Nieuws


++ Nieuws ++
Nieuws zoeken in alle dagbladen
( Ook zoeken in archieven! )

Nieuws zoeken via zoeknieuws.nl


Nieuws zoeken ( NOS )


Zoeken met Google


| Klik hier voor het weerbericht |NOS RSS reader

'Wapenminnende' Zwitsers stemmen in met strengere wapenwetgeving

Zwitserland, een van de wapenrijkste landen ter wereld, lijkt in ruime meerderheid in te stemmen met strengere wapenwetgeving. In een bindend referendum werd de Zwitsers gevraagd of het land zich moet conformeren aan Europese wapenwetgeving. Volgens de voorlopige uitslag gaat bijna twee derde van de stemgerechtigden daarmee akkoord.

Het Alpenland is geen EU-lid, maar behoort wel tot de paspoortvrije Schengenzone. Vanuit Brussel klonk daarom de eis dat Zwitserland zich moest voegen naar de Europese wapenwetgeving, die werd aangescherpt na de terroristische aanslagen in Parijs en Brussel.

De Zwitserse regering waarschuwde dat met een afwijzing de relatie met de EU in gevaar zou komen. Ook werd er gevreesd dat Zwitserland uit de Schengenzone gezet zou worden.

Wapencultuur

De gewijzigde wet moet het bezit van semi-automatische wapens aan banden leggen, op een enkele uitzondering na. Ook worden wapenbezitters gedwongen om regelmatig trainingen te volgen.

Het referendum was afgedwongen door schietliefhebbers en de wapenlobby. Zij vrezen dat de nieuwe wetgeving de populaire schietsport in gevaar brengt en de diepgewortelde wapencultuur beschadigt. Ook wijzen tegenstanders op het relatief lage misdaadcijfer in vergelijking met buurlanden.

In 2011 mochten de Zwitserse kiezers zich ook al eens uitspreken over strengere wapenwetgeving. Toen wees een meerderheid van 56 procent het voorstel af.

Diensttijd

Volgens GunPolicy.org, in beheer van de universiteit van Sydney, behoort het land naar verhouding tot een van de wapenrijkste landen ter wereld. Op een bevolking van bijna 8,5 miljoen zouden er tussen de 1,2 en 4,5 miljoen wapens in omloop zijn. Precieze aantallen bestaan er niet, omdat het land pas in 2008 is begonnen met het registreren van particulier wapenbezit. Dat was eveneens een eis om onderdeel te mogen zijn van de Schengenzone.

Het hoge aantal wapens komt mede doordat Zwitserse mannen na de diensttijd hun wapens mogen houden en formeel een militair blijven. Daarin komt geen verandering onder de nieuwe wapenwetgeving.


Songfestivalwinnaar Duncan Laurence geland op Schiphol

Songfestivalwinnaar Duncan Laurence is weer terug op Nederlandse bodem. Zijn vliegtuig uit IsraŽl landde rond 17.00 uur op luchthaven Schiphol, waar hij wordt opgewacht door fans en cameraploegen.

Rond 18.00 uur reageert de zanger in een persconferentie op zijn overwinning op het Eurovisie Songfestival, de eerste Nederlandse winst in 44 jaar. De persconferentie is live te volgen via onze site en Facebookpagina.

Vanavond is er om 22.20 uur een extra uitzending van de talkshow Pauw met Duncan Laurence op NPO 1.

Erasmusbrug kleurt rood-wit-blauw

Ook buiten Amsterdam wordt vanavond stilgestaan bij de overwinning van de 25-jarige zanger. De Erasmusbrug wordt verlicht in de kleuren van de Nederlandse vlag "om Duncan namens de stad en alle Rotterdammers te feliciteren", zegt een woordvoerder van de gemeente.

De gemeente Hellevoetsluis, waar de muzikant opgroeide, gaat Duncan huldigen, al is nog niet bekend wanneer en hoe.


Man met Nachtwacht-tattoo ziet meesterwerk voor het eerst in het echt

Het Rijksmuseum heeft een bijzondere gast op bezoek gehad. De 51-jarige Marko Bak uit Nieuw-Lekkerland laat De Nachtwacht op zijn rug tatoeŽren, maar had het wereldberoemde kunstwerk nog nooit in het echt gezien. RTV Rijnmond schrijft dat Bak gisteren samen met Richard van Meerkerk, de tattoo-artiest die de tatoeage bij hem zet, voor het eerst oog in oog stond met het schilderij.

Beiden waren hiervoor nog nooit in het Rijksmuseum geweest. "Dit is voor mij de eerste keer. Ik ben niet zo'n museum-mens", geeft Bak toe.

De tatoeage van De Nachtwacht begon als een grap, maar is inmiddels uitgegroeid tot een groot project waarbij Bak in meerdere sessies urenlang moet stilzitten. "Toen ik Richard leerde kennen kwam ik erachter dat hij De Nachtwacht had geschilderd", vertelt Bak. "Toen zei ik een keer voor de grap: 'Als je een keer niks te doen hebt dan zet je De Nachtwacht toch gewoon op mijn rug.' Daarna heeft hij een tatoeage ontworpen en De Nachtwacht op mijn rug gezet."

De tatoeage is geen exacte kopie van het meesterwerk, een paar gezichten zijn vervangen door de gezichten van Bak zelf en zijn vrienden en familie.

In het Rijksmuseum konden de twee de tatoeage met het schilderij vergelijken:

Het Rijksmuseum kreeg lucht van dit verhaal en nodigde beiden uit voor een speciale rondleiding. Nadat de mannen verschillende kunstwerken van andere grootheden hadden bekeken, eindigde de rondleiding bij De Nachtwacht. "Het is best wel bijzonder", geeft Bak toe. "Nu kan ik hem goed zien, want de tatoeage op mijn rug kan ik natuurlijk niet goed bekijken."

Kunsthistoricus en museumgids Bregtje Viergever heeft de tatoeage ook bekeken en is ervan onder de indruk. "Alles zit erin. De Nachtwacht, de luitenant, het meisje en Rembrandt zelf", vertelt ze. "Ik vond het niet slecht gedaan."

Volgens de 51-jarige vrachtwagenchauffeur wist de museumgids interessante dingen te vertellen over het meesterwerk van Rembrandt van Rijn. "We kregen tijdens de rondleiding een aantal details te horen. Die details kenden we niet maar ze moeten nu ook in de tatoeage", zegt Bak.

