Download overzicht
Software zoeken
Nieuwsgroepen
Dvd ripping
Gratis software
Index Recepten
Eend met wisky
Javascripts
Broncode beveiligen
HTML generator
Kleurencode
Sitemap generator
Pagerank checker
Populariteit
Back-Link checker
Domein leeftijd
Domein status
Educatie index
Rekenen
Nederlands typen
Breuken ( + )
Breuken ( - )
Breuken ( X )
Breuken ( : )
Educatieve links
Galgje
Letterzoeken
Klokkijken
Plofsommen
Topografie
NOS Journaal
NOS radio journaal
Radio
Videoclip zoeken
TV programma zoeken
Comedy zoeken
TV zenders
Torrents
Nu
PCM
Tweakers
Computer idee
Paginanieuws
Nieuws zoeken
Feyenoord
Virusalert
Nos nieuws
Retecool
Nu sport
Webwereld
The-not-so-daily-crap
Nos nieuws

Nos nieuws RSS

Twee jongens van 19 omgekomen bij verkeersongeluk Holten

Bij een verkeersongeluk in het Overijsselse Holten zijn twee jongens van 19 om het leven gekomen. De auto waarin ze zaten belandde rond het middaguur tegen een boom, toen de bestuurder door nog onbekende oorzaak de macht over het stuur verloor.

Beide jongens zijn ter plekke aan hun verwondingen overleden.

De voetbalclubs Nieuw Heeten en VV Holten, waar de slachtoffers lid van waren, hebben al hun activiteiten en wedstrijden voor dit weekend afgelast. Bij VV Holten is de kantine geopend voor mensen die behoefte hebben samen te komen.


Expositie nuanceert beeld van foute schilder Pyke Koch

In het gedempte licht van de eerste museumzaal kom je op de Pyke Koch-tentoonstelling in het Centraal Museum direct terecht in de broeierige jaren 30. Onontkoombaar is het treffen met de blikken van Mercedes de Barcelona en Asta Nielsen. De een kijkt recht vooruit met opengesperde ogen, de ander blikt dromerig weg naar rechts.

Centraal hangt Kochs zelfportret met zwarte hoofdband waarmee hij zich toonde als fascist. Het zijn treffende contrasten op de tentoonstelling De wereld van Pyke Koch.

Als jongen uit de betere stand was Koch verplicht om te studeren. Het werd rechten in Utrecht, maar daar trok de kunst hem vol verve van de wetboeken vandaan. Autodidactisch als hij was, schilderde hij het ene na het andere pleidooi voor een eigen, wondere werkelijkheid. Vaak met Utrecht als decor, dan weer frivool, dan weer sinister, bijtend, dreigend.

Magisch werk

Aan al zijn doeken uit die jaren 30 is te zien hoe precies Koch kon observeren en hoe gefascineerd hij was door de vrolijke dingen van het leven, maar ook voor de zelfkant. Hij was niet alleen in die beleving. Op de Oudegracht 341 maakte Koch deel uit van een bijzondere kunstkring met schrijvers en dichters Martinus Nijhoff, Cola Debrot en Jan Engelman.

Het Utrechtse museum heeft al eerder Koch-exposities gehad, maar die bleven beperkt tot zijn eigen werk. De nieuwe tentoonstelling wordt extra boeiend door de gulle flankering met werken van collega's als Carel Willink, Raoul Hynckes en Charley Toorop en buitenlanders als Georg Grosz en Otto Dix. Allemaal even magisch, met droomwerken vol onvoorstelbare schoonheid en drastisch onheil.

Bewonderaar Mussolini

Uit 1930 dateert Kochs Nocturne, een tweeluik waarmee hij zijn eerste schandaal veroorzaakte. Op het ene doek staat een door homoseksuelen gefrequenteerd urinoir en het andere is een zelfportret, plassend. Dit realisme werd als al te obsceen beoordeeld.

Vlakbij hangt Kochs omstreden zelfportret met zwarte hoofdband uit 1937. Met die ferme 'selfie' begonnen de grootste moeilijkheden voor Koch, al was hij zich daar niet direct van bewust bij het schilderen. Hij was verblind door het fascisme, als bewonderaar van de Italiaanse dictator Mussolini. Zijn kunstvrienden konden het hem blijkbaar niet uit zijn hoofd praten.

Toen het portret werd afgedrukt in het Utrechts Nieuwsblad noemde de krant het "aantrekkelijk, maar ook afstotend". In een schaars interview uitte Koch zijn bedenkingen over vrijheid: "Het heeft veel gif gebracht".

De rest is geschiedenis. Koch kwam bekend te staan als fout. Dat hij zich tijdens de oorlog al van de NSB afkeerde, kon dat hardnekkige oordeel niet meer veranderen. Tot ver na de bezetting is hij door blijven schilderen als de meester die hij was.

Het is te zien in een ander deel van de expositie: Kochs droom. Dan keert het circus terug met een vrouw in een ingewikkelde handstand en blakende boerinnen. Het is de magisch-realistische renaissance van Pyke Koch met Piero della Francesca als een van zijn voorbeelden. Er is helemaal niets verkeerds aan te ontdekken. Het zijn de onschuldige landschappen van Pyke Koch.

