Download overzicht
Software zoeken
Nieuwsgroepen
Dvd ripping
Gratis software
Index Recepten
Eend met wisky
Javascripts
Broncode beveiligen
HTML generator
Kleurencode
Sitemap generator
Pagerank checker
Populariteit
Back-Link checker
Domein leeftijd
Domein status
Educatie index
Rekenen
Nederlands typen
Breuken ( + )
Breuken ( - )
Breuken ( X )
Breuken ( : )
Educatieve links
Galgje
Letterzoeken
Klokkijken
Plofsommen
Topografie
NOS Journaal
NOS radio journaal
Radio
Videoclip zoeken
TV programma zoeken
Comedy zoeken
TV zenders
Torrents
Nu
PCM
Tweakers
Computer idee
Paginanieuws
Nieuws zoeken
Feyenoord
Virusalert
Nos nieuws
Retecool
Nu sport
Webwereld
The-not-so-daily-crap
NOS radio journaal

..::: NOS Radio journaal :::..

Het NOS radio journaal kunt u beluisteren via een popup.
Dus laat de popup toe. ( Het betreft geen reklame, u wordt doorgestuurd! )
Het betreft hier dus een directe link naar de | NOS WEBSITE |.| Klik hier voor NOS TV Journaal!|


Nieuws zoeken in alle dagbladen
( Ook zoeken in archieven! )Nieuws zoeken via zoeknieuws.nl


Nieuws zoeken ( NOS )


NOS RSS reader

Gerrit Zalm commissaris bij geplaagde Danske Bank

Gerrit Zalm is voorgedragen als commissaris bij Danske Bank, de Deense bank die worstelt met de nasleep van een witwasaffaire. Aandeelhouders stemmen in maart over de benoeming.

De 66-jarige VVD'er was eerder de hoogste baas van ABN Amro en minister van FinanciŽn. Ook werkte hij bij DSB en was hij informateur van het huidige kabinet.

Danske Bank is in opspraak geraakt. De bank bleek van 2007 tot 2014 miljarden euro's aan dubieuze geldstromen te hebben verwerkt. Het gaat vermoedelijk om 200 miljard euro dat via de bankkantoren in Estland is verwerkt, onder meer uit Rusland. Eerder stapte topman Thomas Borgen op vanwege die affaire.


ADO-fans bekladden gebouwen Amsterdam, ook Dokwerker besmeurd

In Amsterdam is het beeld van de Dokwerker met gele en groene verf beklad. Ook op andere plekken in de hoofdstad zijn deze verf en leuzen als "JHK" aangebracht. In kringen van voetbalsupporters betekent dat "Joden Hebben Kanker". Met "Joden" worden dan Ajax-supporters bedoeld.

De bekladdingen zijn vermoedelijk het werk van supporters van ADO Den Haag. Groen en geel zijn hun clubkleuren. Ajax speelt zondag uit in Den Haag.

Op een Instagram-account van ADO-supporters staan foto's van locaties in Amsterdam waar groen-gele verf op muren en etalages is aangebracht. Ook spuit iemand "FCDH070" op een muur.

Volgens de Amsterdamse politie zijn de bekladdingen gisteravond laat aangebracht. Agenten zijn een onderzoek gestart, dat onder meer bestaat uit het opvragen van beelden van beveiligingscamera's.

De Dokwerker herinnert aan de Februaristaking van 1941. Dat was een massaal protest tegen de Jodenvervolging door de Duitse bezetter.

Demonstratie

Supporters van Ajax demonstreren zondag tijdens het duel met ADO Den Haag in de Haagse binnenstad, omdat ze niet naar de wedstrijd mogen.

Dat mag al meer dan tien jaar niet. In 2006 verbood de toenmalige burgemeester Deetman de komst van Ajax-supporters na een overval van Ajax-hooligans op het supportershonk van ADO. Dat verbod geldt nog altijd.


Grapperhaus positief over idee voor deals met bekennende verdachten

Minister Grapperhaus vindt het een interessant idee om strafafspraken te maken met verdachten die bereid zijn schuld te bekennen. "Dat kan soms een doorbraak betekenen in een moeizaam strafproces", zegt hij over een voorstel van het Openbaar Ministerie.

Topman Van der Burg van het OM zei gisteren op een congres over rechtspraak in Den Haag dat het OM voor een vorm van plea bargaining is. Hij wees erop dat er in andere landen al vaak afspraken over de strafmaat worden gemaakt met bekennende verdachten en dat dit de procesduur flink kan verkorten.

De gemiddelde duur van een rechtszaak in Nederland is nu bijna negen maanden. Maar bij een vonnisafspraak met een bekennende verdachten kan die in sneltreinvaart worden afgerond. Er is dan minder onderzoek en getuigenverhoor nodig en in principe zou ťťn zittingsdag kunnen volstaan.

'Zeer positief'

Grapperhaus zegt dat je altijd goed moet blijven kijken naar het soort rechtszaak. Volgens hem blijven er altijd zaken "waarvan ik als minister van Justitie vind: daar moeten we een rechter in een zitting naar laten kijken, omdat de samenleving moet zien wat er gebeurd is en wat de rechter daarmee doet".

