Nieuws


++ Nieuws ++
Nieuws zoeken in alle dagbladen
( Ook zoeken in archieven! )

Nieuws zoeken via zoeknieuws.nl


Nieuws zoeken ( NOS )


Zoeken met Google


| Klik hier voor het weerbericht |NOS RSS reader

Politie vindt schat aan gestolen gereedschap

De politie in Den Haag heeft gisteren meer dan 300 gereedschapskoffers in beslag genomen die waarschijnlijk uit bedrijfsauto's zijn gestolen. Agenten kwamen in actie na de arrestatie van twee mensen die op heterdaad waren betrapt bij een auto-inbraak.

De koffers lagen op meerdere adressen in Den Haag. Ze zijn allemaal overgebracht naar het bureau in het stadsdeel Loosduinen. Op foto's is te zien dat vergaderruimtes en gangen daar nu volstaan met bouwgereedschap.

Over de waarde van de spullen is niets bekendgemaakt, maar volgens een gedupeerde aannemer gaat het om zeker anderhalve ton.

Het Facebook-bericht over de inbeslagname is meer dan 4000 keer gedeeld. De politie vraagt bouwlieden die gereedschap kwijt zijn en daarvan aangifte hebben gedaan, zich per mail te melden.


Lufthansa-bestuurder: 'Zet sloophamer in nieuw vliegveld Berlijn'

De directie van de grootste Duitse luchtvaartmaatschappij lijkt geen vertrouwen meer te hebben in de oplevering van het nieuwe vliegveld van Berlijn. Dat had zeven jaar geleden klaar moeten zijn, maar bij de bouw is zoveel misgegaan dat nog steeds niet duidelijk is wanneer er kan worden gevlogen.

"Mijn verwachting is dat het vliegveld wordt gesloopt en opnieuw wordt gebouwd", wordt Lufthansa-bestuurder Thorsten Dirks nu geciteerd. Volgens hem zijn veel technische installaties alweer verouderd en kan ook een flink deel van het meubilair ongebruikt naar het grofvuil.

Dirks, die verantwoordelijk is voor Lufthansa-dochter Eurowings, deed zijn uitspraken volgens de krant Frankfurter Allgemeine bij een netwerkdag voor topmensen uit het bedrijfsleven. Een woordvoerder van Lufthansa haastte zich om te zeggen dat het bedrijf niet heeft willen pleiten voor sloop.

Meer dan 7 miljard euro

Het nieuwe vliegveld van Berlijn had in 2011 open moeten gaan. Bij inspecties zijn duizenden gebreken geconstateerd, variërend van problemen met de brandveiligheid tot te korte roltrappen en deuren die niet open konden. De kosten zijn opgelopen van 2 tot meer dan 7 miljard euro.

Berlin Brandenburg Airport moet op termijn de kleinere luchthavens Tegel en Schönefeld vervangen. Wanneer het de eerste vluchten kan verwerken, is nog altijd onduidelijk.


Ondanks de kou, drukte bij Stille Omgang Amsterdam

Ondanks de kou hebben vannacht in Amsterdam zo'n 3000 mensen meegelopen met de Stille Omgang. De pelgrims trokken biddend door de straten om het zogenoemde Mirakel van Amsterdam te herdenken.

Ze liepen dezelfde route die de pastoor van de Oude Kerk op 15 maart 1345 liep, nadat hij een wonder had meegemaakt. In een woning aan de Kalverstraat braakte volgens de overlevering een stervende man een hostie uit, nadat hem de ziekencommunie was gegeven. Zijn braaksel met de hostie kwam in het haardvuur terecht. De volgende ochtend bleek de hostie ondanks het vuur ongeschonden te zijn.

De kerk heeft het gebeuren officieel als wonder erkend. Al sinds 1881 wordt het Mirakel herdacht met een stille omgang.

Minder mensen door kou

Door het koude weer waren er een stuk minder mensen dan vorige jaren. Dat komt volgens de organisatie mede doordat een deel van de pelgrims de tocht al voor de officiële start, om 22.00 uur, had afgelegd. Die zijn niet meegeteld.

Ook vanochtend worden er nog bedevaartgangers verwacht in Amsterdam.


NASA fotografeert groene hemel bij Ierland op St. Patrick's Day

In Ierland kleurt alles en iedereen groen op St. Patrick's Day, dat is wel bekend. Astronauten in het Internationale Ruimtestation (ISS) voegen daar dit jaar nog iets aan toe: een groene hemel.

De ISS-bemanning maakte gisteren deze foto, waarop Ierland (en rechts Groot-Brittannië) te zien is met op de achtergrond het noorderlicht.