Goed en fout

Voor het Centraal Museum gaat het om de nuancering van begrippen als goed en fout. "Dat zelfportret was in zijn ogen zeker niet fout", zegt directeur Bart Rutten. "Je had onlangs nog de discussie over linkse hobby's, linkse kunst. Thierry Baudet riep op tot de kunst van Koch. Die werken kunnen we in een hedendaags perspectief opnieuw tonen. Ik vind dat een museum, als het goed zijn werk doet, vragen stelt over toen en nu. Daarmee breng je de maatschappij verder. Daarom is het goed dat we Koch in deze tijd hebben."

Pyke Koch heeft zich in het openbaar nooit over zijn foute tijd uitgelaten. Daarom was het des te aardiger om bij de opening van de tentoonstelling zijn eerste zoon Peter (1940) te ontmoeten, inmiddels gepensioneerd diplomaat. "Bij ons thuis ging het vooral over de Koude Oorlog. Mijn vader was een cold-warrior, sterk tegen Rusland." Dus het was allemaal niet zo beladen thuis? "Nul!"


Beste uit het Oog: Nederland ligt er prima bij en is nepnieuws te bestrijden?

Deze week kwam minister Ollongren van Binnenlandse Zaken met de waarschuwing dat Rusland de Nederlandse publieke opinie probeert te beÔnvloeden met nepnieuws. Daarnaast wil ze met Facebook en Twitter om de tafel om het probleem te bestrijden. Michel van Eeten, hoogleraar cybersecurity aan de TU Delft, betwijfelt of dat lukt. "Facebook wil dat je zo lang mogelijk op hun site blijft en dan maakt het niet uit of dat gebeurt door kattenfilmpjes of door nepnieuws. Dat is hun verdienmodel."

Peter Wierenga dook in de recente opbloei van het populisme. Voor zijn boek Ik brul, dus ik ben sprak hij met filosofen en denkers uit de hele wereld. Het is een fenomeen van alle tijden, vertelt hij in de podcast, maar door de globalisering is er een 'gevoel van grenzeloosheid' ontstaan.

Er is ook ruimte voor positieve gesprekken in het Oog. Volgens Volkskrant-journalist Toine Heijmans ligt Nederland er namelijk prima bij. Hij reisde drie jaar kriskras door Nederland en zag hoe een Fries echtpaar een vluchteling in huis nam, hoe in Swifterband een Polendorp werd opgezet en hoe plattelandsdorpjes overeind worden gehouden door het verenigingsleven. "Politici hebben niet door hoe goed Nederland in elkaar steekt", vindt hij.

Tot slot een gesprek met hoogleraar sterrenkunde Casten Dominik. Wetenschappers ontdekten deze week namelijk de 'misschien wel meest leefbare planeet ooit'. Hoe groot de kans is dat je er ooit kunt wonen, vertelt hij in de podcast.

Freek de Jonge sluit de aflevering muzikaal af met zijn bewerking van Gute Nacht Freunde.


'Legertop Zimbabwe spreekt morgen weer met Mugabe'

De Zimbabwaanse legerleiding gaat morgen opnieuw met president Robert Mugabe in gesprek, vrijwel zeker over diens aftreden. Volgens de Zimbabwaanse staatsomroep wordt dat de tweede ontmoeting tussen Mugabe en de legertop.

De omroep meldt dat de onderhandelingen worden geleid door de katholieke priester Fidelis Mukonori. Ook de directeur van de geheime dienst en Mugabes woordvoerder zouden bij het gesprek aanwezig zijn.

Persbureaus Reuters en AP meldden eerder al dat Mugabes partij ZANU-PF hem morgen wil ontslaan als partijleider. Vicepresident Mnangagwa, die onlangs door Mugabe de laan uit werd gestuurd, wordt naar verwachting gerehabiliteerd.

Mugabe zelf lijkt niet te willen wijken. Volgens zijn neef ziet hij zichzelf nog steeds als de legitieme president van Zimbabwe en is hij bereid te sterven voor "de rechtvaardige zaak". ZANU-PF zou ook Grace Mugabe haar macht willen ontnemen: zij leidt nu nog de vrouwenafdeling van de partij, maar de partijtop is van plan haar af te zetten.

"We weten zeker dat acht van de tien provinciebesturen van ZANU-PF een motie van wantrouwen tegen Mugabe hebben aangekondigd", zegt correspondent Bram Vermeulen. "Dat zou maandag in het parlement kunnen gebeuren en dan zou een afzettingsprocedure kunnen worden gestart."

Of daarmee het tijdperk-Mugabe ook echt voorbij is, is nog onduidelijk. Vermeulen: "Dat is pas voorbij als hij besluit af te treden of wordt afgezet. We weten het pas als het gebeurt. Het is hier in Harare ongelooflijk spannend."

Ambtswoning

In Harare waren vandaag tienduizenden mensen op de been om te demonstreren tegen Mugabe. Zelfs blanke boeren namen deel aan het protest. Betogers wisten tot op 200 meter van zijn ambtswoning te komen, voor ze werden tegengehouden door het leger. Daarna gingen ze op de straat zitten.

"Het is ongelooflijk ontroerend om al die mensen te zien die zo lang bang zijn geweest om te demonstreren", vertelt Vermeulen. "Het gaat allemaal heel vrolijk en gedisciplineerd. Er is hoop onder de mensen dat er iets gaat gebeuren."

Zelfde kliek

Maar het is de vraag of er echt iets gaat veranderen. "Wie het straks ook overneemt, het lijkt er toch op dat het uit dezelfde kliek zal zijn die Mugabe zo lang in het zadel heeft gehouden", aldus Vermeulen

Mugabe verblijft waarschijnlijk in zijn privťverblijf 'Blue Roof', eveneens in Harare. Of zijn vrouw Grace daar ook is is niet duidelijk: volgens onbevestigde berichten is zij Zimbabwe ontvlucht.


