Download overzicht
Software zoeken
Nieuwsgroepen
Dvd ripping
Gratis software
Index Recepten
Eend met wisky
Javascripts
Broncode beveiligen
HTML generator
Kleurencode
Sitemap generator
Pagerank checker
Populariteit
Back-Link checker
Domein leeftijd
Domein status
Educatie index
Rekenen
Nederlands typen
Breuken ( + )
Breuken ( - )
Breuken ( X )
Breuken ( : )
Educatieve links
Galgje
Letterzoeken
Klokkijken
Plofsommen
Topografie
NOS Journaal
NOS radio journaal
Radio
Videoclip zoeken
TV programma zoeken
Comedy zoeken
TV zenders
Torrents
Nu
PCM
Tweakers
Computer idee
Paginanieuws
Nieuws zoeken
Feyenoord
Virusalert
Nos nieuws
Retecool
Nu sport
Webwereld
The-not-so-daily-crap
Nos nieuws

Nos nieuws RSS

Drankprobleem: bourbonpakhuis met 20.000 vaten ingestort

In de Amerikaanse staat Kentucky is een pakhuis met 20.000 vaten bourbon ingestort. Niemand raakte gewond, maar de schade aan het gebouw en de voorraad is groot, en de drank dreigt een rivier in te stromen.

Het pakhuis uit de jaren 40 stortte gisterochtend plotseling in: de helft van het gebouw is gereduceerd tot een bult bourbonvaten en versplinterd hout. Het gedeelte dat nog overeind staat helt vervaarlijk over en kan mogelijk nog instorten. De brandweer houdt daarom iedereen uit de buurt.

Waardoor het gebouw instortte is nog niet duidelijk. Vanwege het verdere instortingsgevaar kon er nog geen onderzoek worden gedaan. Wel is duidelijk dat er kort geleden nog onderhoudswerk werd uitgevoerd aan het pakhuis.

Op luchtbeelden van het magazijn is de schade goed te zien:

Het is ook nog niet duidelijk hoeveel vaten er beschadigd zijn. De brandweer probeert te voorkomen dat de inhoud van lekkende vaten een nabijgelegen rivier bereikt, dat zou fataal zijn voor de visstand. Er zijn greppels gegraven om de drank op te vangen en er is gecontroleerd alcohol afgefakkeld.

Uit tests van het water in de omgeving blijkt dat de voorzorgsmaatregelen vooralsnog voldoende waren, "maar het gaat nog een hele klus worden", verklaarde het hoofd van de rampendienst.

Kentucky staat bekend om zijn bourbon. De Barton 1792 Distillery in Bardstown telt in totaal 29 pakhuizen. De drank wordt daar enkele jaren gerijpt in eikenhouten vaten om op smaak te komen.


CuraÁao weet geen raad met Venezolaanse vluchtelingen

CuraÁao zit in zijn maag met een groep van 180 Venezolanen vluchtelingen. Zij kregen asiel via de vluchtelingenorganisatie UNHCR in Washington en mogen niet worden uitgezet. Maar onder de huidige CuraÁaose regelgeving hebben ze nog steeds geen legale status: ze hebben geen recht op sociale voorzieningen en mogen ook niet werken.

Minister van Justitie Quincy Girigorie erkent het probleem, maar zegt dat er geen geld is om deze mensen tegemoet te komen. CuraÁao staat onder financieel toezicht van het Rijk en kampt met een ernstig begrotingstekort.

CuraÁao hoopt hulp te krijgen vanuit Den Haag, maar vooralsnog beperkt minister Stef Blok van Buitenlandse Zaken zich tot personele steun aan de vreemdelingendienst en financiering van extra cellen om Venezolaanse migranten op te sluiten in afwachting van uitzetting.

"Nederland heeft zijn eigen realiteit", aldus Girigorie. "Maar we moeten het probleem van illegale immigratie toch breder en dus samen oppakken." Dat is volgens de minister nu nog niet zo, maar gesprekken zijn formeel en informeel wel bezig. Maar voor de groep van 180 is voorlopig geen zicht op een oplossing.

Geen werk, geen diploma

Twee van de 180 Venezolanen met een verblijfsstatus via de Verenigde Naties zijn Arturo Morillo en zijn vrouw Darline. Hij was politieman en werd bedreigd om zijn politieke overtuiging. Drie jaar geleden vluchtte hij naar CuraÁao met zijn gezin.

Hij mag, net als zijn vrouw, niet werken en leeft daarom toch een min of meer illegaal bestaan. "Mijn gezin moet eten, dus ik heb geen keus." Zijn vrouw vult aan: "Laat ons gewoon werken, dan dragen we op die manier ons steentje bij aan CuraÁao."

Darline heeft nog een reden. "We mogen hier wel blijven, maar verder niets. Mijn twee kinderen gaan naar school vanwege de leerplicht. Maar als ze klaar zijn, krijgen ze geen diploma."


Maffiabaas 'Cadillac Frank' veroordeeld voor oude moord

Een jury heeft de Amerikaanse maffiabaas Francis Salemme (84) schuldig bevonden aan een moord uit 1993. Het proces in de stad Boston was waarschijnlijk een van de laatste over de gloriedagen van de Amerikaanse maffia.

Het slachtoffer was een nachtclubeigenaar die zou getuigen tegen Salemme, bijgenaamd Cadillac Frank. De man werd gewurgd door Salemme's zoon en een huurmoordenaar, terwijl hijzelf toekeek.

De zoon overleed enkele jaren geleden, de inmiddels 63-jarige huurmoordenaar is ook veroordeeld voor moord. Net als Salemme kan hij een levenslange gevangenisstraf tegemoetzien. Beiden zijn van plan in beroep te gaan.