Voor driekwart af

Er is voor Van Meerkerk dus nog een hoop werk te doen. "Het zijn allemaal kleine dingen, maar die zijn haast niet te tatoeŽren." De tatoeage is nog niet af. "Ik denk dat de tatoeage nu voor driekwart klaar is", vermoedt Bak. Hij heeft nog twee of drie sessies van maar liefst zeven uur voor de boeg en dan heeft Bak zijn eigen Nachtwacht.


Klaver: tijd voor 'tweede kabinet-Den Uyl'

Een volgend kabinet zonder GroenLinks is haast ondenkbaar, zei partijleider Jesse Klaver in een speech bij de viering van het dertigjarig bestaan van GroenLinks. Hij vindt dat het kabinet-Den Uyl, het meest linkse kabinet uit de Nederlandse geschiedenis, eindelijk een opvolger moet krijgen. Het motto van het kabinet-Den Uyl, 'spreiding van kennis, macht en inkomen', zou ook een prachtig motto zijn voor het nieuwe kabinet, vindt hij.

GroenLinks ontstond in 1989 uit een fusie van kleine linkse partijen. Volgens Klaver liggen er sinds die tijd dertig rechtse jaren achter ons, maar zal de komende dertig jaar links dominant zijn.

Keerpunt '21

Hij noemde de verandering die plaats moet vinden Keerpunt '21, een verwijzing naar Keerpunt '72, het gezamenlijk programma van de PvdA, D66 en de PPR (een van de voorlopers van GroenLinks) in 1972. Zij vormden na de verkiezingen van dat jaar de kern van het kabinet onder leiding van PvdA-leider Den Uyl.

GroenLinks zat nog nooit in de regering, maar volgens Klaver staat de partij er beter voor dan ooit. De grens van 30.000 leden is gepasseerd. GroenLinks had nog nooit zoveel Kamerleden en wethouders en ook de burgemeester van Amsterdam is van GroenLinks.

"We zijn nu de grootste linkse en progressieve partij", aldus Klaver. Hij nodigde de SP, de PvdA en D66 uit samen een sterk links-progressief blok te vormen, dat het hart kan vormen van het nieuwe kabinet.


Zeldzaam weer in Nederland: 12 graden aan de kust, 25 graden landinwaarts

Wie vandaag hoopte op een zonnige stranddag, kwam wat bedrogen uit. Aan de kust was het bewolkt en met maar zo'n 12 graden behoorlijk koud. Het was een groot verschil met het weer landinwaarts: daar was het juist erg zonnig en werden temperaturen van lokaal 25 graden gemeten.

"De oorzaak voor de grote temperatuurverschillen is een combinatie van relatief vochtige lucht, het koude water van de Noordzee van slechts 11 ŗ 12 graden, wind van zee en de krachtige zon", zegt weerman Gerrit Hiemstra.

Door het koude zeewater ontstaat er boven zee gemakkelijk bewolking en mist. "En met de noord- tot noordwestenwind drijft die bewolking naar het land, dit wordt in het westen van het land ook wel 'zeevlam' genoemd. In het binnenland zorgt de krachtige zon ervoor dat de mist en bewolking oplossen of niet ontstaan en het er tegelijkertijd lekker warm is", zegt Hiemstra.

Zeldzaam

De grote temperatuursverschillen in Nederland zijn tamelijk zeldzaam. Het komt in ons land niet vaak voor dat er verschillen zijn van meer dan 10 graden, laat staan 13 graden zoals vandaag het geval was .

Naast het warme weer landinwaarts en de kou aan zee, zijn er op veel plaatsen in Nederland ook onweersbuien. Die kunnen plaatselijk veel regen veroorzaken en verplaatsen zich langzaam.

"De combinatie van weersverschijnselen helpt mee om de buien extra kracht te geven. Aan zee staat een noordelijke tot noordwestelijke wind, in het binnenland een oostelijke tot noordoostelijke wind", zegt Hiemstra.

"Op de plek waar de luchtstromen elkaar ontmoeten, wordt de lucht min of meer gedwongen om op te stijgen en dat helpt om de buien te laten groeien. Dit noemen we in de meteorologie 'convergentie' en zo'n buienlijn heet dan ook een 'convergentielijn'."

Zo was de situatie om 17.00 uur:

Ook morgen zal er nog een behoorlijk groot verschil zijn in temperatuur. Hiemstra verwacht wel dat het gebied met kou wat groter zal zijn en het landinwaarts niet meer zo warm zal worden. De temperatuur zal morgen tussen de 12 en 22 graden liggen.


Voor het eerst wolvenpaar in Nederland vastgelegd op beeld

Voor het eerst is een wolvenpaar in Nederland op beeld vastgelegd. Dat meldt het wolvenmeldpunt van de Zoogdiervereniging. De dieren zijn eind april op de Veluwe gefotografeerd.

De twee wolven werden met een zogenoemde cameraval vastgelegd. Door de foto weten de onderzoekers nu zeker dat het om een mannetje en een vrouwtje gaat. Op het beeldmateriaal zien de experts aan de vorm van het lijf en de kop dat de voorste wolf een wolvin is. De achterste is vanwege de brede kop volgens de onderzoekers een rekel, een mannetjeswolf.

Sinds vorig jaar zomer worden sporen van wolven gevonden op de Veluwe en onderzoekers wisten begin dit jaar op basis van dna-onderzoek vast te stellen dat er twee wolvinnen leven. Daarmee werd bevestigd dat de wolf definitief terug is in het land. Het onderzoek wees ook uit dat in hetzelfde gebied een mannelijke wolf rondliep en dat hij optrok met een van de wolvinnen.

Wolvenpups

Het was lang onduidelijk of het wolvenpaar nog bij elkaar was, maar dankzij het beeldmateriaal weten de experts dat dit nog steeds het geval is.

"Het gaat nu heel snel", zegt Glenn Lelieveld van de Zoogdiervereniging. "Als er een wolvenpaar is, is het een kwestie van tijd voordat er pups zijn." Het is nog niet duidelijk of de wolvin al drachtig is.

Het wolvenmeldpunt blijft de dieren monitoren. Om de wolven niet te storen, blijft hun exacte locatie geheim. Als een bezoeker van de Veluwe toch het jonge paar en hun eventuele jongen tegenkomt, vraagt Lelieveld ze met rust te laten. "Maar probeer er ook van te genieten. Lukt het om foto's te maken, stuur ze dan op naar het wolvenmeldpunt."

Wolvenplan

Met het wolvenpaar gaat het Wolvenplan, opgesteld door de twaalf provincies om de komst van de wolf in goede banen te leiden, een volgende fase in. "De ontwikkelingen gaan snel", zegt Peter Drenth, gedeputeerde bij de provincie Gelderland tegen Omroep Gelderland. "De bevestiging dat we met een wolvenpaar te maken hebben betekent dat we voortvarend aan de slag moeten."