Venezolaanse oppositieleider Ledezma duikt op in Spanje

De gevluchte Venezolaanse oppositieleider Antonio Ledezma is in Spanje opgedoken. Hij kwam vanochtend aan op het vliegveld in Madrid, met een Venezolaanse vlag over zijn schouder gedrapeerd.

Op het vliegveld zei hij tegen de aanwezige pers: "Ik ga de wereld over reizen om de hoop van alle Venezolanen te verspreiden die willen ontsnappen aan de dictatuur". Hij schetste de toestand van zijn vaderland: "Venezuela staat niet op de rand van een afgrond, het is in de afgrond gevallen."

Ledezma, tevens oud-burgemeester van de Venezolaanse hoofdstad Caracas, had al twee jaar huisarrest omdat hij een bedreiging zou vormen voor het bewind van president Maduro. Afgelopen week vluchtte hij naar Colombia. Van daaruit vloog hij naar Spanje.

Rajoy

Ledezma begon zijn wereldwijde tournee vandaag met een gesprek met de Spaanse premier Rajoy. Ook had de Venezolaan een ontmoeting met Andres Pastrana, de oud-president van Colombia, en met de Venezolaanse oud-ambassadeur Fernando Gerbasi.

Ledezma is een van de meest prominente tegenstanders van Maduro en een van de belangrijkste aanjagers van de protesten tegen diens dictatoriale bewind. Maduro noemde Ledezma in een reactie op zijn vlucht naar Spanje een "vliegende vampier".


Rapper slaat bezoeker van podium in Assen

Op een alcoholvrij tienerfeest in Assen is een bezoeker gisteravond gewond geraakt toen hij door een rapper van het podium werd geslagen.

Het waren de rappers van de formatie Armoo die in een rellerige sfeer de bezoekende jongeren uitdaagden om het podium op te klimmen. Toen een van de jongens uit het publiek dat deed, kreeg hij volgens RTV Drente direct een harde klap. Een van de filmpjes die van het incident is verspreid maakt duidelijk dat het niet de rapper Armoo zelf was die sloeg, maar een van de mensen uit zijn groep.

Aangifte

Na het incident zijn de rappers van Armoo door de organisatie van het podium gehaald. Het 'Go Zero Procent'-feest ging wel door. Vanochtend werd bekend dat het slachtoffer aangifte gaat doen.

Burgemeester Marco Out van Assen was aanwezig bij het feest, meldt hij op Twitter. Of hij iets van het incident heeft gezien, is niet bekend. De politie doet er geen mededelingen over.


Kabinet krijgt het 'niet makkelijk' met D66-fractie, waarschuwt Pechtold

De D66-fractie in de Tweede Kamer zal het kabinet-Rutte III kritisch volgen. D66-leider Pechtold waarschuwde zijn D66-ministers op het partijcongres in Leeuwarden dat ze niet verzekerd zijn van gemakkelijke steun.

"Lach nog maar even. Geniet er nog maar even van", zei Pechtold tegen de zes D66-bewindslieden die op de eerste rij van de zaal zaten. "Makkelijk krijgen jullie het niet met ons."

D66 heeft het vorige kabinet met grote regelmaat gesteund en Pechtolds constructieve houding werd door die VVD-PvdA-coalitie gewaardeerd. De partij wil nog steeds constructief zijn, maar Pechtold vond de verhouding tussen kabinet en Kamer de afgelopen jaren wel "iets te monistisch". Monistisch wil zeggen dat de Tweede Kamer en de regering sterk met elkaar verbonden zijn.

"Het was iets te klef", constateerde Pechtold. Hij heeft ervoor gekozen om geen minister te worden, maar als partijleider in de Tweede Kamer te blijven om zijn 19-koppige fractie aan te sturen.

In zijn speech legde Pechtold nogmaals uit waarom D66 in een rechts-christelijk kabinet is gestapt. Hij vindt dat politieke partijen in deze tijd verantwoordelijkheid moeten nemen. "Weglopen was geen optie. Althans niet voor ons."

Wiet

Pechtold vindt dat er ook een aantal belangrijke D66-punten in het regeerakkoord staan, zoals de aanpak van de uitstoot van CO2, extra geld voor onderwijs, zes weken partnerschapsverlof en het landelijk experiment met wiet telen.

Hij hekelde de opstelling van GroenLinks en SP die al jaren oppositie voeren en niet in een kabinet willen zitten. Ook vicepremier Ollongren hekelde in haar toespraak het 'gebrek aan constructiviteit' van de linkse partijen. "De drie linkse partijen zijn alle drie uitgenodigd om mee te regeren. Maar zij weigerden", aldus de nieuwe minister van Binnenlandse Zaken. "Twee zelfs zonder ťťn dag aan een onderhandelingstafel te zitten."


Hariri geeft pas in Beiroet opening van zaken

De Libanese premier Saad Hariri heeft in Parijs gezegd dat hij pas komende week na zijn terugkeer in Beiroet duidelijkheid zal geven over zijn politieke toekomst. Hariri reisde vandaag van Saudi-ArabiŽ naar Frankrijk, op uitnodiging van president Macron. Het is nog altijd onduidelijk waarom Hariri twee weken in Saudi-ArabiŽ verbleef, nadat hij daar op 4 november in een televisietoespraak zijn aftreden als premier had bekendgemaakt.

