Nieuws


++ Nieuws ++
Nieuws zoeken in alle dagbladen
( Ook zoeken in archieven! )

Nieuws zoeken via zoeknieuws.nl


Nieuws zoeken ( NOS )


Zoeken met Google


| Klik hier voor het weerbericht |NOS RSS reader

Kachels NEC blijven uit: voetbalsupporters in de kou

Pech voor de supporters van NEC en Sparta die morgen de wedstrijd tussen hun clubs willen zien in het Goffertstadion in Nijmegen. De kachels zijn afgekeurd. De verwarming kan pas weer aan als een nieuwe milieukeuring is gedaan.

Omdat het naar verwachting fris blijft (een graad of 7 met een strakke oostenwind) raadt NEC de fans aan zich warm aan te kleden.

De kachels in het stadion zijn eerder afgekeurd bij een onaangekondigde milieukeuring. Stadionmanager Theo van Benthum zegt bij Omroep Gelderland dat ze pas weer aan mogen als alle onderdelen van de verwarmingsinstallatie zijn gekeurd. Morgen is dat zeker niet het geval.

Wanneer de kachels wel weer kunnen branden, is onduidelijk. Van Benthum gaat ervan uit dat de verwarming de volgende thuiswedstrijd weer aan mag. Die is op 30 november, tegen Volendam.


Directe trein tussen Eindhoven en DŁsseldorf in 2025

Er komt een directe trein tussen Eindhoven naar DŁsseldorf. Staatssecretaris Van Veldhoven heeft een plan daarvoor voorgelegd aan de Tweede Kamer. Reizigers kunnen tussen Eindhoven en DŁsseldorf nu ook al met de trein, maar dan moeten ze overstappen in Venlo.

Door de directe verbinding zouden mensen nog maar 1 uur en 40 minuten over de reis doen. Nu is de reistijd zo'n 2 uur. De verwachting is dat de verandering zo'n 250.000 extra reizigers zal opleveren, een stijging van 40 procent.

Van Veldhoven praat over de verbinding met Duitsland. Ze verwacht dat die in 2025 een feit is. Volgens de staatssecretaris kan over een paar weken met de aanbesteding worden begonnen. Daarna moeten treinen worden besteld en geleverd die zowel op het Duitse als het Nederlandse spoor kunnen rijden.

De staatssecretaris vindt dat ook op andere plaatsen betere internationale treinverbindingen moeten komen. Ze wil bijvoorbeeld kortere reistijden tussen Amsterdam en Berlijn en meer treinen tussen Amsterdam en Londen.


Politie dagen bezig met ontmanteling drugslab Ankeveen

Op een bedrijventerreintje in Ankeveen heeft de politie gisteravond een zeer groot drugslaboratorium aangetroffen. De Landelijke Faciliteit ondersteuning Ontmanteling (LFO) van de politie verwacht nog dagen bezig te zijn met de ontmanteling. Daarbij schiet onder meer de brandweer te hulp.

Volgens NH Nieuws viel de politie gisteravond met veel mensen in een loods binnen op een klein bedrijventerrein midden in de weilanden. Volgens het Noordhollands Dagblad is er gistermiddag al een verdachte aangehouden in verband met de vondst.

"Mijn nachtdienst begint deze keer met het bewaken van een zeer groot drugslab in onze regio", schreef een wijkagent gisteravond laat op Instagram. "De collega's zijn vanavond al druk geweest met het ontmantelen en melden zich morgenochtend weer om verder te gaan. We hebben een verdeling gemaakt om de lasten te verdelen."

Vanochtend werd duidelijk dat de ontmanteling van het lab waarschijnlijk nog dagen gaat duren. De politie weet nog niet hoe groot het drugslab precies is en hoeveel drugsafval er is opgeslagen.


Zuidwolde oefent voor aardbeving met 'ingestorte' kerktoren en brug

Om 09.30 uur begon vanochtend in Zuidwolde in Groningen een aardbeving. Geen echte gelukkig. Het natuurgeweld werd nagebootst door de Veiligheidsregio Groningen om inwoners van het aardbevingsgebied voor te bereiden op een rampscenario.

En dus klonk het vanochtend in het dorp alsof de aarde rommelde. Op een subwoofer in het dorp werd het geluid van een voorbijrijdende vrachtwagen afgespeeld. Daarna was het afwachten hoe de ruim duizend inwoners van Zuidwolde zouden reageren.

"Dat was even spannend. Het is niet zo dat het dorp massaal meedoet, maar er kwamen wel enkele tientallen mensen naar buiten", zegt Sylvian Noeken van de Veiligheidsregio. "Zij controleerden het huis op schade of belden even bij de buren aan om te vragen hoe het ging."

De inwoners van Zuidwolde waren vooraf op de hoogte gesteld van de oefening. Het is de bedoeling dat zij zichzelf proberen te redden, zonder al te veel hulp van de hulpdiensten. "Door het hele dorp gebeuren onverwachte dingen", vertelde Erica van Lente, burgemeester van de gemeente waarin Zuidwolde ligt, voorafgaand aan de oefening in het NOS Radio 1 Journaal.

Zo is in een straat zogenaamd een auto tegen een boom gebotst na de aardbeving. Ook is een nagemaakte kerktoren ingestort, de "toren" van containers en betonplaten ligt op de grond. De Veiligheidsregio wil vooral zien hoe de samenwerking tussen de inwoners verloopt, zegt Noeken.

