Download overzicht
Software zoeken
Nieuwsgroepen
Dvd ripping
Gratis software
Index Recepten
Eend met wisky
Javascripts
Broncode beveiligen
HTML generator
Kleurencode
Sitemap generator
Pagerank checker
Populariteit
Back-Link checker
Domein leeftijd
Domein status
Educatie index
Rekenen
Nederlands typen
Breuken ( + )
Breuken ( - )
Breuken ( X )
Breuken ( : )
Educatieve links
Galgje
Letterzoeken
Klokkijken
Plofsommen
Topografie
NOS Journaal
NOS radio journaal
Radio
Videoclip zoeken
TV programma zoeken
Comedy zoeken
TV zenders
Torrents
Nu
PCM
Tweakers
Computer idee
Paginanieuws
Nieuws zoeken
Feyenoord
Virusalert
Nos nieuws
Retecool
Nu sport
Webwereld
The-not-so-daily-crap
Nos nieuws

Nos nieuws RSS

Cadeautje van de baas helpt bij stoppen met roken

Stoppen met roken blijkt kansrijker als mensen op hun werk een groepstraining volgen en beloond worden voor hun prestatie. Dat blijkt uit een studie van de Universiteit Maastricht waarvan The Lancet Public Health vandaag de resultaten publiceert.

Van alle deelnemers aan de stoptraining bleken degenen die hiervoor werd beloond significant vaker na een jaar nog steeds niet te roken.

De Maastrichtse onderzoekers verdeelden ruim 600 rokende werknemers van tientallen bedrijven uit uiteenlopende sectoren in een onderzoeksgroep en een controlegroep. Alle deelnemers aan de studie volgden op hun werk een groepstraining van zeven sessies van anderhalf uur om te stoppen met roken.

Cadeaubonnen

De helft van de deelnemers kreeg na het afronden van de cursus een cadeaubon van 50 euro. Als ze het na drie maanden nog steeds volhielden kregen ze nog zo'n cadeaubon. Zes rookvrije maanden werden beloond met een derde bon van 50 euro. Wie na een jaar nog steeds niet rookte, ontving een cadeaubon van 200 euro.

Van alle rokers in de onderzoeksgroep rookte 41 procent na een jaar nog steeds niet. Van de deelnemers in de controlegroep, die geen cadeaubonnen kreeg, was slechts 26 procent na een jaar nog altijd rookvrij.

Hoe langer rookvrij hoe beter

Uit eerder onderzoek was al duidelijk dat de kans dat mensen na een stoptraining weer gaan roken kleiner wordt naarmate er meer tijd verstrijkt. Deze studie bevestigt dat beeld.

Zowel in de groep die beloond werd als in de controlegroep begonnen veruit de meeste mensen die terugvielen binnen een half jaar weer te roken. In het tweede halfjaar van de onderzoeksperiode vielen nog maar weinig mensen terug in hun slechte gewoonte.

"Als een bedrijf zijn werknemers een groepstraining om te stoppen met roken aanbiedt, in combinatie met een beloning, dan werkt dat uiterst effectief", zegt Onno van Schayck, hoogleraar preventieve geneeskunde. "En daarvoor hoef je niet heel grote bedragen uit te geven. Het gaat om de combinatie van de cursus en een beloning. In een Zwitsers onderzoek waarbij mensen 1600 euro kregen als ze na een jaar nog gestopt waren met roken, maar géén cursus, lukte het nog geen tien procent van de rokers om te stoppen."

Lageropgeleiden net zo kansrijk

De aanpak werkte vergelijkbaar goed bij mensen uit verschillende inkomensgroepen en met verschillende opleidingsniveaus. Dat is opmerkelijk omdat de ervaring is dat lageropgeleiden met een laag inkomen doorgaans lastiger te bereiken zijn met stoppen-met-roken-programma's.

"Dat is misschien wel het mooiste resultaat van ons onderzoek", zegt Van Schayck. "Tot nu toe was het steeds heel lastig om die bevolkingsgroep te bereiken. En ook om ze te helpen het stoppen met roken vol te houden. Er zijn heel veel studies gedaan die laten zien dat het juist bij die groep mensen mislukt. Daarom zijn we ontzettend blij met de uitkomst van onze studie waarin het wél lukt."

Baten overstijgen kosten

Ook de werkgevers die de stoppen-met-roken-cursussen hebben aangeboden aan hun personeel - en in de helft van de gevallen ook een beloning hebben gegeven - zijn volgens Van Schayck enthousiast.

"De kosten die ze maken voor dit programma vallen in het niet bij de kosten als gevolg van werkuitval door rookpauzes die mensen nemen, ziekteverzuim dat samenhangt met roken, ernstige ziekten die mensen oplopen en vroegtijdig overlijden."


Fel protest bij Indiase tempel nu 'onreine' vrouwen binnen mogen

Bij een hindoetempel in het zuiden van India weerhouden honderden demonstranten vrouwen ervan het heiligdom binnen te gaan. Voor het eerst sinds eeuwen mogen vrouwen van alle leeftijden de tempel in, maar orthodoxe hindoes verzetten zich fel hiertegen.

Eeuwenlang was de Sabarimala-tempel in de zuidelijke deelstaat Kerala verboden voor menstruerende vrouwen tussen de 10 en 50 jaar. Vorige maand besliste het Indiase Hooggerechtshof dat alle vrouwen voortaan de tempel binnen mogen.

Sindsdien protesteren duizenden conservatieve hindoes, mannen én vrouwen, tegen dit besluit.

Gedwongen terugkeer

Vandaag opende het hindoeïstische heiligdom voor het eerst sinds het besluit van het Hooggerechtshof zijn deuren. Hordes actievoerders blokkeerden de weg naar de tempel, om zo de vrouwen toegang te weigeren. Auto's en bussen werden gecontroleerd op vrouwelijke passagiers, die vervolgens gedwongen werden rechtsomkeert te maken.

