broedende kraanvogels in Nederland. Dit jaar was er volgens de Vogelbescherming een recordaantal van 32 paren, tien meer dan vorig jaar en vier keer zoveel als in 2014.

In Drenthe en Friesland broeden de meeste kraanvogels, maar ze zijn dit jaar voor het eerst ook gezien in Noord-Brabant en Limburg.

Twaalf van de 32 broedpaartjes kregen ook echt kuikens. De Vogelbescherming heeft twintig kuikens geteld en daarvan vlogen er slechts zeven uit. Dat komt doordat er vanwege de droogte te weinig voedsel was.

Ook konden roofdieren nu makkelijker bij de nest- en slaapplaatsen komen. "Het is een teleurstellend eindresultaat", zegt de Vogelbescherming.


Glennis Grace blij met finaleoptreden: 'Voor mij is het al geslaagd'

"Het is een lange weg geweest, maar het was het waard", zegt zangeres Glennis Grace tegen de NOS na haar optreden in de finale America's Got Talent. Ze is blij met de reactie van de jury en het publiek. "Het ging heel goed. Voor mij is het al geslaagd. Of ik nou win of niet."

Afgelopen nacht zong Grace (40) het nummer Run van Snow Patrol. Ze kreeg een staande ovatie van het publiek en de jury was lovend.

"O mijn god, dat was sensationeel", reageerde jurylid Simon Cowell:

Overigens waren de juryleden ook erg positief over andere kandidaten, vertelt verslaggever Tanja Braun. "Ze hadden voor alle finalisten grote woorden."

Documentairemaakster Nada van Nie vertelt dat ze het heel bijzonder vond om Grace in de finale te zien. Ze volgt de zangeres al anderhalf jaar voor een documentaire en weet dat ze onder grote druk staat. "Ik denk dat we best trots op haar mogen zijn, in hoeverre zij zich zo goed handhaaft en dat gewoon aandurft", zegt Van Nie.

Grace is zelf ook tevreden over haar finaleoptreden. Ze vertelt dat ze op het podium even emotioneel dreigde te worden toen ze haar zoon in de zaal zag zitten, maar zich daarna herpakte. "Dit is wat ik wil", zegt ze over de show. "De jury en het publiek hier zijn enorm goed voor me geweest."

Grace zong in de finale zo'n 2,5 minuten. Bekijk haar optreden hier:

Ze verklapt dat ze lang heeft getwijfeld over deelname aan America's Got Talent. "Echt wel een maand of zo. Het is niet iets dat je zomaar even doet. Maar ik wil altijd meer en groter, dat zit in mij. En dit is zo'n groot platform. Miljoenen mensen kijken naar je. Amerika kent je nu."

Lubach-filmpje 'was humor'

Afgelopen nacht benoemde een jurylid ook voor het eerst dat Grace al een lange, professionele zangcarrière achter zich heeft in Nederland. Dat de Nederlandse in het programma vooral werd neergezet als alleenstaande moeder, was voor komiek Arjen Lubach reden een satirisch filmpje te maken.

Grace vertelt dat ze daar "hartelijk om heeft kunnen lachen". "Sommige mensen vonden misschien dat 'ie dit beter tot na de finale had kunnen bewaren, maar het heeft me niet beïnvloed. Ik vond het humor. Good job."

De zangeres nam het in de finale op tegen negen andere artiesten, die vaak ook een bijzonder verhaal hebben. Onder hen zijn bijvoorbeeld een komiek met het syndroom van Gilles de la Tourette en een violist met een progressieve zenuwziekte.

'Echt iets overwonnen'

De uitslag wordt komende nacht bekendgemaakt in een aparte liveshow. Grace zal dan opnieuw optreden. Deze keer zal ze een duet ten gehore brengen met een Amerikaanse artiest. Wie dat is, mag ze nog niet zeggen.

Het Amerikaanse publiek heeft eerst 24 uur de tijd om te stemmen. De Nederlandse zangeres zegt dat de winst voor haar niet het belangrijkste is. "Ik voel me sterk, ik heb echt iets overwonnen met mijn deelname aan deze talentenjacht. Als het hier stopt, ga ik lekker verder waar ik mee bezig was."

"Maar ik denk niet dat het hier stopt", besluit ze. "AGT is zo'n groot podium. Ik kan niet meer naar beneden."


Wekdienst 19/9: Algemene Beschouwingen en Grace hoort uitslag

Goedemorgen! Den Haag staat vandaag in het teken van de Algemene Politieke Beschouwingen, het debat over het kabinetsbeleid. En komende nacht horen we of het optreden van Glennis Grace in de finale van America's Got Talent genoeg was voor de winst.