Inwoners redden zichzelf

Sommige dorpelingen willen niet meedoen aan de oefening. "Bijvoorbeeld omdat hun gezondheid dat niet toelaat of omdat ze zo geraakt zijn door de gaswinningsproblematiek dat ze dat niet zien zitten", zegt Van Lente. "'Er zijn ook mensen van de GGD aanwezig, zodat mensen die extra door deze oefening worden geraakt, hun verhaal kwijt kunnen."

De oefening duurt in totaal drie dagen. Vanmiddag doen ook de hulpdiensten massaal mee, maar vanochtend moesten de inwoners van Zuidwolde zichzelf redden. Van Lente: "Bij een eventuele echte aardbeving zijn zij degenen die geraakt worden en moeten zij misschien ook wel eerste hulp verlenen."


Dronryp loopt te hoop tegen steile brug. Tevergeefs

De rechter vindt dat de aanleg van een nieuwe brug in het Friese Dronryp gewoon kan doorgaan. In tegenstelling tot veel omwonenden is hij niet bang dat de op- en afrit te steil is voor voetgangers en fietsers.

In het kort geding dat de omwonenden hadden aangespannen, geeft hij toe dat het even doortrappen is maar hij noemt de hellingspercentages 'aanvaardbaar comfortabel'.

Dronryp, een dorp tussen Leeuwarden en Harlingen, is verdeeld over de nieuwe brug over het Van Harinxmakanaal. De hellingshoeken en de hoogte van de nieuwe brug zijn het probleem. Dorpsbelang Dronryp vreest dat de brug een onneembare hobbel wordt voor fietsers. Kinderen, ouderen en ook mensen in een rolstoel zouden de brug 'amper' over kunnen komen.

Windscherm in de vorm van bomen

In september was er overleg tussen de werkgroep en gedeputeerde Poepjes. Zij beloofde paarse fietsstroken aan te brengen op het wegdek, zodat automobilisten meer rekening zullen houden met klimmende fietsers.

Ook komt er op nieuwe brug aan ťťn kant een windscherm, mogelijk in de vorm van een rij bomen. Verder wilde Poepjes geen concessies doen. Een lagere brug of minder steile hellingspercentages zouden tot hinder voor de scheepvaart leiden.

Laatste strohalm

Omwonenden hadden er geen vertrouwen meer in. Gisteren diende het kort geding tegen de provincie waarin de werkgroep stillegging van de bouw eiste. "We hebben als dorpsbelang de weg naar de rechter nog nooit hoeven kiezen. Maar in dit geval vonden we dat de gesprekken met de provincie onvoldoende waren", zegt Klaas Koopmans van Dorpsbelang Dronryp.

Bij Omrop Fryslan reageert hij teleurgesteld op de negatieve beslissing van de rechter. "Dit was voor ons de laatste strohalm. Dan is het erg teleurstellend dat de rechter zegt dat we op sommige punten gelijk hebben, maar dat de vergunning niet kan worden geschorst".

Dorpsbelang Dronryp wil nu bij de gemeente pleiten voor de aanleg van aparte fietspaden op de brug zodat fietsers in eigen tempo omhoog en omlaag kunnen klimmen.

Over de noodzaak van een nieuwe brug is iedereen het eens. De oude brug is ruim 75 jaar oud en in slechte staat: voertuigen zwaarder dan 30.000 kilo mogen er al bijna vijf jaar niet meer overheen en boven windkracht 6 mag de brug zelfs niet worden bediend.


Onrustig bij Erasmusbrug tussen Piet-betogers, elders enkele aanhoudingen

Op enkele plekken in het land heeft de politie ingegrepen bij protesten voor of tegen Zwarte Piet. In Rotterdam liep een confrontatie tussen voor- en tegenstanders van Zwarte Piet uit de hand. De politie heeft ingegrepen bij de Erasmusbrug.

De tegenstanders van Zwarte Piet wilden geen plaats nemen in het demonstratievak waar ze van burgemeester Aboutaleb van Rotterdam mochten betogen. "Pro-Pieten, schaam je", riepen de ongeveer honderd anti-Zwarte Piet demonstranten.

Zij raakten later slaags met verschillende automobilisten aan de voet van de Erasmusbrug. Die gooiden eieren, vuurwerk en rookbommen. De politie greep snel in. Inmiddels is het er weer rustig: de anti-Zwarte Piet-demonstranten zijn door de politie weggeleid.

Er zijn meerdere mensen aangehouden. Verschillende anderen raakten lichtgewond.

Arrestaties

Ook in Hoorn en Zaandam zijn mensen gearresteerd. De betoger in Hoorn werd opgepakt nadat hij een spandoek van een hek trok. In Zaandam gooide een betoger een onbekend voorwerp.

Eerder vanochtend hield de politie een bus van de actiegroep Kick Out Zwarte Piet bij Alkmaar tegen. De bus was vanuit Amsterdam onderweg naar de intocht van Sinterklaas in Den Helder. De actiegroep had vanochtend juist gemeld dat de demonstratie was afgeblazen vanwege de dreiging van mensen die de wegen naar Den Helder zouden blokkeren. Dat bleek een schijnbeweging.

De bus werd aan de kant gezet omdat Kick Out Zwarte Piet geen afspraken had gemaakt over de betoging. Gisteren konden gemeente, politie en Kick Out Zwarte Piet geen overeenstemming bereiken over het tijdstip. Daarop meldde Kick Out Zwarte Piet dat ze niet met hun plan doorgingen, zegt de politie.