Honderden agenten zijn ingezet om de vrouwelijke gelovigen te beschermen tegen de actievoerders.

Onrein

De Indiase wet ziet goden als rechtspersonen. Ayyappa, de godheid waar de tempel aan gewijd is, is volgens de traditie strikt celibatair. Volgens de orthodoxe hindoes worden de rechten van Ayyappa geschonden nu vruchtbare en menstruerende vrouwen de tempel mogen betreden. Sommige hindoes zien menstruerende vrouwen als onrein.

De Sabarimala-tempel is een van de belangrijkste pelgrimsoorden voor hindoes en trekt jaarlijks miljoenen gelovigen.


Russische trollen twitterden 1400 keer over MH17

Twitter-accounts die werden aangestuurd door de Russische trollen uit Sint-Petersburg hebben 1400 keer over vliegramp MH17 getweet. Dat blijkt uit een analyse van de NOS, op basis van tweets die Twitter vandaag heeft vrijgegeven.

Het gaat om een database met in totaal 9 miljoen berichten van Russische trollen en nog eens 1 miljoen tweets van Iraanse trollen. Dat is inclusief retweets. Trollen zijn veelal nep-accounts die als doel hebben om maatschappelijke onrust te stoken of om een bepaalde (politieke) boodschappen te verspreiden.

De berichten zijn verstuurd door 3814 accounts die Twitter in verband heeft gebracht met het in Sint-Petersburg gevestigde Internet Research Agency. Nog eens 770 accounts komen uit Iran. Twitter en Facebook maakten in augustus van dit jaar bekend Iraanse nep-accounts te hebben verwijderd.

Eerste tweet op dag van crash

In totaal vond de NOS 2693 tweets waarin het trefwoord 'MH17' was te vinden, dit is inclusief retweets. De eerste tweet werden verstuurd op 17 juli 2014, op de dag van de crash. De laatste tweet die werd gevonden is verstuurd op 28 mei van dit jaar. De Iraanse trollen noemen MH17 in 157 berichten.

Het bericht dat het meest werd gedeeld - 283 retweets - is geschreven in het Russisch, op de dag dat het onderzoeksteam JIT bekendmaakte dat de Buk-raket uit Rusland kwam en afgeschoten was in rebellengebied: "Belangrijkste conclusie van het MH17-rapport: we wijzen de Russische kant als schuldige aan, maar zolang we nog niet alle details hebben, wacht tot 2018."

Het bericht dat daarna het meest werd gedeeld - 202 keer - is afkomstig van dezelfde maker, die de gebruikersnaam 'DonetskNovosti' heeft: "De MH17 is neergeschoten boven het dorp Grabovo. Wie hersens in zijn hoofd heeft en geen zaagsel begrijpt dat Oekraïne hem heeft neergeschoten." Het account had ruim 45.000 volgers.

Afgezien van MH17 lijkt Nederland niet zo interessant te zijn voor de Russen. PVV-leider Geert Wilders wordt wel 245 keer genoemd. Door de Iraanse trollen wordt het Twitter-account van Wilders, @geertwilderspvv, acht keer aangeschreven.

Meeste tweets in het Russisch

De tweets over Nederland zijn maar een fractie van het totale aantal van 10 miljoen. Het digitale forensische lab van denktank Atlantic Council kreeg eerder al toegang tot alle tweets en kon zo de belangrijkste zaken op een rij zetten.

De denktank constateert dat verreweg de meeste berichten in het Russisch zijn geschreven, met een piek in het tweede kwartaal van 2014. De Iraanse trollen propageerden berichten van het regime in het buitenland.

Daarnaast zeggen de onderzoekers dat de Russen "meerdere doelen" hadden. Waaronder het beïnvloeden van de Amerikaanse presidentsverkiezingen om te verhinderen dat Hillary Clinton zou winnen. Tegelijkertijd waren ze gericht op het polariseren van online gemeenschappen in Amerika.

Ook zegt de denktank dat de trollen zich op iedereen richtten: ras, politieke of bijvoorbeeld seksuele voorkeur maakte niet uit. Een andere belangrijke conclusie - die al wel vaker getrokken is - is dat de trollen buiten de VS weinig impact lijken te hebben gehad.


Eva Jinek wint Sonja Barend Award voor interview Denk-politicus

Eva Jinek heeft de Sonja Barend Award 2018 gewonnen. Ze kreeg de vakprijs voor haar interview met Denk-politicus Farid Azarkan. Het gesprek ging over een 'nepadvertentie' waarmee Denk de PVV in een kwaad daglicht wilde stellen.

Interview-veteraan Sonja Barend reikte de onderscheiding voor het beste tv-interview van het jaar uit in De Wereld Draait Door.

Jinek, begin september bevallen van een zoon, nam de prijs geëmotioneerd in ontvangst:

"Jinek is alert, streng en oprecht geïnteresseerd. Ze laat haar sluwe gesprekspartner niet ontsnappen. Een spannend spel om naar te kijken, mede dankzij het sfeerverhogende element van live televisie", oordeelde jurylid Jean-Pierre Geelen van de Volkskrant.

Sonja Barend noemde Eva Jinek "de gedroomde winnaar":

Onder de tien genomineerden waren Adriaan van Dis en Coen Verbraak. Van Dis was genomineerd voor zijn gesprek met de Britse acteur Stephen Fry over zijn leven. Verbraak was in de race voor zijn interview in het programma Kijken in de ziel met de gereformeerde predikant Floris van Binsbergen. Van Dis eindigde als tweede, Verbraak als derde.