De zaak kwam aan het rollen toen het lichaam van het slachtoffer twee jaar geleden kon worden opgegraven na een tip. Een voormalige vriend van Salemme deed daarna als kroongetuige een boekje open over diens betrokkenheid. Salemme's advocaat stelde dat de man uit was op strafvermindering na een veroordeling tot levenslang voor tien moorden, maar daar ging de jury niet in mee.

Salemme stond in de jaren 90 aan het hoofd van de Cosa Nostra in Boston. Hij leidde de onderwereld in die stad samen met de beruchte maffiabaas James 'Whitey' Bulger, over wie de film Black Mass met Johnny Depp werd gemaakt.

De klassieke maffia heeft tegenwoordig veel minder invloed dan vroeger. Een voormalig aanklager noemt de veroordeling van Salemme daarom ook het einde van een tijdperk.


Sinds 1990 niet zo weinig vakbondsleden

Het aantal mensen dat lid is van een vakbond is in vijf jaar tijd met bijna 200.000 mensen gedaald. Dat komt doordat er veel minder mannen lid zijn, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Het aantal vrouwen bij een vakbond is juist gestegen. Van 647.000 in 2012 naar 654.000 in 2017. In totaal daalde het aantal vakbondsleden in Nederland van bijna 1,9 miljoen in 2012 naar nog geen 1,7 miljoen in maart 2017. Dit is het laagst gemeten aantal sinds 1990.

Hoewel steeds minder mensen lid zijn van een vakbond, blijven de werknemersclubs wel belangrijk, stelt arbeidssocioloog Jan Cremers. "Het is nog steeds zo dat 70 tot 75 procent van de werknemers onder een cao valt." Voor die onderhandelingen zijn volgens hem nog geen andere grote werknemerspartijen aan te wijzen.

Minder jongere leden

Vooral de 25- tot 45-jarigen zijn minder enthousiast geworden over een vakbond-lidmaatschap. Onder hen daalde het aantal vakbondsleden fors, van 548.000 in 2012 naar 436.000 in 2017. Het aantal vakbondsleden van 65 jaar of ouder is juist iets gestegen.

De ledendaling bij vakbonden gaat wel minder snel dan de afgelopen jaren. In 2017 verloren de bonden 15.000 mensen ten opzichte van een jaar eerder. In 2016 was dit 17.000.

In 2013 was de daling het sterkst, toen daalde het ledenaantal met 57.000 personen ten opzichte van een jaar eerder.


Aanpassing spoor dreigt flink duurder te worden

Aanpassingen aan het spoor dreigen flink duurder uit te vallen dan gepland. Dreigde het project eerder nog 200 miljoen euro duurder te worden dan geraamd, inmiddels is het mogelijke tekort opgelopen tot 245 miljoen, schrijft staatssecretaris Stientje van Veldhoven van Infrastructuur aan de Tweede Kamer.

Om het groeiend aantal reizigers en het toenemende goederenvervoer op te vangen wordt met het Programma Hoogfrequent Spoorvervoer (PHS) het spoor op meerdere plekken aangepakt. Zo wordt het spoorboekloos rijden ingevoerd en worden stations uitgebreid.

Volgens Van Veldhoven worden de overschrijdingen veroorzaakt door een aantal verschillende projecten, zoals hogere kosten op de trajecten bij Delft en Nijmegen, een extra wissel bij Ede-Wageningen en hogere studiekosten bij enkele corridors. Ze wijst erop dat het bij projecten van deze grootte niet ongebruikelijk is dat het budget wordt overschreven.

Kwaliteitssprong

Als er niks gebeurt, kan het tekort zelfs oplopen tot 500 miljoen, waarschuwt Van Veldhoven. Ze heeft daarom ProRail gevraagd te onderzoeken hoe de kosten kunnen worden beperkt. Als dat niet lukt, zal de staatssecretaris haar ambities bijstellen, of in het uiterste geval, een beroep doen op reserves.

Van Veldhoven wijst erop dat het PHS al vruchten afwerpt voor de reizigers. Op het traject Amsterdam-Eindhoven rijden bijvoorbeeld al meer treinen. "Hierdoor is niet alleen sprake van meer capaciteit om reizigers ter vervoeren; het betekent ook een kwaliteitssprong in het spoorvervoer. Uit reacties van reizigers blijkt dat mensen zich minder richten op het halen van een specifieke trein aangezien de wachttijd niet langer dan tien minuten kan zijn."


'Nederlands' reddingsschip zit in juridisch niemandsland

Hulpverleners die migranten uit de Middellandse Zee redden, krijgen weinig juridische bescherming. Volgens het zeerecht deed de bemanning van de hulporganisatie Mission Lifeline gisterochtend niets meer dan hun plicht toen deze 224 migranten oppikte die in boten vanuit LibiŽ de Middellandse Zee over probeerden te steken. Maar vervolgens is geen enkel land juridisch verplicht om deze migranten verder te helpen.

ItaliŽ zei onmiddellijk het schip de Lifeline niet te willen ontvangen, en raadde aan door te varen naar bijvoorbeeld Nederland. Dat leek logisch, want Mission Lifeline beweerde zelf dat het schip onder de Nederlandse vlag vaart.

Niet naar Nederland

Maar de Nederlandse overheid spreekt dat tegen. Mission Lifeline staat weliswaar ingeschreven bij de watersportbond, maar dat staat niet gelijk aan het varen onder Nederlandse vlag. Volgens minister Van Nieuwenhuizen van Infrastructuur en Waterstaat geldt het vlagregister alleen voor commerciŽle schepen.

Inmiddels is duidelijk dat de bemanning van de Lifeline de tocht naar Nederland niet gaat wagen. Met honderden mensen aan boord van een schip dat toegerust is voor enkele tientallen opvarenden, zou dat onveilig zijn. Mission Lifeline liet de NOS vanmiddag weten dat het schip langzaam in noordelijke richting koerst, in de richting van zowel Malta als ItaliŽ.

