Download overzicht
Software zoeken
Nieuwsgroepen
Dvd ripping
Gratis software
Index Recepten
Eend met wisky
Javascripts
Broncode beveiligen
HTML generator
Kleurencode
Sitemap generator
Pagerank checker
Populariteit
Back-Link checker
Domein leeftijd
Domein status
Educatie index
Rekenen
Nederlands typen
Breuken ( + )
Breuken ( - )
Breuken ( X )
Breuken ( : )
Educatieve links
Galgje
Letterzoeken
Klokkijken
Plofsommen
Topografie
NOS Journaal
NOS radio journaal
Radio
Videoclip zoeken
TV programma zoeken
Comedy zoeken
TV zenders
Torrents
Nu
PCM
Tweakers
Computer idee
Paginanieuws
Nieuws zoeken
Feyenoord
Virusalert
Nos nieuws
Retecool
Nu sport
Webwereld
The-not-so-daily-crap
NOS radio journaal

..::: NOS Radio journaal :::..

Het NOS radio journaal kunt u beluisteren via een popup.
Dus laat de popup toe. ( Het betreft geen reklame, u wordt doorgestuurd! )
Het betreft hier dus een directe link naar de | NOS WEBSITE |.| Klik hier voor NOS TV Journaal!|


Nieuws zoeken in alle dagbladen
( Ook zoeken in archieven! )Nieuws zoeken via zoeknieuws.nl


Nieuws zoeken ( NOS )


NOS RSS reader

Lerares aangeklaagd voor afknippen haar van leerling

Een lerares in de Verenigde Staten wordt aangeklaagd omdat ze op een middelbare school in CaliforniŽ een paar lokken haar heeft afgeknipt van een leerling. Ze is ook ontslagen.

De 52-jarige natuurkundelerares riep een jongen naar voren en knipte een paar lokken van zijn haar af, die ze achter zich neergooide. Terwijl ze dat deed, zong ze luidkeels een vreemde versie van het Amerikaanse volkslied Star Spangled Banner.

Vervolgens riep ze zwaaiend met de schaar een paar keer "volgende" en liep daarna dreigend op een meisje af. Alle leerlingen vluchtten het lokaal uit. Een van hen had het voorval gefilmd met een telefoon en plaatste het filmpje op Reddit.

Gestrest

Het is niet duidelijk waarom de vrouw tot haar daad kwam. Haar man zegt tegen Amerikaanse media dat ze waarschijnlijk zwaar gestrest was en "flipte".

De docente is aangeklaagd voor onder meer kindermishandeling en kan daarvoor 3,5 jaar gevangenisstraf krijgen. De vrouw zegt dat ze onschuldig is. Ze is inmiddels vrij op borgtocht.


Ook Chili tekent pact van Marrakesh niet

Ook Chili zal het VN-migratiepact niet tekenen. De onderminister van Binnenlandse Zaken heeft dat gezegd in een Chileense krant, aan de vooravond van de top in de Marokkaanse stad Marrakesh waar het verdrag zal worden goedgekeurd.

"Onze positie is helder", zegt onderminister Ubilla in de krant El Mercurio. "Migratie is geen mensenrecht. Landen moeten zelf hun toelatingseisen voor buitenlanders kunnen bepalen."

Chili voegt zich met het besluit om niet te tekenen bij meer dan tien andere landen, waaronder de Verenigde Staten, Hongarije en Oostenrijk. Hoewel het pact officieel geen bindende status heeft, vrezen deze landen dat migranten er toch rechten aan kunnen ontlenen.

Nederland en BelgiŽ

Het verdrag is het resultaat van jarenlange onderhandelingen tussen alle lidstaten van de Verenigde Naties en wordt vandaag en morgen besproken in Marrakesh. De tekst heeft in meer landen tot discussie geleid.

Nederland steunt het pact wel, maar zal tijdens de top een steunverklaring voorlezen die ongewenste juridische gevolgen moet voorkomen. In BelgiŽ viel het kabinet afgelopen weekend over de kwestie.


Consumentenbond dreigt KLM met rechtszaak

Luchtvaartmaatschappijen moeten de 'no-show'-clausule bij vliegtickets schrappen. Dat zeggen consumentenorganisaties uit verschillende Europese landen. In Nederland dreigt de Consumentenbond met een gang naar de rechter als KLM niet stopt met het no-showbeleid.

In de no-showclausule staat dat als reizigers niet komen opdagen voor een vlucht, alle aansluitende boekingen automatisch komen te vervallen. Het gaat dan bijvoorbeeld om vluchten waarbij overgestapt moet worden, maar ook om retourvluchten.

250 euro extra voor eigen stoel

Als de reiziger toch gebruik wil maken van de aansluitende vluchten, moet hij bijbetalen of een nieuw ticket kopen. Daarmee worden mensen onnodig op kosten gejaagd, stelt de Consumentenbond.

De bond krijgt hier regelmatig klachten over. Bijvoorbeeld van een man die niet met zijn gezin van Amsterdam naar MŁnchen kon vliegen omdat hij ziek was. Hij reisde op een andere manier naar MŁnchen, maar mocht vanwege het no-showbeleid niet mee met de vlucht terug. Bij de incheckbalie moest hij voor een enkele reis 250 euro betalen. Hij kreeg vervolgens dezelfde stoel toegewezen en zat alsnog bij zijn gezin.

Een andere klacht kwam van een man die een retourtje naar Barcelona had geboekt. Vanwege een onverwachte zakenreis reisde hij niet vanuit Amsterdam, maar vanuit Londen naar Barcelona, Daardoor mocht hij van KLM niet meer mee op de retourvlucht naar Nederland. De extra kosten bedroegen 270 euro, waardoor het voor hem goedkoper was om een enkeltje te boeken via een andere maatschappij.

De Europese consumentenorganisatie BEUC noemt het no-show-beleid oneerlijk, ook omdat passagiers er vaak op het vliegveld pas achter komen dat ze niet mee mogen met de aansluitende vlucht. De clausule is vaak weggestopt in de voorwaarden. Het BEUC wil dat de Europese Unie de regeling verbiedt.