Van der Laan

Het was de tiende keer dat de interviewprijs, georganiseerd door de VARAgids, werd uitgereikt. Vorig jaar won Janine Abbring de award voor haar gesprek in Zomergasten met de zieke burgemeester Eberhard van der Laan van Amsterdam.


Wildlife-fotograaf van het jaar had het perfecte plaatje al in zijn hoofd

"Mooier kon ik het niet hebben. De mannetjesaap met zijn behaarde rug naar me toe, zijn blauwe kop gedraaid." De Nederlandse fotograaf Marsel van Oosten wist direct dat dit het moment was toen hij de twee apen zag zitten. "Ik moet nu als de donder die foto maken, dacht ik, want dit is bijzonder."

En het bleek zo te zijn. Van Oostens foto van twee stompneusapen bracht hem gisteren de prijs van Wildlife Photographer of the Year 2018. In Londen bleek hij niet alleen de winnaar in de categorie 'Dierenportretten', maar werd hij ook uitgeroepen tot overall winnaar. "De prijs kwam als de spreekwoordelijke donderslag bij heldere hemel. Ik liep als een soort zombie naar het podium en gaf daar vervolgens een super slechte speech. Ik kon echt niks uitbrengen."

Van Oosten maakte zijn winnende foto twee jaar geleden, in het zuidwesten van China in het Qinling-gebergte. "In eerste instantie waren mijn vrouw en ik van plan om landschappen te fotograferen", vertelt Van Oosten. "Maar als ik er dan toch ben, vind ik het leuk om te zien wat voor dieren er in die omgeving de moeite waard zijn om te fotograferen. Toen stuitte ik op deze apen."

Van Oosten vond de apen niet alleen bijzonder, hij ontdekte ook dat ze bedreigd zijn. "Vanaf dat moment was ik vastbesloten om ze op te zoeken en er foto's van te maken."

Het maken van een foto zit voor Van Oosten voor het grootste deel in de voorbereiding. "Foto's maak ik heel vaak al in mijn hoofd, voordat ik aankom op zo'n locatie." Dat was in dit geval ook zo. Zo'n twee weken lang verzamelde Van Oosten zoveel mogelijk informatie over wat hij kon verwachten. Hij las over de apen, probeerde hun gedrag te begrijpen en zocht uit in welke situaties hij terecht kon komen.

"Ik had snel door: hun leefomgeving is heel bosrijk. Dus dat betekent veel bomen en groen." Eigenlijk een omgeving die Van Oosten normaliter niet opzoekt. "Ik hou van opgeruimde, bijna klinische foto's. Tot een paar jaar geleden vermeed ik daarom bossen, daar is zoveel afleiding." Maar om de stompneusapen vast te leggen, moest hij wel de natuur in.

Hij las zich ook in over het klimaat van het gebied. "De frisse groene kleur van de bomen heb je natuurlijk niet het hele jaar door." Was hij in een droger seizoen gegaan, dan had hij een totaal andere achtergrond gekregen.

En ook het gedrag van de dieren bestudeerde hij vooraf. "Ze hebben de irritante gewoonte om hoog in de bergen te zitten", vertelt Van Oosten. Voor die apen daar is het makkelijk om te bewegen, maar voor mensen is het een stuk minder makkelijk. "Het werd dus klauteren over omgevallen bomen en berghellingen."

Het plaatje in zijn hoofd

Om te voorkomen dat hij als een kip zonder kop door het bos zou trekken, ging Van Oosten heel gericht op zoek naar het plaatje in zijn hoofd.

"Ik wilde per se een mannetjesaap. De mannetjes hebben heel lang haar op hun rug, dat is zo bijzonder, het zijn bijna manen. Dat wilde ik heel graag op de foto zetten." Met die voorwaarde betekende het dus dat hij de apen van achter moest vastleggen. "Maar dan zie je de kop niet", gaat Van Oosten verder. Ook die wilde hij graag op de foto. "Hun kop is blauw, dat is zo raar." Tot slot wilde hij graag dat de "verzadigde warme kleur" van de dieren goed naar voren zou komen.

Met een lokale onderzoeker ging hij het leefgebied van de apen in, op zoek naar een kleine groep. Meestal leven de stompneusapen in grote groepen. "Als ik daar tussen ga lopen dan is het totale chaos", wist Van Oosten. Dus volgde hij een kleinere groep, van zo'n vijftig apen, wachtend tot hij het mannetje op de rug kon fotograferen, met zijn blauwe gezicht naar voren.

"Als die scène dan op je pad komt, moet je paraat zijn en meteen die foto kunnen maken. Zo'n scène duurt misschien 1 of 2 seconden en dan is het weg."

Moment van de foto

Met alles wat Van Oosten van tevoren had gelezen, ging hij met zijn camera in zijn hand op pad. "Ik moest manoeuvreren tussen de bomen door en zorgen dat ik op een positie kwam dat ik zowel de rug als de kop kon zien."

Dat moment kwam er, toen een mannetjesaap en een vrouwtje naast elkaar plaatsnamen op een rots. "Ik had het geluk dat bij beide apen de aandacht werd getrokken door een gevecht tussen andere apen. Daardoor draaiden ze hun hoofd", legt Van Oosten uit.

De apen hebben een hele hiërarchische structuur, gaat hij verder. "De mannetjesapen zijn continu hun positie aan het bevechten in zo'n groep en dat gaat met kabaal en agressie gepaard. Als dat gebeurt dan kijken de de andere apen op naar zo'n opstootje." Dat gebeurde ook op het moment dat Van Oosten de foto maakte.

De scène die hij van te voren had bedacht matchte perfect met het beeld van dat moment. Dan zijn er een paar stressvolle seconden, beschrijft Van Oosten. "Ga ik alles perfect doen, bedenk je dan. Want de natuur heeft het perfecte plaatje aangeleverd, maar ik moet het nog wel vastleggen op mijn manier."