"We hebben de Italiaanse autoriteiten gesproken vandaag", zegt Axel Steier, mede-oprichter van Mission Lifeline. "Ze bieden ons geen overslag van de opvarenden en geen bescherming. We zullen de Italiaanse wateren dus niet bevaren."

Grijs gebied

De Italiaanse minister van Binnenlandse Zaken Salvini vroeg Malta om het schip aan te laten leggen in een Maltese haven. Vanavond liet Malta weten dat het schip ook daar niet welkom is.

Deze twist laat zien in wat voor grijs gebied organisaties als Mission Lifeline opereren. Hoewel zij onder het internationaal zeerecht verplicht zijn om drenkelingen te helpen, is geen land juridisch verplicht om de migranten daarna aan wal te helpen.

Mensenrechten

Dat zou anders liggen als de Lifeline onder Nederlandse of andere vlag zou varen, zegt zeerechtdeskundige Seline Trevisanut van de Universiteit Utrecht. "Dan zou de wet van het betreffende land aan boord het schip gelden, en zou dat land verantwoordelijk zijn voor bescherming van de mensenrechten van alle opvarenden."

Omdat Mission Lifeline en soortgelijke organisaties weinig juridische bescherming hebben, zijn ze afhankelijk van de publieke opinie en politieke wil om de opgepikte migranten een veilige haven te kunnen bieden. Vorige week heeft Spanje onderdak geboden aan honderden migranten die opgepikt waren door de bemanning van het schip Aquarius. Of ook de drenkelingen aan boord de Mission Lifeline op zulke gastvrijheid kunnen rekenen, blijft gissen.


Malta weigert migrantenschip Lifeline, ItaliŽ woedend

Na ItaliŽ heeft ook Malta het schip van hulporganisatie Lifeline geweigerd. Op het schip zitten 224 migranten die eergisteren uit de Libische wateren zijn gehaald. De Italiaanse minister Toninelli van Transport spreekt van en "absurde" en "inhumane" beslissing van Malta. De Lifeline ligt net buiten de Maltese territoriale wateren.

Toninelli veroordeelt de weigering op zijn Facebook-pagina, waar hij ook een foto heeft geplaatst van een e-mail die volgens hem is geschreven door de Maltese autoriteiten. In het bericht staat dat de Lifeline niet betrokken is bij een reddingsoperatie en dat er aan boord geen sprake lijkt te zijn van een noodsituatie.

ItaliŽ neemt het de Duitse hulporganisatie achter het schip kwalijk dat het de migranten uit het water heeft gehaald, terwijl bekend zou zijn geweest dat de Libische kustwacht onderweg was.

'Vaar door naar Nederland'

Vice-premier Salvini zei eerder dat het schip naar Nederland moest doorvaren, omdat de Lifeline onder Nederlandse vlag vaart. Dat klopt volgens minister van Nieuwenhuizen van Infrastructuur en Waterstaat niet. Het schip staat wel bij het Nederlandse Koninklijke Watersportverbond ingeschreven, maar dat is niet hetzelfde als varen onder Nederlandse vlag. De minister weet niet onder welke vlag het schip wel vaart.

De situatie met de Lifeline lijkt op de weigering van het migrantenschip Aquarius, dat na lang steggelen over een bestemming is opgenomen door Spanje. De discussie over migratie in Europa is opnieuw aangezwengeld door de opstelling van ItaliŽ. Zondag is er een informele Europese top over migratie, waarmee de Europese Commissie de kou uit de lucht wil halen voor de officiŽle top volgende week.

Voorafgaand aan de migratietop heeft premier Rutte vandaag gesproken met voorzitter Tusk van de Europese Raad. Na afloop van die ontmoeting zei Rutte dat het voor Nederland van groot belang is dat er wordt ingezet op een gezamenlijk Europees migratiebeleid.


Na bijna dertig jaar is muurschildering Keith Haring weer te zien in Amsterdam

Een reusachtige zeemeermin met een hondenkop en een mannetje op haar rug. In dikke witte lijnen schilderde graffiti-kunstenaar Keith Haring het beest op de hoge bakstenen zijmuur van het depot van het Stedelijk Museum. Het was in het voorjaar van 1986, ergens achter op het besloten terrein van het Amsterdamse voedseldistributiecentrum. Om klimatologische redenen verdween de creatie achter een grijs scherm. Het Stedelijk koos daarna voor een andere opslagplaats. Na een intensieve lobby is Harings kunstwerk nu weer zichtbaar geworden. Alleen nog niet voor het publiek.

Op dat Food Center heerst een geweldige drukte van af en aan rijdende vrachtwagens en heftrucks. Het is geen plaats voor kunst. Ook daarom valt het enorme beest van Haring direct op, sinds de grijze kunststof platen ervoor afgelopen maandag zijn verwijderd. Anders dan alles wat hier aan vis uit de diepvries wordt gehaald, zal dit dier op het terrein blijven. Ook als blijvende nagedachtenis van de in 1990 overleden Haring.

De ijskast van Amsterdam

Kunstenaar Jan Rothuizen fungeerde destijds als assistent van de Amerikaan. Hij zorgde voor de potten met witte verf. "Het was een koude, gure dag in maart", herinnert hij zich. "Ik moest mijn best doen om binnen te komen, het is de ijskast van Amsterdam. Ik vond het eigenlijk een heel desolate plek. Ik begreep dat toen niet goed." Haring had geen goed zicht op zijn werk onder het schilderen. Je kunt het zien aan de bovenkant van de bek van die hond, die is niet helemaal recht. Haring was achteraf niet ontevreden, maar wel kritisch.

Na bijna dertig jaar is de metershoge muurschildering van Keith Haring eindelijk weer zichtbaar, bekijk 'm in de video.