Hij wil niet vooruitlopen op wat voor soort rechtszaken wel geschikt zijn. "Ik wacht eerst de uitwerking van het voorstel van het Openbaar Ministerie af, maar ik sta er zeer positief tegenover dat je op een transparante manier een deal zou kunnen sluiten in bepaalde strafzaken."


Japanse sonde daalt af naar planetoÔde en pikt wat stof op

Een Japanse sonde is succesvol afgedaald naar planetoÔde Ryugu om wat materiaal van het oppervlak op te pikken. Het ruimtevaartuig zal dat de komende maanden nog twee keer doen. Eind 2020 moet een terugkeercapsule de monsters weer naar de aarde brengen.

De eerste van de drie pogingen om stukjes ruimterots te verzamelen was gelijk een succes. De Hayabusa-2 kon materiaal opvangen dat loskwam nadat de sonde een klein kogeltje van 5 gram had afgevuurd op het oppervlak. Het wegzwevende stof werd in een speciale container opgeslagen waarna de sonde het oppervlak weer verliet.

De komende maanden moet Hayabusa-2 dus nog twee monsters oppikken. De tweede poging zal vrijwel hetzelfde verlopen als die van vandaag. De derde afdaling is spectaculairder: de sonde zal een koperen projectiel afvuren van 2,5 kilo, veel zwaarder dus dan het kogeltje dat nu is gebruikt. Daarmee moet een kratertje ontstaan waaruit Hayabusa-2 materiaal afkomstig van onder het oppervlak kan opscheppen.

De sonde kwam in juni vorig jaar aan bij de planetoÔde na een reis van bijna vier jaar. In september maakte het ruimtevaartuig al contact met de rots: er werden twee rondspringende robotjes op het oppervlak neergelaten, een paar weken later gevolgd door de kleine Europese lander MASCOT. Die kleine landers verzamelden allerlei gegevens over de samenstelling, structuur en magnetische eigenschappen van Ryugu.

De verkenner zou al in oktober voor het eerst zelf afdalen naar de planetoÔde, 300 miljoen kilometer van de aarde. Maar het oppervlak van Ryugu bleek veel ruiger dan gedacht. De missieleiding had meer tijd nodig voor het vinden van een geschikte plek om het monster op te pikken.

De geslaagde afdaling van de sonde zelf was de volgende belangrijke stap voor het Japanse missieteam. Het succes werd enthousiast gedeeld op Twitter:

De monsters die Hayabusa-2 straks terug naar de aarde brengt, kunnen in laboratoria worden onderzocht met veel betere apparatuur dan de instrumenten die de ruimtesonde zelf mee had kunnen nemen. Wetenschappers willen meer leren over de vroege geschiedenis van ons zonnestelsel en de rol die planetoÔden als Ryugu hebben gespeeld bij het ontstaan van het leven op aarde.

Ze hopen daarbij op nog meer gegevens, van een andere ruimtesonde. NASA heeft de verkenner OSIRIS-REx naar de planetoÔde Bennu gestuurd. Die moet in 2023 ook materiaal terugbrengen naar de aarde.


'We moesten voetballen met een afgehakt hoofd, om onze angsten te leren beheersen'

Abdul zit iedere dag langs de kant van de weg bij het busstation, want misschien heeft iemand een baantje voor hem. Hij heeft doffe ogen, trillende vingers en vat soms zijn hoofd in beide handen, alsof het dreigt te ontploffen. Zijn leven is verknald, sinds hij zich bij de terreurgroep al-Shabaab in SomaliŽ voegde. Hij keerde terug naar Kenia, maar daar wachtte hem opnieuw werkeloosheid. En bewoners van zijn buurt wantrouwen hem. "Ze denken dat ik nog steeds een terrorist ben", zegt hij.

Al-Shabaab is een aan al-Qaida gelieerde terreurgroep die grote delen van Zuid- en Midden-SomaliŽ controleert. Maar de groep voert ook aanslagen uit in buurland Kenia, zoals in januari in de hoofdstad Nairobi. Toen vielen bij een aanval op het hotelcomplex Dusit 21 doden. Van de vijf aanvallers waren er drie Keniaan.

Spijtoptanten als Abdul vertellen over honderden Kenianen die bij al-Shabaab vechten en trainen. Armoede en gebroken gezinnen waren de hoofdoorzaken van hun vlucht naar de terreurgroep. "Ze beloofden me een baan als chauffeur", vertelt Abdul. "Maar ze dwongen me te gaan vechten en pas later stelden ze me aan als chauffeur op een open gevechtsauto."

Een fanatieke volgeling van de radicale islam is Abdul niet. "We dienden onthoofdingen bij te wonen. Waarna we met het afgehakte hoofd moesten voetballen, om onze angsten te leren beheersen." Abdul kon deze verschrikkingen niet meer aanzien en gaf zich over aan het Keniaanse leger, dat in 2011 SomaliŽ binnenviel om al-Shabaab te bestrijden.