Eerlijk is eerlijk: de aurora borealis was in Ierland niet te zien, maar omdat de foto vanaf zeer grote hoogte is gemaakt, konden de astronauten het groene licht en het eiland toch in één plaatje vangen. De astronauten deelden nog meer bijzondere beelden:

Overal ter wereld werd gisteren St. Patrick's Day gevierd. In Ierse steden en tal van steden in de VS en Canada waren er traditionele parades en volksfeesten. Voor de Ieren was er nog meer reden tot feest: het nationale rugbyteam versloeg bij het zeslandentoernooi in Londen het team van Engeland en bleef daarmee ongeslagen.


Identiteit doodgeschoten man Amsterdam-Slotervaart bekend

De man die donderdag in Amsterdam werd neergeschoten en een dag later overleed is de 46-jarige Goran Tasic uit voormalig Joegoslavië. Dat bevestigt de politie.

Volgens Het Parool was hij een crimineel die de laatste jaren in Zweden woonde en werd hij in Amsterdam-Slotervaart het slachtoffer van een afrekening in het drugsmilieu.

De man werd rond 22.00 uur neergeschoten op de Piet Mondriaanstraat. De politie vond hem in een portiek.


Russen mogen stemmen, Poetin zeker van nieuwe termijn

In Rusland zijn in de nacht de presidentsverkiezingen op gang gekomen. Gisteravond (Nederlandse tijd) gingen in het uiterste oosten van het land al de stembureaus open, vanaf 07.00 uur kan in alle elf tijdzondes worden gestemd.

110 miljoen Russen zijn opgeroepen om een stem uit te brengen. De eerste uitslagen worden verwacht om 19.00 uur. Dan sluiten de stemlokalen in de exclave Kaliningrad, het westelijkste puntje van Rusland, dat grenst tegen Polen.

Het staat vast dat Vladimir Poetin de verkiezingen wint. De zittende president heeft geen tegenstanders die een bedreiging vormen. Hij kan volgens peilingen rekenen op 70 procent van de stemmen en zal in mei beginnen aan een vierde termijn als staatshoofd van de Russische Federatie.

Populariteit

Poetin leidt Rusland al sinds 2000. Hij was tot 2008 president, daarna vier jaar premier onder president Medvedev en sinds 2012 weer president. Volgens de Russische wet kan hij na de komende termijn, die duurt tot 2024, niet nog een keer president worden.

Het Russische optreden in Oost-Oekraïne en Syrië en op de Krim heeft hem de afgelopen zes jaar in eigen land alleen maar populairder gemaakt. Vermoedelijk is het geen toeval dat de verkiezingen samenvallen met de herdenking van de annexatie van de Krim, in 2014. Ook de recente confrontatie met het Westen, naar aanleiding van de aanslag op de dubbelspion Sergej Skripal in Groot-Brittannië, heeft Poetin geen windeieren gelegd.

Omdat de uitkomst van de verkiezingen nauwelijks voor verrassingen kan zorgen, wordt ook gekeken naar de opkomst. Poetin wil dat zijn herverkiezing wordt gelegitimeerd met een hoog opkomstcijfer. Jongeren in Moskou die voor het eerst gaan stemmen krijgen vrijkaartjes voor concerten van artiesten die Poetin steunen.

Oudere Moskovieten kunnen zich in sommige stemlokalen gratis laten controleren op kanker. Alleen al in Moskou gaf het stadsbestuur meer dan 700.000 euro uit aan ballonnen en andere artikelen om de stemlokalen op te sieren.

De regering staat toe dat 1500 buitenlandse waarnemers toezien op een eerlijk verloop. Ze wil voorkomen dat ze wordt beschuldigd van fraude, zoals bij de verkiezingen in 2012. Ook duizenden Russische waarnemers houden toezicht op het verloop van de verkiezingen.


Grootste Facebooklek ooit: gegevens 50 miljoen kiezers buitgemaakt

De gegevens van 50 miljoen vooral Amerikaanse Facebookprofielen zijn op geraffineerde wijze buitgemaakt door het bedrijf Cambridge Analytica, dat destijds werd geleid door Steve Bannon, die later een sleutelrol speelde in de campagne van Donald Trump.

De gegevens zijn gebruikt om kiezers voorafgaand aan de Amerikaanse presidentsverkiezingen van 2016 persoonlijk te benaderen en in te spelen op hun angsten en verlangens.

Het vergaren van de gegevens vond begin 2014 plaats. Op dat moment waren er 150 miljoen Noord-Amerikaanse Facebookprofielen, dat betekent dat een derde in handen kwam van het bedrijf. De profielen stonden voor een kwart van alle Amerikaanse stemgerechtigden.

Facebook wist van de grootste privacyschending in de geschiedenis van haar bestaan, maar ondernam amper actie. Ook zijn de personen achter de getroffen accounts nooit op de hoogte gesteld.