De Gedeputeerde Staten beslissen dinsdag over het instellen van een speciale commissie, bestaande uit schapen- en geitenhouders. Dan wordt een preventieplan opgezet om schapen en geiten te beschermen tegen wolven.

De provincie ondersteunt dit initiatief, onder andere financieel. Eerder beloofde ze al eventuele schade aan dieren door wolven volledig te vergoeden.


Stembussen India gesloten, premier Modi lijkt meerderheid te behouden

De grootste verkiezingen ter wereld zitten erop. De afgelopen vijf weken mochten 900 miljoen kiezers in India hun stem uitbrengen voor het 543 zetels tellende lagerhuis.

Op basis van de eerste exitpolls lijkt de coalitie van de zittende premier Narendra Modi de meerderheid te behouden. De coalitie rond de seculiere Congrespartij van Rahul Gandhi (geen familie van Mahatma Gandhi) volgt op ruime afstand.

Modi kwam met zijn hindoe-nationalistische Bharatiya Janata-partij (BJP) in 2014 aan de macht met de belofte van economische vooruitgang voor iedereen. Dat is niet gelukt: de werkloosheid is in 45 jaar nog niet zo hoog geweest. Deze verkiezingen werden daarom gezien als een referendum over de populariteit van Modi.

Dit zijn de duizelingwekkende cijfers van de grootste stembusgang ter wereld.

De verkiezingen waren verspreid over zeven stemdagen, waarvan de laatste vandaag werd gehouden. De stembusgang nam zoveel tijd in beslag omdat de meer dan een miljoen stembureaus beveiligd moesten worden door federale troepen. Vanwege de beperkte capaciteit werden de verkiezingen uitgesmeerd over meerdere dagen.

De enorme democratische operatie is nog niet voorbij. Donderdag begint het tellen van de stemmen.


Aanslag op toeristenbus in CaÔro, meerdere gewonden

In de Egyptische hoofdstad CaÔro hebben onbekenden een aanslag gepleegd op een bus met toeristen. Volgens de eerste berichten ging een explosief langs de kant van de weg af in de buurt van het Groot Egyptisch Museum, bij de piramides van Gizeh. Zeker zeventien inzittenden van de bus zijn gewond geraakt.

De bus raakte zwaar beschadigd door de explosie. Ruiten zijn kapot en in de voor- en achterkant van het voertuig zitten gaten. Hoeveel mensen er in totaal in de bus zaten, is nog niet bekend. Volgens de autoriteiten waren zeker 25 inzittenden toeristen uit Zuid-Afrika.

Aanslagen zijn een klap voor de toeristenindustrie, die belangrijk is voor de Egyptische economie. Eind vorig jaar kwamen in CaÔro drie toeristen uit Vietnam en hun gids om het leven bij een aanslag op hun bus.


Verkiezingen Oostenrijk mogelijk in september

Oostenrijk gaat mogelijk begin september naar de stembus voor een nieuw parlement. Volgens president Alexander van der Bellen is dat het beste moment voor snelle verkiezingen, zei hij na een overleg met bondskanselier Sebastian Kurz.

Gisteren viel het kabinet van Kurz vanwege het schandaal rond vicekanselier Heinz-Christian Strache, de voorzitter van de rechts-populistische partij FP÷.

Strache raakte in opspraak door een video waarin hij zich met FP÷-fractievoorzitter Gudenus open lijkt te stellen voor corruptie in aanloop naar de verkiezingen in 2017; hij was bereid bouwopdrachten te geven aan een dubieuze Russische investeerder in ruil voor invloed op een van de belangrijkste kranten van Oostenrijk.

Bekijk hier hoe Strache met de 'Russen' onderhandelt:

Strache bood zijn excuses aan en stapte op, maar voor kanselier Kurz (÷VP) was de maat vol. Hij trok de stekker uit zijn kabinet na het zoveelste incident met de FP÷. "Genoeg is genoeg", zei hij. "De FP÷ schaadt het aanzien van ons land."

Volgens president Van der Bellen moet er nu alles aan gedaan worden om het vertrouwen in de Oostenrijkse politiek te herstellen.


Boeren in Overijssel demonstreren na actie dierenactivisten Boxtel

In Overijssel hebben vanmiddag ruim honderd boeren geprotesteerd tegen de actie van dierenrechtenactivisten bij een varkensboerderij in Boxtel. Ze laken de in hun ogen extremistische werkwijze van de activisten en pleiten voor een andere manier van discussie voeren.

De boeren kwamen bijeen op een veld vlak bij Scheerwolde, waar ze met hun tractoren #doesnormaal schreven, schrijft RTV Oost. "We willen hiermee laten weten dat boeren open staan voor dialoog en discussie", zegt een van de initiatiefnemers, Eline Vedder. "Het gesprek moeten we met elkaar kunnen voeren, maar wel op een normale manier."

Maandag hebben ruim honderd dierenactivisten urenlang actie gevoerd door een varkensboerderij in Boxtel te bezetten. Boerenorganisaties reageerden direct woedend op en ook veel partijen in de Tweede Kamer hadden geen goed woord over voor de actie.

Polarisatie

De demonstranten van vandaag vinden dat sommige activisten in hun werkwijze doorslaan. "Een kleine groep mensen in de samenleving probeert het recht op keuzevrijheid van andere mensen te gijzelen", zegt Vedder. "Terwijl je ook gewoon normaal met elkaar om kunt gaan."

Met hun actie willen de betogers polarisatie ter discussie stellen. "We willen niet dat wat er in Boxtel is gebeurd het nieuwe normaal gaat worden", zegt Vedder. "We moeten op een normale manier met elkaar in gesprek gaan en blijven. Niet alleen over dierenwelzijn, maar ook over andere maatschappelijke thema's."


Confetti en olifantenmaskers: klimaatactivisten verstoren Belgisch tv-debat

Klimaatactivisten hebben vanochtend een Belgische verkiezingsuitzending kort verstoord. Tijdens een live debat tussen Guy Verhofstadt (Open VLD) en Geert Bourgeois (N-VA) stonden plotseling mensen uit het publiek op die naar de gesprekstafel liepen.

Bekijk hieronder beelden van het live tv-debat:

Ze hadden witte shirts aan waarop aandacht werd gevraagd voor klimaatverandering en gooiden confetti over de verbouwereerde presentator en zijn gasten. Toen medewerkers van het programma de eerste activisten uit de studio verwijderden, stapten nieuwe demonstranten uit het publiek naar voren.