Hariri zei na een gesprek met Macron dat hij woensdag in Libanon zal deelnemen aan de festiviteiten ter gelegenheid van Onafhankelijkheidsdag. Na een gesprek met president Aoun zal hij opening van zaken geven.

Aoun heeft in de afgelopen weken steeds gezegd dat hij het ontslag van Hariri niet aanvaardt zolang dat niet in een persoonlijk gesprek met hem wordt toegelicht. Aoun zei ook dat Hariri door de Saudi's werd gevangen gehouden, iets wat Hariri steeds heeft tegengesproken.

Moordaanslag

In zijn verklaring van twee weken geleden beschuldigde Hariri Iran en Hezbollah ervan dat ze zich mengen in binnenlandse zaken in Arabische landen. Ook zei hij te vrezen voor een aanslag op zijn leven. Zijn vader was als premier van Libanon ook het slachtoffer van een moordaanslag.

President Macron heeft zijn bemiddeling aangeboden om de spanning tussen Libanon, Iran en Saudi-ArabiŽ te verlichten.

Saudi-ArabiŽ riep vandaag voor de tweede keer binnen twee weken zijn burgers op Libanon te verlaten, "gezien de omstandigheden daar". De Arabische Liga vergadert morgen in CaÔro op verzoek van Saudi-ArabiŽ over Libanon en over de rol van Iran in dat land.


Iconische couturier Azzedine AlaÔa (77) overleden

De Franse modeontwerper Azzedine AlaÔa is op 77-jarige leeftijd overleden. De in TunesiŽ geboren AlaÔa wordt gezien als een van de meest beeldbepalende ontwerpers van zijn generatie.

De Fransman verhuisde in 1957 naar Parijs waar hij zijn carriŤre begon bij modehuis Christian Dior. In de jaren 70 ging hij werken onder zijn eigen naam.

In 1980 toonde de couturier zijn eerste collectie. Vier jaar later werd hij bekroond tot designer van het jaar door het Franse ministerie van Cultuur.

Mode-experts beschrijven AlaÔa als iemand die als geen ander met zijn creaties de lijnen van het vrouwenlichaam kon volgen. Zijn ontwerpen worden door veel beroemdheden gedragen, onder wie Lady Gaga, Madonna, Naomi Campbell en Michelle Obama.

Het Groninger Museum wijdde tweemaal een overzichtstentoonstelling aan zijn werk, in 1998 en in 2011.


Week in beeld: Zimbabwe, Zwarte Piet-blokkade en zware smog

In Harare, de hoofdstad van Zimbabwe, vierden tienduizenden mensen groot feest nadat president Mugabe te horen had gekregen dat hij niet langer aan de macht mag blijven. Ook mensen die hem altijd trouw zijn gebleven, gingen de straat op om zijn vertrek op deze manier kracht bij te zetten.

Tussen Joure en Heerenveen blokkeerden enkele tientallen actievoerders korte tijd de A7. Het ging om demonstranten die een anti-zwartepietenactie van vanmiddag wilden voorkomen. Ze hielden drie bussen met tegenstanders van Zwarte Piet tegen.

Verder deze week een ietwat ongemakkelijke handdruk voor president Trump. En Eindhoven lichtte op tijdens festival Glow.

Dat en meer in de week in beeld.

We hebben deze week ook in video gevat, bekijk 'm hieronder:


Duizenden tegenstanders Mugabe bij ambtswoning in Harare

Duizenden tegenstanders van de Zimbabwaanse president Mugabe hebben zich verzameld voor zijn ambtswoning. Ze werden tijdens een massaal protest in de hoofdstad Harare opgeroepen om Mugabe te gaan vertellen dat hij weg moet.

De betogers wisten volgens het Britse Sky News de ambtswoning tot op tweehonderd meter te naderen, voor ze werden tegengehouden door militairen. Daarna begonnen ze aan een 'sit-in'.

Mugabe is niet in zijn ambtswoning in de hoofdstad Harare, maar woont samen met zijn vrouw Grace in het privťverblijf 'Blue Roof', ook in Harare. Volgens Zimbabwaanse media zijn betogers ook daarnaartoe onderweg.

Ontslag

De 93-jarige president werd woensdag onder huisarrest geplaatst, maar verscheen gisteren voor het eerst in het openbaar bij een diploma-uitreiking op een universiteit.

Volgens persbureau Reuters wordt Mugabe morgen ontslagen als partijleider van zijn partij ZANU-PF en verliest Grace Mugabe de leiding over de vrouwenafdeling van de partij. De door Mugabe ontslagen vicepresident Mnangagwa zou zijn functie terugkrijgen.

In Harare en andere plaatsen in Zimbabwe eisen tienduizenden mensen het vertrek van Mugabe. Onder hen zijn er ook velen die hem tot voor kort nog trouw waren.

Woensdag nam het leger de macht over in Zimbabwe om te voorkomen dat Mugabe zijn vrouw Grace naar voren zou schuiven om hem op te volgen. Er zou onderhandeld worden over een vertrek van Mugabe.

Zijn partij ZANU-PF maakte gisteren al bekend dat er geen weg meer terug is en dat Mugabe dit weekend moet aftreden.


