Nieuws


++ Nieuws ++
Nieuws zoeken in alle dagbladen
( Ook zoeken in archieven! )

Nieuws zoeken via zoeknieuws.nl


Nieuws zoeken ( NOS )


Zoeken met Google


| Klik hier voor het weerbericht |NOS RSS reader

Stars and Stripes verspreiden zich door VS in opmaat naar Memorial Day

Acht jaar geleden werd het idee geboren in Boston en dit weekend wappert hij in veelvoud verspreid door de Verenigde Staten: de Amerikaanse vlag, om de omgekomen Amerikaanse soldaten te herdenken.

Het vlag-eerbetoon was een idee van de stichting Massachusetts Military Heroes Fund, die werd opgericht om de families van de aanslagen op de Twin Towers te ondersteunen. In 2010 leek het de stichting mooi om 20.000 vlaggen te plaatsen. Een voor iedere inwoner uit Massachusetts die in een oorlog was omgekomen sinds de Eerste Wereldoorlog.

Het initiatief heeft zich langzaam verspreid over de rest van het land. In Texas, Louisiana, Ohio, New York en zelfs in Toronto in Canada. "We zijn hartstikke trots dat wat we eigenlijk wilden doen voor de slachtoffers in Massachusetts nu op grote schaal wordt uitgevoerd. Dit hadden we nooit verwacht", zegt Tom Crohan, een van de initiatiefnemers.

Memorial Day zelf is in de Verenigde Staten morgen, op maandag dus, maar het hele weekend zijn er al herdenkingen op verschillende plekken in het land. In het plaatsje Beachwood bij Cleveland zagen ze een artikel over het initiatief uit Boston, en sinds 2012 doet de stad mee met een grote geschilderde vlag van zo'n 10 bij 18 meter, die wordt geflankeerd door honderden kleinere vlaggen.

Als mensen de vlaggen zien, moeten ze er toch even bij stilstaan, zegt een woordvoerder van de stad. "Wat ik zo mooi vind is dat je gezinnen plechtig en langzaam voorbij ziet lopen, waarschijnlijk denkend aan een geliefde."

Dat beaamt initiatiefnemer Crohan uit Boston, waar in het park Boston Common maar liefst 37.000 vlaggetjes zijn geplant. De meeste mensen lopen gewoon langs, voor een andere reden. "Het is bijna onmogelijk om erlangs te lopen, zonder te stoppen."

Ook in Nederland, op de Amerikaanse begraafplaats in Margraten in Zuid-Limburg werd vandaag een herdenkingsbijeenkomst gehouden voor Memorial Day. Daarbij waren onder meer de Amerikaanse ambassadeur in Nederland Pete Hoekstra en staatssecretaris Knops. Commissaris van de koning Bovens legde namens namens de provincie Limburg een krans, meldt 1Limburg.


Arrestaties na vondst dode bij boerderij in Milheeze

De politie heeft twee verdachten opgepakt na de vondst van een dode en een zwaargewonde man bij een boerderij in Milheeze, meldt Omroep Brabant. Het lichaam van een 28-jarige inwoner van het dorp werd gevonden in een zwembad bij de boerderij.

De zwaargewonde lag aan de andere kant van de boerderij. Hij is met een traumahelikopter naar het ziekenhuis gebracht. Zijn identiteit is nog niet vastgesteld.

De twee verdachten zijn een man van 28 en een vrouw van 32 uit Helmond. Ze waren op bezoek geweest in de boerderij, net als de twee slachtoffers.

Zoon sloeg alarm

De zaak kwam vanochtend aan het licht toen de zoon van de bewoner de dode man in het zwembad ontdekte en alarm sloeg. De politie heeft nog geen idee wat er in de boerderij is gebeurd.


'Passend onderwijs kan heel mooi zijn, maar werkt nu niet'

Te veel administratieve taken, te weinig handen in de klas en te veel organisaties die zich met bezighouden met een kind dat hulp nodig heeft. Als je betrokkenen in het onderwijs vraagt, weten ze wel waar het misgaat met de hulp voor kinderen die extra zorg nodig hebben. Vandaag werd bekend dat een meerderheid van de Tweede Kamer eist dat het passend onderwijs snel verbetert.

Het gaat om kinderen die bijvoorbeeld lichamelijk gehandicapt, hoogbegaafd of zwaar dyslectisch zijn. Het is de bedoeling dat ze gewoon in hun eigen klas blijven zitten, maar nu komen juffen en meesters er vaak nauwelijks aan toe om ze extra te helpen.

Dat ervaart ook kleuterjuf Simone van Bolhuis van een basisschool in Maarssen. "De gedachte erachter is heel mooi, maar het werkt in de praktijk niet omdat we niet de middelen hebben om passend onderwijs te geven. Als je kinderen in de klas niet voldoende kunt helpen, is dat heel frustrerend."

