Download overzicht
Software zoeken
Nieuwsgroepen
Dvd ripping
Gratis software
Index Recepten
Eend met wisky
Javascripts
Broncode beveiligen
HTML generator
Kleurencode
Sitemap generator
Pagerank checker
Populariteit
Back-Link checker
Domein leeftijd
Domein status
Educatie index
Rekenen
Nederlands typen
Breuken ( + )
Breuken ( - )
Breuken ( X )
Breuken ( : )
Educatieve links
Galgje
Letterzoeken
Klokkijken
Plofsommen
Topografie
NOS Journaal
NOS radio journaal
Radio
Videoclip zoeken
TV programma zoeken
Comedy zoeken
TV zenders
Torrents
Nu
PCM
Tweakers
Computer idee
Paginanieuws
Nieuws zoeken
Feyenoord
Virusalert
Nos nieuws
Retecool
Nu sport
Webwereld
The-not-so-daily-crap
NOS radio journaal

..::: NOS Radio journaal :::..

Het NOS radio journaal kunt u beluisteren via een popup.
Dus laat de popup toe. ( Het betreft geen reklame, u wordt doorgestuurd! )
Het betreft hier dus een directe link naar de | NOS WEBSITE |.| Klik hier voor NOS TV Journaal!|


Nieuws zoeken in alle dagbladen
( Ook zoeken in archieven! )Nieuws zoeken via zoeknieuws.nl


Nieuws zoeken ( NOS )


NOS RSS reader

Oliestaat Saudi-ArabiŽ stapt in elektrisch rijden

Olieland Saudi-ArabiŽ gaat investeren in elektrisch rijden. Dat past in de koers van het Arabische schiereiland om minder afhankelijk te worden van olie. De lage olieprijs duwde Saudi-ArabiŽ eind vorig jaar al in een recessie.

Het Saudische elektriciteitsbedrijf heeft een overeenkomst getekend met een Japans elektriciteitsbedrijf en de Japanse automerken Nissan en Toyota. Gezamenlijk willen ze in Saudi-ArabiŽ een netwerk van snellaadstations aanleggen. Hoeveel geld er in wordt gestopt door de partijen is niet bekendgemaakt.

Saudi-ArabiŽ drijft op olie-inkomsten, maar de olieprijs stond de afgelopen jaren flink onder druk. Dat heeft het regime doen besluiten de economie voorzichtig te hervormen om minder afhankelijk te worden van olie. Ook wordt het milieu genoemd als argument om in elektrisch te investeren.


1400 migranten op ťťn dag onderschept op Middellandse Zee

Voor de kust van LibiŽ zijn vandaag 1400 migranten onderschept, meldt de Italiaanse kustwacht. Dat gebeurde bij elf missies.

De reddingsdiensten troffen twee lijken aan, waaronder dat van een kind. "Een ondraaglijk gezicht", schrijft de hulporganisatie Proactiva, waarvan medewerkers het kind vonden, op Twitter. De kustwacht en de organisatie geven geen details over doodsoorzaak of onder welke omstandigheden de lichamen zijn gevonden.

Winter

Migranten proberen geregeld met boten de Middellandse Zee over te steken om Europa te bereiken, maar het komt niet vaak voor dat er op een winterse dag zo veel vluchtelingen worden onderschept. In de winter is het weer een stuk slechter dan in het voorjaar en de zomer, waardoor het gevaarlijker is om de oversteek te maken. Veel migranten wachten daarom tot het voorjaar.

Het Italiaanse ministerie van Binnenlandse Zaken zegt dat er dit jaar tot vandaag 974 migranten naar ItaliŽ zijn gekomen. Dat is een daling van 60 procent ten opzichte van vorig jaar. Dat komt waarschijnlijk door een deal die ItaliŽ afgelopen zomer sloot met LibiŽ, om het aantal bootvluchtelingen terug te dringen.


In opspraak geraakte CDA'er uit Dongen begint eenmansfractie

Een CDA-raadslid uit het Brabantse Dongen die verdacht wordt van het doen van valse aangiften, gaat zelfstandig verder. De CDA-fractie heeft politicus Rob Huijben gevraagd op te stappen en zijn zetel op te geven, maar die weigert dat.

De 24-jarige Huijben is naar eigen zeggen in 2013 bedreigd als voetbalscheidsrechter. Drie jaar later zou hij intimiderend zijn aangesproken op een parkeerplaats na een debat in de gemeenteraad over vluchtelingen. Daarna zou de politicus twee dreigbrieven thuis hebben ontvangen.

Het Openbaar Ministerie denkt na onderzoek dat hij alle verhalen heeft verzonnen. Volgens Omroep Brabant moet Huijben zich daarover in het voorjaar verantwoorden bij de politierechter.

Vertrekken

Het CDA vroeg hem vanavond te vertrekken omdat de partij geen vertrouwen meer in hem heeft. Volgens Huijben zelf omdat hij alleen de fractievoorzitter en niet de hele fractie had geÔnformeerd over de lopende strafzaak tegen hem. "Het onderling vertrouwen is geraakt. Deze nare gebeurtenis zorgt voor veel commotie, zowel binnen als buiten onze partij. We kunnen niet anders dan dit besluit nemen", aldus het CDA in een verklaring.

Huijben denkt niet aan opstappen als raadslid: "Ik wil mijn kiezers en achterban blijven vertegenwoordigen in de raad." Hij gaat daarom als eenmansfractie verder onder de naam PRO Dongen. Het is nog onduidelijk of Huijben met zijn nieuwe partij ook met de gemeenteraadsverkiezingen in maart meedoet.


Verdachte uit Tiel opgepakt voor Nieuwjaarsdode in Buren

De politie heeft een verdachte opgepakt voor de dood van een 21-jarige vrouw in de Nieuwjaarsnacht in Buren in Gelderland. Volgens Omroep Gelderland is de verdachte een 46-jarige man uit Tiel.

De vrouw kwam om het leven in haar appartement. Haar lichaam werd gevonden na een brand. Het appartement maakt deel uit van een complex voor begeleid wonen.

Na sectie van het lichaam werd duidelijk dat de vrouw het slachtoffer was van een misdrijf. De brand in haar appartement was aangestoken.

