Nieuws


++ Nieuws ++
Nieuws zoeken in alle dagbladen
( Ook zoeken in archieven! )

Nieuws zoeken via zoeknieuws.nl


Nieuws zoeken ( NOS )


Zoeken met Google


| Klik hier voor het weerbericht |NOS RSS reader

Google krijgt derde boete van EU wegens machtsmisbruik: 1,49 miljard euro

Voor de derde keer heeft Google van de Europese Commissie een miljardenboete gekregen wegens machtsmisbruik, ditmaal 1,49 miljard euro.

Volgens Eurocommissaris Margethe Vestager van Mededinging misbruikt de internetgigant zijn machtspositie in contracten met websites van derden, om zo te voorkomen dat andere advertentienetwerken ook een stevige positie in de online advertentiemarkt zouden krijgen.

Het is de laagste boete die het bedrijf tot nu toe heeft gekregen. De eerdere twee boetes waren voor machtsmisbruik bij Googles prijsvergelijker Shopping (2,42 miljard euro) en bij het mobiele besturingssysteem Android (4,34 miljard euro).

Vannacht meldde het bedrijf aanpassingen te doen om zo tegemoet te komen aan de bezwaren van de commissie bij deze twee zaken.


Vier gewonden bij Tata Steel door explosie

Bij een explosie in een fabriek van Tata Steel in Velsen-Noord zijn vanochtend vier medewerkers gewond geraakt. Ze zijn naar het ziekenhuis gebracht, laat het bedrijf via Twitter weten.

De ontploffing was tijdens onderhoud aan de Kooks- en Gasfabriek. Er zijn volgens Tata Steel geen gevaarlijke stoffen ontsnapt en de productie is niet onderbroken.

Omwonenden gaven aan dat ze vanochtend een harde knal hoorden.


20 kuub aangespoelde plastic rommel van Rottumeroog weggehaald

Tien megazakken met afval worden vandaag van het eiland Rottumeroog gehaald. In elk zak zit een kubieke meter rommel die is aangespoeld nadat containerschip MSC Zoe 342 containers had verloren.

Het afval is de afgelopen weken verzameld op Rottumeroog (oppervlakte 2,5 km2) en de zandplaat Zuiderduintjes (minder dan 1 km2). Gisteren zijn ook al tien zakken afval van Rottumerplaat (7,8 km2) gehaald.

Het gaat onder meer om plastic verpakkingsmaterialen, plastic kaarsen en plastic pompjes. Op diverse plaatsen zijn ook microplastics aangetroffen.

Deze grootschalige opruimactie wordt nu gehouden omdat de vogels daar binnenkort gaan broeden. Henk Middendorp van Rijkswaterstaat vertelt aan RTV Noord: "Wij willen deze onbewoonde eilanden vanaf nu met rust laten tot half augustus."

Klepelzuiger

De grootste uitdaging is het kleine afval, het microplastic. Middendorp: "Afgelopen week is bij Schiermonnikoog veel van die kleine rommel opgezogen door een klepelzuiger."

Een klepelzuiger snijdt een laag van soms wel 40 centimeter grond af en zuigt dat op in een bak. Een aannemer in Harlingen gaat het zand filteren en alle kleine korrels eruit halen. Het zand kan dan weer terug.

Hoe lang de opruimacties nog gaan duren, kan Middendorp niet zeggen. "Maar we zijn er dit jaar zeker nog niet klaar mee."


Inspectie roept aantal bloeddrukmedicijnen terug

Een aantal medicijnen die worden gebruikt tegen een hoge bloeddruk worden teruggeroepen. De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd zegt dat er een stof in zit die waarschijnlijk kankerverwekkend is.

Het gaat om medicijnen met de werkzame stof losartan. Patiënten die de verdachte pillen slikken, krijgen zelf een oproep van hun apotheek om ze terug te brengen en om te ruilen voor iets anders. Patiënten moeten in elk geval niet uit zichzelf stoppen met gebruik van het medicijn, zegt de inspectie.

De hoeveelheid 'ongewenste stof' in de medicijnen is gering. Volgens de inspectie is de kans dan ook klein dat mensen door het gebruik ervan daadwerkelijk kanker krijgen.

Hartfalen en nierbescherming

Medicijnen met losartan worden niet alleen voorgeschreven voor de behandeling van hoge bloeddruk, maar ook bij hartfalen en voor de bescherming van nieren bij een bepaald type diabetes.


Sms'jes en appjes van bestuurders en ambtenaren zijn op te vragen

Sms- en app-berichten van bestuurders en ambtenaren zijn, mits ze in het kader van werk zijn verstuurd, op te vragen met de Wet openbaarheid van bestuur (WOB). Dat oordeelt de Raad van State. Het gaat om berichten op zakelijke en privétoestellen.

