Download overzicht
Software zoeken
Nieuwsgroepen
Dvd ripping
Gratis software
Index Recepten
Eend met wisky
Javascripts
Broncode beveiligen
HTML generator
Kleurencode
Sitemap generator
Pagerank checker
Populariteit
Back-Link checker
Domein leeftijd
Domein status
Educatie index
Rekenen
Nederlands typen
Breuken ( + )
Breuken ( - )
Breuken ( X )
Breuken ( : )
Educatieve links
Galgje
Letterzoeken
Klokkijken
Plofsommen
Topografie
NOS Journaal
NOS radio journaal
Radio
Videoclip zoeken
TV programma zoeken
Comedy zoeken
TV zenders
Torrents
Nu
PCM
Tweakers
Computer idee
Paginanieuws
Nieuws zoeken
Feyenoord
Virusalert
Nos nieuws
Retecool
Nu sport
Webwereld
The-not-so-daily-crap
Nos nieuws

Nos nieuws RSS

#MeToo-prominent Asia Argento ontkent seks met minderjarige acteur

De Italiaanse actrice Asia Argento (42), een van de aanjaagsters van de #MeToo-discussie, ontkent stellig dat ze seksueel contact heeft gehad met Jimmy Bennett, een collega-acteur. Ze ontkent niet dat Bennett 380.000 dollar heeft gekregen, maar ze zegt dat haar toenmalige vriend, de tv-kok Anthony Bourdain, dat uit eigen beweging heeft betaald.

The New York Times schreef zondag dat Bennett Argento had afgeperst vanwege seksueel misbruik in 2013. Hij was toen 17 en zij 37. Ze zou hem hebben gezoend, daarna oraal hebben bevredigd en vervolgens seks met hem hebben gehad.

Exorbitant

Volgens Argento klopt daar helemaal niets van. Bennett zou haar "onverwacht" hebben benaderd nadat ze vorig jaar naar voren was gekomen met haar beschuldiging dat filmmogol Harvey Weinstein haar had verkracht. Daarbij zou Bennett een exorbitant bedrag hebben geŽist, naar verluidt 3,5 miljoen dollar. In haar verklaring schrijft ze ook dat haar verhouding met Bennett altijd louter vriendschappelijk was.

Over de betaling aan Bennett zegt Argento dat dat een initiatief was van haar toenmalige partner, de tv-kok Anthony Bourdain. Uit "compassie" met de in financiŽle problemen zittende Bennett had het paar besloten hem financieel te steunen, op voorwaarde dat hij Argento en Bourdain daarna met rust zou laten.

Anthony Bourdain pleegde in juni zelfmoord.

Bewijzen

The New York Times blijft erbij dat het verhaal van zondag over Argento en Bennett klopt. Volgens de krant heeft het daarvoor de bewijzen in handen. Drie bronnen zouden de echtheid van de betreffende documenten hebben bevestigd.

Bennett en Argento kennen elkaar al jaren. In 2004, Bennett was toen 7, speelde hij de zoon van Argento in de film The Heart Is Deceitful Above All Things. Argento was ook de regisseur van die film. De film gaat over de relatie tussen een drugsverslaafde prostituee en haar zoon. Aan het einde van het verhaal verkleedt de moeder haar zoon als dochter en wordt het jongetje verkracht.

Asia Argento was een van de eerste vrouwen die naar voren kwam in de #MeToo-beweging. Ze vertelde vorig jaar in het blad The New Yorker dat filmproducent Harvey Weinstein haar verkrachtte op het filmfestival van Cannes in 1997. Ze bleef daarna een relatie houden met Weinstein, naar eigen zeggen omdat ze bang voor hem was.


Danny Boyle ziet af van regisseren volgende James Bond-film

Oscarwinnaar Danny Boyle zal toch niet de volgende James Bond-film regisseren. Volgens hoofdrolspeler Daniel Craig en producenten Michael G. Wilson en Barbara Broccoli heeft Boyle vanwege een "artistiek meningsverschil" besloten de 25e Bondfilm niet te regisseren.

In maart werd bekend dat Boyle, onder meer bekend van The Beach, Slumdog Millionaire en Trainspotting, de volgende Bondfilm zou regisseren. De film komt volgend najaar uit. In december zouden de opnames starten. Het is onbekend of het vertrek van Boyle gevolgen heeft voor het draaischema.


Nog steeds geen treinverkeer mogelijk rondom Amsterdam

De grote storing die het treinverkeer rondom Amsterdam heeft platgelegd, leek rond 20.30 uur opgelost, maar de systemen zijn daarna opnieuw uitgevallen. Spoorbeheerder ProRail meldt dat de storing "helaas is teruggekeerd".

Door de storing in het besturingssysteem bij de verkeersleidingspost van ProRail werken de seinen en wissels niet. Daardoor rijden er geen treinen van en naar stations in Amsterdam, Schiphol en stations in de buurt van Amsterdam.

De NS raadt reizigers aan om hun treinreis in de regio Amsterdam uit te stellen of een alternatief te zoeken.

De NS zet op Amsterdam Centraal geen bussen in omdat er te veel reizigers op het station zijn om die met bussen te kunnen afvoeren. De woordvoerder raadt iedereen aan om zijn treinreis uit te stellen of alternatief vervoer te zoeken door familie of vrienden te bellen of via de hashtag treinpoolen een lift te zoeken.

Omdat er geen treinen rijden, raken de perrons op Amsterdamse stations vol. Station Zuid is vanwege de drukte afgesloten, meldt AT5. Ook op Schiphol is het nog heel erg druk, maar de situatie is beheersbaar, zegt een woordvoerder.

Winkeldief

Eerder vandaag werd het treinverkeer in de Schipholtunnel stilgelegd omdat een winkeldief de Schipholtunnel was ingerend. Tussen 17.45 uur en 18.30 reed er geen enkele trein van of naar Schiphol Airport. De dief is door de marechaussee opgepakt.

Door dit incident stonden er nog veel gestrande treinen rondom Schiphol en zou het volgens ProRail wel even duren voor de dienstregeling hervat was. Nu is daar de computerstoring dus nog bij gekomen.