Bekijk de reportage van verslaggever Ireen Oostveen over de problemen met passend onderwijs:

Ze zegt dat de klassen nu vaak te vol zijn om kinderen met een speciale onderwijsbehoefte te helpen. "Het is heel goed dat zorgkinderen samen met anderen naar school kunnen gaan, maar dan moet je ook het idee hebben dat de leerkracht aandacht voor ze kan hebben." Van Bolhuis pleit er dan ook voor om in zulke situaties iemand extra aan te nemen, zodat het zorgkind of juist de rest van de leerlingen niet verwaarloosd worden.

Verantwoordelijkheid nemen

Henk Keesenberg van een samenwerkingsverband in Zwolle zegt dat een groot deel van het probleem is dat er te veel organisaties bezig zijn met ťťn kind. Hij pleit ervoor om terug te gaan naar ťťn coŲrdinator en een goede onafhankelijke toezichthouder. Zijn wens: dat juffen en meesters naar ťťn kantoor kunnen bellen als ze extra hulp nodig hebben voor een kind. En dat er dan in de praktijk gekeken wordt wat er voor het kind echt nodig is. "Van elf kapiteinen op een schip, terug naar ťťn kapitein, dat lijkt me een stuk eenvoudiger."

Keesenberg zegt dat het nu voorkomt dat veel verschillende mensen zich buigen over een kind. Dat beaamt Karin van Ooijen, die moeder is van een kind dat extra hulp nodig heeft.

Volgens haar geldt: hoe meer mensen eraan tafel zitten, hoe minder mensen geneigd zijn om verantwoordelijkheid te nemen. "Er zijn weleens overleggen geweest waar tien of twaalf mensen aan tafel zaten te praten over een van mijn kinderen, dan kan je je afvragen of het wel nodig is. Brengt het ons dan wel dichter bij een oplossing? Nee, want de betrokkenheid is dan ook steeds verder te zoeken eigenlijk."

Lang traject

Volgens haar is het kennisniveau van wat er allemaal mogelijk is met passend onderwijs bij de medewerkers soms ook ver te zoeken.

Zo had Van Ooijen zelf graag een specialist in de klas gehad voor haar kind, die gespecialiseerd was in omgaan met hoogbegaafdheid en traumagerelateerd gedrag. Die zijn moeilijk te vinden, waardoor uiteindelijk iemand kwam die niet de juiste kwaliteiten had. "Daar zat een heel traject voor, met evaluaties en plannen van aanpak. Dan levert die oplossing uiteindelijk niets op. Terwijl het enige wat de leerkracht nodig had, was even wat extra handen in de klas."

In deze animatie zie je wat passend onderwijs is en waar de knelpunten zitten:


Formatie ItaliŽ strandt na veto president

Kandidaat-premier Conte heeft zijn opdracht om een regering te vormen teruggegeven aan president Mattarella. De president sprak eerder op de avond een veto uit tegen de kandidaat-minister van FinanciŽn, de euro-sceptische Paolo Savona.

Mattarella ontving Conte vanavond in het presidentieel paleis om over de ministerskandidaten te spreken van de beoogde coalitiepartners Lega en de Vijfsterrenbeweging. Savona was door Lega naar voren geschoven.

Mattarella had al eerder zijn twijfel uitgesproken over de kandidatuur van Savona. Hij is een oud-minister van Industrie, die zich openlijk heeft afgevraagd of ItaliŽ uit de euro moet stappen. Zijn benoeming zou de financiŽle markten alarmeren. De president zegt dat hem geen blaam treft. Hij heeft naar eigen zeggen alternatieve kandidaten naar voren geschoven voor de ministerspost, maar die zijn door de twee partijen afgewezen.

Verkiezingen

Het mislukken van de formatie betekent mogelijk dat er nieuwe verkiezingen komen in ItaliŽ, maar Mattarella laat weten dat hij het besluit daarover nog uitstelt. Hij zegt snel een beslissing te zullen nemen over hoe het nu verder moet.

Lega-leider Salvini zei eerder vandaag al dat hij vasthoudt aan de kandidatuur van Savona. De coalitie in ItaliŽ moet volgens Salvini de ministers kunnen benoemen die zij wil. "Als wij een minister willen die niet geaccepteerd wordt in Berlijn, betekent dat dat we de juiste kandidaat hebben. ItaliŽ beslist dat."

In ItaliŽ werd niet verwacht dat Mattarella voet bij stuk zou houden bij zijn afwijzing van de kandidaat van de coalitiepartijen. Hij heeft de zaak daarmee op scherp gezet, met dus als mogelijk gevolg nieuwe verkiezingen.

Savona

De ministerskandidaat op wie de formatie is stukgelopen, is een uitgesproken anti-euro-econoom. Als minister van FinanciŽn zou Savona de financiŽle plannen van de coalitie moeten uitvoeren, die ItaliŽ volgens financiŽle experts 100 ŗ 150 miljard euro extra per jaar kosten.

Mattarella en met hem veel deskundigen vinden dat het land die last niet kan dragen. Het houdt de dreiging in van het ineenstorten van de Italiaanse economie en een crisis die vele malen groter is dan de Griekse schuldencrisis.