'Het was zij of ik'

Amina is een andere ex-strijder van de terreurgroep. Ze is ondergedoken in een dorpje langs de Keniaanse kust. Niemand in het dorp kent het verleden van Amina, alleen haar echtgenoot. Nadat haar ouders waren gescheiden, ging een zogeheten sugar daddy voor haar schoolgeld betalen. Hij bleek een notoire boef, zij werd in zijn bende opgenomen en ging banken en supermarkten overvallen. Toen de grond te heet onder hun voeten werd, lieten ze zich door een ronselaar van al-Shabaab overreden naar SomaliŽ te vertrekken.

Amina heeft doden op haar geweten. Ze werd aangesteld in een vrouwenkamp om christelijke Kenianen tot de islam te bekeren. Een kwart van de Kenianen is moslim; de islam is het heersende geloof langs de kust en op de schrale savannes die zich tot aan de grens met SomaliŽ uitstrekken.

Sommige vrouwen in het kamp waren Keniaanse sekswerkers die naar SomaliŽ waren gelokt voor een baan. Ze strijkt haar vingers langs haar keel als antwoord op de vraag wat ze deed met degenen die weigerden. "Het was zij of ik." Na vier jaar gaf ze zich over aan het Keniaanse leger.

Net als Abdul veranderde Amina uit veiligheidsredenen van naam. Want er loeren nieuwe gevaren. In de afgelopen drie jaar werden 42 van al-Shabaab teruggekeerde Kenianen vermoord, meestal door de politie. Ze krijgen bij terugkeer een soort amnestie, moeten alles opbiechten en een deradicaliseringscursus ondergaan. Maar wanneer de politie een tip krijgt van burgers over een vermeende al-Shabaab-strijder in hun midden, gaan ze er met getrokken pistool op af. Mensenrechtenorganisaties spreken over standrechtelijke executies.

Een ander gevaar vormt al-Shabaab zelf. Abdul werd na zijn terugkeer in Kenia gezien als een verrader. "Op een dag ging ik naar de kapper. Er kwam een jongen binnen die op me schoot. Het kapperslaken kleurde rood. Ik overleefde, maar voel me nu opgejaagd."

Getraumatiseerd door de beelden van afgehakte hoofden, werkloos, gewantrouwd in de buurt en uitgespuugd door de samenleving. Een nieuw leven opbouwen blijkt moeilijk voor de gedeserteerde Keniaanse al-Shabaab-strijders. Of deradicalisering is gelukt, blijft daarom gissen.


Twintig jaar in hoger beroep geŽist voor doden Koen Everink

Het Openbaar Ministerie eist in hoger beroep twintig jaar celstraf tegen Mark de J. die wordt verdacht van de moord op zakenman Koen Everink. Dat is twee jaar meer dan de rechtbank hem eerder oplegde.

De 31-jarige oud-tenniscoach werd vorig jaar - conform de eis destijds - door de rechtbank in Utrecht veroordeeld tot achttien jaar cel voor het doden van zijn voormalige vriend en gokmaatje Everink.

De gokverslaafde De J. had een schuld van 80.000 euro bij de zakenman. Hij heeft altijd stellig ontkend en ging daarom in hoger beroep tegen de uitspraak, schrijft RTV Utrecht. De J. zegt dat hij korte tijd was ontvoerd door een groep mannen en dat de ontvoerders Everink om het leven hebben gebracht.

'Verdachte werkt niet mee'

Volgens het OM is het verweer van De J. "volstrekt ongeloofwaardig". Het OM vindt het overtuigend bewezen dat Mark de J. doelbewust zakenman Koen Everink met minstens twee messen heeft gestoken. Ook de diefstal van het kostbare horloge en de telefoon van Everink door de verdachte vindt het OM bewezen.

De verdachte heeft volgens de advocaat-generaal nooit geprobeerd open en transparant mee te werken aan het politieonderzoek. Ook heeft hij aantoonbaar pogingen ondernomen om het onderzoek te dwarsbomen en geprobeerd valse informatie in het dossier te krijgen.

De gekozen proceshouding heeft volgens de advocaat-generaal consequenties. "Door op geen enkele manier verantwoordelijkheid te nemen voor wat hij gedaan heeft, blijven veel vragen voor de nabestaanden onbeantwoord."

Dood gevonden door dochter van 6

Everink werd op 4 maart 2016 dood gevonden in zijn villa in Bilthoven. De miljonair was door tientallen messteken om het leven gebracht.

"Verdachte heeft na de moord de woning verlaten met zijn felbegeerde buit, wetende dat Koens 6-jarig dochtertje boven lag te slapen. Wetende dat zij degene was die Koen zou gaan vinden, dood, liggend in een grote plas bloed, de doodstrijd getekend in zijn gezicht", zei de advocaat-generaal in zijn requisitoir.

Het is nog niet duidelijk wanneer het hof in Arnhem uitspraak doet.