Volgens de Raad van State valt onder de WOB alle vastgelegde overheidsinformatie van zakelijke aard. Daarbij maakt het niet uit op welke gegevensdrager de informatie is opgeslagen. Ook data op telefoons kan dus worden opgevraagd.

De Raad van State deed de uitspraak in een zaak tussen een branchevereniging voor zorgaanbieders (BTN) en het ministerie van Volksgezondheid. Ook voor journalisten, die de WOB vaak gebruiken om inzage te krijgen in bijvoorbeeld documenten van de overheid, heeft de uitspraak tot gevolg dat informatie op telefoons opgevraagd kan worden.

Niet alles meteen openbaar

Nu is vastgesteld dat ook privételefoons van bestuurders en ambtenaren onder de wet vallen, wordt voorkomen dat informatie kan worden achtergehouden doordat zij bewust gebruikmaken van hun eigen mobiel.

De bepaling van de Raad van State betekent niet dat alle sms'jes en appjes die worden opgevraagd ook daadwerkelijk openbaar moeten worden. Privéberichten blijven uitgesloten. Verder mogen bestuursorganen openbaarmakingen weigeren, bijvoorbeeld als de privacy of belangen van de overheid zouden worden geschonden.

Ook berichten met persoonlijke opvattingen van bestuurders en ambtenaren over beleid mogen worden geweigerd. De Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State zegt dat dat bij de sms'jes en app-berichtjes vaker het geval zal zijn dan bij andere overheidsinformatie.


Opkomst verkiezingen lijkt tot nu toe gelijk aan 2015

Van de kiesgerechtigden had 7 procent om 10.30 uur al gestemd voor de Provinciale Staten- en waterschapsverkiezingen. Dat is net zoveel als bij de verkiezingen van 2015 op dat tijdstip. Dit blijkt uit een indicatie van de opkomst gemeten door onderzoeksbureau Ipsos.

Bij de vorige verkiezingen was de opkomst uiteindelijk bijna 48 procent.

Ruim 13 miljoen mensen mogen vandaag naar de stembus. Er kan op bijna 10.000 plekken in het hele land worden gestemd en er worden 570 Statenzetels verdeeld.


Tientallen mensen melden zich bij Slachtofferhulp na aanslag Utrecht

Mensen die de aanslag vanuit hun auto zagen gebeuren, maar ook buurtbewoners die zich zorgen maken. Bij Slachtofferhulp Nederland hebben zich tientallen mensen gemeld naar aanleiding van de aanslag in de tram in Utrecht.

Voorzitter Rosa Jansen van Slachtofferhulp is gisteren bij buurthuizen bij de rampplek geweest. Ze merkt op dat de verhalen van de Utrechters erg uiteenlopen. "Er waren mensen uit de buurt die zich grote zorgen maken en zich afvragen: wat gebeurt er nou als ik straks in de supermarkt ben, word ik dan als schuldig gezien omdat ik een Marokkaanse- of Turkse-Nederlander ben? Maar het gaat ook om mensen die bijna in de schietpartij hebben gezeten omdat ze vlakbij met hun auto voor een stoplicht stonden."

Jansen zegt in het NOS Radio 1 Journaal dat Slachtofferhulp veel ervaring heeft in het bijstaan van mensen na een ramp. Zo wordt er goed naar hun verhalen geluisterd, gevraagd hoe iemand het beleefd heeft en wordt er gekeken hoe iemand zichzelf kan laten monitoren. "Op het eerste moment is er natuurlijk veel stress en we moeten kijken hoe iemand zich ontwikkelt."

Jansen verwacht dat er komende dagen nog veel werk is. "De eerste dag zaten Utrechters veel binnen en gingen mensen niet zo op zoek naar hulp en bijstand. Ik denk dat de dagen daarna nog wat aanloop zal zijn."

Illusie van veilig leven

Psychotherapeut Riëtte Mellink zegt dat mensen verschillend kunnen reageren op zo'n heftige gebeurtenis. "Er zijn mensen die angstig zijn, die beelden blijven zien van wat ze gezien hebben. Ook kunnen getuigen misschien voelen: ik wil niet meer langs de plek waar het gebeurd is, of als ik tv kijk en het gaat erover voel ik me naar."