Tienduizenden toeschouwers houden het droog tijdens Heiligdomsvaart

Op een zonovergoten Vrijthof in Maastricht is de eerste omgang van de Heiligdomsvaart geweest, een bedevaart die eens in de zeven jaar wordt gehouden en terug gaat tot 1391.

Op de tribunes volgden tienduizenden belangstellenden de processie van geestelijken en gelovigen die heiligenbeelden en relieken (botjes en andere overblijfselen van lichamen van heiligen) meedroegen. Even dreigde het evenement door noodweer in het water te vallen, maar het bleef precies tot het einde van de ommegang droog in Maastricht.

Hier een impressie van de Heiligdomsvaart:

Praalwagens

Vele Maastrichtse groeperingen, begeleid door harmonieŽn, fanfares en koren, namen deel aan de religieuze stoet. Ook waren er veel middeleeuwse kostuums te zien en was middeleeuwse muziek te horen. Op praalwagens werden Bijbelse verhalen uitgebeeld. De wagens waren allemaal door vrijwilligers gemaakt.

Ook uit Duitsland en BelgiŽ waren pelgrims naar Maastricht gekomen om hun heiligenbeelden en relieken te tonen. Er waren zelfs pelgrims uit Kazachstan en ArmeniŽ. In dat laatste land werd Sint Servaas, de patroonheilige van Maastricht, geboren.

Noodkist

Het hoogtepunt van de ommegang was het tonen van de relieken van Sint Servaas. In het borstbeeld van de heilige is een deel van zijn schedel verwerkt. Ook worden overblijfselen van hem bewaard in de zogenoemde noodkist. Deze kist wordt in tijden van nood door het centrum van Maastricht gedragen om de stad of de wereld tegen onheil te beschermen. De laatste keer gebeurde dat in 1991, aan het begin van de Golfoorlog.

Normaal zijn beide relikwieŽn alleen te zien in de schatkamer van de Sint-Servaasbasiliek in Maastricht.

Tweede ommegang

De Heiligdomsvaart stond in het teken van barmhartigheid: Doe goed en zie niet om. Komende zondag wordt de tweede ommegang gehouden. Gedurende de rest van de week zijn er verschillende activiteiten, vieringen en tentoonstellingen in de stad. Maastricht rekent op 175.000 bezoekers.


Amerikanen in Noord-Korea voor voorbereiding top

Amerikaanse diplomaten zijn in Noord-Korea voor overleg om de top tussen president Trump en partijleider Kim Jung-un toch door te laten gaan. Sung Kim, de voormalige Amerikaanse ambassadeur in Zuid-Korea, leidt de delegatie, meldt The Washington Post.

De krant schrijft dat Sung Kim, nu de hoogste Amerikaanse diplomaat in de Filipijnen, besprekingen houdt met de Noord-Koreaanse onderminister van Buitenlandse Zaken Choe Son-hui. Die verklaarde vorige week dat de geplande topontmoeting van 12 juni in Singapore op losse schroeven was komen te staan.

Kim en Choe kennen elkaar van 2005, toen ze betrokken waren bij het overleg over nucleaire ontwapening van Noord-Korea.

Afgezegde top lijkt door te gaan

In de Amerikaanse delegatie zit ook de Korea-specialist van de nationale veiligheidsraad van de VS en een hoge medewerker van het Pentagon. De samenstelling van de delegatie wijst erop dat de Amerikanen er veel aan gelegen is de top te laten doorgaan.

De Zuid-Koreaanse president Moon Jae-in zei vandaag dat de Noord-Koreaanse leider Kim Jung-un vastbesloten blijft dat de top moet doorgaan en dat hij blijft streven naar het volledig kernwapenvrij maken van Korea. Gisteren troffen de Koreaanse leiders elkaar in het grensgebied onverwacht voor de tweede keer binnen een maand.

President Trump, die donderdag aan Kim Jong-un schreef dat de top van 12 juni niet doorgaat, liet in de afgelopen dagen toch weer weten dat de voorbereidingen voor de ontmoeting goed verlopen.


KLM-piloot vast na alcoholcontrole op luchthaven Oslo

Een piloot van KLM is in Oslo in hechtenis genomen na een alcoholcontrole op de luchthaven van de Noorse hoofdstad. Hoeveel de vlieger had gedronken, wil KLM niet zeggen omdat het onderzoek nog loopt.

Een Noorse krant meldt dat het gaat om een co-piloot. De man van eind dertig liep vrijdagochtend tegen de lamp tijdens een routinecontrole. Hij zou een vlucht uitvoeren van Oslo naar Schiphol. Volgens de krant zit de vlieger nog twee weken vast. Hij zou een advocaat hebben ingeschakeld.

Luchtvaartmaatschappijen, waaronder KLM, hanteren strenge regels als het gaat om drankgebruik. Vliegend personeel mag vanaf 10 uur voor een vlucht geen alcohol meer drinken.