OM vervolgt verzorgende voor vier 'insulinemoorden'

De verzorgende uit Rotterdam die ervan verdacht wordt dat hij bewoners van verzorgingshuizen heeft ingespoten met insuline, wordt vervolgd voor elf zaken. Hem wordt vier keer moord ten laste gelegd, zei de officier van justitie vanochtend in de rechtbank. In de andere zaken wordt hij verdacht van poging tot moord.

Verdachte Rahiied A. (22) zou in verzorgingshuizen in de regio Rotterdam oudere patiŽnten zonder noodzaak insuline hebben toegediend, waardoor ze ziek werden of overleden.

Eind 2017 ontdekten artsen een hoge dosis insuline in het bloed van een patiŽnt die onwel was geworden. Daarna kwam de zaak aan het rollen en werd de verzorgende opgepakt. Hij kon lang zijn gang gaan doordat hij vooral 's avonds en in de weekenden werkte. Er was toen weinig controle.

Tekortkomingen

In de verzorgingshuizen waar de man zijn slachtoffers maakte, waren meerdere tekortkomingen op het gebied van personeelsbeleid, deskundigheid van de medewerkers en de medicatieveiligheid. Dat blijkt uit een vandaag verschenen rapport van de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd, die de instellingen op de vingers tikte.

Volgens de inspectie zijn er inmiddels maatregelen genomen tegen de meeste tekortkomingen. Tegelijkertijd benadrukt de inspectie dat zaken als deze nooit voorkomen kunnen worden vanwege het "opzettelijke karakter".


Frans Timmermans hinderlijk gevolgd bij bezoek aan Hongarije

Vicevoorzitter Frans Timmermans van de Europese Commissie is afgelopen weekend geÔntimideerd tijdens een bezoek aan Hongarije. Hij werd overal gevolgd door onbekenden die hem constant filmden, schrijft De Telegraaf.

Volgens de krant zou het gaan om agenten van de Hongaarse overheid en spreken bronnen van een "vijandige ontvangst door de regering".

Of de mannen overheidsagenten waren, weet een woordvoerder van Timmermans niet, maar de Eurocommissaris wordt in Hongarije wel heel anders ontvangen dat in de rest van de EU. Normaal geeft hij bij een bezoek aan waar hij heen wil en wordt dan overal netjes ontvangen. In Hongarije gebeurt dat niet en wordt Timmermans vaak vijandig bejegend.

Steeds weer twee mannen

De agenda van Timmermans was nu niet bekendgemaakt, maar vanwege een tv-interview was het geen geheim dat hij in Boedapest was. En overal waar hij kwam, stonden twee mannen om hem met hun telefoon te filmen, zonder dat ze iets zeiden. Dat gebeurde onder meer bij de tv-studio, bij zijn hotel en ook bij een ontmoeting met vakbondsleiders.

Onder meer toen Timmermans aankwam bij een restaurant om met vakbondsleiders te eten, kwam hij in een oploopje terecht met journalisten of mensen die zich uitgaven voor journalist. Op een filmpje van een bekende Hongaarse vlogger is te zien dat de Eurocommissaris agressief wordt bevraagd.

Het is onduidelijk hoe de Hongaren wisten waar Timmermans verbleef. Hijzelf vond de situatie apart, zegt hij tegen de NOS: "De vijandigheid van de regeringspartij en bijbehorende pers had ik kunnen verwachten. En toch blijft het vreemd dit te moeten ervaren in een EU-lidstaat. Het sterkt mij wel in de overtuiging dat we moeten blijven strijden voor de rechtsstaat en de waarden waarin we geloven."

Timmermans was afgelopen weekend in Hongarije als de 'Spitzenkandidat' van de Europese sociaal-democraten; hij is voor die partij de kandidaat voor de post van voorzitter van de Europese Commissie. Als eerste vicevoorzitter van diezelfde Commissie is Timmermans nu nog verantwoordelijk voor de naleving van de regels van de democratische rechtsstaat. In die functie botst hij al langere tijd met de regering van premier OrbŠn.


Vrouw komt om bij ongeluk op A2 bij Best

Bij een ongeluk vanochtend rond 06.00 uur op de A2 bij Best is een vrouw om het leven gekomen. Ze verloor de macht over het stuur en botste tegen de vangrail, waarna haar auto ging tollen. De auto werd daarna aangereden door een vrachtwagen.

De vrouw werd uit haar wagen geslingerd en overleed ter plekke. Voor zover bekend bleef de vrachtwagenchauffeur ongedeerd, schrijft Omroep Brabant.

Vanwege de aanrijding waren twee van de drie rijstroken van Eindhoven naar Den Bosch een groot deel van de ochtend afgesloten. Daardoor stond er een lange file.


Zwaan met vuurwerktrauma leert weer lopen in boodschappentas

Een zwaan bij vogelopvang De Houtsnip in Hoek van Holland leert weer lopen dankzij een opengeknipte boodschappentas. De plastic tas is een hulpmiddel bij de revalidatie.

De jonge zwaan raakte op Oudjaarsdag getraumatiseerd door de harde klappen van het vuurwerk en kan sindsdien niet meer zelfstandig lopen.