Demonstratieplek

Toen de politie doorkreeg dat de demonstranten toch onderweg waren naar Den Helder, hielden agenten de bus bij Alkmaar tegen. De politie zegt dat het doel hiervan was om afspraken met de demonstranten te maken en hen op een veilige manier naar een demonstratieplek te begeleiden. "De vertegenwoordiger van de demonstranten ging niet akkoord met de hun aangeboden demonstratieplek", schrijft de politie in een persbericht.

De bus is waarschijnlijk naar Amstelveen gegaan, zo is op te maken uit een filmpje van de betogers op Facebook.

Afgeblazen

In verschillende plaatsen in Nederland zijn anti-Zwarte Piet-demonstraties afgeblazen. In Apeldoorn gaat een demonstratie van Kick Out Zwarte Piet niet door, meldt de gemeente. Ook een demonstratie in Nijmegen gaat niet door.

In Hoorn zou een groep voor Zwarte Piet gaan betogen. Ook dat gaat niet door.


Fruittelers smokkelen peren naar Rusland

Ondanks het Russische embargo voor onder meer groente en fruit, komen er dagelijks nog veel Nederlandse peren op de Russische markt. De Volkskrant kwam erachter dat via smokkelroutes de Russische sancties omzeild worden door Nederlandse en Belgische bedrijven die handelen in conference-peren.

Nergens ter wereld groeit de conference-boom zo goed als in Nederland in BelgiŽ. Rusland was altijd de afzetmarkt bij uitstek. De conference-peer is daar populair en wordt niet alleen gegeten als nagerecht of tussendoortje maar ook als lekkernij bij de koffie.

In augustus 2014 kondigde Rusland een embargo af voor vlees, vis, zuivel, groente en fruit uit landen van de Europese Unie. Dat was het Russische antwoord op de sancties van de EU wegens de annexatie van de Krim door Rusland en de Russische steun voor de OekraÔense separatisten.

Daarna ontwikkelde zich een smokkelhandel om de Russische markt toch van de peren te blijven voorzien. Oost-Europese transportbedrijven brengen de peren via Litouwen en Wit-Rusland naar Rusland.

Truc

Om de peren Rusland in te krijgen is een truc bedacht, waarbij Afrikaanse landen betrokken zijn. Die landen leveren tegen betaling certificaten over de herkomst en de veiligheid van de peren. De bijvoorbeeld Liberiaanse peren in de Russische supermarkt zijn in werkelijkheid uit Nederland of BelgiŽ afkomstig.

Jaarlijks komt er zo 70.000 ton Nederlandse en Belgische peren in Rusland, schrijft de Volkskrant, waarbij Russische handelsfunctionarissen worden omgekocht. Rusland weet van de smokkel, maar is kennelijk niet bij machte ertegen op te treden.

Na de afkondiging van het Russische handelsembargo werden fruithandelaren door de EU gecompenseerd. Ook werden subsidie gegeven om nieuwe afzetmarkten aan te boren, maar de handel naar bijvoorbeeld het Midden-Oosten, China en Canada kwam om verschillende redenen nooit van de grond.


Elitemilitairen VS verdacht van dood collega

Vier elitemilitairen uit de VS worden ervan verdacht een collega te hebben gewurgd. Het gaat om twee Navy Seals en twee mariniers die een groene baret van de Amerikaanse landmacht zouden hebben gedood in Mali.

De vier zouden het 43-jarige slachtoffer vorig jaar juni hebben overvallen in zijn slaap. Hij werd met tape vastgebonden en in een wurggreep genomen. Toen hij daardoor overleed, logen ze over de toedracht.

Het motief van de vier is niet duidelijk. Mogelijk gaat het om een uit de hand gelopen ontgroening, maar er zijn ook berichten over dat de vier een vijandige relatie met het slachtoffer hadden.

De Amerikaanse commando's zijn in Mali om plaatselijke militairen te trainen. Twee van de verdachten zijn lid van het fameuze Seal Team Six, het commandoteam dat Osama bin Laden doodschoot.


Morbide buit: jager schiet hert met extra hoofd

Een bijzondere buit voor een jager in de Amerikaanse staat Kentucky. Hij schoot een hert met een extra hoofd, de rottende restanten van een soortgenoot.

Bob Long had in eerste instantie niet door dat er iets bijzonders was aan het dier. Pas toen hij het doodgeschoten hert van dichterbij bekeek, deed hij de morbide vondst. Het gewei van het dier was verstrengeld met dat van een dood exemplaar.

De boswachter die de vondst wereldkundig maakte heeft geen idee wat er precies is gebeurd met de dieren. Mogelijk heeft het bronstige dier enthousiast een rottend karkas aangevallen, waarna hun geweien in elkaar haakten.

Op internet vragen andere jagers zich af of Long deze buit als een of twee herten mag rekenen.


'Gezonde spanning' in Zaanstad voor intocht Sinterklaas

Nog een paar uur en dan is het zover: Sinterklaas komt aan in Zaandijk. De gemeente heeft maatregelen genomen om de landelijke intocht in goede banen te leiden.