In Rusland werk je straks tot aan je dood

Het besluit kwam als een duveltje uit een doosje. Op een tactisch gekozen moment, de dag voor het begin van het WK voetbal in Rusland, kondigde premier Medvedev een drastische verhoging van de pensioenleeftijden aan. Vanaf 2019 moeten Russen langer doorwerken. Voor vrouwen van 55 nu naar 63 in 2034. Voor mannen van 60 naar 65 in 2028.

En daar zit meteen een van de grote problemen. In ruim de helft van de Russische regio's halen mannen hun 65ste helemaal niet.

Het overgrote deel van de Russen is woedend. Er is een spoor van protestbijeenkomsten over Rusland getrokken, ook in plaatsen waarvan de inwoners normaal gesproken nooit de straat opgaan. Zo ook in Saratov:

Vandaag hield de Doema een hoorzitting over de voorstellen. Het Russische parlement is in eerste lezing al akkoord met de verhoging, maar de uitslag van de stemming was uitzonderlijk. Alleen de Poetin-partij Verenigd Rusland, die een overweldigende meerderheid heeft in het parlement, stemde voor.

De andere partijen, normaal gesproken toonbeelden van volgzaamheid, verwierpen de voorstellen. Vooral de Communistische Partij verzet zich hevig.

Dat laatste is niet zo verwonderlijk. Het staatspensioen gold, samen met gratis onderwijs en gezondheidszorg, tijdens de decennia van de Sovjet-Unie als een van de belangrijkste verworvenheden van het communisme.

De ineenstorting van het Sovjet-rijk begin jaren 90 sleurde veel van die verworvenheden mee in zijn val. Maar het pensioen, hoe karig (gemiddeld 180 euro per maand) ook, met zijn extreem lage pensioenleeftijden bleef fier overeind. Het was een van de weinige zekerheden die Russische werknemers nog over hadden.

Maar niet alleen de Communistische Partij heeft bezwaren tegen de voorstellen van Medvedev. Uit een opiniepeiling van het onafhankelijke Levada Centrum blijkt dat maar liefst 89 procent niets van de verhoging wil weten, een ongekend hoog percentage.

Toch moet er wel iets gebeuren. De pensioenen worden rechtstreeks uit de Russische schatkist betaald. Individuele of collectieve regelingen bij pensioenfondsen bestaan nauwelijks.

Extra overheidsfondsen, bedoeld als appeltje voor de dorst in economisch magere tijden, zijn leeggezogen om de pensioenen te kunnen betalen. Dat komt mede doordat Rusland vergrijst. Steeds minder mensen moeten de pensioenen voor steeds meer ouderen ophoesten. Dat wordt nog eens versterkt door de hoge werkloosheid onder jongeren.

De voorzitter van de Doema, Vjatsjeslav Volodin, reist stad en land af om de Russen te wijzen op de noodzaak van de pensioenhervorming. Hij zei onlangs in Saratov dat het pensioensysteem "een enorm gat" vertoont. Volgens hem stort het stelsel volledig in als er nu niet wordt ingegrepen. En dan zijn er helemaal geen pensioenen meer, concludeerde hij.

Hoewel president Poetin zelden zwijgt over belangrijke kwesties, houdt hij zich nu op de achtergrond. De hervormingen zijn een zaak van de regering, zei zijn woordvoerder kort nadat de voorstellen bekend waren gemaakt. Dat is niet zo gek. Er is maar weinig waar Russen zich zulke zorgen over maken als hun pensioen.

Poetins aanhang is onder grote delen van de bevolking te vinden, maar juist de groep die tegen het pensioen aanzit, wordt zwaar getroffen. En dat is een risico voor de president die alle uitingen van protest zoveel mogelijk wil uitbannen. Het is dan ook zeker niet uitgesloten dat hij de regering opdracht geeft om de pijn te verzachten, als hij al geen streep door de voorstellen zet.

Dat zal zijn populariteit, getaand door de ophef rond de pensioenen, ongetwijfeld ten goede komen. Maar het plaatst de regering voor de onmogelijke opdracht om het geld dan maar ergens anders te vinden.


Zweeds gevechtsvliegtuig stort neer na botsing met zwerm vogels

In het zuiden van Zweden is een Gripen-straaljager van het leger neergestort. De piloot heeft zich met de schietstoel in veiligheid gebracht. Hij is naar het ziekenhuis gebracht en maakt het naar omstandigheden goed.

Het toestel vloog vrij laag toen het in botsing kwam met een zwerm grote vogels. Daarna kreeg de piloot problemen met de besturing van het vliegtuig. Het lukte hem niet om terug te keren naar het vliegveld van Ronneby en hij besloot zijn schietstoel te gebruiken.

Het toestel stortte met een harde klap neer in de buurt van het vliegveld waarna brand ontstond. Omwonenden kregen het advies uit de buurt te blijven omdat de rook die bij de brand vrijkwam giftig was.

Onontkoombaar

Een voormalige Gripen-piloot zei tegen de Zweedse omroep SVT dat een botsing met vogels in Zweden onontkoombaar is. "Uiteindelijk gebeurt het iedere piloot wel een keer." Maar meestal levert het geen problemen op. Piloten hebben de instructie om na een botsing met vogels terug te keren naar het vliegveld.

Waarom het dit keer mis ging, is nog niet duidelijk. Er wordt een onderzoek ingesteld naar het ongeluk.


Winkeldief vlucht Schipholtunnel in: treinverkeer stilgelegd

Het treinverkeer bij Schiphol is aan het begin van de avond stilgelegd omdat een winkeldief de Schipholtunnel was ingerend. De dief had op het vliegveld iets gestolen en probeerde via de tunnel te ontkomen. Hij is aangehouden, zei een woordvoerder van de marechaussee tegen NH Nieuws.

Uit voorzorg werd het treinverkeer in de tunnel tijdelijk stilgelegd. Vanaf 17.45 uur reed er daarom geen enkele trein van of naar station Schiphol Airport.

Rond 18.30 uur werd het spoor weer vrijgegeven. Volgens spoorbeheerder ProRail staan veel gestrande treinen nog te wachten voor Schiphol. Als deze treinen weg zijn, kan het treinverkeer weer worden hervat. "Dat gaat even duren", aldus ProRail.


