Nieuws


++ Nieuws ++
Nieuws zoeken in alle dagbladen
( Ook zoeken in archieven! )

Nieuws zoeken via zoeknieuws.nl


Nieuws zoeken ( NOS )


Zoeken met Google


| Klik hier voor het weerbericht |NOS RSS reader

Kamerlid stapt uit Partij voor de Dieren en wordt eenmansfractie

De vijfkoppige fractie van Partij voor de Dieren verliest een van haar zetels in de Tweede Kamer. Kamerlid Femke Merel van Kooten stapt uit de partij. Ze zegt dat er sprake is van een versmalling in plaats van een verbreding binnen de PvdD. Ze wil niet alleen opkomen voor dieren, maar ook voor het milieu en mensen.

Van Kooten vindt dat ze daarom niet langer Kamerlid voor de partij kan zijn. Wel behoudt ze haar zetel; ze gaat verder als onafhankelijk Tweede Kamerlid.

Volgens Van Kooten heeft ze in de PvdD haar ongenoegen uitgesproken. "Het heeft me voor een dilemma geplaatst. Als ik hier niet in mee kan gaan, moet ik dan opstappen? Maar hoe lost dat het probleem op voor de kiezer die op PvdD gestemd heeft vanwege het brede gedachtegoed, en die mijn bijdragen in de debatten waardeerde?", schrijft ze op Facebook.

De Partij voor de Dieren zegt tegen het ANP onverwacht geconfronteerd te zijn met het vertrek van het Kamerlid. "PvdD is onaangenaam verrast dat Van Kooten-Arissen de zetel niet teruggeeft, maar ervoor kiest deze mee te nemen en verder te gaan als eenmansfractie." De PvdD heeft besloten haar te royeren als lid vanwege de "schade" die ze de partij zou hebben toegebracht.


Ruim 41 miljoen euro voor jonge wetenschappers

De Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) heeft in totaal 41,5 miljoen euro toegekend aan 166 jonge, getalenteerde wetenschappers. Met de jaarlijkse Veni-beurs kunnen pas gepromoveerden hun onderzoeksideeŽn verder ontwikkelen.

De academici krijgen per persoon 250.000 euro voor de financiering van hun onderzoek gedurende drie jaar. 1151 laureaten dienden een voorstel in: 553 vrouwen en 598 mannen. Van hen kregen 93 vrouwen en 73 mannen een beurs.

Onder de goedgekeurde voorstellen zijn onderzoeken naar de mogelijkheden van een spraakprothese die hersenactiviteit direct vertaalt naar verstaanbare spraak, de wijze waarop bliksem zich in de atmosfeer ontwikkelt en de vraag hoe hersenen van moeder en kind synchroniseren en hoe dit verstoord kan raken.

De Veni-beurs is een van de drie beurzen van de NWO die jaarlijks worden toegekend. De andere twee zijn de Vidi- en Vici-beurs, voor postdoctorale en gevorderde onderzoekers.


Spanjaarden de straat op tegen groepsverkrachtingen

Nadat dit weekend opnieuw een verkrachtingszaak naar buiten was gekomen, is voor veel Spanjaarden de maat vol. Om aandacht te vragen voor de misstanden, en om een einde te maken aan verkrachtingen, gaan Spanjaarden vandaag de straat op in Manresa, een stad ten noorden van Barcelona.

Directe aanleiding is de gebeurtenis van afgelopen weekend in Manresa. Een 17-jarig meisje zou op weg naar huis van een feestje nog wat zijn gaan drinken met vier mannen, van wie zij er ťťn kende. De jongens vroegen haar mee naar een kraakpand, waar ze even later door de mannen zou zijn verkracht.

In het stadje van iets meer dan 70.000 inwoners speelt nog een andere groepsverkrachtingszaak. Er loopt een proces tegen zes jongens die zich in 2016 hebben vergrepen aan een 14-jarig meisje.

De 'Roedel'-verkrachters

De zaken maken veel los in Spanje, waar ze de 'Roedel'-verkrachters nog niet zijn vergeten. De vijf mannen, die samen in een WhatsApp-groep genaamd De Roedel (La Manada) zaten, verkrachtten in 2016 een 18-jarige vrouw. Zij filmden alles met hun telefoon en schepten er later over op in de appgroep.

De mannen werden schuldig bevonden aan misbruik en ze kregen tot 9 jaar cel van de rechter. Na dat vonnis gingen duizenden Spanjaarden boos de straat op. Ze vonden de straf te licht en ze wilden een strengere wet. Afgelopen juni bevond de rechter de Roedel-mannen alsnog schuldig aan verkrachting en legde hij 15 jaar cel op.

Op scherp door #metoo

Het is niet duidelijk of het aantal verkrachtingen in Spanje is gestegen. Er worden wel meer zaken geteld, vertelt correspondent Rop Zoutberg in het NOS Radio 1 Journaal. Vrouwenorganisaties concludeerden dat er elke maand zes groepsverkrachtingen plaatsvinden. Ook het Openbaar Ministerie zag het aantal zedenzaken groeien.

