Download overzicht
Software zoeken
Nieuwsgroepen
Dvd ripping
Gratis software
Index Recepten
Eend met wisky
Javascripts
Broncode beveiligen
HTML generator
Kleurencode
Sitemap generator
Pagerank checker
Populariteit
Back-Link checker
Domein leeftijd
Domein status
Educatie index
Rekenen
Nederlands typen
Breuken ( + )
Breuken ( - )
Breuken ( X )
Breuken ( : )
Educatieve links
Galgje
Letterzoeken
Klokkijken
Plofsommen
Topografie
NOS Journaal
NOS radio journaal
Radio
Videoclip zoeken
TV programma zoeken
Comedy zoeken
TV zenders
Torrents
Nu
PCM
Tweakers
Computer idee
Paginanieuws
Nieuws zoeken
Feyenoord
Virusalert
Nos nieuws
Retecool
Nu sport
Webwereld
The-not-so-daily-crap
NOS radio journaal

..::: NOS Radio journaal :::..

Het NOS radio journaal kunt u beluisteren via een popup.
Dus laat de popup toe. ( Het betreft geen reklame, u wordt doorgestuurd! )
Het betreft hier dus een directe link naar de | NOS WEBSITE |.| Klik hier voor NOS TV Journaal!|


Nieuws zoeken in alle dagbladen
( Ook zoeken in archieven! )Nieuws zoeken via zoeknieuws.nl


Nieuws zoeken ( NOS )


NOS RSS reader

Top Poetin en Kim op punt van beginnen

De Russische president Poetin is aangekomen in Vladivostok voor een top met de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un. Die arriveerde gisteren al per gepantserde trein in de Russische havenstad. De reis van Kim was een stuk korter dan die van Poetin, die naar het uiterste zuidoosten van zijn land moest vliegen.

Kim zei na aankomst dat hij hoopt op een "succesvolle en nuttige" ontmoeting met de Russische president. De twee spreken elkaar eerst een-op-een in een universiteitsgebouw in Vladivostok, daarna sluiten functionarissen uit beide landen aan voor verdere gesprekken.

De verwachting is dat het kernwapenprogramma van Noord-Korea een belangrijk gespreksonderwerp zal zijn. De top is voor president Poetin bovendien een mogelijkheid om zijn invloed in de regio te vergroten, schrijven internationale media.

'Kim wil Russische hulp'

Het is de eerste keer dat Kim Jong-un als leider van Noord-Korea een bezoek brengt aan Rusland. Volgens diplomaten zal het Kim op de top vooral te doen zijn om economische hulp van de Russen, na de mislukte top met de Amerikaanse president Trump van twee maanden geleden.

Het is nog wel de vraag of Rusland op economisch gebied iets kan betekenen, het land is gebonden aan de internationale sancties die van kracht zijn tegen Noord-Korea.

Bekijk hier beelden van de aankomst van Kim Jong-un van gisteren:


Amerikaan geŽxecuteerd voor beruchte racistische moord uit 1998

In de Amerikaanse staat Texas is een man ter dood gebracht vanwege de moord op een zwarte man in 1998. De 44-jarige John William King bond het slachtoffer destijds samen met twee andere mannen vast aan een truck en sleepte hem kilometers over de weg.

Daarna dumpten ze het lichaam voor een kerk waar veel zwarte Amerikanen kwamen. Daar vond de politie later ook een aansteker met de letters 'KKK' erin gegraveerd. Volgens het Openbaar Ministerie kozen de daders hun slachtoffer enkel uit vanwege zijn huidskleur.

De moord is een van de beruchtste misdrijven met een racistisch motief in de recente geschiedenis, schrijven Amerikaanse media.

'Dacht over rassenoorlog'

De terdoodveroordeelde kreeg in de gevangenis in Huntsville een dodelijke injectie toegediend, onder toeziend oog van familieleden van het slachtoffer. Bij de gevangenis stonden zo'n twintig mensen die juichten toen de nabestaanden naar buiten kwamen.

King heeft tijdens de rechtszaak altijd volgehouden dat hij onschuldig was, maar volgens het OM was hij lid van een bende die voor witte overheersing was. Hij zou in de gevangenis hebben gezegd dat hij een rassenoorlog wilde ontketenen.

Van de andere daders werd er een geŽxecuteerd in 2011. De ander zit een levenslange gevangenisstraf uit.


Papegaai gepakt die drugsdealers waarschuwde voor politie

In BraziliŽ heeft de politie een papegaai in beslag genomen die drugsdealers waarschuwde voor agenten. Bij het zien van politiemensen riep de papegaai: "Mama, de politie!"

Braziliaanse media schrijven dat het dier werd gevonden bij een inval in een drugspand in de plaats Vila Irm„ Dulce. Volgens de agenten was de papegaai waarschijnlijk speciaal getraind om op de uitkijk te staan.

Het dier is inmiddels de papagaio do trŠfico gedoopt, wat zoveel betekent als de "drugsdealende papegaai". De vogel heeft sinds de inbeslagname geen woord meer gesproken.

De papegaai wordt opgevangen in een dierentuin. Volgens een dierenarts is de vogel vijf jaar oud en kan deze soort wel 70 jaar worden. Er wordt gekeken of het dier in staat is om te vliegen. Indien mogelijk wordt de papegaai losgelaten in de vrije natuur.


Tesla onverwacht diep in de rode cijfers

Na twee kwartalen waarin Tesla voor het eerst sinds lange tijd winst maakte, is de Amerikaanse fabrikant van elektrische auto's in de eerste drie maanden van dit jaar weer in de rode cijfers gedoken. Het verlies is met ruim 700 miljoen dollar veel groter dan analisten hadden verwacht.

Tesla wijt de tegenvallende cijfers aan leveringsproblemen. Zo duurde het door logistieke problemen langer dan gepland om de nieuwe Model 3-auto buiten de Verenigde Staten aan de man te brengen.