India strijdt niet alleen tegen overstromingen, maar ook tegen nepnieuws

Het water stond er in honderd jaar nog nooit zo hoog. 800.000 IndiŽrs zijn dakloos geworden, bijna 400 vonden de dood. En nu kampt de regering ook met een tweede probleem in de deelstaat Kerala. Op sociale media verspreiden zich continu berichten met valse informatie over de overstromingen in het gebied.

'Dammen staan op het punt van doorbreken', 'de overheid staakt de reddingswerkzaamheden' of 'het geld uit het centrale noodhulpfonds wordt niet gebruikt'. Zulke claims, verkondigd in tekst of beeld, worden in Kerala in korte tijd duizenden keren verspreid . Ze veroorzaken soms grote paniek onder de bevolking.

De overheid roept de IndiŽrs op om te stoppen met de verspreiding van alle ongegronde geruchten. Maar nepnieuws is een probleem dat zich maar moeilijk laat aanpakken, vooral in India.

Neplegerofficier en lekkende dammen

In een van de voorbeelden van nepnieuws is een man te zien, gehuld in een legeruniform, die in een filmpje 'bekendmaakt' dat het leger de reddingswerkzaamheden in Kerala staakt. Het filmpje kwam de afgelopen week voorbij in talloze WhatsApp-groepen en werd ook op Facebook duizenden keren gedeeld.

Het leger reageerde op het bericht met een eigen tweet: de man is een "oplichter" en verspreidt "desinformatie". Verder roepen ze op om het bericht niet verder te verspreiden en is er een nummer ingesteld waarop nepnieuws kan worden gemeld, ook weer via WhatsApp.

"Veel meer dan proberen de geruchten te ontkrachten, kunnen ze niet doen," zegt India-correspondent Aletta Andrť. "Het is vaak moeilijk, zo niet onmogelijk, om te achterhalen wie er achter de berichten zit."

In de veel WhatsApp-groepen van buurtbewoners en families gaan bijvoorbeeld ook veel oude foto's en filmpjes rond. Een voorbeeld is de zogenaamd ondergelopen parkeerplaats van een Renault-dealer in Kochi, een stad in de deelstaat.

Ook dit bericht ging als een lopend vuurtje rond op WhatsApp en Twitter. De autodealer in Kochi kwam de berichten op het spoor en heeft inmiddels laten weten dat het om een oude foto gaat. Zijn parkeerplaats is gewoon droog, zegt hij.

Op de grootste factcheck-website van India, BOOM, staan verschillende artikelen waarin geruchten worden ontkracht. Zo blijkt een video van een ondergelopen vliegveld afkomstig uit Mexico. Een filmpje van auto's die worden meegesleurd door een krachtige stroming, zijn gemaakt tijdens de tsunami in Japan in 2011.

Sommige berichten zijn minder onschuldig. Via WhatsApp werd in een audiobericht gewaarschuwd voor het mogelijke doorbreken van de Mullaperiyar-dam. Volgens de afzender, van wie onbekend is wie het is, zouden er scheuren in het betonnen werk zitten en "zou er water doorheen lekken".

De deelstaatregering laat in een brief weten dat de geruchten over de dam ongegrond zijn en dat er onderzoek is begonnen naar wie er aan de basis van de geruchten staat.

Niets nieuws

In India worstelt de overheid al langere tijd met het fenomeen 'nepnieuws'. In mei en juni werden 27 mensen vermoord door woedende menigtes. Zij waren opgejut door doorgestuurde WhatsApp-berichten waarin werd gewaarschuwd voor kinderlokkers of verkrachters. Vreemdelingen werden het slachtoffer.

Zo'n appje ziet er zo uit:

India-correspondent Aletta Andrť legt uit waarom nepberichten zo kunnen floreren in het land. "Het vertrouwen in de media is in India erg groot", vertelt ze. "Als je dat combineert met bestaande vooroordelen tegen bepaalde groepen binnen India, dan krijg je een levensgevaarlijk cocktail."

Al in 2013 was dat effect te zien, bij rellen tussen Hindoestanen en moslims. "Video's die de rondte gingen moesten 'bewijzen' dat de ene groep de ander iets erg aandeed." Later bleken die filmpjes een paar jaar daarvoor te zijn opgenomen in Afghanistan.

Ook onwetendheid speelt een grote rol, zegt Andrť. "Mensen gaan ervan uit dat de berichten echt zijn, want waarom zouden ze anders worden verspreid?"

Maar in sommige berichten is een duidelijk politiek motief terug te vinden, ook bij het nepnieuws uit Kerala. "Zo ging het gerucht de rondte dat het centrale noodfonds, dat is opgericht om hulp te bieden bij de overstromingen, het geld niet uitgaf", zegt Andrť. "In plaats daarvan, zo raadde de schrijver van het bericht aan, kon er beter geld worden overgemaakt naar andere organisaties."

Harder aanpakken

Voor de Indiase regering is het dweilen met de kraan open. Volgens Andrť sturen ze voor elk nepbericht een bericht de deur uit waarin ze de aantijgingen ontkennen. "Maar deze berichten gaan vaak niet zo viraal als de nepberichten. Ze bereiken dus veel minder mensen."

Van invloed is volgens onze correspondent ook dat de bevolking in Kerala momenteel een kwetsbare groep is. "Ze zijn bang. Velen zijn net hun huis kwijtgeraakt." In de hechte Indiase gemeenschappen voelen ze zich verantwoordelijk voor elkaar, legt ze uit.

In enkele gevallen lukt het de politie om te achterhalen wie het bericht verspreidde. Dan kan er een aanklacht worden ingediend. Dat was het geval bij de man die zich voordeed als legerofficier. Hij bleek werkzaam bij een organisatie voor voormalig soldaten. De oud-militair is nu aangeklaagd.


'Champignons zijn te goedkoop, de kwekers gaan eraan onderdoor'

Champignons worden voor veel te weinig geld verkocht. Kwekers gaan eraan onderdoor, zegt land- en tuinbouworganisatie LTO. "Ik heb de afgelopen vier jaar 25 bedrijven zien stoppen of failliet zien gaan vanwege de lage prijs en dat willen we niet meer", zegt Ko Hooijmans, belangenbehartiger voor champignonkwekers.