Maar dat betekent niet direct dat er sprake is van een toename. "Er is er ook een groter bewustzijn", zegt Zoutberg. De #metoo-discussie heeft eveneens in Spanje zijn weerslag gehad. "De drempel om je ertegen uit te spreken en aangifte te doen is veel lager geworden."

Mentaliteitsverandering

In Manresa gaan vandaag zowel mannen als vrouwen de straat op. Ze willen de manier waarop sommige Spaanse mannen naar vrouwen kijken, veranderen. Ook de machocultuur moet minder. "Je ziet de invloed van die cultuur terug in verschillende zaken", vertelt Zoutberg. "Mannen leggen de verkrachtingen vast met hun telefoon en verspreiden de filmpjes via WhatsApp-groepen omdat ze er trots op zijn".

Aan de andere kant willen de demonstranten ook dat de wetgeving wordt aangepast. Zo moet seksueel misbruik gelijk worden gesteld aan verkrachting. In het Spaans parlement ligt op dit moment een wetsvoorstel klaar om dat voor elkaar te krijgen.


Getouwtrek en geopolitiek spel rond Krimschatten duurt nůg langer

Het blijft onduidelijk wie er recht heeft op de kunstwerken uit het Krim-gebied die nu zijn opgeslagen in het Amsterdamse Allard Pierson Museum. In een rechtszaak strijden OekraÔne en vier musea op de Krim om de werken. Met een tussenvonnis liet het hof vandaag weten nog niet definitief te kunnen oordelen wie recht heeft op de kunst.

Het Allard Pierson Museum kreeg voor de tentoonstelling 'De Krim - Goud en Geheimen van de Zwarte Zee' honderden archeologische topstukken in bruikleen van vier musea op de Krim. Tijdens de expositie met sieraden, kettingen en als topstuk een gouden masker annexeerde Rusland het OekraÔense schiereiland. Vervolgens ontstond de vraag naar wie de schatten terug moesten: naar OekraÔne - waar de Krim dus niet meer toe behoorde - of naar de uitlenende musea, die nu onder Russisch bestuur vallen.

Uit angst voor claims besloot het Allard Pierson de spullen voorlopig op te slaan en de keuze over te laten aan de rechter. In 2016 oordeelde de rechtbank in Amsterdam dat het museum de betwiste objecten moest afgeven aan de staat OekraÔne. De musea op de Krim tekenden beroep aan tegen deze uitspraak.

Gevoelige zaak

Met een verzekerde waarde van 1,5 miljoen euro hebben de 600 stukken relatief gezien geen enorme waarde. Toch ligt de zaak internationaal onder een vergrootglas, omdat er naar de politieke spanning tussen Rusland en OekraÔne gekeken wordt. De uitspraak zou indirect antwoord kunnen geven op de vraag wie er de baas is op de Krim. De Nederlandse overheid weigerde daarom eerder al om te bemiddelen tussen de partijen.

Het gerechtshof in Amsterdam heeft nu beide partijen om meer informatie gevraagd. Om een goede uitspraak te doen moet er onder meer gekeken worden naar het OekraÔense recht. Een einduitspraak wordt over 6 tot 9 maanden verwacht.


Nieuwe zonneauto TU Delft rijdt ook op windenergie

Met een auto die zowel op zonne- als windenergie rijdt, hopen studenten van de Technische Universiteit Delft in oktober voor de achtste keer de World Solar Challenge te winnen.

Vandaag presenteert het team het nieuwe model NunaX aan het publiek. "We rijden een beetje zoals een zeilboot op de wind vaart", zegt teamlid Bruno Martens tegen Omroep West. "De buitenkant is zo gevormd dat de auto bij zijwind als het ware een duwtje in de rug krijgt."

De vorige editie werd door de Delftse universiteit gewonnen met de relatief kleine Nuna9. De nieuwe auto is zo ontwikkeld dat die nog lichter en kleiner is. Het resultaat: een auto van 135 kilo. "Dit is de lichtste auto ooit, tenzij de concurrentie met een nog lichter model komt", zegt Martens.

Negen keer gewonnen

De World Solar Challenge wordt elke twee jaar in het zuiden van AustraliŽ gehouden. De teams moeten zo snel mogelijk een route van 3000 kilometer afleggen. De TU Delft deed negen keer mee aan het wereldkampioenschap. De teams van de universiteit wonnen zeven keer, tweemaal eindigden ze op de tweede plaats.

Toch wil het team volgens Martens nog niet op de zaken vooruit lopen. "Waar auto's tijdens de eerste races nog heel erg verschillend konden zijn, merk je dat teams bij elkaar afkijken en de auto's steeds meer op elkaar beginnen te lijken. Het komt dus meer dan ooit aan op innovatie: de slimme snufjes maken het verschil."


Beoogd commissievoorzitter Von der Leyen deelt plannen met kritisch parlement

In de nieuwe Europese Commissie moeten net zoveel vrouwen als mannen komen, Europa moet het eerste continent zijn dat klimaatneutraal wordt en er worden geen concessies gedaan als het gaat over de rechtsstaat. Ursula von der Leyen, de kandidaat om voorzitter van de nieuwe Europese Commissie te worden, kwam vanochtend in het Europees Parlement met een waslijst aan plannen in haar toespraak. Het parlement stemt vandaag over haar benoeming.