Klokkenluider

De onthullingen zijn afkomstig van een gezamenlijk onderzoek van The Observer of London en The New York Times. Ze spraken met onder anderen de Canadees Christopher Wylie, een klokkenluider die tot eind 2014 werkte bij Cambridge Analytica. De kranten spreken van het grootste datalek voor Facebook ooit.

"We hebben Facebook gebruikt om miljoenen profielen van mensen te vergaren. En hebben modellen gebouwd om te profiteren van wat we over hen wisten en om hun innerlijke demonen aan te wakkeren", zegt Wylie tegen de Observer.

Banden met Republikeinse partij

Cambridge Analytica is al eerder in opspraak gekomen vanwege het verzamelen van Facebookdata, en niet alleen bij de Amerikaanse verkiezingen, maar ook bij het Britse referendum over het verlaten van de Europese Unie.

Het bedrijf heeft banden met de Republikeinse partij. Zo investeerde de steenrijke Republikeinse donateur Robert Mercer 15 miljoen dollar (12 miljoen euro) in het bedrijf. Ten tijde van de dataroof werd Cambridge Analytica geleid door Steve Bannon, die ook leiding gaf aan de rechtse nieuwssite Breitbart en een belangrijke rol speelde in de campagne van Donald Trump.

In het geval van de Amerikaanse verkiezingen is nu pas duidelijk op welke schaal het vergaren van gegevens gebeurde en vooral: op welke wijze. Wylie zegt daarover tegen The New York Times: "Regels doen er voor hen niet toe. Voor hen is dit een oorlog, en het is allemaal eerlijk."

Het vergaren van gegevens ging als volgt: een deel van de data is verkregen onder het mom van academisch onderzoek. 270.000 Facebookgebruikers kregen betaald om een persoonlijkheidstest te doen via de app thisisyourdigitallife. Maar de app vergaarde ook alle gegevens van de vrienden van die 270.000 gebruikers. Dit leidde tot een database met vijftig miljoen accounts.

Met de database werd vervolgens software ontwikkeld om Facebookprofielen te beoordelen: wat gaat de gebruiker stemmen? En hoe kunnen we hem of haar beïnvloeden? Hier konden dan gepersonaliseerde politieke advertenties op worden gemaakt.

Twee jaar gewacht

Facebook ondernam pas actie na twee jaar. Het vroeg Wylie en collega's alle onrechtmatig verkregen gegevens te wissen. Wylie noemt dat verbijsterend. "Ze hebben twee jaar gewacht en helemaal niets gedaan om te controleren of de gegevens waren gewist. Het enige dat ze me vroegen was een vakje aan te vinken op een formulier en het terug te sturen."

Zowel Facebook als de ceo van Cambridge Analytica verklaarde vorige maand nog tijdens een hoorzitting in het Britse parlement dat er geen gegevens van Facebookgebruikers bij Cambridge Analytica zitten. Volgens Cambridge Analytica zijn alle gegevens al verwijderd en nooit gebruikt voor de Amerikaanse presidentsverkiezingen van 2016.

Die lijn houdt het bedrijf vast in een vandaag gepubliceerde verklaring. Cambridge Analytica schrijft de blokkade van Facebook zo snel mogelijk te willen oplossen. De gegevens van Facebookgebruikers zijn volgens het bedrijf nooit zijn ingezet bij de Amerikaanse presidentsverkiezingen en bovendien intussen allemaal verwijderd.

"Facebook heeft heel wat uit te leggen", zegt NOS-Techredacteur Nando Kasteleijn. "Met als belangrijkste vraag: waarom heeft het bedrijf niet eerder openheid van zaken gegeven? Het vertrouwen in het bedrijf staat al onder druk en dat wordt er niet beter op."

"Daarnaast: Facebook ligt al onder vuur vanwege de Amerikaanse presidentsverkiezingen", zegt Kasteleijn. "De midterms staan voor de deur, het zou me niet verbazen als de politiek uitleg wil. Ook over de vraag of dit niet vaker is gebeurd en hoe het zit met de data: zijn die nou wel of niet verwijderd?"

Facebookverbod

Intussen twijfelt Facebook nu zelf ook aan de claims van Cambridge Analytica. Gisteren besloot het om Cambridge Analytica en gelieerde organisaties voorlopig te verwijderen van Facebook vanwege het schenden van de voorwaarden. Ook oud-Cambridge Analytica-medewerker en klokkenluider Wylie is niet langer welkom op Facebook.

In een verklaring schrijft het sociale platform dat er nu wordt getwijfeld of alle destijds vergaarde gegevens wel zijn verwijderd. "Als de beschuldigingen kloppen, is dit een onacceptabele schending van ons vertrouwen", schrijft Facebook, dat juridische stappen overweegt.