In de uren voor het evenement hangt er een wat nerveuze sfeer, zegt verslaggever Roel Pauw in het NOS Radio 1 Journaal. "Het is gewoon een gezonde spanning", verzekert een bakker uit Zaandijk hem. "Politie hebben we hier altijd en dranghekken staan op ieder festival." Ze gaat ervan uit dat het een gezellige dag wordt, "voor iedereen, hoop ik ook".

Hoewel in de aanloop naar de sinterklaasintocht door veel mensen is benadrukt dat het vooral een kinderfeest is, staan voor vandaag ook vier demonstraties gepland. Het gaat om voor- en tegenstanders van Zwarte Piet. Ze hebben beloofd dat om een vreedzaam protest gaat.

Langs de route die de Sint aflegt, zijn twee demonstratievakken ingericht. Die liggen volgens de gemeente op gepaste afstand van elkaar, om confrontaties te voorkomen. Een groep die voor Zwarte Piet demonstreert wil "niet langs de hekken staan", zegt initiatiefnemer Kevin de Koning Panen, "het blijft natuurlijk gewoon een kinderfeest."

Op Facebook hebben zo'n honderd mensen zich aangemeld voor de demonstratie. "We willen aangeven dat er in Nederland miljoenen mensen zijn die van Zwarte Piet houden en dat helemaal niet zien als iets met slavernij of iets dergelijks", legt De Koning Panen uit. "Anno 2018 zijn Sinterklaas en Zwarte Piet traditie geworden."

Bij de landelijke intocht staan twee groepen die tegen Zwarte Piet zijn. Ook actiegroep Kick Out Zwarte Piet (KOZP) demonstreert vandaag. Niet bij de landelijke intocht, maar wel bij intochten in andere gemeenten. De anti-pietbetogers wilden ook in Den Helder protesteren, maar hebben de betoging daar op het laatste moment afgeblazen. Er zou door voorstanders van Zwarte Piet zijn gedreigd met een wegblokkade.

KOZP-voorman Jerry Afriyie sprak donderdag in Leeuwarden nog met enkele 'blokkeerfriezen', die voor de landelijke intocht van vorig jaar in Dokkum de A7 blokkeerden. Afriyie zegt dat hij het liefst met andere partijen om tafel gaat.

Hij en andere actievoerders demonstreren vandaag toch, omdat "we zien dat intochtcomitťs helemaal niet in gesprek willen gaan". "Gemeenten zeggen dat ze neutraal zijn, maar faciliteren desondanks toch parades. Wij zien dit als onze enige kans om mensen die hun ogen en oren sluiten, de boodschap mee te geven dat het 2018 is en dat het tijd wordt dat het sinterklaasfeest een feest voor alle kinderen wordt."

Demonstraties of niet, het kabinet riep mensen gisteren op om toch naar Zaanstad te komen. "Ik hoop dat mensen morgen, waartegen ze ook willen demonstreren, dat redelijk doen en dat Sinterklaas gewoon kan aankomen", zei minister Grapperhaus van Justitie en Veiligheid.

Ook de bakker uit Zaandijk ziet geen reden voor ouders om thuis te blijven. "Er wordt ook wel een hele hype omheen gemaakt." Ze vertelt dat ze de afgelopen dagen door meerdere journalisten is bezocht, die allemaal hetzelfde vroegen.

Zelf heeft ze er vooral zin in. "Ik denk dat iedereen met een tevreden gevoel dit feest gaat verlaten. En volgend jaar doen we het dan gewoon zoals we het allemaal willen. Het sinterklaasfeest moet wel doorgaan."


Klimwanden in trek: bouwers profiteren van professionalisering klimsport

Bouwers van klimwanden hebben het druk. Er komen steeds meer klimhallen bij in Nederland en ook op andere plekken in het land kan geklommen worden. "Scholen, defensie, politie, universiteiten en particulieren, ze willen steeds vaker een klimwand hebben", zegt een van de bouwers.

De sport wordt populairder. Wat daarbij helpt is dat klimmen op de Olympische Spelen van 2020 voor het eerst een officiŽle sport is. Er zijn drie disciplines op de Spelen - boulder, lead en speed - en voor elke discipline is een andere soort klimwand nodig.

Klimhallen in Nederland worden steeds meer aangepast op die disciplines. In Sittard staat de enige hal waar het onderdeel speed kan worden geoefend. Vandaag wordt daar het eerste open NK Speed gehouden. Een tweede hal is in aanbouw.

Uit cijfers van de Koninklijke Nederlandse Klim- en Bergsport Vereniging blijkt dat er inmiddels 34 klimhallen zijn en 21 boulderhallen. Dat is een verdrievoudiging vergeleken met tien jaar geleden. Naar verwachting komen er in 2019 drie tot zeven hallen bij.

"De markt stijgt door, het is booming", zegt Johan Kardolus van Vertigo Klimwanden uit Rotterdam. "BelgiŽ, Duitsland, CuraÁao, Saudi-ArabiŽ of Dubai, ze gaan de hele wereld over."

Ook de Klimwandspecialist (gevestigd in het dorp Klimmen) ziet een stijgende vraag. Volgens de producent is er vooral een grote vraag van scholen in BelgiŽ. Naast de nieuwe klimwanden die erbij komen moeten er ook al veel bestaande wanden worden vervangen.

Vooral boulderen wordt snel populairder. In die variant zijn de klimmers niet gezekerd, is de klimwand maximaal 4,5 meter hoog en ligt er onderaan de klimwand een dikke mat.