Het bedrijf verwacht dit kwartaal een kleiner verlies en denkt in de periode juli tot en met september weer winst te kunnen maken. Tesla houdt vast aan de eerdere verwachting dat er dit jaar tussen de 360.000 en 400.000 auto's worden afgeleverd.

Zelfrijdende robottaxi's

In het laatste kwartaal van vorig jaar nam de winst van Tesla al af, waarop directeur Elon Musk aankondigde een deel van het personeel te ontslaan.

De tegenvallende resultaten komen twee dagen na Musks grootse belofte dat het bedrijf voor het einde van volgend jaar een vloot zelfrijdende 'robottaxi's' heeft.


Onderzoek naar verdachte dood asielzoeker (9) in BelgiŽ

De Belgische politie probeert te achterhalen wat er is gebeurd met een 9-jarige asielzoeker die gisteren dood werd teruggevonden in het opvangcentrum in Broechem waar hij met zijn moeder van 26 verbleef. Mogelijk is hij vermoord; er zijn vijf verdachten opgepakt.

Volgens Belgische media gaat het om een Palestijns jongetje. Hij werd maandagavond laat voor het laatst gezien, toen hij op de fiets door het asielzoekerscentrum reed. Zijn fiets werd al snel teruggevonden, maar het jongetje was spoorloos.

Gisteren werd het gebied rond het azc uitgekamd en het lichaam van de 9-jarige gevonden in een sloot op het terrein.

Verdachte omstandigheden

Het Openbaar Ministerie in Antwerpen zegt tegen omroep VRT dat de jongen onder verdachte omstandigheden is overleden. Wie de vijf verdachten zijn en wat hun betrokkenheid bij het incident is, wil het OM niet zeggen.

Minister De Block van Asiel en Migratie noemt de gebeurtenissen "dramatisch" en hoopt dat er snel duidelijkheid komt over wat er met de jongen is gebeurd. Ook premier Michel betuigde zijn medeleven.


Facebook verwacht miljardenboete vanwege privacyschendingen

Facebook rekent op een boete van tussen de 3 en 5 miljard dollar van de Amerikaanse toezichthouder FTC (Federal Trade Commission) vanwege privacyschendingen. Dat heeft het bedrijf bekendgemaakt bij de presentatie van de kwartaalcijfers.

Het platform vertelt niet bij welke zaak of zaken het de fout in is gegaan. Facebook wilde alleen zeggen dat de FTC onderzoek doet naar het platform en "de manier waarop we werken met gebruikersdata". Naar alle waarschijnlijkheid speelt het dataschandaal rond Cambridge Analytica een grote rol.

Onderhandelingen nog niet klaar

Facebook zegt dat er nog met de toezichthouder wordt onderhandeld over de boete. "De zaak is nog niet klaar en er kunnen geen garanties worden gegeven over wanneer en onder wat voor voorwaarden er een akkoord komt."

Het bedrijf heeft, vooruitlopend op de uitkomsten van het onderzoek, alvast 3 miljard dollar gereserveerd. Facebook heeft in totaal ruim 45 miljard dollar in kas. De kans bestaat dat de veranderingen die het platform van de FTC zal moeten doorvoeren nog veel meer geld gaan kosten.

De toezichthouder onderzoekt sinds vorig jaar of Facebook een afspraak met de instantie uit 2011 heeft geschonden. Het bedrijf beloofde toen na een reeks misstappen om maatregelen te nemen ter bescherming van de privacy van gebruikers.

Het onderzoek van de FTC begon nadat dat gegevens van 87 miljoen Facebookgebruikers zonder hun toestemming in handen waren gekomen van Cambridge Analytica, een databedrijf dat voor het campagneteam van president Trump werkte. Door dit schandaal te laten gebeuren, zou Facebook zijn belofte aan de toezichthouder hebben gebroken.

De onderhandelingen over de boete - en zeker over de hoogte ervan - wijzen erop dat ook de FTC tot die conclusie is gekomen. Of de toezichthouder ook een boete oplegt voor de hack van afgelopen najaar bij Facebook, is onduidelijk.

Grootste FTC-boete ooit

Als het bedrag inderdaad zo hoog uitvalt zou het verreweg de grootste boete ooit zijn die die de Amerikaanse toezichthouder oplegt aan een techbedrijf, schrijft The Washington Post. Google betaalde een paar jaar geleden 22,5 miljoen dollar. In Europa zijn boetes voor misdragingen in deze orde van grootte normaler.

De verwachte boete voor Facebook is dus fors, maar het bedrijf groeit ondertussen door en dus is het in feite een kortlopende kostenpost. De omzet van het bedrijf steeg het afgelopen kwartaal met ruim 25 procent naar 15 miljard dollar. Ook het aantal actieve gebruiker stijgt nog steeds. In totaal gebruiken 2,7 miljard mensen elke maand wereldwijd Facebook of Messenger, Instagram of WhatsApp, diensten die ook in handen van het platform zijn.


Trein ontruimd na botsing met boom op spoor bij Ommen

Bij Beerze in Overijssel is een trein ontruimd die tegen een boom was aangereden op het traject tussen Ommen en MariŽnberg. De boom was door het onstuimige weer omgewaaid en op het spoor terechtgekomen, meldt RTV Oost.

De ongeveer zeventig passagiers zijn uit de Arriva-trein gehaald en met een bus weggebracht. Het is nog niet bekend hoe groot de schade aan de trein is. Spoorbeheerder ProRail is bezig het spoor weer vrij te maken.

Het treinverkeer tussen Ommen en MariŽnberg is in ieder geval tot het einde van de dienstregeling stilgelegd. Op dat deel van het traject worden bussen ingezet.


Waarom nog geen vrouwen als scheidsrechter in de eredivisie?

Het vrouwenvoetbal zit enorm in de lift, maar voorlopig zien we toch nog geen vrouwelijke scheidsrechters bij het profvoetbal, liet de KNVB woensdagochtend weten. Dat roept de vraag op: waarom niet? Want in bijvoorbeeld Duitsland en Frankrijk zijn er wel vrouwen op het hoogste niveau. Zijn er hier geen goede scheidsrechters, is het vak te zwaar of weten ze niet door te dringen in een mannenbolwerk?