De verdachte is eerder vandaag aangehouden. Hoe de politie hem op het spoor is gekomen, is niet bekend.


VS houdt tientallen miljoenen aan hulpgeld voor Palestijnen achter

De Verenigde Staten betalen ruim de helft van 125 miljoen dollar aan toegezegde financiŽle steun voor Palestijnse vluchtelingen niet. President Trump had begin deze maand al gedreigd om financiŽle hulp aan de Palestijnen stop te zetten.

De Amerikanen betalen jaarlijks zo'n 400 miljoen dollar aan de UNRWA, de VN-organisatie voor hulp aan Palestijnse vluchtelingen. Van het eerste deel van die bijdrage, 125 miljoen dollar, wordt nu maar 60 miljoen overgemaakt. De overige 65 miljoen wordt ter overweging achtergehouden.

De beslissing om tientallen miljoenen aan hulpgelden achter te houden, zou niets met een tweet te maken hebben die de president onlangs stuurde, dat de Palestijnen de Amerikaanse bijdrage niet op waarde schatten. De VS is al decennia de grootste donor van UNRWA en wil dat andere landen meer betalen, een standpunt dat met enige regelmaat door Trump naar voren wordt gebracht.

Het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken heeft in een brief aan de VN-organisatie geschreven dat toekomstige donaties afhangen van hervormingen bij de UNRWA. Het State Department benadrukt dat het niet om een straf gaat voor de Palestijnen.

Jeruzalem

Trump twitterde eerder dat de Palestijnen geen waardering of respect tonen voor de Amerikaanse bijdrage. Zelfs nu de kwestie-Jeruzalem niet meer op tafel ligt, willen ze nog niet praten over vrede, verweet Trump de Palestijnen. En als ze niet willen praten, waarom zou de VS dan nog betalen, vroeg hij zich af.

Trump erkende begin vorige maand Jeruzalem als hoofdstad van IsraŽl en kondigde aan de ambassade vanuit Tel Aviv te verplaatsen, tot ongenoegen van de internationale gemeenschap en grote woede van de Palestijnen. Die zien Oost-Jeruzalem als hoofdstad van een toekomstige Palestijnse staat. Na de bekendmaking waren in het Midden-Oosten hevige protesten tegen het besluit.

Zondag uitte de Palestijnse leider en president Abbas nog forse kritiek op Trump en de VS. Volgens hem heeft IsraŽl de Oslo-akkoorden uit 1994 de nek omgedraaid en is de VS niet meer geloofwaardig als bemiddelaar in het conflict tussen IsraŽl en de Palestijnen.


Antonia zit al jaren op de binnenvaart: er moet wat meer liefde in

"Het was best even zoeken naar de geschikte kandidaten", erkent Antonia de Jong. Zij en haar man Erik waren afgelopen zomer druk op zoek naar personeel voor op hun nieuwe binnenvaartschip. "We hadden de sleutels net binnen. Het nieuwe schip is een stuk langer dan het vorige, dat betekent automatisch dat je meer personeel nodig hebt."

Het gaat goed met het bedrijf van Antonia en Erik; ze hebben nu zes mensen in dienst. En niet alleen bij hen gaat het goed, zo meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek vandaag. Uit cijfers blijkt dat het aantal vervoerde goederen vorig jaar steeg, met ongeveer 3 miljoen ton. Dat brengt het totaal aantal vervoerde goederen in 2017 op ruim 368 miljoen ton.

In het buitenland

Toch heeft de sector al jaren last van een vacatureoverschot. "En dat wordt alleen maar groter", zegt Michiel Konings van de branchevereniging CBRB. "De beroepsopleidingen voor de binnenvaart leveren jaarlijks wel wat nieuwe gekwalificeerden af, maar te weinig om aan de vraag te voldoen." Daarom zoekt de sector steeds meer in het buitenland naar nieuw personeel.

Volgens Antonia speelt er nog iets: het imago van de binnenvaart. Ze ziet het om zich heen: "Veel mensen die de opleiding afmaken, belanden uiteindelijk toch in een andere sector." Hoe dat komt weet ze niet precies, maar ze heeft wel een vermoeden: "Dit is geen vak, maar een manier van leven."

Hoe ziet dat leven er dan uit? Om daar een beeld van te krijgen, legde Antonia haar werkdag voor ons vast in foto's

Ook Antonia - net als haar man Erik geboren in een familie vol binnenvaarders - herkent de drang om iets anders te doen. "Als kind zei ik altijd: ik ga nooit varen! Ik was vrij ondernemend en als kind kan het dan best saai zijn op zo'n schip."

Maar dat gevoel veranderde toen ze ouder werd: "Kinderen varen mee als mast, zeg ik wel eens. Ze hebben niks te doen." Dat is nu totaal anders. Antonia is mede-kapitein, doet onder meer de personeelszaken en kookt elke avond voor de hele bemanning. "Het is heel druk zo'n eigen bedrijf. Maar elke dag is anders, dat maakt het zo leuk."

Het vak heeft volgens Antonia wel "een beetje liefde nodig". Ze benadrukt dat je het zelf gezellig moet maken: "Ons oudste personeelslid zit al 17 jaar bij ons aan boord, dat geeft wel aan hoe leuk het kan zijn. Zeker bij kleine bedrijfjes bouw je echt een band op voor het leven."

Antonia en haar man hebben twee kinderen, van 10 en 13. Die wonen dinsdag tot en met vrijdag in het internaat. "Vrijdag haal ik ze altijd op en rijden we meestal meteen weer terug naar het schip. Soms is dat heen en weer tussen Duitsland en Nederland."

Ze heeft het idee dat veel mensen soms alleen maar kijken naar de negatieve kanten van werken op het schip. "Zij benadrukken dat binnenvaarders soms lang van huis zijn. Maar ze vergeten dat ze daarna vaak drie weken helemaal vrij zijn."

Landschappen

Een ander voordeel van dit werk is volgens Antonia dat het geen 'gewone kantoorbaan' is van negen tot vijf waarbij je iedere dag hetzelfde uitzicht hebt. "We varen door prachtige landschappen. Komende dagen gaan we naar Dillingen in Duitsland."

Het is overigens wel de vraag wanneer ze daar aankomen. "Er is hoogwater voorspeld, dus misschien liggen we een paar dagen stil. Maar dat is geen probleem. Ik heb mijn huis namelijk altijd bij me."