"Ik ben heel blij dat boulderen een onderdeel wordt van de Olympische Spelen", zegt Sander ter Steege van Bouldercentrum Delfts Bleau. "Het is de meest spectaculaire variant om te zien."

Hij heeft recent nog uitgebreid en hij verwacht nog meer drukte als de Olympische Spelen daadwerkelijk plaatsvinden. Volgens kenners is de kans klein dat er dan Nederlanders mee kunnen doen die in alle drie de disciplines goed genoeg zijn. "Hopelijk is het ook in 2024 een officiŽle sport bij de Spelen in Parijs. En dan hoop ik dat we ook een aantal Nederlandse sporters hebben die daar klaar voor zijn."


Dode en tientallen gewonden bij blokkadeactie van boze burgers in Frankrijk

Bij acties tegen de brandstofprijzen in Frankrijk is een dode gevallen. Een moeder met een ziek kind achter in de auto stuitte ten oosten van Lyon op een blokkade. Ze raakte in paniek en reed een vrouwelijke actievoerder dood.

Bij acties op andere plaatsen zijn 47 gewonden gevallen. 3 zijn er slecht aan toe. Volgens het ministerie van Binnenlandse Zaken zijn 24 mensen opgepakt.

Verspreid over het hele land zijn 2000 acties geteld met in totaal zo'n 150.000 deelnemers. Ze voeren actie tegen de stijging van de brandstofprijzen, onder meer met langzaamaanacties en door tolpoortjes bij snelwegen te blokkeren. Zo hielden 900 motorrijders een barbecue op de oprit van een snelweg bij Amiens.

Een liter euroloodvrij kost in Frankrijk nu zo'n 1,45 euro, maar het afgelopen jaar steeg de prijs met zo'n 23 procent, zei correspondent Frank Renout in het NOS Radio 1 Journaal. De stijging is mede het gevolg van hogere belastingen. President Macron wil de Fransen stimuleren op duurzamer energie over te gaan. Een liter diesel kost nu bijna evenveel als een liter benzine.

Burgers die zich de "gele hesjes" noemen, pikken de prijsstijgingen niet. De naam "gele hesjes" verwijst naar de gele fluorescerende hesjes die automobilisten verplicht in de auto hebben liggen.

Overal in het land zijn de gele hesjes te zien:

De actie kwam op gang nadat een ondernemer een petitie tegen de prijsstijgingen online had gezet. Zij kreeg veel bijval op sociale media. Twee vrachtwagenchauffeurs kondigden daarna een blokkade aan en binnen de kortste keren werden overal lokale actiegroepen opgericht.

Premier Philippe noemt de acties onacceptabel. De politie zal tegen blokkades optreden. 4000 agenten en de Franse ME zijn in staat van paraatheid gebracht. De ANWB raadt af vandaag naar of door Frankrijk te reizen.


CaliforniŽ zoekt meer dan 1000 vermisten, Trump naar rampgebied

Het dodental van de branden in CaliforniŽ is opgelopen tot 71. Op de lijst van vermisten staan 1011 namen, maar de autoriteiten denken dat er ook mensen die tussen staan die veilig zijn, maar wel als vermist zijn opgegeven.

Meer dan 5500 brandweerlieden proberen de branden te blussen. 590 vierkante kilometer staat nog in brand. Daarvan is de helft onder controle, maar vannacht wordt veel wind verwacht waardoor de branden weer kunnen oplaaien.

President Trump bezoekt vandaag het rampgebied in Noord-CaliforniŽ, waar ook het zwaar getroffen Paradise ligt. Het stadje van 27.000 inwoners is grotendeels door het vuur verwoest. In Paradise en twee naburige county's zijn bijna tienduizend huizen vernield, 52.000 mensen raakten dakloos.

Kort na het uitbreken van de branden, op 8 november, wekte Trump de woede van inwoners van het gebied. Trump zei op Twitter dat de branden te wijten waren aan slecht bosbeheer. Hij dreigde financiŽle bijdragen vanuit Washington te staken. Maar het grootste deel van de bossen in CaliforniŽ zijn van de federale overheid.

Gisteren herhaalde hij dat. In een interview met Fox News verbaasde hij zich erover dat hij brandweerlieden dood hout had zien weghalen. "Dit had al weggehaald moeten zijn", zei hij.


Gouverneursrace Georgia eindigt ongekend bitter

"Laat ťťn ding duidelijk zijn: ik geef mijn verlies niet toe." Met die woorden eindigde Stacey Abrams haar strijd om de gouverneur van de Amerikaanse staat Georgia te worden. Ze maakte ook duidelijk dat ze naar de rechter stapt om misstanden in de verkiezingen aan te kaarten.

De strijd tussen Abrams en haar Republikeinse tegenstander Brian Kemp trok landelijke aandacht: Kemp kreeg de uitgesproken steun van president Trump, Abrams wist oud-president Obama en mediaster Oprah Winfrey te strikken voor haar campagne om als eerste zwarte vrouw gouverneur te worden.

De verkiezingen van vorige week dinsdag liepen uit op een nek-aan-nekrace. Tien dagen lang deden Kemp en Abrams er alles aan om als winnaar uit de bus te komen, maar uiteindelijk zag Abrams in dat haar pogingen op niets zouden uitlopen. Daarop trok ze haar conclusies.