Bedenkster Sonja vertelt tegen RTV Rijnmond: "Ze zakt meteen door haar poten. De 'fysiotas' werkt als een soort tuigje. Hierdoor heeft ze het gevoel dat ze wordt vastgehouden. Maar we houden haar voor de gek, want we laten d'r gewoon los."

Stapje voor stapje leert 'Zwaantje' weer lopen tussen Sonja en haar collega Saia in. Het gaat volgens hen vooral om het zelfvertrouwen van het dier. "Dat ze in de gaten krijgt: ik kan opstaan."

De vrouwen hebben er vertrouwen in dat de zwaan straks weer volledig zonder hulp kan lopen. En als dat lukt? "Janken, dan ga ik janken", zeggen ze.


'Acteur Jussie Smollett vroeg of mannen hem niet te veel pijn wilden doen'

De Amerikaanse acteur Jussie Smollett, die ervan wordt verdacht dat hij een racistische aanval op hem in scŤne heeft gezet, is voorgeleid bij een rechtbank in Chicago. De Empire-acteur werd gisteren opgepakt op verdenking van het doen van een valse aangifte.

Volgens de aanklager heeft Smollett twee mannen gevraagd om hem op 28 januari in de buurt van zijn huis zogenaamd af te tuigen. Ze moesten onder meer een touw om zijn nek doen, benzine over hem heen gieten en This is MAGA-country roepen, een verwijzing naar de verkiezingsslogan Make America Great Again van president Trump.

Ook vroeg Smollett volgens de aanklager aan de mannen of ze hem niet te veel pijn wilden doen:

De rechter noemde de zaak "verachtelijk", als de beschuldigingen waar blijken. Hij stelde de borgsom voor Smollett vast op 100.000 dollar. Die heeft Smollett betaald; hij is nu vrij.

De acteur moest wel zijn paspoort inleveren. Zijn advocaten hadden gevraagd of Smollett zijn zaak in vrijheid en zonder borgsom mocht afwachten, maar dat ging de rechter te ver.

Smollett zei niets tijdens de zitting. Hij schudde een paar keer zijn hoofd en had zijn ogen dicht, melden Amerikaanse media. De zaak wordt vanaf 14 maart inhoudelijk behandeld.

Trump reageert

Jussie Smollett is bekend van de tv-serie Empire. Het verhaal dat hij als zwarte homoseksuele man door Trump-aanhangers was aangevallen maakte veel los in de VS. Het onderzoek naar de zaak kreeg een wending nadat de twee vermeende aanvallers waren opgepakt. Hun verklaringen "verlegden de richting van het onderzoek", zei de politie later.

President Trump heeft Smollett op Twitter direct aangesproken op het incident. Hij is kwaad dat zijn verkiezingsslogan onderdeel is van de zaak.


Zes keer levenslang voor AustraliŽr die zes mensen op straat doodreed

De man die in 2017 in Melbourne zes voetgangers doodreed, heeft zes keer levenslang gekregen. "Dit is een van de ergste voorbeelden van massamoord in de Australische geschiedenis", zei de rechter.

De 29-jarige dader, James Gargasoulas, reed in januari 2017 onder invloed van drugs in een drukke winkelstraat op voetgangers in. Tientallen mensen raakten gewond, sommigen van hen hebben blijvend letsel opgelopen.

In een brief aan de rechtbank schreef Gargasoulas dat hij geen slecht mens is. Ook schreef hij dat hij de Messias is en in opdracht van God handelde.

De man is een psychiatrisch patiŽnt, maar dat stond de veroordeling niet in de weg. "Jouw daad was zowel gevoelloos als laf", zei de rechter. En: "Je hebt geen oprecht berouw getoond."

Over 46 jaar mogelijk vrij

Gargasoulas was in november al schuldig bevonden aan zesvoudige moord. Alleen de straf moest nog worden vastgesteld.

Levenslang betekent overigens niet dat hij de rest van zijn leven in de cel blijft zitten. Over 46 jaar komt hij in aanmerking voor voorwaardelijke vrijlating.


OM wil rechterlijke toets voor megaschikkingen zoals die van ING

Als het Openbaar Ministerie en een verdacht bedrijf buiten de rechter om met elkaar een schikking afspreken, dan moet de rechter voortaan alsnog naar die schikking kunnen kijken. Dat zegt OM-topman Gerrit van der Burg.

Er kwam kritiek op het besluit van het Openbaar Ministerie om ING niet te vervolgen vanwege fouten die gemaakt zijn bij het voorkomen van witwassen. Het kwam tot een schikking waarbij ING 775 miljoen euro moest betalen. Daarmee werden jarenlange procedures voorkomen.

Ook andere bedrijven zoals KPMG, Vimpelcom en Ballast Nedam kwamen eerder tot een miljoenenschikking. Volgens critici kunnen grote bedrijven hun fouten in achterkamertjes aftikken zonder verantwoording aan de rechter af te leggen.

In de Tweede Kamer is eind vorig jaar een motie van SP en D66 aangenomen om rechters mee te laten kijken met schikkingen. Dat voorstel wordt verder uitgewerkt. Het OM steunt die verandering.