Fransman redt 4-jarig jochie dat aan balkonrand van flat bungelt

Tientallen mensen in een straat in Parijs hielden minutenlang hun adem in, terwijl ze verbijsterd keken naar de vierde verdieping. Daar hing een jongetje van 4 aan een balkonrand. Hij hield zich dapper vast, maar dreigde dat niet lang meer vol te houden.

Een voorbijganger filmde het en zette het op Twitter.

Een Parijzenaar aarzelde niet en klom met gevaar voor eigen leven als een soort Spider-Man omhoog om het jochie te redden. Toen hij bijna op vier hoog was, verscheen op het balkon ernaast een man die probeerde het jongetje bij zijn arm te pakken. Maar door een tussenschot was de afstand net te groot om de kleuter omhoog te hijsen.

De reddingsactie in de Rue Marx Dormoy werd beloond met applaus en gejuich. Met een smartphone gefilmde beelden werden massaal verspreid via sociale media.

De naam van de held is (nog) niet bekend. Volgens getuigen hadden de ouders het jongetje in de flat alleen achtergelaten.


Moslims maken gehakt van cosmeticabedrijf vanwege ramadan-video

Op Twitter reageren moslimvrouwen massaal op een video van cosmeticabedrijf MAC over de ramadan. Het bedrijf geeft vrouwen daarin tips over hoe ze zich moeten opmaken voor de suhoor.

Suhoor is de maaltijd die moslims tijdens de ramadan vlak voor zonsopgang nuttigen. Niet echt een moment om je beste kleding uit de kast te trekken en je mooiste make-up op te doen, zoals uit veel reacties op Twitter blijkt.

Pyjama

"Wie doet er nou make-up op om 3 uur 's nachts?", vraagt iemand zich af. "MAC denkt echt dat we alles uit de kast trekken voor suhoor. Ik moet er kennelijk goed uitzien voor mijn eten", schrijft een ander.

De meeste vrouwen, en mannen trouwens ook, nuttigen de suhoor gewoon in hun pyjama met een onopgemaakt en ongekamd slaaphoofd. Hoewel het volgens een enkeling in de rijke golfstaten wel normaal is om met suhoor netjes gekleed en opgemaakt uit eten te gaan.

Volgens de vrouwen is het cosmeticabedrijf in de war met de iftar, de maaltijd die moslims na zonsondergang eten. Dat gebeurt vaak samen met familie en vrienden en hierbij is het gebruikelijk om je mooi aan te kleden en op te maken.

Veel vrouwen stuurden een tweet naar MAC waarin ze het bedrijf vragen om op te houden met het commercieel uitbuiten van de ramadan en waarin ze zich afvragen of het bedrijf wel weet wat suhoor is.

Estťe Lauder, waar MAC onderdeel van is, heeft niet gereageerd. Wel is de bewuste video van YouTube verwijderd.


Eerste presidentsverkiezingen in verdeeld Colombia na FARC-akkoord

Colombianen gaan vandaag naar de stembus om een nieuwe leider te kiezen. Het zijn de eerste presidentsverkiezingen na het vredesakkoord dat de regering van president Santos twee jaar geleden sloot met de rebellen van de FARC.

Een van de kandidaten wordt de opvolger van Juan Manuel Santos, die aan het eind is van zijn tweede termijn en niet kan worden herkozen. Voor het na ruim vijf decennia beŽindigen van het conflict met de FARC kreeg Santos eind 2016 de Nobelprijs voor de Vrede.

In de peilingen voorafgaand aan deze eerste ronde waren de rechtse IvŠn Duque en de linkse Gustavo Petro de grootste kanshebbers. Zowel over het vredesakkoord als over de economie hebben zij fundamenteel andere ideeŽn.

Duque, een beschermeling van oud-president Ńlvaro Uribe gaat voorop in de peilingen. De senator en voormalig advocaat wil het vredesakkoord aanpassen en voormalige rebellen laten opsluiten voor oorlogsmisdaden. Hij wil belastingen voor bedrijven verlagen en steunt olie- en mijnbouwprojecten.

Zijn rivaal Petro was ooit lid van de inmiddels opgeheven rebellengroep M19 en burgemeester van de hoofdstad Bogota. Hij steunt het vredesakkoord en wil de landbouwproductie opschroeven. Door belasting op braakliggende grond fors te verhogen, wil hij eigenaren aanmoedigen hun land aan de staat te verkopen.

"Deze verkiezingen zullen de toekomst van Colombia bepalen en het land misschien nog meer verdelen, wat in een diepe crisis kan eindigen", zegt Gregorio Sierra, een psycholoog in Bogota tegen persbureau Reuters.

De andere kandidaten zijn centrumpoliticus Sergio Fajardo en de voormalige vicepresident Germťn Vargas Lleras, die op de steun van president Santos mag rekenen. Als geen van de kandidaten een meerderheid haalt, is er over drie weken een tweede ronde.

In maart waren er al parlementsverkiezingen in het Colombia. Daarbij verloor de partij van Santos flink en won die van Duque.