Het wordt een vrij zonnige dag vandaag, alleen in de kustgebieden kan er wat bewolking voorkomen. Het wordt 21 tot 27 graden. Donderdag is het ook nog warm en vrij zonnig. Vanaf vrijdag wordt het wisselvallig en een stuk minder warm.

Ga je op pad? Hier vind je het overzicht van de files en de situatie op het spoor.

Wat kun je vandaag verwachten?

Den Haag staat in het teken van de Algemene Politieke Beschouwingen. De fractieleiders in de Tweede Kamer discussiëren met premier Rutte over de Miljoenennota en de rijksbegroting. Het zal met name over de dividendbelasting gaan, verwacht verslaggever Ron Fresen. Regeringsleiders van de EU hebben een informele top in Salzburg. Rode draad van de top is de migratiekwestie. Premier Rutte schuift pas op woensdagavond of donderdagochtend aan, in verband met de Algemene Beschouwingen. Vanavond speelt Ajax zijn eerste Champions League-groepswedstrijd. De Amsterdammers spelen in de Johan Cruijff Arena tegen AEK Athene. Zangeres Glennis Grace hoort komende nacht of ze de winnaar is van America's Got Talent. Ze heeft afgelopen nacht al gezongen, maar moet dus nog even wachten op de uitslag.

Wat heb je gemist?

Afgelopen nacht had Grace dus al haar finaleoptreden. Live voor het Amerikaanse publiek zong ze het nummer Run van Snow Patrol.

Bekijk het optreden hier:

"O mijn god, dat was sensationeel", reageerde jurylid Simon Cowell na afloop. "Ik vond vanavond zo leuk, ik kan niet geloven dat we hiervoor betaald worden."

Jurylid Mel B. sloot zich daar bij aan: "Jij kunt zingen! Je hebt een fantastisch stemgeluid met een verbazingwekkende vibrato." De Spice Girl plaatste wel een kritische noot bij de liedjeskeuze van Grace. "Maar hoe dan ook, je bent geweldig, je ziet er fantastisch uit en ik hou van je."

Ander nieuws uit de nacht:

Beveiligers krijgen een kortere werkweek en gunstigere roosters. Dat staat in de nieuwe cao die vakbond FNV en de werkgevers in de particuliere beveiliging zijn overeengekomen.

We doen steeds vaker boodschappen via internet. Vorig jaar deed 29 procent van de Nederlanders online boodschappen, meldt het CBS. Daarmee zijn we sinds dit jaar koploper in Europa.

Vier mannen die als kind herhaaldelijk zijn misbruikt door een godsdienstleraar hebben een schikking getroffen met het bisdom Brooklyn. De slachtoffers krijgen samen 27,5 miljoen dollar, bijna 7 miljoen per persoon.

Het dodental als gevolg van de tropische storm Florence aan de oostkust van de VS is gestegen tot 35. De meeste slachtoffers, 27, vielen in de staat North Carolina.

En dan nog even dit:

Een van de mannen die mogelijk onterecht zijn veroordeeld voor de 'Arnhemse villamoord' in 1998, heeft zijn verhaal verteld aan de NOS. Nevzat Altay zat acht jaar in de gevangenis, voor een moord waar hij niets mee te maken zegt te hebben.

Altay, een tengere vijftiger, vertelt onder meer hoe hij in 1999 werd gearresteerd. "Ik was op het station. Overal kwam politie vandaan. Ik kreeg gelijk een masker op en wég. Waarheen wist ik niet. Ik dacht: wat gebeurt mij? Waarom?"

In de gevangenis heeft Altay het zwaar. "Niemand gelooft je. De hele wereld is tegen je. Zo voelt dat. Als je zegt dat je onschuldig bent, beginnen ze te lachen. Of ze zeggen: 'Rot op, oma-moordenaar.' Terwijl je er niets mee te maken hebt. Wat doe je dan? Je kan niets doen."

Fijne dag!


'Noord- en Zuid-Korea zetten belangrijke stap op weg naar vrede'

Zuid- en Noord-Korea hebben een "grote stap" in de richting van vrede gezet. Dat zei de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un op een persconferentie met de Zuid-Koreaanse president Moon Jae-in in Pyongyang.

Volgens Moon zijn de twee het eens geworden over "een manier om denuclearisatie te bereiken". De twee leiders hebben op de tweede dag van hun driedaagse ontmoeting in de Noord-Koreaanse hoofdstad een verklaring ondertekend.

Gezamenlijke spoorlijn

Moon zei dat Noord-Korea heeft beloofd om een belangrijke testlocatie voor raketten te sluiten. Daarbij worden ook buitenlandse inspecteurs toegelaten. "Dat zou voor het eerst zijn. Journalisten hebben al wel testlocaties bezocht, maar dat zijn geen specialisten als het gaat om denuclearisatie", zegt correspondent Marieke de Vries.