Monument voor oude scheepsramp Winterswijkers

Op een begraafplaats in Winterswijk is vandaag een monument onthuld voor 74 Winterswijkers, die in 1847 in de VS om het leven kwamen. Het schip waarop de Winterswijkers waren vertrokken, op zoek naar een beter leven in Amerika, vatte op 21 november 1847 vlam op Lake Michigan.

Het monument bestaat uit houten palen. "Het moeten een soort meerpalen worden", legt Ab Wamelink van de werkgroep Oud-Winterswijk uit. Tussen de palen hangt een plaat met de namen van de slachtoffers.

Erbarmelijke omstandigheden dwongen honderden inwoners van Winterswijk midden negentiende eeuw om hun geluk elders te zoeken. "Ik ken verhalen dat mensen letterlijk hun broekriem moesten aanhalen. Ze hadden honger", zegt Henk te Kulve van de Historische Kring Kotten tegen Omroep Gelderland. Veel mensen besloten te emigreren. Zo vertrok in 1847 een groep van 84 Winterswijkers naar de VS, op weg naar Wisconsin.

Reddingsboten

Te Kulve: "Ze hebben duizenden kilometers afgelegd. Eerst de oceaan over. De laatste oversteek was via de grote meren naar Wisconsin. Maar in het zicht van de haven vatte de boot vlam. De oorzaak is nooit duidelijk geworden. Er waren maar twee reddingsboten. De meeste emigranten verdronken." Van de 84 Winterswijkers aan boord van de Phoenix kwamen er 74 om.

Nabestaanden in Nederland hoorden het nieuws pas maanden later. Een krant in Winterswijk schrijft in januari 1848: "Onder de 300 reizigers aan boord van de Phoenix, die op Lake Michigan niet ver van Sheboyan een prooi der vlammen geworden is, bevonden zich omstreeks 150 Hollandsche landverhuizers, waarvan er slechts vijf en twintig met de beide booten van het stoomvaartuig gered zijn. Deze ongelukkigen hebben alles verloren; de meesten waren zelfs naauwelijks gekleed, daar zij te bed lagen toen de brand eensklaps met groote hevigheid uitbarstte".

Twintig jaar geleden is in Wisconsin al een monument onthuld voor dezelfde ramp, aan de oever van Lake Michigan.


VVD: keiharde lobby medicijn taaislijmziekte ging te ver

Regeringspartij VVD en oppositiepartij PvdA willen dat er voortaan meer inzicht is in de onderhandelingen tussen de overheid en de farmaceutische industrie over de prijs van medicijnen.

De Kamerleden reageren op berichtgeving in NRC Handelsblad over de keiharde lobby van het Amerikaanse farmaceutische concern Vertex, de producent van het dure medicijn Orkambi voor de behandeling van de taaislijmziekte.

Verkeerde informatie

Een lobbyist van het bedrijf Vertex gaf Kamerleden verkeerde informatie door te suggereren dat er, op ťťn kwartaal na, nog nooit winst was gemaakt. De krappe financiŽle situatie zou de hoge prijs van Orkambi, 170.000 euro per jaar per patiŽnt, rechtvaardigen. Uiteindelijk bleek het bedrijf meerdere kwartalen winst te hebben gemaakt, maar was er op jaarbasis vrijwel voortdurend sprake van verlies.

VVD-Kamerlid Arno Rutte erkent dat de druk van Vertex ongekend was: zo ontving hij allerlei berichten dat de overheid niet goed onderhandelde. Ook stuurde Vertex taaislijmpatiŽnten naar Rutte toe om hem ertoe te bewegen zich hard te maken voor het opnemen van het medicijn in het basispakket. "Ik heb dit bij andere bedrijven nog nooit zo gezien", zei Rutte bij NOS-Radio 1.

Hoge kosten

Minister Schippers en een deel van de Tweede Kamer hebben lange tijd bezwaar gehad tegen het opnemen van Orkambi in het basispakket vanwege de extreem hoge kosten.

Schippers onderhandelde maandenlang met Vertex zonder een akkoord te bereiken over een lagere prijs. Twee dagen voor haar vertrek, eind oktober, slaagde de minister er toch in, en kan het geneesmiddel tegen taaislijmziekte nu worden opgenomen in het basispakket.

Weerloze patiŽnten

De Kamerleden zijn ontstemd over de manier waarop Vertex de politiek probeerde te beÔnvloeden. "Dit moet stoppen", zegt VVD-Kamerlid Rutte. Zijn PvdA-collega Sharon Dijksma heeft schriftelijke vragen gesteld aan minister Bruins van Medische Zorg. "Bent u ook bereid om voortaan meer transparantie toe te passen over de onderhandelingen, zodat farmaceuten niet langer in staat zijn betrokken partijen, waaronder weerloze patiŽnten tegen elkaar uit te spelen?", vraagt ze aan de bewindsman.

PVV-Kamerlid Fleur Agema ontkent dat ze onder druk is gezet door Vertex: "Ik heb niks met fabrikanten". Ze zegt ook dat de berichtgeving in NRC niet klopt. Aanstaande donderdag debatteert de Tweede Kamer met de minister over geneesmiddelen.

Taaislijmziekte is een ongeneeslijke erfelijke aandoening. Bij mensen met deze ziekte is het slijm uitzonderlijk taai, waardoor het zijn functies onvoldoende kan vervullen. In Nederland zijn er zo'n 1500 mensen met de ziekte, ook wel cystische fibrose genoemd.

Voor zo'n 750 van deze patiŽnten zou het middel Orkambi kunnen werken. Zij moeten het medicijn hun leven lang slikken.