Olifant

De actievoerders van Extinction Rebellion droegen ook olifantenmaskers. Later gaven ze aan dat ze het klimaatprobleem een olifant in de kamer vinden, die door niemand gezien wordt.

Extinction Rebellion is een organisatie die door burgerlijke ongehoorzaamheid de machthebbers tot maatregelen tegen klimaatopwarming wil dwingen. Ook in Nederland zijn ze actief: zo blokkeerden leden eind april verschillende wegen in Amsterdam en sprongen ze op Koningsdag in de Amersfoortse grachten om aandacht te vragen voor de stijgende zeespiegel.


'Wanstaltig slecht': hoe Madonna zo onzuiver kon zingen op het†Songfestival

Het had een van de hoogtepunten van de show moeten worden: wereldster Madonna als pauze-act tijdens het Eurovisie Songfestival. Een muzikaal hoogtepunt werd het niet, wel memorabel. Omdat het onzuiver was. Heel onzuiver.

"Wanstaltig slecht" en "schandalig", reageerde commentator Jan Smit in de uitzending. "Als je 1 miljoen euro krijgt en je laat dit zien, dan ben je het niet waard om op dit podium te staan."

Ook op sociale media waren de reacties niet mals:

Madonna zong twee nummers: haar hit Like a Prayer uit 1989 en Future van haar nieuwe album. Vooral bij het eerste nummer ging het behoorlijk mis, hoorde ook zangeres en zanglerares Marjolijn Polfliet.

Omdat ze gisteravond zelf op het podium stond, heeft ze het vanochtend teruggekeken. "Jeetje, heftig", is haar eerste reactie. "Ik heb er met verwondering naar zitten kijken."

Like a Prayer was volgens Polfliet structureel onzuiver. "Maar ze ademt ook op vreemde momenten, zakte weg aan het eind van zinnen. Ze leek mij fysiek niet in orde, moe, leeg, op."

De zanglerares kan zich niet voorstellen dat Madonna is bezweken onder de druk. "Ze treedt al zolang op voor zoveel mensen. In al die jaren heeft ze veel rare dingen gedaan op het podium, maar nooit slechte dingen voor zover ik weet."

Luister hieronder zelf naar de twee nummers die Madonna zong:

Ook falende techniek is niet de boosdoener geweest, denkt Polfliet, omdat die uit en te na wordt getest op zo'n groot evenement. De techniek kan bijvoorbeeld invloed hebben als een artiest zichzelf niet goed kan terug horen.

"Maar ik denk dat Madonna zichzelf prima terug hoorde. Ze merkte tijdens het optreden daardoor waarschijnlijk ook wel dat het niet goed was. Maar ja, als je fysiek niet bij machte bent om er iets aan te doen..."

Tijdens het tweede nummer maakte Madonna gebruik van autotune (zie kader hieronder). Daardoor was haar zang minder onzuiver, maar het was nog steeds niet goed. "Dat was ook futloos, alsof ze net een marathon had gelopen."

Presentatrice Emma Wortelboer zei gisteravond voordat ze de punten uitdeelde namens Nederland dat ze blij was dat Madonna 'autotune' had gebruikt:

Hoe abominabel het optreden ook was, Polfliet benadrukt dat iedereen een keer een slechte dag kan hebben. "Madonna is ook maar gewoon een mens. Maar goed, de tragiek van een artiest is ook dat je je hele carriŤre fantastisch kan zijn, en dat mensen dan die ene fout onthouden."

En sommigen verbinden daar stevige conclusies aan:


Is Nederland op weg naar een Zuid-Europees klimaat? Een jaar droogte

De droogte van vorig jaar heeft nog steeds effect op de natuur, dieren en de mens. Een jaar later is er nog van alles te merken van ťťn van de warmste en droogste jaren ooit gemeten. Wat voor effect heeft de droogte van toen, op het voorjaar van nu?

Om te beginnen zijn honderden huizen die met hun fundering rechtstreeks op een kleilaag staan, verzakt. De grond waarop ze met hun fundering rusten klinkt in. In de huizen ontstaan daardoor scheuren en kieren, en in sommige gevallen komt het plafond los van draagmuren. Herstel kost vaak tienduizenden euro's.

Bekijk in de video hieronder nog meer gevolgen van de droogte:

Uien- en aardappelboeren hebben een slecht jaar achter de rug. De opbrengst van hun oogst was veel minder. Dat heeft zijn weerslag op de prijs die nu voor de producten betaald wordt. Een teler die vorig jaar nog 7 cent per kilo uien kreeg, krijgt nu 60 eurocent vanwege de schaarste.

Natuurorganisaties propageren sinds de loeihete zomer actief het 'vergroenen' van tuinen. Het devies is, 'tegels eruit, planten en bomen erin'. "Zo houdt de bodem het water langer vast en zorgt de begroeiing voor verkoeling in de tuin", aldus Maarten Bruns van IVN, het instituut voor natuureducatie en duurzaamheid.

En als gevolg van de droogte van vorig jaar is er al een maand een beregeningsverbod met grondwater van kracht in het zuiden van Brabant. Het gebied is normaal al droog. Tot enkele jaren geleden was er altijd een beregeningsverbod in het voorjaar. Toch is de situatie van nu bijzonder zegt droogtecoŲrdinator Lonneke Schilte. "Het is heel uitzonderlijk dat een beek als De Gender de hele winter heeft droog gestaan."

In deze video zie je wat de gevolgen zijn voor natuur.

Boswachters, natuurbeheerders en boomverzorgers zien dat veel bomen een flinke klap hebben gekregen door een tekort aan water. De naalden en toppen van fijnsparren zijn bijvoorbeeld veel dunner dan andere jaren. Ook de jaarlijkse aangroei van takken is zichtbaar afgenomen.

Boomtechnisch adviseur Edward Konijnenberg kan het duidelijk zien. "Er hangt als het ware een grauwe sluier over veel percelen. Het frisse lentegroen is op veel plaatsen ver te zoeken. Hier op de Veluwe moet de heide nu een groene oase zijn, maar het is een grijsgrauwe bende."

Niet alleen bomen en mensen ondervinden de gevolgen, ook dieren worden getroffen. Marjan Bunning is boswachter in het FochteloŽrveen in Drenthe. Het waterpeil in dit hoogveengebied is in jaren niet zo laag geweest, waardoor roofdieren makkelijk bij de eieren van broedende kraanvogels kunnen komen. "Dat wat een ei wil pakken, kan er zo bij."