Verrassing op vliegveld

De Belgische consumentenbond Test Aankoop spande in juli in BelgiŽ al een rechtszaak aan tegen Air France-KLM vanwege het no-showbeleid. In het verleden zijn ook Lufthansa, British Airways en Iberia Airlines door rechters op de vingers getikt, zegt het BEUC.

Volgens de organisatie heeft KLM een van de meest nadelige regelingen. Bij de luchtvaartmaatschappij moeten klanten die niet zijn komen opdagen extra betalen als ze het ticket alsnog willen gebruiken voor de aansluitende vluchten. Volgens de Consumentenbond variŽren de bedragen van 125 euro voor korte vluchten tot 3000 euro voor lange vluchten.

Prijs afhankelijk van plek van vertrek

De bond geeft KLM tot komende woensdag om te reageren op de eis, anders volgt een dagvaarding. KLM zegt de brief van de Consumentenbond te bestuderen, maar niet in de media vooruit te willen lopen op het ultimatum.

De luchtvaartmaatschappij zegt dat de prijs van een ticket afhankelijk is van veel factoren, waaronder de plaats waarvandaan iemand vertrekt, de datum van de vlucht en de bestemming.

"Het is hierom ook belangrijk dat een passagier zijn reis aflegt zoals in de boeking is afgesproken", zegt een woordvoerder. "Mocht een passagier daarvan willen afwijken, dan behoudt KLM zich het recht voor om hier een vaste vergoeding voor in rekening te brengen."


'Tiener vast na discodrama in ItaliŽ'

In het onderzoek naar het dodelijke incident in een nachtclub in Corinaldo is een minderjarige jongen aangehouden, melden Italiaanse media. Volgens ooggetuigen spoot hij met pepperspray en veroorzaakte hij daarmee de paniek die leidde tot de dood van zes bezoekers.

Het drama speelde zich af in de nacht van vrijdag op zaterdag, tijdens een concert van een rapper. Toen iemand in de menigte een irriterende stof spoot, renden mensen in paniek weg. Vijf tieners en een moeder kwamen om het leven en tientallen discobezoekers raakten gewond, mede doordat een balustrade instortte.

Drugs

Volgens La Repubblica is de arrestant een jongen van 16. Hij zou de pepperspray hebben gebruikt om een kettinkje te kunnen stelen.

Bij een huiszoeking zijn drugs als heroÔne en cocaÔne gevonden. Voorlopig zit hij alleen vast voor drugsbezit; justitie onderzoekt nog of hij daadwerkelijk verantwoordelijk is voor het drama. Ooggetuigen hebben meer namen genoemd als schuldige.

Capaciteit

Volgens La Repubblica wordt ook de rol van de disco-eigenaren onderzocht. De nachtclub heeft een officiŽle capaciteit van zo'n 500 bezoekers, maar er zouden veel meer mensen binnen zijn geweest. Zelf zegt de disco dat er 680 tickets voor het concert waren verkocht.


Dronken automobilist 'parkeert' auto op Spaanse Trappen in Rome

In het centrum van Rome is een man per ongeluk met zijn auto op de wereldberoemde Spaanse Trappen terechtgekomen.

De man van 27 jaar was dronken. Hij verloor de macht over het stuur en reed naar beneden, maar kwam al snel vast te zitten. Zijn auto en de trappen zijn licht beschadigd geraakt.

Niemand raakte gewond. De gewaarschuwde politie liet de man blazen en toen bleek dat hij veel te veel had gedronken. Zijn rijbewijs en auto zijn in beslag genomen.


Britse politie veilt peperdure schoenencollectie van jonge crimineel

De politie in het Britse Gloucestershire gaat de schoenen van een veroordeeld bendelid veilen. De 22-jarige crimineel beschikte over een collectie met een waarde van zo'n 20.000 pond (22.000 euro), met 55 paar schoenen van dure merken als Gucci, Louis Vuitton en Jimmy Choo.

Met de actie wil de politie uit de regio in Zuidwest-Engeland andere jonge misdadigers een lesje leren, zo schrijft het korps in een verklaring. "We willen mensen aanpakken die een luxeleventje leiden met crimineel geld", zegt een rechercheur.

De schoenencollectie van dit bendelid werd onlangs in beslag genomen. De man zit al sinds april vast. Hij werd tot zes jaar cel veroordeeld omdat hij op een auto had geschoten, vermoedelijk in verband met een ruzie tussen drugsbendes.

'Geld voor goed doel'

Omdat de schoenen van de man worden gezien als crimineel bezit, heeft de politie ze in beslag genomen. De veroordeelde stemde er vorige maand bij een zitting mee in om zijn collectie af te staan.

Daardoor mag de politie de sneakers nu verkopen. Met de veiling hoopt het korps in Gloucestershire geld op te halen voor het voorkomen en bestrijden van criminaliteit in de regio.

In Groot-BrittanniŽ zijn vaker van dit soort veilingen. In februari werd meer dan 100.000 pond opgehaald met de verkoop van spullen van een echtpaar dat in Schotland wordt beschuldigd van fraude. Er gingen onder meer een designer-tas, een Mercedes Benz en een Rolex onder de hamer.

Het bendelid dat nu zijn schoenen dreigt kwijt te raken, hoeft na zijn vrijlating overigens niet op sokken over straat. Hij mocht van de politie zijn Nike-schoenen van onder de 100 euro houden.


Meisje van 16 met valse ID†nacht in cel: 'Goed bezig, agent'

Ongeloof op sociale media over een beslissing van de politie in Utrecht om zaterdagnacht een minderjarig meisje vast te zetten dat zich niet kon legitimeren. Een wijkagent twitterde vanochtend dat de tiener een nacht in de politiecel moest doorbrengen, nadat ze in een kroeg tegen de lamp was gelopen met een vals ID-bewijs.