De Amsterdamse graffiti-kunstenares Mick La Rock, in Groningen geboren als Esther Middel, wist van het bestaan van Harings muurschildering. "Ik had hem nog nooit in het echt gezien, want ik was er niet bij", zegt ze.

"Zo'n vier jaar geleden wilde ik weten wat ermee was gebeurd, ben ik erover gaan lezen in de bibliotheek van het Stedelijk en gaan rondvragen bij conservatoren. In 2015 was ik gastconservator van de graffiti-tentoonstelling in het Amsterdams Museum. Toen werden we benaderd door de Keith Haring Foundation. Een plus een was twee. Toen ben ik verder gaan zoeken, gesterkt door galeriehouder Olivier Varossieau, in wie ik echt een teammaatje vond om samen de queeste aan te gaan. We hebben behoorlijk lopen lobbyen en dit is het resultaat, mede dankzij de inspanningen van het Stedelijk Museum. Ik ben heel erg verheugd. Toen die eerste platen eraf gingen, kon ik mezelf eigenlijk niet bedwingen. Het was zo geweldig..."

Harings werk is een soort herontdekte Van Gogh die toch nog verborgen blijft voor het publiek dat het Food Center niet vrijelijk op kan. Interim-directeur Jan Willem Sieburgh streeft daar wel naar. Hij betoogt: "Dat hangt heel erg af van de indeling van terrein en de zichtlijnen die er komen als de nieuwbouw klaar is. Dat is ook een van de eisen aan het project, dat het goed zichtbaar blijft, maar het is het gesloten gedeelte van het terrein. We moeten het zien. Misschien dat er gelobbyd wordt en dat het voor meer mensen toegankelijk wordt. Met de auto kan je er niet op, maar misschien fietsers en voetgangers wel. We weten het nog niet."


Nieuw, 'realistischer' beeld onthuld van Caesar zonder volle haardos

Hij ziet er eigenlijk uit als een hele normale man van middelbare leeftijd, die Julius Caesar. Dat beeld komt tenminste naar voren uit een 3D-reconstructie van het gezicht van de Romeinse veldheer. Anders dus dan de strenge, krachtige generaal die we kennen van de antieke bustes.

"Dit beeld ligt dichter bij de waarheid, al zijn er nog veel onzekerheden", zegt archeoloog Tom Buijtendorp, die de reconstructie maakte samen met collega Maja d'Hollosy. Het beeld van siliconenrubber werd vandaag gepresenteerd in het Rijksmuseum van Oudheden in Leiden.

Het is hoe Caesar er ongeveer uit moet hebben gezien, kort voordat hij in het jaar 44 voor Christus op zijn 55ste werd vermoord, zeggen de makers. Een man met een groot voorhoofd, donkere ogen en een wijkende haarlijn. Buijtendorp: "Heel anders dan die volle bos waarmee hij in de jaren na zijn dood vaak is afgebeeld."

Omdat de schedel van Caesar verloren is gegaan, is de reconstructie deels gebaseerd op een buste uit het archeologisch museum in Turijn. Bij dat beeld is een bult op de schedel van Caesar zichtbaar, die bij veel andere bustes is weggewerkt. Navraag bij een chirurg leerde Buijtendorp dat zo'n bobbel kan ontstaan bij een zware bevalling. Hij denkt hierdoor dat de buste uit Turijn realistischer is dan andere beelden.

Een 3D-scan van een beeld uit het Rijksmuseum van Oudheden diende vervolgens als basis voor de reconstructie. D'Hollosy pelde daar lagen 'huid' af en plakte die er op andere plaatsen vervolgens weer bij. Daarbij was ruimte voor haar eigen interpretatie. Zo verkleinde ze de ruimte tussen de ogen wat en maakte ze de neus van de Romein iets breder.

Het resultaat is een Caesar die veel alledaagser lijkt dan op andere afbeeldingen. Ook in het boek Caesar in de Lage Landen schetst Buijtendorp een ander beeld van de veldheer. "Zo heeft hij tijdens de Gallische Oorlog langs de Rijn en de Maas ook veel strategische blunders begaan", zegt de archeoloog. "In combinatie met het beeld lijkt hij zo een stuk menselijker."


Kim had psychische problemen, ze vond anoniem hulp: 'Anders durfde ik niet'

Googelend op woorden als verkrachting, geweld of depressie komen iedere nacht tientallen jongeren en volwassenen op de chat van expertise- en behandelcentrum Fier, een van de zorgorganisaties die anonieme hulp bieden. Jongeren zoals Kim: "Als ik mijn naam had moeten invullen, had ik geen hulp gezocht."

Op een nacht, toen ze alleen was, zocht ze de chat online op. Kim was terechtgekomen in een situatie met loverboys en dat werd steeds onveiliger. "Ik moest seks hebben met mannen tegen mijn wil in. Ik schaamde me zo diep dat ik er ook niet met mijn familie over durfde te praten."

Dat gevoel dat ze alles wat ze meemaakte, alleen verwerkte, werd haar uiteindelijk teveel. Ze kreeg psychische problemen en wilde hulp. "Ik wilde zo graag met iemand mijn verhaal delen, maar ik durfde echt niet op een huisarts af te stappen."

Hoe een depressie kan voelen? NOS op 3 lanceert vandaag een online special waarin je dat zelf kunt ervaren. Open 'm hieronder:

Bang

Zoals Kim melden zich iedere nacht ongeveer zestig jongeren op de chat. Ze komen met angstgevoelens, depressies, eenzaamheid of een zeer laag zelfbeeld. En bijna allemaal hebben ze ook te maken met seksueel geweld. "Het gaat om jongens en meisjes, soms heel jong", vertelt Anke van Dijke van Fier.