In onderstaande video zie je wat de droogte met dieren doet.

Verder ziet de boswachter dat kikkers minder plaatsen hebben om hun dril te leggen en dat ook zeldzame libellensoorten in aantal afnemen. "Je kunt je voorstellen dat als er minder planten in bloei komen, er ook minder nectar is. Dat betekent minder insecten en minder insecten betekent weer minder voedsel voor vogels. Dus de hele cyclus staat daarmee stil."

Maatregelen

Mondjesmaat worden maatregelen genomen tegen de gevolgen van een nieuwe periode met droogte. Huizenbezitters met verzakkingen kunnen in sommige gevallen bijvoorbeeld palen onder hun huizen aanbrengen. Akkerbouwers in gebieden waar niet mag worden beregend, stappen over op andere gewassen die minder water nodig hebben, of beter bestand zijn tegen een tekort.

Ook experimenteren sommige boeren met het aanbrengen van bermmaaisel op hun land, om de grond meer structuur en voeding te geven. Waterschappen in gebieden die afhankelijk zijn van regenwater, zoals De Dommel, houden met kleine stuwen in de watergangen het water in de buurt van waar het gevallen is.


Komende week kun jij je stem nog bepalen met deze verkiezingsdebatten

Maandag 20 mei

In Nieuwsuur gaan de christendemocraat Manfred Weber en sociaaldemocraat Frans Timmermans met elkaar in debat en dat is bijzonder, zeker voor een Nederlands tv-programma. Beide heren willen de baas van de Europese Commissie worden en zijn 'Spitzenkandidat'. Dat wil zeggen dat ze door Europese fracties naar voren zijn geschoven om de Europese Commissie te gaan leiden. Jeroen Wollaars leidt het debat, dat wordt opgenomen in Amsterdam.

Woensdag 22 mei

De avond voor de verkiezingen is NOS Nederland Kiest: De Stemming te zien, van 20.30 uur tot 22.00 uur op NPO 1. Aan de hand van thema's zoals klimaat en economie gaan twaalf Nederlandse lijsttrekkers in Veghel met elkaar in debat. Dionne Stax en Winfried Baijens presenteren, EU-correspondent Sander van Hoorn geeft duiding en politiek verslaggever Arjan Noorlander analyseert het debat vanuit Haags perspectief.

En dezelfde dag is er het veelbesproken een-op-een-debat tussen VVD-leider Rutte en Forum-leider Baudet. Tandenknarsend moesten de andere lijsttrekkers toezien hoe die twee elkaar de afgelopen dagen openlijk uitdaagden. Door er een tweestrijd van te maken hopen ze op extra aandacht en zetels. Het debat vanuit de Rode Hoed in Amsterdam wordt live uitgezonden in het tv-programma Pauw.

Donderdag 23 mei

NOS Nederland Kiest: Het Stemmen, van 20.35 uur tot 22.10 uur op NPO 1. Hoe Nederland heeft gestemd horen we zondag pas, na het sluiten van de stemlokalen in ItaliŽ. Wel komt er deze verkiezingsavond een exitpoll met een indicatie van het Nederlandse stemgedrag. Simone Weimans presenteert.

Zondag 26 mei

De eerste uitslagen van de verkiezingen zijn te zien in een extra lange uitzending van Nieuwsuur (NOS/NTR). De belangrijkste uitslagen in Europa worden gepresenteerd, alsook een eerste prognose van de zetelverdeling in het parlement. Jeroen Wollaars presenteert de uitzending en Dionne Stax brengt de uitslagen. 22.00 - 00.00 uur, NPO 2.

Voor de liefhebber

En afgelopen maandag waren de lijsttrekkers van twaalf Nederlandse partijen die meedoen al te gast in Nieuwsuur. In Museum Prinsenhof in Delft discussieerden ze over de belangrijkste Europese thema's. Arbeidsmigratie, het klimaat, asielbeleid en de rechtsstaat: het kwam allemaal aan bod.


Slingers vast in hoogspanningskabel bij huldiging BelgiŽ, 20 gewonden

In het Belgische Mol zijn twintig gewonden gevallen bij de huldiging van een hockeyploeg. Daarvan liggen er nog drie in het ziekenhuis, zij zijn er slecht aan toe.

Het incident vond plaats kort nadat de vrouwen van onder 19 jaar kampioen waren geworden. De slingers die werden afgeschoten tijdens de huldiging op het veld raakten een hoogspanningskabel boven het veld. Stroom ging via ijzeren hekken naar de elektriciteitskast in de kantine, waarna er een ontploffing plaatsvond.

De gewonden zijn tussen de 8 en 80 jaar oud. Burgemeester Caeyers van Mol sprak bij de Belgische commerciŽle zender VTM over een "een heel ongelukkig toeval".


Spaanse partij Vox†wacht Europese verkiezingen af en kiest nog geen fractie

Niet alle partijen die je zou verwachten waren gisteren aanwezig op het feestje van Salvini in Milaan. De Hongaren van Viktor OrbŠn kijken nog even de kat uit de boom. De Poolse regeringspartij PiS heeft moeite met de sympathie die sommige deelnemers hebben voor Rusland, maar er is nog een opmerkelijke afwezige in Milaan: de Spaanse partij Vox. Reden voor onze correspondent Rop Zoutberg om op onderzoek uit te gaan.

Hoewel Salvini vast rekende op hun komst kwamen ze gewoon niet. "Ach, we hebben gewoon geen uitnodiging ontvangen", verklaart IvŠn Espinosa, de vice-secretaris van Vox. "We zijn enorm hard bezig met bijeenkomsten voor de Europese verkiezingen." Na de vraag of er wellicht een speciale reden was om niet te gaan: "Ach. We hadden geen reden om wťl te gaan."

Maar druk zal de nieuwe rechts-populistische Vox het hebben. Volgens een peiling doet de partij het in Europa vergelijkbaar met de landelijke verkiezingen van april. Dat betekent dat Vox als nieuwkomer opnieuw 10 procent van de stemmen krijgt. Ofwel 4 tot 5 zetels van het totaal van 54 die Spanje in Europa heeft.

Met dat mogelijke resultaat denkt de partij nog niet echt na over opgaan in een parlementaire groep, zegt Espinosa. "Het gaat Vox er in de eerste plaats om de Spanjaarden een stem in Brussel te geven. We willen niet verzanden in een ideologische groep. Laten we eerst maar eens de verkiezingen afwachten."

Heeft Vox wel een voorkeur?