"Het zal mijn dochter maar zijn, niet even thuis brengen en stevig kringgesprek met de ouders voeren, nee. Vastzetten dat crimineeltje. Goed bezig agent!", reageert iemand en "Burgertje pesten lijkt de nieuwe moraal bij de agenten." Ook klinkt er wel bijval voor de beslissing: "Regels zijn regels, gelden ook voor haar. Niks meer aan doen, houden zo."

Volgens de politie was het geen buitensporige maatregel, maar toen bekende Utrechter Henk Westbroek (zo'n 35.000 volgers) zich ermee bemoeide, kwamen de reacties los. "Bedankt voor het keihard aanpakken van de Utrechtse misdaad. Terecht dat dit met trots wordt meegedeeld", zei hij.

Niet trots

Van trots is geen sprake, reageert wijkagent Emile Vermeulen. "Integendeel. Ik hou die cel ook liever beschikbaar voor zware boeven dan voor een meisje." Hij legt uit dat het 16-jarige meisje een legitimatiebewijs van een vriendin had laten zien bij een cafť in de stad, en zich daarna bij de opgetrommelde politie niet zelf kon legitimeren.

Vermeulen vertelt dat in zo'n geval geprobeerd wordt om de tiener, die dus minderjarig is, zo snel mogelijk over te dragen aan haar ouders. "We zijn moreel verplicht om zorg te dragen voor een minderjarige. In dit geval kregen we ze niet te pakken. En het is niet ons beleid om een minderjarig meisje midden in de nacht achter te laten in de binnenstad van Utrecht."

Thuis afzetten gebeurt soms wel, geeft hij toe, maar vaak alleen als ze toevallig in de buurt woont. "We gaan niet stad en land afrijden om een ID-bewijs op te halen."

Vermeulen begrijpt dat zijn korte bericht van vanochtend bij mensen in het verkeerde keelgat kon schieten. "Er is niets zo multi-interpretabel als een bericht van 140 of 280 tekens." Toch blijft hij actief twitteren, zegt hij. "De insteek van het gebruik van sociale media is dat ik erop laat zien wat we allemaal meemaken als horecapolitie in Utrecht. Daar zitten af en toe hele heftige zaken in, en soms wat mindere zoals deze."

De wijkagent ziet in de aandacht ook wel een positief aspect: volgens hem moet de politie ieder weekend wel tien keer langskomen omdat tieners een vals ID-bewijs tonen. "Het idee van het versturen van de tweet was ook om aan de jongeren aan te laten zien dat zoiets niet altijd onschuldig blijft. Ook al was dit wel een uiterste maatregel."


Kettingbotsing met gondels van Oostenrijkse skilift

In wintersportgebied Hochzillertal in Oostenrijk zijn vanochtend door de harde wind vijf grote gondels op elkaar gebotst. Er is niemand gewond geraakt: vanwege het onstuimige weer was de skilift dicht.

De gondels zijn onderdeel van de nieuwe 'Wimbachexpress', die pas een week open is. In een gondel is ruimte voor tien personen. Daardoor kan de lift ruim 2600 personen per uur vervoeren.

Hoe groot de materiŽle schade is, is nog niet duidelijk.

Brand bij andere lift

Vorige week brak in hetzelfde wintersportgebied ook al brand uit in een station van een verbindingslift. Het vuur ontstond bij het besturingspaneel van de lift. Wanneer die lift weer in gebruik wordt genomen is niet bekend.


'Vooruitgang op klimaattop', maar echte werk moet nog beginnen

De internationale klimaatconferentie in Polen gaat de beslissende tweede week in. Waren er tot nu toe vooral diplomaten en juristen aan het werk, vanaf maandag schuiven vanuit veel landen ministers aan. Zij moeten op belangrijke punten nog compromissen zien te sluiten. Ook vanuit Nederland reizen meerdere ministers naar het Poolse Katowice.

"Er is over de hele linie voortgang geboekt, zodat er voldoende basis is voor de ministers om komende week over door te praten", stelt Marcel Beukeboom, klimaatgezant voor Nederland. "Maar er blijven belangrijke geschilpunten over."

Vooral het feit dat sommige landen het laatste rapport van het VN-Klimaatpanel niet serieus genoeg nemen, tast het vertrouwen van andere landen aan, vertelt hij. "Een aantal landen heeft helaas het IPCC-rapport uitgekozen om een punt van te maken. Dit houdt de voortgang op het technische vlak niet tegen, maar tast wel enigszins het vertrouwen aan, dat de basis is onder het Parijse klimaatakkoord."

Handboek

In de eerste week van de klimaattop hebben onderhandelaars zich beziggehouden met de uitwerking van de afspraken die in 2015 in Parijs zijn gemaakt. Dat moet leider tot een soort handboek (het rulebook), waar landen zich aan moeten gaan houden.

Het gaat er met name over hoe landen kunnen controleren dat ze doen wat ze beloven en over een mechanisme dat ervoor moet zorgen dat de klimaatdoelstellingen voortdurend in de toekomst worden aangescherpt.

Daarnaast wordt gesproken over een recent alarmerend rapport van het VN-Klimaatpanel. De vraag is of dat rapport moet leiden tot verdere aanscherping van de doelen. Vier landen (de VS, Rusland, Saudi-ArabiŽ en Koeweit) wilden in een document alleen stellen dat ze 'kennis nemen van' het rapport, de andere landen wilden de conclusies van het rapport 'verwelkomen'.

Dat alle vier landen die bezwaar maken veel olie en gas verkopen, kan geen toeval zijn. Mocht de wereld de 1,5 graad opwarming waar in het rapport sprake van is overnemen als nieuwe doelstelling, dan moet er veel olie en gas in de grond blijven zitten.

Glas halfvol

Klimaatgezant Beukeboom zegt het in ieder geval positief te vinden dat er geen al te grote discussie is ontstaan over het handboek zelf, in plaats van over het IPCC-rapport. "Het glas is daarom halfvol, we zijn goed op weg, we kunnen vertrouwen hebben in een goede afloop."