'Zimbabwe heeft veel potentie, maar Mugabe zat in de weg'

Tienduizenden mensen in de straten van Harare en Bulawayo, lachend en dansend. Een beeld dat tot begin deze week nog ondenkbaar was in een land als Zimbabwe. Maar toch is het vandaag wťl mogelijk: de Zimbabwanen vieren feest na jaren van onderdrukking.

Het leger wil dictator Mugabe niet meer en besloot de macht over te nemen. Daarnaast staat zijn eigen partij ZANU-PF niet meer als een blok achter hem. De 93-jarige president is sinds de onafhankelijkheid in 1980 onafgebroken aan de macht en daar lijkt nu een einde aan te komen, tot grote vreugde van de gewone Zimbabwanen.

De economie in het land zit al jaren aan de grond. De eigen munt, de Zimbabwaanse dollar, is door mega-inflatie zo weinig waard dat hij in de ban is gedaan. Zeker 90 procent van de bevolking is werkloos en er is een groot voedseltekort.

Toch is het niet altijd zo slecht geweest, zegt Zuidelijk Afrika-deskundige Peter Hermes. "Sterker nog, aan het begin van zijn leiderschap was er zelfs relatieve welvaart."

Er waren veel inkomsten uit de landbouw, een erfenis uit de tijd van de Britse kolonisatie. "In de jaren 80 was het land als het ware de graanschuur van de regio. Er werd veel cacao geŽxporteerd, er was een prima onderwijssysteem en goede gezondheidszorg."

Mugabe liet wel al vrij snel dictatoriale trekjes zien. Zijn grootste politieke tegenstander Joshua Nkomo moest onschadelijk worden gemaakt, vond hij. "Er kwam een massaslachting onder Nkomo's achterban, de Ndebele in het zuiden van het land."

Zo'n 20.000 mensen kwamen begin jaren 80 daarbij om het leven. "Die bevolkingsgroep leeft nog elke dag met het trauma dat Mugabe heeft veroorzaakt." Nkomo zelf vluchtte naar Groot-BrittanniŽ en verdween naar de achtergrond.

De economische voorspoed in Zimbabwe duurde nog enkele jaren voort, tot in de jaren 90. Het land had in die tijd veel schulden en moest onder druk van het Internationaal Monetair Fonds stevige bezuinigingen en economische hervormingen doorvoeren. Maar Mugabe werkte daar niet aan mee en vanaf dat punt kwam het niet meer goed met het land.

Blanke boeren

Voor Zimbabwanen is dat moment een duidelijk voelbaar kantelpunt in welvaart, zegt Hugo Knoppert van Zimbabwe Watch, een samenwerkingsverband van ngo's. "Tot die tijd hadden veel mensen een middeninkomen. Het leven was goed." Volgens hem werd Mugabe toen het gezicht van de teloorgang van de economie.

Eind jaren 90 werd alles opnieuw erger. De economie stortte nog verder in toen Mugabe hardhandig land afpakte van blanke boeren, vertelt Hermes. "Dat land had hij beloofd aan politici, de legertop en politiechefs." De vruchtbare grond werd veelal niet meer verbouwd. "Er werden buitenhuizen gebouwd. Een enkeling zette nog een bedrijf op."

In 2008 kwam er nog een klap. De inflatie rees de pan uit en uiteindelijk was de Zimbabwaanse dollar niks meer waard. "Ik heb nog een briefje van een triljoen Zimbabwaanse dollar, bizar", zegt Hermes. "Uiteindelijk gooiden mensen hun geld letterlijk op straat omdat ze er niks meer mee konden."

De regering besloot toe te staan dat er voortaan betaald werd met de Amerikaanse dollar en de Zuid-Afrikaanse rand.

Maar die beslissing heeft de Zimbabwanen ook niet geholpen. Het gaat nog altijd slecht met de economie en slechts 10 procent van de bevolking heeft een baan. "Er is ook echt geen werk", vertelt Knoppert. "Buiten Harare heb je een gigantisch bedrijventerrein. De gebouwen zijn leeg en vervallen. Er is werkelijk geen bedrijvigheid."

Het lukt de Zimbabwanen dus maar amper om iedere dag weer brood op de plank te krijgen. Hermes: "De meeste mensen zijn afhankelijk van geld dat familieleden in het buitenland opsturen." Maar op het platteland zijn nog steeds anderhalf miljoen mensen die voedselhulp nodig hebben.

De twee experts vinden het zeker niet verrassend dat de Zimbabwanen nu dansend en zingend over straat gaan. "Al 37 jaar zit er geen beweging in de politiek en nu gloort er weer hoop", vertelt Hermes.

Er is een naam die iedere keer opduikt in de berichtgeving over de coup: Mnangagwa. Begin vorige week werd de vice-president ontslagen door Mugabe. "Dat is een grote fout geweest", zegt Hermes. "Mnangagwa geniet veel steun van het leger en het is dom om te denken dat je dan wegkomt met het ontslaan van je grootste concurrent."

Knoppert denkt dat Mnangagwa de nieuwe president wordt. "Ook geen fijne man, want hij knapte alle vuile klusjes op voor Mugabe, zoals de massaslachting van de Ndebele." Maar toch zien de Zimbabwanen hem wel zitten. "Hij geeft veel meer om de economie en daarom gelooft men ook dat hij voor verandering zal zorgen."