In haar toespraak legde ze uit waarom ze niet officieel haar verlies wil toegeven. "Je verlies toegeven betekent dat alles eerlijk is verlopen. Als een gewetensvol en gelovig vrouw kan ik dat niet." Ze wilde niet "lieve dingen zeggen en mijn lot aanvaarden".

'Flagrant wanbestuur'

Eerder sprak Abrams er al schande van dat Kemp als bewindspersoon in de staat toezicht hield op zijn eigen verkiezing. Ze betichtte hem ervan dat hij haar kiezers probeerde af te schrikken met strenge kiesregels. Kemp ontkende dat.

Om dergelijke praktijken in de toekomst te voorkomen, stapt Abrams naar de rechter. Wat ze precies wil doen aan het "flagrante wanbestuur" is nog niet duidelijk.

Kemp nam een meer verzoenende toon aan in zijn overwinningstoespraak, waarin hij op Abrams passie prees. "De verkiezing is voorbij en hardwerkende Georgians willen door. We moeten de tweedracht uit het verleden achter ons laten en werken aan de veelbelovende toekomst."


Wekdienst 17/11: Pakjesboot vaart binnen en extra opvang voor daklozen

Goedemorgen! Sinterklaas komt vanmiddag aan in Nederland. En voor dak- en thuislozen in de vier grote steden gaat de winterkouderegeling in, zodat ze 's nachts niet op straat hoeven te slapen.

Vanochtend schijnt op de meeste plaatsen in Nederland de zon en ook de rest van de dag is er weinig bewolking. De temperatuur ligt tussen de 8 en 10 graden, maar door de wind ligt de gevoelstemperatuur een stuk lager. Morgen is er eveneens zon, maar waait het ook harder en kan het voelen alsof het vriest.

Ga je op pad? Hier vind je het overzicht van de files en werkzaamheden en de situatie op het spoor.

Wat kun je vandaag verwachten?

Om 12.00 uur komt Sinterklaas met de boot voor de landelijke intocht aan in Zaandijk. De goedheiligman en zijn pieten gaan vervolgens naar de Zaanse Schans. Langs de route is een aantal plekken ingericht voor betogers die voor en tegen Zwarte Piet zijn. Ook op andere plekken in Nederland wordt gedemonstreerd. Omdat de temperatuur daalt gaat de winterkouderegeling in voor dak- en thuislozen in Amsterdam, Den Haag, Rotterdam en Utrecht. De GGD en andere instanties zullen de daklozen op straat wijzen op de winteropvang. En Groningen wordt overspoeld door campagnemedewerkers van politieke partijen. Het is het laatste weekend voor de gemeenteraadsverkiezingen van aanstaande woensdag. De gemeente Groningen wordt per 1 januari uitgebreid met de gemeenten Haren en Ten Boer. Door die herindeling deed de stad afgelopen maart niet mee met de gemeenteraadsverkiezingen.

Wat heb je gemist?

Het Nederlands elftal heeft gisteravond in de Nations League een knappe 2-0 overwinning op Frankrijk geboekt. Oranje versloeg de wereldkampioen dankzij doelpunten van Georginio Wijnaldum en Memphis Depay.

Nederland kwam vlak voor rust met wat geluk op 1-0, nadat Wijnaldum de bal in de rebound binnenschoot. In de tweede helft drong Oranje Frankrijk bij vlagen ver terug, maar verzuimde het de genadeklap uit te delen. Pas in blessuretijd maakte Memphis Depay uit een penalty (met een panenka) de 2-0. Bondscoach Koeman noemde de prestatie van zijn team "exceptioneel goed".

Nog even nagenieten? Bekijk de samenvatting van Nederland-Frankrijk.

Ander nieuws uit de nacht:

De Amerikaanse geheime dienst CIA denkt dat de Saudische kroonprins Mohammed persoonlijk de opdracht heeft gegeven om de kritische journalist Khashoggi te vermoorden. De kroonprins zou zijn broer hebben ingezet om Khashoggi naar het consulaat te lokken, meldt The Washington Post. Jongeren in de Europese Unie tussen de 25 en 30 jaar wonen steeds langer bij hun ouders thuis. Dat blijkt uit cijfers van Eurostat en het CBS. Ook in Nederland is dat het geval, een op de vijf mensen uit deze leeftijdsgroep woont nog niet op zichzelf. De Australische dakloze die vorige week het wereldnieuws haalde omdat hij met zijn winkelwagentje een terrorist in Melbourne te lijf ging, zit in de gevangenis. De man van 46 was vrij op borgtocht en ging kort voor de aanslag opnieuw in de fout. Nadat hij had gehoord dat de politie naar hem op zoek was, heeft hij zichzelf deze week gemeld op het politiebureau.

En dan nog even dit:

Vanaf volgende week biedt China reizigers een wereldwijde primeur: slapen tussen witte lakens in een diepe steengroeve nabij de miljoenenstad Shanghai. Niet ver van het internationale vliegveld Hongqiao opent het Shanghai Wonderland Hotel zijn deuren. Het is gebouwd in de wand van een 90 meter diepe voormalige steengroeve.

De Britse architect Martin Jochman ontwierp in de verlaten mijn een hotel met 18 verdiepingen, waarvan slechts 2 verdiepingen boven het aardoppervlak uitsteken. Op 20 november kunnen de eerste gasten kiezen uit 336 kamers, variŽrend van 470 tot 760 euro per nacht.

Fijne dag!