De beste

Het lukte Van Oosten. De jury noemt zijn foto een 'sensationeel portret'. Uit meer dan 45.000 foto's vanuit 95 verschillende landen was Van Oostens foto de allerbeste.

"Het is een symbolische herinnering aan de schoonheid van de natuur en die laat zien hoe uitgeput we raken als de natuur afneemt. Het is een kunstwerk dat het waard is om in elke galerij in de wereld opgehangen te worden", zei de jury.

Benieuwd naar de concurrerende foto's? Bekijk ze hier allemaal of zie hieronder een selectie:


Eerlijke Groningers brengen geld verwarde man naar politie

Na een oproep van de politie Groningen hebben mensen ruim duizend euro naar het politiebureau gebracht. Het geld is afkomstig van een verwarde man, die gisteren briefjes van twintig en vijftig euro rondstrooide.

Volgens een ooggetuige vlogen omstanders direct op het geld af. Daardoor ontstond zelfs even een verkeersopstopping.

De biljetten die nog op straat lagen, werden door agenten meegenomen. Daarna vroeg de politie via Facebook alle betrokkenen om het gevonden geld bij het bureau in te leveren. Daaraan gaven sommigen gehoor.

"We zijn echt blij met de mensen die het geld teruggebracht hebben. We hopen dat nog veel meer mensen zich bedenken en afstand doen van het geld. Besef alsjeblieft wel dat de verwarde man het mogelijk in de toekomst zelf nodig zou kunnen hebben."

Voor welk bedrag de man aan bankbiljetten op straat heeft gegooid, is niet duidelijk, meldt RTV Noord.


Rijnreisjes in gevaar door laagwater: 'Er moet echt water bij'

Echt nijpend is de situatie nog niet, maar voor aanbieders van Rijncruises wordt het steeds moeilijker om de rivier op en af te varen. Door de historisch lage waterstand moeten vakantiegangers soms al genoegen nemen met aangepaste programma's of andere schepen. En als het niet snel gaat regenen, dreigen grote problemen in de belangrijke decembermaand.

"Dan zijn er kerstmarktreizen, kerstreizen en oud-en-nieuwreizen", zegt directeur Teun Sijbrands van SijFa Cruises. De hutten op zijn schepen naar Düsseldorf en Keulen zitten dan altijd vol. "Maar als we in november geen regen krijgen, kunnen wij in december niet varen. En dus ook geen omzet genereren."

Nauwelijks regen verwacht

Voorlopig ziet het er niet goed uit. Om ervoor te zorgen dat het water in de Rijn stijgt, moet het vooral in Zuidwest-Duitsland en Zwitserland gaan regenen. De komende twee weken wordt daar amper neerslag verwacht; alles komt dus aan op de maand november.

Vanwege het lage waterpeil moet de bouwsector rekening houden met een stop op de aanlevering van zand en grind. Op pontjes over de IJssel, een zijrivier van de Rijn, worden zware voertuigen geweerd omdat de pontjes anders vastlopen.

De riviercruises hebben tot nu toe slechts beperkte overlast. Sijbrands heeft bijvoorbeeld sommige passagiers moeten omboeken naar een schip met een kleinere diepgang, zodat hun reis kon doorgaan. "Een hoop geregel", zegt hij. "En volgens de wet hebben ze dan recht op een deel van de reissom." Op termijn kan al dat omboeken dus een hoop geld kosten. Ook omdat het schip met de grotere diepgang nu werkloos aan de kade ligt, en reizigers soms per bus moeten worden vervoerd.

Feenstra Rijn Lijn moet ook cruises over de Rijn aanpassen, simpelweg omdat de schepen niet meer overal veilig kunnen komen. "Er moet wel wat water bijkomen", zegt directeur Nico Arnts. Geluk bij een ongeluk is dat het seizoen voor nu bijna is afgelopen; november is altijd een rustige maand. "Volgende week gaan de eerste schepen naar de kant. En tot dan redden we het wel."

Maar, geeft Arnts toe: de komende weken worden spannend. De feestmaand is voor de branche een belangrijke periode, dus moet er voor die tijd regen vallen. "We kijken steeds hoe het ervoor staat en of we nog wat kunnen verwachten. Maar als het eenmaal gaat regenen, is het peil zo weer op orde."

Sijbrands is iets somberder, al heeft ook hij goede moed dat het goedkomt. "We hebben echt een week of twee nodig om de rivieren op een normale stand te krijgen", denkt hij. "Maar negen van de tien keer gaat het in november wel regenen. Laten we daar van uitgaan, dat is voor iedereen beter."


16 jaar geëist tegen verdachte schietpartij beachclub Best

Tegen een 40-jarige verdachte van een dodelijke schietpartij bij een club in Best is 16 jaar celstraf geëist. Het slachtoffer werd begin november op de parkeerplaats van Beachclub Sunrise doodgeschoten. De verdachte wordt ook een poging tot doodslag op een beveiliger ten laste gelegd.

In de nacht van de schietpartij was bij de club een salsafeest aan de gang. Daarbij kwam het meermalen tot opstootjes tussen verschillende groepen bezoekers. Tegen het eind van het feest gingen de feestvierders op de parkeerplaats voor de club met elkaar op de vuist.

Door het hoofd

Een man rende daarbij op de verdachte af, maar werd tegengehouden door een beveiliger. De verdachte pakte zijn wapen en schoot de man die op hem was afgestormd, door zijn hoofd. Daarmee nam hij volgens het OM niet alleen het risico zijn slachtoffer te doden, maar ook de beveiliger.

De verdachte zegt dat hij handelde uit noodweer. Hij had een wapen bij zich omdat hij signalen had gekregen dat het autobedrijf van zijn zoon zou worden overvallen, meldt Omroep Brabant.