Paus vraagt vergiffenis aan boze Chilenen voor seksueel misbruik binnen Kerk

Paus Franciscus heeft aan het begin van zijn bezoek aan Chili stilgestaan bij seksueel misbruik binnen de Rooms-Katholieke Kerk in het Zuid-Amerikaanse land. Hij zei dat hij pijn en schaamte voelt en vroeg om vergiffenis voor de "onherstelbare schade" die kinderen hebben opgelopen toen zij werden verkracht en aangerand door priesters.

De afgelopen dagen werd er in Chili veel geprotesteerd tegen de komst van de paus. Betogers vinden dat de paus meer moet doen voor misbruikslachtoffers. In Chili zijn veel gevallen bekend van seksueel wangedrag door geestelijken.

Ruim tachtig kerken zijn de afgelopen week aangevallen door boze betogers. Bij een van de kerken werd een brandbom naar binnen gegooid met een pamflet waarop stond: "Paus Franciscus, de volgende bom is voor jou".

Karadima

Het beeld dat Franciscus weinig tegen seksueel misbruik doet, komt voort uit de aanpak van de Chileense priester Fernando Karadima. Hij is schuldig bevonden aan jarenlang misbruik van tienerjongens. Karadima werd door het Vaticaan met pensioen gestuurd en zijn slachtoffers kregen geen compensatie.

De demonstranten nemen het Franciscus kwalijk dat hij een geestelijke tot bisschop heeft gewijd, terwijl die had geprobeerd om het misbruikschandaal van Karadima onder de pet te houden.

Veel Chilenen vinden dat misbruikslachtoffers niet serieus worden genomen door de Kerk en dat er te weinig wordt gedaan om misbruik aan te pakken. "Sorry zeggen is niet genoeg voor een slachtoffer. We willen dat de paus in actie komt", zeiden demonstranten.

Een woordvoerder van het Vaticaan zegt dat de paus mogelijk misbruikslachtoffers in Chili zal bezoeken, zoals hij eerder heeft gedaan in andere landen. Een officiŽle afspraak is er nog niet.

Rondreis

Het bezoek van paus Franciscus aan Chili maakt deel uit van een reis door Zuid-Amerika. Het is de eerste keer dat Franciscus in Chili is, sinds hij in 2013 tot paus werd verkozen.

Het grootste programma-onderdeel van het bezoek aan Chili was een grote openluchtdienst in de hoofdstad Santiago vanmiddag, waarbij 400.000 mensen aanwezig waren. Op de laatste dag staat een ontmoeting met slachtoffers van de dictatuur van Pinochet gepland.

Donderdag reist Franciscus door naar Peru.


Helmondse verwerker van omstreden GenX stilgelegd

Het bedrijf Custom Powders in Helmond mag voorlopig geen GenX meer verwerken. De gemeente wil eerst extra onderzoek doen.

GenX wordt gebruikt bij de productie van anti-aanbaklagen bij pannen. Custom Powders verwerkt GenX voor Chemours in Dordrecht. Eind november werden in het grondwater in Helmond verhoogde concentraties van de giftige stof gevonden. Ook werd GenX aangetroffen in het rioolwater van Aarle-Rixtel en Eindhoven.

Uit een eerste onderzoek van de gemeente is nu gebleken dat de giftige stof bij Custom Powders vandaan komt. Volgens minister Cora van Nieuwenhuizen van Infrastructuur en Waterstaat is onduidelijk waardoor de stof daar terecht is gekomen.

Technische regels

Custom Powers mag mogelijk pas eind februari weer GenX verwerken als er nieuwe technische regels zijn en er genoeg maatregelen zijn genomen om de uitstoot ervan terug te dringen. De gemeente Helmond benadrukt dat er geen risico's zijn geweest.

Volgens Omroep Brabant heeft Custom Powders altijd ontkend GenX te hebben geloosd.


Parachutist, hondentrainer ťn acteur: dit was Venezuela's vijand nummer 1

Opeens was niet president Maduro, maar hŪj de meest besproken man van Venezuela: Oscar Pťrez. De agent van de speciale eenheid stal in juni een overheidshelikopter en gooide granaten op twee regeringsgebouwen. Nu is hij dood, zegt Venezuela.

350 libertad, schreeuwden de letters op het spandoek dat Pťrez uit de helikopter hing, verwijzend naar een artikel in de grondwet dat burgers het recht geeft het parlement te negeren wanneer dat de democratie in gevaar brengt.

Het was een fel protest tegen het regime van president Maduro, die zijn greep op het land steeds verder verstevigde. De Venezolaanse machthebber verklaarde Pťrez prompt tot staatsvijand nummer 1 en 's lands most wanted man.

De 37-jarige Pťrez zette zijn strijd tegen de regering op social media door, maar gisternacht is de klopjacht op de Venezolaanse 007 alsnog tot een ongelukkig einde gekomen in een vuurgevecht met het leger. Venezuela meldt dat Pťrez is overleden.

Het verhaal van Pťrez leest als een James Bond-boek. Hij diende meer dan vijftien jaar als agent en piloot, maar was ook gevechtsduiker, parachutist, hondentrainer, filmproducent ťn acteur. Zo speelde hij in 2015 nog een rol in de Venezolaanse film Suspended Death, waarin een elite-eenheid het slachtoffer van een kidnapping redt.

Op de dag van zijn helikopteraanval, inmiddels ruim een halfjaar geleden, plaatst de actieheld op zijn Instagrampagina een aantal video's waarin hij Venezolanen oproept het land terug te winnen van de regering. Geflankeerd door vier gewapende en gemaskerde mannen staart Pťrez, met zijn priemende blauwe ogen, in de camera.

"We zijn een groep van militairen, politiemensen en burgers", zegt hij in de boodschap waarin hij zijn daad motiveert. Hij wil de regering van 'tiran' Maduro omver werpen.

Het is dan al maanden onrustig in het land. De schappen in de supermarkten zijn leeg, de inflatie is de hoogste ter wereld en er zijn nauwelijks medicijnen. Ruim 90 procent van de bevolking heeft honger en volgens velen is Maduro daarvoor verantwoordelijk. Demonstranten gaan dagelijks de straat op om het aftreden van hun president te eisen, die met harde hand terugslaat.