Die juridische stappen blijken ook te gelden voor de journalisten die het verhaal in eerste instantie publiceerden. Een Observer-journalist schrijft op Twitter dat Facebook voor publicatie met een rechtszaak heeft gedreigd.


Zweden beoordeelt besprekingen met Noord-Koreaanse minister als positief

Noord-Korea en Zweden hebben hun eerste besprekingen afgerond over een ontmoeting tussen de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un en de Amerikaanse president Trump.

"De nadruk lag op de veiligheidssituatie op het Koreaanse schiereiland", zei de Zweedse minister Wallström na afloop van het laatste gesprek met haar Noord-Koreaanse collega Ri. Ook heeft zij duidelijk gemaakt dat Noord-Korea zijn kernwapen- en rakettenprogramma moet ontmantelen, in lijn met de resoluties van de VN-Veiligheidsraad.

Verder hebben de ministers besproken hoe het onderhandelingstraject naar een vreedzame oplossing van het conflict zou moeten verlopen.

In eerste instantie zouden de besprekingen tussen Ri en Wallström een dag duren. Dat ze met twee dagen werden verlengd, moet als een positief teken worden opgevat, zeggen de Zweden.

Zweden is een van de weinige westerse landen met een ambassade in Pyongyang. Die is er sinds de Koude Oorlog, toen Zweden niet bij een van de twee blokken aangesloten was. Het land bemiddelde eerder bij de vrijlating van Amerikaanse gevangenen in Noord-Korea.


Arrestaties na confrontatie bij Oostvaardersplassen: 'Moordenaars!'

Bij de Oostvaardersplassen zijn drie activisten gearresteerd die over een hek waren geklommen. De betogers werden woedend toen medewerkers van Staatsbosbeheer voor hun ogen een edelhert doodschoten. Dat gebeurde op een plaats waar dieren met hooi worden bijgevoerd en activisten zich geregeld verzamelen.

Volgens Staatsbosbeheer zagen boswachters daar een ernstig verzwakt edelhert liggen. Ze besloten het dood te schieten, conform de afspraken die daarover zijn gemaakt. Ze waarschuwden de actievoerders drie keer dat het geen prettig gezicht zou zijn en adviseerden hen weg te gaan, zegt een woordvoerder. Sommige activisten bleven toch staan.

Op beelden is te zien hoe een boswachter een auto parkeert tussen het hek en het edelhert. Omstanders geven honend commentaar. Daarna klinkt een schot en zakt de kop van het hert weg achter een boomstam. De activisten zijn in shock en schelden de boswachters uit. Twee vrouwen klimmen over het hek.

Het hert steekt dan zijn kop weer op, waarbij een wond in de hals of kaak zichtbaar wordt. "Hij leeft nog!", roept een activist, maar volgens Staatsbosbeheer is het een stuiptrekking. Een van de boswachters stuurt de twee vrouwen terug naar het hek. Van een afstand wordt er geroepen: 'Moordenaars!

Uiteindelijk klinkt een tweede schot. Volgens Staatsbosbeheer was dat geen genadeschot. De boswachters zouden de actievoerders gerust hebben willen stellen dat het dier niet onnodig leed.

De politie arresteerde de twee vrouwen en pakte een derde activist op, die zijn identiteitsbewijs niet wilde tonen. Op het politiebureau kregen ze een boete, waarna ze werden weggestuurd.

Eerder vanmiddag hielden zo'n 200 dierenactivisten een demonstratie bij de Oostvaardersplassen. Het was de bedoeling dat enkelen zich aan een hek zouden vastketenen. Vanwege de kou bleef dat beperkt tot een korte symbolische actie. De betogers hielden ook een minuut stilte voor de dieren die "onnodig" zijn gestorven omdat ze niet zijn bijgevoed.


Amsterdamse 'uitvaartdichter' F. Starik (59) overleden

De dichter en schrijver F. Starik (pseudoniem van Frank von der Möhlen) is gisteren in Amsterdam overleden. Hij kreeg een hartstilstand, heeft zijn uitgever Nieuw Amsterdam bekendgemaakt.

Starik was 59. Hij schreef tien dichtbundels, trad op op festivals als Lowlands en Oerol en was in het Amsterdamse vooral bekend als "uitvaartdichter": hij droeg bij begrafenissen van eenzaam gestorven mensen bij de kist een speciaal geschreven gedicht voor. Over zijn ervaringen schreef hij de boeken Een steek diep en Schetsen van verloren levens, waarin hij de verhalen van de overledenen vertelde.

In 2009 kreeg hij de Amsterdamprijs voor de Kunst, later was hij stadsdichter en kreeg hij van burgemeester Van der Laan het Ereteken van Verdienste opgespeld.