Rechter kijkt mee bij 2 miljoen of meer

"Ik lees ook de krant en heb ook buren. Ik snap de maatschappelijke kritiek op schikkingen", zegt Van der Burg in het FD. "Een mogelijke openbare, marginale rechterlijke toets kan die wegnemen. Mits de rechter niet het hele dossier behandelt, maar bijvoorbeeld alleen het feitenrelaas met de bewijsvoering."

Volgens Van der Burg zouden schikkingen van 2 miljoen of hoger door een rechter kunnen worden getoetst. Die moet dan kijken of er sprake is van een strafbaar feit en of het bedrag dat betaald moet worden in verhouding staat tot de misstand.

Ook pleit het OM voor een verplichte "reclassering" voor bedrijven. Bij ING kan dan bijvoorbeeld een verbeterprogramma worden afgesproken, gemonitord door een speciale controleur. Nu kunnen bedrijven hier alleen nog vrijwillig aan meewerken.


Wekdienst 22/2: Charly T. voor rechter en rapport over zes insulinemoorden

Goedemorgen! Vandaag komt in Spanje de 17-jarige Nederlander Charly T. voor de rechter. Hij wordt verdacht van aanranding. In Amsterdam begint een andere rechtszaak: die tegen Jawed S. Hij stak eind augustus twee Amerikaanse toeristen neer op Amsterdam Centraal.

Wolkenvelden overheersen vandaag en af en toe is er ruimte voor de zon. Het wordt maximaal 11 tot 14 graden, bij een zwakke tot matige oostelijke wind.

Ga je op pad? Hier vind je het overzicht van de werkzaamheden en files en de situatie op het spoor.

Wat kun je vandaag verwachten?

In Spanje staat de 17-jarige Nederlander Charly T. voor het eerst voor de rechter. Hij zit al maanden vast in Alicante en wordt verdacht van aanranding van twee Britse meisjes. De zitting is achter gesloten deuren. NOS Stories maakte met correspondent Rop Zoutberg de volgende video over gevangen zitten in het buitenland.

In Amsterdam begint de rechtszaak tegen Jawed S., die eind augustus twee Amerikaanse toeristen neerstak op Amsterdam CS. Zij raakten zwaargewond. Een van de twee slachtoffers zit voor de rest van zijn leven in een rolstoel. En de Inspectie Gezondheidszorg komt met een rapport over de 22-jarige verpleger die zes ouderen zou hebben gedood door ze te veel insuline te geven. Tegen de Rotterdamse verdachte loopt ook een strafrechtelijk onderzoek.

Wat heb je gemist?

De Amerikanen laten voorlopig tweehonderd militairen achter in SyriŽ als "een kleine vredesmacht", zegt een woordvoerder van het Witte Huis. Hoe lang zij zullen blijven, is niet bekend.

Dat is een reactie op kritiek op president Donald Trump nadat hij eind vorig jaar had gezegd dat alle Amerikaanse militairen SyriŽ zouden verlaten. Volgens Trump is Islamitische Staat verslagen, en was de aanwezigheid van Amerikaanse troepen in het land daarom niet meer noodzakelijk.

Een van de pijnpunten bij het terugtrekken is wat er straks gebeurt met de Koerdische milities in SyriŽ die, gesteund door de Amerikanen, vechten tegen IS. Gevreesd wordt dat Turkije hen zal aanvallen als de Amerikanen zijn vertrokken. Trump dreigde eerder Turkije economisch te verwoesten als dat gebeurt.

Ander nieuws uit de nacht:

IsraŽl heeft vannacht een eerste maanlander gelanceerd: de sonde meet het magnetische veld van de landingsplaats en stuurt data en foto's terug naar de aarde. 'Noord-Korea halveert voedselrantsoenen': eerder kregen inwoners van het land 550 gram voedsel per dag, maar daar blijft 300 gram van over. Overheidscommissie Botswana adviseert herinvoering olifantenjacht: de dieren veroorzaken volgens lokale boeren overlast door oogsten te vernielen.

En dan nog even dit:

In Nijmegen werden gisteravond de 800 slachtoffers herdacht van het bombardement door geallieerde troepen. Vandaag is het precies 75 jaar geleden dat Amerikaanse piloten bijna de hele binnenstad verwoestten. Om 13.28 uur luiden de klokken twee minuten ter nagedachtenis.

Fijne dag!


'OM heeft salarisstroken Nederlandse IS-strijders in handen'

Het Openbaar Ministerie beschikt over lijsten waarop staat wat Nederlandse jihadisten betaald hebben gekregen van Islamitische Staat. Het OM heeft de salarisstroken gekregen van de FBI, meldt het AD.

Op de lijsten staan in het Arabisch en in het Engels namen van alle mensen die in 2016 en 2017 voor IS hebben gewerkt; van strijders tot medewerkers die ondersteunend werk hebben gedaan. Er staan ook Nederlanders op, schrijft de krant, van wie sommigen al vastzitten in een Nederlandse gevangenis.

Een woordvoerder van het OM bevestigt het bestaan van een lijst met namen, maar zegt dat die van de Militaire Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (MIVD) komt en verder onderzocht moet worden, onder meer op authenticiteit.