Veel potentie

Dat is precies wat het land volgens hem nu nodig heeft. "Zimbabwe heeft heel veel potentie." Zo zit er veel goud en diamant in de grond en is de bodem heel vruchtbaar voor de landbouw. "Er is alleen iemand nodig dit het allemaal faciliteert. Als dat gebeurt, kan het land weer tot grote hoogte stijgen."

Aan de Zimbabwanen zelf zal het in ieder geval niet liggen, zegt Knoppert. "Het zijn hele mooie en lieve mensen. Wat er ook gebeurt, ze blijven altijd positief."


AC/DC-oprichter en gitarist Malcolm Young (64) overleden

Gitarist Malcolm Young van de Australische hardrockband AC/DC is in het bijzijn van zijn familie overleden. Hij leed aan alzheimer.

Zijn broer Angus, mede-oprichter van de band en bekend door zijn kenmerkende schooluniform en duckwalk met gitaar op het podium, heeft het nieuws op internet bevestigd.

"Hij was een perfectionist en een unieke man", schrijft zijn broer. "Met zijn enorme toewijding was hij de drijvende kracht achter de band. Als broer is het moeilijk in woorden uit te drukken wat hij in mijn leven heeft betekend. De band die wij hadden was uniek en heel speciaal."

Young is 64 jaar geworden. Eind vorige maand overleed ook de oudere broer van Malcolm en Angus, George. Hij werd 70.


Oude Brabantse kloostertoren terug op zijn oude plek

Heel voorzichtig is een oud kloostertorentje verplaatst in Diessen. Met een hoogwerker is het uiteindelijk overgebracht naar z'n nieuwe plek, vlak bij het centrum van het Brabantse dorp.

Alle betrokkenen spraken van een riskante operatie. Het torentje stond jarenlang op het erf van een sloper in Tilburg en zou zomaar uit elkaar kunnen vallen. "Het kan misgaan, het is een oud gebouwtje", aldus Frans Schilders van de stichting Wij-Wel. Hij is al jaren bezig met het behoud van het torentje.

Het kloostertorentje was ooit het pronkstuk van het klooster Zusters van Liefde, in het centrum van Diessen. Toen dat klooster in 1986 werd gesloopt, belandde het torentje op het erf van de sloper, in Tilburg. In 2006 stopte de sloperij en belandde het torentje in de achtertuin van de ondernemer Jos van Doormaal (60) uit Diessen. Hij had toch ruimte over. "Het zou er tijdelijk staan. Het werd elf jaar", vertelt Van Doormaal aan Omroep Brabant.

De operatie van vanochtend verliep verder zonder problemen. Het kloostertorentje staat op z'n definitieve plek, niet zo ver van de plek waar vroeger het klooster stond. Voor alle zekerheid begint binnenkort een grondige restauratie. Om die te betalen, wordt een aantal (eveneens behouden) glas-in-loodramen van het klooster verkocht.


Protest op Erasmusbrug tegen Zwarte Piet, geen arrestaties

Op de Erasmusbrug in Rotterdam heeft een groep van zo'n vijftig mensen gedemonstreerd tegen Zwarte Piet. De politie heeft hen van de brug gehaald en naar het stadscentrum begeleid. Het lijkt erop dat alles rustig is verlopen: voor zover bekend is niemand aangehouden.

Op spandoeken van de groep stonden teksten als 'Zwarte Piet is racisme' en 'Verkeer gestremd wegens racisme'. De betogers zeggen in een verklaring dat de mensenrechten van zwarte mensen in Nederland worden geschonden, verwijzend naar arrestaties en geweld bij de intocht van vorig jaar in Rotterdam.

Ook vinden ze dat de publieke omroep NTR 'haar verantwoordelijkheid ontloopt' bij de discussie over Zwarte Piet.


Zimbabwanen uitzinnig: 'Dit is onze onafhankelijkheidsdag'

In Harare, de hoofdstad van Zimbabwe, is een groot volksfeest aan de gang, nu president Mugabe ook van zijn eigen partij, ZANU-PF, te horen heeft gekregen dat hij niet langer aan de macht kan blijven. Tienduizenden mensen zijn op straat, tegenstanders van Mugabe, maar ook mensen die hem tot nu toe trouw waren gebleven.

De demonstranten willen zijn vertrek op deze manier kracht bijzetten. Ze dragen borden mee en roepen om het aftreden van Mugabe.

"Het is ongelooflijk om te zien", zegt correspondent Bram Vermeulen vanuit Harare. "Dit is historisch. De vreugde, de mensen die aan het zingen en aan het dansen zijn. Demonstreren in Zimbabwe doe je al zo lang niet meer, de mensen zijn al zo lang bang en cynisch dat er nooit wat zal veranderen."

Vanochtend begon het protest aarzelend maar toen de aantallen groeiden "was er geen houden meer" aan, zegt Vermeulen. "Overal waar ik kijk, zie ik mensenmassa's. Dat zegt ook iets over het zelfvertrouwen van de Zimbabwanen."

Tot gisteren was nog onduidelijk wie aan welke kant stond. Er waren militairen en pantserwagens op straat. Nu wordt iedereen opgeroepen om te komen demonstreren.

Correspondent Bram Vermeulen deed verslag toen iedereen de straat op stroomde:

"Oorlogsveteranen die Mugabe aan de macht hebben gebracht, de aanhang van oppositieleider Morgan Tsvangirai en activisten staan hier allemaal samen soldaten te omhelzen. Dezelfde militairen hebben in 2008 oppositieaanhangers in elkaar geslagen. Het is de ironie van de geschiedenis dat dit nu gebeurt", zegt Vermeulen.