In de winkel betaalt de consument gemiddeld 82 cent voor een bakje champignons van Nederlandse kwekers, blijkt uit cijfers van het CBS. Maar dat moet volgens Hooijmans minimaal 99 cent zijn. De prijzen van nu zijn volgens hem "Nederland onwaardig". "Het doet geen recht aan de hoogwaardigheid van het product."

Als de prijzen die kwekers voor hun champignons krijgen niet stijgen, bestaat de Hollandse champignon over 5 jaar niet meer, vreest Hooijmans.

"We zitten op een punt dat de kosten alsmaar stijgen en de prijzen zakken", zegt champignonkweker Marc van Doremaele. Het gaat dan bijvoorbeeld om arbeidskosten en energiekosten. Hij krijgt naar eigen zeggen zo'n 40 cent voor 250 gram champignons, maar dat moet naar minimaal 50 cent om toekomstbestendig te zijn. "Dit is een doodlopende weg".

Volgens Hooijmans kunnen kwekers niet simpelweg meer vragen voor hun champignons, doordat producenten tegen elkaar uitgespeeld worden. Kopers bieden alsmaar minder, maar kwekers gaan akkoord omdat ze dan in ieder geval leveringszekerheid hebben, vertelt hij. "Het is een race to the bottom. En dat betekent uiteindelijk dat een kweker onder de kostprijs aan het produceren is", zegt Hooijmans. Dat kunnen bedrijven niet volhouden.

De afgelopen jaren is de Nederlandse champignonsector al behoorlijk geslonken, blijkt uit cijfers van het CBS. Op dit moment zijn er nog 115 champignonbedrijven. In 2000 waren het er nog meer dan 500.

Supermarkten

Volgens LTO moeten er nieuwe afspraken gemaakt worden over de prijs van champignons. Supermarkten moeten er collectief meer voor gaan betalen. Hooijmans denkt dat klanten ook best iets meer willen betalen voor het Hollandse product. "Ik hoop dat ťťn supermarkt mee wil gaan in een prijsverhoging en de rest dan snel volgt", zegt hij.

Supermarkten lijken vooralsnog niet van plan om meer te gaan betalen. Albert Heijn zegt bijvoorbeeld goede prijsafspraken te maken met de veelal Nederlandse champignonleveranciers "die naar ieders tevredenheid zijn". Lidl zegt geen negatieve geluiden te hebben gehoord van kwekers waar ze mee samenwerken.


Nederlanders met plezierjacht vol cocaÔne in wateren Mallorca gepakt

Vier Nederlanders en een Duitser zijn zondag in de buurt van Mallorca opgepakt door de Spaanse douane. Ze waren aan boord van een plezierjacht en hadden 300 kilo cocaÔne bij zich.

Een van de aangehouden Nederlanders is een 54-jarige man uit Schagen. Hij is de eigenaar van het jacht. In Nederland is hij de hoofdverdachte in een groot witwasonderzoek.

In het kader van dat onderzoek zijn gisteren invallen gedaan in Heerhugowaard, Nieuwe Niedorp, Schagen en Zaandam. Daarbij is beslag gelegd op 38 panden. Het gaat volgens NH Nieuws om kantoren en huizen. Ook zijn 5 kilo goud, gouden sieraden, een Harley Davidson, dure horloges, administratie en 82.000 euro contant geld in beslag genomen.

Onduidelijke geldstromen

De man trok in 2016 de aandacht van justitie toen hij het plezierjacht kocht, zonder dat duidelijk was hoe hij aan het geld kwam. In het onderzoek dat volgde, ontdekten FIOD en recherche dat de man ook allerlei panden had gekocht, terwijl onduidelijk was waar het geld vandaan kwam.

Ook de Spaanse opsporingsdiensten hielden de man al langere tijd in de gaten. Afgelopen zondag werd hij op heterdaad betrapt toen hij met zijn schip vol drugs onderweg was van Mallorca naar Ibiza. De cocaÔne komt volgens de Spaanse autoriteiten uit Colombia.


Onzekerheid of vlees halal is bij eerste Offerfeest met nieuwe slachtregels

Onder Nederlandse moslims bestaat onzekerheid of de manier waarop dieren geslacht worden nog wel halal is, nu bij de slacht strengere regels gelden. Dit speelt extra nu het driedaagse Offerfeest is begonnen, waarbij moslims traditiegetrouw een onverdoofd schaap slachten.

Sinds dit jaar moeten dieren die 40 seconden na het begin van de slacht nog bewustzijn hebben, alsnog worden verdoofd. Het hele slachtproces gebeurt onder toezicht van een dierenarts die in dienst is van de NVWA. Met die maatregelen moet het dierenleed worden verminderd.

"De meningen of het na die 40 seconden met een verdoving nog wel halal is, zijn verdeeld", zegt SaÔd Bouharrou van de Raad van Marokkaanse MoskeeŽn Nederland (RMMN). "Maar het geluid dat het dan niet meer halal is, is sterker. Geestelijken moeten hier nog een debat over voeren."

Eerder deze zomer riepen moskeeŽn op tot een boycot van Nederlandse slachterijen. Ze adviseerden een dier in het buitenland te laten slachten en het vlees daar weg te geven. Dit gebeurde via WhatsApp-groepen en sociale media, zegt Bouharrou. "Dat keuren wij af. Als je in het buitenland laat slachten, weet je niet hoe dat gaat en of er rekening wordt gehouden met dierenwelzijn. Het is beter om bij het slachthuis te informeren hoe zij het doen."

In veel gevallen is het dier ruim binnen die 40 seconden dood en hoeft het niet verdoofd te worden, zeggen meerdere slachterijen. "Maar veel mensen dachten ten onrechte dat het sowieso met verdoving gebeurt", zegt Bouharrou. "Een communicatiemisverstand."

Slachterijen hebben minder opdrachten dan tijdens eerdere Offerfeesten. Frans Wouters van de Vereniging van Slachterijen en Vleesverwerkende bedrijven (VSV), zelf ook slachter, wijt dit aan de verscherpte regels, die tot extra kosten leiden.