Hoewel de Venezolaanse veiligheidsdiensten 'terrorist' Pťrez op de hielen zitten, verschijnt hij in juli nog bij een herdenking van de slachtoffers die omkwamen bij de protesten tegen de regering. Hij roept Venezolanen op zich te blijven verzetten. Kort daarna springt Pťrez achter op een motor en verdwijnt hij even snel als hij gekomen is. Terug de anonimiteit in.

Woedend

Langzaam groeit hij uit tot het gezicht van de protesten. Op Instagram blijft hij fel uithalen naar de regering. Op 20 december plaatst hij nog een foto van zichzelf waarop hij zichtbaar woedend staat afgebeeld. "Een duidelijke boodschap aan het terroristische regime van Maduro", schrijft hij eronder.

Gisteren plaatst Pťrez opnieuw een video op Instagram. Al snel volgen er nog dertien. "Ze schieten op ons!", zegt hij. "We schieten niet terug, maar ze blijven ons aanvallen. Ze willen ons doden!" Op de achtergrond klinken geweerschoten, anderen schreeuwen om genade. "Schiet niet, er zijn hier burgers!"

Venezolaanse veiligheidstroepen voeren een grote operatie uit tegen Pťrez en andere leden van de rebellengroep. Ze blijken zich schuil te houden in El Junquito, niet ver van de hoofdstad Caracas.

In zijn laatste filmpje laat Pťrez bijna 140.000 volgers zijn bebloede gezicht zien. Hij zegt dat iedereen in het gebouw op de grond is gaan liggen en dat ze onderhandelen met de ordetroepen. "We gaan onszelf aangeven", schreeuwt hij terwijl het vuren onophoudelijk doorgaat. Nog een keer richt hij zich tot de Venezolanen. Hij zegt dat ze hoop moeten blijven houden in hun strijd tegen Maduro. Daarna blijft het stil.


Zalencentrum Zaandam twee maanden dicht na massale vechtpartij

Een zalencentrum in Zaandam moet op last van de burgemeester acht weken dicht. Aanleiding voor de sluiting is een vechtpartij tijdens een Eritrees feest in de nacht van 25 op 26 december.

Bij het feest waren zo'n 350 mensen aanwezig, van wie velen te veel hadden gedronken. Er ontstonden vechtpartijen, waarbij werd gedreigd met vuurwapens.

De eigenaar besloot het feest te beŽindigen en de zaal te ontruimen toen het uit de hand liep. Een groep jongeren weigerde weg te gaan. De ingeschakelde politie werd door hen bekogeld met flessen, stoelen en stenen. Uiteindelijk werden tachtig agenten ingezet om de EritreeŽrs naar het station te begeleiden.

Onacceptabel

"We hebben dit hoog opgenomen", zegt burgemeester Hamming van Zaanstad. "Het mag niet gebeuren dat een feest zo uit de hand loopt. De agressie en het geweld waar politiemensen vervolgens mee geconfronteerd zijn, is onacceptabel."

De gemeente heeft uitgebreid onderzoek gedaan naar het incident. Daaruit is naar voren gekomen dat de eigenaar van het zalencentrum niet goed was voorbereid op het feest. Daarnaast waren er te weinig professionele beveiligers. De beveiligers die wel aanwezig waren, werkten niet bij een gecertificeerd beveiligingsbedrijf en gedroegen zich volgens de politie niet professioneel. Hun gedrag heeft volgens de gemeente mede geleid tot de escalatie.

Burgemeester Hamming rekent de eigenaar de nalatigheid zwaar aan, zeker omdat het eerder bij een vergelijkbaar feest ook al misging. Hij wil met de sluiting een voorbeeld stellen voor andere ondernemers. "De sluiting is een duidelijk signaal dat je als horecaondernemer verantwoordelijk bent voor wat er in jouw zaak gebeurt", zegt hij.


'Speciaal aanklager Mueller roept Bannon op in Ruslandonderzoek'

Steve Bannon, de voormalige topstrateeg van president Trump, is opgeroepen om te getuigen in het onderzoek van speciaal aanklager Robert Mueller naar mogelijke Russische inmenging in de Amerikaanse verkiezingen, schrijft The New York Times. Bannon heeft volgens de krant een dagvaarding gehad om te verschijnen voor de zogenoemde grand jury. Dat betekent dat hij onder ede wordt gehoord.

Het is, voor zover bekend, de eerste keer dat de speciaal aanklager gebruikmaakt van zo'n dagvaarding om informatie te krijgen van iemand uit de directe kringen rond de president.

'Onderhandelingstactiek'

Volgens de krant kan de dagvaarding een onderhandelingstactiek zijn. Mogelijk biedt Mueller Bannon de mogelijkheid aan om niet voor een jury te verschijnen, maar dan moet hij wel instemmen met een ondervraging door een groep onderzoekers achter gesloten deuren.

Het is niet duidelijk waarom Mueller bij Bannon naar een zwaar middel grijpt om hem te laten getuigen. De speciaal aanklager heeft al tientallen overheidsfunctionarissen geÔnterviewd, maar daarvoor nooit een dagvaarding gebruikt om hen onder ede te laten getuigen.

Boek

Mogelijk heeft de speciaal aanklager dit besloten nadat hij Fire and Fury: Inside the Trump White House had gelezen van Michael Wolff. Daarin noemt Bannon een ontmoeting tussen Donald Trump jr. en de Russen een vorm van hoogverraad. Bij dat overleg met Russische advocaten en lobbyisten zouden ook Trumps schoonzoon Jared Kushner zijn geweest en campagnemanager Paul Manafort. Ze werden gelokt met het vooruitzicht van belastende informatie over de Democratische kandidaat Hillary Clinton.

Steve Bannon heeft dit later ontkend. Hij zou alleen hebben gesproken over Manafort, maar de schrijver houdt vol dat de ontslagen strateeg het zo heeft gezegd.

Inlichtingencommissie

Bannon heeft vandaag achter gesloten deuren een verklaring afgelegd bij de inlichtingencommissie van het Huis van Afgevaardigden, die ook de Russische inmenging onderzoekt in de presidentsverkiezingen in 2016 en de banden tussen het campagneteam van Trump en Rusland.