Ze legt uit dat door zo'n aanslag de illusie van een veilig leven wordt doorbroken. "Het maakt mensen ervan bewust: wow, er kan zomaar iets gebeuren." In deze fase is het heel normaal dat mensen angstig zijn, zegt ze. "Het is een gewone reactie op een ongewone situatie. Wat we doen, is mensen daar iets over vertellen. En we houden ze in de gaten, wat Slachtofferhulp al zei: we monitoren ze."

Heeft ze nog een advies voor ouders met kinderen, die met vragen komen over wat er gebeurd is? "Voor kinderen is het heel belangrijk dat je ze vertelt wat er aan de hand was, maar ook dat je erbij zegt dat het een uitzondering was. Dat de politie de man die ging schieten, heeft gepakt."

Mellink beklemtoont dat helemaal niks zeggen geen goed idee is, omdat kinderen dan zelf gaan fantaseren. "Laat ze zien dat je rustig met angst om gaat, zonder het heel groot te maken."


Bekijk hier alle uitslagen van de verkiezingen

Via deze pagina zijn vanavond alle uitslagen van de verkiezingen te vinden. Als een uitslag van een gemeente of provincie bekend is verschijnt die op de kaart.

Voor de app-gebruiker: klik op de afbeelding om de tool te gebruiken:


Zwangere vrouw steelt voor 900 euro in Primark Zoetermeer

Een zes maanden zwangere vrouw heeft gisteren voor bijna 900 euro aan spullen gestolen bij de Primark in Zoetermeer. Om dit voor elkaar te krijgen, liep ze drie keer op en neer tussen de winkel en haar auto.

Ze nam onder meer (kinder)kleding, schoenen en cosmetica mee zonder te betalen. Toen een beveiliger - die haar in de gaten had - de vrouw wilde aanhouden, duwde ze hem van een trap. Hij raakte daarbij licht gewond, schrijft Omroep West.

Uiteindelijk lukte het de beveiliger toch om de vrouw tegen te houden. Ze had op dat moment veel artikelen bij zich. In haar auto vonden agenten de rest van de gestolen spullen.


Terrorismedeskundigen prijzen aanpak bij aanslag Utrecht, maar communicatie onhandig

Relatief snelle arrestaties en sterk optreden van de hulpdiensten. Maar ook: autoriteiten die elkaar tegenspreken en een NL-alert dat laat werd verstuurd. Twee dagen na de aanslag in Utrecht vinden terrorismedeskundigen dat de autoriteiten in grote lijnen op een adequate manier in actie zijn gekomen, maar dat de communicatie beter had gekund.

Zo zei de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid, Pieter-Jaap Aalbersberg, maandag dat er op meerdere plekken was geschoten. Het bleek te gaan om één plek, het 24 Oktoberplein, zoals de politie zei. Ook werd er pas enkele uren nadat de lokale driehoek Utrechters had geadviseerd binnen te blijven een NL-Alert met die boodschap verzonden door de gemeente. Gisterochtend maakte de Utrechtse burgemeester Van Zanen een fout door te zeggen dat twee verdachten waren vrijgelaten, terwijl dit niet zo was. De politie sprak Van Zanen tegen, waarna hij ervan moest terugkomen.

'Heel onhandig'

"Dat was gewoon heel onhandig", reageert onderzoeker Jeanine de Roy van Zuijdewijn van de Universiteit Leiden. "Zeker omdat er zoveel geruchten waren, dan moet je zorgen dat je heel helder de feiten communiceert. Een goede crisiscommunicatie blijkt lastig en er kan heel snel verwarring ontstaan. Ik denk dat de autoriteiten over een tijd kritisch moeten terugkijken op hoe dat beter kan."

Volgens universitair docent Jelle van Buuren (ook Universiteit Leiden) hebben de fouten te maken met de dynamiek van de dag, en komen ze vooral door de vele verschillende partijen: de NCTV, gemeente en burgemeester, politie, Openbaar Ministerie, Den Haag. "Dan krijg je snel vijf verhalen die bijna hetzelfde zijn maar op een paar punten toch net iets anders." Zoals 'we sluiten een terroristisch motief niet uit' (NCTV), 'we houden rekening met een terroristisch motief' (politie) en 'we gaan uit van een terroristisch motief' (burgemeester), wat allemaal werd gemeld vóórdat hoofdverdachte Gökmen T. werd opgepakt. "Dat zijn net belangrijke accentverschillen."

Maar ook over essentiële punten is verschillend gecommuniceerd, bijvoorbeeld dus over dat er op meerdere locaties geschoten zou zijn (NCTV). "Zowel in het echt, maar ook in de beleving maakt het ontzettend uit of we uitgaan van één geïsoleerd incident of dat er op verschillende plekken in de stad iets aan de hand is. Dat geeft een totaal ander beeld", aldus Van Buuren.