De slachterijen moeten namelijk zelf betalen voor het toezicht door de dierenartsen. Hun starttarief is 164 euro en ze krijgen 34 euro per kwartier. Slachterijen moeten dat doorberekenen aan hun klanten.

"Sommige leden slachten normaal 1800 of 2000 beesten, en nu maar 300 of 400", zegt Wouters, die door zes slachterijen is gebeld. "Anderen houden het niet meer vol om nog halal te blijven slachten. Treurig voor de slachterijen die het financieel niet meer op kunnen brengen."

De Centrale Organisatie voor de Vleessector (COV) heeft een andere mogelijke verklaring voor de afgenomen vraag naar geslachte dieren van dit jaar. "Het is vakantietijd, sommige moslims zijn nog op vakantie. Het Offerfeest schuift ieder jaar tien dagen naar voren op."


IAEA: Noord-Korea niet gestopt met kernwapenprogramma

Volgens het Internationaal Atoomenergieagentschap IAEA zijn er geen aanwijzingen dat Noord-Korea is gestopt met zijn kernwapenprogramma. Het IAEA noemt dit in zijn jaarlijkse rapportage reden voor "ernstige bezorgdheid".

Tijdens de top in juni tussen de Amerikaanse president Trump en de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un toonde die laatste zich bereid om zich in te zetten voor de denuclearisatie van het Koreaanse schiereiland. Trump sprak van een historische doorbraak, maar de twee leiders maakten geen concrete afspraken.

De VN constateerde begin deze maand dat Noord-Korea zijn nucleaire- en raketprogramma's niet heeft stilgelegd en dat het land sancties omzeilt die de Verenigde Naties aan het land hebben opgelegd. In zijn rapportage schrijft IAEA nu dat er steeds minder kennis is over het kernwapenprogramma van Noord-Korea omdat de organisatie geen mogelijkheden heeft om locaties te bezoeken waar mogelijk kernwapens worden gemaakt.

Spionagesatelliet

Eind juli bleek uit opnames van een Amerikaanse spionagesatelliet dat er activiteit was bij een wapenfabriek in de buurt van Pyongyang. De Koreanen zouden daar volgens Amerikaanse overheidsfunctionarissen bezig zijn met het bouwen van een of twee intercontinentale raketten die in staat zijn om de VS te bereiken.

Eerder leek Noord-Korea juist een stap te zetten richting het afbouwen van het raketprogramma. Een onderzoeksinstituut meldde dat het land raketinstallaties op het belangrijke test- en lanceercentrum Sohae had ontmanteld.


Maarten van der Weijden dag na opgave: 'Ik kan weer lopen en staan'

"Het herstel gaat goed", zegt Maarten van der Weijden, een dag nadat hij van zijn arts een punt moest zetten achter zijn Zwemtocht der Zwemtochten. "Ik heb vanmorgen geslapen tot 6.30 uur. Ik kan weer een beetje lopen en staan. Dat is wel anders dan gisteren."

Na 163 kilometer zwemmen op de route van de Elfstedentocht strandde hij gisteren bij het dorp Birdaard, niet ver van Bartlehiem. "Ik was totaal uitgeput, helemaal leeg. Ik kon niets meer." Hij moest spugen en kon ook zijn medicatie niet binnenhouden.

Van der Weijden vertelt tegen de NOS dat ook het mentale herstel verbazingwekkend snel gaat:

Van der Weijden heeft er geen problemen mee dat hij moest opgeven. "Ik heb nog geen moment wrok gevoeld dat ik het niet gehaald heb. Wat ik wilde, is uitgekomen. Het zwemmen was puur een middel om de kankerpatiŽnten te helpen. Dat het anders is gelopen dan we hadden gepland, het zij zo."

De langeafstandszwemmer is ontzettend blij en trots dat hij met zijn actie ruim 2,5 miljoen euro heeft opgehaald. "Dat is een waanzinnig bedrag, wie had dat gedacht."

Het geld wordt door KWF Kankerbestrijding verdeeld over elf onderzoeken, die zijn uitgezocht door patiŽntenverenigingen. "Onderzoeken dus die kankerpatiŽnten belangrijk vinden. Elke euro gaat naar onderzoek, er blijft niets aan de strijkstok hangen."

En die 2,5 miljoen euro? Dat wordt vast nog meer, verwacht Van der Weijden. Vanavond wordt in het programma Laat op Eťn een nieuwe tussenstand bekendgemaakt.


Drie vermisten van Italiaans kloofongeluk terecht

Drie jonge mannen die na het ongeluk in de Kloof van Raganello in het zuiden van ItaliŽ werden vermist zijn levend teruggevonden. Officieel worden nu geen mensen meer vermist, maar reddingswerkers zoeken nog door, aangezien er ook slachtoffers kunnen zijn die niet met een officiŽle excursie waren meegegaan.

De Kloof van Raganello in de regio CalabriŽ liep gisteren plots vol water, nadat het hard had geregend. Twee groepen wandelaars werden overvallen door het water en honderden meters, soms enkele kilometers meegesleurd. Tien mensen zijn dood teruggevonden, een elfde slachtoffer overleed in het ziekenhuis. Aanvankelijk werden 23 mensen gered.

Een van de dodelijke Italiaanse slachtoffers was een vrouw die met haar Nederlandse man deelnam aan de excursie onder leiding van een gids. De Nederlander is gewond geraakt en naar het ziekenhuis gebracht. Het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft contact met hem en zijn familie.

Schilderachtig

De Kloof van Raganello is een populaire bestemming voor sportieve wandelexcursies. De kloof is 13 kilometer lang en ligt in het schilderachtige nationale park Pollino. De wanden van de kloof zijn op sommige plekken meer dan vierhonderd meter hoog.

Het is de tweede tragedie die ItaliŽ binnen een week treft. Vorige week kwamen 43 mensen om toen een brug bij Genua spontaan instortte. "Ons hele land is oprecht verdrietig over deze nieuwe tragedie die doden en gewonden heeft veroorzaakt in het Pollino park", zei president Mattarella in een verklaring.

Het Italiaanse Openbaar Ministerie is een onderzoek begonnen naar de oorzaak van het ongeluk en of er voldoende veiligheidsmaatregelen waren genomen.