'PVV wint aan populariteit onder Syrisch-orthodoxen in Enschede'

Het lijkt erop dat de PVV bij de gemeenteraadsverkiezingen woensdag ook veel stemmen uit de Syrisch-orthodoxe gemeenschap kan rekenen. Enschede telt één van de grootste Syrisch-orthodoxe gemeenschappen van West-Europa, naar schatting wonen er zo'n 8000 in de stad.

De meesten kwamen in de jaren 70 en 80 naar Nederland vanuit Oost-Turkije. Een minderheid komt uit Arabische landen als Syrië, Irak en Libanon. De Syrisch-orthodoxe christenen zijn geconcentreerd in de wijk Wesselerbrink, waar bij de laatste verkiezingen veel op de PVV werd gestemd. Bij de komende gemeenteraadsverkiezingen verwacht de partij ook veel stemmen te halen.

Toch voert de PVV niet actief campagne in de Syrisch-orthodoxe gemeenschap. Waar het CDA en de ChristenUnie actief flyeren in de Syrisch-orthodoxe kerken of in het klooster in het nabijgelegen plaatsje Glane, houdt de PVV zich afzijdig.

"Wij zijn er voor alle Enschedeërs, dus we gaan naar buurthuizen en kleine wijkmarkten om de Enschedeërs aan te spreken", zegt de lokale PVV-lijsttrekker Jan Willem Elferink. "De-islamisering is onze corebusiness, maar daarnaast hebben we nog heel veel meer punten in ons verkiezingsprogramma staan die van belang zijn voor de Enschedeër."

Volgens penningmeester Akgül van de Syrische-orthodoxe kerk in Wesselerbrink wordt in zijn gemeenschap op allerlei partijen gestemd. "Traditioneel gaan er veel stemmen naar het CDA, vanwege de christelijke geloofsovertuiging. Maar ook andere partijen als de ChristenUnie, PvdA, VVD en D66 kunnen op stemmen rekenen."

"Onze gemeenschap bestaat uit allerlei lagen van de bevolking, maar binnen de gemeenschap lijkt de laatste jaren de PVV aan populariteit te winnen", signaleert de in Enschede geboren Erwin Ilgun, vicevoorzitter van de Suryoye Aramese Federatie Nederland en oud-CDA raadslid in Enschede. "Veelal wordt er gestemd op iemand uit de gemeenschap. Maar de discussie over de moskee in Enschede speelt deze verkiezingen zeker mee', omdat die zo groot en beeldbepalend is. Dit was ook voor de meeste omwonenden het bezwaar."

De populariteit van de PVV onder de Syrisch orthodoxen verbaast schrijver Abraham beth Arsan niet, die zelf een uit Turkije afkomstige christen is. "De Syrisch-orthodoxe christenen zijn gevlucht uit de islamitische wereld'', verklaart Beth Arsan. "We zijn gevlucht omdat ons geloof daar ongewenst was. We zijn altijd onderdrukt."

"Het is hun frustratie dat ze gezien worden als Arabier of Turk. Ze zijn geen moslims, maar christenen zonder vaderland die in de jaren 70 en vooral de jaren 80 huis en haard verlieten om een nieuw bestaan in Nederland op te bouwen", zegt Jan Schukkink die promoveerde op het boek De Suryoye: een verborgen gemeenschap. Een historisch-antropologische studie van een Enschedese vluchtelingengemeenschap afkomstig uit het Midden-Oosten.

Nederlanders

"Ze zien er misschien Turks uit, maar ze zeggen: 'wij zijn geen moslims en u moet ons ook niet met hen vergelijken. Wij zijn eigenlijk gewoon gevestigde Nederlanders.'" Uit het onderzoek van Jan Schukkink blijkt ook dat ze goed geïntegreerd zijn. "Hun integratie in Nederland verliep twee keer zo snel als die van andere niet-westerse migranten. Ze zijn familie van elkaar of ze kennen elkaar. Ze wonen dicht bij elkaar, doen waar nodig een beroep op elkaar. Juist daarom was er grote sociale controle en integreerden ze sneller."

Enschede heeft twee Syrisch-Orthodoxe voetbalclubs en er zijn drie Syrisch-orthodoxe kerken. Als er door alle stemgerechtigden uit deze groep gestemd wordt, zijn zij goed voor vier tot vijf van de 39 zetels in de Enschedese gemeenteraad.

"Het is van oudsher een groep migranten die zich nauwelijks manifesteert", zegt Schukkink. "Bij de viering van Pasen komen 10.000 mensen naar het Syrisch-orthodox Klooster St. Ephrem in Glane, een plaatsje bij Enschede. Dat gaat altijd in pais en vree. Het is ook goed georganiseerd. Dat geldt voor de hele gemeenschap. Er is ook veel sociale controle."