Bijeenkomst Vlaardingen over Turkse verkiezingen afgeblazen na bedreigingen

Een bijeenkomst in Vlaardingen vanavond over de verkiezingen in Turkije gaat niet door vanwege bedreigingen. De eigenaar van het restaurant waar de bijeenkomst zou zijn is bedreigd, net als de organiserende Turkse Raad in Nederland, zegt voorzitter Sefa YŁrŁkel van de raad.

Op de bijeenkomst zou Ayse Sucu van de nieuwe nationalistische IYI-partij spreken. De IYI-partij is vorig jaar ontstaan door splitsing van de nationalistische MHP. Voor de komende verkiezingen in Turkije is de IYI-partij een samenwerking aangegaan met drie andere oppositiepartijen: de centrum-linkse CHP, de islamitische Gelukspartij en de centrum-rechtse Democratische Partij.

Aanhangers van president Erdogan

De eigenaar van het Vlaardingse restaurant bevestigt dat de bijeenkomst is afgeblazen nadat er onder meer via sociale media bedreigingen waren geuit. Hij wil niet met zijn naam of dat van zijn restaurant in de publiciteit, uit vrees voor de gevolgen. "Ik zeg er verder niets over. Ik ben een ondernemer", aldus de restauranteigenaar.

Volgens YŁrŁkel van de Turkse Raad in Nederland komen de bedreigingen uit de hoek van aanhangers van de Turkse president Erdogan of de MHP, die met de huidige regering in Turkije samenwerkt.

YŁrŁkel verwachtte op de bijeenkomst zo'n 150 mensen. De organisatie wil de verkiezingsbijeenkomst met Ayse Sucu op een andere locatie laten doorgaan. De Turkse Raad in Nederland is een organisatie van seculiere Turken.


Veel knelpunten bij onderwijs aan zorgleerlingen, politiek wil actie

De Tweede Kamer eist dat scholieren met psychische of lichamelijke problemen snel betere hulp krijgen. Het huidige systeem, het zogeheten passend onderwijs waarbij zorgleerlingen ondersteund worden binnen het reguliere onderwijs en niet op aparte scholen, werkt niet goed, zeggen coalitie- en oppositiepartijen tegen de NOS.

"Er gaat zoveel verkeerd in het passend onderwijs", verwoordt D66-Kamerlid Van Meenen de onvrede in de Tweede Kamer. "Kinderen raken in de knel, er zijn te veel thuiszitters, ouders staan buitenspel en het beschikbare geld komt niet op de juiste plek terecht."

Wat passend onderwijs is en welke problemen ermee zijn, zie je in deze video:

Veel partijen zijn kritisch over de zware administratieve last voor leerkrachten en schoolleiders, die al kampen met een hoge werkdruk. Leraren zijn veel tijd kwijt met het invullen van formuleren, rapportages schrijven en overleg voeren, benadrukt SP-Kamerlid Kwint.

Regeringspartij VVD vindt dat het systeem "echt nog onvoldoende" werkt. "Het reguliere onderwijs past niet altijd. Dat heeft effect op de docent, de werkdruk en op de hele klas", zegt Kamerlid Heerema. "Hele klassen gaan soms gebukt onder een heel druk kind of een leerling met agressieproblemen."

Een Kamermeerderheid van CDA, D66, ChristenUnie, PVV, GroenLinks en SP hekelt de manier waarop de zogenoemde samenwerkingsverbanden nu functioneren. Dit zijn organisaties - in totaal zo'n 150 verdeeld over Nederland - die allemaal met een eigen aanpak overheidsgeld voor zorgleerlingen in hun regio moeten verdelen.

Ieder samenwerkingsverband mag zijn eigen werkwijze toepassen en Kamerleden constateren willekeur. "Bij de een gaat het goed, bij de andere helemaal niet. Het maakt dus uit waar je woont", zegt GroenLinks-Kamerlid Westerveld. Zij wil net als veel andere partijen, dat deze instanties veel strenger gecontroleerd worden. "Sommige leraren en ouders zijn echt blij dat hun kind in een gewone klas terechtkan. Maar de regionale verschillen zijn echt te groot", zegt ook Van den Hul van de PvdA.

De PVV eist onafhankelijk toezicht en de invoering van duidelijke uniforme regels. "De politiek moet durven ingrijpen en de regie terugpakken." De ChristenUnie betreurt vooral het ontstaan van de grote bestuursorganen, waar veel geld in omgaat. "Terwijl het de bedoeling was dat het een plek zou zijn waar schoolleiders gezamenlijk een oplossing zouden vinden voor hun leerlingen", zegt Kamerlid Bruins. D66'er Van Meenen: "De oude bureaucratie is vervangen door een nieuwe bureaucratie".