De inlichtingencommissie komt waarschijnlijk binnen niet al te lange tijd met zijn bevindingen naar aanleiding van de interviews die leden afgelopen tijd hebben gehouden.


Teleurgestelde pulsvissers zien 'gitzwarte uitkomst'

Het totaalverbod voor pulsvisserij dat het Europees Parlement wil, is een zware slag voor de sector in Nederland. De belangenorganisaties Nederlandse Vissersbond en VisNed spreken van "een gitzwarte uitkomst".

Het Europees Parlement stemde vandaag voor een totaalverbod op het vissen met stroomstootjes op tong en schol. Tientallen Nederlandse kotters hebben de afgelopen jaren flink geÔnvesteerd in de nieuwe technologie. Hun Europese ontheffing om te pulsvissen, dreigen ze nu kwijt te raken.

"De vissers moeten technologie van vijftien jaar geleden weer gaan gebruiken. Ze moeten twee keer zoveel brandstof gaan stoken en de kwaliteit van de vis wordt slechter", zegt Pim Visser van VisNed tegen NH Nieuws. "Dit besluit is nog zwarter dan we dachten." Visser waarschuwt dat de uitkomst grote gevolgen heeft voor de vele familiebedrijven in de visserijsector.

De investeringen van Nederlandse vissers in hun apparatuur bedroegen minimaal tonnen. Ze deden dat terwijl de pulsvisserij nog een onderzoeksprogramma was. "Het gaat te ver om te zeggen dat individuele vissers te vroeg investeringen hebben gedaan. Als je buurman meer vis vangt op een goedkopere manier, dan pas je je eigen vismethode aan", zegt Brussel-correspondent Thomas Spekschoor. "We moeten ook niet vergeten dat de Europese Commissie het programma voor de pulsvisserij steeds verlengde."

Wel is de Nederlandse overheid volgens Spekschoor vergeten om de andere Europese landen mee te krijgen met de nieuwe techniek. Bijna 40 procent van de Nederlandse vloot doet aan pulsvissen, in andere landen ligt dat percentage beduidend lager. "Door de effectiviteit van deze manier van vissen jaag je anderen tegen je in het harnas. Zeker als zo'n groot deel van je vloot het doet."

Een van de getroffen vissers is Dirk Kraak die uit het veld is geslagen door het besluit. "De grootste verliezer is de natuur." Kraak investeerde 600.000 euro om zijn twee schepen te voorzien van pulsnetten. "We hebben alle zeilen bij moeten zetten om te innoveren en het brandstofgebruik omlaag te brengen", zei de pulsvisser in radioprogramma Nieuws & Co op NPO Radio 1.

Kraak vraagt zich af in hoeverre het nog zin heeft verder te innoveren. "Ik ga weer terug van een elektrische auto naar een oude diesel", vergelijkt hij de terugkeer van pulsvissen naar vissen met netten. Die netten heeft hij naar eigen zeggen verbrand toen hij overstapte op de nieuwe methode.

Dwaling rechtzetten

De belangorganisaties hopen dat de Europese Commissie, de Landbouw-ministers en het Europees Parlement in een nieuw overleg "de dwaling" recht gaan zetten. "We blijven lobbyen. We moeten de hoop niet opgeven", aldus de strijdlustige Zeeuwse gedeputeerde Jo-Annes De Bat tegen Omroep Zeeland. De provincie Zeeland is momenteel voorzitter van het Bestuurlijk Platform Visserij.

"Tot vorige week zag het er allemaal nog redelijk uit, daarna is het gaan kantelen. Dit besluit is dramatisch en dient alleen de belangen van Franse vissers die achterhaalde technieken gebruiken. Na de aanlandplicht en de komende brexit kan de visserij dit er niet bij hebben", aldus De Bat.

De volgens stap is een onderhandelingsronde met de raad van Landbouwministers. Die wil in ieder geval een flinke inperking van het aantal pulsvissers. Of er een totaalverbod komt is de vraag, maar het zal vrijwel zeker gevolgen hebben voor Nederland. "Op de een of andere manier gaat het de Nederlandse visserijsector financieel raken", zegt correspondent Spekschoor.


Thinka filmt terminale kinderen: dan kunnen ouders de oogopslag nog zien

Wie een dierbare heeft verloren, weet dat herinneringen aan overledenen vervagen. Om terug te kunnen horen en zien hoe ze bewogen, keken en praatten, laten ouders de laatste fase van het leven van hun doodzieke kind vastleggen.

"Hoezeer je je daar ook tegen verzet, herinneringen aan bewegingen van je kind vervagen in de loop van de tijd", zegt Thinka Sanderse in het NOS Radio 1 Journaal. Sanderse maakt, naar eigen zeggen als eerste in Nederland, kosteloos audio- of videoportretten van ernstig zieke kinderen.

Haar idee ontstond toen ze als journalist de 12-jarige botkankerpatiŽnt Chantal volgde voor de regionale omroep NH. Aan het eind van de periode waarin ze radioreportages maakte, overleed Chantal. Haar moeder is blij dat ze via de geluidsfragmenten haar stem nog terug kan horen.

Daarna filmde Sanderse een jongetje dat aan een hersentumor overleed. "Zijn moeder bekijkt de beelden nog heel vaak. Ze vindt het zo fijn om zijn oogopslag nog te kunnen zien."

In een dag proberen Sanderse en andere vrijwilligers van de stichting Living Memories vast te leggen hoe het ernstig zieke kind leeft en bijvoorbeeld met broertjes en zusjes omgaat. "Om te voorkomen dat het een traumatische ervaring wordt, praten we niet over de ziekte of het overlijden dat eraan komt."

Regelmatig krijgt ze de vraag waarom ouders niet zelf een portret maken. Een buitenstaander krijgt andere antwoorden dan een ouder, vertelt Sanderse. "Kinderen zijn vooral bezig met hoe erg het is voor de ouders, ze willen ze in bescherming nemen. Door zo'n ernstige ziekte worden kinderen sneller volwassen."

Jengelen

Sanderse vindt het belangrijk dat de portretten gratis zijn. "Als je een ernstig ziek kind hebt, heb je vaak onverwachts hoge kosten. Ook ben je langdurig en vaak op onverwachte momenten in het ziekenhuis. Werkgevers accepteren dat ongeveer een jaar, daarna is de flexibiliteit weg." Omdat ze het zelf fulltime doet en de stichting kosten maakt, probeert Sanderse via donateurs en sponsors aan geld te komen.