"We komen simpelweg vrouwen tekort", zegt assistent-scheidsrechter Nicolet Bakker (35), die zelf twee wedstrijden actief was in de toenmalige Jupiler League. "We hebben gisteren een bijeenkomst gehad, daaruit bleek dat er 4200 mannelijke scheidsrechters waren, tegenover 42 vrouwen. Daar zit het hem al in."

Meer aandacht voor het vak en positieve rolmodellen, zouden volgens haar helpen. "Als je net komt kijken als scheidsrechter begin je onderaan. Dan tref je bij de plaatselijke voetbalclubs allemaal 50-plussers. Als jong meisje moet je dan best wel ballen hebben om overeind te blijven. Ik denk dat meiden daar best wel snel op af kunnen knappen." Ze pleit voor meer begeleiding door de KNVB.

De voetbalbond zegt daar hard mee bezig te zijn. Scheidsrechter Kevin Blom, die het project leidt, vindt het jammer dat het bericht over de vrouwenarbiters vandaag naar buiten kwam, omdat de bond er juist veel tijd in steekt. "Het aantal vrouwelijke scheidsrechters moet omhoog en in de breedte is inderdaad nog veel winst te behalen. Ons beleid is heel simpel, iedereen die presteert op het juiste niveau, daar staan de deuren voor open. Het doel is dat de vrouwen uiteindelijk in het betaald voetbal terechtkomen. Het niveau is er zeker, maar nog geen vrouw is nu zover."

De stap van het amateurvoetbal naar betaald voetbal is een grote uitdaging. Zo moeten de vrouwen aan zware conditie-eisen voldoen om te kunnen promoveren naar de top en is de weg ernaartoe lang. Dat erkent Blom. "Je moet tegenwoordig haast een atleet zijn als scheidsrechter. Maar dat geldt niet alleen voor vrouwen, ook voor jonge gasten. Daar moet je keihard voor werken."

Hoewel het voor vrouwen zwaarder is om de lichamelijke testen te halen, is dat volgens Blom geen probleem, ziet hij bij de vrouwen in het talententraject van de KNVB. "Als je ziet hoe fit die meiden nu zijn, daar is gewoon een knop omgegaan."

Als er in Nederland een vrouw is die kans maakt om een profvoetbalwedstrijd te leiden, is het de 27-jarige Shona Shukrula wel. Ze begon als voetballer bij AFC'34 in Alkmaar, werd daar clubscheidsrechter en belandde binnen mum van tijd in het talententraject van de KNVB.

Tegenwoordig fluit ze in de derde divisie van de amateurs en is de top dichtbij. "Dit zijn de jaren waarop ik door moet pakken, ik ben hartstikke hard aan het trainen, vijf keer per week", vertelt ze. Ambitie genoeg, want naast al dat trainen werkt Shukrula ook fulltime als officier van justitie. Een combinatie die volgens haar "hard werken, maar te doen" is.

De conditietesten voor het betaalde profvoetbal zijn zwaar, maar ze zijn voor Shukrula geen probleem. "Het zijn inderdaad zware testen, maar dat geldt ook voor mannen. Als je wilt meedoen met de grote jongens, moet je ook de jongenstesten halen."

Dat het hard werken is, bevestigt Blom. Hij wil zich niet wagen aan een voorspelling wanneer er een vrouw in de eredivisie de toss doet. "Normaal kijk je bij scheidsrechters van jaar tot jaar en ga je op zoek naar hun plafond. Zelf heb ik ook nooit geroepen; ik ga het betaald voetbal halen, er zijn zoveel hordes te nemen. Dat heeft met fitheid te maken, maar ook met je prestaties. We proberen nu zo goed mogelijk te kijken hoe we ervoor kunnen zorgen, dat vrouw en man, de top kunnen halen."

Imagoprobleem

Fijke Hoogendijk (40), die net als Nicolet Bakker een internationale FIFA-licentie heeft bij de vrouwen, en bij de mannen in de derde divisie vlagt, vindt dat er met het beleid van de bond progressie wordt geboekt, maar ziet ook een belangrijke rol voor de KNVB weggelegd: het verbeteren van het imago. "Ik voetbalde zelf en zag dat de KNVB dat vanaf de tweede klasse en lager in het vrouwenvoetbal vaak scheidsrechters neerzet die eigenlijk niet geschikt zijn. Van die dikke oude mannetjes die in de middencirkel blijven hangen. Als dat het beeld is dat je als vrouw hebt van een scheidsrechter, dan krijg je geen zin in het vak."

Hoogendijk wijst erop dat er nu in Nederland in de hogere klassen van het amateurvoetbal nu zeven vrouwelijke arbiters actief zijn. "En zelfs voor ons als internationals bij de vrouwen is het lastig om het betaald voetbal te halen. Dan is er onder ons nog een handjevol talent en verder zijn er niet veel vrouwen actief in de arbitrage. Dat is zonde, want het zo'n mooi vak, ook juist voor vrouwen. Het is leuk om te roepen: het vrouwenvoetbal doet het zo goed, maar de vrouwenarbitrage loopt echt tien jaar achter. We moeten nu doorpakken."

Nicolet Bakker zegt dat je als vrouw wel je mannetje moet kunnen staan in het veld. "Sommige opmerkingen kunnen wel seksistisch of denigrerend van aard zijn. Ik ben wel bij wedstrijden geweest, waarbij niet alleen het voetbal om te janken was." Maar relativeert ze: "ik heb geen dingen gehoord die me echt diep hebben geraakt". Begeleiding van haar vader, die zelf ook scheidsrechter was, heeft haar goed geholpen, zegt ze.