Voor het eerst alcoholcontrole op Bonaire: 16 procent te veel gedronken

Op Bonaire is voor het eerst een alcoholcontrole gehouden in het verkeer. Het leverde meteen een grote groep overtreders op, zo'n 16 procent had te veel gedronken. Van de 177 gecontroleerde bestuurders hadden 24 een te hoog alcoholpromillage en 4 waren zelfs te dronken om te blazen. Allen kregen een boete.

"Het is hier eerder regel dan uitzondering dat mensen met een slok op achter het stuur stappen", zegt correspondent Dick Drayer in EenVandaag op NPO Radio 1. "De alcoholwetgeving dateert uit 1957, toen er nog geen blaastest bestond en men nog niet van promillages had gehoord. In de wet staat alleen dat je niet onder invloed mag rijden, maar over promillages is niets vastgelegd."

Het enige middel waarover de politie beschikt is de ouderwetse 'dronkemanstest': 10 meter lopen over een rechte lijn. Bestuurders bij wie het vermoeden bestaat dat ze te dronken zijn om te rijden, moeten mee naar het bureau voor zo'n test. Bij de controle van afgelopen nacht moesten vier personen mee naar het bureau.

Bijzondere gemeente

In 2010 kreeg Bonaire de status van bijzondere gemeente in het Koninkrijk der Nederlanden. Sindsdien bestaat de wens om de wet- en regelgeving van het eiland voor een groot deel aan te passen aan de Nederlandse.

Het gebrek aan controles op de weg leidt tot veel beschonken bestuurders en dus ongelukken. Politie en justitie zijn vooruitlopend op een wetswijziging alvast begonnen met controles volgens de Nederlandse normering om zo een signaal af te geven.


Veel kritiek op 'Jamaicaanse' opwarmmaaltijd van Jamie Oliver

'Punchy jerk rice', zo noemt de Britse wereldberoemde chefkok Jamie Oliver zijn nieuw ontwikkelde magnetronmaaltijd. Het is een Jamaicaans rijstgerecht waar hij zijn eigen twist aan heeft gegeven. Maar volgens veel Jamaicanen had hij dat beter niet kunnen doen: zij hebben nu kritiek op Oliver, omdat de ingrediŽnten die hij gebruikt sterk afwijken van het traditionele gerecht.

Volgens Jamaicaanse koks had Oliver de maaltijd nooit zo mogen noemen. De Brits-Jamaicaanse televisiekok Levi Roots zegt dat hij een paar jaar geleden Oliver heeft geleerd hoe hij 'punchy jerk rice' moet maken. Volgens Roots heeft Oliver nu een fout gemaakt door niet de vier ingrediŽnten te gebruiken waarmee ze destijds het gerecht hebben gekookt.

De traditionele jerk is een marinade die onder meer bestaat uit knoflook, piment, tijm en Scotch Bonnet-pepers. Oliver gebruikte voor zijn magnetronmaaltijd compleet andere ingrediŽnten als aubergine, gember en jalapeŮopepers.

Ook Dawn Butler, lid van het Britse Hogerhuis met een Jamaicaanse achtergrond, uitte kritiek. Zo vroeg ze Oliver op Twitter of hij wel wist wat Jamaicaanse jerk eigenlijk is en dat hij "het woord niet zomaar mag gebruiken om producten te verkopen".

Ook de Nederlandse televisiekok Rene Pluijm vindt dat Oliver het gerecht beter een andere naam had kunnen geven. "Jerk is een term die je gebruikt wanneer je iets marineert voor op de barbecue. Maar rijst leg je helemaal niet op de barbecue. Bovendien bereidt Oliver zijn gerecht in de magnetron", zegt Pluijm in het NOS Radio 1 Journaal.

Oliver heeft in Britse media gereageerd dat hij voor de naam heeft gekozen om te laten zien waar hij de inspiratie vandaan heeft gehaald. Pluijm zegt dat hij zijn inspiratie voor gerechten ook haalt uit de regio waar hij op dat moment werkzaam is. "Alleen ik zal het nooit de naam geven van het klassieke gerecht."

"Ik begrijp de verwijzing wel naar de CaraÔben, maar de ingrediŽnten die hij gebruikt komen daar niet vandaan. Het zijn eerder mediterrane dan Jamaicaanse ingrediŽnten", zegt Pluijm.

Niet de eerste keer

Eerder kreeg Oliver ook kritiek op zijn eigen versie van het Spaanse gerecht paella. Hij schreef op Twitter dat hij het gerecht bereidde met kippendijen en chorizo. Direct daarna kreeg hij woedende reacties van Spanjaarden, omdat zij vonden dat chorizo in paella uit den boze is.

"Aan klassieke gerechten mag je niet tornen. Natuurlijk heb je de creatieve vrijheid als kok, maar klassieke gerechten zijn verbonden aan een cultuur en zijn onderhevig aan jarenlange overlevering", legt Pluijm uit.

Vergissing van Oliver's team

Pluijm vermoedt dat er in Olivers team een vergissing is gemaakt. "Ik kan me niet voorstellen dat Oliver het gerecht zelf heeft goedgekeurd. Er worden gewoon zo veel recepten onder zijn naam geschreven, die controle kan ťťn mens niet aan. Bepaalde gerechten zijn daarom van zijn team afkomstig, en dat is in dit geval waarschijnlijk ook gebeurd. En dan kunnen dit soort fouten worden gemaakt", aldus de chef.

"Oliver heeft zich willen laten inspireren door het gebied en daar heeft hij zijn eigen variant op gemaakt. Ik kan me voorstellen dat mensen in de CaraÔben het er niet mee eens zijn. Maar we moeten niet te ver doordraaien, want laten we niet vergeten wat voor fantastisch werk hij heeft gedaan."


Huisbezoek politie onrechtmatig, man vrijgesproken van drugs- en wapenbezit

Een 50-jarige man uit Nuenen is door de rechtbank vrijgesproken van het bezit van grote hoeveelheden drugs en twee illegale wapens. Het bezoek dat de politie aan het huis van de man bracht toen de agenten de vondst deden, blijkt onrechtmatig.