Wel is de vraag of de komende week, als de ministers aanschuiven, ook op politiek niveau discussie zal ontstaan over het IPCC-rapport. "Het is heel raar als dat rapport niet zou worden erkend, want de landen hebben er zelf om gevraagd tijdens de klimaattop in Parijs", zegt Beukeboom. "Bovendien, als je dit rapport niet overneemt, dan ontken je de wetenschappelijke basis van datgene waar we mee bezig zijn."

Een ander belangrijk onderwerp is de verhouding tussen arme en rijke landen. Arme landen willen meer tijd krijgen om hun uitstoot aan te pakken, en ze vragen om flexibeler regels daarvoor.

Tegelijk is er nog steeds een belangrijk verschil van inzicht tussen rijke en arme landen over de betalingen die eerder zijn toegezegd. Al bijna tien jaar geleden is afgesproken dat rijke landen vanaf 2020 elk jaar 100 miljard dollar ter beschikking zullen stellen aan armere landen om hen te helpen bij de aanpak van het klimaatprobleem.

Arme landen willen nu dat rijke landen duidelijker van tevoren aangeven wanneer en hoeveel geld ze zullen geven, om meer zekerheid te krijgen over de betalingen. Rijke landen vragen om vertrouwen dat dat geld er heus wel komt. Een van de onderdelen in het handboek met regels gaat over wat wel en niet meegeteld mag worden bij deze 100 miljard.

Verdelingsvraagstuk

"Het klimaatvraagstuk is eigenlijk op alle fronten een verdelingsvraagstuk", zegt de Nederlandse onderzoeker Pieter Pauw, werkzaam bij de Frankfurt School of Finance and Management en ook aanwezig in Katowice. Hij promoveerde op klimaatfinanciering aan de Universiteit Utrecht.

"Het is op wereldschaal een verdelingsvraagstuk: welke ambities hebben landen als het gaat om het tegengaan van klimaatverandering en hoe eerlijk worden de lusten en lasten verdeeld? En ook binnen landen gaat het om het eerlijk verdelen daarvan, tussen bedrijven en huishoudens, en tussen verschillende sectoren, zoals landbouw, transport en energie."

In de tussentijd maakt Katowice zich op voor de tweede week van de Klimaattop. Vanuit Nederland komen steeds meer wetenschappers, actievoerders en ook ongeveer zestig jongeren aan. Een deel ervan liep gisteren mee in een demonstratie door het centrum van Katowice.

In de loop van de komende week houden ze allemaal hun eigen bijeenkomsten, hetzij binnen de muren van het conferentiecentrum, hetzij op andere plekken in de stad.


Saudi-ArabiŽ levert geen verdachten uit in zaak-Khashoggi

De Saudische minister van Buitenlandse Zaken sluit de uitlevering uit van verdachten van de moord op de SaudiŽr Jamal Khashoggi in Istanbul. De hoogste aanklager in Turkije heeft arrestatiebevelen uitgevaardigd voor twee hoge Saudische functionarissen in de zaak van de vermoorde journalist.

Volgens de Turkse justitie zijn er sterke aanwijzingen dat topmedewerker Qahtani van kroonprins Mohammed bin Salman en generaal Asiri van de inlichtingendienst betrokken waren bij de moord op Khashoggi.

Minister Jubeir zei op een bijeenkomst in de hoofdstad Riyad dat Saudi-ArabiŽ geen onderdanen uitlevert. De Saudische openbaar aanklager heeft gezegd dat Asiri opdracht had gegeven om Khashoggi terug naar Saudi-ArabiŽ te brengen. Voor Qahtani geldt een uitreisverbod in Saudi-ArabiŽ. Jubeir gaf geen antwoord op de vraag of de twee zijn vastgezet.


De Vlaams-Nationalisten zijn uit de regering: hoe nu verder?

Een minderheidsregering met maar een derde van de parlementszetels, diep wantrouwen tussen de grootste partijen van het land en over een half jaar verkiezingen. Het is bepaald niet de eerste keer dat de conclusie wordt getrokken: BelgiŽ wordt steeds moeilijker te besturen.

Op het eerste gezicht lijkt de Belgische politieke crisis in ťťn nacht weer uit de lucht. Gisteravond besloot de Vlaams-nationalistische partij N-VA uit de regering te stappen, zodra premier Charles Michel het vliegtuig naar Marrakesh zou pakken. Michel ontsloeg daarop de N-VA ministers, richtte een minderheidsregering op en hij vliegt gewoon als Belgisch premier naar Marokko om het migratiepact te steunen. Charles Michel is gevallen, leve Charles Michel.

Werk aan de winkel

Zo makkelijk is het niet. Als de liberaal Michel dinsdag weer in Brussel landt, is er werk aan de winkel. Voor z'n plannen zal hij toch echt een meerderheid in het parlement nodig hebben.

Daarvoor moet hij hopen op de bereidwilligheid van de N-VA, die deze week drukker leek met campagne voeren dan met regeren. Wil die partij niet, dan kan hij terugvallen op de 'Marrakesh-partijen'. Een bonte coalitie van links tot rechts die het slechts eens lijkt over de Belgische steun voor het migratiepact, maar verder op vrijwel alle punten van mening verschilt.

Over z'n positie hoeft Michel zich normaal gesproken geen zorgen te maken. Waar in Nederland een premier weggaat als de meerderheid van de Kamer een motie van wantrouwen steunt, daar moet in BelgiŽ die nieuwe meerderheid met een alternatieve regering komen om de weggestuurde te vervangen. Dat zal niet makkelijk zijn, gezien uiterst rechtse en uiterst linkse partijen dan moeten samenwerken.