Zelfs de stap naar een anonieme chat voelt groot, zegt ze. Van Dijke: "Soms worden jongeren fysiek bewaakt, denk aan een loverboy die hen in de gaten houdt. Ze kunnen dan niet de deur uit om hulp te zoeken, maar wel 's nachts online praten over hun situatie."

Kim was ook bang dat ze betrapt zou worden en dat haar dan iets zou worden aangedaan. Maar op de site las ze hoe ze haar sitebezoek kon verbergen. Ook was er een escapetoets in de chat, waarmee de site direct verdween van het scherm.

"Belangrijk aan de anonieme zorg is dat jongeren zelf de regie hebben. Zij bepalen wat ze zeggen en hoe we mogen helpen. Alles gaat met hun toestemming", aldus Van Dijke.

Vertrouwen

Via de vele chats groeide Kims vertrouwen in de hulpverleners achter haar scherm. Ze vertelde meer en kreeg naast de chat ook hulp via e-mail. En uiteindelijk kwam ze op gesprek. Inmiddels zit ze in de specialistische opvangvoorziening van Fier, waar ze wordt behandeld. Eind dit jaar wil ze naar huis kunnen gaan.

Van Dijke: "Op het snijvlak van geestelijke gezondheidszorg en geweld is anonimiteit extra belangrijk, omdat er veel leed en schaamte is. Het maakt al uit dat je online zegt: jij doet ertoe. En we kunnen jongeren vroeger bereiken, om te voorkomen dat we ze later in de zware psychiatrische zorg terugzien als beschadigde volwassenen."

Kim: "De anonieme zorg is mijn redding geweest. Het werd steeds onveiliger voor me. Als ik die stap niet had genomen, was ik misschien niet meer hier geweest."


Vraag Den Haag: Kamerverbouwing duurt twee keer zo lang en nieuwe naam CU

Van Vak K in de Tweede Kamer en de appeltaart in de 'kantine' tot de verbouwing van het hele Binnenhof: in deze tweede aflevering van Vraag Den Haag beantwoorden NOS-verslaggevers weer allerlei verschillende kijkersvragen.

Ook gaan ze op bezoek bij minister Hoekstra van FinanciŽn. In een speciale 'dealing room' op zijn ministerie legt de minister uit hoe de Nederlandse staatsschuld wordt afgelost.

En zou de ChristenUnie meer zetels hebben als de partij een andere naam zou hebben? Daarover laten de Haagse NOS-verslaggevers Vincent Rietbergen, Xander van der Wulp en Ron Fresen hun licht schijnen.


Verjaardagsbestek Adolf Hitler geveild voor ruim 14.000 euro

In Groot-BrittanniŽ is bestek dat als aandenken aan Adolf Hitlers vijftigste verjaardag is gemaakt, geveild voor 12.500 pond. Dat is omgerekend meer dan 14.000 euro. Het veilinghuis in het Engelse Sherborne verwachtte dat de twee messen, drie lepels en drie vorken zo'n 2300 pond zouden opbrengen.

In 1939 werden speciaal naar aanleiding van Hitlers vijftigste verjaardag zo'n 3000 van dit soort messen, vorken en lepels gemaakt. Op het bestek staat een hakenkruis met daarboven een adelaar, het wapen van nazi-Duitsland.

Aan weerszijden van het hakenkruis staan de initialen van Hitler. Volgens het veilinghuis lijkt het erop dat het bestek zelden of nooit is gebruikt. Het was voor de veilingmeester de eerste set in 33 jaar die hij zag.

Dode Britse officier

Het bestek werd bij het leeghalen van een huis van een overleden Britse officier aangetroffen in een la. Hij was na de Tweede Wereldoorlog een tijd in Duitsland gestationeerd. Hoe hij er precies aan gekomen is, is niet bekend.

Volgens veilinghuis Sherborne's Charterhouse Auctioneers is de set een belangrijk onderdeel van de geschiedenis. "Het is een niche-markt. Sommige mensen zullen er interesse in hebben. Anderen niet."

In Groot-BrittanniŽ mogen nazi-souvenirs worden verkocht, al gaan er in het parlement stemmen op om het verbieden. Er zijn ook maar weinig veilinghuizen waar de spullen worden aangeboden. Onlangs moest Facebook een online veiling van onder meer een SS-insigne en nazi-propaganda van zijn online marktplaats verwijderen.


Woede en ongeloof bij ouders en leerlingen vmbo's Maastricht

Woede en ongeloof strijden om de voorrang bij ouders en eindexamenleerlingen van twee vmbo's in Maastricht, die vandaag te horen kregen dat ze geen diploma krijgen; ze hebben niet alle vakken afgerond en hadden daarom geen eindexamen mogen doen.

Bij de meesten is de achterstand zo groot dat ze die voor 1 september niet kunnen wegwerken. Ze kunnen daardoor niet aan een vervolgopleiding of een baan beginnen.

Vanavond werden ze in het congrescentrum het MECC bijgepraat door onder meer de onderwijsinspectie. De bijeenkomst verliep zeer rumoerig.

Nog geen diploma

Een van de gedupeerde leerlingen vertelde de NOS dat hij vorig jaar was gezakt. Dit jaar gebeurde het opnieuw, maar hij hoopte na het herexamen met de baan te kunnen beginnen, die hem was aangeboden.

De ouders van een meisje vertellen dat ze een operatie aan haar schouder tot na het examen hadden uitgesteld, zodat ze dat gewoon kon maken. Ook dat is nu voor niks geweest.

Sommige leerlingen vieren al vakantie in het buitenland en moesten daar vernemen dat ze toch geen diploma krijgen. Anderen schamen zich dat ze de vlag en een boekentas te vroeg hebben gehesen. "Ik dacht het hele schooljaar dat ik alles op orde had. Ik had al een voorlopige cijferlijst en heb met mijn vrienden gevierd dat ik geslaagd was."