PVV-stemmers

"De PVV begrijpt tenminste hoe gevaarlijk moslims zijn", zegt Gabriël, een Enschedese ondernemer die liever niet met zijn achternaam genoemd wil worden uit. "Ik ben voor vrijheid van meningsuiting, maar als mijn naam wordt genoemd in artikelen kan ik nooit meer naar mijn familie in Turkije. Zo'n grote moskee is echt nergens voor nodig. Wij zijn als christenen gevlucht voor de moslims. Je moet je aanpassen anders kun je beter weggaan."

Hij woont inmiddels 39 jaar in Enschede en heeft vier kinderen die allemaal goede banen hebben. Een van zijn zoons protesteerde actief in de gemeenteraad tegen de komst van de moskee. "We hebben veel argumenten ingebracht en zijn van mening dat zo'n grote moskee niet bijdraagt aan de integratie. De imam spreekt alleen Turks. We zijn niet tegen gematigde moslims en er mag ook best een moskee komen, maar waarom zo'n grote?"

Tegenstand

De moskee telt 1500 gebedsplaatsen en gaat waarschijnlijk in 2022 open. De gemeenteraad stemde vorig jaar, tot opluchting van de initiatiefnemers van het gebedshuis, in met de plannen. En hoewel er al is besloten over de komst van de moskee zegt de PVV alle legale middelen aan te grijpen om de komst van de moskee te stoppen. "Bij ons zijn alle mensen gelijk, iedereen moet zich veilig voelen."


Nederlandse visser beboet in Frankrijk, 'Fransen leggen op alle slakken zout'

Het Zeeuwse vissersschip Arnemuiden 14 ligt nog zeker tot maandag vast in de haven van het Franse Duinkerken. De rechter heeft de eigenaar van het schip een boete opgelegd van 30.000 euro. Ook is de lading in beslag genomen en door de Franse overheid verkocht.

De viskotter werd deze week aan de ketting gelegd, omdat bij controle bleek dat de maaswijdte van de netten te klein was. Joop Siereveld, eigenaar van de kotter, zei toen tegen Omroep Zeeland dat hij de maatregel "zwaar overtrokken" vond.

Voordat het schip vrijgegeven kan worden, moest een rechter de hoogte van de boete bepalen. Dat is gisteren gebeurd. Siereveld was uitgegaan van een boete van 22.000 euro, maar het werd dus 8.000 euro meer. "Het is naar mijn idee gewoon natte vingerwerk. De overtreding is zo minuscuul klein", zegt hij. "Ieder weldenkend mens weet dat de te kleine maaswijdte aan de onderkant van het net geen enkele belemmering oplevert voor ondermaatse vis."

Op alle slakken zout

Bij de controle bleek dat de maaswijdte bij de ingang van het net in orde was, maar aan de onderkant iets te nauw. Volgens Siereveld is dat een plek waar geen vis komt en zin de mazen voor ondermaatse vis ook nog steeds groot genoeg om te ontsnappen. Die lezing wordt bevestigd door Kees van Beveren, voorzitter van Delta Zuid van de organisatie van kottervissers VisNed. "Op zich was het een goed net, behalve aan de staart", stelt hij.

Van Beveren stelt dat Nederlandse vissers sinds het hoogopgelopen conflict over de pulsvisserij in Frankrijk onder een vergrootglas liggen. "Ze willen geen Nederlandse vissers in Frans water. Ze gaan nu op alle slakken zout leggen", zegt hij.

Griffier

De Franse rechter deed gistermiddag 15.00 uur uitspraak in de zaak. Joop Siereveld kreeg anderhalf uur de tijd om de boete contant of per cheque bij de rechtbank te betalen. Maar eenmaal bij de rechtbank bleek dat de griffier geen cash geld mocht aannemen. Vandaar dat het schip nog steeds aan de ketting ligt.

Maandag doet Siereveld een nieuwe poging om de boete te betalen. In totaal bedraagt de schade dan 55.000 euro, schat hij, inclusief de verloren vis en de personeelskosten die door lopen.


Met damwand versterkte proefdijk zakt na acht dagen in

Een met een damwand versterkte proefdijk bij Eemdijk is na acht dagen bezweken. Dat is ongeveer zoals verwacht, maar de onderzoekers hebben de dijk wel maximaal moeten belasten om hem te doen inzakken.

"Dat is goed nieuws want dat zou kunnen betekenen dat we met lichtere constructies toe kunnen die wel aan de strengste veiligheidseisen voldoen", zei projectleider Goaitske de Vries op NPO Radio 1

De komende jaren moet 1100 kilometer rivierdijk worden versterkt. Daar is zeven miljard euro voor gereserveerd. Als de dijken met lichte damwanden kunnen worden versterkt, hoeven ze mogelijk niet hoger en breder te worden. Dat zou dan minder ingrijpende gevolgen hebben voor de omgeving en ook nog een kostenbesparing opleveren.