Ga toch koken

Hoe ervaren de anderen de cultuurverschillen tussen man en vrouw? Hoogendijk vertelt dat ze weleens opmerkingen naar haar hoofd geslingerd als ze een foutje maakt. "Dan zeggen ze bijvoorbeeld: 'ga toch koken'. Maar dat heeft niet veel met mij als vrouw te maken. Als er een assistent met een bril staat, roepen ze: hť blinde. Maar goed, je moet er wel tegen kunnen."

Daarnaast denkt ze dat ze als vrouw over het algemeen juist positiever worden benaderd. "Mannen hebben een of andere kronkel in hun hoofd en hebben het idee dat ze vrouwen niet mogen slaan of uitschelden. Dat helpt. Als een speler over de rode dreigt te gaan, dan leg ik een hand op diens schouder. Ik kan het doen, omdat ik een vrouw ben. Dat werkt de-escalerend, het is een ander soort chemie."

Ook Shona Shukrula ervaart geen problemen. "In de top van de amateurs weten ze steeds beter wie ik ben, en dat ik het gewoon kan. De reacties zijn hartstikke positief, iedereen is eigenlijk onwijs enthousiast."

Terugkomend op de eerste vraag: wanneer zien we de eerste vrouw bij de aftrap? Shona Shukrula is bescheiden over haar toekomst: "Ik moet eerst vlieguren maken, me staande houden bij steeds moeilijkere wedstrijden, op een steeds hoger niveau. Ik ben nu 27 jaar, dus over een paar jaar moet het wel gebeuren. Ik zal er alles aan doen."


UNHCR evacueert honderden vluchtelingen uit kamp bij Tripoli

De vluchtelingenorganisatie van de Verenigde Naties heeft 325 vluchtelingen geŽvacueerd uit een gevangenenkamp ten zuiden van de Libische hoofdstad Tripoli. Volgens de UNHCR was dat nodig, omdat de veiligheid van de vluchtelingen in het geding kwam door gevechten in de buurt.

De vluchtelingen zijn van het Qaser Ben Gashir-kamp overgebracht naar een detentiekamp bij het dorp Azzawya, zo'n 50 kilometer ten westen van Tripoli. Daar is het volgens de UNHCR veiliger.

Directe aanleiding voor het besluit van de UNHCR was een incident gisteren, waarbij twaalf migranten gewond raakten toen zij protesteerden tegen de omstandigheden in het detentiecentrum waar zij verbleven. Wat er precies is gebeurd is onduidelijk, maar de migranten moesten voor behandeling naar het ziekenhuis. Amnesty International wil dat wordt onderzocht of er sprake is van een oorlogsmisdaad.

"Het is nog nooit zo gevaarlijk geweest voor vluchtelingen en migranten in Tripoli als op dit moment", zegt Matthew Brook van de UNHCR-missie in LibiŽ. "Het is van levensbelang dat vluchtelingen die in gevaar zijn worden vrijgelaten en geŽvacueerd."

Angst

Bij een ander detentiekamp in de buitenwijk Tajoura, aan de oostkant van Tripoli, hebben LibiŽrs de deuren geopend, zodat vluchtelingen die vastzaten kunnen vluchten. Maar volgens persbureau Reuters durfde niemand het kamp te verlaten.

"We kunnen nergens heen", zegt een 20-jarige man tegen een verslaggever van het persbureau. De meeste mensen die in het kamp zitten durven volgens Reuters niet weg te gaan uit angst dat ze in gevechten rond de hoofdstad terechtkomen.

Offensief

Begin deze maand startte de Libische krijgsheer Haftar een offensief. Hij wil de door de VN erkende regering in Tripoli omverwerpen. Sindsdien wordt er veelvuldig gevochten bij de Libische hoofdstad.

De UNHCR heeft in de afgelopen twee weken al 825 vluchtelingen en migranten verplaatst vanwege de gevechten. De VN-organisatie wil dat de 3000 mensen die nog vastzitten in kampen ook worden vrijgelaten.

ItaliŽ heeft de Europese Unie gevraagd om een plan van aanpak te maken voor als er een vluchtelingenstroom op gang komt door de gevechten in LibiŽ.


Examenopgaven vmbo uit auto docent gestolen

Vorige week vrijdag zijn uit een auto van een vmbo-docent eindexamendocumenten gestolen. Het gaat om opgaven en correctierichtlijnen voor de centraal schriftelijke en praktische examens Zorg en Welzijn, zowel voor de beroepsgerichte leerweg (bb) als de kaderberoepsgerichte leerweg. Dat schrijft minister Slob van Onderwijs aan de Tweede Kamer.

Vermoedelijk waren de daders niet op de examenstukken uit; behalve de auto van de docent waren ook andere auto's opengebroken. Het gevolg is wel dat deze opgaven niet meer gebruikt kunnen worden.

De afnameperiode loopt van 1 april tot en met 5 juli. Voor de examens zijn twee sets opgaven in gebruik: een rode en een blauwe versie. De circa 150 scholen die de rode versie gebruikten en de examens nog niet hadden afgerond, moeten nu op de blauwe versie overstappen, schrijft Slob.


Dallas-acteur Ken Kercheval - 'Cliff Barnes' - overleden

De Amerikaanse acteur Ken Kercheval is op 83-jarige leeftijd overleden. Hij werd ook in Nederland in de jaren 80 bekend door zijn rol in de tv-serie Dallas, waarin hij het personage Cliff Barnes vertolkte. Hij was de eeuwige tegenstrever van de kwaadaardige hoofdpersoon, de oliemagnaat J.R. Ewing, gespeeld door Larry Hagman. Dallas haalde destijds in Nederland hoge kijkcijfers.

Hagman en Kercheval waren de enige twee acteurs die alle veertien seizoenen dat Dallas in de VS werd uitgezonden meespeelden in de serie over geld, macht en familie-intriges. Als kijkers hem vroegen wanneer Cliff Barnes eindelijk J.R. te grazen zou nemen, antwoordde Kercheval steevast: "Komende vrijdagavond!"