Sommige samenwerkingsverbanden potten onterecht geld op, benadrukken CDA, D66, PVV en GroenLinks. De Algemene Rekenkamer concludeerde in 2017 dat er onvoldoende zicht is op de 2,4 miljard euro voor het passend onderwijs. De voormalige VVD-staatssecretaris van Onderwijs Dekker constateerde dat er zo'n 111 miljoen euro niet gebruikt op de plank lag. "De grote vermogensopbouw is een graat in de keel. Veel geld komt niet terecht waar het hoort en dat moet anders", zegt CDA-Kamerlid Rog.

Wanhopig

Ouders voelen zich vaak buitenspel staan, merkt de Tweede Kamer. "Ze worden van het kastje naar de muur gestuurd", zeggen vooral D66, PVV, SP en GroenLinks. De onderwijswoordvoerders krijgen opvallend veel e-mails van ouders. "Ze zijn wanhopig omdat hun kind is vastgelopen en niet weten waar ze nog terechtkunnen," vertelt Westerveld van GroenLinks.

De bedoeling van de invoering van het passend onderwijs was het tegengaan van het aantal thuiszitters, kinderen die helemaal niet meer naar school gaan. Uit recente cijfers van het ministerie blijkt dat er nog steeds zo'n 4000 thuiszitters zijn. Zo'n 1700 leerlingen hebben een verklaring dat ze helemaal van school niet meer naar school hoeven. Het andere doel, het verminderen van het aantal leerlingen in het relatief dure speciaal onderwijs, is niet gehaald.

Minister Slob van Onderwijs moet snel oplossingen aandragen, vindt de Kamer. Begin juli komt hij met een brief met nieuwe cijfers over het passend onderwijs.

Pleisters plakken?

Coalitiepartij D66 en de SP zijn de enige partijen die denken over een ander systeem dan het passend onderwijs. "Je moet ook het systeem ter discussie durven stellen", benadrukt Van Meenen (D66). "Het is de vraag of je pleisters moet blijven plakken en moet doormodderen."

De andere partijen gaat dit te ver: ze willen verbeteringen in het bestaande systeem en staan nog achter het idee van passend onderwijs om probleemkinderen zo veel en zo lang mogelijk in het reguliere onderwijs te helpen.

De Tweede Kamer organiseert op 24 juni, op initiatief van GroenLinks, een hoorzitting om van leerlingen, ouders, leraren, schoolbesturen en andere betrokkenen hun ervaringen te horen.

Minister Slob voor Basis- en Voortgezet Onderwijs zegt in een reactie de knelpunten te herkennen. "De zorgen van ouders, leerlingen en leraren gaan me zeer aan het hart." Slob werkt aan voorstellen om de knelpunten aan te pakken en stuurt nog voor de zomer een brief naar de Kamer met zijn plannen.

Een groot aantal partijen (ChristenUnie, PVV, SP, GroenLinks) willen dat de samenwerkingsverbanden nu ook echt knopen kunnen gaan doorhakken, doorzettingsmacht heet dat. Nu kan een leerling langdurig vast komen te zitten, omdat niemand een besluit neemt.

Hoogbegaafde kinderen

De VVD, SP, GroenLinks en PvdA hopen dat het voor kinderen en hun ouders weer gemakkelijker wordt om naar het speciaal onderwijs te gaan. "Daar is veel te veel op bezuinigd en is heel veel kennis over de aanpak van dergelijke kinderen", zegt SP'er Kwint. De VVD wil ook dat er binnen het passend onderwijs meer gedaan wordt aan hoogbegaafde kinderen.


Onwel geworden vrouw mishandelt ambulancepersoneel

Een vrouw die vannacht onwel werd op Scheveningen heeft zich agressief gedragen tegen het ambulancepersoneel. Dat gebeurde in de ambulance waarin zij werd verzorgd.

De vrouw was aangetroffen op de stoep en bleek niet aanspreekbaar. Toen zij bijkwam in de ambulance, werd ze agressief en mishandelde zij het ambulancepersoneel, zegt de politie.

De vrouw is aangehouden, de hulpverleners hebben aangifte gedaan, meldt Omroep West.


Overlast door regen en onweer in zuiden van het land

Verschillende plaatsen in het land hebben te kampen met wateroverlast door onweersbuien. Op Eindhoven Airport liep de aankomsthal onder water. In Berg en Terblijt in Limburg ontstond een modderstroom door het water.

Deze bewoner laat de modder in zijn woning en garage zien.

Bij Meerssen op de A76 stonden automobilisten noodgedwongen stil op de vluchtstrook vanwege het slechte weer. In Maastricht en omgeving staan straten blank door de vele neerslag die in korte tijd viel. In Wijchen in Gelderland ontstond brand nadat de bliksem was ingeslagen in een schuur. Ook in Cuijk in Noord-Brabant sloeg de bliksem in, daar in een woonhuis.

Code Oranje

Het KNMI gaf aan het begin van de middag code oranje af voor de provincies Noord-Brabant en Limburg, met een waarschuwing voor zware onweersbuien en hagelstenen met een doorsnee van 2 tot 4 centimeter. Om 18.00 uur werd code oranje in de twee provincies afgeschaald naar code geel. Die code geldt nu voor bijna het hele land.