De verkeerde informatie van gisterochtend, dat de twee overige verdachten zouden zijn vrijgelaten, was een fout die niet meer in the heat of the moment, maar een klein etmaal later gemaakt werd. "Het is een signaal voor de burgemeester en zijn woordvoering om de informatie die ze naar buiten willen brengen extra te checken en misschien rustiger aan te doen." Want nu het dreigingsniveau terug is naar 4, de hoofdverdachte vastzit en er geen dreiging of crisis meer is, hoef je niet elke twee minuten met updates te komen, vindt Van Buuren.

Hoogste dreigingsniveau

Los van de communicatie, zijn beide deskundigen te spreken over het handelen van de diensten na de aanslag. "Zo waren de hulpdiensten snel ter plekke en was de opsporing adequaat en relatief snel", zegt De Roy van Zuijdewijn. Ook vinden ze het een goede beslissing dat het dreigingsniveau naar 5 ging, het hoogste niveau, onder meer gezien de voortvluchtige verdachte of verdachten.

"Het is logisch dat de autoriteiten heel serieus rekening houden met het scenario van een terroristische aanslag als een man naar wat het lijkt willekeurig schiet op mensen in het openbaar vervoer, zeker omdat we in andere landen vaak gezien hebben dat het openbaar vervoer een doelwit van terroristen is", zegt De Roy van Zuijdewijn.

Wel vindt ze dat vooral politici goed moeten oppassen met het in het openbaar noemen van de beladen woorden 'terrorisme' of 'terroristisch'. Volgens haar nam premier Rutte het woord 'terreur' snel in de mond, toen hij zei: "Als het inderdaad om terreur gaat is dat een aanval op onze beschaving, op onze tolerante, open samenleving." Dat was ongebruikelijk, zegt De Roy van Zuijdewijn. "Meestal zie je niet dat leiders spreken zeggen 'als dit, dan dat'. Maar met Nieuw-Zeeland nog vers in het geheugen denkt men meteen aan zo'n scenario", verwijst ze naar de aanslagen op twee moskeeën in Christchurch.

Dat partijen vervolgens stopten met campagne voeren, noemt De Roy van Zuijdewijn verder paradoxaal. "Uit respect voor de slachtoffers begrijp ik het heel goed, maar terroristen willen dit soort effecten veroorzaken en de samenleving ontwrichten, dus juist áls het om terrorisme zou gaan, is dit misschien niet het beste antwoord."


'Britse premier May wil brexit kort uitstellen'

De Britse premier May wil een kort uitstel van de brexit. Dat melden de BBC en Sky News. Volgens Sky zal May vandaag in een brief aan EU-kopstuk Donald Tusk niet vragen om lang uitstel, zoals sommige leden van haar kabinet willen. Hoe kort het uitstel moet gaan duren is nog onduidelijk, maar May lijkt een uitstel van drie maanden - tot 30 juni - te wensen.

"Er valt wat voor te zeggen om het parlement meer tijd te geven voor een beslissing over nieuwe stappen, maar de mensen in dit land wachten al drie jaar", zegt een regeringsbron tegen de BBC. "Ze zijn er klaar mee dat het Lagerhuis maar geen besluit kan nemen, en de premier deelt die frustratie."

Zonder een verzoek tot uitstel verlaat het Verenigd Koninkrijk over negen dagen de Europese Unie, zonder afspraken over de scheidingsvoorwaarden. Vorige week gaf het Britse Lagerhuis May toestemming om de EU om uitstel te vragen, in de hoop dat er in die extra tijd alsnog een deal met Brussel wordt gevonden waar het parlement achter kan staan.

Omdat May waarschijnlijk gaat vragen om kort uitstel, denkt correspondent Tim de Wit dat ze is gezwicht voor druk vanuit haar Conservatieve partij. "De ministers die pro-brexit zijn, willen dat ze uitsluit dat het een lang uitstel wordt. Stel: het wordt een uitstel van een jaar, misschien twee jaar, dan is de vrees dat er helemaal geen brexit komt."

Kans op no-deal groeit

Voorzitter Tusk van de Europese Raad, zei eerder al open te staan voor een lang uitstel van de brexit. Gisteren meldde de Europese brexit-onderhandelaar Barnier dat de Britten wel een goede motivatie moeten hebben voor uitstel.

Alle EU-lidstaten moeten een verplaatsing van de scheidingsdatum steunen. Als één lidstaat zijn veto uitspreekt, dreigt een no-deal-brexit op 29 maart nog steeds.