Volg de gebeurtenissen in Straatsburg in ons liveblog.

Von der Leyen wil een zogenoemde 'Green Deal', afspraken om eerder dan afgesproken de klimaatdoelstellingen te halen. Er was de laatste dagen veel kritiek van met name de Groenen in het parlement dat ze niet ambitieus genoeg is op klimaatgebied. In haar toespraak vertelde ze het parlement dat ze er een schepje bovenop wil doen.

"Laten we proberen om Europa als eerste continent klimaatneutraal te maken in 2050. Ik ben voor een Europese CO2-belasting." Verder wil ze dat er veel geld via de Europese Investeringsbank wordt gebruikt om de klimaatmaatregelen te nemen en betaalbaar te houden.

De kritiek uit sociaaldemocratische hoek probeerde ze te pareren door voor een Europees minimumloon te pleiten, net als eerder Frans Timmermans (PvdA), "Ik vind het onacceptabel dat er nog steeds veel jongeren, onze toekomst, werkloos zijn."

Von der Leyen zei blij te zijn dat er eindelijk een vrouwelijke kandidaat is voor het voorzitterschap:

Vooraf was door verschillende partijen gewaarschuwd dat Von der Leyen niet te toegevend moest zijn op het gebied van de rechtstaat. "Er kan geen compromis gesloten worden als het gaat om het beschermen van de rechtstaat", reageerde ze op die kritiek. "Vrouwe Justitia is blind en dat moeten we zo houden, zodat er onafhankelijke rechtspraak blijft. Ik ben een ongenaakbare tegenstander van wie onze Europese waarden wil afpakken."

En ook over dat andere omstreden thema (migratie) wil Von der Leyen geen compromissen sluiten. "We hebben de plicht om mensen op zee te redden." Maar er moet meer gebeuren, volgens de kandidaat-voorzitter. De nieuwe commissie komt in de eerste honderd dagen met een nieuw migratiepact, waarin het niet alleen gaat over redden, maar ook over de opvang en verdeling van asielzoekers over de Europese Unie.

Het meeste rumoer ontstond op het moment dat Von der Leyen over de brexit begon. Ze wil de vertrekdatum van 31 oktober best uitstellen als er meer tijd nodig is voor de Britten. Die opmerking leidde tot veel geschreeuw in de bankjes van de door Nigel Farage geleide brexit-partij. "We zullen niet voor iemand stemmen die een nieuw soort van communisme wil introduceren."

Von der Leyen reageerde daarop koeltjes: "Ik had ook niet gerekend op een stem van iemand uit uw fractie."


Hoge boete voor Haga-ziekenhuis na rel rond dossier Barbie

De Autoriteit Persoonsgegevens (AP) heeft het Haga-ziekenhuis in Den Haag een boete van 460.000 euro opgelegd vanwege de onzorgvuldige omgang met patiŽntgegevens.

Daarmee heeft het ziekenhuis zich niet gehouden aan de zogenoemde Algemene verordening gegevensbescherming (AVG). Verder heeft het ziekenhuis de beveiliging van de gegevens nog steeds niet op orde, concludeert de autoriteit. Als dat voor 2 oktober niet geregeld is, dreigt een nieuwe boete die kan oplopen tot 300.000 euro.

Het is de eerste boete die in Nederland wordt uitgedeeld vanwege schending van de nieuwe Europese privacywet die geldt sinds mei vorig jaar.

Barbie

Vorig jaar kwam het ziekenhuis in het nieuws toen bleek dat medewerkers ongeoorloofd in het medische dossier hadden gekeken van realityster Samantha de Jong, beter bekend als Barbie. De AP startte vervolgens een onderzoek.

Aleid Wolfsen, voorzitter van de autoriteit, zegt dat zijn medewerkers schrokken van wat ze aantroffen bij het ziekenhuis. "Het is een kwalijke zaak dat een ziekenhuis de interne beveiliging van patiŽntendossiers niet op orde heeft", zegt hij.

"De relatie tussen zorgverlener en patiŽnt hoort volstrekt vertrouwelijk te zijn. Ook binnen de muren van een ziekenhuis. Het maakt daarbij niet uit wie je bent."

Volgende boete voorkomen

Het Haga-ziekenhuis laat in een reactie weten dat het zo snel mogelijk de interne beveiliging van de dossiers verder aanscherpt. "Daarnaast blijven we natuurlijk onze medewerkers continu informeren over het belang van de bescherming van patiŽntgegevens", zegt directievoorzitter Carla van de Wiel.

Ze vindt het wel "zuur" dat het geld voor de boete niet aan patiŽntenzorg kan worden besteed. Het ziekenhuis gaat er daarom "alles aan doen" om een volgende boete te voorkomen.


Konikpaarden Oostvaardersplassen nog niet naar Wit-Rusland

De verhuizing van een groep van 150 konikpaarden van de Oostvaardersplassen naar Wit-Rusland is uitgesteld. De dieren zouden rond deze tijd vertrekken naar een natuurgebied, maar de papieren zijn nog niet in orde.