Totaal wantrouwen

De grootste schade lijkt echter niet de korte maar de lange termijn. De grote Belgische politieke partijen koesteren een totaal wantrouwen ten opzichte van elkaar na de gebeurtenissen van deze week. De N-VA lanceerde al een campagne tegen het Marrakesh-pact, nog voordat de regering erover had gesproken. Het leidde tot woede bij de andere partijen. Zij vragen zich af of ze bij de vorming van een volgende regering wel kunnen vertrouwen op de Vlaams-nationalisten.

De N-VA zelf stelt juist dat de andere partijen niet op zoek waren naar een compromis. De partij speelt de kaart van de buitenstaander die uit de regering werd geduwd. De N-VA is een relatief nieuwe partij met veel minder bestuurservaring dan de liberalen en de christen-democraten.

Uitsluiten kan niet

Toch is het voor beide kanten moeilijk om elkaar helemaal uit te sluiten voor een volgende regering. Het Belgische politieke landschap is totaal versplinterd, al is het maar omdat elke taalgroep eigen politieke partijen heeft. Ooit was het een goede gewoonte om aan beide kanten van de taalgrens een meerderheid te vinden. Dat is de afgelopen twee regeringen niet gelukt. Nu de grootste partij van Vlaanderen buitenspel zetten, zou betekenen dat aan Vlaamse kant ook de komende regeringen moeilijk een meerderheid te vinden is.

De partijen moeten bijna wel met elkaar verder, maar het is de vraag of de verhoudingen de komende maanden beter gaan worden. BelgiŽ gaat in mei naar de stembus en die campagne lijkt afgelopen weekend voor iedereen begonnen. In campagnetijd helen wonden niet makkelijk, maar worden ze telkens opnieuw opengereten. Alle ingrediŽnten lijken aanwezig voor opnieuw een ellenlange Belgische formatie na mei.


China ontbiedt ambassadeur VS in Huawei-rel: aanhouding 'schandalig'

China heeft de Amerikaanse ambassadeur in Peking ontboden vanwege de arrestatie van topvrouw Meng Wanzhou van elektronicabedrijf Huawei. Zij werd vorige week zaterdag op verzoek van de Verenigde Staten opgepakt in Canada.

De VS beschuldigt haar van het schenden van het handelsembargo tegen Iran en heeft om haar uitlevering gevraagd. China noemt het verzoek van de VS "schandalig" en wil dat Meng onmiddellijk wordt vrijgelaten, schrijft staatspersbureau Xinhua.

Ambassadeur Terry Branstad is in Peking gevraagd uitleg te geven over de ontwikkelingen rond de Chinese zakenvrouw. China laat eventuele vervolgstappen afhangen van de Amerikaanse reactie.

'Zware gevolgen'

Eerder werd al de Canadese ambassadeur ter verantwoording geroepen door de Chinese regering. Het ministerie van Buitenlandse Zaken in Peking waarschuwde voor "ernstige gevolgen" als Canada Meng niet vrijlaat, zonder verdere toelichting te geven.

De financieel directeur van Huawei ontkent schuld. Ze bracht dit weekend in de cel door. De komende dag bekijkt een rechter in Canada of ze op borgtocht kan worden vrijgelaten. Huawei dringt daarop aan omdat Meng gezondheidsproblemen zou hebben.

Meng zegt tijdens haar detentie naar het ziekenhuis te zijn gebracht in verband met een verhoogde bloeddruk. De topvrouw van Huawei zou in de VS tot dertig jaar cel kunnen krijgen als ze schuldig wordt bevonden aan het omzeilen van de sancties tegen Iran.

Zorgen over veiligheid

Huawei is een van de grootste leveranciers van mobiele telefonie en netwerkapparatuur ter wereld. Washington maakt zich al langer zorgen over de banden tussen Huawei en de Chinese overheid, en weert de producten van de Amerikaanse markt. De VS heeft zijn bondgenoten gewaarschuwd voor informatiediefstal.

Bovendien zijn China en de VS verwikkeld in een handelsconflict. Door de arrestatie is de relatie tussen de landen verder onder druk komen te staan.


Strijdende partijen Jemen voor het eerst samen aan tafel

"Het zijn kleine stapjes, maar het feit dat ze nu met allen in een restaurant hebben gezeten, is al belangrijk." Een functionaris die aanwezig is bij vredesonderhandelingen over de oorlog Jemen is positief over de recente ontwikkelingen bij het overleg in Zweden.

In Stockholm probeert de VN sinds donderdag de strijdende partijen dichter bij elkaar te brengen. Dat gebeurde eerst afzonderlijk, maar nu hebben de delegaties van de Houthi's en het regime van president Hadi voor het eerst direct met elkaar gesproken.

Vrijdag werd al een voorzichtig akkoord bereikt over de uitwisseling van duizenden gevangenen. De details, over wie er bijvoorbeeld onder de regeling gaan vallen, moeten nog worden vastgesteld. Beide partijen hebben bijvoorbeeld al namenlijsten op tafel gelegd en daar moet over onderhandeld worden.

Ingewikkeldere zaken, zoals het heropenen van het vliegveld in Sanaa, dat de Houthi's in handen hebben, een wapenstilstand in de havenstad Hodeida en de positie van de centrale bank in het land zijn nog niet aan de orde gekomen. VN-bemiddelaar Martin Griffiths heeft tot donderdag 13 december ingeruimd voor deze fase van de gesprekken.

De hoofdonderhandelaar van de Houthi's hoopt dat er deze ronde nog een ontwerptekst of raamwerk kan worden opgesteld. "Dat zou dan een goede stap zijn voor een nieuwe onderhandelingsronde over een of twee maanden."

VN-conflictbemiddelaar Griffiths, die persoonlijk met de Houthi's was meegereisd om er zeker van te zijn dat ze zouden aanschuiven bij de gesprekken, loofde beide partijen om hun positieve houding.


Nederland stuurt jonge asielgezinnen voorlopig niet terug naar ItaliŽ

Asielzoekers met minderjarige kinderen worden voorlopig niet teruggestuurd naar ItaliŽ, als ze via dat land de EU zijn binnengekomen en daar hun asielprocedure moeten afwachten. In ItaliŽ is een nieuwe asielwet aangenomen, waardoor opvang in het land onzeker is.

De Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) wil daarom nu eerst onderzoeken of er wel opvang is voor migranten die Nederland naar ItaliŽ wil terugsturen. Het gaat hierbij om mensen die onder de 'Dublin-claim' vallen. Dat is een Europese afspraak die bepaalt dat migranten asiel moeten aanvragen in het land waar ze de EU zijn binnengekomen.

Volgens de nieuwe wetgeving laat ItaliŽ alleen nog migranten met een verblijfsvergunning toe tot opvangcentra, en ook onbegeleide minderjarigen. De overheid financiert nog wel heel summiere opvang voor andere migranten, maar met veel minder geld. Mensen mogen nog maximaal zes maanden in de asielcentra blijven. Dat betekent voor een stad als Milaan dat 900 van de 4000 opgevangen migranten op straat belanden.

Bekijk in de reportage van correspondent Mustafa Marghadi wat voor gevolgen de nieuwe wet kan hebben voor migranten in ItaliŽ:

De Raad van State buigt zich morgen over het terugsturen van Dublin-claimanten naar ItaliŽ. De afgelopen weken deden lagere rechters er al verschillende uitspraken over, naar aanleiding van de nieuwe regelgeving in ItaliŽ.

De IND heeft morgen bij de zitting nog geen antwoord op de vraag of de opvang in ItaliŽ van gezinnen met jonge kinderen adequaat is, omdat de dienst het onderzoek nog niet heeft afgerond. Daarom worden alle zaken van gezinnen met minderjarige kinderen zolang het onderzoek loopt aangehouden.

Kwetsbare personen

Het ministerie van Justitie en Veiligheid laat in een reactie weten dat gezinnen individueel zullen worden beoordeeld. Ook zegt het ministerie ervan uit te gaan dat de nieuwe asielwet niet tot gevolg heeft dat de opvang van asielzoekers in ItaliŽ wordt gehalveerd.

Vluchtelingenwerk Nederland roept het kabinet op om in ieder geval kwetsbare personen hier hun procedure te laten doorlopen, zeker zolang onduidelijk is wat de gevolgen zijn van de nieuwe Italiaanse regels.


Strijder voor volkskunst Aat Veldhoen (84) overleden

Kunstenaar Aat Veldhoen is op 84-jarige leeftijd in een ziekenhuis in Amsterdam overleden, in het bijzijn van zijn kinderen en zijn partner, oud-minister Hedy d'Ancona.

Veldhoen was onder meer graficus, schilder en tekenaar. Hij kreeg in de jaren 60 bekendheid toen hij werd gearresteerd wegens het verspreiden van wat toen werd gezien als onzedelijke prenten met vrijende paren en naakten. In zijn oeuvre speelden vrouwen een belangrijke rol.

Veldhoen reed tussen 1964 en 1968 met een bakfiets vol grafisch werk door Amsterdam. Hij verkocht zijn prenten voor drie gulden per stuk omdat hij vond dat kunst voor iedereen bereikbaar moest zijn. Ook wilde Veldhoen 'de kunstmarkt vernietigen'.

Dat plan mislukte en hij had er vooral zichzelf ermee. Door de hoge oplages 'volksgrafiek' bedierf Veldhoen zijn eigen markt. Hij kon zijn prenten uiteindelijk aan de straatstenen niet meer kwijt. Na 1967 stortte hij zich op het schilderen.

Herseninfarct

In 2004 werd de kunstenaar getroffen door een herseninfarct. Dankzij het snelle ingrijpen van zijn hulp in de huishouding overleefde Veldhoen het infarct. Hij hield er geen geestelijke schade aan over, maar zijn rechterarm en hand functioneerden niet goed meer. In het revalidatiecentrum leerde de kunstenaar zichzelf schilderen en tekenen met zijn linkerhand.

Daarna waren er tentoonstellingen met het werk van Veldhoen na "de tsunami in zijn hoofd", zoals hij zijn herseninfarct noemde.

Kunstenaarsfamilie

Veldhoen kwam al jong in aanraking met het kunstenaarschap. Zijn vader was reclameschilder, maar koos kort na Aats geboorte voor het vak van kunstschilder. Pa Veldhoen bracht zijn zoon vroeg in contact met kunst en stimuleerde hem te gaan schilderen.

Veldhoen volgde vanaf zijn veertiende een vierjarige tekenopleiding in een bijgebouw van het Rijksmuseum, de Rijksnormaalschool. Daarna vestigde hij zich als zelfstandig kunstenaar. Hij kreeg snel erkenning in de vorm van subsidies en waardering van pers en publiek.

Barende vrouwen

Zo ontving Veldhoen van 1956 tot 1958 drie jaar achter elkaar een koninklijke subsidie voor vrije schilderkunst. Van dat geld kocht hij zijn eerste etspers. Hij stopte met zijn opleiding tot tekenleraar en vestigde zich als vrij kunstenaar in Amsterdam. Hij had een enorme productie en kon leven van zijn werk.

Zijn series etsen van barende vrouwen en slachtoffers van straatongevallen vielen op. Het waren nieuwe onderwerpen in de etskunst.

In de jaren 80 experimenteerde hij met polaroidfoto's, die hij manipuleerde. Hij maakte er zo'n 3500. Ze zijn pas geleden aangekocht door het Rijksmuseum.

Rembrandt

Aat Veldhoen was een groot bewonderaar van Rembrandt. In mei 2000 werkte hij een maand lang in het atelier van het Rembrandthuis. GeÔnspireerd door deze omgeving begon hij weer te werken met allerlei grafische technieken. In korte tijd ontstond een groot aantal prenten, zelfportretten en portretten van bezoekers.