Camerabeelden

Hij zou de bewuste avond bang zijn geworden door het agressieve gedrag van een groep bezoekers en was daarom in zijn auto gaan zitten. Toen er volgens hem 20 à 30 mensen op hem afkwamen, stapte hij uit en haalde hij de trekker over.

Onder meer op basis van camerabeelden van die avond acht de officier van justitie het relaas van de verdachte niet geloofwaardig. De uitspraak is over twee weken.


Koopkrachtcijfers 2018 kloppen niet door rekenfout

De koopkrachtcijfers die het kabinet op Prinsjesdag presenteerde voor 'voorbeeldgezinnen' in 2018 kloppen niet. Dat heeft minister Koolmees van Sociale Zaken bekendgemaakt.

Alleenverdieners met kinderen blijken er dit jaar op achteruit te gaan. De meeste andere werkenden, met of zonder kinderen, gaan er minder op vooruit dan was voorgespiegeld.

Ouderen met alleen AOW of AOW met een klein pensioen gaan er dit jaar juist op vooruit, in plaats van achteruit. Dat geldt ook voor sociale minima.

Koolmees zegt dat er iets is misgegaan bij het verrekenen van het eigen risico voor de zorg. GroenLinks spreekt van een "pijnlijke rekenfout". SP-Kamerlid Leijten spreekt van een "foute polonaisepolitiek" omdat koopkrachtcijfers achteraf al vaak niet uitkomen, "zeker als er ook nog eens verkeerde cijfers gepresenteerd worden. De PVV heeft er ook geen goed woord voor over:

"Net als vorig jaar werd de eenverdiener een plusje beloofd, maar krijgt hij een min. Onverteerbaar", zegt SGP-Kamerlid Stoffer.

Gisteren merkte partijleider Van der Staaij al op dat hij de belastingplannen van het kabinet voor bedrijven een stap op de goede weg vindt, maar dat de eenverdienersgezinnen nog te veel belasting betalen. Voor de SGP is dit een belangrijk onderwerp als in de Eerste Kamer het Belastingplan moet worden goedgekeurd.

Maar volgens partijleider Segers van regeringspartij ChristenUnie komt het volgend jaar goed met de gezinnen die leven van één inkomen

De minister benadrukt dat de rekenfout maar één keer is gemaakt. "Het betreft dus een eenmalige omissie die geen invloed heeft op het koopkrachtbeeld 2019", schrijft hij aan de Tweede Kamer. Volgens de minister is met de nieuwe cijfers - een selectie staat in de tabel hieronder - de fout volledig hersteld.


Lange pinnen moeten dijken beter beschermen tegen extreem hoog water

In Amsterdam moet een nog niet eerder toegepaste techniek ervoor gaan zorgen dat een waterkerende dijk steviger wordt. Door er enorme stalen pinnen in aan te brengen, wordt de Ringdijk in de wijk Watergraafsmeer van binnenuit vastgenageld aan de ondergrond.

In onderstaande video kun je zien hoe de nieuwe techniek voor stevigere dijken zorgt:

De dijk is wel hoog genoeg, maar niet sterk genoeg om opgewassen te zijn tegen extreem hoge waterstanden. Deze techniek met dijkstabilisatoren zorgt ervoor dat het minder lang duurt om dijken te verstevigen. Verder is het goedkoper en is er minder overlast voor de omgeving.

Het project is volledig gefinancierd door het landelijke Hoogwaterbeschermingsprogramma, een samenwerking tussen Rijkswaterstaat en de waterschappen. Tot 2028 worden er nog 1100 kilometer aan dijken versterkt en nog eens 486 sluizen en gemalen aangepakt. Voor het project is 7,4 miljard euro uitgetrokken.


Man die met kogelwerend vest werd aangehouden is weer vrij

Een man die gisteren op het stadskantoor van de gemeente Utrecht werd aangehouden omdat hij zich verdacht gedroeg, is weer vrij. De man droeg een kogelwerend vest.

Volgens de politie is uit de verhoren gebleken dat de 30-jarige Utrechter geen bedreiging was voor omstanders. Ook waren er geen aanwijzingen voor een terroristisch motief.

De man voelde zich naar eigen zeggen al langere tijd bedreigd en droeg daarom het vest. Hij had ook een zware tas bij zich, met daarin een gasalarmpistool en een ploertendoder. Het bezit van die verboden wapens wordt nog wel onderzocht, meldt RTV Utrecht.

Volgens de politie was de man keurig op zijn beurt aan het wachten toen hij werd aangehouden. Hij werd niet agressief en er was geen gevaar voor andere aanwezigen.


Tata Steel snijdt in productie ruw ijzer om grafietuitstoot

Tata Steel gaat de productie van ruw ijzer fors verminderen. Het bedrijf wil dat mensen in de buurt van de hoogovens in IJmuiden, Beverwijk en Wijk aan Zee geen last meer hebben van grafiet. Volgens het bedrijf is dat nu wel het geval.

"Er is enige tijd geleden geconstateerd door omwonenden en door ons dat er in het stof dat neerkwam grafietdeeltjes zaten. Dat is hetzelfde als wat in een potlood zit."

Het grafiet kwam terecht op woningen en auto's, meldt NH Nieuws. "Ik zat heerlijk buiten want het was hartstikke mooi weer. En plotseling begon het te regenen. Maar het was geen regen, het was geen water. Het waren allemaal glinsterende deeltjes", zegt een buurtbewoner tegen de regionale omroep. Het grafiet ziet er zo uit:

Om het probleem op te lossen werd het productieproces in de hoogovens enige tijd geleden aangepast. Die maatregel kost 8 miljoen euro per jaar. Tata Steel hoopte op deze manier het probleem op te lossen. "Maar de maatregel bleek niet waterdicht", zegt de woordvoerder.