Vorige week was er ook al veel wateroverlast in Limburg. Onder andere Meerssen werd fors getroffen. De dijkgraaf van Waterschap Limburg spreekt morgen in Den Haag met Deltacommissaris Wim Kuijken over de problemen, meldt L1.

Hitte bij marathon Leiden

Waar het op sommige plekken met bakken uit de lucht kwam, leidde elders de warmte tot problemen. Zo werden kort na het middaguur een paar lopers onwel tijdens de marathon in Leiden. Volgens een woordvoerder van de gemeente moesten ze naar het ziekenhuis voor behandeling. Geruchten dat er mensen gereanimeerd moesten worden, spreekt de gemeente tegen.

Toen lopers onwel werden, werd de hulpverlening massaal opgeschaald. Ambulances uit diverse regio's en een traumahelikopter werden ingezet. Ook de brandweer en andere hulpdiensten werden ingeschakeld.


Festival Portsmouth stilgelegd na dood twee bezoekers

Op een dancefestival in Portsmouth aan de Engelse zuidkust zijn twee jonge mensen overleden, een vrouw van 18 en een man van 20. Ze werden 20 minuten na elkaar onwel en overleden beiden in het ziekenhuis. De politie onderzoekt de zaak, maar gaat voorlopig niet uit van een verband tussen de twee sterfgevallen.

Op het dancefestival werd gewaarschuwd voor "gevaarlijke stoffen" die op het terrein aanwezig zouden zijn, zonder het woord drugs te gebruiken.

De organisatie van het tweedaagse Mutiny Festival heeft besloten de tweede dag uit voorzorg niet door te laten gaan. "De veiligheid van onze fantastische bezoekers staat bovenaan en voor ieders veiligheid en uit respect voor de twee overledenen hebben we besloten vandaag niet open te gaan," staat op de website van festival.

Festivalbezoekers zijn geschokt en hebben begrip dat het festival niet doorgaat.

Daardoor gaan de optredens van de voornaamste acts, Dizzee Rascal, Craig David en Sean Paul, niet door.

De organisatie heeft laten weten geschokt te zijn door het overlijden van de twee bezoekers. De politie ondervraagt ooggetuigen en vrienden van de twee om meer te weten te komen over de omstandigheden toen ze onwel werden.

Vorig jaar riep de politie de gemeente op om geen mensen onder de 18 meer toe te laten op het jaarlijkse festival, na berichten over seksuele intimidatie, drugsgebruik en vechtpartijen. De organisatie heeft dit jaar een registratieplicht ingevoerd voor bezoekers van 16 en 17 jaar.


Europa deze week: zes correspondenten over hoe de wereld naar de EU kijkt

Van een afstand naar Brussel kijken: dat doen we in deze editie van Europa deze week. Letterlijk, want de uitzending komt voor ťťn keer niet uit de Europese hoofdstad, maar vanuit Hilversum, waar de jaarlijkse NOS-correspondentendagen waren.

EU-correspondent Arjan Noorlander ging met zes collega's in gesprek over hoe er in hun land naar de EU wordt gekeken. Het zal niet verrassen dat dat zes heel verschillende verhalen opleverde. Over een energieke Franse president die maar wat graag met de EU aan de slag wil, een nieuwe eurokritische regering in ItaliŽ en een andere wereldspeler - de VS - die niet al te veel bezig is met Europa.

Aan het woord komen Jeroen Wollaars (Duitsland), Frank Renout (Frankrijk), Sander van Hoorn (BelgiŽ), Mustafa Marghadi (ItaliŽ), David Jan Godfroid (Rusland) en Arjen van der Horst (VS). Wat in hun land het sentiment is over Brussel, zie je in de video hierboven.


Russische militairen en rebellen omgekomen bij strijd Deir al-Zor

In de provincie Deir al-Zor in het oosten van SyriŽ zijn 43 rebellen gedood bij gevechten met Russische troepen. Vier Russen zijn ook om het leven gekomen, meldt het Russische persbureau Interfax op basis van het Russische ministerie van Defensie. Twee van de omgekomen Russen zouden militaire adviseurs van het Syrische leger zijn.

De gevechten braken uit na een aanval door rebellen op artillerie van het Syrische leger.

Er zijn ook vijf Russen gewond geraakt. Zij zijn naar een Russisch veldhospitaal gebracht.


Grote brand bij bedrijf in autobanden

Bij een autobandenbedrijf in Kampen heeft vannacht een grote brand gewoed waarbij explosies te horen waren. Nog voor de komst van de brandweer sloegen de vlammen al metershoog uit het dak. Ook zijn er asbestdeeltjes vrijgekomen die in de buurt van het terrein zijn neergekomen. De oorzaak van de brand is nog niet bekend.

De explosies zijn vermoedelijk veroorzaakt door gasflessen die in de ruimte waren opgeslagen. Behalve het autobandenbedrijf is ook een naastgelegen autobedrijf verwoest. Brandweerlieden voorkwamen dat het vuur verder oversloeg. Aan het begin van de ochtend werd het sein brand meester gegeven.