"De kans op een no-deal-brexit is echt toegenomen als het een uitstel van drie maanden wordt", zei De Wit in het NOS Radio 1 Journaal. "Je kunt natuurlijk wel alles drie maanden gaan opschuiven, maar als je in die drie maanden nog steeds geen oplossing vindt, is het een no-deal. Dat is waar je op terugvalt wanneer er geen afspraken worden gemaakt."

Juncker loopt niet warm

Morgen en overmorgen is premier May bij een EU-top, waar waarschijnlijk ook zal worden gesproken over het uitstel. Jean-Claude Juncker, de voorzitter van de Europese Commissie, heeft naar eigen zeggen nog geen brief van May ontvangen. Hij verwacht ook niet dat er op de top in Brussel al uitsluitsel komt over Mays verzoek. Mogelijk komt er volgende week een extra top, zegt hij.

Wel geeft Juncker al aan dat hij in elk geval niets voelt voor nieuwe onderhandelingen met de Britten. "We hebben al grote stappen gezet in de richting van Groot-Brittannië, dat kan nu niet meer."


Aantal natuurbranden bijna verdubbeld door hete zomer

De brandweer kreeg vorig jaar 245.000 meldingen binnen. Dat is een stijging van 12 procent ten opzichte van een jaar eerder. De hulpdienst heeft extra mensen in moeten zetten om alle branden te kunnen blussen.

Reden voor de stijging is de hete zomer. Die veroorzaakte een toename van het aantal berm- en natuurbranden. Er waren ruim 3800 bermbranden; 1500 meer dan een jaar eerder, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Voor natuurbranden werd de brandweer ruim duizend keer gealarmeerd, bijna een verdubbeling ten opzichte van 2017. Vooral het aantal meldingen over bosbranden nam vorig jaar toe. Daar kwamen 360 alarmeringen van binnen, oftewel een verdrievoudiging.

Inspannend bluswerk

De brandweer bevestigt de cijfers; in de maanden juni en juli waren er veel natuurbranden. "We zijn daarvoor twee keer zoveel ingezet als in de jaren ervoor", zegt voorzitter Stephan Wevers van Brandweer Nederland. "De inzetten waren lang en inspannend. Bij branden in de natuur rukt de brandweer standaard met meerdere eenheden uit, om zo een snelle uitbreiding te voorkomen."

Volgens de voorzitter waren er ondanks de vakantieperiode steeds voldoende collega's snel beschikbaar. "Ook al waren deze branden niet om de hoek van de kazerne, maar vaak in afgelegen gebied", zegt Wevers. "We deden er gemiddeld 12 seconden langer over om bij onze bestemming te komen, maar dat is te verklaren door het feit dat de rijtijd naar een afgelegen natuurgebied langer is dan in stedelijk gebied."


Buurvrouw haalt tienduizenden euro's op voor slachtoffer aanslag Utrecht

Een inzamelingsactie voor de uitvaart van een van de dodelijke slachtoffers van de aanslag in Utrecht, heeft al tienduizenden euro's opgeleverd. Martje Beniest-Kleppe uit Vianen begon gisteren een crowdfundingsactie voor haar buurman, die zijn dochter Roos verloor bij de aanslag. Na minder dan een dag was er al ruim 70.000 euro gedoneerd.

"Mijn buurman heeft het niet breed, is alleenstaand en woonde met Roos samen", schrijft de buurvrouw bij de twee crowdfundingsacties. "Om te voorkomen dat hij nog meer financiële zorgen krijgt door dit oneerlijke overlijden van zijn dochter, wil ik hem graag financieel ondersteunen door geld in te zamelen."

5 tot 200 euro

Beniest vroeg om een kleine bijdrage om haar buurman financieel een steuntje in de rug te geven voor het afscheid van zijn dochter. Daar hebben honderden mensen gehoor aan gegeven, met giften van 5 tot 200 euro.

De 19-jarige Roos uit Vianen is een van de drie dodelijke slachtoffers van de tramaanslag in Utrecht. De andere doden zijn twee mannen van 28 en 49 uit Utrecht. Gökmen T., de 37-jarige hoofdverdachte van de aanslag, zit vast.

Gisteren werd een man van 40 uit Utrecht opgepakt op verdenking van betrokkenheid bij het incident. Twee andere mannen die verdacht waren, zijn inmiddels vrijgelaten.


Wij kiezen de Provinciale Staten, maar hoe kiezen zij de Eerste Kamer?

Wie vandaag stemt voor de Provinciale Staten heeft indirect ook invloed op de landelijke politiek. De Provinciale Statenleden kiezen namelijk over twee maanden de senatoren in de Eerste Kamer.