In totaal zijn de examens van 354 leerlingen van twee locaties van het samenwerkingsverband VMBO Maastricht ongeldig verklaard.

Zootje

Ouders en kinderen vertellen dat het het hele jaar al een zootje was op hun school. Veel lessen vielen uit, directeuren en leraren kwamen en gingen en soms stonden er ineens inhaallessen gepland. "Ik heb vier of vijf verschillende wiskunde-docenten gehad. Het was een chaos", zegt een leerling.

Op de bijeenkomst vertellen ouders ook dat docenten soms lukraak cijfers toekenden voor examens die niet gemaakt werden.

Het probleem van het niet afronden, deed zich bij alle vakken voor. Toch lijkt het erop dat niemand in de gaten had dat leerlingen zo ver achterliepen dat ze niet aan de centrale examens in mei mee hadden mogen doen. Er zijn uitzonderingen.

"Dat het een grote zooi was, hebben we constant gevoeld, de hele vier jaar dat ze daar gezeten heeft", zegt een vader. "Maar overplaatsen is ook niet zo makkelijk. We waren zo blij dat ze ervan af was. En nou is het nog een doffe ellende."

Meerdere ouders zeggen dat ze al eerder bij de Onderwijsinspectie aan de bel hebben getrokken over de problemen op de school.

Voor het MECC deelde een in onderwijsrecht gespecialiseerd advocatenkantoor briefjes uit, waarin een moeder schrijft dat de ouders zich moeten verenigen en juridische stappen moeten ondernemen. Het ziet ernaar uit dat ze dat gaan doen.

De in onderwijsrecht gespecialiseerde advocaat Wilco Brussee, die elders werkt, zei tegen de NOS dat ouders en leerlingen zeker claims kunnen indienen voor vertragingsschade. De kans dat ze daarin slagen is groot.

De interim-directeur van de school, Loek de Veen, spreekt tegenover de regionale omroep L1 tegen dat het een rommeltje is op de vmbo-scholen. "We vergeten alleen de regels wel eens."

Leerlingen reageren boos en teleurgesteld en de interim-directeur De Veen legt uit dat de fouten zijn gemaakt uit betrokkenheid bij die leerlingen.

Alsnog diploma halen

De inspectie en het College voor Toetsen en Examens (CvTE) bekijken of er mogelijkheden zijn om alsnog een diploma te halen. In WhatsApp-groepen van leerlingen gaat rond dat in augustus herexamens worden afgenomen. Maar voor die periode hebben veel scholieren een vakantie geboekt of een bijbaantje geregeld.

Vanavond werden de ouders en leerlingen bijgepraat op een speciale bijeenkomst.


'Lid waterpoloclub Leiden verdacht van ontucht met minderjarigen'

Een 32-jarige man uit Leiden wordt verdacht van het plegen van ontucht met twee meisjes. Omroep West schrijft dat hij lid is van een waterpolovereniging in Leiden en verbonden was aan het Leonardo College.

Het Openbaar Ministerie (OM) bevestigt de aanhouding, maar geeft verder geen details over de verdachte. Ook is niet bekendgemaakt hoe oud de meisjes zijn.

De waterpoloclub liet dinsdag al weten erg geschrokken te zijn, maar gaf verder geen details. De man is vandaag voorgeleid aan de rechter-commissaris en blijft twee weken vastzitten.


Beleggen in de dood: grootste beleggingsfraudezaak ooit voor de rechter

Drie catamarans, een vliegtuig, een helikopter, sieraden, een hele rij luxe auto's en een Costa Ricaans voetbalteam: ze zouden allemaal zijn betaald met geld dat op frauduleuze wijze ontfutseld is van vermogende beleggers.

Die dachten dat ze investeerden in een risicoloos en ingenieus beleggingsproduct, dat draaide om levensverzekeringspolissen van mensen die op het punt stonden om te overlijden. Maar de beleggers zelf zagen de 200 miljoen euro die ze inlegden grotendeels niet meer terug. Voor die frauduleuze constructie, wat de grootste beleggingsfraude in de Nederlandse geschiedenis is gaan heten, staan Dennis M. (53), Frank L. (56) en Koen B. (55) op dit moment terecht. Het OM eist tot 5 jaar cel tegen hen.

Aanloop van zes jaar

Het heeft lang geduurd voor het zover kon komen. In 2011 startte het Openbaar Ministerie al met een onderzoek naar de zaak. Het duurde nog zes jaar voordat alle getuigen gehoord konden worden en het bewijs verzameld was. En toen was er nog een jaar nodig om een gaatje in de agenda van de rechtbank van Amsterdam te vinden om de twaalf geplande zittingsdagen in kwijt te kunnen.

Nu ligt er een dikke stapel papieren op de bureaus in de rechtbank. Met die papieren hoopt het OM te kunnen bewijzen dat Dennis, Frank en Koen met hun bedrijf Quality Investments (QI) schuldig zijn aan valsheid in geschrifte, oplichting en witwassen.

Speculeren op de dood

Speculeren op wanneer iemand dood gaat, daar draait het om bij QI. Het bedrijf ziet een gat in de markt in speciale beleggingsproducten in de VS die daar op inspelen.

In de VS komt het namelijk regelmatig voor dat mensen die weten dat ze binnenkort zullen overlijden omdat ze terminaal ziek zijn, een voorschot nemen op de uitkering van hun levensverzekering. Op die manier kunnen ze hun geld nog uitgeven, aan medicijnen bijvoorbeeld. Zij verkopen hun verzekering dan aan een belegger. Die geeft ze alvast een zak geld en blijft de premies betalen zolang de polishouder nog leeft. Anders vervalt in de VS het recht op een uitkering bij overlijden.