"Dit is het moment waar mensen niet meer op durfden te hopen. Ze verwachtten allemaal dat Mugabe, die nu 93 is, tot zijn dood aan de macht zou blijven."

De legerleiding nam eerder deze week de macht over nadat Mugabe vicepresident Mnangagwa had ontslagen en het erop leek dat hij zijn vrouw Grace naar voren zou schuiven om hem op te volgen.

Gisteren nam de druk op Mugabe ook vanuit zijn eigen partij toe. Volgens een bondgenoot van de ontslagen Mnangagwa, de voorzitter van een invloedrijke groep veteranen Mutsvanga, werden drie ministers gearresteerd. Mogelijk gaat Mutsvanga een nieuwe regering leiden. Maar demonstranten dragen borden mee waarop om Mnangagwa wordt geroepen.

Formeel is Mugabe nog altijd president. Provinciebesturen zijn een afzettingsprocedure gestart, volgende week zou er dan een stemming in het parlement moeten volgen. "Er wordt inmiddels gezegd dat Mugabe dat niet afwacht. Zo'n procedure zou een publieke vernedering zijn, wat dit protest natuurlijk ook al is." Ook de demonstranten willen dat het sneller gebeurt.

Sinds eind jaren negentig, toen voor veel mensen het regime van Mugabe lang genoeg aan de macht was geweest en de oppositiepartij Movement for Democratic Change werd opgericht, verkeert het land in een staat van crisis en is sprake van een politiestaat. Oppositieaanhangers werden in elkaar geslagen bij verkiezingen.


Burgemeester verbiedt protest tegen Zwarte Piet bij intocht Dokkum

Burgemeester Waanders van Dongeradeel besloot vanmorgen vlak voor de intocht van Sinterklaas alle protesten te verbieden omdat ze signalen had gekregen dat voorstanders van Zwarte Piet nieuwe blokkades planden, zowel buiten als binnen Dokkum. "Het is het enige goede besluit dat genomen kon worden, gelet op de situatie", zei Waanders na afloop tegen de NOS.

Eerder vanochtend stuurde de politie twee bussen met demonstranten van de actiegroep Kick Out Swarte Pyt terug. Zij waren onderweg naar Dokkum om bij de landelijke intocht te protesteren, maar werden op de A7 tussen Joure en Heerenveen tot stoppen gedwongen door voorstanders van Zwarte Piet die de weg blokkeerden.

Het verkeer op de A7 kwam ruim 20 minuten tot stilstand. Uiteindelijk staakten de voorstanders van Zwarte Piet hun actie. De twee bussen moesten onder politiebegeleiding terug naar de Randstad.

Bij een parkeerplaats langs de A7 werden de bussen aan de kant gezet, omdat de actievoerders wilden demonstreren in Weesp. Daar was op dat moment al een anti-zwarte piet-demonstratie aan de gang. De burgemeester van Weesp verbood de actievoerders in de bussen om zich bij die demonstratie te voegen.

Als gevolg van de blokkade tussen Joure en Heerenveen zijn enkele auto's met elkaar in botsing gekomen, meldt de politie. "Alles stond plotseling stil. Een paar mensen hebben dat niet op tijd gezien en er waren verschillende kleine kop-staart-botsingen. Dat is bijna niet te voorkomen," aldus een woordvoerder. Er zijn geen gewonden gevallen.

Burgemeester Waanders zegt het jammer te vinden dat ze alle demonstraties moest verbieden. "We hadden voor beide partijen een plek langs de route gereserveerd. Maar de veiligheid van de mensen in Dokkum, de veiligheid van alle mensen in en buiten de stad gaat echt boven alles. Ik ben blij dat in de stad nu een geweldig feest is geweest".

Zo'n 15.000 bezoekers in het Friese stadje zagen de Sint als vanouds probleemloos binnenkomen, begeleid door zwarte en andere pieten.


Sinterklaas toegejuicht bij intocht in Dokkum

Sinterklaas en zijn Pieten zijn aangekomen in Dokkum. "Dag lieve schatten, dag Dokkum!" riep de goedheiligman vanaf het dek van de Pakjesboot toen hij binnen kwam varen.

Sinterklaas ontvangt bloemen van de kinderen op de kade en ontmoet burgemeester Marga Waanders en kinderburgemeester Noa Daannette Groenevelt. Tegen de kinderen: "Ik zou jullie allemaal wel een hand willen geven, maar dat kan niet."

De 'Dokkumer Blaaskapel' speelt Sinterklaasliedjes. Het merendeel van de Pieten is zwart. In de Friese stad waren ongeveer 15.000 bezoekers, aldus de burgemeester. Van demonstraties was geen sprake, omdat alle protesten verboden waren.

Hoosbui

"Een heel speciaal moment om hem te zien", zegt een vader met een kind op zijn schouder in het NOS Radio 1 Journaal. "Ik ben hier vaak geweest met de Fietselfstedentocht, maar dit leuker."

Kinderen bij de molen vinden het 'heel bijzonder' om Sint te zien. Ze hebben verkleumde handen en uitgelopen zwartepietensnoeten, vertelt verslaggever Karin Alberts. Direct nadat Sint langs was gelopen, waren ze weg. "Er was een enorme hoosbui. Het stuk waar eerst drie rijen mensen stonden, was binnen een paar minuten leeg."