De Eerste Kamerleden hebben redelijk wat invloed: ze mogen wetten goed- of afkeuren die eerder door de Tweede Kamer zijn aangenomen. De verwachting is dat de regering na de verkiezingen zijn meerderheid in de Eerste Kamer verliest, het wordt dan dus moeilijker om nieuwe wetgeving in te voeren.

Hoe de senatoren worden gekozen door de Statenleden, is een ingewikkeld proces. We leggen het hieronder uit.

Inwoneraantal en Statenleden

Het belangrijkste aspect van de verkiezing is het aantal inwoners per provincie. Het getal dat wordt gebruikt, wordt begin april vastgesteld op basis van cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek.

Dan zijn er de 570 Statenleden. Hun aantal verschilt per provincie: in Flevoland en Drenthe zijn het er 41, terwijl het er in Gelderland, Noord-Holland, Zuid-Holland en Noord-Brabant 55 zijn.

Wellicht valt je al iets op: de dichtstbevolkte provincies hebben meer Statenleden. Wel zo eerlijk want op die manier wegen de stemmen van die provincies ook zwaarder bij de Eerste Kamerverkiezing.

Om de stemwaarde per Statenlid exact te bepalen, wordt het aantal inwoners van een provincie gedeeld door het aantal Statenleden in de provincie maal honderd.

Overigens kiezen ook de inwoners van Bonaire, Sint-Eustatius en Saba indirect mee. Zij kiezen eerst kiescolleges, die colleges hebben samen 19 leden.

Hoe de Eerste Kamer er exact uit komt te zien weten we over twee maanden. Op 27 mei kiezen de Provinciale Statenleden de senatoren. Hoe de verdeling er ongeveer uit gaat zien weten we natuurlijk al zodra de uitslag van de Provinciale Statenverkiezing er is.

Wat de provinciale verkiezingen met Den Haag te maken hebben, leggen we uit in deze video:


Nederland naar de stembus voor Provinciale Staten

In het hele land zijn de stembureaus open voor de Provinciale Statenverkiezingen. Op ongeveer 10.000 plekken kunnen mensen hun stem uitbrengen. Dat kan tot vanavond 21.00 uur.

Het eerste stembureau ging om middernacht al open op het NS-station in Castricum. Ook op 68 andere stations kunnen reizigers hun stem uitbrengen.

Er wordt vandaag ook gestemd voor de waterschappen. Bij de vorige verkiezingen, in 2015, kon dat voor het eerst tegelijk met de verkiezingen voor de Provinciale Staten.

Eerste Kamer

De verkiezingen van vandaag hebben ook invloed op de samenstelling van de Eerste Kamer; de Statenleden stemmen op 27 mei op hun senatoren. Het lijkt erop dat de coalitie van premier Rutte haar meerderheid in de Eerste Kamer kwijtraakt.

Ruim 13 miljoen mensen mogen vandaag hun stem uitbrengen. Er worden 570 Statenzetels verdeeld.

De opkomst bij de Provinciale Statenverkiezingen ligt doorgaans laag, meestal onder de 50 procent. Tegen 11.00 uur wordt de eerste prognose van de opkomst verwacht en rond 21.30 uur komen de eerste uitslagen binnen.


Wekdienst 20/3: naar de stembus en wat deed nieuwe verdachte aanslag Utrecht?

Goedemorgen op deze verkiezingsdag! We kunnen vandaag stemmen voor de Provinciale Staten en de Waterschappen. Om half 8 gaan de stembussen open. En vandaag wordt mogelijk meer duidelijk over de rol van de nieuwe verdachte bij de aanslag in Utrecht.

Er trekken vandaag wolkenvelden over het land, met in het noorden kans op wat lichte regen. De zon laat zich regelmatig zien, er staat weinig wind en het wordt 9 tot 13 graden.

Ga je op pad? Hier vind je het overzicht van de werkzaamheden en files en de situatie op het spoor.

Wat kun je vandaag verwachten?

Het is dus de dag van de Provinciale Statenverkiezingen. De verkiezing wordt ook door landelijke partijen goed in de gaten gehouden. De Provinciale Statenleden kiezen namelijk de senatoren in de Eerste Kamer. De verwachting is dat de coalitie de meerderheid in die Eerste Kamer gaat verliezen. Verder mogen we vandaag ook stemmen voor de Waterschappen. Volg alle ontwikkelingen vandaag in ons liveblog. In Utrecht is gisteravond een tweede verdachte opgepakt naar aanleiding van de aanslag van maandag. Onduidelijk is nog wat de rol is geweest van de 40-jarige man. Mogelijk horen we daar later vandaag meer over. Het Joegoslavië-tribunaal doet uitspraak in het hoger beroep tegen de voormalig Bosnisch-Servische president Karadzic. Hij werd in 2016 tot 40 jaar cel veroordeeld voor oorlogsmisdaden. Karadzic ging in beroep, omdat hij vindt dat hij onschuldig is. Ook de aanklagers gingen in beroep, omdat zij levenslang hadden geëist.