In november 2004 was er een Veldhoen-tentoonstelling in het Rembrandthuis, ter gelegenheid van zijn zeventigste verjaardag. Centraal stond zijn favoriete onderwerp: de vrouw. Naakt, half naakt, gekleed, jong of oud. Zoals hij zelf altijd zei: "Ik vind vrouwen het mooiste wat er op deze aardkloot bestaat. Schilders die een eigen type vrouw hebben geschapen; dat is eigenlijk ook mijn ideaal."

'Gevormd door oorlogservaringen'

Volgens zijn familie was de drijvende kracht achter zijn kunstenaarschap zijn onverzadigbare nieuwsgierigheid en sociale bewogenheid. Hij had compassie met minderbedeelden en een diep gewortelde afkeer van gezag, kerk en koningshuis. Die afkeer vond zijn oorsprong in de communistische achtergrond van zijn ouders en zijn eigen oorlogservaringen.

Zo was Veldhoen op 7 mei 1945 als 10-jarig jongetje op de Dam. Twee dagen na de capitulatiebesprekingen openden Duitse militairen daar vanaf een balkon het vuur op feestvierende Amsterdammers. Er vielen meer dan dertig doden en ruim 100 gewonden.

"Toen het schieten begon stond ik in de portiek van de Nieuwe Kerk. De mensenmassa kwam op me afgerend, maar de deur was op slot, we konden geen kant op. (...) Mensen stonden op deuren te bonken maar werden niet binnengelaten. Er was een klein winkeltje waar met hout gewerkt werd, vol met mensen. Ik was klein en vond een schuilplekje onder een tafel. De geur van houtkrullen blijft me altijd daar aan herinneren."

Musea

Het werk van Veldhoen is opgenomen in de collecties van het Rijksmuseum, het Amsterdam Museum en het Rembrandthuis.

Aat Veldhoen had acht kinderen uit drie huwelijken.


Rotterdam wil Tour de France weer naar Nederland halen

De gemeente Rotterdam gaat proberen om de start van de Tour de France opnieuw naar de Maasstad te halen. In 2023, 2024 of 2025 moet de grote wielerwedstrijd in de havenstad beginnen, vinden ze op het stadhuis.

"Het is een enorm groot evenement. Een spektakel dat past bij deze stad", zegt wethouder Sven de Lange. "Met de Erasmusbrug en onze skyline is er geen mooiere startplek mogelijk dan onze stad. 2023, 2024 of 2025, het maakt mij niet uit, als het maar in Rotterdam wordt georganiseerd."

Rotterdam staat op de pedalen, zegt De Lange:

In 2010 startte de Tour ook in de stad. Toen kwamen er meer dan vierhonderdduizend mensen kijken naar een korte tijdrit die onder meer over de Erasmusbrug ging. "We hebben toen een groot feest gehad in deze stad", aldus de wethouder. "Dat staat bij iedereen nog op het netvlies en dat feest willen we herhalen. En ik denk dat het nog een beetje mooier kan."

Miljoenen

De stad gaat bij ASO, het Franse bedrijf dat de ronde organiseert, kenbaar maken dat ze de start willen organiseren. Daarna moet er geld bij elkaar worden gebracht, om als kandidaat te kunnen meedingen. Hoeveel er nodig is kan de gemeente niet zeggen, maar volgens de wethouder gaat het om miljoenen euro's.

"We gaan er zelf miljoenen in steken, maar we moeten ook geld ophalen bij andere overheden en partners." De stad hoopt dat geld terug te verdienen. "We weten van 2010 dat er heel veel geld terugkomt en dat we er allemaal van profiteren."

In 2015 begon de Ronde van Frankrijk voor het laatst in Nederland; dat was in Utrecht. In totaal startte de Tour zes keer in Nederland.


Marianne Thieme (PvdD) keert waarschijnlijk in februari terug in Kamer

Fractievoorzitter Marianne Thieme van de Partij voor de Dieren herstelt goed van haar ziekte en keert waarschijnlijk in februari terug in de Tweede Kamer. Dat heeft Kamerlid Esther Ouwehand, vervangend fractievoorzitter, bekendgemaakt op het partijcongres in Bussum.

"Het is het eerste congres waar Marianne Thieme helaas verstek moet laten gaan vanwege ziekte. Maar we hebben er alle vertrouwen in dat ze in februari haar werk weer kan oppakken", zei Ouwehand. Wat Thieme mankeert, is niet bekend.

Esther Ouwehand neemt tot Thiemes terugkeer de functie van fractievoorzitter waar. Gedurende het ziekteverlof wordt Thieme in de Tweede Kamer vervangen door Christine Theunissen. Zij zat voor de partij in de Eerste Kamer en was fractievoorzitter in de gemeenteraad van Den Haag.

Internationaal

Ouwehand stond op het partijcongres ook stil bij de groei van de partij sinds de oprichting in 2002, ook internationaal. "Toen dacht men: best een goeie grap, maar dat gaat natuurlijk nooit lang duren."

Twaalf jaar geleden haalde de partij voor het eerst twee zetels in de Tweede Kamer. Op dit moment zijn dat er vijf, en twee zetels in de Eerste Kamer. Wereldwijd heeft de partij achttien zusterpartijen.


Nederlandse politici dragen gele hesjes warm hart toe

Nederlandse politici zijn vol begrip voor de grieven van de gele hesjes - mits geweldloos - die al weken protesteren tegen uiteenlopende zaken. In verschillende Nederlandse steden demonstreerden gisteren naar schatting zo'n 600 mensen, aanzienlijk minder dan in Brussel, Parijs en Bordeaux.

CDA-leider Sybrand Buma vindt dat de politiek in Nederland op de bres moet staan voor mensen die het eind van de maand moeilijk kunnen halen, zei hij vanochtend in Buitenhof.

Hij refereerde aan kostbare milieumaatregelen waarover de gele hesjes in Frankrijk hebben gezegd: "Jullie denken aan het eind van de wereld, wij kunnen het eind van de maand niet halen".

Echte zorgen

"Macron heeft niet nagedacht over het feit dat heel veel gewone Fransen die de maand willen halen, met hun auto van het platteland naar de grote stad moeten. Dat zijn echte mensen met echte zorgen over hun echte leven", zei Buma over de gilets jaunes, die drie weken geleden in Frankrijk begonnen met de protesten.