Asbestdeeltjes

Het terrein van het autobandenbedrijf blijft afgesloten tot het vrijgekomen asbest is opgeruimd, meldt RTV Oost. De omliggende bedrijven zijn beperkt toegankelijk.


'Hulp aan oorlogsvluchteling met trauma moet beter'

Veel gemeenten hebben geen idee hoe ze vluchtelingen met psychische problemen moeten begeleiden. Met name op het gebied van preventie gebeurt er onvoldoende. Dat stelt Arq, een expertgroep op het gebied van psychotrauma's.

De deskundigen zeggen dat de vluchtelingen beter geholpen kunnen worden als het beleid centraal wordt vastgesteld.

Het gaat om mensen uit oorlogsgebieden. Tot ze in Nederland kwamen, waren ze bezig alleen maar bezig met 'overleven'. Maar spookbeelden uit het verleden doemen soms op als vluchtelingen zich in een gemeente hebben gesetteld. Problemen die ontstaan zijn slapeloosheid, nachtmerries en bedplassen. Ook schrikken oorlogsvluchtelingen van bepaalde geluiden.

Zolang vluchtelingen in een asielzoekerscentrum wonen, kunnen ze makkelijk een beroep doen op de huisartsen die daar spreekuur houden. Ook is er psychische hulp beschikbaar die wordt vergoed.

Maar eenmaal buiten het asielzoekerscentrum, moeten de vluchtelingen zelf hun weg vinden in de Nederlandse maatschappij, al kunnen ze nog wel een tijdje een beroep doen op vrijwilligers van bijvoorbeeld Vluchtelingenwerk

Posttraumatische stress

Zelf de juiste weg vinden is lastig voor vluchtelingen, doordat ze de taal nog niet spreken en geen idee hebben hoe de Nederlandse gezondheidszorg werkt, zegt Larissa van Beek, coŲrdinator van Arq. Maatregelen zijn nodig om te voorkomen dat zij een posttraumatische stresstoornis (PTSS) ontwikkelen, vindt Van Beek.

"Vluchtelingen hebben veel meegemaakt, in een oorlog en op de gevaarlijke vlucht naar Nederland. Maar eenmaal in Nederland zijn de zorgen niet voorbij", zegt Van Beek. "Veel statushouders ervaren stress door de moeilijke omstandigheden waaronder achtergebleven familie leeft in het land van herkomst."

Arq heeft voor deze mensen speciale trainingen ontwikkeld; zogenoemde Mind-Spring-trainingen. Ze zijn ook bedoeld om op tijd te signaleren of een statushouder psychische problemen heeft. Een psycholoog geeft de trainingen, samen met een ervaringsdeskundige uit een oorlogsgebied.

Rekening houden met cultuur

Een van hen is Lucy Issa (34). Zij vluchtte zelf ook uit SyriŽ. Volgens haar zijn de mensen van huis uit niet gewend om hulp te vragen bij psychische problemen. Ze zijn dan ook lastig te bereiken voor hulpverleners. "Je kunt dat het beste doen met landgenoten in de eigen taal, rekening houdend met de eigen cultuur. Zij kunnen uitleggen welke hulp in Nederland mogelijk is", zegt Issa.

Het cultuurverschil bij het vragen naar hulp ziet ook Larissa van Beek. "Als er wel tijdig gesignaleerd wordt of iemand problemen heeft, dan ontbreekt nogal eens de doorverwijzing naar psychologen die de cultuur van de vluchtelingen kennen", zegt Van Beek. Ook daar zijn volgens haar trainingen voor nodig.


Doden bij ongeluk met supportersbus Franse rugbyclub

Bij een ongeluk met een bus in de buurt van Valence in Frankrijk zijn drie doden gevallen en elf mensen zwaargewond geraakt. De bus vervoerde supporters van de rugbyclub Castres Olympique. De meeste slachtoffers komen uit Beaucaire in het departement Gard, 150 kilometer zuidelijker.

De supporters, jeugdleden en hun ouders, waren op de terugweg van de halve finale van hun club in de strijd om het kampioenschap van Frankrijk tegen Racing 92 uit Dťcines-Charpieu bij Lyon. Er zaten 31 mensen in de bus.

Bus gekanteld

Het eenzijdige ongeluk gebeurde op een weggedeelte op de A7 waar maar ťťn rijstrook open was vanwege wegwerkzaamheden en de maximumsnelheid 90 km/u was. De bus kantelde door nog onbekende oorzaak. De doden zijn volgens de eerste berichten de chauffeur en een echtpaar. Het lichaam van de chauffeur zal worden onderzocht in het onderzoek naar de oorzaak van het ongeluk.

Onder de zwaargewonden is een kind van 14. Zeventien inzittenden raakten lichtgewond.

Langs de snelweg werd een medische post ingericht. Er werden 135 brandweerlieden, 60 politiemensen en een aantal helikopters ingezet.
Nu algemeen nieuws