Gebruiken als bewijs

Het OM wil de lijsten gebruiken als bewijs in rechtszaken tegen teruggekeerde jihadisten.

Volgens justitie kan nu makkelijker worden aangetoond dat bepaalde mensen voor IS gevochten hebben. Strijders kregen andere bedragen betaald dan mensen in ondersteunende functies.

Grapperhaus is trots op Openbaar Ministerie

Minister Grapperhaus noemde het in een reactie tekenend dat IS "kennelijk zo'n georganiseerde club was dat ze een hele bureaucratie hadden opgehangen". Hij wilde verder niet op deze concrete kwestie ingaan.

Maar de minister zei wel dat hij trots is op de manier waarop het Openbaar Ministerie bewijs verzamelt in zaken die met IS te maken hebben: "We praten hier over een organisatie die verschrikkelijke terroristische en onmenselijke dingen heeft gedaan. Ons Openbaar Ministerie heeft er goed op ingezet om bewijsdossiers tegen die mensen te hebben."


Schandaal leidt (toch) tot nieuwe†verkiezingen in North Carolina

Vanwege fraude met stembiljetten door een campagnemedewerker komen er nieuwe verkiezingen in de Amerikaanse staat North Carolina. Het gaat om een zetel in het Huis van Afgevaardigden, die Republikein Mark Harris met 905 stemmen verschil had gewonnen.

Ondanks hardnekkige beschuldigingen aan het adres van zijn medewerker, wilde Harris maandenlang niets weten van nieuwe verkiezingen. Maar na een speciale hoorzitting van een aantal dagen ging hij plots overstag. Volgens hem zijn de verkiezingen "zo ondermijnd" dat er nieuwe moeten worden gehouden.

De betreffende medewerker was op de verkiezingsdag met een team langs de deuren gegaan. Ze hadden stembiljetten verzameld van mensen die (nog) niet naar het stembureau waren gegaan. De groep stelde voor deze papieren voor hen naar de stembus te brengen. Daarbij is er gefraudeerd, zo getuigde een aantal bewoners in detail tijdens de zitting.

'Geheugenverlies'

Harris' zoon getuigde ook en zei dat hij zijn vader nog had gewaarschuwd dat de campagnemedewerker mogelijk illegaal te werk zou gaan. Harris zelf blijft volhouden dat hij niets afwist van de schimmige praktijken van zijn medewerker. Vanwege een infectie leed hij naar eigen zeggen aan geheugenverlies tijdens de hoorzittingen.

Als de Democraten de zetel in North Carolina winnen, dan vergroten ze hun meerderheid in het Huis van Afgevaardigden tot 235 zetels tegenover 197 van de Republikeinen.


IsraŽlische maanlander, zo groot als een vaatwasser, gelanceerd

De onbemande IsraŽlische sonde Beresheet is onderweg naar de maan. Om 02.45 uur Nederlandse tijd werd de Falcon 9-raket van SpaceX met de sonde vanaf Cape Canaveral zonder problemen gelanceerd.

Bekijk hier de lancering:

De reis duurt twee maanden. De sonde vliegt niet rechtstreeks naar de maan, maar legt zo'n 6,5 miljoen kilometer door de ruimte af alvorens te landen.

De sonde wordt eerst in een baan om de aarde gebracht om vervolgens opgepikt te worden door de zwaartekracht van de maan. Op 11 april moet de sonde, die zo groot is als een vaatwasser, op de maan landen.

Eenmaal op de maan duurt de missie van de Beresheet twee dagen. De sonde meet het magnetische veld van de landingsplaats en stuurt data en foto's terug naar de aarde. Als alles volgens plan gaat, wordt IsraŽl het vierde land dat op de maan landt. Ook is het de eerste particulier gefinancierde maanmissie.


Overheidscommissie Botswana adviseert herinvoering olifantenjacht

Een overheidscommissie in Botswana adviseert om de jacht op olifanten in het land weer toe te staan. Het rapport van de commissie werd aan president Mokgweetsi Masisi overhandigd door de minister van Plattelandsontwikkeling, die het onderzoek leidde.

Minister Van der Westhuizen zei bij de overhandiging van het rapport dat de olifantenpopulatie weer een beheersbare omvang moet krijgen. Botswana heeft de grootste populatie olifanten van heel Afrika: zo'n 130.000 olifanten. De dieren veroorzaken volgens lokale boeren overlast door oogsten te vernielen.

"Op plaatsen waar mensen in contact kunnen komen met olifanten bevelen we de bouw van hekken aan. Ook moet er gekeken worden naar compensatie voor vernielde oogsten", zei Van der Westhuizen. Het kabinet moet nu een definitieve beslissing nemen over herinvoering van de in 2014 verboden plezierjacht.

De vraag of de ban op olifantenjacht opgeheven moet worden, zorgt in Botswana voor een tweedeling tussen lokale gemeenschappen en dierenrechtenactivisten. Oud-president Khama, die verantwoordelijk was voor het invoeren van het jachtverbod, heeft zich publiekelijk tegen herinvoering uitgesproken. Het Wereld Natuur Fonds ziet ook niets in de plannen en dringt aan op andere oplossingen.