Wat heb je gemist?

De landelijke partijleiders hebben aan het begin van het NOS-verkiezingsdebat voor de Provinciale Statenverkiezingen kort stilgestaan bij de gebeurtenissen in Utrecht. Ze betuigden hun medeleven met slachtoffers en nabestaanden, en spraken met waardering over de inzet van de politie en hulpverleners.

PVV-leider Wilders en Forum-leider Baudet haalden meteen uit naar de regering-Rutte. Zij houden die verantwoordelijk voor wat er maandag gebeurde en legden een verband met het immigratie- en integratiebeleid. Rutte noemde de woorden van Wilders en Baudet onaanvaardbaar.

Ook GroenLinks-leider Klaver noemde de uitspraken ongepast. In één-op-één-debatten kwamen daarna allerlei thema's aan de orde die de partijleiders zelf hadden aangedragen, van megastallen tot internationale samenwerking en het klimaat.

En dan nog even dit:

Misschien wel het opvallendste moment van de avond: Rutte kreeg in het debat met Asscher een black-out. "Caroliene, ik ben het even kwijt. Help!", riep hij grappend naar zijn politiek assistente in het publiek. Asscher maakte van de gelegenheid gebruik om uitgebreid zijn verhaal te doen over pensioenen en een beter inkomen voor onderwijzers.

Ander nieuws uit de nacht:

Op de Waal bij Nijmegen zijn twee schepen op elkaar gebotst. Het gaat om een passagiersschip en een vrachtschip, geladen met auto's. Het passagiersschip had 240 mensen aan boord, de passagiers zijn aan wal gebracht, de bemanningsleden zijn gebleven. Er is niemand gewond geraakt. De Belastingdienst, de douane en de politie zijn bezig met acties bij tientallen fruitbedrijven in Zeeland en West-Brabant. Ze worden verdacht van drugshandel. De gecoördineerde actie is maandag al begonnen. Veertien verdachten zijn al opgepakt. En het gaat goed met ons, blijkt uit een nieuw rapport. Nederland staat dit jaar op de vijfde plaats in de lijst met gelukkigste landen ter wereld.

Fijne dag!


Acties tegen Zeeuwse en Brabantse fruitbedrijven met drugslink

De Belastingdienst, de douane en de politie zijn bezig met een grote actie onder tientallen fruitbedrijven in de regio Zeeland-West-Brabant. Het vermoeden bestaat dat een deel van die bedrijven zich bezighoudt met drugshandel.

De diensten hebben hun vizier vooral gericht op fruitbedrijven die bijvoorbeeld staan ingeschreven op een camping, of zelfs op een gewoon woonadres.

"Fruit blijkt de meest gebruikte deklading bij de cocaïnesmokkel", zegt recherchehoofd Rienk de Groot. "Door die bedrijven aan te pakken, pakken we ook de cocaïnehandel aan."

Zo ziet zo'n actie eruit:

Voor de actie Project Piggyback zijn ook de geldstromen van de fruitbedrijven in kaart gebracht. De Groot noemt het voorbeeld van een partij fruit die wordt betaald vanaf een Nederlandse bankrekening, die gevuld blijkt te zijn met contante stortingen. "Dat zijn gevallen waar wij op aanslaan."

1500 kilo

De gecoördineerde actie is maandag begonnen. Toen viel een arrestatieteam binnen bij een bedrijf in Kapelle in Zeeland, dat een lading van 1500 kilo cocaïne uit de haven van Antwerpen zou ontvangen. Die lading, met bananen als deklading, was vrijdag al door de Belgische opsporingsdiensten onderschept. Bij de actie in Kapelle zijn veertien mannen aangehouden. Ze komen uit Rotterdam, Amsterdam, Goes, Middelburg, Hansweert en Berkel-Enschot.

De politie zegt verder geen grote vangsten te verwachten, maar vooral een beeld te krijgen van wat er aan de hand is in de fruitbranche in de regio. "We steken als het ware een thermometer in onze zieke 'patiënt'."


Passagiersschip naar haven Nijmegen gesleept na botsing op de Waal

Op de Waal bij Nijmegen zijn sleepboten bezig met het wegslepen van een Zwitsers passagiersschip. Dat botste eerder vanochtend op een vrachtschip. Een persoon raakte gewond.