"De enige waterdichte oplossing op de korte termijn is het verminderen van de productie. Als je de pieken in je proces wegneemt en je dus niet voluit produceert, is de maatregel wél waterdicht."

De productie wordt volgens de woordvoerder verminderd met maximaal 20 procent. "Dat is echt een forse vermindering."

Kosten

Hoeveel de extra maatregel kost, kan de woordvoerder niet zeggen. "We balen als een stekker dat de vorige oplossing niet waterdicht was. We doen dit omdat we een goede buur willen zijn. Dit moest stoppen."

Hoe lang de productie van ruw ijzer op een lager pitje blijft staan, is nog niet bekend. Het bedrijf gaat op zoek naar een oplossing voor langere termijn.


75 kilo mortierbommen gevonden in kelderbox Hoofddorp

In de garagebox van een appartementencomplex in Hoofddorp is een grote hoeveelheid vuurwerk gevonden. Er lag 275 kilo knalvuurwerk, waaronder 75 kilo mortierbommen. Zo'n bom heeft een explosiekracht die te vergelijken is met die van een granaat.

Volgens de politie had het vuurwerk een 'niet te overziene explosie' kunnen veroorzaken. Agenten kwamen de voorraad op het spoor toen ze afgelopen nacht door een voorbijganger werden getipt over een sterke wietgeur die uit een woning kwam.

Verdachte warmtebron

Toen er met een warmtecamera een verdachte warmtebron was waargenomen, besloot de politie de 39-jarige bewoner van zijn bed te lichten. In het huis werd een dertigtal wietplanten gevonden, maar de grootste vondst deden de agenten in de garagebox. Daar lag een flink aantal dozen met vuurwerk.

De bewoner is meegenomen voor verhoor. Het vuurwerk is in beslag genomen en de wietplantage is ontmanteld.


Justitie gebruikte in 14 zaken dwangmiddelen tegen de pers

In een periode van ruim drie jaar heeft het Openbaar Ministerie in veertien zaken dwangmiddelen ingezet tegen journalisten. Dat blijkt uit een onderzoek van het College van procureurs-generaal naar aanleiding van een beroep van NRC op de Wet openbaarheid van bestuur. Minister Grapperhaus heeft de bevindingen van het College naar de Tweede Kamer gestuurd. De resultaten gaan over de periode van 1 januari 2015 tot en met 20 juli 2018.

Volgens het OM zijn onder meer 'verkeersgegevens' van een journalist opgevraagd om de verblijfplaats van een vermiste jongen te achterhalen, en zijn foto's en video's gevorderd in verband met het onderzoek naar een dodelijk verkeersongeluk.

Regels geschonden

De afgelopen maanden werd duidelijk dat het OM in drie gevallen zich niet aan de regels heeft gehouden: dat ging onder meer over de manier waarop belgegevens werden opgevraagd van een journalist die berichtte over de burgemeestersbenoeming in Den Bosch. Ook bij het afluisteren van een verslaggever in de zaak van de moord op een kroongetuige en bij het afluisteren van een journalist om een lek bij de politie te achterhalen ging het OM buiten zijn boekje.

Deze drie zaken staan ook in de vandaag gepubliceerde lijst en Grapperhaus erkent dat in die gevallen de 'bronbescherming' in het geding was. In de lijst staat nog één andere zaak waarvoor dat volgens de minister geldt: die gaat over het aanhouden van een fotograaf en het in beslag nemen van zijn camera waarop foto's stonden van een schermutseling tussen een demonstrant en een militair. Die zaak is geseponeerd en het OM heeft excuses aangeboden.

Volgens de minister was bij de andere gevallen de inbreuk op de bronbescherming gerechtvaardigd of was de bescherming van bronnen niet in het geding.

Nieuwe wet

Het College maakt bij de cijfers wel een voorbehoud. Volgens de procureurs-generaal wordt niet geautomatiseerd bijgehouden of een dwangmiddel tegen een journalist is ingezet. Dat betekent dat de cijfers zijn gebaseerd op de geheugens van individuele medewerkers.

Sinds 1 oktober gelden strengere regels: toen is de nieuwe wet voor bronbescherming van journalisten in werking getreden. Sindsdien staat met zoveel woorden in de wet dat journalisten zich op bescherming van bronnen kunnen beroepen.

Nu mogen uitsluitend dwangmiddelen worden ingezet als de rechter-commissaris daar toestemming voor geeft. Die doet dat alleen als het belang om de informatie te krijgen duidelijk zwaarder weegt dan het belang van vrije nieuwsgaring.


Meer asielzoekers naar Nederland, COA zoekt opvangplekken

Het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) is op zoek naar gemeenten die ruimte beschikbaar stellen voor nieuwe asielzoekerscentra. In totaal zijn 5000 extra plaatsen nodig. Sinds de zomer stijgt het aantal mensen dat in Nederland asiel aanvraagt.

In de eerste negen maanden van dit jaar vroegen 14.545 mensen voor het eerst asiel aan in Nederland. In heel 2017 waren dat er 14.716.

Om iedereen tijdelijk te huisvesten in afwachting van de asielprocedure heeft het COA nieuwe opvangplekken nodig. Dat is opvallend omdat er dit jaar nog elf locaties zijn gesloten.

Jan Willem Anholts van het COA vertelt in een vrijwel vol asielzoekerscentrum in Harderwijk hoe het komt dat er nu toch meer plekken nodig zijn:

De grootste groep asielzoekers kwam in september uit Iran (320), gevolgd door Syrië (276). Ook uit Turkije komen steeds meer asielzoekers, vooral de laatste twee maanden. Opvallend is dat nog steeds veel mensen uit veilige landen een asielvergunning proberen te krijgen. Zo is er een duidelijke toename te zien van het aantal asielaanvragen van Albanezen en Algerijnen.