Hij begon zijn loopbaan in de jaren 60 op Broadway en speelde (bij)rollen in een groot aantal Hollywoodfilms waaronder Network van Sydney Lumet, F.I.S.T met Sylvester Stallone in de hoofdrol en Rabbit, Run naar een boek van John Updike. Voor televisie trad hij onder meer op in de series The Love Boat, Murder, She Wrote en ER.

Kercheval was een zware roker en leed in de jaren 90 aan longkanker. Er werd toen een deel van zijn long verwijderd.


Nu twee PVV-fracties in Provinciale Staten Zeeland

De PVV in de Provinciale Staten van Zeeland heeft twee fracties, nadat oud-fractievoorzitter Peter van Dijk uit de oorspronkelijke PVV-fractie is gezet. De gezamenlijke Zeeuwse PVV-fracties beschuldigen hem onder meer van het uiten van doodsbedreigingen.

De oorspronkelijke tweekoppige fractie bestaat nu alleen uit Vincent Bosch, die daarmee automatisch ook fractievoorzitter is. Maar de weggestuurde Van Dijk bezet ook een Statenzetel en noemt zich eveneens fractievoorzitter van de PVV.

Partijleider Geert Wilders wil geen keuze maken tussen de twee Zeeuwse Statenleden zolang de onderzoeken naar Van Dijk nog lopen.

Twee onderzoeken

De gezamenlijke PVV-fracties in Zeeland beschuldigen Van Dijk in een manifest van wantrouwen onder andere van het uiten van doodsbedreigingen, het bevoordelen van familieleden en misbruik van partijgeld.

Tegen hem lopen momenteel twee onderzoeken: het Openbaar Ministerie onderzoekt de aangifte van doodsbedreigingen en de provincie Zeeland onderzoekt of Van Dijk partijgeld heeft misbruikt.

Omroep Zeeland schrijft dat beide mannen gisteren afzonderlijk hebben gesproken met Wilders. Allebei zeggen ze diens volledige steun te hebben. Bosch begrijpt dat Wilders nog geen besluit wil nemen. "Geert Wilders wil niet zomaar Van Dijk buiten zetten", zegt Bosch. "Hij wil niemand op straat zetten voordat onomstotelijk vaststaat dat er tegen de regels is gehandeld."


420 euro boete voor belediging president Poetin

Een nieuwe Russische wet die beledigen van autoriteiten strafbaar stelt, heeft een eerste slachtoffer gemaakt. Een 34-jarige man is tot een boete van 30.000 roebel (420 euro) veroordeeld omdat hij president Poetin heeft beledigd. Dat was twee dagen nadat de wet van kracht was geworden.

Volgens de in Russisch nieuws gespecialiseerde nieuwssite Meduza komt de 34-jarige Joeri Kartyzjev uit de omgeving van Novgorod. Hij noemde Poetin op het sociale medium VKontakte "een ongelooflijke idioot".

Gevangenisstraf

In Rusland verschijnende Engelstalige media houden het op "a fantastical f...head", vermoedelijk omdat ze bang zijn dat ze ook vervolgd worden.

Vooralsnog pakt de wet anders uit dan de regering moet hebben bedoeld. Een tweet met hashtag #Putinisafantasticalf...head was vanmiddag 5000 keer gedeeld. Ook posten Russen foto's van zichzelf met een bord met opschriften als "Bedankt Poetin voor dure medicijnen", "Bedankt Poetin voor wurgende belastingheffingen" en "Bedankt Poetin voor leven op krediet".

Wie voor het eerst in de fout gaat kan onder de nieuwe wet een boete van maximaal 300.000 roebel krijgen, ongeveer acht keer het gemiddelde maandloon. En wie de wet daarna opnieuw overtreedt, kan tot een gevangenisstraf van twee weken worden veroordeeld.


?Haatprediker? niet onder de indruk van mogelijk inreisverbod

De omstreden predikant Steven Anderson uit Arizona laat zich niet afschrikken door een mogelijk inreisverbod. Meerdere partijen in de Tweede Kamer willen niet dat hij wordt toegelaten tot Nederland vanwege zijn uitspraken over lhbt'ers, zo bleek vandaag. "Ze gaan hun gang maar. Ik weet niet waar ze bang voor zijn. Misschien voor de waarheid?", laat Anderson weten in een telefonisch interview met de NOS.

Anderson wil op 23 mei in Amsterdam prediken. De exacte locatie van de samenkomsten wil hij geheim houden. "Als ik dat vertel, dan komen alle homoseksuelen protesteren", aldus Anderson. "Ik kom helemaal niet naar Nederland om te prediken over homoseksualiteit. Ik verzorg 156 preken per jaar, maar de media richten de aandacht vooral hier op."

Zijn mening over homoseksualiteit blijft desgevraagd ongewijzigd. "Ik geloof dat alle homoseksuelen moeten worden geŽxecuteerd. Dat staat in de Bijbel."

Het idee om naar Nederland af te reizen is ontstaan na een zendingsreis op Aruba vorig jaar. Anderson kwam daar een aantal Nederlanders tegen die hem vroegen om eens in Amsterdam te komen spreken. Daarna is de voorganger van de Faithful Word Baptist Church, die zo'n 375 leden heeft, gaan kijken naar zijn online publiek. "In Nederland wonen veel luisteraars van mijn preken. Het doel van deze reis is om een aantal van hen te ontmoeten. Daarnaast willen we ook deur-tot-deur gaan evangeliseren."

Trein naar Amsterdam

Belangenorganisatie COC Nederland roept staatssecretaris Harbers van Justitie en Veiligheid op de predikant als ongewenste vreemdeling de toegang tot Nederland te weigeren.

Eerder werd hem al de toegang ontzegd tot het Verenigd Koninkrijk, Botswana, Jamaica en Zuid-Afrika. De voorganger is daar niet van onder de indruk. Hij zegt zelfs te profiteren van de negatieve aandacht.