Het is een gok

Daarmee neemt de belegger een gok: als de terminale polishouder snel overlijdt, hoeft de belegger maar weinig premies te betalen en kan hij zoveel mogelijk van de uitkering bij overlijden zelf houden. Maar blijft de verzekerde toch langer leven dan verwacht, dan moet de belegger die premies blijven betalen en houdt hij minder over van de uiteindelijke uitkering.

Niet geheel risicoloos voor de beleggers dus, maar dat risico is af te kopen. Er zijn bedrijven, herverzekeraars, die in ruil voor een beetje geld aanbieden om de belegger toch geld uit te keren als de polishouder na vier jaar nog niet dood is. Dat biedt "een unieke zekerheid voor beleggers", volgens QI.

Met dat verhaal gaat QI in 2007 de boer op. Onder meer op de Miljonair Fair weten Frank en Dennis vermogende mensen te strikken om hun geld te investeren. Laag risico en gegarandeerd hoge opbrengsten.

Wie de herverzekeraar precies is, laat QI in het midden. Een 'letter of comfort' van Koen, een brief waarin hij zijn vertrouwen als advocaat uitspreekt, helpt twijfelaars over de streep te trekken. Zo'n 200 Nederlanders, 600 Belgen en andere Europeanen leggen in totaal meer dan 200 miljoen in, stelt het OM.

Volgens het OM besteden Dennis en Frank maar een deel van het geld daadwerkelijk aan het opkopen van polissen. En de polissen die ze kopen, blijken niet zo waardevol als beweerd.

Op zich zou dat geen probleem zijn voor de beleggers bij QI: ze hadden het risico dat polishouders bijvoorbeeld langer doorleefden immers afgekocht bij een herverzekeraar, het Costa Ricaanse PCI.

Niet in de haak

PCI blijkt een frauduleus bedrijf en dat is een heel groot probleem. Het kan de beloofde vergoedingen niet uitbetalen. Wel gebruikte directeur Minor Vargas geld dat bij PCI binnenkomt om een Costa Ricaans voetbalteam te sponsoren. En bij QI weten ze dat PCI niet in de haak is, stelt het OM. Dat is onder meer op te maken uit e-mails en krantenberichten daarover die de FIOD vindt op een harde schijf, bij de vriendin van Frank thuis. Die zijn al in 2004 geopend en geprint.

Toch besluiten de verdachten om dit voor de beleggers bij QI geheim te houden. "De klant hoeft niets over de herverzekeraar te weten", zou Frank een communicatie- en adviesbureau gemaild hebben. Anders zouden die klanten hun geld nooit inleggen. En dat zou een groot probleem zijn, want ze hebben de nieuwe inleg hard nodig.

Dat heeft te maken met de piramidefraude die volgens het OM achter QI schuilt. Die werkt als volgt: er zijn wel degelijk beleggers bij QI die geld ontvangen. De winst die deze beleggers bij QI op hun investering maken, wordt betaald met de inleg van de volgende beleggers.

Die betalingen liepen via andere rekeningen en een trustbedrijf. Zo probeerde QI het minder verdacht te maken. Beleggers werd op het hart gedrukt: wij kunnen niet bij jullie geld. Voor de eerste belegger lijkt het dus alsof er niets mis is bij QI: hij of zij ontvangt immers de beloofde rente. Maar QI maakt helemaal geen winst en dus kan het bedrijf die rentes alleen betalen als er telkens een nog grotere groep nieuwe beleggers geld inlegt. Samen vormen ze een piramide.

Gepakt

In 2011 gaat het mis. PCI-directeur Minor Vargas wordt opgepakt, hij krijgt 60 jaar cel. Hetzelfde jaar pakt de politie Frank, Dennis en Koen op. Zij worden in voorlopige hechtenis genomen. Het zoeken is naar het geld dat al de beleggers bij QI hebben ingelegd. De verdachten blijken er inmiddels al drie zeewaardige catamarans van te hebben gekocht, een helikopter, sieraden, een vliegtuig en diverse huizen over de hele wereld.

Of de beleggers bij QI hun geld ooit nog terugzien? Eelco Homan, zelf slachtoffer en voorzitter van de belangenorganisatie die opkomt voor de gedupeerden, heeft er een hard hoofd in. "Ze hebben veel tijd gehad om het geld weg te sluizen. Er zijn ook rekeningen in Dubai en daar werken ze nog niet samen met het Nederlandse OM. Dus we weten niet hoeveel daar op staat."

Het OM eist nu 5 jaar en 4 maanden celstraf tegen Dennis en 5 jaar tegen Frank. Ook wil het dat ze 5 jaar hun beroep niet meer mogen uitoefenen. Tegen Koen wordt 32 maanden geŽist.

Komende dagen is het woord aan de advocaten van de verdachten. Zij willen op dit moment nog geen commentaar leveren. In oktober doet de rechter uitspraak.


Experts: Hongaars verbod op asielhulp moet worden ingetrokken

De Hongaarse strafbaarstelling van mensen en organisaties die asielzoekers en migranten helpen, moet worden ingetrokken. Die oproep doet de gezaghebbende VenetiŽ-commissie van de Raad van Europa. Volgens de commissie is de wet die deze week werd aangenomen in strijd met de Europese Mensenrechtenconventie.

Het criminaliseren van hulp bij asielaanvragen en het verstrekken van informatie daarover perkt de rechten van maatschappelijke organisaties veel verder in dan volgens de conventie is toegestaan, zeggen de experts. Ze wijzen ook op ander internationaal recht. Met name het recht op vereniging en vrije meningsuiting wordt geschonden, zeggen zij.

Ook de ontbinding van hulporganisaties na een veroordeling en de regels om hun financiering in te perken is volgens de VenetiŽ-commissie niet in de haak. De mogelijke celstraf voor schenders van de zogenoemde 'Stop Soros'-wetgeving noemt de commissie "disproportioneel".