Overigens stemde de CDA-fractie vorige maand tegen een voorstel van GroenLinks om de energiebelasting zodanig aan te passen dat de lagere inkomens gespaard zouden worden, terwijl grootverbruikers - bedrijven - juist extra belast zouden worden.

Naar aanleiding van het gelehesjesprotest in Nederland toonde premier Rutte begrip voor hun zorgen over de gevolgen van migratie en vluchtelingen, over de kosten van klimaatmaatregelen en over hun inkomen. "We hebben allemaal een geel hesje aan, tot op zekere hoogte", zei hij vrijdag in het wekelijkse gesprek met de NOS.

Volgens 50Plus-voorman Henk Krol maken de Franse gilets jaunes duidelijk dat "menig burger zich niet gehoord voelt door de politiek". "In Nederland staan we nog maar op de drempel", twitterde hij.

PVV-leider Geert Wilders vindt de Nederlandse gele hesjes "in zijn algemeenheid een geweldig goed initiatief", zei hij afgelopen week. "We hebben een kabinet dat met ťťn zetel meerderheid dingen afdwingt die voor de hele bevolking gelden."

Lilian Marijnissen (SP) ziet in Nederland een groep mensen die "hun eerlijke deel opeisen", zei ze in EenVandaag. "En dat kan ik me heel erg goed voorstellen. Dit kabinet beloofde dat iedereen erop vooruit zou gaan. Heel veel mensen merken daar gewoon helemaal niks van, maar ondertussen stijgt wel de zorgpremie, de energierekening, de huren. Dat deugt gewoon niet."


'Macron spreekt morgen met bonden en werkgevers na protesten'

Morgenochtend gaat de Franse president Macron in gesprek met vertegenwoordigers van vakbonden en werkgeversorganisaties. Dat zegt een bron in het Elysťe tegen persbureau Reuters. Verwacht wordt dat Macron morgen ook publiekelijk zijn stilzwijgen doorbreekt en een toespraak zal houden waarin hij stilstaat bij de gelehesjesdemonstraties van de afgelopen weken.

De laatste tv-toespraak van Macron was op 27 november. Daarin zei hij dat hij zijn beleid niet laat bepalen door raddraaiers. Daar kwam hij begin deze week deels op terug, toen zijn regering aankondigde de verhoging op de brandstofbelasting uit te stellen. Ook werd aangekondigd dat de prijzen van elektriciteit en gas voorlopig niet worden verhoogd.

Volgens de bron in het Elysťe wil Macron morgen alle betrokken partijen bij elkaar brengen om het gesprek aan te gaan over hun zorgen en te luisteren naar hun voorstellen om de impasse te doorbreken.

Onderzoek sociale media

Dagblad Le Parisien meldt dat de Franse inlichtingendiensten onderzoek gaan doen naar buitenlandse nepaccounts waarmee mogelijk is geprobeerd de woede van de demonstranten via sociale media aan te wakkeren. De Britse krant The Times schreef eerder dat er mogelijk honderden Russische nepaccounts zijn aangemaakt die erop gericht waren de protestbeweging groter te doen lijken dan zij in werkelijkheid is.

Zo zijn er op Twitter foto's verschenen van betogers die gewond zijn geraakt door toedoen van de oproerpolitie, maar die in werkelijkheid niet aan de betogingen deelnemen.

Catastrofaal

Gisteren gingen ongeveer 125.000 demonstranten in heel Frankrijk de straat op in gele hesjes. Een veelgehoorde reden voor hun protest is de verhoging van de brandstofprijzen, maar ook de hoge werkloosheid, de lage lonen en de plannen om de pensioenleeftijd te verhogen. Gisteren werden 1385 mensen gearresteerd, 135 mensen raakten gewond.

De demonstraties van de gele hesjes zijn volgens de Franse minister van FinanciŽn zeer schadelijk geweest voor de Franse economie. "Het is een catastrofe voor de handel, het is een catastrofe voor onze economie", zei minister Le Maire bij een bezoek aan vernielde winkels in Parijs.

Los van de materiŽle schade, die in de miljoenen loopt, is er ook veel schade door misgelopen inkomsten. De Franse detailhandel zegt ongeveer een miljard euro te zijn misgelopen sinds de protesten begonnen in november. Ook transportorganisaties zeggen zwaar gedupeerd te zijn door de blokkades van snelwegen door gele hesjes.


Van Valerie tot Africa: dit zijn de meest gedraaide nummers op de radio

Het einde van het jaar nadert en dat betekent dat er veel (muzikale) lijstjes uitkomen. Zo bleek dat Nederlandse hiphop in 2018 op Spotify domineerde en dat Africa van Toto een opmerkelijke opmars maakte in de Top 2000 van Radio 2. Vandaag komt daar een lijstje bij: de meest gedraaide nummers op de Nederlandse radio in de afgelopen jaren.

Het Radio 2-programma Bureau Kijk in de Vegte vroeg daarvoor de cijfers op bij auteursrechtenorganisatie Buma/Stemra. Daarbij is naar een beperkte periode gekeken. "We hebben gekeken naar de periode 2005 tot 2017", zegt woordvoerder Harm Groustra in het radioprogramma. "Want dat zijn de gegevens die we terug hebben kunnen vinden."

Er is niet gekeken naar hoe vaak een nummer is gestart. "Maar naar de totale afspeeltijd. Als er een fragment van een liedje is gedraaid telt die uitgezonden lengte ook mee."

In de top 10 staan hits die in dezelfde periode uitkwamen, als Somebody That I Used to Know, I Follow Rivers en Valerie, maar ook liedjes die al veel eerder uitkwamen. Hotel California van de Eagles is het oudste nummer in het lijstje. Daarna volgt Africa van Toto. Een nummer dat dit jaar een opmerkelijke opmars maakte in de Top 2000.