Wrak vermiste Argentijnse onderzeeŽr gevonden

De Argentijnse onderzeeŽr die sinds vorig jaar werd vermist, is terecht. Het wrak ligt op een diepte van 800 meter voor de Argentijnse kust, bij het schiereiland Valdes. De Argentijnse marine zegt dat met hulp van een op afstand bestuurbare mini-onderzeeŽr is vastgesteld dat het om de vermiste duikboot gaat.

De ARA San Juan was op 15 november vorig jaar met 44 man aan boord op weg naar de marinebasis in Mar del Plata. Kort voor de verdwijning meldde de kapitein dat er via een ventilatiepijp water was binnengekomen. In een van de accu's was daarna kortsluiting ontstaan.

Nabestaanden herdachten deze week dat de onderzeeŽr precies een jaar geleden verdween:

De kapitein zei dat het probleem beheersbaar was. Enkele uren later werd een explosie waargenomen, op de plek vanwaar de San Juan zich voor het laatst had gemeld. Sindsdien is niets meer van de bemanning vernomen.

Aan de zoekactie die werd opgezet, deden 28 schepen, 9 vliegtuigen en 4000 mensen uit 18 landen mee. Na twee weken was er geen hoop meer dat er nog bemanningsleden in leven waren. De Argentijnse marine ging ook daarna door met zoeken.


Ambtsketen burgemeester Leiden definitief weg

De ambtsketen van burgemeester Lenferink van Leiden lijkt definitief verloren te zijn gegaan. De persoon die de keten op straat had gevonden, blijkt hem te hebben weggegooid.

Lenferink verloor de keten tijdens Leidens Ontzet op 2 oktober, schrijft Omroep West. Afgelopen week riep de gemeente inwoners op mee te zoeken. Volgens een woordvoerder was op camerabeelden te zien dat de keten was gevonden door drie jonge vrouwen.

"Wil degene die de keten heeft gevonden of degene die de keten nu in bezit heeft, deze naar het stadhuis terugbrengen? De "eerlijke vinder" wacht een leuke beloning!", smeekte het stadsbestuur.

Tweede keer

Kort daarna meldden de vinders zich bij de gemeente. De vrouwen bleken de waarde van hun vondst niet te hebben ingezien. "Helaas is de keten niet door hen bewaard. De keten is per ongeluk weggegooid", laat de gemeente weten.

Het verlies is extra pijnlijk voor Lenferink, omdat het al de tweede keer is dat hij het symbool van zijn ambt kwijtraakt: in 2008 verloor hij het historische origineel uit 1931. Het exemplaar dat nu is verdwenen, was een vervanging van dat stuk.


Trump beantwoordt 'makkelijke vragen' voor Ruslandonderzoek

Donald Trump heeft de vragen beantwoord die speciaal aanklager Robert Mueller hem schriftelijk heeft gesteld. De Amerikaanse president noemde de vragen over het Ruslandonderzoek "makkelijk".

Mueller zoekt uit of de campagne van Trump tijdens de verkiezingen van 2016 samenwerkte met Rusland. Ook wil hij weten of president Trump later heeft geprobeerd het onderzoek te frustreren, wat belemmering van de rechtsgang zou betekenen.

Trump zei dat hij uren heeft overlegd met zijn advocaten, maar de vragen hoogstpersoonlijk beantwoord heeft. "Mijn advocaten schrijven geen antwoorden, ik schrijf antwoorden." Welke vragen Mueller voor de president had, is niet bekendgemaakt.

Meineed

Volgens Trump was hij erop beducht dat Mueller hem niet op meineed zou betrappen. "Ik weet zeker dat er addertjes onder het gras zaten, ze proberen je in de val te laten lopen", analyseerde hij. "Je moet altijd oppassen met het beantwoorden van vragen van mensen die het slechtste voorhebben."

Het is nog niet duidelijk wanneer Trump de antwoorden overdraagt aan Mueller. Mogelijk gebeurt dat volgende week.

Mueller heeft er maandenlang over gesteggeld over hoe de president vragen over het Ruslandonderzoek zou beantwoorden. Volgens de Amerikaanse pers wilden adviseurs van Trump voorkomen dat hij vragen mondeling zou beantwoorden, omdat Mueller Trump dan makkelijker kan vangen op discrepantie.


'Bij Facebook heeft ťťn persoon alle macht, maar hij kan het niet alleen'

"Waarom heeft ons bedrijf zo'n belabberd moreel kompas?", schrijft een anonieme Facebookmedewerker gefrustreerd in een chatgesprek, dat is bekeken door persbureau Bloomberg. Het is een reactie op een groot verhaal van The New York Times. Er lijkt binnen de top van het bedrijf sprake van mismanagement en het illustreert dat het sociale netwerk opnieuw is beland in een crisis.

The New York Times doet in het artikel verslag van maanden onderzoek. Daarin komt naar voren hoe topman Mark Zuckerberg en Sheryl Sandberg, operationeel directeur en zijn rechterhand, de afgelopen drie jaar besluiten hebben genomen. "Ze waren gefocust op groei, negeerden daardoor waarschuwingen en probeerden deze vervolgens te verbergen voor het publiek."

Daarnaast schrijft de krant dat ze op "kritieke momenten" afgeleid waren door persoonlijke projecten en belangrijke kwesties overlieten aan ondergeschikten. Facebook schrijft in een reactie dat het artikel een aantal fouten bevat, een van de auteurs zegt dat het bedrijf zaken ontkent die niet in het verhaal staan. Daarnaast benadrukt het platform druk bezig te zijn met verbeteringen door te voeren.