Het transport naar het Republican Landscape Reserve Naliboksky-natuurgebied is uniek voor Wit-Rusland. Daarom zijn bij het transport verschillende ministeries betrokken. De voorbereidingen in Wit-Rusland nemen daardoor meer tijd in beslag. Het is dan ook nog niet duidelijk wanneer de paarden wel weg kunnen.

De kudde staat sinds een maand apart in een speciale vangweide van de Oostvaardersplassen. Ze zijn door een dierenarts getest, gechipt en gevaccineerd. Boswachters en dierenartsen houden het welzijn van de dieren in de gaten.

Eenmaal aangekomen in Wit-Rusland moeten de paarden opnieuw in quarantaine. Na een maand worden ze losgelaten in het natuurgebied.

Te veel grote grazers

In maart verhuisde een groep van 29 paarden al naar natuurgebied Atapuerca in Spanje. In totaal verlaten 180 konikpaarden de Oostvaardersplassen. Daar lopen nu te veel grote grazers rond. Na de verhuizing zijn er nog ongeveer 450 konikpaarden over.

Voor een grote groep edelherten was verplaatsing vanuit de Oostvaardersplassen niet mogelijk. Tot en met maart zijn er daarom 1745 edelherten afgeschoten.

Over de voorbereidingen op de verhuizing van de konikpaarden naar Spanje maakten we in maart onderstaande video.


Vrouwen willen dichter bij huis werken dan mannen

Mannen zijn bereid om verder te reizen voor een baan dan vrouwen. Vrouwen willen gemiddeld zo'n 28 kilometer reizen naar hun werk. Dat is minder dan mannen, die 49 kilometer geen bezwaar vinden. Dat blijkt uit ABN Amro's analyse van de zoekopdrachten op werk.nl, de site van uitkeringsinstantie UWV.

Het werk-zoekgebied van mannen is daardoor ruim 7300 vierkante kilometer, terwijl dat van vrouwen rond de 2300 vierkante kilometer is.

Voor vrouwelijke werkzoekenden leidt de kleinere bereidheid om te reizen tot verminderde carriŤrekansen, zegt ABN Amro. Dat heeft ermee te maken dat het gebied waar ze werk zoeken kleiner is en dus de kans op een geschikte baan ook slinkt.

Positief effect

Door dichter bij huis te solliciteren krijgen vrouwen soms wel een baan die iets minder betaalt. Ze krijgen er volgens de onderzoekers wel meer welzijn voor terug. En die keuze geldt niet alleen voor moeders met jonge kinderen.

"Het lijkt erop dat voor Nederlandse vrouwen de wens om minder ver van huis te werken breed wordt gedragen, ongeacht de leeftijd. Het enige wat wij weten, en dat vind ik opmerkelijk, is dat vrouwen ongelukkig worden van lang reizen en mannen helemaal niet", zegt hoofd Nederland bij ABN AMRO Economisch Bureau Sandra Phlippen. Wat er achter dat verminderde geluk zit, weten de onderzoekers niet.

Overigens is het niet zo dat wie verder wil reizen, per definitie een grotere kans op werk heeft. Dat komt doordat vacatures voor sommige beroepen door het hele land verspreid liggen, waar voor andere beroepen een lange reistijd noodzakelijk is.

Thuis werken

Naast sekse speelt opleiding een rol in de bereidheid van vrouwen om te reizen. Hogeropgeleiden zijn bereid om verder te reizen (meer dan 30 kilometer) voor een baan dan lageropgeleiden. Dit komt onder meer doordat er bij deze functies meer mogelijkheden zijn om af en toe thuis te werken. Voor het type werk waar lageropgeleiden op solliciteren, is dit minder vaak het geval.


Appartementengebouw Mumbai ingestort; onbekend aantal mensen onder puin

In de Indiase stad Mumbai is een appartementengebouw van vier verdiepingen ingestort. De autoriteiten hebben bevestigd dat er twee doden zijn, maar lokale media zeggen dat twaalf mensen zijn omgekomen.

Eerst werd gevreesd dat er zo'n veertig mensen onder het puin lagen. Volgens de hulpdiensten was niet iedereen thuis en gaat het om vijftien mensen die bedolven zijn. Over hun lot is niets bekend.

"Het getroffen gebouw was ongeveer honderd jaar oud en het stond in een wijk met veel verwaarloosde panden", zegt correspondent Aletta Andrť. "En omdat de straten er zo smal zijn, is het voor hulpdiensten moeilijk om de plek met wagens goed te bereiken. Veel buurtbewoners halen daarom het puin met de hand weg."

De oorzaak van de instorting is niet bekend.

Het gebouw stond in het financiŽle centrum van Mumbai. Naastgelegen panden dreigen ook in te storten en daarom zijn alle bewoners geŽvacueerd.


Netflix past omstreden scŤne aan in serie 13 Reasons Why

Netflix past een omstreden zelfmoordscŤne in de hit-dramaserie 13 Reasons Why aan met daarin de hoofdfiguur Hannah. Expliciete beelden worden geschrapt.