In december 2016 ging de politie naar de woning van de man, nadat deze kort daarvoor was weggereden toen de politie hem wilde aanhouden. De man reed in een auto zonder geldige apk. Voor de woning van de man vroegen de agenten hem om zijn legitimatiebewijs. Toen hij de woning binnenging om dat te halen, wilden de agenten met hem mee naar binnen lopen.

De man zei daarop dat niemand zijn woning in mocht gaan. Toen de agenten zeiden dat ze hem zouden aanhouden als zij niet mee de woning in mochten, liet de man hen toch binnen. In de woning troffen de agenten ruim 96 kilo hennep en 7 kilo hasj aan. Ook vonden ze een stroomstootwapen en een vuurwapen met munitie.

Geen machtiging

In het proces-verbaal verklaarden de agenten dat ze toestemming hadden gekregen van de man om de woning te betreden. Bij de behandeling van de strafzaak, twee weken geleden, sprak de advocaat van de man dit tegen. De rechtbank oordeelt nu dat de politieagenten inderdaad onrechtmatig de woning betraden en dat de drugs en wapens niet als bewijs kunnen worden gebruikt.

De agenten hadden geen schriftelijke machtiging voor een huiszoeking. De toestemming die de man uiteindelijk verleende, kwam tot stand nadat de agenten hadden gezegd de man anders te zullen aanhouden. Daarmee werd de man volgens de rechter beperkt in zijn keuzevrijheid. De agenten hebben daarmee het recht op privacy en het huisrecht van de man geschonden.

Ondanks de vrijspraak zijn de drugs en de wapens wel in beslag genomen.


Blok buigt zich over onrust door cartoonwedstrijd Wilders

Minister Blok van Buitenlandse Zaken komt "zeer snel" met een reactie op de cartoonwedstrijd van PVV-leider Wilders. Aanleiding is de groeiende onrust in Pakistan. De Pakistaanse regering heeft de Nederlandse zaakgelastigde ontboden omdat Wilders zich schuldig zou maken aan belastering van de islam.

Blok zegt dat hij, namens het kabinet, heel binnenkort met een reactie komt. Wat hem betreft moet voorop staan dat vrijheid van meningsuiting in Nederland een groot goed is en alle ruimte moet krijgen. Tegelijkertijd wil hij ervoor zorgen dat de belangen van Nederlanders die ergens wonen of werken waar veel protest is tegen spotprenten over de islam, veilig gesteld worden.

Wilders kondigde twee maanden geleden aan dat hij later dit jaar een cartoonwedstrijd wil houden over de profeet Mohammed. Wanneer precies, heeft hij nog niet besloten, maar er zouden inmiddels al zo'n tweehonderd inzendingen binnen zijn. De beste cartoons zullen door Wilders en een jury worden geselecteerd.

Eventuele stappen

In Pakistan is na de aankondiging van de wedstrijd een aantal keer fel gedemonstreerd tegen Wilders en Nederland. Afgelopen vrijdag waren duizenden woedende mensen op de been in de hoofdstad Islamabad Volgens Blok groeit het ongenoegen over de wedstrijd, "mogelijk ook in andere landen". Hij zal daarom in het kabinet bespreken welke stappen er genomen kunnen worden.

Blok verwees naar 2008, toen Wilders zijn anti-islamfilm Fitna uitbracht. Ook toen gingen in Pakistan duizenden woedende mensen de straat op. Destijds instrueerde het ministerie van Buitenlandse Zaken diplomaten om te benadrukken dat de film niet het standpunt van de Nederlandse regering verkondigde.

De Nationaal CoŲrdinator Terrorismebestrijding Schoof liet in juni al weten dat hij vanuit het oogpunt van veiligheid geen bezwaar heeft tegen de wedstrijd. Kamervoorzitter Arib zei dat Wilders voor een bijeenkomst in zijn eigen, streng beveiligde PVV-fractiekamers geen toestemming nodig heeft.


Huisarts neergestoken in praktijk Loosdrecht, verdachte opgepakt

In een huisartsenpraktijk in Loosdrecht is vanochtend een van de huisartsen neergestoken. Het slachtoffer zou drie keer in zijn nek zijn gestoken. Een trauma-arts heeft de ernstig gewonde man met de ambulance naar het ziekenhuis begeleid. De dader sloeg na de aanval op de vlucht.

Een getuige zag de man enkele uren later lopen en belde 112. De verdachte kon daarna snel aangehouden worden, zegt de politie.

Het gaat om een 34-jarige man. Het is niet bekend of het een patiŽnt van de gewonde huisarts is.

'Arts werd belaagd'

Wat er precies is gebeurd in de spreekkamer, is onduidelijk. Omstanders zeggen tegen NH Nieuws dat de huisarts belaagd werd door de man. Een jongen die langsliep hoorde de arts schreeuwen en schoot hem te hulp. "Hij is door het raam naar binnen gesprongen", zegt de omstander.

De huisartsenpraktijk is gesloten vanwege het politieonderzoek.


Was het de kwetsbaarheid of slimme marketing die ons zo naar Maarten trok?

Was het de Maarten die tijdens het zwemmen stopte en een kus van zijn dochter kreeg? Was het de Maarten die een stuk pizza at? Of was het de Maarten die ondanks zijn lijden toch door bleef zwemmen om zijn missie te volbrengen: zoveel mogelijk geld ophalen voor kankeronderzoek?

Er is geen eenduidig antwoord op de vraag welke Maarten van der Weijden ervoor zorgde dat duizenden mensen zich zo betrokken voelden bij zijn zwemtocht langs tien Friese steden. Wellicht waren ze het allemaal.

"Iedereen had het gevoel dat Maarten het voor hem of haar deed", legt NOS-verslaggever Martijn Bink uit. Hij was de afgelopen dagen aanwezig bij de tocht. "We kennen bijna allemaal wel iemand met kanker, dat zorgt voor identificatie. Hij raakte veel mensen omdat het zo duidelijk voelde als een actie voor jou en mij."

Honderdduizenden likes

Tienduizenden mensen stonden zaterdag, zondag en maandag langs het water om Van der Weijden aan te moedigen. Op sommige plekken was het zo druk, dat de mensen achteraan de zwemmer bijna niet konden zien. De berichten over Van der Weijden werden op de sociale media van de NOS miljoenen keren bekeken en honderdduizenden keren geliket.