Val van de Muur

De wet wordt de 'Stop Soros'-wet genoemd omdat de Hongaars-Amerikaanse miljardair George Soros er door de Hongaarse regering van wordt beschuldigd dat hij massa-immigratie promoot en een bedreiging is voor de nationale veiligheid. Soros en zijn Open Society Foundation spreken die beschuldigingen tegen.

De VenetiŽ-commissie is een belangrijke raadgevende commissie die landen en organen van de Raad van Europa adviseert over grondwetsonderwerpen. Het orgaan werd in 1990, na de val van de Berlijnse Muur opgericht om landen in Centraal en Oost-Europa te helpen met hun grondwetten.

De Europese Commissie onderzoekt of er juridische stappen worden genomen tegen de Hongaarse wet. Dat zou onder meer kunnen gebeuren op basis van het oordeel van de VenetiŽ-commissie.


Trump dreigt met heffingen op auto's uit Europa

De Amerikaanse president Donald Trump ziet de Europese auto-industrie als volgend doelwit in het handelsconflict met de Europese Unie.

In een tweet reageerde Trump op de importheffingen op Amerikaanse producten, die de EU eerder vandaag liet ingaan. De hogere tarieven op onder meer cranberrysap en spijkerbroeken waren een antwoord op Amerikaanse heffingen op staal en aluminium.

'Europa moet inbinden'

Niet alleen de EU is het doelwit van de staal- en aluminiumheffingen, ook China, Mexico en Canada worden er door getroffen. De VS gaf hiermee het startschot voor de internationale handelsruzie.

''Als de Europese tarieven en barriŤres niet snel worden afgebroken en verwijderd, zullen we heffingen van 20 procent opleggen op al hun auto's die naar de VS komen'', zei Trump.

Trump sprak eerder al over mogelijke importheffingen van 25 procent op Europese auto's.

Zorgwekkend

Ondernemersorganisatie VNO-NCW vindt de tweet van de Amerikaanse president zorgwekkend. "Zeker voor de vele Nederlandse toeleveranciers van de automotive sector", zegt Hans de Boer, voorzitter van de ondernemersorganisatie. "Dit soort acties kennen alleen maar verliezers: consumenten, ondernemingen en landen zijn uiteindelijk allemaal slechter af."

Ook Duitse automakers zullen niet blij zijn met Trump zijn besluit. De VS zijn voor hen een belangrijke exportmarkt.


OPEC eens over verhoging olieproductie

De leden van oliekartel OPEC gaan de totale productie verhogen met maximaal 1 miljoen vaten per dag. Dat hebben ze besloten op een vergadering in Wenen. De ingangsdatum is 1 juli.

Anderhalf jaar geleden werd de oliekraan juist een stukje dichtgedraaid. Hierdoor steeg de prijs van olie, die op dat moment heel laag stond. Er werden sindsdien iedere dag 1,8 miljoen olievaten minder naar boven gehaald, was de afspraak.

Maar de olielanden hebben nog minder olie geproduceerd dan was afgesproken, stelt Suhail al-Mazrouei, hoofd van de OPEC en energieminister van de Emiraten. Hij zegt dat het verschil tussen het afgesproken plafond en de werkelijke productie iets minder dan 1 miljoen vaten is. Daardoor kan de productie nu fors omhoog,

Naar verwachting zal een stijging met 1 miljoen vaten niet worden gehaald. Analisten houden het op 600.000 vaten per dag. Dat komt doordat sommige landen niet in staat zijn de olieproductie op te voeren. Iran kan bijvoorbeeld minder olie verkopen sinds de Amerikaanse president Trump uit het atoomakkoord met het land stapte. Venezuela is politiek instabiel, waardoor het land ook minder olie kan produceren.

De olielanden konden het maar moeilijk eens worden over een productieverhoging. Rusland en Saudi-ArabiŽ waren voor een forse productieverhoging, andere landen voelden daar niets voor.


Op zoek naar het geheim van het IJslandse voetbalsucces, zijn het de trainers?

Een land met slechts 330.000 inwoners en met een ongeschikt voetbalklimaat. Met rotsen, bergen en vulkanen. Met vrieskou, sneeuw en wind en daarmee een ultrakort voetbalseizoen. Hoe kan het dat zo'n landje zich voor het WK kwalificeert?

Het IJslandse voetbalsucces is niet zomaar komen aanwaaien, maar is het resultaat van uitgekiend voetbalbeleid. Correspondent Rolien Crťton ging op zoek naar het geheim van het IJslandse voetbalsucces in een driedelige miniserie.

Ze bezocht het eilandje Heimaey, een speldenknop in het zuiden van IJsland, waar de club eredivisie speelt en meerdere malen landskampioen werd.

Vandaag deel 2 van de miniserie: de trainers. Deel 1 kun je hier terugkijken.


Kabinet: proces MH17 in Justitieel Complex Schiphol

Het proces tegen de verdachten van het neerhalen van de MH17 zal plaatsvinden in het Justitieel Complex Schiphol. Dat heeft minister Grapperhaus van Justitie en Veiligheid bekendgemaakt.

Vorig jaar besloten de landen van het Joint Investigation Team (AustraliŽ, BelgiŽ, MaleisiŽ, OekraÔne en Nederland) dat het proces in Nederland wordt gehouden. De rechtbank Den Haag behandelt de zaak.

"Het complex op Schiphol beschikt over de benodigde faciliteiten voor een proces van dit karakter en deze omvang en voldoet daarmee het meest als geschikte locatie voor een strafrechtelijk proces", schrijft Grapperhaus.

Bij de keuze van de locatie is gekeken naar de belangen van alle nabestaanden die afkomstig zijn uit zeventien landen. Ook is er gekeken naar veiligheidsrisico's en ruimte voor vertegenwoordigers van de internationale pers.

Wanneer verdachten voor de rechter worden gebracht is aan het Openbaar Ministerie, daarover is nog niets bekend.