Ringdijk

Voor het onderzoek werd bij Eemdijk, gemeente Bunschoten, een 60 meter lange en 5 meter hoge ringdijk aangelegd waarin een bassin met water werd gemaakt. Het bassin werd geleidelijk met water gevuld, zodat de dijk zou verslappen en uiteindelijk zou inzakken, zoals dat ook bij een hoge waterstand in de rivieren kan gebeuren.

Met de gegevens die de proef heeft opgeleverd, kan worden uitgerekend hoe licht de damwand mag zijn om een dijk toch sterk en veilig te houden.

Het experiment van Rijkswaterstaat, waterschappen en andere instellingen heeft ook de belangstelling van dijkbouwers uit andere landen. Tientallen meetinstrumenten en satellietbeelden hebben elke beweging van het dijklichaam vastgelegd.


Merkel en Xi praten over staal na maatregelen Trump

Duitsland en China willen dat de rijkste industrielanden een oplossing bedenken voor de wereldwijde overcapaciteit op de staalmarkt. Bondskanselier Merkel en president Xi zien een grote rol voor de G20, waarin 19 landen en de EU zitten, hebben ze vandaag besproken in een telefoongesprek.

Duitsland en China krijgen te maken met Amerikaanse invoerheffingen op hun staal en aluminium. President Trump zette eerder deze maand zijn handtekening onder de maatregel die een einde moet maken aan in zijn ogen oneerlijke concurrentie, waar de Amerikaanse staalindustrie mee te maken heeft.

Dumpen

Door het geïmporteerde staal duurder te maken wil hij de concurrentiepositie van Amerikaanse staalsector versterken. Trump behoudt zich het recht voor om de tarieven per land te laten stijgen of dalen en landen van de maatregelen uit te zonderen, of ze er juist aan te onderwerpen.

Landen die te maken krijgen met de Amerikaanse tarieven dreigen terug te slaan door de invoer van Amerikaanse producten duurder te maken. Zo dreigt de EU Amerikaanse whisky, Levi's-jeans en Harley Davidson-motoren extra te belasten.

De nieuwe Duitse minister van Economische Zaken, Peter Altmaier, vliegt morgen naar Washington. Hij zal daar met de Amerikanen praten over de dreigende handelsoorlog en de problemen die de VS hebben met het grote Duitse handelsoverschot.


Uittocht uit Afrin houdt aan: zeker 88.000 ontheemden

Sinds woensdag hebben volgens de VN zeker 88.000 burgers de belegerde Koerdische enclave Afrin in Noordwest-Syrië verlaten. Volgens het Syrisch Observatorium voor de Mensenrechten, dat vanuit Engeland de strijd in Syrië volgt met lokale informanten, hebben zelfs ruim 150.000 burgers uit Afrin een veilig heenkomen gezocht in andere Koerdische gebieden in Syrië.

Intussen haalt het Turkse leger dat de Koerdische YPG-milities uit Afrin wil verjagen, de strop rond de enclave aan. Er rest voor de vluchtelingen nog slechts één corridor om de regio te verlaten.

De Turkse legerleiding ontkent dat het leger gisteren een ziekenhuis in Afrin heeft getroffen met mortiergranaten. Daarbij zouden zestien mensen zijn omgekomen, en tientallen gewonden zijn gevallen. Volgens het Turkse leger wordt het offensief zó uitgevoerd dat onschuldigen en burgers geen haar wordt gekrenkt.

'Val nabij'

Turkije viel eind januari Syrië binnen om de Koerdische strijdgroep YPG, die Afrin bestuurt, uit te schakelen. Turkije vreest voor een sterke Koerdische aanwezigheid in het Turks-Syrische grensgebied, die zou kunnen samenwerken met de verboden Koerdische Arbeiderspartij PKK in Turkije. De Turken krijgen bij hun opmars hulp van een Syrische rebellengroep.

Volgens de Turkse president Erdogan is de val van Afrin nabij.


Week in beeld: op de vlucht, verhoor en vliegtuigongeluk

In de zwaarbeveiligde rechtbank in Amsterdam-West werd deze week Astrid Holleeder verhoord, de zus van Willem Holleeder. Bij de rechtbank stond een lange rij; de eerste belangstellenden meldden zich al om 06.00 uur voor een plekje op de publiekstribune.

Op de luchthaven van Kathmandu schoof een passagiersvliegtuig van de baan en vloog in brand. Daarbij kwamen 49 mensen om het leven. Aan boord van de vlucht waren 67 passagiers en vier bemanningsleden.

Verder: een groot scholierenprotest in de Verenigde Staten als reactie op alle schietpartijen in het land. En tienduizenden Syrische burgers slaan op de vlucht voor het geweld in hun regio.