Luister naar het enthousiasme van de aanwezigen in deze video:

Het 'Maarten-sentiment' is ontstaan door een combinatie van identificatie, empathie en goed functionerende marketingmechanismes, zeggen hoogleraren sociale psychologie Jacquelien van Stekelenburg en Paul van Lange.

Van der Weijdens kracht zat hem in tegenstellingen, denkt Van Stekelenburg, hoogleraar aan de VU in Amsterdam. Dat gaf hem de gun-factor. "Maarten is net een GVR, een Grote Vriendelijke Reus. Een ontzettend krachtige man, een echte reus, die dan ook nog eens kwetsbaar en heel vriendelijk blijkt te zijn. Daarnaast heeft hij zelf kanker overleefd en is hij een toonbeeld van veerkracht geworden."

Normaal gesproken twijfelen mensen snel aan de oprechtheid van mensen, gaat Van Lange verder. "In dit geval gaat het om een ervaringsdeskundige, die een ontzettende uitputting laat zien. Ook blaast hij niet hoog van de toren. Dat zorgde ervoor dat mensen niet erg aan zijn oprechtheid twijfelden."

De tocht wakkerde daarnaast een gevoel van empathie aan bij aanwezigen en kijkers, legt Van Lange uit. "Dit is hťt voorbeeld van aanhoudende empathie. De spanningsboog rondom de vraag of hij het gaat halen activeert het gevoel van meeleven. En het zien van sterke emoties bij anderen werkt besmettelijk."

Volgens Bink was er een duidelijke toename te zien in betrokkenheid. "Zaterdag was hij bij wijze van spreken nog gewoon een man die baantjes aan het trekken was, dat was nog een vrij normale dag. Toen kwam de nacht. En op zondag werd echt duidelijk hoe bovenmenselijk het was wat hij deed. Laat staan wat hij maandag neerzette."

Dat, in combinatie met veel media-aandacht, zorgde voor een toename in enthousiasme, denkt Bink. "Het is ook een selffulfilling prophecy: wij hebben veel aandacht besteed aan de tocht en toen kwam er nog meer aandacht, waardoor wij er weer meer aandacht aan gingen besteden."

En mensen hebben behoefte aan goed nieuws, zegt Bink. "Een mevrouw zei tegen mij: 'Maarten geeft ons hoop en dat hebben we nodig in deze tijd'."

Dat beaamt Van Lange. "Een land heeft dit soort rituelen nodig, waarbij nationale trots, empathie, strijd en een spanningsboog samen komen. Het zijn nu onzekere tijden voor veel mensen. Alles wat verbinding creŽert, wordt belangrijk."

De positiviteit overheerste namelijk bij het water, merkte Bink. "Ik heb ťťn persoon negatief horen praten: de verkeersregelaar in Dokkum. Maar die was gewoon aan het mopperen omdat het zo druk was."

Toch leverde de vele aandacht voor de zwemtocht negatieve reacties op. Waarom is deze hoeveelheid aandacht nodig en is er geen sprake van marketingmechanismes, waren kritische vragen. "Ja, mensen vragen zich onder meer af waarom er zo veel aandacht nodig is voor een topsporter, terwijl er zo veel doden nu vallen bij overstromingen in India. Dat snap ik wel", zegt Van Lange.

"Ook creŽert dit evenement een soort verplicht gevoel. Als een topsporter dit doet, 'moet' je meedoen. 'Moet' je doneren. 'Moet' je enthousiast zijn. Er wordt een beroep gedaan op jouw goedheid, en daar hebben sommige mensen geen zin in. Die vinden dit betutteling."

Daarnaast is dit zeker slimme marketing, zegt Van Stekelenburg. "De tocht was een combinatie van twee marketingmechanismes. Allereerst is het een heel slim gekozen moment, zo aan het einde van de zomer. Mensen zijn in een goede stemming, dus eerder bereid om geld te doneren."

Verder is het gekoppeld aan de term Elfstedentocht. "De Elfstedentocht is in de Nederlandse cultuur verankerd. Het is de hoogste prestatie mogelijk, vinden veel Nederlanders. We kennen allemaal het beeld van de man die met een ijspegel aan zijn gezicht over de finish komt. En Maarten ging die monstertocht zwťmmen." Dus door de zwemtocht te koppelen aan dat sentiment, kon Van der Weijden niet veel meer fout doen in de ogen van de mensen, denkt Van Stekelenburg. "De media gingen voor het frame 'held', terwijl het ook 'niet gehaald' had kunnen zijn."

Het collectieve gevoel kwam op het hoogtepunt op het moment dat Van der Weijden zijn zwemtocht moest staken, zegt Bink. "Die strijd in dat bootje: iedereen had massaal medelijden. Hij mocht ook gewoon niet meer zwemmen van de mensen, ze vonden het onmenselijk. Het opmerkelijke was dat niemand het als opgeven zag, de beslissing werd voor hem genomen."

Van der Weijden zelf is tevreden. "Ik voel tevredenheid, trots, blijdschap", vertelt hij in het Radio 1-programma Een op Een. "Dat Friesland, heel Nederland, zo heeft meegeleefd, dat we 2,5 miljoen euro hebben opgehaald: dat is waanzinnig. Ik heb eindelijk een steentje bij kunnen dragen voor de kankerpatiŽnt van de toekomst. Dit is het, dit is nu genoeg."


Anderhalf jaar cel voor klagen over geluidsoverlast moskee

Een vrouw die klaagde over geluidsoverlast van een moskee in IndonesiŽ, moet anderhalf jaar de gevangenis in. De rechter vindt dat ze schuldig is aan godslastering. Ze had vijf jaar cel kunnen krijgen.

De 44-jarige vrouw heeft de islam beledigd, is het oordeel. Verreweg de meeste IndonesiŽrs zijn moslim.

Na haar klacht braken rellen uit; woedende moslims bestormden en plunderden boeddhistische tempels op Sumatra.

De advocaat van de vrouw heeft gezegd dat hij in beroep gaat tegen de uitspraak.