Hij somt op dat er al goede contacten liggen met de Conservative Party in Engeland, de Poolse regeringspartij PiS, het Nederlandse Forum voor Democratie en radicaal-rechtse Italiaanse Fratelli d'Italia. Espinosa: "We zijn na het resultaat bij de Spaanse verkiezingen gefeliciteerd door werkelijk alle Europese partijen. Op de sociaaldemocraten en de groenen na, hŤ."

En steeds duikt een Nederlandse link op. Forum voor Democratie-voorman Thierry Baudet kwam dit voorjaar al naar Madrid voor een demonstratie van Vox. Vorige week vrijdag was er tijdens de jaarfeesten in Sevilla een nieuwe ontmoeting met Baudet. "Wat een uitgesproken kerel! Hij kwam gewoon in zijn korte broek! We hebben een goed contact met hem en Baudet is erg sympathiek. Hoe heet zijn partij ook alweer?"

De Moren

Europa heeft uiteindelijk veel aan Spanje te danken, bromt Espinosa. We hebben tijdens de reconquista 800 jaar gevochten tegen de intolerantie (de Moorse overheersing van het Iberisch schiereiland, red). Spanje Ūs de vrijheid en we willen best een deel van de macht aan Brussel afstaan. Maar we willen ook een deel behouden. De brexit is het bewijs dat bureaucraten - die door niemand zijn gekozen - een belangrijk land gewoon laten gŠŠn. In plaats van de EU te hervormen. Alleen een federaal Europa is de garantie dat we met elkaar overleven."

Overigens trekt Vox straks niet met Espinosa richting Europa. Boven aan de lijst staat de voormalige landsadvocaat Jorge Buxadť. Die stond dan weer eind jaren 90 op kieslijsten van de Franco-partij Falange, weten een aantal Spaanse kranten.


Songfestival komt naar Nederland: een peperdure megaklus

Dankzij Duncan Laurence en zijn nummer Arcade won Nederland in Tel Aviv na 44 jaar weer het Songfestival. Heel veel tijd voor euforie is er niet. Volgend jaar komt het mega-evenement naar Nederland. Bij de organisatie daarvan is elke minuut broodnodig.

Zo zal snel moeten worden besloten waar de 65ste editie van het Songfestival zal plaatsvinden. Aan kandidaten geen gebrek. Premier Rutte zei in het tv-programma WNL Op Zondag dat hij afgelopen nacht al sms'jes kreeg van burgemeesters.

Het Maastrichtse congrescentrum MECC wil het evenement graag binnenhalen. Ook Den Haag, Rotterdam (Ahoy), Zwolle (IJsselhallen), Arnhem (Gelredome), Utrecht (Jaarbeurs) en Amsterdam (Ziggo Dome, RAI en Johan Cruijff Arena) toonden interesse.

Belangrijk bij de locatie is dat er voldoende ruimte is voor kleedkamers, decorstukken, techniek en zo'n 1400 journalisten.

GeÔnteresseerde steden zullen zich met een bidbook officieel kandidaat moeten stellen bij de NPO, AVROTROS en de NOS, die gezamenlijk het evenement organiseren.

'Stiekem rekening mee gehouden'

In een persbericht laten de drie partijen weten dat het Songfestival van 2020 in ieder geval "een visitekaartje van Nederlandse creativiteit en media-innovatie" moet worden.

NPO-bestuursvoorzitter Shula Rijxman was gisteravond met een delegatie van de publieke omroep aanwezig in Tel Aviv om achter de schermen mee te kijken. De eerste plannen liggen al op tafel, zei ze, "omdat we er stiekem al een beetje rekening mee hadden gehouden".

Dat Rijxman meekeek is niet ongebruikelijk, zegt Sietse Bakker. Hij was een aantal jaren event supervisor van het Songfestival. "Eigenlijk is een jaar te kort en moet het onmogelijke mogelijk worden gemaakt. Als je dus nu al kunt meekijken, kun je daar je voordeel mee doen."

Rijxman erkent dat er weinig tijd is om het evenement op poten te zetten. "Maar het lukt andere landen ook ieder jaar om het goed voor elkaar te krijgen. Dan lukt het Nederland zeker."

Rutte: geen extra budget

Er is volgens haar tussen de 25 en 30 miljoen euro nodig voor het Eurovisie Songfestival. Naast een eigen bijdrage van de gaststad zijn er verschillende potjes beschikbaar, zoals een bijdrage van de omroepen van de deelnemende landen (6 miljoen euro).

Het organiserende land krijgt daar internationale aandacht voor terug en de organiserende stad profiteert van de vele toeristen en journalisten die overnachten in hotels.

Premier Rutte zei dat de publieke omroep wat hem betreft geen extra budget krijgt voor het faciliteren van het evenement. "Laten we eerst kijken of het uit het bestaande budget kan en als ik naar de salarissen kijk, denk ik dat daar nog wel wat ruimte voor is", zei hij in WNL Op Zondag.

De PvdA is kritisch over deze opmerking. "Dit is natuurlijk een uitgelezen kans om de mooiste kanten van Nederland te laten zien. Dan gaan we dat natuurlijk samen dragen zodat het niet een verkapte bezuiniging op de omroep wordt", zegt Kamerlid Van den Hul.

Rijxman verwacht niet dat de financiering een probleem wordt. "Het Songfestival is een van de beste promoties voor Nederland."


De vorige winnaars op campagne: bezorgdheid bij FvD, klimaat bij GroenLinks

Forum voor Democratie werd bij de laatste verkiezingen uit het niets de grootste, GroenLinks groeide ook fors: een ruime verdubbeling wat betreft zetels in de Eerste Kamer. Ideologisch verder uit elkaar kan haast niet, maar beide partijen hebben de wind mee.

Die wind willen ze natuurlijk in de zeilen houden, zodat ze hun winst donderdag kunnen prolongeren bij de verkiezingen voor het Europees Parlement. Daar doen de landelijke kopstukken hun best voor, maar niet alleen zij. ook de Europese lijsttrekkers van Forum en GroenLinks trokken de afgelopen week het land in. Dat leverde twee uiteenlopende campagnes op.

Om met de grootste winnaar van maart te beginnen: Forum-lijsttrekker Derk Jan Eppink was vooral te vinden in het oosten van het land. "Nederland is groter dan de Randstad en omdat ik zelf uit het oosten kom, wilde ik hier zijn", aldus de voorman. Een van de campagnebijeenkomsten was woensdag in Emmen. "We gaan vandaag niet zenden, we willen discussie", heet het aan het begin van de avond.