Door haar vrijwilligerswerk beseft ze wat voor een geluk ze heeft met twee gezonde dochters. "Als ik 's ochtends chagrijnig ben en er hangt een jengelende peuter aan m'n been, dan besef ik dat ze dan wel jengelt, maar vooral hoe fijn het is dat ze er is en dat ze gezond is."


Puzzelstukjes compleet: zaak tegen Deense uitvinder kan nu ťcht starten

Uitvinder Peter Madsen was de trots van Denemarken, bekend door zijn zelfgebouwde onderzeeboten en raketten. Vandaag eist het Deense OM levenslang tegen de uitvinder wegens moord op de Zweedse journaliste Kim Wall.

Het OM is ervan overtuigd dat Madsen de Zweedse journaliste Kim Wall vermoordde op de onderzeeboot, het lichaam in stukken zaagde en deze vervolgens in zee gooide om zo bewijsmateriaal te verbergen.

Er is ťťn moment dat bij veel Denen op het netvlies staat gebrand: de Deense onderzeebootbouwer Peter Madsen, zoals altijd gekleed in een groene overal, is net gered op zee nadat zijn zelfgebouwde onderzeeboot Nautilus, 18 meter lang, is gezonken. Vanaf een zeilboot steekt Madsen zijn duim op naar journalisten: "Ik ben okť!"

Met een goudkleurige isolatiedeken in zijn ene hand, een flesje water in de andere, praat Madsen rustig met politieagenten over zijn gezonken onderzeeboot en over de Zweedse journaliste die mee was.

Madsen vertelt dat hij de journaliste de avond ervoor heeft afgezet aan de kade. Op weg naar de politieauto praat Madsen bereidwillig met een Deense tv-journalist, die met hem meeloopt: "Hoe gaat het met je?", vraagt de journalist. "Goed, maar ik ben een beetje triest." "Triest?", vraagt de journalist. "Ja, dat is logisch, het was heel ingrijpend om Nautilus te zien zinken."

De journalist vraagt of Madsen de onderzeeboot weer naar boven kan halen en Madsen vertelt met een bezorgd gezicht dat hij dat betwijfelt omdat het een fortuin zal kosten. "Nu wil ik alleen maar mee met deze politieagenten", zegt hij. De goudkleurige reddingsdeken fladdert in de wind, een cameraman valt er bijna over en Madsen verontschuldigt zich beleefd. Weinigen hebben op dat moment een gevoel van onraad bij Peter Madsen.

Het beeld dat de onderzeebootbouwer in die korte tijd heeft neergezet is die van een aardige, gepassioneerde man, die zojuist de Nautlilus, zijn levenswerk, heeft verloren, maar blij is dat hij zelf nog in leven is. Een man die onthutst is door wat hem is overkomen, maar onder alle omstandigheden de rust bewaart.

De dagen daarna komt een heel ander beeld van de beroemde Deense uitvinder naar voren. Dan wordt duidelijk dat Kim Wall vermist wordt. De politie heeft de camerabeelden bekeken van de plek waar Madsen haar zou hebben afgezet. Niet lang daarna verandert Madsen zijn verklaring: er zou een vreselijk ongeluk zijn gebeurd.

Madsen staat op het dek en houdt het zware luik voor de Zweedse journaliste open. Door de golven glipt het luik uit zijn handen en komt het op het hoofd van Wall terecht. Wall stort naar beneden en is op slag dood. Madsen is in paniek en valt uiteindelijk in slaap. Als hij wakker wordt, besluit hij haar een zeemansgraf te geven en haar lichaam in zee te gooien, aldus de nieuwe verklaring van Peter Madsen.

Veranderende verklaringen van Madsen

Als de torso van Kim Wall bij de kust ten zuiden van Kopenhagen aanspoelt, valt ook deze verklaring in duigen. De longen van Wall blijken lek gestoken en de romp is verzwaard met een stuk metaal om te voorkomen dat deze boven zou komen drijven. Aanvankelijk ontkent Madsen dat hij het lichaam zou hebben verminkt. Maar als de politie in de weken daarna de vijf resterende lichaamsdelen vindt, verandert Madsen opnieuw zijn verklaring. Ja, hij heeft het lichaam verminkt en in zee gegooid. Maar Kim Wall zou door een koolmonoxidevergiftiging zijn omgekomen.

De vondst van alle lichaamsdelen van Wall is belangrijk voor familie en naasten, vertelt de Zweedse rechercheur Johan EsbjŲrnsson, die samen met zijn hond Ben deelnam aan de zoektocht op zee. Maar ze zijn ook essentieel in de komende rechtszaak, die op 8 maart begint. "Zoals zo vaak geldt: geen lichaam, geen zaak", aldus EsbjŲrnsson. "Deze puzzelstukjes zijn nodig om de dader te kunnen veroordelen."


CDA en D66: formatie hield afwikkeling gasschade niet op

Coalitiepartners CDA en D66 ontkennen dat dat het door de lange kabinetsformatie komt dat er nog geen protocol is voor de afhandeling van de schade door de gaswinning in Groningen. Zondag zei premier Rutte in het televisie-programma Buitenhof dat hij dit ook zichzelf verwijt. "Als minister-president ben ik de eerst aan te spreken persoon."

Volgens CDA-leider Buma had de vorige regering de schade kunnen herstellen. "Sinds maart is er geen schade uitgekeerd, terwijl dat wel had gemoeten. Ik vind ook dat dat niet moet, maar het komt niet door de formatie, maar door een lange regeling die uitgevoerd had moeten worden", aldus Buma.

"We moeten zo snel mogelijk alles doen om het vertrouwen bij de Groningers te herstellen. Klachten moeten serieus worden genomen en de schade hersteld", zegt de CDA-leider.

'Te kort door de bocht'

D66-leider Pechtold zegt dat Rutte zelf inmiddels heeft gezien dat zijn uitspraak "iets te kort door de bocht was". Pechtold wil ook dat Groningers gauw geholpen worden, maar benadrukt dat minister Wiebes "niet in een paar weken alles kan veranderen".