De Edelweiss wordt naar de haven van Nijmegen gesleept. De 160 passagiers zijn van boord gehaald en opgevangen in het Nijmeegse gemeentehuis. Rederij Scylla Tours stuurt een ander schip waarmee de passagiers hun weg kunnen vervolgen, schrijft Omroep Gelderland.

De botsing was rond 04.00 uur. Bij de aanvaring van de schepen is de pijler van een spoorbrug geraakt. Daardoor lag het treinverkeer enige tijd uit voorzorg stil.

Het passagiersschip kwam uit Zwitserland. Het vrachtschip kon op eigen kracht naar de kade varen. Hoe het ongeluk heeft kunnen gebeuren, is nog niet bekend.

Boten van de brandweer en Rijkswaterstaat brachten de passagiers aan wal:

Door de botsing is er een gat in de romp van het schip ontstaan, maar het schip zinkt niet. Ook was er even een grote brand op het passagiersschip, maar die was snel geblust. Het vrachtschip is geladen met auto's.


Nederland stijgt op wereldwijde geluksladder, Finnen het gelukkigst

Nederland staat dit jaar op de vijfde plaats in de lijst met gelukkigste landen ter wereld. Daarmee zijn we een plaats gestegen en hebben we de Zwitsers ingehaald, is te lezen in het World Happiness Report 2019.

Finland is volgens de jaarlijkse lijst van de Verenigde Naties het gelukkigste land ter wereld. De topdrie wisselt al jaren tussen Noorwegen (2), Denemarken (3) en Finland. Op plek vier staat IJsland. Zuid-Sudan sluit de lijst af als ongelukkigste land ter wereld.

In het rapport wordt geluk in 156 landen gemeten aan de hand van een aantal factoren, waaronder de verdeling van welvaart, sociale verbondenheid, levensverwachting en keuzevrijheid. Volgens de onderzoekers laat Finland al sinds 2014 een stijgende lijn zien, die nu wordt bekroond met een eerste plaats.

Tien jaar

De VN heeft ook voor het eerst gekeken hoe het geluk in landen zich de afgelopen tien jaar heeft ontwikkeld. Benin heeft de grootste geluksslag gemaakt. Het West-Afrikaanse land steeg in tien jaar tijd met maar liefst vijftig plekken op de wereldranglijst.

Volgens de onderzoekers hebben zaken als economische malaise en oorlogen duidelijk hun weerslag op de ranglijst. Zo daalden Venezuela en Syrië de afgelopen tien jaar het sterkst.


Google doet aanpassingen onder druk Brussel, ?vlak voor nieuwe boete?

Google gaat gebruikers van een Android-telefoon actief vragen welke browser of zoekmachine ze willen installeren. Daarmee probeert de internetgigant nieuwe sancties van de Europese Commissie te voorkomen.

Vorig jaar legde de commissie Google een recordboete op van 4,34 miljard euro voor machtsmisbruik met zijn mobiele besturingssysteem Android.

Het bedrijf kan een boete krijgen tot maximaal 5 procent van de wereldwijde dagomzet van moederbedrijf Alphabet als het zich niet houdt aan de opdrachten van de Europese Commissie.

Oneerlijk voordeel

Volgens de commissie had het bedrijf oneerlijk voordeel ten opzichte van zijn concurrenten door het standaard instellen van zijn Chrome-browser en Google-zoekmachine. Ook werd er geld betaald aan telefoonfabrikanten en telecomproviders opdat zij uitsluitend de zoekmachine van Google installeerden op de telefoon.

Google zegt nu gebruikers in Europa op de hoogte te zullen stellen van andere zoekmachines en browsers. "In de komende maanden zullen we gebruikers van bestaande en nieuwe Android-toestellen in Europa via appwinkel Google Play Store vragen welke browser en zoekmachine ze willen gebruiken", schrijft Googles hoofd juridische zaken. Zo'n 70 procent van alle mobiele toestellen in Europa heeft Android als besturingssysteem.

Ook test het bedrijf een nieuw format om tegemoet te komen aan klachten over de zaak tegen Google Shopping, waarvoor het bedrijf een jaar eerder een miljardenboete kreeg. Tegen beide zaken is Google in beroep gegaan, maar het moet de aanpassingen alsnog doorvoeren.

Derde boete?

De wijzigingen komen volgens zakenkrant The Wall Street Journal "uren" voordat de commissie de zoekgigant een derde boete gaat opleggen, mogelijk ook van miljarden euro's. Daarover zou later vandaag dus meer bekend over worden.
Nu algemeen nieuws