Noord-Korea halveert voedselrantsoenen

Noord-Korea heeft de voedselrantsoenen bijna gehalveerd. Noord-Koreanen krijgen nu geen 550 gram per dag per persoon meer, maar nog maar 300 gram. Dat schrijft Noord-Korea in een memo aan de Verenigde Naties.

In de brief staat dat het voedseltekort een gevolg is van droogte, hitte en overstromingen, maar ook van de internationale sancties die bedoeld zijn om Noord-Korea te straffen voor zijn atoomprogramma. Door die sancties komt er ook minder brandstof binnen, waardoor landbouwwerktuigen niet gebruikt kunnen worden, zegt het land.

De Noord-Koreanen doen in de memo een dringend beroep op internationale organisaties om bij te springen. Het land verwacht dit jaar een tekort van 1,4 miljoen ton aan onder meer rijst, tarwe en aardappelen.

Heel weinig

Een rantsoen van 300 gram voedsel is heel erg weinig, zegt Astrid Postma-Smeets van het Voedingscentrum. "Bedenk dat een gezond voedingspatroon met genoeg groente en fruit, wat zuivel, aardappelen en brood, 2 kilo weegt."

Op de lange termijn heeft een rantsoen van 300 gram gevolgen voor de gezondheid, aldus Postma-Smeets. "De eerste klachten zijn vermoeidheidsklachten, spierzwakte. Daarna zal ook het afweersysteem zwakker worden. Dat is met name gevaarlijk voor jonge kinderen, zwangeren en ouderen. Die zullen eerder ziek worden en langer ziek zijn."

Op de lange termijn zullen tekorten aan vitamines en mineralen (zoals jodium, ijzer en vitamine B12) met name gevolgen hebben voor kinderen. "Die zullen door bloedarmoede niet goed groeien, zich niet goed cognitief kunnen ontwikkelen, dus dat is wel echt een probleem", zegt Postma-Smeets.

40 procent ondervoed

Dat de voedselsituatie de laatste jaren achteruit is gegaan, was bekend, zegt correspondent Garrie van Pinxteren. Maar er was ook het idee dat het met de economie iets beter ging, omdat er voor particulieren iets meer ruimte was om zelf goederen te verkopen.

Dat de rantsoenen nu bijna gehalveerd moeten worden, is dan ook een verrassing, zegt Van Pinxteren. "De schatting is nu dat 40 procent van de bevolking ondervoed is."

Top in Hanoi

Van Pinxteren vermoedt dat het geen toeval is dat het nieuws over de krappere rantsoenen juist nu naar buiten komt, kort voor de ontmoeting tussen de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un en president Trump, volgende week in Hanoi.

"Kim zegt: jullie moeten die sancties nu echt gaan opheffen. Als je dat niet doet, heb je eigenlijk op je geweten dat mijn bevolking verhongert", zegt Van Pinxteren. "Aan de andere kant, als de situatie inderdaad zo ernstig is, en daar lijkt het zeer zeker op, zal Noord-Korea dit soort sancties niet veel langer kunnen dragen, omdat de hongersnood die er toch al is nog verder toeneemt."

Weinig donaties

De VN zegt dat door geldgebrek vorig jaar slechts twee miljoen mensen geholpen konden worden in Noord-Korea, terwijl zes miljoen inwoners hulp nodig hadden. De VN had de internationale gemeenschap om 111 miljoen dollar gevraagd voor noodhulp, maar slechts een kwart van het gevraagde geld werd gedoneerd.

Volgens een schatting van de VN hebben nu zo'n 10,3 miljoen mensen hulp nodig.


VS laat voorlopig 200 militairen in SyriŽ

De Amerikanen laten voorlopig tweehonderd militairen achter in SyriŽ als "een kleine vredesmacht", zegt een woordvoerder van het Witte Huis. Hoe lang zij zullen blijven, is niet bekend.

President Trump besloot eind vorig jaar om alle tweeduizend in SyriŽ aanwezige Amerikaanse militairen terug te trekken, nu volgens hem IS is verslagen. Die terugtrekking leverde hem veel kritiek op, zowel in de VS als internationaal. Op dit moment ligt het laatste IS-bolwerk, in het oosten van SyriŽ, onder vuur.

Een van de pijnpunten is wat er straks gebeurt met de Koerdische milities in SyriŽ die, gesteund door de Amerikanen, vechten tegen IS. Gevreesd wordt dat Turkije hen zal aanvallen als de Amerikanen zijn vertrokken. Trump dreigde eerder Turkije economisch te verwoesten als dat gebeurt.

Trump heeft vandaag telefonisch met de Turkse president Erdogan gesproken. Ze hebben afgesproken om te blijven werken aan een veiligheidszone in het noorden van het land. Later deze week zullen de Amerikaanse en Turkse minister van Defensie en de hoogste militairen van beide landen elkaar ontmoeten om te praten over de situatie in SyriŽ.