De Groningse politiek eist dat premier Rutte en zijn kabinet snel, binnen twee weken, met een goed protocol komen voor de afhandeling van de schade bij aardbevingen.

Vanavond debatteert de Tweede Kamer met minister Wiebes over hoe Groningers met aardbevingsschade gecompenseerd kunnen worden. Dat schadeprotocol is er nog niet. Premier Rutte heeft gezegd dat het er voor begin februari moet zijn.


Koning Filip bezoekt rampplek Antwerpen

De Belgische koning Filip en premier Michel hebben een bezoek gebracht aan de plek in Antwerpen waar gisteren drie panden deels instortten. Twee mensen kwamen daarbij om het leven en veertien mensen raakten gewond.

De koning sprak met hulpverleners en stak hun een hart onder de riem. De brandweer bracht hem op de hoogte van de stand van zaken.

De panden stortten in na een explosie. De oorzaak daarvan is nog niet bekend, maar het Belgische OM zegt dat de eerste onderzoeksresultaten wijzen op een gaslek.

Gas geroken

Een van de bewoners van de panden zei eerder vandaag tegen de Vlaamse omroep VRT dat hij 's ochtends al gas had geroken. "Ik wou de hulpdiensten bellen, maar de huisbaas zegt altijd dat we geen politie mogen bellen, dus ik heb dat niet gedaan", aldus de 28-jarige Diouaene.

Er was vaker gas te ruiken in het gebouw, zegt de man, die bij het ongeluk een aantal ribben brak. De huisbaas zou van de lekkages op de hoogte zijn, maar hij deed er volgens de bewoner weinig aan.

De eigenaar van het pand zegt tegen de VRT dat hij niets wist over een gaslucht. "Ik heb vernomen dat mensen spreken over een gaslek, maar bij mijn weten was alles okť, zowel met de elektriciteit als met het gas."

Puinruimen

De brandweer is nog steeds bezig met het opruimen van het puin. Waarschijnlijk zijn de werkzaamheden in de loop van de avond afgerond.

Daarna wordt de stabiliteit van de naastgelegen gebouwen gecontroleerd. Pas als die in orde is, wordt de straat weer vrijgegeven.


Kabinet doet 'alles' om einde pulsvisserij te voorkomen

Het Nederlandse kabinet probeert in Brussel de invoering van een totaalverbod op de pulsvisserij te voorkomen. Minister Schouten noemt het besluit van het Europees Parlement "onbegrijpelijk" en "een klap voor de vissermannen en de gemeenschappen die erachter zitten".

Een meerderheid van het Europees Parlement hekelt de vooral in Nederland gebruikte manier van vissen, waarbij schol en andere bodemvissen met kleine elektrische schokjes van de bodem worden gelokt. Vooral in Frankrijk wordt gezegd dat de Nederlandse pulsvissers alles weghalen en dat de zee in een "woestijn" verandert.

Zware kettingen

Het Nederlandse kabinet is ervan overtuigd dat de nieuwe techniek juist veel beter is dan het gebruik van zware kettingen, zoals andere Europese vissers veelal doen. Dit blijkt uit onafhankelijk onderzoek, zegt Schouten.

De minister wil Europa overtuigen dat pulsvisserij "een goede manier" is om bodemvissen te vangen. Er komt nog een onderhandelingsronde tussen de Europese Commissie, de EU-ministers van Landbouw en het Europees Parlement.

'Agressieve Franse lobby'

"We gaan er alles aan doen om te zorgen dat de Nederlandse vissers met die innovatieve techniek kunnen blijven vissen", aldus Schouten. Ze denkt dat het Europees Parlement zich heeft laten beÔnvloeden door de Fransen, die een "agressieve lobby" hebben gevoerd tegen de pulsvisserij. Zij gebruiken deze techniek namelijk niet en halen minder vis op. Schouten zegt dat pulsvissen een "hele innovatieve manier van vissen is die ook nog beter is voor het milieu".

De Nederlandse visserij vreest een miljoenenstrop. Ongeveer een derde van de Nederlandse vissersvloot, zo'n tachtig kotters, is overgestapt op pulsvisserij.

Correspondent Thomas Spekschoor verwacht weinig van de lobby van Schouten. "Ze heeft het de afgelopen tijd ook geprobeerd, en dat heeft kennelijk niet gewerkt. Of er een totaalverbod komt is nog een beetje de vraag. Maar het kan ook drastisch worden ingeperkt, zoals de raad van Landbouwministers wil. Het lijkt onwaarschijnlijk dat dit af te wenden is voor de Nederlandse vissers. Dit gaat ze financieel raken."


Steunbetuigingen voor Utrechtse moskee, net als in Culemborg in 2016

De schrik zit er goed in bij bezoekers van de Utrechtse Ulu-moskee. Vorige week zei de lokale PVV-lijsttrekker Henk van Deķn dat hij "bij wijze van spreken" liever had dat hun moskee afbrandt, dan dat het gebedshuis een gebouw wordt waar Utrechters trots op zijn, zoals de Domtoren.

Gisteren deed het moskeebestuur aangifte tegen Van Deķn, die met zijn opmerking zou aanzetten tot discriminatie, haat en geweld. De moskeegangers zijn bang, zei bestuurder Yucel Aydemir vanmorgen in de Volkskrant. Ze wilden weten of de deuren tijdens het bidden op slot gaan. "Sommige ouders durven hun kinderen niet meer naar ons toe te sturen."

Aan de andere kant komen er ook veel steunbetuigingen uit de stad. Aydemir: "Dat is fantastisch. Het versterkt mijn warme gevoelens voor Utrecht, waar ik niet meer weg wil."

Gesterkt door de warmte

Het is een reactie die Hassan Barzizaoua uit Culemborg maar al te goed kent. Ook zijn moskee werd doelwit, maar kon rekenen op veel sympathie uit de samenleving.

Het gebouw waarin de nieuwe moskee van de Gelderse plaats moest komen, een oud zwembad, brandde eind 2016 volledig af. Het pand was niet verzekerd, de schadepost enorm.

Steun kwam snel op gang: de buren stuurden een kaartje en kerken hielden inzamelingsacties. "De hele stad heeft zich gebundeld tegen dit onrecht", zegt Barzizaoua. "We kregen de burgemeester langs. We voelden ons gesterkt door de warmte van de stad."

Voor de Culemborgse moskeebestuurder staat vast dat de brand is aangestoken. "Het gas en de elektriciteit waren afgesloten." Toch wilde hij destijds niet te lang blijven nadenken over wie dit op zijn geweten kan hebben. "Met elkaar waren we sterk genoeg om onze emoties het hoofd te bieden."

Wat daarbij hielp was dat het gebouw nog niet in gebruik was genomen als moskee, waardoor de moslimgemeenschap niet het gevoel had dat er een gebedshuis in brand was gestoken.

Geen verdachten aangehouden

Voor noch na de brand heeft hij een afkeer vanuit Culemborg gemerkt richting de moskee. Het is dan ook niet duidelijk of de vermoedelijke brandstichting een racistische achtergrond had. In dezelfde nacht dat het zwembad afbrandde, gingen ook zes auto's in de buurt in vlammen op.

De politie in Culemborg laat desgevraagd weten nog steeds rekening te houden met brandstichting, maar na meer dan een jaar zijn er nog geen verdachten aangehouden.

Het is alsof de brand de moslims in Culemborg en de andere inwoners dichter bij elkaar heeft gebracht, zegt Barzizaoua. Hij moet denken aan wat een van de buren tegen hem zei. "Het is cru om te zeggen, maar jullie zijn in de brand, uit de brand."

Het moskeebestuur heeft de tekeningen voor de nieuwe moskee bijna af en hoopt voor het eind van dit jaar alle vergunningen rond te hebben. "Als dat lukt, kunnen we volgend jaar beginnen met bouwen."


Macron belooft in Calais: geen nieuwe 'jungle'

De Franse president Emmanuel Macron heeft bij zijn bezoek aan Calais toegezegd dat hij de stroom migranten bij de haven zal verminderen. Ook heeft hij de inwoners van de regio beloofd dat er geen nieuwe "jungle" komt, een kampement van migranten dat in 2016 werd ontmanteld.

Macron is in Calais aan de vooravond van de besprekingen met de Britse premier May. Ze praten donderdag over het vluchtelingenprobleem in het noordwesten van Frankrijk. In Calais verzamelen zich nog altijd migranten uit Afrika en het Midden-Oosten, in de hoop dat ze via de tunnel de oversteek naar Groot-BrittanniŽ kunnen maken.

Volgens correspondent Frank Renout heeft Macron heel duidelijk gemaakt dat er nooit meer zo'n kamp mag komen, waar op het hoogtepunt zo'n 8000 migranten illegaal woonden. Massale politie-inzet moet voorkomen dat er opnieuw zo'n vluchtelingenkamp ontstaat.

De Franse president legde niet alleen de nadruk op de repressieve kant. Hij bezocht een opvangcentrum in Calais en sprak daar met migranten. Hij wees ook op de humanitaire hulp die wordt verstrekt. Renout: "Douches en medische zorg worden betaald en de Franse autoriteiten gaan weer voedsel uitdelen. Dat gaat niet gebeuren op een locatie, om te voorkomen dat daar een nieuw kamp ontstaat. Er komt een mobiel distributiepunt dat zich verplaatst door de regio Calais."

Macron gebruikte zijn bezoek aan Calais ook om een voorschot te nemen op het nieuwe asielbeleid dat hij in februari presenteert. Renout: "Dat wetsvoorstel heeft twee pijlers: er komen snellere procedures en er komt een betere opvang van asielzoekers die mogen blijven. Mensen die illegaal in Frankrijk zijn, economische vluchtelingen bijvoorbeeld, zullen efficiŽnter het land worden uitgezet."

Volgens Macron is dat dringend nodig. "Als iemand, zoals nu, twee jaar op zijn uitzetting moet wachten, dan raakt hij ingeburgerd en dat is niet de bedoeling." De Franse president wil illegalen daarom langer kunnen opsluiten. Nu kan dat nog maximaal 45 dagen, in zijn voorstel moet dat 90 dagen kunnen. Daarna moeten ze ook echt het land uit, is de bedoeling.

Britten laten meebetalen aan grensbeveiliging

Over de inzet van het het gesprek dat Macron donderdag heeft met premier May in Groot-BrittanniŽ was hij duidelijk. De Franse president wil dat Londen meer meebetaalt aan de politie-inzet in Calais. Dat is volgens Macron logisch, omdat een kwart van alle buitenlandse handel van Groot-BrittanniŽ via Calais verloopt. Renout: "Zoals Macron het ziet, zijn de Britten medeverantwoordelijk voor de situatie in Calais, de haven en de omgeving."

Of het pleidooi van Macron voor meer geld gehoor vindt, is nog maar de vraag. Conservatieve politici in Groot-BrittanniŽ hebben al laten weten dat ze het een "absurd idee" vinden meer te moeten betalen voor extra beveiliging van de Franse grens bij de Kanaaltunnel.


Duitse ontvoerde baby gevonden in Betuwe

In Herwijnen, in de Betuwe, is een man aangehouden vanwege de ontvoering van zijn tien maanden oude dochter uit Duitsland. De baby, die ruim twee weken vermist was, werd ongedeerd bij hem aangetroffen. De man is aangehouden. Hij is een 39-jarige vluchteling die in Duitsland woont.

De 18-jarige moeder van de baby is ook een vluchteling en woont in Gransee, ten noorden van Berlijn. Zij meldde op Oudjaarsdag dat de vader van het kind, die in het westen van het land woont, hun dochter Yasmina niet volgens de omgangsregeling had teruggebracht.

Bij het onderzoek naar de vermissing waren meer dan honderd Duitse politiemensen betrokken. Ze hingen onder meer opsporingsposters op in asielzoekerscentra, omdat daar familieleden van de ouders wonen.

Zus

Omdat een van de sporen naar Nederland leidde, werd ook de Nederlandse politie ingeschakeld. Dat leverde zondag de ontdekking van Yasmina en haar vader in Herwijnen op. Ze zaten bij een zus van de man.

Over de achtergrond van de ouders heeft de Duitse politie alleen bekendgemaakt dat ze uit verschillende landen als vluchteling in Duitsland zijn beland en daar een relatie hebben gekregen. Na de geboorte van hun kind gingen ze uit elkaar.