De streamingsdienst volgt daarmee het advies van medische experts, onder wie het hoofd van de dienst die zich in de VS bezig houdt met zelfmoordpreventie.

"Van veel jonge mensen hebben we gehoord dat 13 Reasons Why hen heeft aangemoedigd om, vaak voor de eerste keer, te praten over moeilijke zaken als depressie en zelfmoord", reageert Netflix in een bericht op Twitter. "Nu het derde seizoen in de zomer wordt gelanceerd, zijn we ons bewust van de voortdurende discussies over de serie."

De serie 13 Reasons Why is sinds de release in 2017 mateloos populair onder jongeren, maar ook omstreden. In het eerste seizoen van de serie vertelt tiener Hannah in dertien afleveringen waarom ze een einde aan haar leven maakt. Ze kampt met verschillende problemen, zoals verslaving, seksueel misbruik en pesten.

Aan drie afleveringen voegde Netflix in eerste instantie een waarschuwing toe vanwege scŤnes waarin verkrachting en zelfmoord voorkomen. In mei werd die waarschuwing uitgebreid naar alle afleveringen van de twee seizoenen die de serie inmiddels telt. Een derde seizoen is in de maak.

Opmerkelijke stijging

In april werd de serie in verband gebracht met een opmerkelijke stijging van het aantal zelfdodingen van tieners in de VS. Een maand nadat de serie in april 2017 online was gekomen, lag het aantal zelfmoorden onder 10- tot 18-jarigen bijna 30 procent hoger dan voorgaande jaren. Onderzoekers denken dat er een verband is, al kan dat niet worden aangetoond.

Ook in Nederland was in 2017 een toename te zien van het aantal jongeren dat zelfmoord pleegde. Onderzoekers proberen in gesprekken met nabestaanden te achterhalen wat de jongeren ertoe dreef. "De serie is onderdeel van de gesprekken", zei Evita Bloemheuvel van 113 Zelfmoordpreventie eerder.


Vijf auto's uitgebrand in Rotterdam door accu hybride auto

In de wijk Ommoord in Rotterdam zijn vanochtend vroeg vijf auto's uitgebrand, die dicht bij elkaar stonden geparkeerd. De brand is veroorzaakt door een technisch defect in een accu van een hybride auto.

Het vuur is waarschijnlijk van de ene op de andere auto overgeslagen. De brandweer dacht eerst aan brandstichting.

De brand ontstond rond 05.00 uur. Een omwonende hoorde een harde knal en waarschuwde de hulpdiensten, schrijft RTV Rijnmond.


Minister Schouten houdt voedselwaakhond tegen het licht na ICT-debacle

Minister Schouten gaat de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) tegen het licht houden vanwege een mislukt ICT-project. Dat staat in een brief die de minister vrijdag naar de Tweede Kamer stuurde.

Schouten schrijft over "een herbezinning" bij de NVWA, die wordt geleid door een door haar gekozen tijdelijk NVWA-directielid en een externe commissie van deskundigen.

Daarbij moeten de "grondoorzaken" die hebben geleid tot het mislukte project worden doorgelicht. Ook moet er gekeken worden naar het takenpakket van de autoriteit die onder meer verantwoordelijk is voor voedselveiligheid, dierenwelzijn en het handhaven van de natuurwetgeving.

Per direct gestopt

Via het nieuwe ICT-systeem genaamd Inspect zou de NVWA die verschillende taken "efficiŽnter" kunnen uitvoeren. Alle inspecteurs zouden gaan werken in het systeem, zodat onder meer foto's en bevindingen van inspecties makkelijk te vinden zouden zijn.

Zo konden de vele verschillende inspecteurs makkelijker informatie met uit elkaar uitwisselen, waardoor inspecties uniformer werden uitgevoerd en er bij toezicht meer zicht kwam op risico's.

De Kamer zette al langer vraagtekens bij het groots opgezette project en uiteindelijk bleek het ook te ambitieus.

Schouten stopte in april per direct de ontwikkeling van het systeem, omdat het tientallen miljoenen euro's meer dreigde te gaan kosten dan de begrote 95 miljoen euro.

Tot eind dit jaar wordt de NVWA doorgelicht. "Tijdens de herbezinning blijft de NVWA gewoon haar toezicht uitoefenen", benadrukt Schouten.


Politie haalt vier inbrekers van dak bedrijfspand in Son

Vier mannen zijn gisteravond op heterdaad betrapt toen ze wilden inbreken in een pand van de Mediamarkt in Son in Noord-Brabant. De mannen hadden een tas met gereedschap bij zich en stonden op het punt de winkel binnen te dringen.

De mannen werden een voor een van het dak gehaald:

De politie was gewaarschuwd door een beveiligingsbedrijf, dat via camera's had gezien hoe een ladder op het dak werd getrokken, schrijft Omroep Brabant.

Agenten die poolshoogte kwamen nemen zagen de mannen op het dak. Met behulp van een hoogwerker gingen agenten met politiehonden het dak op. Daar zijn de mannen aangehouden.

Het gaat om vier Roemenen van 31,32, 33 en 39 jaar oud. Ze zitten nog vast.