De twee spraken onder meer ook over een comité voor een gezamenlijke spoorlijn, meer familieherenigingen en samenwerking op het gebied van gezondheidszorg.

Kim Jong-un heeft gezegd dat hij wel wil ontwapenen, maar dat Zuid-Korea samen met de VS dat dan ook moet doen. Noord- en Zuid-Korea hebben nu afgesproken dat er een bufferzone in de Gele Zee wordt ingesteld waarin geen militaire oefeningen meer worden gehouden.

Zomerspelen

Verder zijn de twee leiders overeengekomen dat Kim binnenkort op bezoek komt in Zuid-Korea en dat de landen samen een gooi gaan doen naar de organisatie van de Olympische Zomerspelen van 2032.

Het is de derde keer dat de twee elkaar in levenden lijve spreken. De vorige twee ontmoetingen waren in de gedemilitariseerde zone tussen Noord- en Zuid-Korea.


Algemene Politieke Beschouwingen in het teken van dividendbelasting

Den Haag staat vandaag en vrijdag in het teken van de Algemene Politieke Beschouwingen. De fractieleiders in de Tweede Kamer discussiëren met premier Rutte over de hoofdlijnen van het kabinetsbeleid. Bij het debat zijn alle ministers, staatssecretarissen en Tweede Kamerleden aanwezig.

Het debat is vanaf 10.30 uur live te volgen op NOS.nl, NPO 1 en NPO Politiek.

"De vennootschapsbelasting wordt lager en de dividendbelasting wordt afgeschaft", zei de koning gisteren in de troonrede. Volgens politiek verslaggever Ron Fresen zal het debat met name over dit meest omstreden plan van kabinet Rutte-III gaan vandaag.

Geen uitgestoken handen

"Als dat verhaal van de koning over 'met elkaar kunnen we het land sterker maken' ook slaat op de oppositie, heb ik slecht nieuws voor het kabinet. Daar zie je geen uitgestoken handen nog, die zullen toch echt van het kabinet moeten komen", zegt Fresen. "Want de oppositie blijft een groot punt maken van de dividendbelasting en qua koopkracht vinden ze het ook allemaal magertjes. Ze vinden ook dat er te weinig hersteld wordt van wat er in de crisisjaren is ingeleverd."

Volgens minister Hoekstra van Financiën is het afschaffen van de dividendbelasting juist een verdedigbaar verhaal. "Het is een gepaste maatregel die ervoor moet zorgen dat we op de lange termijn veel banen overhouden in Nederland en dat Nederland aantrekkelijk blijft voor bedrijven. Door de brexit kijken veel bedrijven waar ze het beste hun hoofdkantoor kunnen gaan plaatsen, sommige twijfelen om naar Nederland te komen", zei de minister gisteren.

Maar volgens Fresen heeft Rutte te maken met het beeld bij de mensen dat de oppositie er graag inwrijft, namelijk dat hij eigenlijk de premier is van grote bedrijven als Shell en Unilever.

Stug volhouden

Hij verwacht dat het kabinet de maatregel niet zal intrekken en dat de oppositiepartijen daar een heel groot punt van zullen maken in het debat. "Het debat wordt natuurlijk ook weer een test in stug volhouden voor die regeringspartijen die de dividendmaatregel ook niks vinden", aldus Fresen.

"Rutte zal tegen dat beeld moeten gaan strijden." De kans bestaat dat de SGP de voorgenomen afschaffing van de dividendbelasting niet gaat steunen.

Ook de andere plannen van het kabinet zullen vandaag aan de orde komen, zoals het klimaat, de zorg en het onderwijs. Het kabinet wil dat de welvaart bij iedereen terecht gaat komen, maar dat er ook buffers worden ingebouwd voor minder goede tijden. "De signatuur van dit kabinet is liberaal, maar ook christelijk", zegt Fresen. "Het debat gaat ook over hoe we met elkaar omgaan".

Weinig gezien van Prinsjesdag en de presentatie van de kabinetsplannen? Bekijk onze samenvatting:


Bisdom Brooklyn betaalt recordschikking aan misbruikslachtoffers

Vier mannen die als kind herhaaldelijk zijn misbruikt door een godsdienstleraar hebben een schikking getroffen met het bisdom Brooklyn. De slachtoffers krijgen samen 27,5 miljoen dollar, bijna 7 miljoen per persoon. Het is een van de grootste schikkingen die de Rooms-Katholieke Kerk in de VS heeft getroffen met individuele slachtoffers.

Het misbruik vond plaats tussen 2003 en 2009, de slachtoffers waren toen tussen de 8 en 12 jaar oud. De dader is een 67-jarige vrijwilliger die onder meer catechismusles gaf.