Aanvragen van deze 'veilige-landers' worden er bij de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) uitgepikt en via een snelle procedure afgewezen. Staatssecretaris Harbers (VVD) beschrijft de toename van het aantal asielzoekers als "de gebruikelijke seizoenspiek", maar dat verklaart niet dat het aantal eerste asielaanvragen nu al bijna het totaal van 2017 evenaart. Ook de overvolle asielzoekerscentra getuigen niet van slechts 'een seizoenspiek'.

Wel blijven, geen huis

Bijkomend probleem voor het COA is dat er nog 6500 vluchtelingen met een verblijfsvergunning in asielzoekerscentra wonen. Zij wachten op een huis in de gemeente waaraan zij zijn gekoppeld.

Gemeenten moeten statushouders huisvesten, naar rato van hun aantal inwoners. Zij horen twee keer per jaar hoeveel vergunningshouders er voor het volgende half jaar van woonruimte moeten worden voorzien.


Politie infiltreerde in terreurcel die grote aanslag wilde plegen op jongeren

De zeven mannen die worden verdacht van het voorbereiden van een grote aanslag, zijn gepakt met behulp van twee politie-infiltranten. Dat bevestigen bronnen na berichtgeving door NRC en RTL Nieuws.

Het gaat om een infiltratieactie die meerdere maanden duurde. De infiltranten voorzagen de terreurcel van vuurwapens die vooraf onklaar waren gemaakt. Bronnen rond het onderzoek naar de terreurverdachten melden de NOS dat het na de levering onverantwoord was om de verdachten door te laten gaan met hun voorbereidingen, ook uit vrees voor onveilige situaties met de onbruikbare vuurwapens.

Daarom is de groep een uur na de wapenlevering gearresteerd. Dat gebeurde op 27 september, op het moment dat een deel van de groep met een busje het vakantiepark verliet waar vier van de zeven opgepakte verdachten verbleven.

Jongeren

Ook melden de bronnen dat de intentie van de groep was om zo veel mogelijk jongeren te treffen, voor een zo groot mogelijke maatschappelijke ontwrichting.

NRC schrijft dat een infiltrant zich voordeed als 'aanslagplanner' van IS. Hij zou de verdachten hebben geholpen bij het voorbereiden van een aanslag. RTL meldt dat er uiteindelijk een tweede infiltrant bij kwam.

De zeven zouden van plan zijn geweest een aanslag te plegen met bomvesten en kalasjnikovs tijdens een groot evenement in Nederland. De voorbereidingen zouden zich hebben afgespeeld in een afgelegen gebied in de buurt van Rotterdam.

Rechtszaak

Het Openbaar Ministerie zegt tegen de NOS dat er gebruik is gemaakt van bijzondere opsporingsmiddelen en dat er op dit moment geen verdere mededelingen over worden gedaan. Bij de rechtszaak tegen de verdachten wordt te zijner tijd duidelijk welke middelen zijn ingezet.

Bekijk hier de beelden van de arrestatie:


Geen contact meer met vader na scheiding, 'ik wist niet beter'

Twintig procent van de volwassenen tussen de 25 en 46 jaar die als kind een scheiding van hun ouders meemaakten, hebben geen contact meer met hun vader. Het percentage dat geen contact meer heeft met de moeder is met vijf procent een stuk lager. "Die cijfers verbazen mij niet heel erg", zegt Margreet Visser, klinisch psycholoog bij Kenter Jeugdhulp. "Het gaat om een groep die opgroeide in een tijd waarin het heel normaal was dat kinderen bij hun moeder gingen wonen na een scheiding."

Hoewel het onderzoek zich richt op kinderen die nu volwassen zijn, ziet Visser dat het tegenwoordig niet heel anders is. "Vooral bij vechtscheidingen herken ik dit beeld. Kinderen worden gek van de stress die tussen ouders speelt en kiezen er dan soms voor om het contact met één van de ouders te verbreken. Ze kiezen er dan vaker voor om bij hun moeder te gaan wonen dan bij hun vader."

'Wat is van mezelf?'

Toch is het voor de ontwikkeling van een kind belangrijk om contact met beide ouders te houden, stelt Visser. "Als je een identiteit gaat ontwikkelen dan ga je je leren verhouden tot je vader en je moeder. Je wil graag uitzoeken: op wie lijk ik? Op wie wil ik lijken? Wat is van mezelf? Op die manier ontwikkel je een stevige identiteit."

Hoe schadelijk het is om zonder vader of moeder op te groeien is per kind verschillend, zegt Visser. "We moeten vooral niet vergeten dat veel kinderen weerbaar zijn. Er zijn genoeg kinderen met een minder stevige identiteit die het later toch goed gaan doen in het leven."

De 43-jarige Elsje van Dijk weet hoe het is om op te groeien zonder vader. Ze was vijf jaar toen haar ouders gingen scheiden. "Eerst zag ik mijn vader één dag in het weekend en later helemaal niet meer." Voor haar voelde het op ene gegeven moment heel normaal. "Als je geen vader hebt, kan je hem ook niet missen."

Nu heeft Van Dijk zelf drie kinderen en is ze gescheiden van haar man. Haar kinderen zien hun vader nog wel. "Door wat ik zelf heb meegemaakt, vind ik het uiterst belangrijk dat mijn kinderen opgroeien met een vader. Uiteindelijk is het aan de kinderen om te beslissen hoe dat contact dan moet zijn."

Van Dijk herinnert zich vooral de rol van haar moeder. "Zij sprak heel slecht over mijn vader. Zo zei ze dat mijn vader mij niet meer wilde zien. Als kind geloof je die verhalen, maar je vraagt je ook af of alles wat wordt gezegd wel waar is. Toch durf je als kind niet tegen je moeder in te gaan. Ik hoop dat ouders dat meer gaan beseffen. Het draait uiteindelijk om het beste voor het kind."