Criminelen azen steeds vaker op nieuwe auto's

Criminelen hebben het steeds vaker voorzien op nieuwe auto's, blijkt uit cijfers van het Landelijk Informatiecentrum Voertuigcriminaliteit (LIV).

De stichting, waarin de politie samenwerkt met verzekeraars en autoregistratieautoriteit RDW, zag in de eerste zes maanden van 2019 een toename van zo'n 39 procent van het aantal diefstallen van auto's van twee jaar of nieuwer.

De algehele trend rond autodiefstal blijft hetzelfde: het totaal aantal diefstallen daalt. Die daling vlakt alleen wel af. In de eerste zes maanden van dit jaar werden 3606 auto's gestolen. Dat waren er slechts 36 minder dan in dezelfde periode vorig jaar. Terwijl bijvoorbeeld in 2018 nog ruim 12 procent minder auto's werden gestolen ten opzichte van 2017.

Met afstand de meeste personenauto's werden dit jaar vooralsnog gestolen in Amsterdam (515). Net als in 2018 blijven de Volkswagen Golf, Polo en Audi A1 de populairste automodellen onder autodieven. Opvallendste stijger is de Fiat 500. Het LIV weet niet waarom dat zo is.

Volgens LIV-manager Hendrik Steller onderstreept de toenemende diefstal van relatief nieuwe auto's, die vol zitten met moderne alarmsystemen, dat criminelen steeds professioneler te werk gaan.

Criminelen kraken bijvoorbeeld het systeem in moderne auto's, waarbij de auto automatisch ontgrendelt als de autosleutel fysiek in de buurt is.

"En dus blijft aandacht voor preventie en intensieve samenwerking bij de opsporing essentieel", zegt hij. Het aantal voertuigen dat binnen een dag na diefstal werd teruggevonden steeg met bijna 2 procent, naar zo'n 37 procent.


Oplichter verhuurt zelfde appartement aan meerdere mensen

Zeker twintig mensen zijn opgelicht door een vrouw die zich voordeed als verhuurder van een appartement in Eindhoven. De nieuwe 'huurders' betaalden een voorschot van 1500 euro om de sleutel te mogen krijgen. Sindsdien is de vrouw onvindbaar.

Het appartement stond voor 650 euro per maand op Marktplaats, met een eenmalige borg van 850 euro. "Die zien we denk ik nooit meer terug", zegt een van de slachtoffers tegen Omroep Brabant.

Het bedrog kwam aan het licht toen de echte bewoner van het appartement post ontving van vreemde mensen. Hij zocht contact met een van de geadresseerden. "We kwamen er samen achter dat we beide zijn opgelicht door deze vrouw."

Intussen hebben meerdere mensen aangifte gedaan.

Eigenaar in het buitenland

De echte bewoner had zijn huis tijdelijk verhuurd omdat hij naar het buitenland ging. "Voor het grootste deel van de tijd heb ik iemand gevonden in mijn eigen netwerk, maar er was nog een maand over. Via Facebook kwam ik toen in contact met die vrouw. Alles leek te kloppen."

Over de oplichter is niet veel bekend. Het gaat om een jonge zwangere vrouw die zich voorstelde als Romy. Volgens een van de slachtoffers kwam ze over als een "rustig en lief meisje".


'Psychische hulp nabestaanden MH17 effectief, verdriet blijft'

Veel nabestaanden van de MH17-ramp kampten de afgelopen jaren met psychische klachten. Die liepen uiteen van slapeloosheid, concentratieproblemen en depressies tot PTSS (post traumatische stress stoornis) en voortdurende ernstige rouwstoornissen.

Hoewel het verdriet niet verdwijnt, trad bij veel mensen na een jaar verbetering op; de meesten functioneren na vijf jaar zelfs weer zoals voor de ramp.

Een minderheid van de nabestaanden hield chronisch klachten, maar zij konden in de meeste gevallen met gerichte psychotherapie succesvol worden behandeld.

Dat komt naar voren uit verschillende wetenschappelijke onderzoeken die afgelopen jaren zijn gedaan onder MH17-nabestaanden.

Professor Jos de Keijser van de Rijksuniversiteit Groningen volgde 167 mensen. Een jaar na de ramp kampte 59 procent van hen met ernstige psychische klachten. TweeŽnhalf jaar na de ramp was dat gedaald tot 36 procent. Gerichte behandeling bracht dat terug tot 12 procent van de deelnemers. Het bewijst volgens De Keijser dat effectieve behandeling van traumatische rouw mogelijk is. Hij noemt het tamelijk uniek dat een groep nabestaanden van eenzelfde gebeurtenis zo lang gevolgd kon worden.

Gita Wiegel herdacht haar moeder bij een toespraak tijdens de nationale herdenking in 2014. Vijf jaar later is het gemis er nog altijd, maar weet Gita ook dat haar moeder trots zou zijn geweest dat ze haar diploma heeft gehaald. "Ik doe het eigenlijk allemaal voor haar."