Zo'n zestig mensen zijn afgekomen op de avond in de zaal van een hotel. "Jammer dat er vanavond voetbal is, iedereen zit in het stadion", verklaart de Drentse lijsttrekker voor de Provinciale Staten Hendrikus Velzing de lege stoelen in de zaal. Die avond is de laatste speelronde in de Eredivisie. "Gelukkig is Emmen al zeker van handhaving, anders was er helemaal niemand gekomen."

Als de mensen die er wel zijn naar de eerste rijen zijn gedirigeerd, begint Eppink aan zijn verhaal. Gezeten naast een poster van een schip uit de Gouden Eeuw (grote Nederlandse vlag op het achtersteven) gooit hij er ontspannen wat anekdotes en oneliners uit.

Over het doel van zijn eigen partij: "Wij willen de eerste serieuze oppositie in het Europees Parlement worden. Dat is hard nodig, want een parlement zonder oppositie is net een zangkoor."

De oppositie moet vooral de integratie van de EU temperen, vindt Eppink. "Als uw bijna failliete buurman bij u aanklopt en vraagt om samen een lening af te sluiten zou u dat dan doen?" Ontkennend gemompel uit het publiek. "Dat is wel hoe het nu is: Nederland en Duitsland zijn de pinautomaat van de EU."

De 60-jarige Eppink is de leider van een debutant bij de Europese verkiezingen, maar hij heeft al veel ervaring in Brussel. Van 2009 tot 2014 was hij EuroparlementariŽr voor de Belgische partij Lijst Dedecker, die lid was van de eurosceptische fractie. Eerder werkte hij onder meer voor Eurocommissaris Frits Bolkestein van de VVD.

Na zijn eigen verhaal, volgt een spervuur aan vragen voor Eppink. De onderwerpen zijn divers, maar een duidelijke overeenkomst is de bezorgdheid bij de vragenstellers. Zorgen bijvoorbeeld over geld dat in Europa van het noorden naar het zuiden gaat. Eppink: "Geld in de EU is onderhevig aan zwaartekracht, het gaat van boven naar beneden." Maar ook zorgen over toetreding van Turkije en over media die eenzijdig berichten.

En er zijn zorgen over de verdwijnende Nederlandse identiteit. "Nederlanders hebben een schaamtegevoel over hun eigen cultuur. Wij denken in schuld en boete. J.P. Coen mag niet meer, standbeelden worden van hun sokkels getrokken", stelt de lijsttrekker. "Forum is vůůr het tonen van Nederlandse waarden."

Niet iedere aanwezige is een aanhanger, er zijn ook zorgen over de wens van FvD om een referendum te houden over uittreding. "Ik ben hier voor het tegengeluid", begint een man zijn verhaal. "Ik ben al 40 jaar lid van D66 en ik vind dat de EU ons veel heeft gebracht." Gelach uit het publiek, maar even later ook luid applaus, omdat de man het lef heeft gehad om te komen. Eppink: "Dank dat u hier bent, een tegengeluid is altijd welkom natuurlijk. Wij zijn immers Forum voor Democratie."

Een van de belangrijkste zorgen, die vaker terugkomt, is die over klimaatmaatregelen. Het gevoel heerst dat die worden opgedrongen, niet in de laatste plaats door de EU. Eppink: "U mag geen biefstukje meer, vliegen ook niet, en de auto is een duivel op wielen. U mag nog net uw tanden poetsen, maar niet te lang. Wij vinden dat mensen zelf mogen kiezen." Hij benadrukt daarbij nog dat de gewone man niet hoort te betalen "voor dat soort klimaatplannen van GroenLinks".

GroenLinks-rally's

Daar heeft Bas Eickhout wel wat op te zeggen. Heel veel zelfs. De lijsttrekker van GroenLinks, voorheen klimaatwetenschapper, gaf de afgelopen weken op verschillende plaatsen college over het klimaat. En ook tijdens andere rally's van de partij is het klimaat het belangrijkste thema.

Een van die bijeenkomsten is in Nijmegen, waar de 42-jarige Eickhout heeft gestudeerd. Een stuk of dertig aanhangers zijn zaterdagochtend komen opdagen. Een aanzienlijk deel draagt een GroenLinks-jack. Eerst een speech van de lijsttrekker en dan gaan ze de wijk in om mensen te overtuigen.

Na wat inleidende woorden van wethouder HarriŽt Tiemens ("Wat heeft Nijmegen met Europa? Nou, je hoeft maar te graven of je vindt een Romein") komt de Europese voorman vol enthousiasme aanlopen. "Goedemorgen! Dus hier is het feestje!"

Eickhout ziet een kans, vertelt hij aan het publiek. "Er is een goede mogelijkheid dat de christendemocraten en de sociaaldemocraten geen absolute meerderheid halen donderdag. Geen verstikkende meerderheid." En dat is waar GroenLinks om de hoek komt kijken. De lijsttrekker hoopt dat zijn EU-fractie kan deelnemen aan een coalitie. "Wij willen een positieve beweging."

Dat lijken de aanwezigen ook te willen. Geen bezorgde vragen, ze willen vooral verduidelijking van Eickhout voor als ze zo de deuren langsgaan. "Je hoeft niet alles uit Europa te verdedigen", geeft de lijsttrekker mee. "Er wordt natuurlijk ook slecht beleid gemaakt in Brussel, net als in Den Haag trouwens."

Een man vraagt hoe hij moet uitleggen wat de concurrent Partij voor de Dieren nou wil met Europa. Eickhout, lachend: "Tja, ik snap ze ook niet Maar ik zou zeggen: val ze niet te veel aan, de vijand zit op rechts." Toch is ook de lijsttrekker niet bezorgd. "Want er is een grote meerderheid in Nederland die voelt dat er wat moet gebeuren", zegt Eickhout, doelend op het klimaat. "Ja, dat is ons thema."

Met verregaande Europese klimaatmaatregelen hoopt Eickhout het speelveld in Europa en de wereld te veranderen. "Je kan het debat in andere landen aanzwengelen. Je kan elkaar uitdagen om het beter te doen, dat is het spel dat wij spelen." Dat spel moet vooral worden gespeeld voor de jeugd, benadrukt hij tegen het publiek, dat voor een groot deel uit jongeren bestaat. "Jullie zijn nog jong. Jullie moeten je eigen toekomst bepalen. Dus ga nu maar de deuren langs, want elke stem telt voor GroenLinks!"

Derk Jan Eppink besluit de Forum-avond in Emmen in soortgelijke bewoordingen. "Als u nou allemaal in ieder geval gaat stemmen, dan worden wij donderdag misschien wel weer de grootste " Dat levert hem het luidste applaus op van de avond.