Hij werd in 2009 opgepakt nadat een van de slachtoffers over het misbruik had verteld aan zijn moeder. De leraar bekende schuld en werd veroordeeld tot 15 jaar cel.

Honderden schikkingszaken

De slachtoffers begonnen 5 jaar geleden een zaak tegen het bisdom. Het bisdom zei niet verantwoordelijk te zijn omdat de dader een vrijwilliger was en geen betaalde werknemer van de kerk. Ook zou het misbruik niet op het terrein van de kerk zijn gebeurd.

Advocaten van de slachtoffers beargumenteerden dat de misbruiker wel een vergoeding ontving van de kerk en dat hij kantoor hield in een gebouw van het bisdom.

Het bisdom Brooklyn heeft honderden andere schikkingszaken lopen. In de meeste gevallen zijn de misdrijven verjaard en kunnen de slachtoffers dus niet meer naar de rechter stappen.


'Sensationeel', Glennis Grace zingt Snow Patrol in finale America's Got Talent

Zangeres Glennis Grace heeft haar finaleoptreden in America's Got Talent achter de rug. Ze zong het nummer Run van Snow Patrol live voor het Amerikaanse publiek.

Grace zong zo'n 2,5 minuten en de jury reageerde enthousiast:

"O mijn god, dat was sensationeel", reageerde jurylid Simon Cowell na afloop. "Ik vond vanavond zo leuk, ik kan niet geloven dat we hiervoor betaald worden."

Jurylid Mel B. sloot zich daar bij aan: "Jij kunt zingen! Je hebt een fantastisch stemgeluid met een verbazingwekkende vibrato." De Spice Girl plaatste wel een kritische noot bij de liedjeskeuze van Grace. "Maar hoe dan ook, je bent geweldig, je ziet er fantastisch uit en ik hou van je."

Bekijk het hele optreden van Grace hieronder:

De 40-jarige Amsterdamse zangeres strijdt met negen tegenstanders om één miljoen dollar en een show in Las Vegas. "Het was een magisch gevoel toen ik de finale bereikte", vertelde Grace in een filmpje voor haar optreden. "Er zijn twee kanten aan mij. Op het podium ben ik een zangeres. En naast het podium ben ik een moeder. Er is voor mij niets belangrijkers, hij is mijn leven", zegt ze over haar zoon.

Bij bijna alle finalisten in America's Got Talent wordt een persoonlijk verhaal verteld. Dat Grace ook een lange, professionele zangcarrière heeft in Nederland werd niet vermeld. Tot vannacht, want jurylid Howie Mandel zei daarover: "Ik weet dat je een carrière in je eigen land hebt. Maar dit podium biedt je een carrière voor de wereld."

Uitslag morgen

Om de finale te winnen, moet Glennis Grace meer stemmen van kijkers krijgen dan haar concurrenten. Morgennacht (Nederlandse tijd) wordt bekend wie de finale heeft gewonnen. Grace: "Er is een kans dat ik dit kan winnen, dat geloof ik. Daar heb ik mijn hele leven voor gewerkt. Dit is mijn moment."

Voor het optreden van vannacht vroeg verslaggever Tanja Braun aan Amerikanen wat ze vinden van 'onze' Glennis:


Nieuwe cao voor beveiligers: kortere werkweek en meer regelmaat

Beveiligers krijgen een kortere werkweek en gunstigere roosters. Dat staat in de nieuwe cao die vakbond FNV en de werkgevers in de particuliere beveiliging zijn overeengekomen.

De gemiddelde werktijd gaat van 38 naar 36 uur per week. Daarnaast komt er meer tijd tussen verschillende diensten en meer regelmaat in de roosters.

De lonen stijgen eind dit jaar met 1,5 procent en volgend jaar met 1,75 procent. Vanaf 2020 is de verhoging jaarlijks 2,5 procent. "Het resultaat is hard bevochten door de beveiligers, maar hun vechtlust wordt nu beloond", zegt Tanja Schrijver van FNV Beveiliging.

Flexwerkers

Er is ook afgesproken dat zeker 80 procent van de beveiligers een contract heeft voor onbepaalde tijd. "Door het aantal flexwerkers beperkt te houden, wordt de continuïteit beter gewaarborgd", zegt Schrijver hierover.

De nieuwe cao geldt de komende vijf jaar voor 30.000 beveiligers die onder meer werken voor Securitas, Trigion en G4S Nederland.

De afgelopen maanden voerden beveiligers actie voor een betere cao, onder meer bij de Vrije Universiteit, het ministerie van Defensie, chemiebedrijf MSD en Schiphol. Een aantal beveiligers op de luchthaven kreeg eind vorige maand al een nieuwe cao.
Nu algemeen nieuws