Mensen met de ernstigste klachten lijden aan PCRS, persisterende complexe rouwstoornis. Bij hen domineert de rouw hun hele leven en is loslaten onmogelijk. Bij een ramp of aanslag gebeurt dit twee keer zoveel, als wanneer iemand overlijdt door ziekte of een ongeluk. Ze voelen zich meer slachtoffer, hebben moeite het leven weer op te pakken en hebben gevoelens van ongeloof en onwerkelijkheid. Therapie helpt hen weer op gang.

"Verdriet kun je niet wegnemen, maar mensen hoeven niet met psychische problemen te leven. Klachten als slapeloosheid, concentratieproblemen en depressie zijn te verhelpen", staat in het vandaag verschenen boekje In mijn leven is iets kapot, uitgegeven uit het Fonds Slachtofferhulp. Daarin vertellen De Keijser en zijn collega-hoogleraar Peter van der Velden (Tilburg) over hun ervaringen met de MH17-nabestaanden.

Werkgevers en bedrijfsartsen

"Dť nabestaande bestaat niet", zegt Van der Velden. "Wat bij de ťťn speelt, hoeft niet bij een ander te spelen. En dat het op ťťn vlak prima gaat, wil niet zeggen dat er op een ander vlak geen stress is". Meerdere nabestaanden kregen stress van de manier waarop hun werkgever, bedrijfsarts of het UWV was omgegaan met hun terugkeer op de werkvloer. De onderzoekers vinden dat juist van deze instanties meer medeleven verwacht mag worden. Daar staat tegenover dat de snel afgegeven overlijdensaktes en de verschillende herdenkingsbijeenkomsten sterk hebben bijgedragen aan goede rouwverwerking.

Buren en collega's

Een onderschatte groep achterblijvers wordt gevormd door buren en collega's. Het zijn weliswaar geen nabestaanden, maar ze kunnen wel degelijk zeer geraakt zijn en last hebben van het verlies, blijkt uit het onderzoek. Tussen de buren en de overledenen kunnen hechte relaties bestaan. Sommigen voelden dat hun verdriet niet voldoende werd erkend, ook niet door de overheid, die hen niet informeerde.

Van der Velden vindt het niet gek dat buren en collega's ontdaan waren en om compassie vroegen: "Rouw en verdriet zijn niet voorbehouden aan nabestaanden". Werkgevers doen er goed aan ruimte te geven voor herdenkingen, kaarsen en bloemen, maar een bedrijf moet ook op zoek naar een 'natuurlijk eindpunt' van de rouw.

Media

De onderzoekers merkten dat veel betrokkenen klaagden over de media. Nabestaanden begrijpen best dat er vlak na een ramp veel aandacht is voor de gebeurtenissen, maar verschillende nabestaanden hadden last van opdringerige journalisten, vonden het nieuws sensatiebelust of vonden dat de feiten vaak niet juist werden weergegeven.

Twee derde heeft overwegend negatieve ervaringen. Minder dan tien procent vond de media-aandacht prettig en bevredigend. Ook het steeds weer uitzenden van beelden van de rampplek vonden mensen moeilijk.

Van der Velden en De Keijser opperen de invoering van een mediacode, een leidraad over hoe te berichten over rampen en nabestaanden, zoals die er ook is voor nieuws over zelfdoding.


Reders: meer veilige havens voor bootmigranten nodig

Er moeten snel meer veilige havens voor bootmigranten in het Middellandse Zeegebied komen, anders ontstaan er onveilige situaties op koopvaardijschepen. Dat zegt de Koninklijke Vereniging van Nederlandse Reders (KVNR).

Kapiteins zijn volgens zeerechtverdragen verplicht om mensen die in nood verkeren van het water te halen. Dat betekent dat commerciŽle schepen bootmigranten aan boord moeten nemen als ze die tegenkomen.

Maar dan beginnen de problemen, zeggen reders. Als migranten aan boord zijn, is het heel lastig ze weer van het schip te krijgen. Europese landen houden hun havens dicht voor de migranten en ook in LibiŽ kunnen ze niet worden afgezet, omdat dat land onveilig is.

De KVNR zegt dat daarom snel extra havens moeten worden opengesteld waar de migranten wel welkom zijn. De vereniging heeft een dringende oproep gedaan aan Europese regeringen om dat te regelen.

Vaker reddingsacties

Koopvaardijschepen werden vorig jaar vaker gevraagd om reddingsacties uit te voeren op de Middellandse Zee, zegt VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR. Tussen juni en november werd dertien procent van de bootmigranten gered door een commercieel schip, tegen drie procent in dezelfde periode een jaar eerder.

De stijging komt waarschijnlijk doordat reddingsschepen van hulporganisaties minder vaak uitvaren. Zij krijgen hoge boetes als ze met migranten aanmeren in veilige havens in onder meer ItaliŽ en Malta.

Onveilige situatie door spanningen

Als de migranten door commerciŽle kapiteins aan boord zijn genomen, ontstaan vaak spanningen. De drenkelingen zijn uitgeput, zijn onzeker over hun toekomst en hebben vaak lange tijd geen eten en drinken gekregen. Als ze dan ook nog eens niet snel van boord kunnen, kan het volgens de KVNR onveilig worden voor de bemanning.