5,3 miljoen kijkers voor Duncan Laurence tijdens piek Songfestival

Ruim 5,3 miljoen mensen zaten gisteravond voor de televisie toen de Nederlandse zanger Duncan Laurence in Tel Aviv zijn lied Arcade vertolkte. Met het lied won de 25-jarige Laurence namens Nederland voor het eerst in 44 jaar de finale van het Eurovisie Songfestival.

De vier uur durende uitzending trok over de hele avond gemiddeld 4,4 miljoen kijkers, maar uit aanvullende kijkcijfers van de AVROTROS blijkt dus dat tijdens het optreden van Laurence bijna een miljoen mensen meer aan het kijken waren.

Na de finale bleven volgens Stichting Kijkonderzoek nog eens 2,4 miljoen mensen op om de uitslag te bekijken, die pas na middernacht kwam, met een piek van 4,6 miljoen kijkers rond 01.00 uur; het moment waarop bleek dat Laurence het Songfestival had gewonnen.

Bekijk hieronder een interview met Duncan van vlak na de uitzending:

Het Songfestival was gisteren met afstand het best bekeken programma op de Nederlandse televisie. Tijdens de uitslagen had bijna 80 procent van alle Nederlandse tv-kijkers ingeschakeld op het liedjesfestijn. Gedurende de finale zelf was dat 74,5 procent.

De best bekeken Songfestivalfinale blijft die van 2014, toen Waylon en Ilse DeLange meededen als The Common Linnets en op de tweede plek eindigden. Die finale trok gemiddeld 5,1 miljoen kijkers.

Duncan Laurence is oud-student van de Rockacademie in Tilburg. Studenten en medewerkers keken vol spanning naar de uitslag:


De winnende Duncan gemist? Hier zie en lees je alles!

Na 44 jaar heeft Nederland het Eurovisie Songfestival weer gewonnen. Duncan Laurence maakte de favorietenrol die hij van de bookmakers had gekregen waar en bleef met Arcade de concurrentie voor. Makkelijk ging dat niet, het was tot het einde razend spannend. Duncan had zijn overwinning te danken aan de punten van het publiek. Na de bekendmaking van de punten van de vakjury's stond hij nog derde, achter Zweden en Noord-MacedoniŽ.

Daarna werden in omgekeerde volgorde de punten van het publiek gegeven, met Zweden dus als laatste van de 26 landen in de finale.

De ontlading na de bekendmaking was enorm, ook bij de gebarentolk (en zijn collega's die later het beeld in springen):

De 25-jarige Duncan kreeg de eerste prijs uit handen van de winnaar van vorig jaar, de IsraŽlische Netta Barzilai. "Dit is als je groot durft te dromen. Dit is voor muziek op de eerste plaats, altijd", reageerde hij, aansluitend bij het thema van het festival: dare to dream.

Daarna zong Duncan breed lachend het winnende nummer nog eens, dit keer staand en niet achter de vleugel. Aan het eind kwam zijn team, met daarin Ilse DeLange, achter hem staan:

Na afloop stond hij nog helemaal te shaken, zo vertelde hij aan commentatoren Jan Smit en Cornald Maas. "Ik dacht, waar gaat dit heen? Maar uiteindelijk stelde ik mezelf gerust met de gedachte 'het gaat om de muziek. Ik kan de winst nog pakken.' Music first."

Duncan zei te hebben gezongen "zoals het in mijn hart voelt":

Natuurlijk kwamen meteen van alle kanten de felicitaties. Via Twitter lieten koning Willem-Alexander en koningin MŠxima weten trots te zijn:

Premier Rutte noemde het een subliem en krachtig optreden:

Op de Rockacademie in Tilburg, waar Duncan Laurence op heeft gezeten, waren ze ook door het dolle heen:

In de einduitslag eindigde ItaliŽ uiteindelijk op de tweede plaats. Rusland werd derde. Zweden zakte door de stemmen van het publiek van 1 naar 6 en Noord-MacedoniŽ van 2 naar 8. Het Verenigd Koninkrijk werd 26ste en laatste.

En voor wie er niet genoeg van kan krijgen: hier nog een compilatie van alle liedjes uit de finale en het nummer Arcade zoals Duncan het gisteravond de eerste keer zong:

Overigens verliep niet alles vlekkeloos in Tel Aviv. Tijdens het bekendmaken van de publieksstemmen werd de afvaardiging uit IJsland door het publiek uitgefloten en uitgejoeld. Dat gebeurde omdat zij sjaals in de kleuren van de Palestijnse vlag vasthielden.

Bij pauze-act Madonna was er soortgelijke ophef. Aan het eind van haar act liepen een danser met een IsraŽlische vlag en een met Palestijnse vlag gezamenlijk op het podium. Organisator EBU was daar niet blij mee. "Dit is een apolitiek evenement en Madonna is daar van tevoren op gewezen", luidt de verklaring.

Overigens was dit niet het enige waar over werd gesproken na Madonna's optreden. Veel mensen viel op dat ze haar eerste nummer, de hit Like a prayer, niet zuiver zong. Daarna zong ze met de Amerikaanse rapper Quavo nog een nieuw nummer Future.

Vanwege de rechten, kunnen we je alleen 20 seconden van Future laten zien:

Op Twitter ging het ook over het gebrek aan zuiverheid van haar zang.

De winst van Duncan betekent dat het nu aan Nederland is om volgend jaar het Eurovisie Songfestival te organiseren. Waar het zal worden gehouden, wordt later bepaald, maar het MECC in Maastricht heeft zich in een persbericht al opgeworpen als kandidaat-gastheer. Eerder lieten ook Amsterdam, Den Haag en Rotterdam weten belangstelling te hebben.

NBTC Holland Marketing ziet enorme kansen voor promotie van ook "de minder bekende plekken van ons land".

Maar voorlopig zullen alle ogen nog wel op Duncan Laurence gericht zijn. Vanmiddag vliegt hij met zijn team terug uit IsraŽl. Naar verwachting zal zijn vliegtuig tegen 17.00 uur op Schiphol landen.

Vanavond is hij te gast in een extra uitzending van Pauw, vanaf 22.20 uur op NPO 1. Aan tafel bij Jeroen Pauw niet alleen Duncan Laurence, maar ook Ilse DeLange, andere teamleden, commentatoren Cornald Maas en Jan Smit. Ook zijn er verschillende oud-deelnemers, onder wie Getty Kaspers. Zij was in 1975 de zangeres van Teach-In, dat won met het nummer Ding-a-dong.
Nu algemeen nieuws