Dat en meer in de week in beeld.

We hebben deze week ook in video gevat, bekijk hem hieronder:


Meesters schenken pabo Arnhem een urinoir

Actiegroep Meestert!, die zich inzet voor meer mannen in het basisonderwijs, heeft de pabo in Arnhem een urinoir cadeau gedaan. Die had geen 'echt' mannentoilet, terwijl er behoefte is aan meer mannen in het onderwijs.

Het urinoir is vanmiddag feestelijk in gebruik genomen tijdens de open dag van de pabo op de Hogeschool Arnhem en Nijmegen (HAN).

"Het idee van een mannentoilet is ludiek, maar de achterliggende gedachte heel serieus", zegt Nol Heinen, zelf leerkracht op een basisschool in Arnhem en verbonden aan Meestert! "Er is nu geen goede balans tussen mannen en vrouwen. Daarom zijn we voor meer meesters. Niet omdat mannen per se beter zijn, maar omdat meer variatie beter is."

Mannen behouden

Heinen wijst er bij Omroep Gelderland op dat er scholen zijn waar de teams louter of bijna volledig uit vrouwen bestaan. "We zijn met Meestert! nu twee jaar bezig om meer mannen op de opleiding te krijgen en om mannen te behouden voor het onderwijs. Dat doe je niet alleen met een campagne voor meer mannen, maar ook door te zorgen dat het beroep meer aanzien krijgt. Dat is voor zowel mannen als vrouwen van belang."

Justine van den Berg van de HAN onderkent het probleem. "Gelukkig zien we ook een stijgende trend. Dit jaar is bijna 30 procent van de studenten man. Dat is veel meer dan een aantal jaren geleden. Alle inspanningen werken dus wel."


Meisje (13) raakt zwaargewond door betonnen plaat

In een fietsenhok op een verlaten terrein in Veenendaal is vanmiddag een 13-jarig meisje zwaargewond geraakt. "Tijdens het spelen is er een betonnen paneel van een schutting op haar gevallen", meldt de politie Utrecht op Twitter.

Volgens RTV Utrecht was het meisje niet alleen in het fietsenhok, maar met een ander meisje. Het is onduidelijk hoe het met dat kind is.

Rond 12.40 uur rukten de hulpdiensten massaal uit naar het verlaten terrein. Ook is een traumahelikopter ingezet. Het gewonde meisje werd overgebracht naar het ziekenhuis.


Twee jongens opgepakt voor achterlaten verdachte tas

Twee jongens, van 14 en 15 jaar oud, zijn opgepakt nadat ze een tas met zwaar vuurwerk hadden achtergelaten in een leegstaande loods in Krimpen aan den IJssel.

Een beveiligingsbedrijf had op beelden van een bewakingscamera gezien dat de jongens daar liepen. De politie stelde vast dat er zware explosieven in de tas zaten. Hulpdiensten rukten daarop massaal uit en een aantal woningen in de buurt werd voor de zekerheid ontruimd.

De Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EOD) heeft de tas onderzocht. Er bleek illegaal vuurwerk in te zitten, zoals cobra's die net zo veel schade kunnen veroorzaken als een handgranaat.

Het is niet duidelijk of dit vuurwerk had moeten ontploffen. Ook is niet bekend waarom de jongens het vuurwerk daar hebben neergelegd.


Veroordeelde Turkse journalist toch vrijgelaten

De Turkse journalist Sahin Alpay is vanmorgen vrijgelaten. Hij was veroordeeld tot levenslang voor betrokkenheid bij de couppoging in 2016. Maar het hooggerechtshof oordeelde in januari dat hij en een collega-journalist vrijgelaten moest worden, omdat "hun fundamentele rechten werden geschonden."

Volgens de Turkse minister van Justitie Bozdag handelde het hof buiten zijn mandaat met die uitspraak. De lokale rechtbank in Istanbul weigerde in eerste instantie de journalisten vrij te laten. Die weigering maakte veel los in Turkije.

Huisarrest

Vanochtend is Alpay dus toch vrijgelaten, meldt het Turkse staatspersbureau Anadolu. Wel heeft hij nog huisarrest en mag hij Turkije niet verlaten.

In een reactie zegt hij dat hij blij is om weer bij zijn familie te zijn, maar vrij voelt hij zich niet. Daarbij verwees hij naar alle andere journalisten die nog in de gevangenis zitten. Over een andere journalist die van het hof vrijgelaten moest worden, Mehmet Altan, is niets bekend.

Alpay en Altan hoorden bij een groep van zes journalisten die volgens de rechtbank banden hebben met de beweging van de geestelijke Fethullah Gülen. De regering houdt de Gülen-beweging verantwoordelijk voor de couppoging.
Nu algemeen nieuws