"Dit werd pijnlijk zichtbaar toen in maart van dit jaar een Turks vrachtschip werd gekaapt door zojuist geredde drenkelingen. Ze waren bang dat ze terug naar LibiŽ zouden worden gebracht", zegt directeur Annet Koster van de KVNR.

Het is niet duidelijk hoeveel reddingsacties op de Middellandse Zee vorig jaar door Nederlandse commerciŽle schepen zijn gedaan, maar Nederlandse reders beheren ruim tweeduizend schepen en die hebben volgens de KVNR allemaal wel een keer op de Middellandse Zee gevaren.


Wekdienst 16/7: Spannende dag in Brussel en Nijmeegse Vierdaagse van start

Goedemorgen! Vandaag bepaalt het Europees Parlement of Ursula von der Leyen de nieuwe voorzitter van de Europese Commissie wordt. En het Amsterdamse hof doet uitspraak in een zaak over goudschatten uit de Krim.

Bewolking overheerst vandaag, lokaal valt er mogelijk wat lichte regen. Vanmiddag breekt vanuit het westen de zon door. Bij een zwakke tot matige noordwestelijke wind wordt het 19 tot 23 graden. Vanaf morgen geleidelijk warmer en is er vaker zon.

Ga je op pad? Hier vind je het overzicht van de werkzaamheden en files en de situatie op het spoor.

Wat kun je vandaag verwachten?

Het wordt spannend in het Europees Parlement. Er wordt gestemd over de kandidatuur van Ursula von der Leyen als voorzitter van de Europese Commissie. Er komt een uitspraak in het hoger beroep over goudschatten uit de Krim. Het goud werd in 2014 voor een tentoonstelling naar het Amsterdamse Allard Piersonmuseum gehaald, maar tijdens die expositie annexeerde Rusland de Krim. Centrale vraag is nu: moeten de schatten terug naar de inmiddels Russische musea of naar OekraÔne? Beluister ook onze podcast hierover. De 103e editie van de Nijmeegse Vierdaagse is begonnen. Meer dan 45.000 deelnemers uit 77 verschillende landen lopen de komende dagen mee.

De eerste lopers vertrokken om 04.00 uur richting Arnhem:

Wat heb je gemist?

De Iraanse schending van het atoomakkoord uit 2015 is "niet aanzienlijk" en omkeerbaar. Dat zegt EU-buitenlandchef Mogherini. Wat de Europese Unie betreft is de overtreding geen reden om het atoomakkoord op te zeggen en sancties in te stellen tegen het land.

Gisteravond kwamen de Europese ministers van Buitenlandse Zaken bij elkaar met als doel de spanningen rondom Iran te verminderen. Die namen de afgelopen tijd toe nadat bekend was geworden dat het land meer laagverrijkt uranium had dan volgens de Iran-deal is toegestaan. De VS wil daarom sancties instellen.

Ander nieuws uit de nacht

'EU legt Turkije sancties op vanwege boringen bij Cyprus': aanleiding is de gasboringen die de Turken verrichten in de wateren rondom EU-lid Cyprus. 'Krachtige aardbeving doet toeristen schrikken op Bali': het Indonesische eiland is getroffen door een beving met een kracht van 5.7. 'Banken en verzekeraars staken miljarden in schaliegas- en plasticbedrijven': het grootste deel van deze financieringen, bijna vier miljard dollar, kwam van de ING.

En dan nog even dit:

"Het was heel mooi om te doen. Het heeft mij geholpen bij de verwerking", zegt Gita Wiegel. Ze was 13 en speechte op de nationale herdenking van de MH17-ramp over haar moeder, die omkwam bij de ramp.

Morgen is het vijf jaar geleden dat vlucht MH17 in Oost-OekraÔne uit de lucht werd geschoten. In aanloop naar 17 juli vertelt elke dag een nabestaande of direct betrokkene zijn of haar verhaal:

Fijne dag!


MH17 door de ogen van nabestaande Gita: 'Ik doe het allemaal voor mijn moeder'

Met een zakdoek veegt koningin MŠxima een traan weg. En ook koning Willem-Alexander is zichtbaar geroerd. Het is een moment dat velen nog zal bijstaan: de toespraak van de toen 13-jarige Gita Wiegel over haar moeder tijdens de nationale herdenking van de MH17-ramp. "Ik vond het heel mooi om te doen," vertelt Gita er nu over. "Het heeft geholpen bij de verwerking."

Morgen is het 5 jaar geleden dat vlucht MH17 in Oost-OekraÔne uit de lucht werd geschoten. Van de 298 mensen in het vliegtuig, onder wie 196 Nederlanders, overleefde niemand de vlucht. In aanloop naar 17 juli vertelt elke dag een nabestaande of direct betrokkene zijn of haar verhaal.

In de toesprak omschreef Gita haar moeder als een prachtpersoon, als haar vriendin, haar maatje, en een voorbeeld. Vijf jaar later is het gemis er nog altijd, maar weet Gita ook dat haar moeder trots zou zijn geweest dat ze haar diploma heeft gehaald. "Ik doe het eigenlijk allemaal voor haar."
Nu algemeen nieuws