Het is het zoveelste bewijs dat er binnen Facebook van alles misgaat. "Het bedrijf zegt steeds: we kunnen het beter zelf oplossen. Maar daar is tot nu toe niks van gebleken", zegt mediawetenschapper Josť van Dijck. Ze doet al jarenlang onderzoek naar platforms als Facebook.

"Dit zat er al een tijdje aan te komen", zegt Van Dijck over continue stroom van crisissituaties. Volgens haar kampt het bedrijf met drie fundamentele problemen.

"Facebooks probleem is allereerst Facebook zelf. Het verdienmodel is gebaseerd op gepersonaliseerde advertenties, waarbij het doel is zoveel mogelijk winst te maken. Het bedrijf wordt gerund op basis van commerciŽle waarden, er is weinig aandacht voor publieke waarden zoals transparantie of democratische controle."

Daarnaast wijst Van Dijck op de grootte van Facebook: het is wereldwijd actief, ruim twee miljard mensen loggen maandelijks in. "In die groei heeft Facebook zich verslikt", zegt ze. "De omvang zit ze in de weg."

Het laatste punt is de machtsstructuur bij Facebook: "Er is eigenlijk maar ťťn iemand die alles in handen heeft: Mark Zuckerberg. En hij kan het eigenlijk niet in zijn eentje."

'F-ing moe van fouten opruimen'

Facebook kreeg de afgelopen maanden kritiek vanuit de politiek en vanuit gebruikers. Een groep die tot nu toe redelijk stil bleef, waren de medewerkers van het bedrijf. Tot deze week. Uit een intern onderzoek blijkt dat het optimisme onder hen sinds oktober vorig jaar met bijna 30 procentpunt is gedaald, naar rond de 50 procent.

Het verhaal van The New York Times werd gepubliceerd een paar uur nadat dit onderzoek in de openbaarheid was gekomen. Het leidde tot nieuwe verhitte reacties in het hoofdkantoor van Facebook in Menlo Park.

"Ik word f-ing moe van het opruimen van de slordige en roekeloze fouten, die veel mensen die hiervoor verantwoordelijk zijn zo rijk heeft gemaakt", zegt een anonieme medewerker in chatdienst Blind. Normaal gesproken wordt er in een speciale Facebookomgeving over het werk gesproken, maar als het over het leiderschapsteam gaat, gebeurt dat in die app, schrijft Bloomberg.

"Dat nieuws over de Facebookmedewerkers is wel spannend", zegt Mark Deuze, hoogleraar Mediastudies. "Ze raken dus blijkbaar vertrouwen kwijt in het kernideaal van Facebook: de wereld beter maken." De hoogleraar denkt dat de top het contact met de werkvloer is verloren. "Dat is een cultuur- en managementprobleem en die tussenlaag is notoir afwezig bij softwarebedrijven."

Ook denkt Deuze dat deze ontwikkelingen erop wijzen dat mensen bang zijn om hun mond open te trekken. Een van de journalisten van The New York Times die meewerkte aan het onderzoek bevestigt dat beeld: Zuckerberg en Sandberg hebben vooral ja-knikkers om zich heen verzameld.

De deskundigen erkennen dat de problemen van Facebook niet van de een op de andere dag zijn opgelost. Net als na het dataschandaal rond Cambridge Analytica heeft Mark Zuckerberg ook nu gezegd dat hij niet van plan is terug te treden als voorzitter van de raad van commissarissen, het orgaan dat toezicht houdt op het bedrijf. Naast hijzelf zit Sandberg daar ook in.

Deuze denkt dat er vanuit overheden serieus moet worden geÔnvesteerd in beleid tegen de techgiganten. Ook vindt hij dat er vanuit de industrie - en dus ook vanuit Facebook - meer transparantie moet komen en men meer verantwoordelijkheid moet nemen voor de fouten die worden gemaakt.

Al erkent hij ook dat dit niet heel erg realistisch is. Toch denkt hij dat de vicieuze cirkel waarin Facebook momenteel zit ooit zal leiden tot verandering.

"Facebook is als een veelkoppig monster: elke keer als je er een hoofd afzaagt, komt er weer een bij", concludeert Van Dijck. "Ik zie de problemen niet zomaar ophouden."

In de NOS op 3 Tech Podcast van deze week bespraken presentator Jonna ter Veer en techredacteur Nando Kasteleijn uitgebreid het verhaal van The New York Times:


Dodelijk ongeluk op A59 bij Rosmalen

Op de A59 bij Rosmalen is vannacht een auto met vijf mensen erin van de weg geraakt en over de kop geslagen. Daarbij is een vrouw omgekomen, twee andere mensen zijn gewond naar het ziekenhuis gebracht, meldt de politie.

Het is onduidelijk hoe het ongeluk kon gebeuren. De politie heeft de snelweg in de richting van Oss afgesloten in verband met het onderzoek.

Afgelopen zomer was er op het stuk snelweg bij Rosmalen ook al een dodelijk ongeluk met een auto met vijf inzittenden. Toen kwam een 21-jarige vrouw om. De politie maakte na het ongeluk bekend dat inzittenden in de auto aan het filmen waren en die beelden op internet streamden.
Nu algemeen nieuws