"Toen Zuid-Afrika mij de toegang ontzegde, verdrievoudigde mijn online publiek in dat land. Als ik ergens niet binnenkom, zijn er nog tientallen landen waar ik wel heen kan. En anders bereik ik mijn publiek wel vanuit Tempe, Arizona."

Toch gaat Anderson door met de voorbereidingen van zijn reis naar Nederland. Hij verwacht geen problemen aan de grens. "Ik stap niet in het vliegtuig naar Nederland. Ik ben daarvoor al in Europa en pak gewoon de trein naar Amsterdam."


Geduld Arib is op: er moet nu informatie komen over renovatie Binnenhof

Het dagelijks bestuur van de Tweede Kamer ergert zich aan de trage informatievoorziening door staatssecretaris Knops over de renovatie van het Binnenhof-complex. Kamervoorzitter Arib heeft namens het presidium een briefje naar Knops gestuurd met het verzoek om voor 17.00 uur vanmiddag te reageren op een begin april gestuurde brief en een conceptverslag van een gesprek met een topambtenaar.

In de brief van 3 april uiten Arib en rest van het dagelijks bestuur hun grote zorgen over de voortgang van het renovatieproject. Het presidium wil ook weten waarom Knops twee architectenbureaus wil laten werken aan deze complexe renovatie.

Het Kamerbestuur denkt dat het een groot risico is als er "twee kapiteins op ťťn schip" zitten. "Tot onze spijt is er tot op heden nog geen schriftelijke reactie ontvangen", schrijft Arib.

Niet openbaar

Dat geldt ook voor een gesprek dat het presidium op 26 maart had met topambtenaar Bertham, die verantwoordelijk is voor het Rijksvastgoedbedrijf (RVB). "Ondanks meerdere ambtelijke verzoeken is hier tot op heden ook geen reactie op gekomen."

Het is onduidelijk of Knops voor 17.00 uur de gevraagde informatie heeft gegeven. Brieven aan het presidium hoeft de staatssecretaris niet openbaar te maken, net zo min als een verslag van een overleg.


Japan op de pijnbank voor gedwongen sterilisaties

Japan gaat slachtoffers van gedwongen sterilisatie compenseren. In het land werden vorige eeuw in ieder geval 16.500 mensen zonder toestemming onvruchtbaar gemaakt.

Bijna vijftig jaar lang, van 1948 tot 1996, had Japan een overheidsprogramma dat de geboorte van zogenaamde 'inferieure kinderen' moest voorkomen. "Veel van de slachtoffers waren lichamelijk of verstandelijk gehandicapt, anderen hadden gedragsproblemen of psychische aandoeningen", zegt correspondent Kjeld Duits. "En het bleef niet beperkt tot sterilisatie, maar het gaat soms ook om gedwongen abortus. En heel triest: slachtoffers wisten vaak niet eens dat ze gesteriliseerd waren, dat ontdekten ze vaak jaren later."

De ingreep werd bij vrouwen vaak na een bevalling uitgevoerd, of onder het valse voorwendsel van 'een onderzoekje naar de eierstokken'. De slachtoffers van Japan's Eugenetica Beschermingswet krijgen nu naast excuses, ongeveer 25.000 euro toegekend van de overheid.

De meest omstreden eugenetica-wetten waren er in nazi-Duitsland, maar daarbuiten is Japan niet het enige land dat een soortgelijk sterilisatieprogramma had tot ver na de Tweede Wereldoorlog.

Sterker nog: in veel democratische landen was gedwongen sterilisatie lange tijd legaal. "Dertien landen hadden dit soort wetten al voor de oorlog, en het duurde tientallen jaren voor ze allemaal afgeschaft werden", zegt Jean-Jacques Amy, professor aan de Vrije Universiteit Brussel. "En het kostte nůg meer tijd voor de landen erkenden dat daarbij rechten van de mens geschonden werden en ook hun excuses aanboden."

Hij deed meerdere onderzoeken naar dit onderwerp. "Neem de Verenigde Staten, Canada en ogenschijnlijk vooruitstrevende landen als Zweden en Denemarken - allemaal hadden ze sterilisatieprogramma's voor ťn na de oorlog."

Aan het eind van WO II werd de nazi-wetgeving, en dus ook die over eugenetica en sterilisatie, direct afgeschaft. "In Duitsland en Oostenrijk verbeterde de situatie daardoor het snelst", zegt Amy. "Maar andere landen bleven achter. In het belang van 'een gezonde bevolking' ging gedwongen sterilisatie gewoon door."

De Verenigde Staten was in 1907 het eerste land ter wereld dat onder dwang burgers onvruchtbaar maakte. Tot 1979 werden ongeveer 65.000 mensen gesteriliseerd. Zo moest voorkomen worden dat arme burgers en geestelijk beperkten kinderen konden krijgen.

Ook in Zweden bleef een wet op gedwongen sterilisatie tot diep in de jaren zeventig van kracht. "Daar zijn, op een veel kleinere bevolkingsgroep, ongeveer evenveel mensen onvruchtbaar gemaakt als in de Verenigde Staten", zegt Amy. "Gedwongen sterilisatie vond plaats op de breedst mogelijke schaal: bij mensen met overdraagbare, genetische aandoeningen of neigingen tot alcoholisme of depressies. Maar ook bij zwervers of vrouwen die eerder een abortus hadden ondergaan."

"En het opvallende: er waren geen dokters die weigerden de behandelingen uit te voeren, integendeel; ze verleenden juist hun actieve medewerking. Bovendien waren er nauwelijks mensenrechtenorganisaties die er een probleem van maakten. Dat gedwongen sterilisatie tot in 1976 plaats kon vinden, heeft er alles mee te maken dat er tot die tijd nauwelijks weerstand tegen was."

Excuses

Erkenning, excuses en compensatie kwamen in veel landen pas vele jaren later, vaak nadat mensen hun verhaal in de openbaarheid brachten. Zo bood de gouverneur van de Amerikaanse staat North Carolina in 2002 onder druk van slachtoffers publieke excuses aan, en stelde het een dikke tien jaar later 10 miljoen dollar beschikbaar voor de 7600 onder dwang gesteriliseerden in de staat.