Haar vader is inmiddels overleden. "Hoewel ik als kind soms boos was, heb ik nu geen haatgevoelens jegens hem. Ik denk ook dat hij geen contact opnam uit zelfbescherming, omdat hij een drankprobleem had."

Dat een kind van gescheiden ouders een goede band kan hebben met beide ouders én stiefouders, weet Anne. Zij is stiefmoeder van een meisje van 7. Zes jaar geleden kreeg ze een relatie met haar vriend, dus ze kent haar stiefdochter al van kleins af aan. Inmiddels is er een goede regeling getroffen zodat het kind beide ouders even veel ziet, maar dat was eerst anders. "Mijn vriend heeft hard moeten knokken om zijn dochter te blijven zien. Er waren veel ruzies."

Volgens Anne zag de ex van haar vriend haar als een bedreiging. "Dat deed me wel pijn, maar ik probeerde me er niet te veel in te mengen. Het belangrijkste was dat er een goede regeling werd getroffen voor het kind."

En dat is nu dus gebeurd. Alle partijen beseften dat ze het beste voor het kind wilden. "Mijn stiefdochter is nu ongeveer de helft van de tijd bij ons en de andere helft bij haar moeder, die inmiddels ook een nieuwe vriend heeft. We zitten met z'n vieren in een groepsapp, daar bespreken we ook met welke regels we haar willen opvoeden, zodat we wat dat betreft ook op één lijn zitten. Ik hou net zo veel van mijn stiefdochter als ik van mijn eigen kind zou houden."


ING voor Kamerleden door het stof over witwassen

ING is in de Tweede Kamer door het stof gegaan voor de witwasaffaire, waarover de bank een recordschikking van 775 miljoen euro heeft gesloten met het Openbaar Ministerie.

ING-bestuurder Van Rijswijk zei tijdens een hoorzitting: "We hebben over een lange periode fouten gemaakt, grote fouten". Hij voegde eraan toe zich persoonlijk verschrikkelijk te voelen over de zaak. "Dit is niet wat ik wil. Niet als ING'er, maar ook niet als klant."

Klanten konden jarenlang rekeningen van de ING gebruiken om geld wit te wassen. Volgens het OM was het maken van winst belangrijker dan het voldoen aan de regels. Van Rijswijk bevestigde dat: "De bank is ernstig tekortgeschoten en het is aan ons om het vertrouwen te herwinnen".

Geen bonus

Toen het nieuws over de schikking begin vorige maand naar buiten kwam, reageerde de Tweede Kamer furieus. Vooral het feit dat de meeste verantwoordelijke mensen gewoon op hun plek blijven is veel Kamerleden een doorn in het oog. Alleen financieel topman Koos Timmermans ruimde het veld.

Volgens Van Rijswijk worden functionarissen wel gestraft, bijvoorbeeld door ze geen loonsverhoging of bonus te geven. Maar ontslag ligt niet voor de hand. "Wat er fout is gegaan was een heel proces. Daar zijn heel veel personen bij betrokken, die maar een deel van het proces doen."

Breukink sprak op persoonlijke titel

De Kamerleden zijn ook woedend over uitspraken van ING-commissaris Breukink. Die zei begin deze maand dat politici hun toon moeten matigen over de schikking. Door onnodig hard te reageren voeden ze volgens hem het wantrouwen tegenover het bedrijfsleven.

Van Rijswijk nam afstand van de uitlatingen van Breukink. "De commissaris sprak op persoonlijke titel, niet voor ING."

Ook het OM was uitgenodigd voor de hoorzitting. Procureur-generaal Van der Burg verdedigde de schikking met de bank. 775 miljoen euro was volgens hem het maximum, omdat niet aangetoond kon worden dat er sprake was van opzet.

Kamerleden wilden weten of het OM niet had kunnen eisen dat de verantwoordelijken zouden opstappen. Van der Burg: "Het OM gaat niet over het personeelsbeleid van de bank".


Holy FAQ, alle frequently asked questions over brexit

Ja, we gaan het vandaag weer over brexit hebben. Want in Brussel dineren de regeringsleiders van de EU-lidstaten met elkaar om alle obstakels nog eens door te spreken. Premier May van Groot-Brittannië komt daarna langs om haar kant van het verhaal uit te leggen.

Termen en namen als 'Chequers-plan', 'no deal', 'Artikel 50', 'hét grensprobleem' en 'Boris Johnson' zullen voorbijkomen. Zie jij de bomen door het brexit-bos nog?

Want waar gaat die brexit nou helemaal over? Waar zitten de pijnpunten? En wie is toch Tina? Bekijk deze interactieve special die antwoord geeft op alle vragen die je over brexit hebt. En nog een paar extra.


Staffan De Mistura vertrekt als VN-gezant voor Syrië

VN-gezant Staffan de Mistura stapt eind november op als VN-bemiddelaar in Syrië. Dit heeft hij vandaag aangekondigd tijdens een bijeenkomst van de Verenigde Naties over de crisis in Syrië.

De Italiaans-Zweedse diplomaat De Mistura was vier jaar lang speciaal Syrië-gezant voor de Verenigde Naties. Hij moest de vele strijdende partijen in Syrië aan tafel zien te krijgen om afspraken te maken over de beëindiging van de oorlog.

Hij slaagde erin enkele bijeenkomsten te organiseren, maar zonder tastbaar resultaat. Het is nog niet bekend wie zijn opvolger wordt.

Assad aan winnende hand

De burgeroorlog in Syrië heeft al aan circa 350.000 mensen het leven gekost. Het regime van president Assad is, dankzij de steun van Rusland en Iran, aan de winnende hand.

Groepen rebellen houden nog stand tegen de regering in de noordelijke provincie Idlib en in enkele uithoeken in het noordoosten van het land.