In Zweden werden de feiten over de omstreden sterilisatiewetten in de doofpot gestopt, tot in 1997 een journaliste onthulde dat het land massaal inwoners had laten steriliseren. Zweden schrok op van de openbaring, volgens de krant had alleen nazi-Duitsland een strenger sterilisatiebeleid. Slachtoffers kregen twee jaar later, in 1999, 41.000 gulden gecompenseerd.

In Japan werden de cijfers vorige eeuw al openbaar gemaakt, maar excuses of erkenning kwamen er nooit. "Er werd altijd gezegd dat volgens de wet was gehandeld", zegt correspondent Kjeld Duits. "Tot nu." Slachtoffers hebben nu vijf jaar de tijd om zich aan te melden voor de compensatie.

"Het zal ongetwijfeld zwaar zijn voor de slachtoffers om door die ambtelijke molen te moeten", zegt Duits. "Dit is een open wond in Japan."


Oost-OekraÔners krijgen makkelijker Russisch paspoort

Rusland maakt het makkelijker voor inwoners van de door separatisten bezette gebieden in Oost-OekraÔne om Russisch staatsburger te worden. President Poetin heeft een decreet getekend waarin staat dat mensen die in Donetsk en Loehansk wonen met een versimpelde procedure een Russisch paspoort kunnen krijgen.

In OekraÔne is woedend gereageerd op het besluit. Minister Klimkin van Buitenlandse Zaken noemt Poetins decreet een nieuwe fase in de bezetting van Oost-OekraÔne. "Ik roep OekraÔense burgers in de door Rusland bezette gebieden op om de Russische paspoorten te weigeren", schrijft hij op Twitter.

De ambassadeur van OekraÔne bij de Verenigde Naties heeft de VN-Veiligheidsraad gevraagd om over het decreet te praten. Volgens hem is het een grove schending van een vredesakkoord uit 2015.

De bekendmaking van Poetin komt op een moment van machtsluwte in OekraÔne. Afgelopen weekend verloor president Porosjenko de verkiezingen, maar hij maakt pas volgende maand plaats voor zijn opvolger, Volodymyr Zelensky.

Zelensky heeft tijdens de verkiezingscampagne gezegd dat het vreedzaam beŽindigen van de burgeroorlog in Oost-OekraÔne zijn hoogste prioriteit heeft.

Poetin zei na de verontwaardigde reactie van Kiev dat het niet zijn bedoeling is om de nieuwe OekraÔense regering in de problemen te brengen. Hij zei dat hij het decreet heeft uitgevaardigd uit humanitair oogpunt. Volgens de Russische president lijden de bewoners van Donetsk en Loehansk en worden hun mensenrechten geschonden.

Reactie VS

Maar de Amerikaanse ambassade in Kiev veroordeelt de stap van Poetin en noemt het een destabiliserend decreet. "De Krim is OekraÔens. Donetsk is OekraÔens. Loehansk is OekraÔens", schrijft de ambassade op Twitter. "Wij bevestigen onze steun voor de OekraÔense soevereiniteit en territoriale integriteit."


Loopbrug geÔnstalleerd tussen torens Haarlemse kathedraal

In Haarlem is tussen twee torens van de kathedrale basiliek Sint Bavo een loopbrug geÔnstalleerd. De zestig meter hoge loopbrug is onderdeel van een speciale tijdelijke route door de kerk, die onder de naam 'Klim naar het Licht' wordt opengesteld voor publiek.

Buurtbewoners zien hoe de brug met een kraan tussen de torens wordt geplaatst:

"We hopen dat tienduizenden mensen van het uitzicht en van de kathedraal komen genieten. Dat ze zien hoe prachtig hij is", zegt mede-organisator Gerjon Rooker tegen NH Nieuws. De Sint Bavo is net gerestaureerd en hoopt op deze manier meer bezoekers te trekken.

Van 1 mei tot en met 31 juli kunnen beide torens van de tussen 1895 en 1930 gebouwde kathedraal van binnenuit beklommen worden. De Sint Bavo is, na de Sint Jan in Den Bosch, de grootste rooms-katholieke kerk van Nederland.


Nieuwe populaire app in China: propaganda voor Xi of kennisverrijking?

President Xi Jinping is nooit ver weg in China. Nu nestelt Xi zich ook in de broekzak van menig Chinees. "Als ik even niks te doen heb, volg ik via deze app het nieuws of kijk ik video's", zegt Cheng Ran, een 24-jarige student aan de Mijnbouwuniversiteit in Peking, over het nieuwste propagandaplatform van de Communistische Partij.

Volgens Chinese media is de app in de afgelopen maanden al 100 miljoen keer gedownload. Daarmee is Xuexi Qiangguo een van de populairste downloads van het moment in China. De naam staat voor 'studeer en versterk het moederland'. Maar in xuexi, wat zich strikt genomen laat vertalen als 'studeren', zit ook een verwijzing verstopt naar de president. Studeer Xi, of, vrijer vertaald: 'studeer Xi's gedachtegoed en versterk het moederland'.

Binnen de app kunnen gebruikers lezen over Xi's laatste speeches, komt het laatste nieuws van de Chinese staatsmedia binnen en kunnen statusupdates gedeeld worden met vrienden, familie en collega's. "Hier zie je het bezoek van voorzitter Xi aan Chongqing, waar hij een armoedeproject heeft bezocht", zegt Cheng. "Dat is onderdeel van het grotere doel van de partij om in 2020 een gemiddeld welvarende samenleving te creŽren", vertelt hij, terwijl hij door de app scrollt in een parkje op de universiteitscampus.

Bekijk hier de reportage van onze correspondent Sjoerd den Daas over de app:

Vrijblijvend is gebruik van de app, die toegang eist tot de microfoon, foto's en contactenlijst in de smartphone, allerminst. Partijkaders in verschillende delen van het land hebben hun leden op het hart gedrukt dat de app "op alle niveaus" moet worden omarmd.

Dat verklaart het overgrote deel van de downloads: China telt circa 90 miljoen partijleden. Maar niet iedereen omarmt de app. Op het zwaar gecensureerde Weibo, China's Twitter, verschijnen berichten van gebruikers die klagen nadat hun superieuren hen onder druk hebben gezet de app actief te gaan gebruiken.

Zo ook binnen het bedrijf van Weibo-gebruiker Yiqiedouguanyuzhege. "Mijn bedrijf dwingt partijleden om de Qiangguo-app te downloaden", luidt de post, verwijzend naar een brief waarvan de authenticiteit niet kon worden vastgesteld. "Is het niet misselijkmakend om dit soort dingen vandaag te dag te forceren? Worden we gehersenspoeld?"

Een andere gebruiker, onder het pseudonym Lunanaynzjj, meldt dat 'vrienden met een partijachtergrond' enthousiast met elkaar discussiŽren hoe ze hun scores kunnen opkrikken.

Via het officiŽle Weibo-kanaal laat het Bureau voor Publieke Veiligheid (BPV) in ‹rŁmqi, hoofdstad van de onderdrukte provincie Xinjiang, weten dat alle politieagenten in de stad de Qiangguo-app dienen te downloaden. "Er is een leerkoorts ontstaan, waarbij politieagenten met elkaar de strijd aanbinden op de app", zo beweert het BPV in de post op Weibo. Middels quizjes wordt de partijstof die in de app voorbijkomt namelijk getoetst. Resultaten daarvan konden tot voor kort gedeeld worden met de baas.

Daarnaast kunnen topscores op steeds meer plekken worden ingeruild voor freebees. Korting op je diner bijvoorbeeld, een bak popcorn in de bioscoop of extra data voor je mobiele telefoonabonnement. "Als iemand zonder banden met de partij val ik daarbuiten", schrijft Lunanaynzjj. "In het nieuwe tijdperk is het gat tussen partijleden en de rest van het volk groot", verwijst de gebruiker cynisch naar het gedachtegoed van president Xi Jinping, dat vorig jaar in de grondwet werd opgenomen.

De kritiek heeft ertoe geleid dat de publieke ranglijstjes, waarin gebruikers scores van mede-collega's of studenten konden bekijken, inmiddels uit de app zijn verwijderd. Een verklaring is niet gegeven, maar het ligt voor de hand dat de autoriteiten de publieke opinie rondom de app actief proberen te sturen. Het overgrote deel van de reacties op Weibo blijft dan ook onverminderd positief. "Ik gebruik de artikelen en videomateriaal iedere dag als studiemateriaal", zegt gebruiker Yundandanfengyouqin. "De app is onderdeel geworden van mijn leven." Een mening die gedeeld wordt in veel van de actieve commentaren op Weibo. "De Qiangguo-app zit vol met pareltjes."

Terug op de Mijnbouwuniversiteit speelt een aantal studenten een potje basketbal. "Ja, ik heb de app ook gedownload", zegt student He Jinzhi, die zegt inmiddels zo'n honderd punten te hebben verzameld. "Leuk is niet het goede woord, het is vooral een goede manier om je kennis te verrijken", zegt hij, waarna zijn medestudenten hem de bal weer toewerpen. Student Cheng Ran heeft er begrip voor dat sommige studenten liever basketballen, een biertje drinken, of videogames spelen.

"Dat is ook leuk. Maar ik vul mijn vrije momenten liever in met het leren over de partij en de rijke geschiedenis van ons land, om de geest te verrijken."


'Meeste zelfmoordterroristen Sri Lanka hoogopgeleid'

De aanslagen in Sri Lanka, waarbij minstens 359 mensen omkwamen, zijn gepleegd door overwegend hoogopgeleide Sri Lankanen. De meesten van hen komen uit families uit de middenklasse of hogere middenklasse, zegt de Sri Lankaanse onderminister van Defensie Wijewardene. "Ze zijn financieel best onafhankelijk en hun families zijn financieel best stabiel. Dat is dus zorgelijk."

Wijewardene denkt dat sommige van de negen zelfmoordterroristen in meerdere andere landen hebben gestudeerd. Zo zou een van hen een opleiding in het Verenigd Koninkrijk hebben gevolgd en daarna mogelijk in AustraliŽ hebben doorgestudeerd.

'Heel flink huis'

Een van de aanslagplegers was de eigenaar van een koperfabriek in een buitenwijk van de hoofdstad Colombo. Gisteren werden daar negen werknemers gearresteerd.

De terrorist woonde in een witte villa met allerlei balkons en pilaren in een rijke buurt van Colombo. De omgeving is afgezet met geel-zwart lint en tegenover het huis staan drie politieagenten, zegt verslaggever Jeroen de Jager. "Het is echt een heel flink huis van een rijke Sri Lankaan. Twee andere aanslagplegers waren de zonen van een van de rijkste zakenmannen van Sri Lanka."

Ook verslaggever Lex Runderkamp ging kijken bij zijn woning en in zijn fabriek:

De terroristen komen volgens onderminister Wijewardene van een afsplitsing van de National Thowheeth Jama'ath (NTJ), die eerder door de regering verantwoordelijk werd gesteld voor de aanslagen.

Een van de negen terroristen is een vrouw. Een ander is nog niet geÔdentificeerd. Eerder spraken de autoriteiten van zeven aanslagplegers.

Nog niet 'volledig onder controle'

Mensen worden opgeroepen om waakzaam te zijn, omdat er nog "een paar mensen buiten kunnen zijn". Wijewardene denkt dat ze de situatie over een paar dagen "volledig onder controle" zullen hebben.

Twee van de aanslagplegers, onder wie de leider van de groep, is te zien in deze nieuw vrijgegeven video in de lift van het Shangri-La Hotel: